Odpowiedz
Autor Wiadomość
Kobieta
PostWysłany: 19 Cze 2007, 23:24 
Capable
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Wrzesień 2005
HP: 0
Nick w grze: Elanor
Dawid19791 napisał(a):
Jutro wybiorę się na Allophyle.

Allophyle w ogole sa spoko ;0

Profil GGOffline
Mężczyzna
PostWysłany: 20 Cze 2007, 00:49 
Gacie Gibona
Dołączenie:
Lipiec 2006
Society: Kingsajz
Nick w grze: Martre
hmmm hmmmm, to zalezy od punktu osadzenia w rzeczywistosci:P
mi na ten przyklad o dluzszego czasu daja zwroty na poziomie 50%:/
pozdr
Martre

Profil Offline
Mężczyzna
PostWysłany: 20 Cze 2007, 01:09 
Initiated
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Listopad 2005
HP: 110
Elanor ma racje, allo to fajny mob - a do sweatowania tez :)

Profil Online
Mężczyzna
PostWysłany: 20 Cze 2007, 07:43 
Green
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Maj 2007
HP: 127
Society: Outsiders PL
Nick w grze: Dawid Burks Bujak
W sprawie sweatowania Allophylów to może się znajdzie kilku chętnych na jakiś wspólny wypad? Narazie jestem tylko ja i mój kumpel ale sądząc po danych z pe-wiki.info to może się okazać zbyt trudne zadanie więc przdałoby się jeszcze paru sweaterów i healer.

Profil Offline
Mężczyzna
PostWysłany: 20 Cze 2007, 10:19 
Amateur
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Wrzesień 2006
HP: 125
Society: K$
Nick w grze: Okta
Dawid samemu też dasz radę ale wtedy za duże straty na fapa są. Jeśli nie czujesz się na siłach to już 2 osoby (które się wzajemnie fapują) wystarczą plus oczywiście M2+A102 do zakillowania na koniec allo (może coś zawsze sypnąć ciekawego) chociaż i opalarka+A101 jako niezbędne minimum.
Powtórzę się pewnie ale czterech do pięciu sweaterów to dobra grupa ponieważ mob może zadawać obrażenia tylko jednemu avatarowi w danej chwili a pozostali go osuszają. W przypadku exo M i combibo old, które dają 4 i 5 razy sweat taka grupa zbyt szybko go osusza i marnuje się czas na szukanie nowego moba i często wtedy bywa tak, że mob wysuszony a coponiektórzy uczestnicy nie ściągną ani jednej butelki.
Przykładowa lokacja allo Y na W od Limandian District (jak kogoś zakilluje to pojawia się w revivie w Fort Fury i z tamtąd bez podfapowywania się do TP i do Limand i dalej z powrotem na W za rzeczkę a jak dobiegnie to zazwyczaj już pół paska HP odzyskane).
Właściwie to obojętne ze względu na przetrwanie czy idzie się samemu czy w silniejszej grupie natomiast chodzi o poszukiwanie tzw. funkcji minimalizacji i tak: składową ilości zebranego "czystego" sweatu (takiego po odliczeniu kosztów) na godzinę w zależności od ilości sweatujących jest między innymi czas zakillowania wysuszonego moba i poszukiwania nowego oraz decay fapów użytych do leczenia i sumarycznie jest on w przybliżeniu stały na godzinę natomiast zmniejsza się on jednostkowo wraz z przyrostem liczby sweatujących. O ile czym mniej sweatujących tym wydłuża się czas wysuszenia moba i tym samym skraca (zmniejsza) udział czasu zakillowania moba i poszukiwania nowego czyli wzrasta ilość zebranego "czystego" sweatu na godzinę o tyle czym mniejsza ilość uczestników tym rośnie strata jednostkowa fapa i tym samym zmniejsza się ilość zebranego "czystego" sweatu na godzinę.
Podsumowując są to dwie funkcje jednej zmiennej (zmienna - ilość uczestników), które działają przeciwstawnie na wynik więc jest gdzieś przynajmniej jedno maksimum lokalne. Z własnego doświadczenia mogę oznaczyć jedno z takich maksimów dla moba allo Y jako 5 osób dla combibo old i exo M jako 3 osoby.

Dodatkowo można zastosować metodę rozsuniętego sweatowania czyli otaczamy moba w miarę szerokim kręgiem (aby nie tracić czasu biegniesz/niecie na pozycję w momencie jak ciągniesz/niecie sweat potem przerwa na koncentrację i znowu jak ciągniesz/niecie sweat to się przesuwasz/wacie) bo wtedy pojawiają się dziury czasowe, w których mob nie nęka żadnego uczestnika bo przemieszcza się od jednego avka do drugiego.

Uff. Się napisałem... :D :D

pozdro

PS: Chociaż nadal uważam, że teraz sweatowanie jest marnowaniem czasu a ambicje można odłożyć dla RL chyba, że traktuje się to jako hobby wtedy sry.

Profil Offline
Kobieta
PostWysłany: 20 Cze 2007, 10:40 
Capable
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Wrzesień 2005
Okta napisał(a):
maksimum lokalne
dziury czasowe

No,no, co za opis tylko dla procesu sweatowania :) Strach pomyslec, co by bylo gdybys mial wyjasniac jakies pojecia naukowe ;)

Jestem pod wrazeniem,hehe.

@ Dawid
Jak mnie spotkasz na allo, mozesz np. sweatowac moby ktore zabijam. Wprawdzie to bedzie tylko jakies 1-2 ''sweatniecia'' na moba, ale przynajmniej nie musisz za nic placic ;p

Powodzenia w dalszym kombinowaniu ^^
Wiem jka to jest,sama lubie czasem ''miec trudno''.

Profil GGOffline
Mężczyzna
PostWysłany: 20 Cze 2007, 11:07 
Green
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Maj 2007
Wow !!! Prawdziwy z Ciebie uber sweater Okta :shock: Wielkie dzięki za ten wykład !!! Może za miesiąc sobie odpuszczę sweatowanie ale narazaie mnie to bawi (chyba coś ze mną jest nie tak :P ) i skille rosną.

Dzięki Elanor. Pewnie niedługo się spotkamy :)

Profil Offline
Mężczyzna
PostWysłany: 26 Cze 2007, 13:40 
Green
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Maj 2007
Na wypadek jakby temat sweatu interesował jeszcze kogoś oprócz mnie to podaje ciekawy link:
http://www.entropiaforum.com/forums/sho ... t+attempts

Profil Offline
Mężczyzna
PostWysłany: 26 Cze 2007, 14:10 
Inept
Dołączenie:
Sierpień 2006
Nick w grze: Michal Skaremon Phoenix
Cytuj:
W sprawie sweatowania Allophylów to może się znajdzie kilku chętnych na jakiś wspólny wypad? Narazie jestem tylko ja i mój kumpel ale sądząc po danych z pe-wiki.info to może się okazać zbyt trudne zadanie więc przdałoby się jeszcze paru sweaterów i healer.

Chętnie bym z wami posweatował na allophylach oczywiście jeśli to nadal aktualne.

Profil Offline
Mężczyzna
PostWysłany: 26 Cze 2007, 21:16 
Green
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Wrzesień 2005
Society: The Prophecy
Nick w grze: Benek
panowie jesli moge sie wtrącic to mysle ze te sezsc czy siedem osób by się znalazło na sweatowanie bo w nea's jest lipa przyjdzie 15 osób dupa ciężko zebrac chocby butelke
sam moge jedna osobe załatwic sam bym posweatował z wami ale nie bede miał czasu przez ostatnie 2 miesiące heh wiecie praca :=-)

Profil GGOffline
Nie podano
PostWysłany: 28 Cze 2007, 00:25 
Poor
Dołączenie:
Czerwiec 2007
Co poczatkujacy gracz zaraz po wyjsciu z portu powinien słitowac?

I jeszcze jedno. Jak sweatowac efektywnie? Ja probujac samemu raz na 4-5 uda mi sie zebrac troche potu, w pozostalych probac pisze ze nie udalo sie zebrac potu... (...acquining failed). Niezaleznie czy stoje krok od moba, czy na maxymalna odleglosc.

Profil E-mail Offline
Mężczyzna
PostWysłany: 28 Cze 2007, 00:28 
Moderator
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Wrzesień 2005
Society: FoFW
...bo tak to już jest ze czasem się nie udaje, niezależnie od tego czy stoisz na rzęsach czy nie. Jakby się udawało za każdym razem to nie było by aż tak nudnym zajęciem.

Profil GGOffline
Mężczyzna
PostWysłany: 29 Cze 2007, 23:59 
Amateur
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Wrzesień 2006
Jakbyś miał 2k w sweat gathering to byś zbierał co drugi, trzeci raz ale dojść do takiej granicy to już w/g mnie przesada.

pozdro

Profil Offline
Mężczyzna
PostWysłany: 30 Cze 2007, 03:42 
Gacie Gibona
Dołączenie:
Lipiec 2006
Nick w grze: Martre
a skad wiesz?????
masz tyle okta, ze twierdzisz??:P
boo ma prawie 1k a zbiera tak samo jak ja:P a mam niecale 400
pozdr
Martre

Profil Offline
Mężczyzna
PostWysłany: 10 Lip 2007, 14:52 
Amateur
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Wrzesień 2006
Ok aby uciąć temat gdybania zebrałem sweat z alloY i wybrałem trzy do opublikowania wyników.
MAM 282 w SG więc proszę kogoś kto ma dużo więcej i takiego co ma b.mało w SG o zrobienia podobnej próby i zamieszczenie wyników. Uwaga! Focusowałem avatara podczas zbierania.

AlloY 1
11---13-----3--16--14------------------14 12 13-4----13-8--14-16
52 próby 151 sweat zebrane, średnia 11,6/sukces
czas sweatowania bez podfapowania w ghoście 12:50, decay ghosta 2,1 ped

AlloY 2
--------14---2-----12 14-16--19---16 22--8---16-----19-21--5
48 prób 184 sweat zebrane, średnia 14.15/sukces
czas sweatowania z podfapowaniem w pioneerze+2A 12:58, decay pioneera+2A 0,4 ped, decay fapa 0.50

AlloY 3
20--20----12--15--17----12 3------15-14 21-3----14-16
40 prób 182 sweat zebrane, średnia 14/sukces
czas sweatowania z podfapowaniem w raskalu 12:50, decay raskala 0,16 ped, decay fapa 0.61

To co dało się zauważyć to:

1. czas wysuszenia alloY dla jednego gracza jest bardzo podobny i w moim przypadku wynosi ok 12:55 min. W 3 podejściu więcej się fapowałem i dodawałem focusa a prób było znacznie mniej ale czas całkowity pozostał bz.

2. Ilość zebranego sweatu jest już większym rozrzutem ale ciągle średnia jest bliska 13,25/sukces po wysuszeniu moba.

3. Sumarycznie zebrane 485 sweatu przez 40 min. co daje 788/h.

4. Decay przybliżony armorów i fapa zbyt różny aby można było wnioskować lecz raskal wydaje się być najkorzystniejszy z w/w (IMHO pioneer+4C będzie najkożystniejszy ale to sprawdzę jak będę miał 4C) chociaż zużywa się więcej fapa. Najważniejszy w przypadku decay jest jednak EVADE i niestety dla newbie decay armora i fapa będzie wyższy (ja mam 1444 evade).

Rokowania
1. Wynik (przybliżony) po odliczeniu sweatu na decay (brany w/g najniższego zużycia) armora, focus chipa i heal chipa oraz na ME i zakup nexa to 285 sweatu na czysto oraz skok skilli (evade, concent., bio., psycho.- mało bo mało ale zawsze).

pozdro

PS zachęcam jakiegoś ubersweatera do zrobienia podobnej próby i oczywiście jakiegoś newbie też :D

Profil Offline
Mężczyzna
PostWysłany: 10 Lip 2007, 16:29 
Competent
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Styczeń 2006
HP: 96
Nick w grze: Mortifer Kemoiz
Nudzi ci sie... badania nad sweatem a kogo to obchodzi...

graty za chęci ale naprawde zajmij sie czyms pozytecznym :P

Profil GGOffline
Kobieta
PostWysłany: 10 Lip 2007, 16:37 
Capable
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Wrzesień 2005
Noo,ehem,dokladnie...
Chyba ze jestes pasjonatem sweatowania :>

Lepiej niech mi ktos zbada, czy platy 8A (L) za 190% maja lepsze czy gorsze eco od 5B..

Profil GGOffline
Mężczyzna
PostWysłany: 10 Lip 2007, 17:23 
Amateur
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Styczeń 2006
HP: 116
Nick w grze: Mariusz Garwen Szybki
Bardzo ciekawe badania Okta ja zobaczę bez armora ale mam podobny level SG 224.
Do tego chce zrobić analizę zbierania owoców tyle ze nie mam bardzo pomysłu jak to zrobić bo z efektywnością zbierania owoców jest bardzo różnie tak że trzeba zrobić dużo prób.

Profil GGOffline
Mężczyzna
PostWysłany: 10 Lip 2007, 17:32 
Moderator
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Wrzesień 2005
Society: FoFW
owoce to sobie darujcie chłopaki - ja kiedyś przez rok nie znalazłem ani razu - a innym razem w ciądu dnia prawie 2k w bodajze ośmiu znajdkach... IMO badanie bezcelowe.

Profil GGOffline
Mężczyzna
PostWysłany: 11 Lip 2007, 13:54 
Amateur
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Wrzesień 2006
Właśnie o to chodzi :D
I wcale mi się nie nudzi... Mam swoje powody aby ciągnąć temat sweatu :D
Jeśli tylko dam rade czasowo i nie braknie mi chęci to opublikuję wyniki całościowych badań nad pewną tezą... :D ale o tym w jakimś odległym czasowo odcinku z cyklu: "Przygody fasolki"... :D :D :D :D

G. wytłumacz jeśli dasz radę na PW (bo chyba temat nieodpowiedni) jaki jest cel badań nad owockami i jak wyobrażasz sobie realizować badania (z tego co kojarzę to abyss ma dość duże zasoby wiedzy na ten temat)...

pozdro

Profil Offline

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  

Odpowiedz

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości

Panel
Skocz do: