Odpowiedz

Czy dolar amerykański spadnie do stawki około 2zł?
Tak 39%  39%  [20]
Nie 22%  22%  [11]
Tak i cieszy mnie to, bo pedy będą tańsze, co zaś zaowocuje faktem, iż stać mnie będzie na więcej:P 18%  18%  [9]
Nie! strace na tym jako osoba wypłacająca z gry i /lub sprzedająca pedy:( 22%  22%  [11]
Razem głosów : 51
Autor Wiadomość
PostWysłany: 31 Paź 2007, 01:10 
(TRESC USUNIETA PRZEZ AUTORA)

Ostatnio edytowany przez Level 01 Sty 2008, 21:17, edytowano w sumie 2 razy

Nie podano
PostWysłany: 31 Paź 2007, 07:51 
Beginner
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Kwiecień 2005
HP: 158
Society: Poltropia
Ehh kolejna osoba która nie zwróciła uwagi na jedną rzecz.

To nie dolar spada a złotówka idzie w górę

USD
Euro
CHF

porownania

Prawdą jest że dolar w naszych oczach "traci na wartości" troche więcej niż inne waluty ale nie tylko ON spada.

Nie znam się na tym za bardzo ale możliwe że dzieki euro 2012 sporo inwestorów postanowiło już teraz wejść na nasz rynek (masowo kupują naszą walutę - cena idzie w górę). Poza tym w polsce cały czas coś się buduje (autostrady stadiony domy itd) jest to na tak dużą skalę że ładnie pobudza naszą gospodarkę na rynkach zagranicznych. Ale jak już mówiłem nie znam się na tym ten tekst to efekt krótkiej dedukcji.

twoja finalna myśl zostaje odrzucona :P MA może ustalać ceny tylko regulując wypadanie danego itemu za reszte odpowiedzialni są gracze. Choc z tymi większymi wpłatami możesz mieć trochę racji.

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 31 Paź 2007, 08:39 
Apprentice
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Wrzesień 2006
HP: 138
Society: PLR, Bzz, K$, O PL
Nick w grze: Arko Okta Kot
A mnie ciekawi zachowanie bankierów..

Akurat zbiegło się to z kompletacją NEMESISÓW i patrzę na giełdę a tu wykupione wszystkie helmety, dalej patrzę na ceny peauction +250, dalej ktoś sprzedaje komplet to sobie luknąłem na cenę markapu w EU +350, dalej widzę nagle jeden wystawiony w +500bid +599 BO to sobie pomyślałem ktoś przesadził ale dowoaduję się, że w BANKU można dostać zastaw +500 za tę część i wtedy mnie zdziwiło, że powyżej markapu i to sporo... Rynek zareagował tak, że ludziska zamiast na giełdę to do banku z itemami i po prostu nie odbiorą...
Dlaczego?

Coś mi tam świta w główce "dlaczego" ale to zobaczymy za kilka VU... albo nie zobaczymy :D

pozdro

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 31 Paź 2007, 18:49 
Amateur
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Wrzesień 2006
HP: 115
Society: K$
Nick w grze: Crynin Skanerin Utis
A propo tego nemesis helmet:

Sprawa dotyczy (F) i tylko w jednym banku dają za niego tyle kasy. Jest to w sumie ciekawe, i imho rozwiązanie może być takie:

1)cytat właściciela banku z EF:
Cytuj:
some miscalculation on some items is possible

Czyli, dla nieanglojęzycznych - mogą zaistnieć pomyłki przy wycenie przedmiotów.

Chociaż...

Cena tego helmeta wzrosła z +300 do +500 jakoś w lipcu tego roku (jak wynika z wykresu) - a ten bank istnieje od...hmm..lipca? :cojest?:

Profil Offline
PostWysłany: 31 Paź 2007, 19:14 

Ostatnio edytowany przez Level, 01 Sty 2008, 21:18, edytowano w sumie 1 raz

Nie podano
PostWysłany: 01 Lis 2007, 08:38 
Beginner
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Kwiecień 2005
Jesli ceny w banku są ustawiane masowo istnieje duża możliwość że jeden z pracowników prędzej czy później się pomyli i da np 500 zamiast 50.

Podobna sytuacja może mieć miejsce gdy jeden z pracowników postanowi dorobić na lewo. Potrzebuje do tego drugiej osoby która wcześniej wykupiła ogromną ilość danego przedmiotu (albo drugiego avatara), następnie przypadkowo zmienia cene. Zostawia ją na np 1 dzień by inni ludzie skorzystali i tym samym by zamaskować swoje poczynania. Jeśli nie przegnie to mógł by tak okradać bank raz na jakiś czas. Bo właściciel mógł by tego nawet nie zauważyć. Mógł by też iść hardcorowo i ukraść wszystkie pieniądze z banku ale szybko został by wtedy złapany. Prawdziwy problem pojawi się dopiero wtedy gdy wrócą karty ATM bo przy zorganizowanej akcji da to możliwość kradzieży jak w prawdziwym świecie. Może dlatego ich jeszcze nie MA.

Ciekawe ile właściciele banków płacą swym pracownikom by uniknąć takich sytuacji ;)

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 01 Lis 2007, 14:01 
Green
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Październik 2005
HP: 155
Society: *****
Nick w grze: Aster Marchant WhiteMoon
Dragon napisał(a):
To nie dolar spada a złotówka idzie w górę

nie do końca ... kurs euro do dolara wskazuje jednoznacznie że dolar leci na py....

Ale tak naprawdę to w spektakularny sposób zobaczymy to jak np chiński bank centralny ogłosi ze zmienia walutę w której trzyma rezerwy z dolara na np euro (a oni mają zachomikowane 1 bilion dolarów. BILION czyli 1000 miliardów a nie english billion czyli milard)

To dopiero będzie bum ...

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 01 Lis 2007, 17:55 
Gacie Gibona
Dołączenie:
Lipiec 2006
HP: 0
Society: Kingsajz
Nick w grze: Martre
nie dokonca Aster....w przewidywalnej przyszlosci, nie bedzie tego bum z prostej przyczyny, za duzo chinole maja papierow dluznych wypuszczonych w usa, zmiana rezerw z usd na euro to bylby strzal we wlasna stope...
pozdr
Martre

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 02 Lis 2007, 09:51 
Qualified
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Czerwiec 2005
Society: Chłopaki z Ferajny (dobra ekipa!)
Nick w grze: The Sundance Kid
imo Tak czy inaczej to teoria i tak nie ma sensu, bo bardzo duzo wpłacających ludzi pochodzi z ameryki - oni nie dostają większych wypłat bo kurs dolara maleje. Jak dolar był po 3zł to dostawali 1k$ wypłąty i jak dolar bedzie po 2zł to nadal będą dostawać 1k$

Profil Offline
PostWysłany: 02 Lis 2007, 15:01 

Ostatnio edytowany przez Level 01 Sty 2008, 21:18, edytowano w sumie 2 razy

Nie podano
PostWysłany: 02 Lis 2007, 17:35 
Green
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Październik 2005
Level napisał(a):
nie zgodzę się z tobą, ze bardzo dużo wpłacających jest z usa...

No właśnie ... też wydawało mi się że amerykanie stanowią większość w tej grze ... niemniej patrząc na ilość graczy w godzinach gdy na wschodnim wybrzeżu jest jest akurat wieczór - dochodzę do wniosku że amerykanie to tylko garstka ...

Ten sam wniosek nasuwa się po lekturze jednego z wątków na EF gdzie amerykanie podawali jakie pingi mają do serwerów MA ....

Profil Offline
PostWysłany: 02 Lis 2007, 17:40 

Ostatnio edytowany przez Level, 01 Sty 2008, 21:18, edytowano w sumie 1 raz

Nie podano
PostWysłany: 02 Lis 2007, 17:51 
Green
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Październik 2005
Level napisał(a):
jakaś aluzja aster?
jeżeli pisze głupoty to lepiej powiedz to wprost, nie obrażę się, wręcz przeciwnie, uciesze :cry:

Jeśli przeczytasz 2 razy co napisałem (baaaaaaardzoooooo poooooowooooooli), to być może zauważysz, że w pełni zgodziłem się z Twoim stwierdzeniem i podałem wyniki własnych obserwacji, potwierdzające Twoją tezę ...

Profil Offline
PostWysłany: 07 Lis 2007, 17:11 

Ostatnio edytowany przez Level, 01 Sty 2008, 21:20, edytowano w sumie 1 raz

Nie podano
PostWysłany: 07 Lis 2007, 21:40 
Beginner
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Kwiecień 2005
10 gr w tydz no robi się nie ciekawie :)

Spadek dolara dla MA może być bardzo dobry wszystko zależy czy kapitał trzymają we własnej bardziej stabilnej walucie czy jednak mają konta dolarowe.

offtop:
Level napisał(a):
jakaś aluzja aster?
jeżeli pisze głupoty to lepiej powiedz to wprost, nie obrażę się, wręcz przeciwnie, uciesze :cry:

Strasznie bawi mnie Twój podpis bo jakies 30% Twoich postów na forum nie jest związane z tematami w których się znajdują.

Profil Offline
PostWysłany: 07 Lis 2007, 23:46 

Ostatnio edytowany przez Level 01 Sty 2008, 21:21, edytowano w sumie 2 razy

Nie podano
PostWysłany: 08 Lis 2007, 00:01 
Amateur
Dołączenie:
Listopad 2005
Nick w grze: Eol
Taaa, jak za niedługo EU przejdzie na rozliczenia w euro, to dolar poleci na łeb na szyję. Wtedy rozpocznie się głęboki kryzys, a Bush w ramach ratowania gospodarki rozpocznie wojnę z Iranem, Koreą i cyklistami.

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 08 Lis 2007, 02:44 
Poor
Dołączenie:
Wrzesień 2006
HP: 98
misko napisał(a):
Taaa, jak za niedługo EU przejdzie na rozliczenia w euro, to dolar poleci na łeb na szyję. Wtedy rozpocznie się głęboki kryzys, a Bush w ramach ratowania gospodarki rozpocznie wojnę z Iranem, Koreą i cyklistami.

Kryzys jak dla kogo ale dla nas to na pewno, jak zaczną przeliczać pedy na euro to odbije sie t o na nas, biednych graczach :(

____

to tak chinczycy sie pozbywają dolara, ruskie też chca sie pozbyć tego,
MA przejdzie na euro pozyjemy zobaczymy

Profil Offline
PostWysłany: 08 Lis 2007, 03:04 

Ostatnio edytowany przez Level, 01 Sty 2008, 21:21, edytowano w sumie 1 raz

Nie podano
PostWysłany: 08 Lis 2007, 03:35 
Amateur
Dołączenie:
Listopad 2005
Nick w grze: Eol
Level napisał(a):
ja jestem niemal pewny, że $ zostanie...przecież europa wpłaca Euro przeliczane na USD, im słabszy USD tym więcej wpłaca Europa...może model?

rok 2006 7 listopad ok?
Gracz wpłaca 1000Euro do gry...
kurs Euro vs USD na 7 listopad 2006 to około 1.2768 USD za 1 EUR
kurs USD vs SEK na 7 listopad 2006 to około 7.1582 SEK za 1 USD
1000 EUR = 1276,8 USD = 9139,5897 SEK

rok 2007 7 listopad
Gracz wpłaca 1000Euro do gry...
kurs EUR vs USD na 7 listopad 2007 to około 1.4554 USD za 1 EUR
kurs USD vs SEK na 7 listopad 2007 to około 6.3532 SEK za 1 USD
1000 EUR = 1455,4 USD = 9246,4472 SEK

WNIOSEK? MINDARK korzysta na spadku $ :)
jasne?:)

No ale MA to firma z siedzibą w kraju SEK i infrastruktura w kraju euro, więc dochody oparte są na SEK/Euro, a to oznacza, że jesli gracze wplacają tak jak zwykle, to MA dostaje tak jak zwykle z Europy i mniej z USA, pomijam tutaj niewielką zmianę kursu SEK/Euro.

EDIT: Albo inaczej, co z tego, że dostają więcej dolarów, jak te dolary są mniej warte.
Inna sprawa, że w grze powinno być z tego więcej pedów, jeśli MA ich nie zachachmęci na lewo:)

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 08 Lis 2007, 08:05 
Beginner
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Kwiecień 2005
Levelowi chyba bardziej chodziło o to co ja poruszyłem.

Jeśli MA swój kapitał trzyma w SEK to ogromne fundusze które już zebrali zarobiają samym leżeniem. Nie licząc Ludzi z USA reszta z powodu zmian kursu dostaje mniej niż wpłaciła.

Jeżeli naprawdę tak jest to MA musi szybko działać bo ludzie najprościej w świecie nie będą chcieli wpłacać mając świadomość że za rok ich kapitał może być x razy miejszy. Mam na myśli takie prawdziwych inwestycjach jak Landy itp. Wydaje mi się że przejście w inną walutę jest sensownym rozwiązaniem ale MA pewnie czeka na przelicznik 1Euro=1,5USD ;) albo cos w tym stylu. Mało tego jeśli Ma szybko nie zmieni waluty zaczną się masowe wypłaty.

Jeśli natomiast MA trzyma swój kapitał w Dolarach to traci na tym jak cholera ;) i w tej sytuacji szybkie przejście to jedyne rozwiązanie (Pamiętajmy że teraz Euro prawdopodobnie zacznie rosnąć)

Poruszyłem ten temat na EF zobaczymy co o tym sądzą ludzie z zagranicy
http://www.entropiaforum.com/forums/showthread.php?t=87847

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 08 Lis 2007, 13:18 
Green
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Październik 2005
Level napisał(a):
oo aster, popatrz:
http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/ ... 52884.html
miałeś rację:) stało się to co miało się stać

wykrakałem ;) - no bo przecież nie przyznam się że pijam maotai z chińskim attache ;)

-------------------

A teraz popatrzmy na całą sytuację z innej strony:

Zamiast WPŁACAĆ kasę - deponuję w banku w entropii WSZYSTKIE ITEMKI - mając tym samym kasę na dalszą zabawę ...

Po roku wykupując te itemki płącę 14.99% odsetek. Ale też po roku okazuje się że za gotówkę którą wydał bym rok wcześniej na PEDY mogę kupić 20-25% więcej tychże pedów jestem więc do przodu 5-10% na samym fakcie zdeponowania śmieci w banku...

Aster.

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 08 Lis 2007, 19:40 
Trained
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Czerwiec 2005
Nick w grze: Posse
Ladnie to wyglada na wykresach

http://stooq.com/q/?s=usdpln&c=1m&t=l&a=lg&b=0 (1 miesiac)

A teraz patrzcie na złoto

http://stooq.com/q/?s=xauusd&c=3m&t=l&a=lg&b=0 (3 miesiace)

Jak dalej to bedzie wygladalo?

Profil Offline
PostWysłany: 08 Lis 2007, 19:48 

Ostatnio edytowany przez Level, 01 Sty 2008, 21:21, edytowano w sumie 1 raz

Nie podano
PostWysłany: 08 Lis 2007, 21:03 
Beginner
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Kwiecień 2005
MA w dowolnym momęcie mogło by ogłosić zmiane wartości swojej waluty (PED)
jeśli wykorzystali by aktualny kurs np 1 U.S. dollar = 0.682780281 Euro to nikt nie mógł by im niczego zarzucić

Co do tych wpłat to nie jest tak pięknie. Bo wpłacić opłaca się tylko jeśli zainwestujemy. jest duża szansa że ceny na itemy wzrosną. Jednak wtedy zwykłe pedy będą coraz bardziej traciły na wartości i taki hof na 1K ped bedzie mało atrakcyjną zachętą.

Oczywiste jest że nie wszyscy mogą wygrywać. więc albo będzie coraz więcej uber hofów albo będą coraz większe.

Co za tym idzie jeśli ceny na inwestycje znacznie wzrosną (np landy / uber gear ) a zyski pozostaną te same (lub spadna z powody spadku waluty) to może być coraz mniej chętnych do inwestowania i w pewnym momencie rynek może się załamać.

Jakby nie patrzeć najgorszym rozwiązaniem jest teraz sellout :/ no chyba że ktoś kupował pedy taniej niż może sprzedać ;)

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 09 Lis 2007, 01:02 
Amateur
Dołączenie:
Lipiec 2005
HP: 175
Society: Chlopaki z Ferajny
Nick w grze: Chudy
eeeee takie przeliczanie jest ch.. warte, czy przeliczą pedy na euro , czy PLN czy jakies inne dingi, to peedy w gdze zostaną w takiej samej ilości, bynajmniej zmieni sie +- kwota sellowana in minus chyba, ale to raczej jest nielegalne ;)

Profil Offline
PostWysłany: 12 Lis 2007, 17:14 

Ostatnio edytowany przez Level, 01 Sty 2008, 21:22, edytowano w sumie 1 raz

Nie podano
PostWysłany: 13 Lis 2007, 14:43 
Beginner
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Grudzień 2006
Nick w grze: Andrew Naturek Naturat
Imho tendencja spadkowa dalej się utrzyma więc nie masz co sie frustrować :P

Profil Offline

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  

Odpowiedz

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 80 gości

Panel
Skocz do: