Odpowiedz
Autor Wiadomość
Nie podano
PostWysÅ‚any: 05 Mar 2006, 20:18 
Adept
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Styczeń 2006
HP: 102
Society: www.EF.pl
Nick w grze: Mortifer Kemoiz
Witam!

Mam mały problem, zdecydowałem się zmienić zbroje z pixi na... No właśnie na początku byłem przekonany, że na RASCALA a teraz pare osób mi powiedziało, żeby jednak nabyć SHOGUNA ;)

Sprawdziłem staty etc. etc. Długo myślałem i... Nadal nie wiem ;)

Prosiłbym o opinię, co wybrać i DLACZEGO ;)

Pozdrawiam

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 05 Mar 2006, 21:05 
Green
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Grudzień 2005
HP: 100
Nick w grze: Simone
Zalezy od tego na jakie potwory masz zamiar chodzic
shotgub jest bardziej uniewersalny
a Rascal broni znakomicie (jak na decay) np od argo

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 05 Mar 2006, 21:11 
Novice
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Maj 2005
HP: 0
Shogun jest spoko , ale TT calej zbroi cie zabije szbciej jak mob ;)
Osobiscie polecam rascala full TT ~30 ped .
Full TT shoguna ~200 albo i lepiej :)
A jak wiemy im bardziej naprawiona zbroja tym wieksza protekcja .

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 05 Mar 2006, 22:37 
Inept
Dołączenie:
Grudzień 2005
HP: 128
Society: Kingsajz
Nick w grze: Darspid
Sorki ale nie zgodze siÄ™ w sprawie cen :) .
Rascal w tej chwili TT=53 +TT 80-90 ,
Shogun TT=128+ TT 80-90 ,
Nie jest to ogromna różnica , ważne jest , na co chcesz polować .

Posiadam niepełnego shoguna (bez maski) , jeśli jesteś zainteresowany.TT+40.

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 05 Mar 2006, 23:08 
Initiated
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Listopad 2005
HP: 110
Ja się zastanawiałem nad zbrojami mieszanymi - wiem, że to czasem wygląda dosyć zabawnie, ale może być umotywowane cenami rynkowymi poszczególnych elementów.

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 05 Mar 2006, 23:56 
Mediocre
Dołączenie:
Październik 2005
co wy mu radzicie jasne ze szogun, drozsze czesci szoguna zamien na paladyna albo knighta wyjdzie taniej niz rascal i masz zbroje na glanc :D. Decay jest taki sam zawsze.

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 06 Mar 2006, 00:24 
Trained
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Czerwiec 2005
Society: Poltropia
Nick w grze: Posse
studentwip napisał(a):
Decay jest taki sam zawsze.

Rozwiń myśl.

Przy zakupie armora ja bym sie przede wszystkim kierował decay'em. Knight mial kiedys bardzo wysoki. Z tego co wiem to Rascal jest spoko i bedzie Ci dobrze sluzyl (ale chyba kosztuje wiecej niz tt+100 - ciezko go dostać ostatnio)

Zbroje mieszane wychodza duzo taniej :) (np. b. dobre thigsy gremlina za grosze)
GodnÄ… uwagi zbrojÄ… jest tez paladin.

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 06 Mar 2006, 09:29 
Green
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Październik 2005
HP: 155
Society: *****
Nick w grze: Aster Marchant WhiteMoon
Posse napisał(a):
Przy zakupie armora ja bym sie przede wszystkim kierował decay'em. Knight mial kiedys bardzo wysoki.

???

1. <loop: replay 100 times>od vu 7.6 decay każdej zbroi jest ten sam<end loop>

2. Knight nigdy nie miał bardzo wysokiego dacaya ... w przliczeniu na pochłonięty punkt dmg, był on MNIEJSZY niz w Nemesis i Vigilante (http://www.entropiaforum.com/forums/sho ... php?t=1849) - niemniej aktualny system decaya armorów jest utrzymywany już na tyle długo że prawdopodobieństwo że wrócą do starego jest nikłe (sama do niedawna trzymałam knighta w storage na wypadek gdyby MA ghosta "naprawiło"). Kiedyś po prostu Rascal miał WYJĄTKOWO NISKIEGO decaya -> było, minęło.

3. Ja bym kompletowała "łataną" zbroję z elementów o podobnych parametrach (shogun/knight/paladin)- knight thigh z Argo chodzą po TT, to samo z Paladin face, shogun Harness i shins lecą bardzo często z molisków więc są tanie, knight arms z merpa i też są tanie z tego co pamiętam - ewentualnie, w związku z faktem ze shogun jednak chroni te kilka dmg mniej niz knight/paladin - można na elementy shoguna nałożyć platingi 1a które z tego co pamiętam całkiem tanie są, a wlasnie te kilka dmg nadrobia.

4. Niezależnie od zbroi polecam zestaw platingów 2a ... które nie tylko dadzą lepszą ochronę ale też ograniczą koszty -> pochłonięcie 15 dmg impact przez rascala jest droższe niż 10 dmg przez shoguna i 5 dmg przez plating na tym shogunie.

pozdrawiam

Aster

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 06 Mar 2006, 09:41 
Able
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Kwiecień 2005
Nick w grze: Harddy DUCH Cooldice
aster napisał(a):
4. Niezależnie od zbroi polecam zestaw platingów 2a ... które nie tylko dadzą lepszą ochronę ale też ograniczą koszty -> pochłonięcie 15 dmg impact przez rascala jest droższe niż 10 dmg przez shoguna i 5 dmg przez plating na tym shogunie.

Zdecydowanie popieram, 2a są świetne - używam od dawna z różnymi armorami - obecnie z gołstem co daje naprawdę dużą ochronę (impakt : 19 + 5 = 24)

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 06 Mar 2006, 09:47 
Initiated
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Styczeń 2006
HP: 143
Society: DASK
Nick w grze: Lu
witam,
Obejrzyj statystyki zbroi i mobów na które chcesz polować. Np. rascal dobrze chroni przed impact (15) i cut (5?) i trochę przed burn i penetration, zero protekcji przed stab. Czyli na polowanie na argo gdzie kręcą się drony będzie ok.
Na atroxy , atraxy lepszy będzie shogun, knight, paladin bo w miarę równomiernice chronią przed tymi obrażeniami.
chcesz polowac na feffoidy weż kobolda, itd, itp.
Co do decayu. Biegałem w rascalu (+platingi 2a) a teraz chodze w składaku knight,palladin (+platingi 2a). Na wywalone 7k ammo przy polowaniu na argo decay rasacala i decay składaka mniej więcej taki sam. Tak więc sładak jest chyba bardziej uniwersalny.
pozdro
Lu
btw.
wybieram się na testy -> pixie + platingi 2a, dam znać jak wygląda ekonomika

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 06 Mar 2006, 13:34 
Trained
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Czerwiec 2005
Society: Poltropia
Nick w grze: Posse
aster napisał(a):
od vu 7.6 decay każdej zbroi jest ten sam

Fajnie a czy ktoś mogłby to w koncu jasno napisać. Czy tzn ze jak pojde w pixie czy nemku i dostane 100 hitów to niezależnie co bede mial na sobie strace x Ped. Czy (jak ktos kiedyś mowił) ilość pochłoniętego dmg wskazuje faktyczny decay. To by znaczylo ze podczas huntu armor pochłonął 1450dmg to trzeba to przez cos pomnożyc zeby dostać decay, skoro decay jest taki sam dla kazdej zbroi to ten wskaźnik przez który mnożymy jest stały (tylko ile wynosi?). Sprawdzenie tego jest bardzo proste ale jakos leniwy jestem ;) Jak sie myle to mnie poprawcie.
aster napisał(a):
Knight nigdy nie miał bardzo wysokiego dacaya ... w przliczeniu na pochłonięty punkt dmg, był on MNIEJSZY niz w Nemesis i Vigilante (http://www.entropiaforum.com/forums/sho ... php?t=1849

Z tego linku co podałas upkeep jest prawie identyczny co nemesis a to znaczy ze rownież decay byl bardzo zblizony, a knight jest niewątpliwe gorszym armorem -> wniosek decay był duży (bo wiekszy niz normalny).

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 06 Mar 2006, 13:59 
Amateur
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Sierpień 2005
Society: Red Legion
Nick w grze: Michal Kedzior Bond
Posse napisał(a):
To by znaczylo ze podczas huntu armor pochłonął 1450dmg to trzeba to przez cos pomnożyc zeby dostać decay, skoro decay jest taki sam dla kazdej zbroi to ten wskaźnik przez który mnożymy jest stały (tylko ile wynosi?). Sprawdzenie tego jest bardzo proste ale jakos leniwy jestem

No tak ale wyznaczenie tej stalej jest bardzo trudne bo mob zadaje dynamiczne dmg. Kiedys np. argo young zadawal za kazdym razem 20 dmg i w rascalu dostawales za kazdym razem 1 dmg. Teraz tez dostajesz zawsze 1 dmg, ale nie jestes w stanie stwierdzic czy mob zadal 15 czy 20 dmg. I nie mozesz policzyc ile dmg pochlonela zbroja. Daloby sie to jakos sprawdzic np. idac w pixi na np. troxy zalozmy ze pixi pochlania 10 dmg ktore zadaje trox, i liczyc nadwyzke ponad to co pochlania zbroja bo akurat trox zawsze zada dmg ponad protekcje jaka daje pixi. Ale takie testy bylyby jednak bardzo skomplikowane imo

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 06 Mar 2006, 14:47 
Green
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Październik 2005
HP: 155
Society: *****
Nick w grze: Aster Marchant WhiteMoon
Posse napisał(a):
Fajnie a czy ktoś mogłby to w koncu jasno napisać. Czy tzn ze jak pojde w pixie czy nemku i dostane 100 hitów to niezależnie co bede mial na sobie strace x Ped.

nie, bo te zbroje dają dramatycznie różną ochronę. Stały koszt oznacza ze jak pixie pochłonie 9 impact od Argo Younga i neme też akurat 9 impact od Argo Younga to koszt będzie ten sam. Natomiast Neme nie pochłonie 9 tylko więcej... więc koszt będzie wyzszy, ale przy mniejszej ilosci machania fapem...

Jesli pójdziesz na argo Youngi w rascalu i ghoscie to decay będzie dokladnie TEN SAM
(parametry jednej i drugiej zbroi powodują ze Young będzie robił 1 dmg a całą resztę pochłonie zbroja)

BTW: Idealne dopasowanie armora jest wtedy gdy moby zadają obrażenia w okolicy 5-10 dmg ... tak ze autoregeneracja jest na tyle szybka ze nie trzeba uzywac fapa, ale jednoczesnie ta autoregeneracja jest wykorzystywana prawie na maxa.

Posse napisał(a):
skoro decay jest taki sam dla kazdej zbroi to ten wskaźnik przez który mnożymy jest stały (tylko ile wynosi?)

to nie jest liniowe ...

szczegóły tu: http://www.entropiaforum.com/gallery/fi ... raph50.jpg

Pochłonięcie 40 dmg jednym ciosem kosztuje tyle samo co pochłonięcie 100 dmg ale w 10 ciosach po 10dmg ... i to jest niezależne od zbroi.

i dlatego idąc na argo huntery masz tak bandycko wysoki decay armora w porównaniu z polowaniem na małe ...

Posse napisał(a):
Z tego linku co podałas upkeep jest prawie identyczny co nemesis a to znaczy ze rownież decay byl bardzo zblizony, a knight jest niewątpliwe gorszym armorem -> wniosek decay był duży (bo wiekszy niz normalny).

1. ten upkeep jest w przeliczeniu na 1 dmg....
2. ten decay był normalny, to rascal mial nienormalnie niski.
3. na pewno nie można nazwać knighta złym armorem jako ze full set z zestwem 2a kupi się za tt+200 ... a taki zestaw da przeciw mobom dokladnie taką samą albo i lepszą ochronę niż nemesis kosztujący tt+1600
(nie mówię o robotach bo to inna bajka).

pozdrawiam

Aster

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 06 Mar 2006, 15:27 
Weak
Dołączenie:
Luty 2006
HP: 92
Society: FoxHunt
Nick w grze: ka14milPL
ja mam do sprzedania shoguna(ale bez mask)za 90 ped tt=74 tt+16 co daje 90 ped wedlug mnie shogun jest lepszy choc rzadko go uzywam bo poco marnowac taki dobry armorek na slabe mobki.

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 06 Mar 2006, 15:33 
Poor
Dołączenie:
Grudzień 2005
HP: 112
Society: Outsiders PL
Nick w grze: Mariusz Maniek Mankowy
Może ktoś wie z czego lieci paladin Thigh (M) ??

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 06 Mar 2006, 20:08 
Adept
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Styczeń 2006
Society: www.EF.pl
Nick w grze: Mortifer Kemoiz
Dzięki za rady ;) Jeszcze sprawę przemyślę, mentor wspominał, że moż załatwić mi taniej rascala więc chyba jednak rascal... Bo często poluje na moby typu argo.

Co do postu wyżej - taniej Ci wyjdzie kupić na aukcji ;)

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 07 Mar 2006, 09:11 
Poor
Dołączenie:
Styczeń 2006
Society: Fox Hunt
Nick w grze: JinX
Ja myślałem ze to jest fajne forum o PE a tu jakieś kolko naukowe maja... :)

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 07 Mar 2006, 09:19 
Initiated
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Styczeń 2006
własnie dla tego jest fajne, że ktoś od czasu do czasu wniesie jakąś wartośc dodaną dla innych a nie tylko pobajdurzy. 8)

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 07 Mar 2006, 12:35 
Unskilled
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Grudzień 2005
HP: 93
Society: było PL RANGERS i Enclave
Pani mgr Aster wytłumaczyła tak, że nawet robol w berecie by zrozumiał ;-)

Aster czemu nie grasz ostatnio, tęsknimy za Tobą całym socem :lol:

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 07 Mar 2006, 14:46 
Green
Dołączenie:
Czerwiec 2005
HP: 112
Society: Freelancer :P
jestescie w 100% pewni do tego decayu?
rozne glosy po pe chodza ostatnio... :P

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 07 Mar 2006, 15:00 
Initiated
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Styczeń 2006
na wikipedi dalej jest decay poszczegółnych armorów podany
trzeba potestować

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 08 Mar 2006, 10:41 
Unskilled
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Grudzień 2005
zastanawia mnie, co oznacza przy zbroi parametr Durability (trwałość)...

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 08 Mar 2006, 11:30 
Initiated
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Styczeń 2006
Na logikę to powinno to być HP pancerza, czyli ilość dmg jaki jest w stanie wchłonąć przed zniszczeniem. Tak też opisują to na www.peauction.com
„Durability
Durability and Max TT help you find the decay of an armor part. So, for example, a fully repaired Pixie Armor harness has a tt of 2.90 PED and a durability of 1200. Every time that you get hit on the harness, the harness decays 2.90 / 1200 = .00242 PED or 0.242 PEC.
Also, over the course of a hunt, the total amount that you are hit on each part is not equal. It will decay as follows:
- 1/3 for harness
- 1/6 for arms and thighs
- 1/9 for face/helmet, gloves and shins”
Czyli decay=TT/durability, na wikipedi podają decay poszczególnych pancerzy, ich TT i duarbility ale zastosowanie wzoru daje odmienne wyniki od prezentowanych np.
Angel , eco =11,48 wikipedia, =8,25 wyliczone
Bear, eco =5,77 wikipedia, =15,63 wyliczone
Rascal, eco =1,95 wikipedia, =3,11 wyliczone

Aby zdobyć odpowiedź proponuję testy. Szukam osób zainteresowanych (min 5 osób) z HP ok. 100, riffle 2k, evade 0,5k
Osoby te powinny:
- mieć zbliżone statystyki,
- polować w takiej samej zbroi z taką samą bronią i fapem (fap też b.ważny bo szybciej leczący się szybciej ubije moba i będzie miał mniejszy decay zbroi)
- polować na takie same moby
(np. pixie a potem Rascal na argo young koło twin z użyciem opalo +amp106 i fap15).

Następnie porównamy decay pancerza w stosunku do zużytego ammo (np. 5 polowań po 5k ammo) i mamy odpowiedź czy stosunek TT/Durabilty ma jakiekolwiek znaczenie.

zainteresowanych prosze o kontakt na priva

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 08 Mar 2006, 16:56 
Unskilled
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Grudzień 2005
http://www.pe-wiki.info/Chart.aspx?chart=Armor - zakładka Discussion.
I wszystko jasne.

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 08 Mar 2006, 17:04 
Initiated
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Styczeń 2006
Czy ja wiem ?
W międzyczasie było
2006-02-22: VU 8.1.3 released.
2006-02-13: VU 8.1.2 released.
2006-02-08: VU 8.1.1 released.
2006-02-01: VU 8.1 released.
człowiek nie podaje źródła.
Ale jeslii tak jest w rzeczywistości to słabsze zbroje mogą być tańsze - cześć uderzenia avatar bierze "na klatę"

Profil Offline

WyÅ›wietl posty z poprzednich:  Sortuj wedÅ‚ug  

Odpowiedz

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 125 gości

Panel
Skocz do: