Odpowiedz
Autor Wiadomość
Nie podano
PostWysÅ‚any: 03 Maj 2007, 15:55 
Mediocre
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Październik 2006
HP: 99
Society: Freelancer
Nick w grze: Tomi jupiajo Digital
Widzę, że brak nowych tematów więc parafrazując Dostojewskiego chciałbym rozpocząć dyskusje na temat dynamiki lootu.

Od jakiegoś czasu bawię się w zapisywanie przychodów i rozchodów z miningu do arkusza excela. Od czasu kiedy trafiłem hofa 700ped mój loot jest beznadziejny. Wygląda to na perfidna zemstę loot-servera. I czuję, że dopóki nie zwrócę wygranej z nawiązką będę trafiał tiny, tiny co 10 probesa. Wydawało mi się, że tracąc wczesniej niezłe sumy zasłużyłem na tego hofa, ale to co było wczesniej chyba się nie liczy dla algorytmów MindArku. Oczywiście wiem, że loot nie jest w pełni losowy i są różne czynniki falowe. Natomiast to co się dzieje, wygląda mi na implementacje swego rodzaju stosu dla osobistych wygranych, który musi być rownowazony nielosowo.

Dodam, że osobiście nie liczę strat i zysków od 100% tt wydanych pieniedzy, ale od 80%, co pozwala bardziej obiektywnie ocenić własną działalność. Liczę tez na jak największe wygrane w przyszłości i każdemu takich życzę.

Jesli ktoś prowadzi podobne zapiski jak ja z dłuzszego czasu gry to proszę o opinie i komentarze.

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 03 Maj 2007, 20:09 
Green
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Grudzień 2006
HP: -1
Society: King$ajz
Nick w grze: kubex
powiem tak (jako nie do konca doswiadczony gracz): z lootem cos jest tak jak mowisz, odczulem to na mniejsza skale bo np: ide na krewety na plazy, pierwszt loot 20 ped, po 25 ped ammo jestem na 0 wiec wszystko wrocilo do puli. albo mam 20 nl pod rzad a potem trafiam kilkanascie lub wiecej ped i co? jestem dalej na 0. takich przypadkow mialem wiele, rowniez w kopaniu i tak jakos nie ma bata zebym na dluzsza mete wyszedl na +, jeden hunt jestem +50, nastepny jestem -50 i tak od jakiegos miesiaca bujam sie z ta sama kwota na karcie. pomyslalem ze mam pechowego avka, tym bardziej ze byl na nieprawdziwe dane. przezucilem kase i pare zabawek na prawdziwego i sytuacja sie powtaza, chociaz tu nie mam za bardzo jeszcze podstaw do oceny takich rzeczy bo na razie wystrzelalem jakies 100-150 ped ammo (pistol z tt nie jest zbyt żwawy). mam cichą nadzieję na vigi helmet (poluje na male exo i daiki) ale jak to sie mawia "nadzieja matką głupich"...

ps

musialem ze 3 razy przeczytac twojego posta zanim poskladalem sobie w glowie o co biega, "czynniki falowe", "imlpementacja"...

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 03 Maj 2007, 21:06 
Capable
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Wrzesień 2005
HP: 110
Society: Ziemniak Niemyty Luz
Nick w grze: Elanor
Coz, teraz po prostu no glob = no profit/breaking even ;) Chyba ze kiedys tez tak bylo,a ja bylam na zbyt niskim pozimie, by robic dluzsze hunty ;d
Teraz po prostu wiem, ze jak nie dostane globa lub dwoch to mam minus, ale zwykle poluje tak dlugo, dopoki ich nie dostane :P Wiec zazwyczaj mam plus albo zero.
Heh..czy moze to ''tymczasowy'' luck? Nie wiem.. Mialam juz wczesniej okres, ze na kazdym huncie byl -,-,-, (po prostu brak globow) na szczescie ja poluje dosc..ekonomicznie.. i ze tak powiem z dyscyplina (ciagle te same moby :D) wiec ta kasa wrocila.
kubens napisał(a):
musialem ze 3 razy przeczytac twojego posta zanim poskladalem sobie w glowie o co biega, "czynniki falowe", "imlpementacja"...

lol,no ja tak samo :)
A tego
Cytuj:
Natomiast to co się dzieje, wygląda mi na implementacje swego rodzaju stosu dla osobistych wygranych, który musi być rownowazony nielosowo.

to juz w ogole nie rozumiem... :D

Za duzo fachowej literatury czy jak? ;)
Napisz jasniej. Jeszcze nie przerabialam Dukaja :P

PS Zycze szczescia i mam nadzieje,ze w przyszlosci bedzie lepiej! Wytrwalosc i wiara poplaca :wink:

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 03 Maj 2007, 21:14 
Mediocre
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Październik 2006
"Czynniki falowe" - hehe, sam nie wiem czy dobrze to okresliłem. Chodziło mi o górki i dołki. Zresztą przesyłam wykresik.
Image
Jedynka na wykresie oznacza, że wróciło 80%, co powinno zadowolić MA i mnie.
Wykres opisuje 47 runów po ok 90ped każdy.

PS. Jeżeli chodzi o stos, to jest to po prostu globalne podliczenie naszych zysków przez MA. Jeżeli jestesmy na plus to dokłada do stosu, a na minus zdejmuje. Jeżeli na stosie jest za dużo to algorytm "ręcznie" zmniejsza wylosowany loot.

Profil Offline
PostWysÅ‚any: 03 Maj 2007, 21:21 
znane...tylko teraz miej cierpliwosc na te hunty :twisted:

Nie podano
PostWysÅ‚any: 03 Maj 2007, 21:28 
Mediocre
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Październik 2006
Level, to jest mining. Poniewaz dostaje wysokie markupy za złoża to jestem daleki od niezadowolenia. Gdybym huncił z takimi wynikami, to już bym dawno pirdzielnął załamkę. :P

Profil Offline
PostWysÅ‚any: 03 Maj 2007, 21:34 
aj wybacz chwile nieuwagi...co do miningu...lol profitujesz:P by was trafił, mnie to się nie udaje..średnio mam około 150-160ped po tt na 200bomb :evil:

Nie podano
PostWysÅ‚any: 04 Maj 2007, 07:02 
Novice
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Maj 2006
HP: 0
Society: Kingsajz
Nick w grze: Tomasz Soltys Mud
tak sobie przeczytalem ten temacik. zgadzam z przedmowcami. mam jednak sposob na te problemy. tez zaowazylem ze bezposrednio po HOFie sa slabe cieniutkie czy jak je tam zwal dni. nie wiem czy zaowazyliscie ze podobnie jest dla wszystkich graczy jak danego dnia ktos bedzie mial HOFa ze 36kped wtedy kogo bym nie zapytal ma minus. taki eu-poker grasz czasem wygrywasz cala pule czasem czesc, zadko sie jednak zdaza, ze sytuacja nie jest periodyczna. wracajac do moje go sposobu. nie loguje sie po dobrym huncie pare dni - wiem z entropia to trudne ;), ale da sie zrobic ja osobiscie w conqer online w tym czasie zapodaje. wtedy jakby przeczekuje te slabe dni i znow jestem na +, albo 0. moj qmpel nie logujac sie przez dwa miechy wychaczyl 2,5k ped na atroxach jeszcze za czasow mniejszych lootow. zdazenie powtorzyl po nastepnych 4 miechach.

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 04 Maj 2007, 09:24 
Green
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Marzec 2007
Society: Niveus Lupus
Nick w grze: BaBeL BaBeL kamil
To prawda ze po hofie ma sie minus,minus i minus ale nie wiem czemu jak strace tego hofa dostaje nastepnego :P
Ten przypadek mialem juz 2 razy..
nie wiem moze farciarz jestem :)

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 04 Maj 2007, 10:21 
Amateur
Dołączenie:
Listopad 2005
Nick w grze: Eol
babel104 napisał(a):
To prawda ze po hofie ma sie minus,minus i minus ale nie wiem czemu jak strace tego hofa dostaje nastepnego :P
Ten przypadek mialem juz 2 razy..
nie wiem moze farciarz jestem :)

Jak zwykle prawda, ale częściowa, ja raz po HoFie, na następny dzień miałem drugiego HoFa, a dwa dni potem trzeciego HoFa nie liczę globów, które też leciały mimo, że wcale się nie wysilałem. Dwa pierwsze były powyżej 500, ostatni powyżej 900. Ze 2/3 razy też miałem tak, że jak walnąłem globa/hofa i na następny dzień przyszedłem w to samo miejsce tez dostałem globa/niezły loot i to zaraz po zabiciu dwóch/trzech mobów.

Ale ogólnie możemy sobie pogdybać. Gratuluję jupiajo systematycznego podejścia, z tego są większe szanse na sensowne wnioski, niż z naszych odczuć :)

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 04 Maj 2007, 18:05 
Novice
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Maj 2006
zeczywiscie mozna miec globalow mase, ale twoje hofy wystapily w krotkim okresie czasu, a co potem, nic nie piszesz, szczescie sie skonczylo i minus, minus. ja nieraz jak mecze ta sama lokacje z rzedu przez 2-3 dni to tez od groma mam globalow (6-8) - ale co z tego jak i tak nie jestem na +, albo co juz jest osiagnieciem na 0 :D.

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 05 Maj 2007, 15:54 
Amateur
Dołączenie:
Listopad 2005
Soltys83 napisał(a):
zeczywiscie mozna miec globalow mase, ale twoje hofy wystapily w krotkim okresie czasu, a co potem, nic nie piszesz, szczescie sie skonczylo i minus, minus. ja nieraz jak mecze ta sama lokacje z rzedu przez 2-3 dni to tez od groma mam globalow (6-8) - ale co z tego jak i tak nie jestem na +, albo co juz jest osiagnieciem na 0 :D.

Pewnie kiedys mius sie pojawil, ale nie od razu(jeszcze kojarzę potem nie wiam jak bardzo 'potem' jakiś globek z craftu z sensownym BP, i hof z duru za 450 bodajze, i jeszcze iron za 200-300ped :) ). Ale jesli będziesz tak drążył, to zawsze w końcu po okresie dobrym znajdziesz okres słaby, no ale to rzecz oczywista, a nie sensowna teoria.

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 06 Maj 2007, 21:03 
Green
Dołączenie:
Grudzień 2005
HP: 122
Society: P.L.
Nick w grze: Adam Dreamer Hope
ja prowadze notatki od ponad 10k bomb, mialem w tym czasie kilka hofow, 900ped 2x400ped, 2x200-300ped, i ubera 20kped powiem szczerze ze nie zauwazylem zadnej odchylki od "statystycznej" normy w dalszych runach po hofie, bywalo ze gorzej i bywalo ze globka zaliczylem i plusa, generalnie zalezy na jaki trend akurat trafisz podczas swojej serii

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 11 Maj 2007, 13:12 
Mediocre
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Październik 2006
Pokopałem trochę dalej. Bilans jest taki:

6500 ped wydatków (tt) - na wykresie niebieskie
5000 ped urobku (tt) - na wykresie bordowy
markup wyprowadził mnie na mniej więcej zero

Image

Jak się 3 dni nie logowałem to wyskoczył globek 95. Chyba przyjmę teraz taktykę "logowanie raz na miesiąc" :roll:

pozdrawiam i powodzenia

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 11 Maj 2007, 17:49 
Mediocre
Dołączenie:
Październik 2006
HP: 137
Society: Kanwo
Nick w grze: Joanne STAR Dark
jupiajo napisał(a):
Jak się 3 dni nie logowałem to wyskoczył globek 95. Chyba przyjmę teraz taktykę "logowanie raz na miesiąc" :roll:

100 % racji, od poniedzialku do czwartku nie gram, w czwartki po 4 dniowej przerwie zawsze dobrze mi idzie; piatek, sobota, niedziela lipa ... po przerwie zawsze cos wartosciowego wpada

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 12 Maj 2007, 11:29 
Novice
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Maj 2006
przeczytajcie moj poprzedni post. mialem racje, ale sam nie mam takiej dyscypliny i znow gralem w tygodniu :).

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 12 Maj 2007, 14:59 
Amateur
Dołączenie:
Listopad 2005
Hehe, widzę że wątek idzie w kierunku prezentowania swoich prywatnych wierzeń :)

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 16 Cze 2007, 06:40 
Poor
Dołączenie:
Czerwiec 2007
Hi,

Tez mam swoje wierzenia/przesady :) Otoz: najlepiej grac od piatku do poniedzialku :)
Weekend around the globe :) + a little :) Wiekszosc ATH'ow byla w weekend, np.
150k copper (by Leeloo) 1 AM w sobote - ale to do sprawdzenia na liscie ATHow.
Nawet jesli sie myle to takie postepowanie mialoby sens ze wzgledu na ilosc graczy
grajacych w weekendy - widziany ATH to wiecej niz tylko slyszany lub czytany :)

Moje subiektywne wrazenie to potwierdza - widze doza roznice miedzy poniedzialkiem
a wtorkiem w sredniej ilosci znajdowanych zloz... Co nie znaczy ze w tygodniu nic nie
da sie znalezc :) Widzialem gdzies nasieci rozpiske godzinowa kiedy najwiecej sie
znajduje - w polodnie najmniej - i tez tak mam.

A teraz teoria:

Zalozenie: MA nie zbankrutuje przez loot-system :)
Teza:
Ogolnie: Universum jest jak naczynia polaczone: to odlejesz (czyjs hof) to gdzies indziej musi ubyc (czyjas strata)
Szczegolowo: Gracz moze dostac tylko tyle ile sam wydal. Jesli gracz dostanie wiecej to inny gracz musi stracic (czasowo).

Czyli wszyscy na 0. Zysk mozna miec tylko z % sprzedazy powyzej tt. I to uwazam za
uczciwe, tylko czy tak jest ? I tu wlasnie licza sie skile - loot lepszych przedmiotow,
lepszych mineralkow, itp.

Twierdzenie jeszcze nie dopracowane :) Np. brak dowodu :> Tylko wnioski z obserwacji...

O.

PS. Teoria "socjologiczna", moze nie sprawdzac sie w przypadku pojedynczych
jednostek (czytaj: kompletne bankructwo poszczegolnych osobnikow) :)

PPS. Uniwersum moze tez misc pewne "wycieki" wartosci ;) Np. utrzymanie serwerow/
serwerowni, itp :)

Ostatnio edytowany przez Ogilvy, 16 Cze 2007, 12:40, edytowano w sumie 1 raz

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 16 Cze 2007, 12:19 
Capable
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Wrzesień 2005
HP: 110
Society: Ziemniak Niemyty Luz
Nick w grze: Elanor
Ogilvy napisał(a):
Moje subiektywne wrazenie to potwierdza - widze doza roznice miedzy poniedzialkiem
a wtorkiem w sredniej ilosci znajdowanych zloz... Co nie znaczy ze w tygodniu nic nie
da sie znalezc :) Widzialem gdzies nasieci rozpiske godzinowa kiedy najwiecej sie
znajduje - w polodnie najmniej - i tez tak mam.

Slyszalam tez takie opinie innych graczy. Moze cos w tym jest. Ja i tak gram kiedy mam ochote :D
A na CND to rzeczywiscie ponoc lepiej kopac we wczesnych godzinach porannych ;)
Ogilvy napisał(a):
PSS. Uniwersum moze tez misc pewne "wycieki" wartosci ;) Np. utrzymanie serwerow/

Zapomniales o wakacjach Marco i nowej, rozowej sukience dla coreczki Franka ;0

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 16 Cze 2007, 12:39 
Poor
Dołączenie:
Czerwiec 2007
Elanor napisał(a):
A na CND to rzeczywiscie ponoc lepiej kopac we wczesnych godzinach porannych ;)

Hmm... Mozliwe, mozliwe...

Elanor napisał(a):
Ogilvy napisał(a):
PSS. Uniwersum moze tez misc pewne "wycieki" wartosci ;) Np. utrzymanie serwerow/

Zapomniales o wakacjach Marco i nowej, rozowej sukience dla coreczki Franka ;0

Prawde mowiac to nie wiedzialem... Marko zawsze kupuje nowy jacht czy co ? :) A o co
chodzi z ta sukienka ? Taka droga ?

O.

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 16 Cze 2007, 12:51 
Novice
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Marzec 2006
HP: 270
Nick w grze: Northberg
Hof i kara... Chyba mam coÅ› takiego :)
Image

W pedach podana cała wartość mojego majątku (sprzęt wg. entropiatools.com + kasa na karcie), wykres przedstawia okres od 3.X2006 do 15.VI.2007. Ten duży skok to hof oczywiście :)
W między czasie wpłaciłem oficjalnie do gry 1k ped, sprzedałem skille warte na czysto ok. 3k ped + zarobek z handlu ok. 1k ped, w sumie więc zasiliłem swoje konto 5 tysiącami PEDów. Stan początkowy 1.000PED, obecnie 2.000PED, czyli bilans po 9 miesiącach grania -4k :P

Profil Offline

WyÅ›wietl posty z poprzednich:  Sortuj wedÅ‚ug  

Odpowiedz

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 14 gości

Panel
Skocz do: