Odpowiedz
Autor Wiadomość
Nie podano
PostWysłany: 08 Maj 2005, 06:54 
Beginner
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Kwiecień 2005
HP: 158
Society: Poltropia
MTU (Maximum Transfer Unit), czyli maksymalna wielkość pakietu z danymi, jaki wydostaje się z naszego komputera.
Dla sieci LAN, dla DSL oraz dla modemów kablowych standardowo jest to 1500 (a ściśle rzecz ujmując, powinno to być 1492). Dla modemu 56K na
przykład, jest to 576.

Otwieramy edytor rejestru systemu windows:
Menu Start, Uruchom: "regedit" [ENTER] (w angielskiej wersji: Start, Run po czym wpisujemy regedit [Enter])
Pokazało się drzewo rejestru. Musimy przejść w odpowiednie miejsce, zatem:
HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\Tcpip\Parameters\Interfaces
Otworzy się nam "katalog" z listą wszystkich obecnych w systemie interfejsów sieciowych. Będzie ich z pewnością więcej niż jeden, ponieważ MS Windows za urządzenie sieciowe uznaje każde urządzenie bądź interfejs programowy, który może przesyłać dane. Ale do dzieła.
Musimy teraz znaleźć interesujący nas interfejs (to jedna z tych podgałęzi o dziwnych nazwach), czyli ten, który odpowiada za łączenie się z Chello.
Będzie to ten, w którym istnieje klucz DhcpDomain, a jego wartość to chello.pl.
Możecie jeszcze to sprawdzić, patrząc na klucz DhcpIPAddress, w którym będzie widniało wasze IP. Jeżli nie znacie swojego IP, możecie je zobaczyć wpisując w konsoli "ipconfig" (Start, Uruchom, cmd) lub (Start, Run, cmd) i wpisać ipconfig.
Kiedy znaleźliśmy już odpowiedni interfejs sieciowy, czas na zmiany:
* w prawym oknie klikamy na pustym miejscu prawym klawiszem myszki i wybieramy New (nowy)
* wybieramy z menu kontekstowego, że bedzie to wartość DWORD (DWORD value)
* jako nazwę wpisujemy "MTU"
* kiedy mamy już utworzoną nową wartość, klikamy na MTU prawym klawiszem myszki i wybieramy Modify (Modyfikuj).
* wybieramy, że będziemy wpisywać wartość dziesiętnie (decimal), po czym w miejscu wartość (value) wpisujemy 500.
Na liście będzie wtedy widnieć:
MTU REG_DWORD 0x000001f4(500)
Po tej operacji zamykamy edytor rejestru i restartujemy komputer. Po restarcie powinniście zauważyć różnicę - transfer powinien być stabilniejszy, o stałej prędkości.

UWAGA:
Powyższe operacje należy wykonać tylko i wyłącznie na komputerze, do którego bezpośrednio podłączony modem. Zmiany na innych komputerach nie przyniosą efektu.

(zaciągniete z forum chello) z tego co tam piszą jak przekroczycie limit i was przytną to tez troche pomaga

UWAGA: gdy zakończymy VU trzeba koniecznie usunąć ten wpis gdyż inaczej net będzie nam mulił a więc

1) włączamy edytor rejestru (polecenie regedit w uruchom z menu start)
2) lokalizujemy wpis MTU REG_DWORD 0x000001f4(500) tak jak to było opisane powyzej
3) zaznaczamy klikamy prawym i wybieramy usuń
4) restartjemy komputer
5) NIE POMYLIĆ SIĘ bo jak usuniecie nie ten wpis co trzeba to moga z tego wyniknac problemy :P

I jeszcze coś dla wygodnych osob a mianowicie pliki do automatycznego dodawania i usuwania :D na wasze nieszczescie trzeba je zrobić samemu

1) Dodawanie

otwieramy notatnik albo worda windowsowego wpisujemy:
Cytuj:
[]
"MTU"=dword:000001f4

nie zamykając pliku otwieramy edytor rejestru w drzewie po lewej szukamy wlasciwego katalogu (na goze opisano ktory to) klikamy na nim prawym "kopiuj nazwę klucza" nastepnie wklejamy go pomiedzy nawiasy.

u mnie wygląda to następująco
Cytuj:
REGEDIT4

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\Tcpip\Parameters\Interfaces\{B5910770-36A5-4032-B73B-830A7FC90F17}]

następnie wybieramy polecenie zapisz jako (u mnie pasek "Zapisz jako typ" trzeba zmienić z dokument testowy na wszystkie pliki). następnie wpisujemy nazwę "MTU dodawanie.reg"

2) Kasowanie

następnie niewyłączając edytora tekstu modyfikujemy linijkę
Cytuj:

na

"MTU"=-

u mnie całość wygląda teraz następująco:
Cytuj:
REGEDIT4

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\Tcpip\Parameters\Interfaces\{B5910770-36A5-4032-B73B-830A7FC90F17}]
"MTU"=-

znowu wybieramy z menu zapisz jako tylko tym raze w nazwie wpisujemy "MTU kasowanie.reg" zamykamy edytor rejestru, edytor tekstu i gotowe

jezeli dobrze zapisalismy to we wskazanym miejscu pojawia nam sie 2 pliki o ikonkach rejestru.

teraz by włączyc MTU dodajemy informacje z pliku MTU dodawanie.reg i restartujemy komputer a zeby usunąc dodajemy informacje z pliku MTU kasowanie.reg i restartujemy komputer

ta końcówka klucza {B5910770-36A5-4032-B73B-830A7FC90F17}zmienia się po każdym reinstalowaniu windowsa wiec po reinstalce trzeba bedzie twozyć te pliki od nowa lub zedytowac stare

PS. ZA pliki podziekujcie Fazulcowi bo to on wpad na pomysl by tak sobie ułatwic zycie :P

PS2. przedstawilem wam działającą metode nie ponosze odowiedzialności jezeli coś popsujecie :lol: :oops:

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 08 Maj 2005, 07:44 
Beginner
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Kwiecień 2005
HP: 96
Oryginalny artykuł, z którego "zapożyczył" Dragon znajdziecie tutaj

Łatwiej będzie użyć programu, który automatycznie (bez potrzeby zagłębiania się w rejestr) zmieni wartość MTU:

MTU Tool - najprostszy w użyciu

Network Optimiser - link w tekście - bardziej wszechstronny program (trial ale działa bezproblemowo)

Dr TCP - najbardziej rozbudowany program można zmienić wiele parametrów oprócz MTU (dla win 2000/XP)

W pierwszym z programów wystarczy wpisać wymagana wartość MTU i program automatycznie przypisze ja do karty dostarczającej net (program jest dość ubogi w opis i nie jestem pewny czy zawsze przypisze MTU, jeśli w komputerze jest wiele kart sieciowych lub innych do przesyłania danych np. firewire, inne karty sieciowe).

W dwóch pozostałych programach należy wybrać nazwę karty (urządzenia), które służy do podłączania internetu, z tego względu wybrałbym jeden z tych programów właśnie z uwagi na to, że wiemy dokładnie, dla jakiego urządzenia zostaną wprowadzone zmiany.

Pamiętajcie żeby powrócić do domyślnej wielkości MTU, w windowsach standardowo przyjęte jest MTU równe 1500 bajtów, ale proponuje ustawienie wartości 1458 - bardziej odpowiednia, jeśli używamy modemów ADSL

ps1.

Jeśli w pliku rejestru w pierwszym wierszu nie znajdzie się wpis REGEDIT, REGEDIT4 lub "Windows Registry Editor Version 5.00" (przykład z windowsa xp) to system nie zaimportuje takiego pliku bo nie będzie pewny ze jest to prawidłowy plik rejestru (choć ma rozszerzenie reg).

ps2.

Dragon na drugi raz to nie rób plagiatów tylko podawaj link do strony, z której korzystasz.

Ostatnio edytowany przez Garth, 09 Maj 2005, 20:04, edytowano w sumie 1 raz

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 08 Maj 2005, 08:54 
Beginner
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Kwiecień 2005
Dragon napisał(a):
(zaciągniete z forum chello) z tego co tam piszą jak przekroczycie limit i was przytną to tez troche pomaga

nigdzie nie napisałem ze ja to wymysliłem ;P ale wsumie racja link by pewno wystarczył 8)

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 08 Maj 2005, 10:41 
Mediocre
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Kwiecień 2005
HP: 98
Society: Red Legion Cadets
Nick w grze: Fanthom
Ja właśnie mam CHELLO, więc Dragon dzięki za instrukcje, chętnie z niej skorzystam. Link czasami nic nie daje, bo nadal bym nie wiedział gdzie tego szukać, albo jest niejasno napisane (nie kazdy sie zna na wszystkim). Jeszcze raz dzięki, mam nadzieje że mi to pomoże. :roll:

po kilku próbach...

niestety nic to nie daje, transfer jest jeszcze mniejszy wręcz śmieszny. Generalnie na początku mam 5-6 kb/s, spada do 1-2 kb/s i zanika, a że ściagam na raty więc to potrwa. Teraz od Mistrza za pomocą ftp`a ściągam cały katalog i tylko w tym widze nadzieje.

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 08 Maj 2005, 12:48 
Beginner
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Kwiecień 2005
HP: 0
Society: Red Legion
Fanthom napisał(a):
niestety nic to nie daje, transfer jest jeszcze mniejszy wręcz śmieszny. Generalnie na początku mam 5-6 kb/s, spada do 1-2 kb/s i zanika, a że ściagam na raty więc to potrwa. Teraz od Mistrza za pomocą ftp`a ściągam cały katalog i tylko w tym widze nadzieje.

Fanthom użyj MTU Tool, wymienione wcześniej, i zmień wartość na 500, zrestartuj kompa, a powinno pójść z prędkością ~220 KB. Potem znów zmień na poprzednią wartość i znów restart.

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 08 Maj 2005, 14:43 
Mediocre
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Kwiecień 2005
HP: 98
Society: Red Legion Cadets
Nick w grze: Fanthom
Teraz jestem w szoku, poprzednio nie robilem restarta, teraz leci 100kb/s. Dzięki wielkie! Stronki sie tak samo otwierają.

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 08 Maj 2005, 17:03 
Beginner
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Kwiecień 2005
gry beda ciąc lub jak wieksza ilosc stron otwozysz to tez sie bedzie muliło

wiec wyłączaj MTU jak nie potrzebujesz

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 02 Maj 2006, 13:49 
Unskilled
Dołączenie:
Kwiecień 2006
HP: 93
Dzięki wielkie!

Męczyłem się, kompa skanowałem w sumie 21,3 godziny żeby usunąć wirusy i to nic nine pomagało.. ale ten artykuł to prawdziwa bomba zegarowa :) Wreszcie będę mógł zacząć grę w Entropię!

Pozdrawiam!

Profil E-mail Offline

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  

Odpowiedz

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 38 gości

Panel
Skocz do: