Odpowiedz
Autor Wiadomość
Nie podano
PostWysÅ‚any: 07 Lis 2005, 15:47 
Able
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Kwiecień 2005
HP: 0
Nick w grze: Harddy DUCH Cooldice
W miarę upływu czasu i przelania myśli oraz doświadczeń na bity przedstawię i podzielę się moimi uwagami i sugestiami na temat usprawnienia sobie gry od strony komputera-systemu... każdy może mieć jakąś swoją radę i metodę by PE mu lepiej śmigało. Nie chodzi mi tu o teksty typu : wyłącz GG czy nie ściągaj czegoś itp. a o jakieś bardziej wyszukane metody.

OK., teraz konkrety :

- ostatnio eksperymentowaÅ‚em z pamiÄ™ciÄ… wirtualnÄ… komputera – nie bÄ™dÄ™ siÄ™ rozwijaÅ‚ po co i dlaczego ale podzielÄ™ siÄ™ tym co zauważyÅ‚em, otóż rÄ™czne zwiÄ™kszenie pamiÄ™ci wirtualnej dla systemu widocznie w moim przypadku polepszyÅ‚o komfort gry w PE, a wiÄ™c : 512ramu/winxp – daÅ‚em minimum pamiÄ™ci wirtualnej na x3 czyli 1536 megsów (maksimum x1.5 lub x2 minimalnej), jako osoba wiedzÄ…ca co nieco na ten temat wiem że może to być nawet za dużo itp. ale najważniejsze w moim przypadku byÅ‚ komfort gry. Na moim kompie siÄ™ to sprawdza a u was ?

pozdro :D

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 07 Lis 2005, 17:16 
Capable
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Kwiecień 2005
Society: Poltropia
od kiedy pamiętam ustawiało się x3

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 07 Lis 2005, 17:22 
Mediocre
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Lipiec 2005
HP: 131
Nick w grze: Boran Nasirah Growl
:/ to u mnie wolniej chodzi bo mam ustawione 2GB przy 512MB ramu? A tak przy okazji, zna ktos sposob na odpalenie PE w oknie?

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 07 Lis 2005, 17:38 
Green
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Czerwiec 2005
HP: 92
Society: 3lancer
Nick w grze: loading...
overlocking :] na ATI to aTITOOL a w nvidii trzeba sie bardziej pomęczyć.... Później się rozpisze ;]

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 07 Lis 2005, 18:28 
Administrator
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Marzec 2005
HP: 133
W nvidii nameczyc ? o nvtweak slyszal ?
Nie jestem zwolennikiem podkrecania, nie stosuje i nie polecam.
Zysk marny i same klopoty.

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 08 Lis 2005, 18:53 
Apprentice
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Kwiecień 2005
HP: 69
Society: RED LEGION CADETS :>
Nick w grze: Sebek From Poland
niewiem gdzie tu widzicie pomoc dla poczÄ…tkujÄ…cych :) jakiÅ› offtopic to chyba :P

Pewnie podkręcajcie sobie grafe i procki :) aż dymek poleci z kompa ( swojego czasu wywaliłem w powietrze zasilacz w kompie :mrgreen: )

Pagefile pomaga i to bardzo, radze każdemu powiększyć:)

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 08 Lis 2005, 19:35 
Trained
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Czerwiec 2005
Nick w grze: Posse
Caly zasilacz.. ;)

Podkrecanie karty raczej na nie wiele sie zda.. Problemem najwiekszym jest malo ramu :) ewentualnie wolny\stary\zaniedbany dysk na ktorym umieszczana jest pamiec wirtualna

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 08 Lis 2005, 19:53 
Apprentice
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Kwiecień 2005
HP: 69
Society: RED LEGION CADETS :>
Nick w grze: Sebek From Poland
tak PossuÅ› :mrgreen:

siedze sobie przed grą, a tu BUM, jak walneło to aż podskoczyłem :> no to wtyczka z kontaktu i spoko myśle schiz, odpalam gram dalej znowu jeb, tym razem komp sie wyłączył :) okazało się że tranformatorki strzelały w powietrze jak rakiety :D

Nie radze osobnego dystu:
- dodatkowe miejsce zajęte
- dysk ten pewnie będzie stary wiec prędkość do dupy
- namiesza więcej niż pomoże :)

Najlepiej to partycje taką 5 giga zrobić i tam pagefile dać

Profil Offline
PostWysÅ‚any: 13 Sty 2006, 17:16 
Sorki za lekkie wskrzeszenie tematu, ale dopiero sie zarejestrowałem i nie mogłem się powstrzymać przed skomentowaniem porady kolegi HduchC.

Otóż:
Cytuj:
dałem minimum pamięci wirtualnej na x3 czyli 1536 megsów (maksimum x1.5 lub x2 minimalnej), jako osoba wiedząca co nieco na ten temat wiem że może to być nawet za dużo itp.

No cóż... gdybyś faktycznie "wiedział co nieco na ten temat" to wiedziałbyś, że przy ustawianiu wielkości pliku stronicowania wartość min i max ustawia się taką samą (zeby system/proc nie tracił czasu na dynamiczne ustawianie wielkości pliku itd.) :P

Dodam jeszcze, że faktycznie optymalna wielkość pamieci wirtualnej to twój ram x3. Najlepszym chyba rozwiązaniem jest stworznie sobie dodatkowej partycji na ten plik - i tu uwaga: plik stronicowania powinien być umieszczony na partycji (niekoniecznie specjalnie do tego celu stworzonej) z systemem plików FAT32 (ponieważ NTFS jest systemem nieco wolniejszym).

I jeszcze taka moja mała uwaga. Zwiększenie pamięci wirtualnej nie zawsze może poprawić komfort gry. Na pewno poprawi komfort wtedy, gdy jedynym naszym problemem jest mała ilość RAMu. Jeśli jednak mamy "wąskie gardło" gdzie indziej, np. za wolny dysk,z a wolny proc itp. to właśnie on powoduje dyskomfort w graniu i zwiększanie pamięci niestety nic tu nie pomoże :(

Nie podano
PostWysÅ‚any: 14 Sty 2006, 12:19 
Beginner
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Kwiecień 2005
HP: 96
Hehe widze, że kolega jest nieźle obeznany... sam mam tak jak Fowler proponuje, partycje ze swap'em na systemie plików FAT32 do tego dodana jest jedna rzecz, na tej partycji znajduje się również katalog/folder TEMP przeznaczony dla systemu i użytkowników.

Dla tych, którym często system pada i muszą go ponownie reinstalować:

Są sobie dwa programiki (napewno więcej ale o innych nie wiem ;)) Northon Ghost oraz Drive Image dzięki nim można w szybki sposób postawić system "od nowa" w zaledwie kilka minut.
Cała sztuczka polega na tym żeby utworzyć sobie czystą, nową instalacje windows'a skonfigurować go jak uważacie za stosowne (zawsze przecież to robicie po instalacji),
zainstalować najnowsze sterowniki do urządzeń oraz najczęściej używane programy (edytory, programy graficzne, cuda nie widy ;) ).
Gdy już mamy taki świeży system wykonujemy kopie partycji z systemem. Teraz, gdy naprawdę wiemy, że coś się sknociło z systemem i chcielibyśmy sobie "reinstalować" system od nowa, wystarczy że przywrócimy cały system z kopii zapasowej.
Co najwyżej będzie trzeba uaktualnić pare sterowników (np dla karty graficznej).

Operacja przywracania systemu z kopii zapasowej trwa kilka minut w porównaniu do reinstalacji systemu, skonfigurowania go, zainstalowania nowych programów - w szczególności, jeśli komputer nie służy tylko do grania (osobiście, jeśli jestem zmuszony reinstalować system to ten cały proces: instalacja, konfiguracja, dodatkowe programy, zajmuje mi jakieś 8h...).

Jedna rzecz, o której trzeba pamiętać w takiej sytuacji to to, aby przenieść wszystkie ważne dokumenty w inną lokalizacje gdyż zostaną nadpisane przez kopie partycji i je utracimy.

Na to też jest sposób ;)

Na swoim komputerze cały katalog/folder Documents and Settings mam przeniesiony na inną partycje (system: C:, plik swap: D:, Documents and Settings+Inne rzeczy: E: ).
Jaki jest tego cel... jeśli chce przywrócić kopie systemu nie muszę się martwić o swoje dokumenty, zdjęcia i inne pierdółki, dodatkowo wszystkie ustawienia programów, które dokonałem po utworzeniu kopii zapasowej będą identyczne po przywróceniu systemu (ustwienia większości programów przechowywane są również w Documents and Settings).

Niestety zmiana lokalizacji katalogu/folderu Documents and Settings wiąże się ze zmianami w rejestrze systemowym. Najpierw należy skopiować Documents and Settings do docelowej lokalizacji (np na inną partycje) w trybie awaryjnym. Nie obędzie się bez przelogowania się na konto Administrator w celu skopiowania pozostałych plików, do których nie mieliśmy wcześniej dostępu.

Następnie zmieniacie wszystkie wpisy w rejestrze dotyczące lokalizacji Documents and Settings i ustawiacie własną ścieżkę do tego katalogu/folderu.
Ogólnie im szybciej po instalacji nowego systemu zechcecie zmienić lokalizacje Documents and Settings tym lepiej - będzie mniej wpisów w rejestrze do zmieniania.

Opis tej operacji jest wyłącznie poglądowy, są jeszcze pewne niuanse, o których nie chce się rozpisywać. Osoby chętne do takiego zabiegu z pewnością będą wiedziały o co chodzi.

Nie ponosze żadnej odpowiedzialności, jeśli coś się wam skopie... przecięż robicie to na własne życzenie, ja wam tylko podałem informacje co można zrobić żeby ułatwić sobie życie :P

btw. pierwszy post Fowlera, a jaki trafny :o

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 16 Sty 2006, 07:48 
Beginner
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Wrzesień 2005
HP: 88
Society: bez socu
Nick w grze: Benek
a moim zdanie gorsze działanie gry jest spowodowane przeciazeniami serwerów i tyle

Profil Offline
PostWysÅ‚any: 21 Sty 2006, 22:36 
ja mam 1giga ramu neo 512 i tak dalej sie mi zdarza ze PE sie ze mimo iz wyskoczyłem na jakas zeczy to po chwili okazuje sie ze jestem przed nia i mnie mob tłucze
pozdro

Nie podano
PostWysÅ‚any: 21 Sty 2006, 22:43 
Green
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Lipiec 2005
Society: Chłopaki z Ferajny
Nick w grze: Shein
Siemka:)

Niestety tez tak mam;/ mam 512 ramu, neo 320. Gram około 30 min i zaczyna mnie "cofać" wtedy restart kompa pomaga na kolejne 30 min i tak dalej;p

pozdrawiam

Profil Offline

WyÅ›wietl posty z poprzednich:  Sortuj wedÅ‚ug  

Odpowiedz

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 14 gości

Panel
Skocz do: