Odpowiedz
Autor Wiadomość
Nie podano
PostWysÅ‚any: 17 Lis 2012, 00:48 
Inept
Dołączenie:
Listopad 2012
Jak to wygląda z bronią białą?

Do karabinów trzeba amunicji + reperacja broni
A do broni bialej tylko naprawa...

Czy bron biala jest bardziej ekonomiczna na poczatek niz strzelecka?
do karabinu H. ark 8-R .. potrzebuje 5k amunicji na 30 strzałow a to na moje dochody dosc duzo... wiem ze wam wiecej zrzera ammo ale wy macie lepsze wszystko...

Wiec czy miecz bylby dla mnie dobry na poczatek?

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 17 Lis 2012, 02:57 
Gacie Gibona
Dołączenie:
Lipiec 2006
HP: 0
Society: Kingsajz
Nick w grze: Martre
to zalezy, ale zasadniczo nie

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 17 Lis 2012, 10:26 
Apprentice
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Wrzesień 2006
HP: 138
Society: PLR, Bzz, K$, O PL
Nick w grze: Arko Okta Kot
Zawsze można ale nie trzeba i tu tkwi potencjał w eco.

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 17 Lis 2012, 12:42 
Capable
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Sierpień 2008
HP: 178
Society: Freelancer
Nick w grze: Piotr JIIIS Wojtowicz
tylko że tej naprawy broni białej trzeba dużo więcej niż w przypadku broni strzeleckiej, dokładniejsze dane znajdziesz na entropedii, każda broń ma parametr dmg/pec, można tak porównywać różne narzędzia śmierci :)

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 17 Lis 2012, 13:20 
Initiated
Dołączenie:
Kwiecień 2005
HP: 192
Society: Poltropia
Nick w grze: denton JC krakow
witam

jako poczatkujacy i oraz to ze masz malo pedow na zabawe odradzam bron biala ze wzgledu na koszty posrednie , armor i apteczka , bron z TT na poczatkujecego nie ma duzych wymagan ,ale trzeba wziasc pod uwage ilesz masz HP i czy dasz rade zabic nozem , mieczem czy piescia danego moba , wydaje mi sie ze bez armora i apteczki bedzie Ci ciezko , bedziesz gina wiecej razy niz jak np kupisz np Opalo z TT .

JC

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 17 Lis 2012, 15:15 
Inept
Dołączenie:
Listopad 2012
to da sie bić rekami? tzn pieścia? xD

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 17 Lis 2012, 16:13 
Apprentice
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Październik 2007
HP: 98
Society: Kanwo
Nick w grze: Michal Pypek Kowalski
Nie. Są specjalne rękawice - powerfisty- do boksowania. Działa tak samo jak miecz czy inny nóż.

Lepiej strzelać niż machać. Jest taniej i wygodniej. Ja wiem, że pewnie sobie myślisz, że lepiej będzie biegać z mieczem, bo nie trzeba kupować amunicji, sam tak na początku myślałem i pierwsze co kupiłem to miecz. To był błąd. Nie powtarzaj go.

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 18 Lis 2012, 02:59 
Apprentice
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Wrzesień 2006
a teraz super myśl:

"Wcześniej czy później każdy wraca do miecza"

podzielam większość opini ale miecz przykładowo Falx może być dość dobrym rozwiązaniem ( nie ten z TT) - HP leci jak szalone a idealny mob do tego to shiunkibaY-O i foulY.

pozdro

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 18 Lis 2012, 09:25 
Novice
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Listopad 2006
HP: 145
Falx jest z TT... (z Starozytnej Grecji).

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 19 Lis 2012, 09:59 
Trained
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Kwiecień 2009
HP: 142
Nick w grze: Ralph Sivy Bittner
Ja swoje pierwsze "poważne" hunty (nie licząc tych rekreacyjnych z pistolecikiem z TT) zaczynałem od RepEdge i było nieźle. Jak chcesz zobaczyć jak mniej więcej wygląda taki przykładowy hunt dla nooba to zerknij sobie na mój hunting log: viewtopic.php?f=69&t=6256&hilit=repedge

Na początek małe moby i najsłabsza broń, pozwoli Ci to do pewnego stopnia poznać mechanikę polowania, która teoretycznie zawsze jest taka sama, zmienia się tylko skala.

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 20 Lis 2012, 03:54 
Capable
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Wrzesień 2005
HP: 110
Society: Ziemniak Niemyty Luz
Nick w grze: Elanor
Wszystko ok,ale nie rozumiem, dlaczego polecasz komukolwiek bron unL. Axem 1x0 się polowało w 2005 roku, kiedy gra była inna i kiedy nie było (L)ek - teraz wszystko jest do nich równane. Jak już ktoś chce bron białą na początek, to są w tt. No chyba, że nie chodzi o ekonomię - ale Wiatrowi (lol) chyba bardzo chodzi, patrząc na temat.

PS Własnie dobre 7 lat temu każdemu newbie polecano axe1x0, a kategorycznie odradzano broń z tt. Parę update'ów i sytuacja sie odwróciła ;)

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 20 Lis 2012, 08:30 
Adept
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Maj 2005
HP: 291
...a bo Sivy kiedy robił sobie przerwę na topie były 1x0 :) ...on sam teraz nie ogarnia całej tej gry ;) żyje starymi przekonaniami. ...z tego co widzę po niektórych postach - sam się dziwie no ale co będę go prostował ;)

...a swoją drogą Ela, nie grasz a się udzielasz, po co ? :D po co w ogóle tu zaglądasz skoro nie grasz? :mrgreen:
sentyment? ;) wracaj do gry, udzielaj się na forach i będzie ok, a nie! ;)

Prawda jest taka, że czego kolega by nie używał system dąży do oskubania go do 0, to, że jest noobem z początku może być inaczej - system nie da mu się spłukać ale prędzej czy później doświadczy tego co każdy - jaja na koncie :D Więc kolego Wietrze! używaj tego na co Cię stać i co możesz używać. To chyba jest najrozsądniejsza rada dla Ciebie i nie tylko ;)

Zdrów!

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 20 Lis 2012, 11:09 
Capable
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Sierpień 2008
HP: 178
Nick w grze: Piotr JIIIS Wojtowicz
XII napisał(a):
...a swoją drogą Ela, nie grasz a się udzielasz, po co ? :D po co w ogóle tu zaglądasz skoro nie grasz? :mrgreen: sentyment? ;) wracaj do gry, udzielaj się na forach i będzie ok, a nie! ;)

nie czytasz shouta :P

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 20 Lis 2012, 11:29 
Trained
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Kwiecień 2009
@ Mutak: Wszystko powyższe to prawda, ale jednak coś musi być w tych moich starych przekonaniach i sposobach skoro ciągle gram i dobrze się bawię nie wpłacając do EU ani centa. Dla mnie się to mimo wszystko sprawdza :wink:

@ Ela: Spór o to czy lepsze jest L czy unL nigdy nie został rozstrzygnięty. Równie dobrze mogę zapytać Ciebie dlaczego polecasz komukolwiek broń L. Moja opinia w tym temacie jest taka a nie inna. A co najlepsze, opinia jest taką wartością, która z założenia nie może być ani dobra ani zła, więc rozmowa o niej też nie ma większego sensu.

@ Wiatr: nie traktuj mojego hunting loga jako jakieś ścisłe wytyczne. Tak jak pisałem - chodzi o to aby wyczuć mechanikę huntu a do tego wystarczy najtańszy sprzęt.

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 20 Lis 2012, 19:13 
Capable
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Wrzesień 2005
XII napisał(a):
...a swoją drogą Ela, nie grasz a się udzielasz, po co ? :D po co w ogóle tu zaglądasz skoro nie grasz? :mrgreen:
sentyment? ;) wracaj do gry, udzielaj się na forach i będzie ok, a nie! ;)

A ty co mnie tak zachęcasz do powrotu? Myslałam, że wszystkim odradzasz :P
Czy gram, czy nie, to nieważne, jeśli mam w miarę aktualne informacje :P

Sivy napisał(a):
@
@ Ela: Spór o to czy lepsze jest L czy unL nigdy nie został rozstrzygnięty. Równie dobrze mogę zapytać Ciebie dlaczego polecasz komukolwiek broń L. Moja opinia w tym temacie jest taka a nie inna. A co najlepsze, opinia jest taką wartością, która z założenia nie może być ani dobra ani zła, więc rozmowa o niej też nie ma większego sensu.

Ja wierzÄ™ w liczby, a nie opinie ;)
Można powiedzieć, że EU to gra na "feeling", "intuicję" czy jak to zwać (jak we wszelkich grach hazardowych :P), jednak to się prędzej tyczy wyboru moba, miejsca. Mnie ekonomiczne granie nie zawiodło. Jakoś nie wyobrazam sobie, żeby koszt ubicia mobka axem1x0 był niższy niż odpowiednią Lką, szczególnie przy niewysokich skillach.

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 21 Lis 2012, 01:35 
Gacie Gibona
Dołączenie:
Lipiec 2006
HP: 0
Society: Kingsajz
Nick w grze: Martre
bez sensu, ze podajecie niemalze wszystko na "tacy"....

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 21 Lis 2012, 11:34 
Trained
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Kwiecień 2009
Elanor napisał(a):
Można powiedzieć, że EU to gra na "feeling", "intuicję" czy jak to zwać (jak we wszelkich grach hazardowych :P), jednak to się prędzej tyczy wyboru moba, miejsca. Mnie ekonomiczne granie nie zawiodło. Jakoś nie wyobrazam sobie, żeby koszt ubicia mobka axem1x0 był niższy niż odpowiednią Lką, szczególnie przy niewysokich skillach.

Ale tu nie chodzi o "feeling" tylko właśnie o liczby, o których mówisz. Każda Lka to cykliczny % do kosztów hunta. W unL inwestujesz raz. Ale tak jak wspominałem, ta dyskusja była już nie raz, na niejednym forum... i zawsze nierozstrzygnięta, więc nie widzę sensu aby ją tu dalej ciągnąć.

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 21 Lis 2012, 12:38 
Apprentice
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Wrzesień 2006
A co do EKO eLek i UnLelek to w pewnym momencie ze Spo zaczęliśmy lać foule Y i tak:

Falx dawał wynik uśredniony na rundzie za 30 ped (powtarzany wielokrotnie) jako koszt zabicia jednego moba 0,38 ped,
Rutic Slo (L) 0,39 ped (tutaj zeszło z 0,41 na 0,39 jak zacząłem używać Falxa do wykańczania końcówek HP moba), Katsuhi Honor (HA=1,4 - bardzo niskie) z dodatkiem Falxa na wykończenie 0,41 ped.

Wydawało by się że na trzecim zestawie będzie 0,5 peda na jedną sztukę ubitego foula Y bo tak wskazywało ECO w/g entropedi ale różnica była niewielka do Falxa.

Falx maxuje się bardzo szybko, Rutic Slo (L) miałem wymaxowany a co do Honora to musiałbym chyba z 10 lat go maxować więc miałem na nim w/g mnie baaardzo słabe HA=1,5.

To samo było z Troxami Y gdzie lałem je sam z guna i za określone koszty wychodziło 21 troxów Y a potem lałem z pomocnikiem czyli większy wspólny dps więc mniejszy regen moba i... wynik był też 21. Potem przyszła kolej na aranetroxy Y i też jakoś te "pomocnik" nie zwiększał ilości mobów zakilowanych na określony koszt w porównaniu do single killing.

Nie dosyć, że znajomość danego spawnu ale i dobór broni aby na określoną ilość pedów po podliczeniu MU wszystkiego L na moba wychodziła mała a najlepiej jak najmniejsza :)

pozdro

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 21 Lis 2012, 14:17 
Capable
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Wrzesień 2005
Sivy - tyle że eco się liczy z uwzględnieniem tego % ;)

@Okta
Falx to broń, która działa jak Lka, bo ma SIB, tak więc jaki dwie peirwsze testowałeś teoretycznie Lki ;)
http://nextisland.entropedia.info/Info. ... &name=Falx
(to link dla newbie, nie ciebie)

Jeśli miałeś rzeczywiście taki dobry wynik Honorem, to wychodziłoby na to, że te wszystkie wyliczenia na entropedii są niepotrzebne. Ale, ale - samo ''hit ability 1,4'' w statach broni to absurd, bo ozbaczałoby, że trafiasz średnio 1,4 raza na 10 hitów, a wszyscy wiemy, że tak nie jest.

Moje doświadczenia z unL - a nie było ich dużo - raczej nie są za dobre.
Mam, zresztą, axe2x0, mogę kiedyś zrobić test, jak mi się będzie bardzo nudzić.

Fragment o troxach nie do końca rozumiem ;)

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 21 Lis 2012, 21:43 
Apprentice
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Wrzesień 2006
Elcia 1,4 w HA nie oznacza 14 trafień na 100 tylko różnicę pomiędzy 20% missów HA=0,0000001 a 8% missów HA=10... ale mniejsza o większość Honor zdjął mi z oczu pewną klapkę na temat broni (L)...

EDIT po przeczytaniu drugi raz postu Elci: Faktycznie wszyscy wyjadacze wiedzą, że 1,4 HA to nie 1,4 trafień na 10 tylko jakis tam współczynnik, który został sklasyfikowany i obliczony wzorami empirycznymi i podany do ogólnej wadomości albo wiedzy aby umieć sporządzić współczynnik ECo dla różnych broni i poziomów HA. koniec EDIT

Falx owszem w początkowym etapie maxowania zachowuje się jak (L) ale po wymaxowaniu jest jak UnL - można go naprawiać tysiące razy a eLek nie .

Z troxami chodziło o to, że to moby z regenem i to dość wysokim tak jak pajączki i założyłem, że killująć z większym firepower położę więcej troxów za tą samą kasę z broni o podobnym (czyt. prawie identycznym) eko. Jak se okazało broń, która moba kilowała przez minutę tym samym zwiekszając HP od regena zabiła tyle samo mobów, które były killowane przez dwa avatary z broni kładącej moba przez pół minuty przy tych samych kosztach... to niespodziewane...

ale wracając do głównego tematu sword dla HP jest idealny a po odblokowaniu przynajmniej serendypity można resztą riffle i hundganami robić po równo level.

Aster kiedyś napisał że zupełnie EKO wychodzi kupić na samym początku EVADE i FA aby nie marnować pedów na decayu armora i fapa.

Tu jest tyle wątków, że tylko (i nie tylko ale jakoś nie widzę aktywności na forum innych ludzisków, którzy posiadają "tejemną wiedzę") JC jest w stanie odpowiedzieć tak, że będzie to zawsze zastanawiające :D

pozdro

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 25 Lis 2012, 14:39 
Initiated
Dołączenie:
Kwiecień 2005
Elcia jak % moze byc wliczony do eco !!!!! , Jak kupie limited bron po tt a kupie po 150 % ta sama bron to jakie eco bede mial na broni za TT a jakie za 150 % - caly czas mowimy o broniach Limited .
hit ability nie okresla ile zadajesz uderzen , jest wspolczynikiem obliczjacym twoj dmg zadany ,im mniejszy jest HIT ABI. ,tym dmg na danej broni bedzie zadawany maly - nawet mozna to zauwazyc na limited broniach "niby" dopiero wymaxowanych . To akurat co napisalem jest sprawdzone przeze mnie oraz przez Mart ,ale musielismy zastosowac pewien dodatek ( tajemny jak to napisal Okta ) i dmg sredni nam sie podniosl chociaz uzywalismy roznych broni oraz jest miedzy nami spora roznica w levelach , ale wynik byl taki ze On i ja mielismy wyzszy dmg . "tajemnice " zdradzil mi pewien doswidczony discipl ,ale nie moj , testowal ustawienie broni ktora ja pominolem i po pewnym czasie wrocilem do poczatkow tzn. do broni ktore kazdy moze uzywac ,ale nie kazdy chce wrocic do swoich poczatkow w grze i obecnie uzywam tego ustawienia na broniach unl ale min musisz miec 50 level w danej broni.

Okta , co do huntu w teamie to bede sprawdzal i juz masz miejsce zaklepane :P ( z tym ze musze miec te same bronie dla wszystkich i tak samo "ustawione ") .

JC

ps Elcia ja gram na intuicje , i nie ma znacznenia dla mnie mob ani miejsce ( sa okreslone przez MA ) i nieraz zawodzi a wtedy u mnie jest stop bo intuicja podpowiada mi ze wiecej nie dostane od servera .

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 26 Lis 2012, 11:22 
Capable
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Wrzesień 2005
JC Krakow napisał(a):
Elcia jak % moze byc wliczony do eco !!!!! , Jak kupie limited bron po tt a kupie po 150 % ta sama bron to jakie eco bede mial na broni za TT a jakie za 150 % - caly czas mowimy o broniach Limited .

No normalnie, jesli liczymy teoretyczne eco, to koszty decayu broni liczymy po 150% :P Nawet z wysokim % może się czasem opłacać.

JC Krakow napisał(a):
hit ability nie okresla ile zadajesz uderzen , jest wspolczynikiem obliczjacym twoj dmg zadany ,im mniejszy jest HIT ABI. ,tym dmg na danej broni bedzie zadawany maly - nawet mozna to zauwazyc na limited broniach "niby" dopiero wymaxowanych . To akurat co napisalem jest sprawdzone przeze mnie oraz przez Mart ,ale musielismy zastosowac pewien dodatek ( tajemny jak to napisal Okta ) i dmg sredni nam sie podniosl chociaz uzywalismy roznych broni oraz jest miedzy nami spora roznica w levelach , ale wynik byl taki ze On i ja mielismy wyzszy dmg . "tajemnice " zdradzil mi pewien doswidczony discipl ,ale nie moj , testowal ustawienie broni ktora ja pominolem i po pewnym czasie wrocilem do poczatkow tzn. do broni ktore kazdy moze uzywac ,ale nie kazdy chce wrocic do swoich poczatkow w grze i obecnie uzywam tego ustawienia na broniach unl ale min musisz miec 50 level w danej broni.

To pokazuje, że skille są wazne zawsze, obojętnie, czy broń niby już dawno wymaksowana. Testowaliście to i na L, i na unL? Czy według ciebie ktoś, kto nie ma 50 lvla w danej broni, lepiej zrobi uzywając L czy unL?

JC Krakow napisał(a):
ps Elcia ja gram na intuicje , i nie ma znacznenia dla mnie mob ani miejsce ( sa okreslone przez MA ) i nieraz zawodzi a wtedy u mnie jest stop bo intuicja podpowiada mi ze wiecej nie dostane od servera .

Też miałam coś takiego, że było widać, czy mob bedzie "sypał", czy nie. Podobnie jest chyba z miningiem. System na pewno rzadzi się swoimi prawidłami, algorytmami, i można coś z tego podświadomie (albo i świadomie) zrozumieć, mając odpowiednie doświadczenie.

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 26 Lis 2012, 14:23 
Initiated
Dołączenie:
Kwiecień 2005
witam

nie wiem czy ostatnio gralas , ale mysle ze nie , bo chociaz nabijasz licznik postow to piszesz o czyms co obecnie , zaznaczam obecnie jest nieralne -chodzi o bronie z wysokim % - zaloze sie ze moze po pierwszym itemie ktory zuzyjesz dostaniesz zwrot ,ale jak pojdziesz seria( kilka tych samych np broni ) to bedziesz na minusie i wcale mnie to nie zdziwi . Informacje to nie wszystko trzeba grac i to co bylo przeszlo i nie obowiazuje obecnie .

Ja testowalem unlimited przedwszystkim oraz jedna L , testy zaczynam od Opalo gdyz mam mozliwosc uzycia trzech tierow , wiec moge robic rozne kombinacje i sprawdzam jak to sie ma a nastepnie to samo robie na broni UNL , limited bronie maja to do siebie ze inaczej licznony tam jest dmg - jest troche wiekszy od unl z tego samego levela.

JC

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 26 Lis 2012, 16:30 
Trained
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Kwiecień 2009
Mi się wydaję, tak jak wspominałem na początku, że ta dyskusja jest bezcelowa. Obawiam się, że nie jesteśmy w stanie jednoznacznie stwierdzić, czy lepsze są guny L czy unL. Więc pozostającą tutaj kwestią decydującą o wyborze prawdopodobnie będzie preferencja/przyzwyczajenie/aktualne potrzeby....

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 26 Lis 2012, 17:22 
Capable
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Wrzesień 2005
Tyle, że nie zaczęłam tematu o wysokich procentach, tylko o broniach L ogólnie. Stwierdziłam, "że eco się liczy z uwzględnieniem tego %", za który je kupujemy, nic więcej ponadto nie powiedziałam.

Czy teraz są opłacalne bronie za wysoki %, to nie mam pojęcia i nigdzie tego nie napisałam.

JC Krakow napisał(a):
limited bronie maja to do siebie ze inaczej licznony tam jest dmg - jest troche wiekszy od unl z tego samego levela.

Twoje testy pokazały, że dmg na bronaich L z tego samego levela jest ''trochę'' większy - no i o to mi chodzi. Co prawda myślałam, że ''znacznie" większy - ale tu już mogą w grę wchodzić twoje skille, których ktos nowy na pewno nie ma, więc dla niego różnica bedzie jeszcze bardziej znacząca.

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 26 Lis 2012, 20:37 
Apprentice
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Wrzesień 2006
Właśnie częściowo Elcia chciałem zwrócić uwagę na tę cechę broni jak ilość mobów killniętych na dany koszt a nie na eco liczone poprzez entropedię czy kiedyś entropiatools. Niby liczby wskazują jedno a jednak "testing" na żywym ciele EU wskazuje inne liczby ale żadne entropedie nie podają zwrotu jak i ilości mobów zakillowanych przykładowo całym mieczykiem więc taki parametr powstał u nas (co poniektórych) w trakcie wypróbowywania różnych broni. Dodam, że Lki liczone są jako koszt po MU a nie po tt :) (tak dla rozwiania ewentualnych dalszych gdybań).

pozdro

PS: jestem za stosowaniem sworda na początku już teraz kiedy są dostępne naprawdę słabe i dość efektywne mieczyki natomiast w dalszym skillingu tak powyżej 30 lvl już bym polecał gun znaczy broń zasięgową .

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 30 Lis 2012, 15:37 
Weak
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Grudzień 2010
HP: 88
Society: Task Force
ja do sprawy unl / L podchodzÄ™ nieco inaczej:

wpierw zadaj sobie pytanie ile polujesz dziennie / tygodniowo.
odpowiedź pozwoli ci ocenić, czy kupowanie unl, które jest większym jednorazowym wydatkiem, ma sens, czy też nie.

dla przykładu: ja sporo polując, jestem w stanie zjechać 3 asi-30d dziennie, do ktorych tt dopłacam łącznie prawie 90ped.
jasne, że bronie L, od tyn unl z sib, mają na ogół nieco lepsze eco, co lekko łagodzi stratę, ale licząc, że poluję 5 dni w tygodniu ostro, a łącznie 20 w miesiącu, oddaje w MU blisko 1800ped. Oddaję krafterom. Tak wygląda sytuacja przy bronie o w miarę niskim MU i dużej liczbie użyć. W przypadku użycie ark-30a strata roczna może wynosić kolo 40k ped...

jeśli polujesz dużo, może lepiej kupić unl bo on nie zniknie, jak te pedy w MU po roku. Jeśli mało, to czas zwrotu będzie zbyt długi przy topowych broniach.
Ja zauważyłem zastanawiającą różnicę po miesiącu używana SIR-30. Ta, niezbyt zadowalająca DPSem broń wypadła mi na arkadii, więc strzelałem. Ze zdziwieniem zauważyłem, że poziom kasy na pedkarcie nie spada a wręcz rośnie, mimo braku jakiś spektakularnych lootów. Oszczędziłem na MU chyba.

no dobrze, tak wygląda sprawa unl / L i MU z tym związanych, jednak ciągle zastanawia mnie model przydzielania lootu, bo niekoniecznie to jakie masz koszty, jest bez wpływu:
- często słyszę opinię, że im więcej masz kosztów na mobie, tym wyższy średni loot.
może coś w tym być, bo czasem używam przerażającego decayem ampa e-amp 15, a mimo to wychodzę na tych runach podobnie, jak z a103. Ponoć loot refunduje decay amora także, ale to wszystko może sugerować kolejny mit, podany poniżej
- loot może w pewnym stopniu zależeć od bilansu twojego konta w entropii. nie chodzi tu o same pedy na karcie, ale o ogólną wartość tt itemów. Wartość spada, średni loot rośnie? Czy często wam się zdarza, że z końcówką ammo, albo L-ki dostajecie jakiś zwrot w loocie? Mi tak. Może zatem "event": koniec broni, koniec ammo - ma dodatkowy wpływ? Przy Unl broniach jakoś rzadziej miewam takie zwroty na do widzenia.

W myśl tej zasady eco mogłoby być obojętne... ale i tak nie do końca, bo entropia dalej w jakimś stopniu jest grą losową, zatem w danym budżecie, ograniczając koszt pojedynczej próby, jesteś w stanie więcej ich wykonać. Czy granie eco / nie eco wypada podobnie? Ciężko mi powiedzieć, ale chyba jest to podobne kopaniu z ampem i bez (więcej prób i bezpieczniej / mniej a bardziej spektakularnie, jeśli się trafi), gdzie wyniki mogą być zbliżone. Biorąc to pod uwagę, uznaję, że granie unl brońmi pozwala mi dzięki oszczędności na MU, wykonać więcej prób. Mam na myśli oczywiście bronie z SIB, albo te, których dmg/pec masz zbliżone, lub lepsze od standardu L-ek.

Jest jeszcze kolejna zastanawiająca mnie obserwacja: nie wiem na ile to jest związane z VU, na ile z moim szczęściem, ale jak używam Unl to częściej dostaje itemy w loocie (czipy, bronie) niż olejki, ale mniej esi. Znajomy porównując MF / zwykłe bronie raportował mi wyraźne różnice oleje/skórki/extractory w runach.

ten topic zabawnie się przeobraził, bo początkowe pytanie było o wybór miecz / gun.
zalety gunów to, że możesz moba zabić bezpiecznie zanim cię zje, uszkodzi armor. Wadą jest cena unl broni w porównaniu do melee.
zaletą mieczy (itp) oprócz ceny, jest szybkie budowanie skilli obronnych, bo ciągle coś tankujesz na sobie, a także hp i nośności postaci. Wadą są koszty naprawy armora, a także w pewnym stopniu ograniczenie do levelu moba, bo za silny na twoj armor, cie zje zanim go zabijesz, a strzelajac ograniczasz czas tankowania.

co wybrać? zależy co chcesz robić. temat rozwinę, jeśli chcecie poczytać kiedy indziej, bo muszę lecieć ;)

pozdro

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 01 Gru 2012, 13:56 
Initiated
Dołączenie:
Kwiecień 2005
witam

no wreszcie sie doczekalem ze napisales :-) , a powaznie Thanatos ( Thanatos jest moim znajomym z gry oraz reala i zaczal grac tak jak ja okolo 2003 roku , mial przerwe i powrocil do gry ) to patrzac na twoje wyliczenie dotyczace ile oddjesz polujac L a ile oddawalbys majac UNL, to nie bradzo sie zgodze.
Wiesz jaka dysponuje bronia i wiesz tez ze uzywam ja stale i musze Ci powiedziec ze tylko dzieki ukladowi w grze tzn. mogle nieraz caly loot sprzedac z wysokim % to straty zwiazane na poczatku z malym skillem w stosunku do tej broni , odrabialem . Obecnie nie mialbym szans pokryc tych strat , wiekszosc loota ma maly % lub nadaje sie tylko do TT.
MA zmienila uklad po wprowadzeniu itemow L na korzysc Limited , aby ludzie uzywali Limited gdyz dawalo to wiekszy obrot w grze pedami poprzez zakupy oraz crafcenie tych itemow. Nie przecze po pewnym czasie moja bron zaczela przynosic efekty po osiagneciu pewnego pulapu skilla- Ty i ja rozmawialismy o tym w grze i mniej wiecej juz orientujesz co i jak .
ale jest jest jedno ale , jezeli uzywasz do polowan broni L o wysokim % MU to zgodze sie z Toba ze przy dluzszych polowaniach lub tak jak piszesz uzywania ich dosc czesto tracisz w stosunku UNL( ten sam poziom lub nawet troche wiekszy level broni) , bo placisz zbyt wysoka cene za bron Limited. to tyle reszta jest odczuciem kazdego indywidualnie , kazda postac ma swoja droge w grze .
JC

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 02 Gru 2012, 21:17 
Capable
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Wrzesień 2005
Tak swoja drogą - ja mówiąc "unL", miałam na mysli "bronie bez SIB", a mówiąc "L" - "bronie z SIB". Bronie unl z sib tez wrzucałam w mysli do jednego wora pt. "L" (no bo głównie o sib mi chodziło).
Na przyszłośc trzeba to lepiej dookreslać.

Nic to nie zmienia, ale tak chcialam dodac :P

Profil Offline

WyÅ›wietl posty z poprzednich:  Sortuj wedÅ‚ug  

Odpowiedz

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 10 gości

Panel
Skocz do: