Odpowiedz
Autor Wiadomość
Nie podano
PostWysÅ‚any: 20 Cze 2006, 01:20 
Newbie
Dołączenie:
Maj 2006
HP: 103
Witam

Chcial bym przeprowadzic dyskusje na temat pozyczek w EU, osobiscie zdazylo mi sie porzyczac pedy i itemy tu i tam, ale wmiare mozliwosci staram sie oddawac :)

Dokladnie chodzi mi o to czy mozna pozyczac itemy lub pedy innemu graczowi, ktory powiedzmy gra jakis czas ale my znamy go od niedawna bez obawy o to ze nie zwruci nam naszego dorobku i czy mozna sie jakos zabespieczyc przed taka sytuacja?

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 20 Cze 2006, 07:11 
Adept
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Styczeń 2006
HP: 102
Society: www.EF.pl
Nick w grze: Mortifer Kemoiz
Jedynym zabezpieczeniem jest uczciwość innego gracza. Jeśli masz zaufanie to pożyczaj, jak go nie masz to przeproś i nie dawaj.
Ja pożyczam osobą, którym ufam i narazie się nie zawiodłem. I na mnie też się nie zawiedziono (jak mniemam, bo nadal mi pożyczają bez oporów).

Ot, zaufanie i uczciwość. Tyle na ten temat.

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 20 Cze 2006, 07:16 
Unskilled
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Kwiecień 2005
HP: 115
Society: RED LEGION CADETS
Z takiego pożyczania jest sporo kłopotów, prędzej czy później zawsze jakaś śmierdząca sprawa wyjdzie wyjdzie. Jedyny sposób to pożyczać dopiero wtedy jak ma się zastaw, lub pewność że dana osoba nas nie wycyca ale to jest ciężko ocenić. Można próbować robić screeny ale sam nie wiem czy to coś daje.
Pozdrawiam.

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 20 Cze 2006, 07:24 
Adept
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Styczeń 2006
HP: 102
Society: www.EF.pl
Nick w grze: Mortifer Kemoiz
Nawet chyba ze sreenem nic nie poradzisz. Napiszesz do supportu, dasz sreeny i co? Odpiszą ci, że sa to shoty normalnego trade, i że dawałeś dany item/kase na własną odpowiedzialność i że nie mogą nic więcej zrobić niż zalecić ostrożnośc na przyszłość.

Jak ktoś będzie chciał wycyckać to wycycka. Dlatego liczy się zaufanie i uczciwość.

A i zawsze się trzeba liczyć z tym, że jak pożyczamy coś to możemy już tego nie zobaczyć nigdy w życiu.

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 20 Cze 2006, 09:43 
Initiated
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Listopad 2005
HP: 110
Pożyczałem różne rzeczy od ludzi i nie było problemu.
Sam bym sugerował takie zasady:

- real life określony kontakt (telefon stacjonarny zarejestrowany na niego, adres, nazwisko, kontakt do pracy + weryfikacja, chociażby na www.ditel.pl) - zawsze można "się przypomnieć" w takiej czy innej formie :]

- posiadanie przez pożyczkobiorcę karty gold (żeby nie bylo wątpliwości, że ktoś przejął konto)

- ograniczenie wartości przedmiotów do takiej, których stratę jesteśmy w stanie zaakceptować

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 20 Cze 2006, 11:15 
Novice
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Kwiecień 2005
HP: 125
Society: Poltropia
Hej,

Nie ma możliwości się w żaden sposób zabezpieczyć. Nawet kaucja przewyższająca wartość itemu (czy item więcej wart od kasy) nie zabezpieczają. Po pierwsze dlatego, iż dla nas może item mieć wartość sentymentalną lub być unikalny, po drugie dlatego, iż ekonomia nie jest stabilna i ceny rynkowe mogą się zmienić na naszą niekorzyść.

Pożyczaj tylko zaufanym znajomym ale i tak zawsze się licz z tym, że możesz stracić.

Pozdrawiam,

PioHaw

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 20 Cze 2006, 11:33 
Unskilled
Dołączenie:
Grudzień 2005
HP: 0
Hm...."...dobry zwyczaj, nie pozyczaj..." To tyle i az tyle, ja nie rozumiem i nie zrozumiem graczy ,ktorzy chca cos pozyczyc n nie lepiej sobie taka rzecz kupic/zdobyc? A jak kogos nie stac , to pierdzielic ,jeden je bulke z maslem inny dodaje szynke ,takie zycie he he

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 20 Cze 2006, 11:45 
Newbie
Dołączenie:
Maj 2006
HP: 103
W kazdym poscie jest troche lub wiecej racji, znam kilka osob co moga co nieco pozyczycc fakt jest taki ze wykorzystalem to poniewaz zmusila mnie do tego przykra sytuacja nie mam zamiaru nikogo oszukiwac przeciez wtedy byl bym na spalonej pozycji ale chcial bym zeby w EU panowaly jakies zasady miedzy grajacymi. Jedna osoba tego nie zmieni bo gdzie ludzi kupa to herkules dupa.

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 20 Cze 2006, 11:48 
Administrator
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Marzec 2005
HP: 133
Jeśli coś komuś dajesz (pożyczasz) - musisz się liczyć, że to stracisz.
Jeśli stać cię na takie ryzyko - twoja sprawa.
Już nie raz, nie jeden i na ogromne pieniądze przejechał się w EU
pożyczając "zaufanym" osobą drogi sprzęt. Support w niczym nie pomoże.
Trade to trade - obie strony widzÄ… co i za co dajÄ…. Koniec.
Pomijam tu kwestię uczciwości.

W EU są prawdziwe pieniądze i należy to tak traktować - jak pożyczanie
prawdziwych pieniędzy. A jak wszyscy zapewne wiedzą - pieniądze potrafią
robić z ludźmi dziwne rzeczy.

Nie ma systemu zabezpieczeń a na uczciwość nie ma co liczyć.
EU is brutal and full of zasadzkas. Jak w życiu.

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 20 Cze 2006, 14:01 
Capable
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Wrzesień 2005
HP: 110
Society: Ziemniak Niemyty Luz
Nick w grze: Elanor
ateush napisał(a):
A jak wszyscy zapewne wiedzÄ… - pieniÄ…dze potrafiÄ…
robić z ludźmi dziwne rzeczy.

Bardzo dobre spostrzezenie..

Z drugiej strony, bez wzajemnego zaufania ta gra nie bylaby dla mnie tym,czym jest.. :)

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 20 Cze 2006, 22:04 
Capable
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Kwiecień 2005
to też bardzo mądra uwaga Elanor ;)

co do pożyczania, nie ma zasady, niektórzy mówią, że w socu pożyczają i mają pewność, juz niejeden soc się przejechał na takim "pewnym" członku, chociaż takie soce jak Poltropia mają pewną przewagę, bo prawie wszyscy członkowie znają się in rl, a to buduje zaufanie :)

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 30 Cze 2006, 09:53 
Initiated
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Styczeń 2006
HP: 143
Society: DASK
Nick w grze: Lu
no bo właśnie Cooverze drogi ja bym bardzo chciał pożyczyć od Ciebie fapa wzór 88mm
- jestem uczciwy
- mam gold card
- fap bardzo by mi się przydał na polowania i takie tam inne okazje (np. aukcja)
:wink:

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 30 Cze 2006, 11:20 
Capable
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Kwiecień 2005
Lu_NiX napisał(a):
no bo właśnie Cooverze drogi ja bym bardzo chciał pożyczyć od Ciebie fapa wzór 88mm
- jestem uczciwy
- mam gold card
- fap bardzo by mi się przydał na polowania i takie tam inne okazje (np. aukcja)
:wink:

spełniasz wszystkie warunki oprócz jednego ;)

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 30 Cze 2006, 13:32 
Initiated
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Styczeń 2006
HP: 143
Society: DASK
Nick w grze: Lu
że za żadko na aukcji stoje ? :wink:

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 30 Cze 2006, 18:21 
Capable
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Kwiecień 2005
heh, napewno częściej odemnie ;)

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 01 Lip 2006, 08:15 
Newbie
Dołączenie:
Czerwiec 2006
HP: 109
Society: Pszczoły
Jako nowy gracz wypowiem sie tak na ten temat....

Wszystko zalezy od obu stron bioracych udzial w pozyczce. Jka to jest na moim przykladzie. W socu znajduje sie czlowiek, ktory udostepnil mi z opozniona platnoscia VIGI Arms F z ktorymi teraz biegam, oprocz tego sporo rzeczy przychodzi od niego w komis do mnie. Nigdy nie padlo pytanie o zaufanie i tym podobne rzeczy. Taki interes dla mnie jest o tyle mily ze zawsze bedzie jakis pedzik do przodu, a jak sie ma ich okolo 100 i jeszcze discipla na utrzymaniu to nie tyle ped, ale i kazdy pec sie liczy.
Jak to znowusz jest z drugiej strony medalu? Bardzo czesto skupuje mniejsze ilosci sweatu od ludzi, co w sumie daje mi wieksza jego liczbe a co za tym idzie wiecej pieniazkow. Kilku stalych dostawcow jest. I raz mialem taka sytuacje, iz za ktoras juz z kolei transakcja koles jeden poprosil mnie bym zaplacil jakis tam grosik wiecej bo mu do czegos potrzebne. "Nastepnego dnia oddam ci 200 sweatu za to". Czy musze mowic jak wyglada sytuacja teraz? Oczywiscie ani sweatu ani jego. A takie 2,5 peda dla mnie to jest juz kolejny armorek dla discipla. Niestety, ale dobre imie pozyczajacych zostalo czyms takim schanbione. Przykre to jest, ale prawdziwe.

Tak wiec. Pozyczac czy nie pozyczac? Ciezko powiedziec. Jesli kogos na to stac i ma miekkie serce to oczywiscie tak. Tylko ze nalezy pamietac o przyslowiu: Jak ma sie miekkie serce to trzeba miec twarda dupe". Bardzo adekwatne stwierdzenie. Czy ja bym pozyczyl? Zrobilem to raz i sie przejechalem, a po za tym mnie na to nie stac w realiach PE, wiec chyba nie. Jednak gdyby sie okazala sytuacja ze ktos z socu potrzebuje cos co ja mam akurat na zbyciu to bym pozyczyl.

Mimo iz jestem jeszcze graczem raczej potrzebujacym pomocy niz udzielajacym jej, to stwierdzam ze w dzisiejszych czasach malo komu mozna ufac. Dlatego jednoczesnie dziekuje wszystkim, ktorzy mi zaufali

Profil Offline

WyÅ›wietl posty z poprzednich:  Sortuj wedÅ‚ug  

Odpowiedz

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 15 gości

Panel
Skocz do: