Odpowiedz
Autor Wiadomość
Nie podano
PostWysÅ‚any: 22 Sie 2007, 01:48 
Novice
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Maj 2006
HP: 0
Society: Kingsajz
Nick w grze: Tomasz Soltys Mud
zastanawia mnie bardzo kwestia skilli w miningu (przyp. prosp, geo, cga, itd.). otoz po rozmowie z kedziorem, ktory to twierdzi, ze skille nie maja wplywu na znajdywane mineraly, zaczalem sie zastanawiac jak to jest.

czy np gdy bede mial 5k prospa bede mial wieksza szanse na znalezienie golda, ruga, itp. w danym miejscu niz np jakis noob, oczywiscie obydwoje bedziemy miec ten sam sprzet. jak to jest?

czy moze skille sa jedynie po to by obslugiwac lepszy sprzet?

PROSILBYM JEDYNIE O WYPOWIEDZENIE SIE LUDZI KTORZY MAJA JAKIES DOSWIADCZENIE, TO NIE TEMAT DO NABIJANIA POSTOW BEZMYSLNYMI FORMULKAMI

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 22 Sie 2007, 08:20 
Green
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Maj 2007
HP: 127
Society: Outsiders PL
Nick w grze: Dawid Burks Bujak
Może jestem noobem bo mam dopiero 800 surveying ale w 90% przypadków potrafię wyjść na plus więc chyba coś o tym wiem. Przy wydobyciu liczy się miejsce, czas i finder. Skille nie mają bezpośrednio wpływu na znajdowane złoża ale mają decydujący wpływ na dobór findera który to właśnie decyduje o tym jak głęboko możemy kopać a więc na to jakie minerały możemy znaleźć. Jeśli na jakimś terenie występuje tylko crude oil i melchi water to choćbyśmy mieli 20k skilla i najlepszego findera to Lytharianu tam nie znajdziemy i na odwrót jeśli na danym terenie jest tylko Lytharian to nawet bez skilli nie znajdziemy tam Crude Oila.

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 22 Sie 2007, 09:46 
Capable
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Wrzesień 2005
HP: 110
Society: Ziemniak Niemyty Luz
Nick w grze: Elanor
Dawid19791 napisał(a):
jeśli na danym terenie jest tylko Lytarian to nawet bez skilli nie znajdziemy tam Crude Oila.

Mi sie zdaje,ze jest troszke inaczej...
Ale nie mam na ten temat zadnej teorii..

np.lyst jest WSZEDZIE - chyba,czyz nie? tak samo powinno byc z innymi noob mineralami (taka mala dygresja)

No chyba, ze wymieniles te enmatttery tylko przykladowo..To juz lepiej bylo podac binary ;p

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 22 Sie 2007, 10:09 
Green
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Maj 2007
Pisałem tylko o tym na czym się znam. Znam kilka takich miejsc gdzie wypuściłem ponad 2k sond i oila tam nie było za to był np Lytharian

Binary nie znalazłem nigdy bo mam pewnie za słabego findera nie wspominając o tym że nie znam miejsc w których on występuje.

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 22 Sie 2007, 10:33 
Mediocre
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Wrzesień 2006
HP: 145
Society: Eldorado
Nick w grze: MrBlonde
Elanor napisał(a):
np.lyst jest WSZEDZIE - chyba,czyz nie?

Na eudorii raczej tak ale na ametherze i cnd nie bardzo.

Oficjalne stanowisko MA jest takie że im masz większe skille tym większa szansa na rzadkie minerałki. Z tym że mieli na myśli prawdopodobnie : lepsze skille to lepsze findery.
Dokładnie oczywiście nikt tego nie wie ale według mnie skille mają niewielki wpływ na głębokość kopania. Osoba wyskillowana używająca sprzętu z tt prawdopodobnie będzie miała średnią głębokość złóż większą niż ktoś kto dopiero co wymaksował findera. Głowy nie daje, najlepiej zrobić eksperyment :)
Wracając do rzadkich minerałków. Wiem, że aby w miarę regularnie znajdować golda, binary, dunkela itd. trzeba regularnie trafiać claimy na głębokości 800+. Trafiają się oczywiście dużo płyciej ale to raczej kwestia przypadku, sam mialem dunkela na 650m kopiąc mf211.

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 22 Sie 2007, 11:05 
Amateur
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Sierpień 2005
Society: Red Legion
Nick w grze: Michal Kedzior Bond
Lystu nie ma wszedzie ( i bardzo dobrze :P ). To jakie mineraly znajduje sie na danym terenie zalezy tylko od tego jakie mineraly sa przypisane do tego terenu ( na przyklad na danym landzie znajdziemy cumb, blau i gazz i NIC innego, zadnego lystu czy innego zloza tam nie bedzie). Skille moim zdaniem sa potrzebne tylko i wylacznie zeby wymaksowac lepszy finder i wlasnie dzieki lepszemu finderowi jestesmy w stanie znajdowac rare mineraly ( skille w znajdowaniu zadkich mineralow nie pomagaja). Osoba majaca 5k prospa i taka ktora ma prospa 500, obie kopiace np of211L, maja taka sama szanse na znalezienie np rugara na danym terenie. Jesli chce sie tego rugara znajdowac czesciej niz raz na kilka albo kilkanascie tysiecy bomb to trzeba zakupic lepszy finder ( np of213L adapted ). I aby miec na taki finderze maksymalne mozliwe parametry trzeba miec skille. Oczywiscie to jest moje zdanie i nikomu go nie narzucam :)

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 22 Sie 2007, 12:46 
Administrator
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Marzec 2005
HP: 133
Society: Poltropia
Kedzior napisał(a):
Lystu nie ma wszedzie ( i bardzo dobrze :P ). To jakie mineraly znajduje sie na danym terenie zalezy tylko od tego jakie mineraly sa przypisane do tego terenu ( na przyklad na danym landzie znajdziemy cumb, blau i gazz i NIC innego, zadnego lystu czy innego zloza tam nie bedzie). Skille moim zdaniem sa potrzebne tylko i wylacznie zeby wymaksowac lepszy finder i wlasnie dzieki lepszemu finderowi jestesmy w stanie znajdowac rare mineraly ( skille w znajdowaniu zadkich mineralow nie pomagaja). Osoba majaca 5k prospa i taka ktora ma prospa 500, obie kopiace np of211L, maja taka sama szanse na znalezienie np rugara na danym terenie. Jesli chce sie tego rugara znajdowac czesciej niz raz na kilka albo kilkanascie tysiecy bomb to trzeba zakupic lepszy finder ( np of213L adapted ). I aby miec na taki finderze maksymalne mozliwe parametry trzeba miec skille. Oczywiscie to jest moje zdanie i nikomu go nie narzucam :)

Podpisuje siÄ™ pod tym 8)

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 22 Sie 2007, 13:35 
Apprentice
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Marzec 2006
HP: 162
Society: SoD
Nick w grze: sexi69 sexowna69 sexy69
tak tylko jak macie 800 prospa to co za tym idzie macie mniej geology i chyba jak sie nie myle nie ma sie wtedy jeszcze CGA a co za tym idzie ten co ma 211L z 800 prospa nie przeszuka danego terenu tak jak ten co ma 5k prospa i wyrzej wymienione skile na wyrzszym poziomie.
Logicznie myśląc ten co ma 500 geology napewno of211L nie przeszuka ziemi tak jak ten co ma 3k geology.
Takie jest moje zdanie wyrobione po obserwacjach mojego avatarka bo jak wiecie miałem juz ponad 3k prospa i 3k surwa wyprzedałem sie i nie znajdywałem na starych terenach tego co znajdywałem jak miałem skile teraz mam juz spowrotem skile a nawet lepsze i znowu w starych miejscach znajduje rare materiały a i gold i platinum sie trafi a kiedyś to było nie do pomyślenia

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 22 Sie 2007, 13:37 
Green
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Maj 2007
Mam jedno pytanie do zaawansowanych minerów i myślę że to jest właściwe miejsce żeby je zadać. Czy zauważył ktoś jakieś zależności pomiędzy finderem a złożami jakie można znaleźć?

Kiedy używałem MF-102 to często znajdowałem Lytharian i Typo natomiast teraz gdy używam MF-211(L) to wśród moich znalezisk dominuje Angelic. Nie są to jakieś szczególnie rzadkie enmattery przy których głębokość decyduje więc zastanawiam się czy to możliwe żeby od konkretnych finderów były przypisane prawdopodobieństwa znalezienia określonych rodzajów złóż? Czy aby napewno znaczenie ma tylko głębokość jaką przeszukujemy?

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 22 Sie 2007, 13:45 
Beginner
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Kwiecień 2005
Ja jednak zacząłem dostrzegać różnicę. Kiedyś mój hit rate na cnd był niski, ale miałem spore zasoby gotówkowe, więc mogłem sobie pozwolić na straty. Teraz jednak, przy skromniejszych funduszach, lecz przy znacznie wyższych skillach, polepszył się mi znacznie hit rate (CND). Coś takiego jak 50 "pustych rzutów" bomb/sond praktycznie się nie zdarza. Nie wiem czemu lepiej jest uznać, że górnictwo jest bardziej podobne do polowania niż do craftu, gdzię większy skill daje większą szansę na sukces?

Teoretycznie można by zrobić badania: np. serie po 200 bomb+ 200 sond CND, niskie skille vs wysokie, hmmm?

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 22 Sie 2007, 14:23 
Amateur
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Sierpień 2005
Nic taki eksperyment nie da, hit rate moim zdaniem od szczescia zalezy ( lub od czegos innego rozne sa teorie, ale na bank nie od skilli) . Do tego 200 bomb/sond to malo reprezentatywna proba szczegolnie na cnd. Co do skilli w crafcie to one tez nie daja wiekszej szansy na sukces. Liczy sie bp. Jesli sie ma max qr i wymaksowany cos na bp to nastepne kilka k skilli nic nam nie pomoze bo szansa na sukces bedzie taka sama ( cos kolo 42% max, na L bp troche wiecej). Osoba majaca 100 qr bp od damperow i np 1k engineering ( czyli bedzie miala max cos 42%, to przyklad ale standard damper bp bardzo latwo sie maksuje) bedzie miala taka sama sznse na sukces jak osoba posiadajaca ten sam 100 qr damper bp i mjajaca 5k enineering. Oczywiscie zeby na takim 10 levelowym bp miec max chance of success trzeba miec wysoki level w danej crafting proffesion czyli posiadac wysoki skill, ale skill zwiekszamy tylko do pewnego momentu dalej on juz nam nic nie daje. Jak ktos ma np 40 poziom w manu weapons to bedzie mial max cos na wszystkich bp od broni ( potrzebny jest jeszcze wysoki qr bp) i skillowanie np do 60 lvl nic mu nie pomoze bo % sukecesow bedzie taki sam jak na 40 levelu. W entropii wg mnie skille sa potrzebne po to zeby wymaksowac narzedzia ktore urzywamy w danej profesji ( w miningu sa to findery i ampy, w crafcie bps, w huncie to bron + tu dochodzi jeszcze defence + hp).

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 22 Sie 2007, 14:29 
Amateur
Dołączenie:
Listopad 2005
Nick w grze: Eol
Na EF jeden uber-minerek się chwalił, że większość oresów znajdował tt finderkiem, wliczając gold i ruga.

Profil Offline
PostWysÅ‚any: 22 Sie 2007, 14:30 
co do tych skilli w crafcie...jak masz dobry skill, to dostajesz max szanse sukcesu na nie wyrobione BP...tj takie o QR 0.01, przyklad? znajoma ma około 4k średniej w skillach od crafta....ma maxed BP 1,2,3 poziomu na 0.01 QR

tylko wspominam o tym.

Nie podano
PostWysÅ‚any: 22 Sie 2007, 14:35 
Amateur
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Sierpień 2005
Level napisał(a):
co do tych skilli w crafcie...jak masz dobry skill, to dostajesz max szanse sukcesu na nie wyrobione BP...tj takie o QR 0.01, przyklad? znajoma ma około 4k średniej w skillach od crafta....ma maxed BP 1,2,3 poziomu na 0.01 QR

tylko wspominam o tym.

Tak to prawda, tylko nie wiem czy ze wszystkimi bp tak jest. Wydaje mi sie ze bepki z drugich ksiazek co produkuja limitowane itemy( np te nowe guny Manisy Cristy Svempy, ampy do miningu itp) oprocz skilla potrzebuja qr zeby je wymaksowac. Ale tu nie jestem 100% pewien, niedawno zaczolem krafcic wiec jeszcze sie ucze :)

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 22 Sie 2007, 16:10 
Adept
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Styczeń 2006
HP: 102
Society: www.EF.pl
Nick w grze: Mortifer Kemoiz
Zgodnie z tym co napisał Misko to wasza teoria ze skile nie maja znaczenia tylko finder jest... do dupy :P

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 22 Sie 2007, 17:01 
Amateur
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Sierpień 2005
Ja znajdowalem ruga, maganite, valurite of211 i of105. Znalezienie takich ore nie jest niemozliwe, ale udalo mi sie to zaledwie kilka razy, jesli sie chce znajdowac rare ore czesciej to trzeba kupic lepszy finder ( czyt. z wiekszym search depth).

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 22 Sie 2007, 17:44 
Amateur
Dołączenie:
Listopad 2005
Nick w grze: Eol
Założenia:
- do regularnego znajdywania dobrych oresów ptrzeba dobrego finderka,
- do dobrego finderka potrzeba dobrych skili,
Wniosek:
- Skile są potrzebne do znajdywania dobrych oresów, w sposób pośredni (bo potrzebne do finderka), lub bezpośredni.

Rozstrzygnięcie bez dodatkowej wiedzy z MA, czy zależność jest pośrednia czy nie jest raczej niemożliwe - nie da się efektywanie (a moze nawet wcale) używać dobrego finderka bez dobrych skili.

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 23 Sie 2007, 02:49 
Novice
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Maj 2006
Society: Kingsajz
Nick w grze: Tomasz Soltys Mud
dzieki panowie (i panie) za wasze przemyslenia. nie zamierzam sprzedawac skilli, wiec bede mial coraz wiecej, zobaczymy za jakis czas czy to cos pomoze :D.

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 23 Sie 2007, 03:57 
Mediocre
Dołączenie:
Lipiec 2005
HP: 168
Witam

Średnio śledząc temat więc może już to ktoś powiedział, znam kilka osób z RL któzy grają w Eu i takie przemyślenia po obserwacji- ten sam teren gorszy sprzęt niż ja- gorsze kamyczki- identyczny sprzęt niz ja mniejsze skile- gorsze kamyczki

Pozdrawiam

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 23 Sie 2007, 07:27 
Green
Dołączenie:
Grudzień 2005
HP: 122
Society: P.L.
Nick w grze: Adam Dreamer Hope
Martin ma racje, ja kopiac na jednym terenie, zauwazylem ze przy tym samym finderku OF105 przy wzroscie skilla nastapilo przesuniecie czestotliwosci znajdowanych oresow w strone rzadszych,
bardziej obrazowo:
jakies 5-7 lvli wczesniej srednio na 100 znajdowalem 1 zloze rzadkiego oresa (nie rodzaju ruga ale wiadomo) teraz jest to jakies 2-4 zloza, wtedy raz na kilka serii wracalem z nim teraz prawie w kazdej mam taki mineralek

Profil Offline

WyÅ›wietl posty z poprzednich:  Sortuj wedÅ‚ug  

Odpowiedz

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 7 gości

Panel
Skocz do: