Odpowiedz
Autor Wiadomość
Nie podano
PostWysÅ‚any: 23 Lip 2010, 12:03 
Newbie
Dołączenie:
Lipiec 2010
Witam.
Chciałbym prosić was drogich użytkowników jak i zapewne doświadczonych graczy o małą pomoc w moim kierunku.
Od dłuższego czasu zastanawiałem się czy zagrać w to czy nie postanowiłem ,ze spróbuję swoich sił no i o to jestem. Teraz tylko nie wiem co i jak. poczytałem trochę na temat gry i ogólnie ale jakoś dalej nie ogarniam tego.
Interesuje mnie tak:

1. Gdzie mam ściągnąć grę i założyć konto ? (Tutaj już znalazłem)
2. Czy w owej grze jest coś takiego jak osobne serwer/światy jeżeli tak to najlepiej na jakim grać aby grać tam gdzie większość (rodaków).
3. Czy gra jest darmowa ? (czytałem ,że raczej tak)
4. W jaki sposób zacząć grać ?
5. O co tak w skrócie chodzi w grze ?
6. Co mnie więcej powinniśmy robić/czym się zajmować ?
7. Czy jest możliwość atakowania innych - jeżeli tak to w jaki sposób i czy wszędzie czy w wyznaczonych strefach.
8. Jest coÅ› takiego jak rasy czy klasy ?
9. Jeżeli są rasy czy klasy mogę prosić o link do ich opisu ?

Na razie to mnie interesuje a za wszelkie odpowiedzi i pomoc serdecznie dziękuję i z góry pozdrawiam.
przepraszam za kłopoty - co złego to nie ja.

Cichyx...

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 23 Lip 2010, 12:22 
Gacie Gibona
Dołączenie:
Lipiec 2006
HP: 0
Society: Kingsajz
Nick w grze: Martre
sugeruje przeszukac forum
znajdziesz odpowiedzi na wszystkie, zadane przez ciebie pytania

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 23 Lip 2010, 12:27 
Newbie
Dołączenie:
Lipiec 2010
Gdyby to było takie proste nie pisałbym tego tematu - owszem może i jest gdzieś to opisane ale iż trochę namieszane tutaj i tak wszystko na kupie to trochę zajmie czasu.
Dla kogoś kto jest w miarę ogarnięty zajmie to raptem 5 min. odpowiedzenie na wszystkie pytania a mi szukanie odpowiedzi 2 dni.

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 23 Lip 2010, 12:41 
Poor
Dołączenie:
Lipiec 2010
HP: 140
Nick w grze: Tom Max Spiner
Więc w skrócie,na tyle na ile wiedzy udało mi się dotąd zdobyć:

Ad 2) Serwery są różne (dotyczą krain) ale świat jest jeden.
ad 3) Darmowa ale dość droga jeśli nie najdroższa i to nie tylko z tych darmowych ;) Czyli bez wpłaty na początku jest ciężko ale jeśli przyjmiesz,że będziesz grał w tę grę długo (czytaj lata) to spokojnie da się grać i bez wpłat.Ale jeśli chcesz się tylko zabawić to lepiej byłoby poszukać innej gry.
ad 4)Ściągnąć grę,zainstalować,założyć konto (najlepiej na Calypso,łatwiej startować) i grać.
ad 5) O to samo co w innych grach,o podnoszenie umiejętności,o polowanie na coraz to lepsze mobki,o kopanie coraz głębiej i wydobywanie droższych surowców,o wytwarzanie coraz to lepszych przedmiotów itd.
ad 6) można zwiedzać krainę,polować,szukać surowców,wytwarzać różne przedmioty
ad 7) tak,w strefach PvP, żółtych nie możesz być zlootowany i czerwonych możesz być zlootowany
ad 8 ) nie,są profesje związane z zawodem który wykonujesz ale to nie ma nic wspólnego z klasami znanymi z innych gier,generalnie jest całkowita dowolność rozwoju postaci ale oczywiście najlepiej jednak byłoby na coś się ukierunkować bo na wszystko może po prostu zabraknąć kasy.

Jako,że gra jest ściśle związana z realną ekonomią (10 ped to 1 $,można wpłacać i wypłacać kasę) to start nie jest tu zbyt prosty szczególnie jak się zamierza grać bez wpłat.Na początku po prostu ciężko jest o jakąkolwiek kasę,sweat jest coraz tańszy a na zbieractwo nie każdy ma cierpliwość bo o handlu to nie ma co nawet marzyć.Ale dla chcącego nic trudnego,może tylko czasochłonnego. ;)
Osobiście doradzałbym wejść do gry,trochę się rozejrzeć, pozwiedzać krainę i zastanowić się nad źródłami dochodów dopiero potem polować czy kopać.

Jeśli coś napisałem nie tak niech ktoś bardziej obeznany z grą mnie poprawi.

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 23 Lip 2010, 13:23 
Capable
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Sierpień 2008
HP: 178
Society: Freelancer
Nick w grze: Piotr JIIIS Wojtowicz
1. http://www.planetcalypso.com/home/ - sciaganie instalki, zakladanie konta, co prawda konto mozna jeszcze zalozyc na http://rocktropia.com ale nie polecam, wiekszosc zycia toczy sie na Calypso, a podroz miedzy tymi swiatami jest dosc droga ;)

2. nie, wszyscy gracze graja w jednym swiecie, w ramach tego swiata mozna podrozowac miedzy planetami, obecnie sa dwie: Calypso i powstala niedawno Rocktropia, bedzie wiecej

3. nie ma abonamentu, ale nie ma tu tez tak jak w innych grach, ze ktos daje jakies podstawowe itemy, zbroje, bron, itp., bo kazdy przedmiot to realna gotowka, mniejsza lub wieksza, choc filantropii czasem sie zdarzaja ;) pieniazki mozna wplacac (i wyplacac), sa tez darmowe sposoby na zdobycie srodkow, niestety bardzo bardzo czasochlonne i wymagaja nadludzkiej cierpliwosci (dzial Poradniki)

4. jak zaczniesz gre trafisz do strefy dla nowych graczy, tam beda misje/questy, ktore zapoznaja Cie z roznymi profesjami (hunter, miner, crafter), a na forum dzial Poradniki

5. kazdemu o co innego, rozrywka, hazard, zabijanie czasu, ...

6. zalezy od Ciebie

7. tak, w wyznaczonych strefach, mozna rabowac innych, ale zapomnij o tym prze najblizsze miesiace/lata ;)

8. nie

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 23 Lip 2010, 14:28 
Newbie
Dołączenie:
Lipiec 2010
Dzięki wielkie za wasze posty bardzo dużo mi pomogły i jeszcze bardziej zachęciły to poznania owej gry.

Mam jeszcze takie pytanko odnośnie populacji. Czy na serwerze można spotkać dużo ludzi czy po prostu idzie się i zobaczenie kogoś graniczy z cudem ?

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 23 Lip 2010, 14:42 
Capable
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Sierpień 2008
Cichyx napisał(a):
Dzięki wielkie za wasze posty bardzo dużo mi pomogły i jeszcze bardziej zachęciły to poznania owej gry.

Mam jeszcze takie pytanko odnośnie populacji. Czy na serwerze można spotkać dużo ludzi czy po prostu idzie się i zobaczenie kogoś graniczy z cudem ?

w miastach dosc sporo, w tych glownych (Port Atlantis, Twin Peaks, i paru innych), w terenie, od czasu do czasu kogos spotkasz, swiat jest duzy

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 23 Lip 2010, 14:43 
Trained
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Kwiecień 2009
HP: 142
Nick w grze: Ralph Sivy Bittner
To zależy gdzie. W miastach i na popularnych miejscach do polowania ciągle ludzie się kręcą. Ale jak zapuścisz się gdzieś na jakieś odludzie żeby spokojnie poszukać minerałów czy postrzelać w spokoju do mobów... to też ktoś pewnie się napatoczy :P

Taka rada na przyszłość (wnioskując po Twoich pytaniach): Nie przyrównuj EU do żadnego z MMO w jakie wcześniej grałeś, tu panują zupełnie inne zasady odnośnie wszystkich aspektów rozgrywki.

Powodzenia w grze!

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 23 Lip 2010, 14:45 
Newbie
Dołączenie:
Lipiec 2010
Skoro zacząłeś się aktywnie wypowiadać w moim temacie( za co jestem Ci niezmiernie wdzięczny) może doradzisz mi w co na początek najlepiej zainwestować. Chodzi mi tutaj o te "profesje" tam hunting / minning i coś jeszcze ?
JakieÅ› rady na poczÄ…tek ?

//edit
Rozumiem jeżeli grał ktoś w Gta Sa na serwerach Role Play to czy można powiedzieć ,że w małym stopniu da się do tego porównać ?

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 23 Lip 2010, 14:57 
Trained
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Kwiecień 2009
HP: 142
Nick w grze: Ralph Sivy Bittner
No właśnie o tym mówiłem... no nic. Ciężko będzie cokolwiek Ci doradzić bo w EU nie ma czegoś takiego jak pewniak (w sensie "będę robił to bo na tym się dobrze zarabia"). Jakiejkolwiek profesji się nie podejmiesz, zawsze masz takie same szanse na stratę zainwestowanych środków jak i na ich podwojenie. Dla przykładu zobacz sobie mój Hunting Log w dziale Dzienniki - u mnie w obecnym momencie wydatki na polowanie przekraczają zyski (coś z czym bardzo często będziesz się w grze spotykał). Podobnie jest z miningiem i craftem.

Na początek proponowałbym profesję zbieracza potu, kamieni, owoców i dunga - są to jedne z niewielu czynności w grze, które nic nie kosztują. Więcej szczegółów znajdziesz w dziale Poradniki. Dodatkowo proponuję pozwiedzanie świata, poznanie mechaniki gry i przy okazji odblokowanie kilku teleportów.

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 23 Lip 2010, 15:38 
Poor
Dołączenie:
Lipiec 2010
HP: 140
Nick w grze: Tom Max Spiner
Podstawowym twoim problemem na początku i nie tylko na początku będzie kasa a właściwie jej stały brak.Wiadomo,jesteś początkujący, nie masz skilli wiec czego się nie chwycisz to masz większe szanse na stratę kasy niż na jej powiększenie.Zresztą potem nie jest wcale lepiej,taka gra no chyba,że masz sporo farta to coś ci się uda trafić (szczęście newbiego).

Najlepiej zacznij grać,zarejestruj się na Planet Calypso,teraz jest nowa lokacja dla początkujących gdzie system zapozna cię z huntem,miningiem i craftem.Przy okazji radzę od razu brać quest od dr Clark na fragmenty bo sprzęt który dostaniesz psuje się tu bardzo szybko i potem możesz nie mieć możliwości zdobycia potrzebnych elementów.To pozwoli ci mniej więcej zorientować się w trzech podstawowych dziedzinach działalności w EU.

Kiedy wybierzesz się dalej i wylądujesz w Port Atlantis możesz skierować się drogą na północ na Swamp Camp,gdzie warto dołączyć do grupy sweatujacych by zdobyć trochę sweatu na początkowe potrzeby i nabić trochę skilli.Mi te początkowe potrzeby zamknęły się w 50k sweatu i miesiącu sweatowania. :)

Wszystkie potrzebne na początku sprzęty masz w TT (trade terminal) i od nich kiedy już zdecydujesz co warto robić należy zacząć.

Dobrze jest też rozejrzeć się za jakimś society (odpowiednik klanu,gildii) i wstąpić do jakiegoś.W socu ludzie często doradzą,podpowiedzą ewentualnie wspomogą w potrzebie.Nie będę tu nic doradzał ale ja akurat wybrałem liczny osobowo soc kierując się tym iż w takowym jest większa szansa na spotkanie kogoś akurat aktywnego.Wiadomo,gra toczy się na okrągło,jedni są rano inni wieczorem a fajniej się gra kiedy na czacie leci cały czas jakaś dyskusja czy wymiana handlowa.

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 23 Lip 2010, 16:17 
Capable
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Sierpień 2008
Sivy napisał(a):
Jakiejkolwiek profesji się nie podejmiesz, zawsze masz takie same szanse na stratę zainwestowanych środków jak i na ich podwojenie. Dla przykładu zobacz sobie mój Hunting Log w dziale Dzienniki - u mnie w obecnym momencie wydatki na polowanie przekraczają zyski (coś z czym bardzo często będziesz się w grze spotykał). Podobnie jest z miningiem i craftem.

jak bedziesz sie przygladal temu blogowi to podpowiem, ze Snable to jedne z najlatwiejszych mobow, ludzie poluja na 100x silniejsze moby, wiec i koszty/straty moga byc 100x wieksze niz na Snablach ;)

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 23 Lip 2010, 16:55 
Trained
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Wrzesień 2008
HP: 0
panowie, nie skupiajcie się na tym jak zniechęcać ludzi, bo do tego chyba dążą te posty :(
Gra nie polega na traceniu/zarabianiu. Jak w każdej grze, najważniejsze jest znalezienie dla siebie miejsca i tego co daje nam przyjemność, a nie...zyski/straty.

Tak więc odpowiem na parę pytań:

3.) tak, gra jest całkowicie darmowa i można w niej fajnie spędzić czas przy nawet wpłacaniu 100 ped/miech albo i bez
4.) zapewne po stworzeniu konta wylądowałeś w strefie dla początkujących na wyspie. Wykonaj wszelakie możliwe tam questy, a po wylądowaniu na już prawdziwej planecie, rozglądnij się, poczytaj poradniki na forach oraz entropedię aby troszkę bardziej poznać świat
5.) w grze chodzi o to aby się dobrze bawić i miło spędzić czas. jak w każdej. To Ty sobie wyznaczasz cele i sposób na to :)
6.) nic nie powinieneś :) Ta gra to nie obowiązek. Jeżeli zajmiesz się huntingiem i zaczniesz odnosić spore straty, warto wtedy popytać doświadczonych graczy lub samemu szukać rozwiązań
7.) Jest. na specjalnych strefach pvp. Jest kilka stref PvP, z których część można "lootować" graczy, tj zabierać im wszystkie "stackable" itemy po zabiciu. Niektóre landy mają też opcję PvP włączoną. W miastach dodatkowo zainstalowano ringi do walki.
8.) nie ma ras ani klas. Masz po prostu umiejętności, które powiększasz wraz z zdobywanym doświadczeniem. Im wyższe umiejętności, tym wydajniej i optymalnej twoja postać wykonuje daną czynność oraz może używać coraz to lepszego sprzętu.

Profil Offline

WyÅ›wietl posty z poprzednich:  Sortuj wedÅ‚ug  

Odpowiedz

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 28 gości

Panel
Skocz do: