Odpowiedz

Ile wydajesz na naprawy + koszty aukcji miesięcznie ?
0-50 PED 4%  4%  [1]
51-200 PED 13%  13%  [3]
201-500 PED 17%  17%  [4]
501-1000 PED 13%  13%  [3]
1001-2000 PED 13%  13%  [3]
2001-5000 PED 22%  22%  [5]
5000 - 10000 PED 9%  9%  [2]
powyżej 10000 PED 9%  9%  [2]
Razem głosów : 23
Autor Wiadomość
Nie podano
PostWysÅ‚any: 26 Paź 2009, 21:33 
Administrator
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Marzec 2005
HP: 133
Society: Poltropia
Ile w miesiącu wydajesz na same naprawy zużytego sprzętu + opłaty aukcyjne, łącznie ?

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 26 Paź 2009, 23:08 
Capable
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Sierpień 2008
HP: 178
Society: Freelancer
Nick w grze: Piotr JIIIS Wojtowicz
no, na oplaty aukcyjne to ja duzo wydaje :) ale mam wrazenie, ze to do mnie wraca, wiec sie tego trzymam ;)

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 26 Paź 2009, 23:17 
Amateur
Dołączenie:
Lipiec 2005
HP: 175
Society: Chlopaki z Ferajny
Nick w grze: Chudy
imo skala winna skakać min co 300 ped do raczej kilku k , sam amp to na runa 40 ped, łatwo policzyć 10 runów co można spokojnie w 2 dni ciachnąć to juz 400 ped

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 27 Paź 2009, 08:37 
Administrator
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Marzec 2005
Co do skali to faktycznie większa by pewnie nie zaszkodziła.
Chodziło mi raczej o wybadanie minimalnych kwot jakie wydają gracze
na naprawy i aukcje - czyli zysk jaki odciÄ…ga MA.

Jeśli większość faktycznie wydaje ponad 1k PED w miesiącu na same
naprawy i aukcję - czyli MA zgarnia ponad 100$ miesięcznie z gracza :shock:
Niezły interes...

Z drugiej strony - jaki jest % tych co tyle wydają ? Czy myślicie, że nowy gracz
zakładający dziś konto w ogóle dotrwa do takiego poziomu obrotów ?

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 27 Paź 2009, 10:33 
Administrator
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Kwiecień 2005
HP: 130
Nick w grze: Jarek CvX Cvoxs
Tak, na pewno MA zgarnia cały decay z np. mieczy.. ;)

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 27 Paź 2009, 11:23 
Administrator
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Marzec 2005
Oj tam, zaraz się rozpęta dyskusja :lol:
Przyjmijmy założenie, że tak :P

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 27 Paź 2009, 11:48 
Trained
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Kwiecień 2009
HP: 142
Society: Freelancer
Nick w grze: Ralph Sivy Bittner
ateush napisał(a):
Oj tam, zaraz się rozpęta dyskusja :lol:
Przyjmijmy założenie, że tak :P

Nie no, faktycznie - kiedyś (jak jeszcze miałem pedy) to standardowo 4 huny dziennie, każdy run z czterema kats determination na pokładzie - co daje dzienne naprawy rzędu 1900 ped, a pamiętam, że tak biegałem przez ładny miesiąc lub dwa. Nie możliwe, żeby MA łykało wszystko z repair terminal... chyba ;)

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 27 Paź 2009, 11:57 
Administrator
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Marzec 2005
O ile pamiętam to kiedyś były dyskusje, że to niemożliwe, że MA łyka "tylko za decay" bo to przecież malutko...
A tu proszÄ™ :)

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 27 Paź 2009, 13:11 
Trained
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Wrzesień 2008
HP: 0
ati, wiesz, może nawet i pamiętasz, że dawniej szukało się broni z jak najniższym decay i wtedy faktycznie wychodziły minimalne kwoty (guny typu adjv1, v2, adjm2722, defender) i zwroty były chyba lepsze przy niskim decay.

Też się zastanawiam jak to jest z melee, ilekroć Marco pisał, że MA zarabia na decay, nikt nie pamiętał o tym, aby zadać mu pytanie: a co z melee ?!

Któż powiedział, że kasa z decay to malutko ?! :lol: kilkaset graczy x +1k ped miesiecznie (chyba każdy z nas w najlepszym okresie na decay wydawał +1k ped/dzień) i wcale tak mało nie wychodzi. a system zwraca...

1k ped to na głupim masherowaniu dziennie się wydaje na decay :P

ankieta lekko spóźniona o chyba 2 lata, wiele osób nie gra, tylko egzystuje w tym świecie jeszcze (np ja:P)

opcje powinny być takie (bardziej miarodajne):

do 500
500-1000
1001-3000
3001-5000
+5001-7000
7001-10000
10000 - 15000
15000 - 30000
od 30000

chociaż i to są za małe wartości.

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 27 Paź 2009, 13:16 
Administrator
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Marzec 2005
Wiem, że to nie mało. Ale kiedyś właśnie twierdzenie Marco, że zarabiają na decayu ludzie wyśmiewali i uważali, że to za mało jak na pazerność MA.
Można dyskutować co z decayem melee - czy gdyby wszyscy nagle zaczeli polowac bez zbroi i z samymi mieczami unL to system padnie ?
Poza tym - jaki procent graczy wydaje tyle na decay ? Ilu z tych nowych dojdzie do takiego poziomu nim sie zniechęci lub znudzi ?
Nie pamiętam dokładnie ale MA podawało też, że zarabiają średnio 1 czy 2 $ na godzinę grania gracza. To by się nawet zgadzało...

P.S. Ankieta zmieniona - proszę o ponowne głosowanie

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 27 Paź 2009, 14:00 
Initiated
Dołączenie:
Kwiecień 2005
HP: 192
Nick w grze: denton JC krakow
witam

nie wiem ile wydaje na aukcje ,ale na same naprawy tylko broni + ampa (104 lub 105 ) to jest okolo 150 pedow -/+.
nie licze decaya armora , ktory naprawiam co jakis czas ,ani apteczki , nie poluje obecnie na nic duzego. Nieraz moje wydatki na naprawy sa wieksze , to zalezy ile czasu spedzam na polowaniach ,ale te 30*150 pedow = 4500 pedow. Kurde skad ja mam tyle szmalu na miesiac. ale nie codziennie poluje , nieraz odpuszczam bo nie idzie mi .

Jc

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 27 Paź 2009, 15:07 
Adept
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Maj 2005
HP: 291
Ja o ile gram i jakoś idzie to od 50 do 400 PED płacę za sam decay na dzień - tak na oko - nigdy tego nie liczyłem.
Zaznaczyłem opcję 2k-5k

PS.
Ati możesz mi napisać czemu ta ankieta ma służyć?

Zdrów!

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 27 Paź 2009, 15:28 
Administrator
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Marzec 2005
Rozkręceniu dyskusji ? ;)
Tak mnie zebrało podczas zastanawiania się nad tym co MA odciąga z gry.
Zawsze twierdzili, ze tylko decay, teraz coś mi się obiło, że również opłaty na aukcji.
Chciałbym również wyliczyć jakąś średnią aby wiedzieć czy faktycznie wychodzi taki "koszt gry" jaki podają - średnio 2$ na godzinę.
Ale w sumie to i tak błądzenie po omacku i nic pewnego się nie dowiemy.

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 27 Paź 2009, 15:31 
Beginner
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Wrzesień 2006
HP: 121
Society: Kingsajz
XII napisał(a):
Ja o ile gram i jakoś idzie to od 50 do 400 PED płacę za sam decay na dzień - tak na oko - nigdy tego nie liczyłem.
Zaznaczyłem opcję 2k-5k

PS.
Ati możesz mi napisać czemu ta ankieta ma służyć?

Zdrów!

MA posiało gdzieś wydruki z tym ile ludzie wydaja na ww sprawy i zwracają się do wszystkich for z Eu o takie ankiety żeby mogli wiedzieć ile w tym miesiącu mogą wsiąść z puli tak na oko :D

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 27 Paź 2009, 15:54 
Adept
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Maj 2005
Ad.Ati...

MA kilka lat temu być może i miał zysk tylko i wyłącznie z decayu i opłat aukcyjnych (przynajmniej o tym wtedy pisali i tylko o tym) - tu nie możemy popełnić byka i umawiamy się, że zysk dla MA to po prostu PEDy które są kasowane z gry przez nich samych.

Weź też po uwagę TT ESI + markup, siłą rzeczy nawet jeśli byś chciał stwierdzić, że nie mają z tego zysku dla tylko siebie (bo gracz może mieć tylko straty w tym systemie skili) to się nie da tego stwierdzić - w tym przypadku MA posiada zysk nie tylko z TT ESI ale również z markupa (tu możemy się umówić, że mark za ESI to umowny zysk dla MA, bo w końcu ktoś musi wpłacić by zakupić chip, a do tego wszczepiając chip w avka TT jak i mark się rozpływają) - wystarczy przeanalizować, pomyśleć...

btw. opłata aukcyjna... gdyby mieliby nie mieć z tego zysku to by nie zmieniali systemu opłat na taki jaki mamy obecne... normalne i zrozumiałe chyba, co?

Moim zdaniem MA tworzy swój zysk ze wszystkiego i na wszystkim, nie zostawiając dla gracza nic, tj. skubią PEDy z czego się da, zostawiając może 50% (lub mniej) do zwrotu dla graczy. MA posiada doświadczenie, widzą, że mimo, że oni ustawiają minimalne zwroty to i tak ludzie wpłacają kasę i grają, mimo, że tracą to i tak wpłacają... dlaczego? i skąd MA o tym wie? i dlaczego to wykorzystują?
...no właśnie reasumując ludzie wpłacają, grają i tracą bo lubią, bo grają dla przyjemności, bo są nałogowymi hazardzistami, bo straty mobilizują ich do większych wpłat stwarzając nadzieją, że jednak się uda, bo zysk w grze mobilizuje i daje poczucie, że i tak tych pieniędzy nie straci więc by mieć więcej wpłacają. Tak... są ludzie którzy mimo zysku w grze wpłacają do gry jak również są ludzie którzy tracą i również wpłacają.
W MA pracuje co najmniej 2 psychologów którzy analizowali i analizują zachowania graczy podczas zmian w systemie, MA przez ten okres wiele się nauczył - w szczególności co chcę tu zaznaczyć i napisać to to, że bardzo wyczerpująco MA wykorzystuje ludzkie słabości, naiwność dając złudną nadzieję na zysk.
Przypomnijcie sobie jak było kiedyś, kiedy to MA nie miał wielu grających i porównajcie tamte czasy z dzisiejszymi następnie wyciągnijcie wnioski - dużo zrozumiecie...

.... może jeszcze coś później napiszę....

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 27 Paź 2009, 16:33 
Amateur
Dołączenie:
Lipiec 2005
jedna teza:

mianowicie nie liczcie że opłaty z aukcji idą w całości (większości? )do kielni MA, proponuję sobie przypomnieć co się wydarzyło po wprowadzeniu tych opłat, z 2-3 lata temu nie pamiętam dokładnie. od razu w 1 dzień doskonale pamiętam zaczęły się hofy po 10k (kiedy wcześniej za cholerę ich nie było, jak dobrze pamiętam to 8k było na pudle z AOA na ath) i pamiętam jak się wszyscy dziwili/śmiali że MA pokręciło system lootowania bo w godzinę od odpalenia serwów było chyba ze 10 takich hofów/ Reasumując osobiście uważam, że większa część opłat za aukcji idzie do puli na te duże hofy, bo wybaczcie ale nie sądzicie chyba że naraz wzrosła o 10 lub więcej razy ilość aktywnych graczy by MA pozwoliła na takie rozdawactwo pedów.

Inna sprawa to obecny zwrot ..... ale jednak po wprowadzeniu taxy za aukcje zwrot był porządny, dało się grać na 0 przez bardzo długi czas.

co do tematu, dziennie walę ostatnio min 2 runy po 100 bomb z oa103=320 ped lub większymi. Adminie czy decay ampów do minu też wliczać? bo temat jest o repair jednak decay to dla mnie decay :P

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 27 Paź 2009, 16:51 
Administrator
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Marzec 2005
Chudy napisał(a):
Adminie czy decay ampów do minu też wliczać? bo temat jest o repair jednak decay to dla mnie decay :P
Szczerze mówiąc - nie wiem... Raczej nie bo jeśli uznamy, że zyskiem MA jest decay czyli zużywanie się przedmiotów to raczej chodzi o przedmioty naprawialne czyli unL. Przynajmniej ja to tak rozumiem.

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 27 Paź 2009, 17:27 
Adept
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Maj 2005
Chudy, nie zapominaj o tym, że za każdym razem jeśli MA wprowadza jakieś zmiany najpierw uspokaja graczy, że będzie lepiej... co by to nie była za zmiana w każdym przypadku wychodzi na źle dla gracza, oczywiście w późniejszym czasie od jej wprowadzenia... mogę przytoczyć tu kilka szczególnych zmian... np. wprowadzenie no lootów, MA początkowo tłumaczył to tym, że serwery nie wyrabiają się dystrybucją lootów dlatego wprowadzają ten system by odciążyć serwery... pamiętam jak z tego się śmiałem... cóż za argument lol... potem MA pisał i zapewniał, że będą looty większe ale rzadziej będzie można coś dostać... i fakt tak było nie okłamali... przez 3 miesiące od wprowadzenia zmiany nawet grało się nieźle i obietnica ta utrzymywała się, i tak np. z troxa co w starym systemie dostawało się średnio 30-50 pec po wprowadzeniu no loot minimalny loot wzrósł do 1.50 - 2 ped co złudnie mimo wszystko dawało wrażenie, że jest lepiej... bo przecież między lootem a lootem była przerwa 2, 3 moby (początkowo no lootów było mało), ale mimo to wychodziło się na swoje i być może nawet lepiej :) przez te 3 miesiące od wprowadzenia... potem ilość no lootów stopniowo z miesiąca na miesiąc się zwiększał, że przestało być to tak wspaniałe jak na początku do tego z VU na VU minimalny loot malał spadł poniżej 1 ped, tj. 50-80 pec... do tego jeszcze kupa no lootów i narzekanie na EF gotowe... na to ów narzekanie MA zareagował w sposób inny, ok chcecie lepszy loot - musicie więcej zapłacić za ubicie moba - ziwększyli hpx2 i regen do 5 sec dając przy tym non stop z każdego moba loot, oczywiście tylko z początku po wprowadzeniu tych zmian do kilku mobów, potem po jakimś czasie moby zaczęły znowu zwracać no loot i w odpowiednim stosunku był zmniejszany minimalny loot z danego moba. Ostatnio doszły mnie nawet słuchy, że moby te zmodyfikowane szybciej się regenerują niż co 5 sec... i że trzeba więcej razy strzelić z tej samej pukawki co przed VU by go ubić - jak to możliwe? a tak to możliwe, że z tego co sam osobiście zauważyłem to średni dmg zadawany przez gracza jest jakiś mały czy to z broni L czy unL, rzadko zadaje się dmg na wysokim czy maksymalnym poziomie...

Przypomnę jeszcze Wam, że kiedyś moby zadawały max dmg, obrażenie zadawane przez moby nie były dynamiczne jak dziś - większość mobów które dziś bije nub, były dla uber graczy, nawet głupi ambulimax yung który zadawał non stop po 75 dmg (chyba 75 jak nie więcej). Wprowadzenie dynamicznego zadawania obrażeń przez moby otworzyło drogę do łatwego ubijania każdego moba przez każdego gracza... ktoś by pomyślał, że to dobrze dla nas... otóż jak na ironię ja się z tym nie zgodzę :) moim zdaniem mniej killi ogólnie równało się z lepszym lootem, ogólnie zwrotem - kiedyś, przed zmianą.

Słyszałem coś, że przed świętami MA wprowadzi zmianę która wyeliminuje no looty z systemu... czyli....
Już niedługo wszystkie moby zostaną zmodyfikowane (2x hp i szybki regen) :) ...jeśli tak będzie zapewniam Was wszystkich, że 2-3 miesiące i no looty znowu się pokażą, a do tego minimalny loot z każdego moba będzie stopniowo malał...

taką wspaniałą politykę prowadzi MA... igra z ludzkim zaufaniem wykorzystując ludzkie słabości i naiwność.
czy to wszystko jest ok? sami oceńcie....

Zdrów!

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 27 Paź 2009, 18:09 
Amateur
Dołączenie:
Lipiec 2005
ateush napisał(a):
Chudy napisał(a):
Adminie czy decay ampów do minu też wliczać? bo temat jest o repair jednak decay to dla mnie decay :P
Szczerze mówiąc - nie wiem... Raczej nie bo jeśli uznamy, że zyskiem MA jest decay czyli zużywanie się przedmiotów to raczej chodzi o przedmioty naprawialne czyli unL. Przynajmniej ja to tak rozumiem.

myślę że spokojnie można założyć że tzw decay dla MA to tylko i wyłącznie decay z którego nie leci kaska, bez znaczenia czy to przedmiotu nienaprawialne czy nie, mam na myśli armor fap, refiner tę grupę przedmiotów, decay z gunów, mieczy ampów gunowych i miningowych daje oczywiście kaskę, przy to w przełożeniu na zadawany dmg czy wielkość złóż. a decay z armora/refinera/fapa nie daje kasy czyli nic z systemu nie wyciąga. + oczywiście ammo w piach i nl

co do Mutaka, masz całkowitą rację tylko zapomniałeś o jednym, jeśli by nie "mutowali mobów" to w krótkim czasie 95% graczy stać byłoby na walkę z uber mobami a co za tym idzie uber przestałby być uberem tylko stałby sie szaraczkiem, i gdzie tu fun? myślę żę to obrazuje na czym zależy MA,a na ciągłym "rozwijaniu" rozrywki, a te nl cóż .... dymają nas bez mydła :(

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 27 Paź 2009, 19:31 
Adept
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Maj 2005
czyli każdy nowy gracz może stać się uberem wystarczy, że zakupi skill na H400L?

Wybacz Chudy ale tworze nowego avka kupuje za 300 ped skili, kupuje H400 i bije wszystkie zmodyfikowane moby... poza pająkiem... w sumie jak kiedyś :D ale nie jak przed wprowadzeniem dynamicznego zadawania przez nie dmg... to jest tak, że MA chce by moby było łatwo ubijać i by one były dostępne dla każdego po za kilkoma typami (osiągnęli to!), chce tego by ubicie moba było co najmniej 2x droższe niż na samym początku powstawania gry a przy tym loot był kilka razy niższy by ludzie częściej wpłacali (osiągnęli to!)... Teraz gadacie, że gracie dla funa... ja tak nie gadam by potem nie mieć do siebie pretensji :) żebyście się nie zafunowali zbytnio bo już niedługo naprawdę będziecie musieli grać tylko i wyłącznie dla funa... byle loot będzie rarką :)

Ja osobiście MA nie pochwalam, źle robią - jeśli weźmiemy pod uwagę gracza, natomiast dobrze robią - jeśli mają zamiar powiększać swój majątek w oszałamiającym tempie... zawsze są dwie strony medalu :) kwestia tylko po której stronie każdy z nas stanie... ja stoję po stronie gracza i stwierdzam, że MA jest nienachapanym, bezczelnym gnojem w całej szerokości i długości...

Pewien kolega szwed mi napisał, nie ukrywając swojego oburzenia wobec może nie koniecznie MA ale pewnej osoby, tj. Marco, określając go mianem fałszywego człowieka - być może to on ma zamiar zrobić biznes... naszym kosztem... nie wiem. Fakt taki, że każdy dąży do wzbogacenia się jest jak najbardziej normalny, prawda? ...ale gdy w grę wchodzi wykorzystywanie ludzkiej naiwności, stosowanie trików psychologicznych po to aby wyłudzić jak najwięcej pieniędzy od drugiego człowieka to już nie jest normalne - to jest takie nieetyczne i niemoralne czasami podchodzi pod przestępstwo. Ja mogę śmiało to napisać ponieważ nie gram rok czy dwa, ja gram dużo dłużej, a w dodatku przez trzy ostatnie lata - wyobraźcie sobie, że może miałem 5 huntów po których byłem na +, wychodzi na to, że 98% spędzonego czasu w grze przez trzy lata non stop miałem straty - jeśli to jest normalne i uczciwe to ja was bardzo przepraszam, że w ogóle coś tu piszę...

Pozdrawiam.

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 27 Paź 2009, 20:07 
Amateur
Dołączenie:
Lipiec 2005
mutak to jest popyt podaż, kiedyś troxów np waliło się i nic z tego nie było, teraz masz szanse na 10-20k ale coś za coś, walisz 2 lub 3 x mocniejszego moba i teraz zadaj sobie pytanie, co robi newbie? kupuje te skille żeby móc z czystym sumieniem te moby walić a inny się cieszy że ktoś jeszcze te skille kupuje hehe taki żarcik z mojej strony. Masz rację MA w ch.. gra, może kaskę włożoną w grę przeznacz na zakup ich akcji, sowite dywidendy muszą wypłacać z tych ponadprzeciętnych zysków :P taki żarcik for you

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 28 Paź 2009, 09:07 
Moderator
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Wrzesień 2005
HP: 0
Society: FoFW
MA zrobiło bardzo sprytny trick. Dawniej dało się plusować na huncie nawet ze standardowych lootów, potem się dało plusować tylko z globami hofami, jeszcze potem tylko po sprzedaży wszystkiego z markupem na rynku nie tt. Teraz nawet z tym jest problem - duże hofy w większości przypadków nie pokrywają nawet kasy "zainwestowanej", jedyną możliwością plusa jest trafienie rara - UnLa czy wysokiego SGA obecnie. MA wyeliminowało zupełnie dokładanie do systemu ze swojej strony - dawniej tylko handlarze wyciągali kasę od innych aby być na plusie teraz to jest jedyna opcja. Plusów nie robi się na kasie MA tylko na kasie graczy - to jest jedyna metoda którą MA zostawiło. Mówienie że tak nie powinno być jest jedynie przejawem naiwności.

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 28 Paź 2009, 20:42 
Adept
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Styczeń 2006
HP: 102
Society: www.EF.pl
Nick w grze: Mortifer Kemoiz
Tak nie powinno być.

:D

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 29 Paź 2009, 09:28 
Mediocre
Dołączenie:
Sierpień 2006
HP: 120
Nick w grze: Olga WITCH Aksolta
Nie wiem ile wydaje ,szkoda czasu na zliczanie etc. bo gram dla zabawy a płaci za to mąż :P

Profil Offline

WyÅ›wietl posty z poprzednich:  Sortuj wedÅ‚ug  

Odpowiedz

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 28 gości

Panel
Skocz do: