Odpowiedz
Autor Wiadomość
Nie podano
PostWysÅ‚any: 05 Mar 2011, 00:42 
Newbie
Dołączenie:
Luty 2011
Witam. Mam z tym niezły problem. Nie zadowalają mnie dane umieszczone w entropedi. Chciałbym sam obliczyć eco broni, armorów i platów według własnych skili tylko problem w tym jak oni to robią. Mój mały mózg nie jest w stanie tego ogarnąć jeśli chodzi o same bronie, nie mówiąc o reszcie. Jakoś nie mogę strawić tych ich wzorów. Chciałbym również uwzględnić dodatki typu Weapon Economy Enhancer i inne, by wiedzieć, jaki mają wpływ na ekonomiczność broni i po ilu strzałach się cofną.

Byłbym wdzięczny za umieszczenie chociażby jednego przykładu z małymi objaśnieniami, bo mi Ciągle wychodzą minimalnie inne wyniki. Pozdrawiam byku.

ps. Fajnie było by zrobić tabelkę w Excelu lub Open Cal dla reszty, aby każdy mógł sobie obliczyć ekonomie swojego zestawu na polowania indywidualnie pod swoja postać. Bez waszej pomocy mi to się nie uda.

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 05 Mar 2011, 01:43 
Capable
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Sierpień 2008
HP: 178
Society: Freelancer
Nick w grze: Piotr JIIIS Wojtowicz
witaj,

po pierwsze, co bys chcial obliczyc (dokladnie), ktora bron, ktory armor, jaki masz skill, co podaje Entropedia, a co podaja twoje wyniki (zamiesc je), a wtedy pomyslim, bo zabrzmialo jakbys chcial od nas napisania nowej Entropedii

po drugie, co do enhancerow, to o ile sie znam na Weapon Enh., to one sa oplacalne, ale do crafcenia i sprzedazy przez nas crafterow, a nie do zakupu i uzycia dla hunterow :P ich wykorzystanie jest uzasadnione jedynie na broniach z bardzo wysokim MU, a uzywanie takich broni nie jest raczej uzasadnione ;)

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 05 Mar 2011, 09:58 
Newbie
Dołączenie:
Luty 2011
Hmm chyba mnie nie rozumiesz. Ja potrzebuję wyjaśnienia ogólnych wzorów obliczania dmg/pec (zaczynam od broni), ale chciałbym również zrozumieć ten wzór do obliczania opłacalności armorków absorpcja dmg/ pec. Mi rozchodzi się o same wzory, a nie konkretne przypadki.

Sam przeliczałem o tak (przykład opalo):
Dane:
średni dmg-śdmg
koszt jednego strzalu -khit
dmg na 1 pec - hp

śdmg=(min dmg+max dmg)/2

hp *khit =śdmg

np.
śdmg=(4+8)/2
śdmg=6

hp*2.02=6 /2.02
hp=~2,970

Entropedia info podaje 2.748

Próbowałem przeliczać dodając różne parametry, ale ani razu mi nie wyszedł ich wynik.

Hmm chyba mnie nie rozumiesz. Ja potrzebuję wyjaśnienia ogólnych wzorów obliczania dmg/pec (zaczynam od broni), ale chciałbym również zrozumieć ten wzór do obliczania opłacalności armorków- absorpcja dmg/ pec. Mi rozchodzi się o same wzory, a nie konkretne przypadki.

Sam przeliczałem o tak (przykład opalo):
Dane:
średni dmg-śdmg
koszt jednego strzalu -khit
dmg na 1 pec - hp

śdmg=(min dmg+max dmg)/2

hp *khit =śdmg

np.
śdmg=(4+8)/2
śdmg=6

hp*2.02=6 /2.02
hp=~2,970

Entropedia info podaje 2.748

Próbowałem przeliczać dodając różne parametry, ale ani razu mi nie wyszedł ich wynik.

Tak samo do tych wzorów chciałbym uwzględnić poziom skili czyli hit abiliti i critical hit abiliti. Ale nie bardzo wiem jak, a myślę, że to jest do tego kluczem.

Drugi wzór obliczał by enhancery, ale tylko pod względem ekonomi. To znaczy Weapon Economy Enhancer oraz Weapon Accuracy Enhancer. Pokazywał by po ilu strzałach dany chip się zwróci i zacznie przynosić zyski.

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 05 Mar 2011, 11:05 
Adept
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Maj 2005
HP: 291
...bo JIIIS niczego nie rozumie, on tylko tak udaje i improwizuje ;)

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 05 Mar 2011, 12:35 
Capable
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Sierpień 2008
chyba rozumie wiecej niz XII, bo zna odpowiedz :P

zapomniales byczek, ze nie trafiasz 100% strzalow, tylko 92.5%, przemnoz swoj wynik przez to

dalej nie widze sensu robienia wlasnej tabelki jak wszystko jest na entropedii, a pracowalo nad tym na tyle duzo osob, ze lepiej oparlbym sie na tamtych wynikach, ale jak chcesz to czemu nie, ja sie na to nie pisze ;) i zapewne nie znajdziesz tu chetnych ;)

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 05 Mar 2011, 21:00 
Newbie
Dołączenie:
Luty 2011
Nie wiem jak to przelać z mojej głowy do posta, abyś zrozumiał o co mi chodzi. :P
Może spróbuję w punktach: :mrgreen:

1. Chcę zrozumieć jak na entropedii jest wyliczany dmg/pec. (to już dzięki JIIIs udało mi się zrozumieć, za co dzięki)
2. Rozumiejąc powyższy punkt chciałbym uwzględnić w nim moje skile.
3. Następnie chciałbym zrozumieć wzór odpowiedzialny za obliczenie decya armora i spróbować wyliczyć go np. na pixie i gnome.
4. Jeśli chodzi o enhancery to już wiem wszystko :)

ps. Wcale nie zamierzam robić bezsensownych tabel, tylko jedną konkretną, która co do odpowiednich broni uwzględniała by nasz poziom wyskilowania i obliczała na jego podstawie dmg/pec.

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 05 Mar 2011, 21:32 
Capable
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Sierpień 2008
no ja przeciez juz dobrze wiem czego potrzebujesz :) odpisalem Ci poki co odnosnie wymaxowanej broni, bo dalej mi sie nie chcialo szukac ;)

1. to zalatwione
2. powinno pomoc:
http://www.entropedia.info/Page.aspx?page=hit+rate
http://www.planetcalypsoforum.com/forum ... mage-dealt
3. moze tu:
http://www.entropedia.info/Page.aspx?page=armor+decay
http://www.planetcalypsoforum.com/forum ... lts-VU-9.1
4. jest gdzies opisane jak czesto enhancery sie psuja? np. w zaleznosci od rodzaju broni / findera, itp.

Profil Offline

WyÅ›wietl posty z poprzednich:  Sortuj wedÅ‚ug  

Odpowiedz

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 31 gości

Panel
Skocz do: