Odpowiedz
Autor Wiadomość
Nie podano
PostWysÅ‚any: 07 Paź 2005, 22:28 
Mediocre
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Kwiecień 2005
HP: 98
Society: Red Legion Cadets
Nick w grze: Fanthom
Pisze tego posta, bo kilka osób nawet średniozaawansowanych w handlu nie ma pojęcia jak się liczy ceny i ile na tym zarabia.

Zaczynając handel, musimy wpierw zainwestować kwotę równą wartości TT lub w przypadku sweata (ilosci x 1 pec) to wartość bazowa i dopiero potem mnożymy ją przez cene skupu co jest naszym wydatkiem i odejmujemy wartość TT pomnożoną przez cene sprzedaży, wynik to zysk w stosunku do wartości TT, oczywiście to wartość bezwzględna.

Przykład: Kupujemy 1K Mind Essence (TT=10 PED) za 400% (40 PED), a sprzedajemy za 460% (46 PED), jak widać zysk to 6 PED czyli 60% wartości TT (zarobiliśmy 60%)

jako że 2.0 to nic innego jak 200% , a 2.1 to 210% to samo dotyczy się sweata:

Przykład: Kupujemy 3K Sweat (domyślnie TT= 30 PED) za 2.0 (60 PED), a sprzedajemy po 2.1 (63 PED), zysk to 3 PED czyli 10% wartośći TT sweata (a nie 5% jak w teorii którą spotkałem w PE)

to wszystko, jak kogos to rośmiesza można przerzucić to do działu HUMOR, ale to prawda, może teraz wszyscy będa wiedzieć ile % zarabiają.

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 08 Paź 2005, 00:29 
Amateur
Dołączenie:
Lipiec 2005
HP: 175
Society: Chlopaki z Ferajny
Nick w grze: Chudy
kapa wielka Fanthom, powiedz mi jak to liczysz:

Przykład: Kupujemy 1K Mind Essence (TT=10 PED) za 400% (40 PED), a sprzedajemy za 460% (46 PED), jak widać zysk to 6 PED czyli 60% wartości TT (zarobiliśmy 60%)

śmiem twierdzić że: zysk w tym przypadku to faktycznie 6 ped, jednakżke 6 ped przy obliczaniu zarobku nie liczymy % tt tylko % z %, krótko mówiąc za towar liczymy jako tt czyli nie 10 tt ale 40, zarabiamy 46 a to dokładnie 115% a nie 60% to jest bardzo mylące

w ekonomii jest pojęcie jaj stopa zwrotu, czyli stosunek siana włożonego do odzyskanego, czyli dokładnie to co wyżej, policzmy:

kupujemy za 40 (bez względu na % 40 tt to 40, sprzedajemy za 46, wynik tej transakcji to 46-40 - ped aukcja, co oznacza żę z 40ped złożonych zyskujemy 5 o ile sie dany item sprzedana aukcji
pozdrawia, rozumim weekend :)

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 08 Paź 2005, 01:26 
Mediocre
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Kwiecień 2005
W cale nie klapa, zysk to różnica między kupnem a sprzedażą i jest wypadkową tych cen a obliczamy ją od wartości TT

przykład: chcemy rozmnożyć nasze 20 PED, wiec kupujemy Nexusa za 180% a sprzedajemy za 220%, róznica czyli zysk jest 40% i się zgadza bo dostaniemy za to 8 PED czyli 40% z 20 PED.

Jeśli cena po UV wzrasta z 200% na 210% to chyba nie o 5% tylko o 10%, tak samo jest z zyskiem, bazujemy na TT bo inwestujemy po to by mieć zysk z TT a nie z ceny kupna.

KupujÄ…c i sprzedajac po takich cenach jak:

110% 120%
310% 320%
4.1 4.2

zawsze zarobimy 10% a wysokość TT jest nieistotna.

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 08 Paź 2005, 06:39 
Unskilled
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Kwiecień 2005
HP: 119
Society: Poltropia
Nick w grze: Misiek Misior Misiorny
No cóż i w ten sposób zostało poruszone pojęcie marża i narzut :)
Ale o tym niech się wypowiadaja ekonomiści :)

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 08 Paź 2005, 07:29 
Green
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Październik 2005
HP: 155
Society: *****
Nick w grze: Aster Marchant WhiteMoon
Fanthom napisał(a):
Jeśli cena po UV wzrasta z 200% na 210% to chyba nie o 5% tylko o 10%

Cena wzrasta o 5% czyli o 10 PUNKTÓW PROCENTOWYCH.

Wracając do Twojego przykładu z Nexusem:

Kupno: 180% czyli 100% ceny zakupu
Sprzedaż: 220% czyli x% ceny zakupu

Co zapiszmy jako:

180% = 100%
220% = x%

x liczymy mnożąc na krzyż (220% razy 100%) i dzieląc otrzymany wniki przez 180% czyli uzyskujemu 122% ceny zakupu czyli 22% zysku. (a nie 40% zysku jak podałeś)

BTW. pokazuję tą metodę zapisu dlatego że rozwiązała ona (dawno temu) wszystkie moje problemy z przeliczaniem procentów :)

Ćwiczenie 2: Ile maksymalnie możemy zapłacić za sweat aby sprzedając go po 2,1 zarobić 15%

x = 100%
2,1 = 115%

x=(2,1*100%)/115% = 1,83

pozdrawiam

Aster

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 08 Paź 2005, 08:51 
Mediocre
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Kwiecień 2005
Cytuj:
BTW. pokazuję tą metodę zapisu dlatego że rozwiązała ona (dawno temu) wszystkie moje problemy z przeliczaniem procentów :)

Ćwiczenie 2: Ile maksymalnie możemy zapłacić za sweat aby sprzedając go po 2,1 zarobić 15%

x = 100%
2,1 = 115%

x=(2,1*100%)/115% = 1,83

pozdrawiam

Aster

Cały czas mówie jak jest w PE a nie w RL

A w PE cena to TT * współczynnik albo TT * % , traktujmy wszystko jednakowo czyli , wartość TT razy coś, a skoro sweat nie ma TT, przyjmujemy 1 pec, bo to najmniejsza jednostka tak jak grosz. A dlaczego jednakowo, bo na końcu mieszamy sweat z nexusem co daje nam Mind Essence o TT a cenę wyrażamy w % a nie w ułamkach jak sweat.

Nie możemy robić operacji na wpółczynnikach czy % tylko wpierw je pomnożyć przez TT co daje kwotę i dopiero odjąć co daje zysk.

I tak nikt nie mysli i nie liczy ile ma zarobic PED tylko ile % na tym zyska i nie trzeba do tego wzoru który podałes, wystarczy odjąc % sprzedaży od % skupu.

Współczynik 2.1 to nic innego jak 210% a dlaczego sweatu nie liczy sięw %, bo % razy 0 to nadal 0. Dlatego piszemy 2.1 ale liczymy jak 210%.

Jeśli coś w PE kosztuje 3.1 a potem 3.2 to podrożało o 10% bo cena zmieniła się o 0,1 czyli jedną dziesiątą całości, a nie o (3.2/3.1= 103%) lol, albo (5.3/5.2=102%) hehe, to nadal 10% różnicy a ta różnica to nasz zysk.

Prosty wzorek:

ZYSK= (%sprzedaży-%skupu)*TT zysk to 10% TT nic tu nie dzielimy

:) liczcie jak chcecie, abyście byli na plusie 8)

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 08 Paź 2005, 09:07 
Green
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Październik 2005
Fanthom, bez urazy, ale piszesz bzdury.

Na przykładzie:
lepiej kupić Mind Essence za 500% jeśli mamy kupca za 520% (bo wg Ciebie zysk to 20%),
czy Sweat za 200% bo mamy kupca po 210% (wg Ciebie zysk tylko 10%) ? ....

Lepiej kupić SWEAT!!!! dlaczego?

Przyjmijmy że masz 100 PED na inwestycje:

100 ped to 2000 ME z których dostaniemy 104 PED czyli 4% zysku
100 ped to 5000 Sweat z których dostaniemy 105 PED czyli 5% zysku ...

pozdrawiam

Aster

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 08 Paź 2005, 09:31 
Capable
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Kwiecień 2005
HP: 0
Fanthom, albo nie odrobiłeś lekcji, albo dziwnie was tam szkolą w RL

pomieszałeś pojęcia już na początku i Chudy Ci to wyjaśnił dość zrozumiale

jeśli kupię coś za za 200 ped i sprzedam za 250 ped to mój zysk = 25%

a jeśli ktoś mi udowodni, że jest inaczej to kończę z handlem w PE lol

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 08 Paź 2005, 09:42 
Mediocre
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Kwiecień 2005
aster napisał(a):

Przyjmijmy że masz 100 PED na inwestycje:

100 ped to 2000 ME z których dostaniemy 104 PED czyli 4% zysku
100 ped to 5000 Sweat z których dostaniemy 105 PED czyli 5% zysku ...

Jak juz mówiłem, nie planujemy zysków w PED tylko szukamy najwyższego % między kupnem a sprzedażą. Nie porównuj handlu na ME albo sweat, bo to ile kupisz i jak szybko zależy od wielu czynników np. od podaży lub od pory dnia. Liczy się procent ile na tym zarobisz.
Ja właśnie mówie o zysku jako róznicy w cenach a nie zysku jako końcowej kwoty.

Czasami różnicą 10% zarobię wiecej niż 40% bo to pierwsze szybciej kupie.

Czasu pracy nie bierzemy pod uwagę, bo nikt ci ni płaci za godzinę tylko masz zysk od obrotu, a im wyższe TT tym większy obrót i większy zysk.

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 08 Paź 2005, 09:58 
Capable
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Wrzesień 2005
HP: 110
Society: Ziemniak Niemyty Luz
Nick w grze: Elanor
Ech..nie szkoda Wam czasu na takie dyskusje? Po prostu każdy liczy jak chce i już :wink: 8)

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 08 Paź 2005, 10:01 
Mediocre
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Kwiecień 2005
Elanor napisał(a):
Ech..nie szkoda Wam czasu na takie dyskusje? Po prostu każdy liczy jak chce i już :wink: 8)

No własnie :D masz rację.

Nie ma różnicy czy ziemia jest okrągła czy płaska a kosmos to sfera otaczająca ją. Żyje się tak samo, tylko każdy jest w innym przekonaniu ;)

Temat zamknięty.

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 08 Paź 2005, 10:21 
Green
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Październik 2005
Elanor napisał(a):
Ech..nie szkoda Wam czasu na takie dyskusje?

Nie, dlatego że ja wierzę w edukacyjną funkcję internetu. I jeśli z tej dyskusji choć 2-3 osoby wyczują różnicę między "wzrostem o 5%" a "wzrostem o 5 punktów procentowych" to czas poświęcony na nią nie będzie zmarnowany :)

Przytoczone przykłady są moim zdaniem czytelne i wskazują jasno że różnica w cenie między 500% za ME a 520% za ME to 20 punktów procentowych ale tylko 4% różnicy ceny - więc 4% zysku (lub straty)

Inna sprawa ,iż faktem jest, że należy także uwzględniać szybkość obrotu danym towarem oraz współczynnik płynności - pewna ilość pieniędzy, którą tak czy inaczej powinno się posiadać w gotówce (lub w towarach szybko zbywalnych), aby móc skorzystać z jednorazowych super-okazji.

pozdrawiam

Aster

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 08 Paź 2005, 10:27 
Novice
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Kwiecień 2005
HP: 125
Hej :)

Powiem tak ... kolega Fanthom ma własną wykładnie zysków. OK. miej sobie... tylko dlaczego chcesz ją narzucić innym?

A swoją drogą widać, iż jeszcze długa droga przed tobą zanim zrozumiesz dlaczego to co piszesz do demagogia.

Pozdrawiam,

PioHaw

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 08 Paź 2005, 10:34 
Green
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Październik 2005
Fanthom napisał(a):
Nie ma różnicy czy ziemia jest okrągła czy płaska a kosmos to sfera otaczająca ją. Żyje się tak samo, tylko każdy jest w innym przekonaniu ;)

Wow, dyskusja zrobiła się filozoficzne, więc nie zmykaj proszę Ciekawego tematu :) :)

Dużo zależy od tego jak szerokie masz horyzonty. Patrząc na starożytnych Egipcjan: pospólstwo myślało że ziemia jest płaska i żyło sobie jako pospólstwo. Kapłani wiedzieli że ziemia nie do końca jest płaska i prawdopodobnie znali teorię heliocentryczną, więc byli w stanie przepowiadać zaćmienia słońca, wykorzystując je do swojej polityki :)

Tak więc byli w stanie dobrze wykorzystać posiadaną wiedzę co znacznie wpływało na ich życie :)

a wracając do ekonomii PE :) czy mając do obrotu 10 tys PED jestes w stanie osiągnąć % większe zyski niż obracając 1000 PED ? Raczej tak, bo mając więcej wolnych środków jesteś w stanie mocno zdywersyfikować posiadane towary. A co byś powiedział na pożyczkę ode mnie - 10 tys PED na powiedzmy 3% miesięcznie ?

pozdrawiam

Aster

PS. modyfikowane w celu poprawienia byków ortograficznych

Ostatnio edytowany przez aster 29 Sty 2007, 21:38, edytowano w sumie 2 razy

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 08 Paź 2005, 10:48 
Unskilled
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Kwiecień 2005
Aster .... bez zastanowienia biore :)

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 08 Paź 2005, 10:55 
Novice
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Kwiecień 2005

Miś policz uważnie ... to 36% w skali roku (zakładając płatność odsetek co miesiąc) czyli lepiej weź kredyt w banku bo takie oprocentowanie to ma chyba Citi... na karcie jak weżmiesz gotówke z bankomatu lub gdzy nie zapłacisz w terminie.

Pozdrawiam,

PioHaw

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 08 Paź 2005, 11:07 
Unskilled
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Kwiecień 2005
Jasne ale inwestujac 10k PED te 3 % czyli 300 PED mozna zarobic na jednej transakcji jak dobrze pójdzie . Ja wiem Pio że doskonale znasz moje zdolności handlowe :) i dlatego mnie ostrzegasz :)
A jest to około 41 % w skali roku - liczac procent składany* .... ( liczylem orientacyjnie )

* procent składany - dla niezorientowanych to taki procent doliczany do odsetek czyli procent od procentu :)...... ( sorki Phantom) :)

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 08 Paź 2005, 11:19 
Green
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Październik 2005
Misiek Misior Misiorny napisał(a):
Jasne ale inwestujac 10k PED te 3 % czyli 300 PED mozna zarobic na jednej transakcji jak dobrze pójdzie

... i tym samym w naszym przyśpieszonym kursie ekonomii prawie doszliśmy do pojęcia "dźwigni finansowej" :)

moja ofera pożyczenia 10 tys PED nie była ofertą wiążącą w rozumieniu kodeksu cywilnego, natomiast jak trafnie oceniono to daje 40% zysku w skali roku ...
Biorąc poprawkę na to, że oferty banków na lokaty to 4% w skali roku (negocjowane, przy depozycie ponad 100 tys zł) to tak czy inaczej muszę pomyśleć czy nie otworzyć w PA jakiegoś "Polskiego Banku" tym bardziej że w PA nie obowiązuje ustawa "antylichwiarska"

:)

pozdrawiam

Aster

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 08 Paź 2005, 11:41 
Capable
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Kwiecień 2005
Aster .... bez zastanowienia biore :)

kobieciaż :P

Aster, nie można Ci odmówić racji w wielu momentach, gdzie tego uczą?

a swoją drogą mam wrażenie, że szykuje się nam mental revolution i to w stronę pozytywną :D

trochę świerzości zawsze się przydaje ;)

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 08 Paź 2005, 11:41 
Novice
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Kwiecień 2005

Z całym szacunkiem dla twojej wiedzy ... ale nie mówimy tu o dźwigni finansowej ale o raczej o ekonomi skali (w tym wypadku wilkości pojedynczej transakcji lub ilość mniejszych) ;) ewentualnie można by to nazwać dźwignią operacyjną ;)

Dźwignia finansowa jest miarą wskazująca na reakcję zysku netto (lub ROE czy EPS) na jednostkową zmianę zysku EBIT. Dla niewtajemniczonych chodzi o strukturę kapitału, która pozwoli uzyskać najwyższą stopę zwrotu z zainwestowanego kapitału.

Pozdrawiam,

PioHaw

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 08 Paź 2005, 11:46 
Capable
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Kwiecień 2005
* procent składany - dla niezorientowanych to taki procent doliczany do odsetek czyli procent od procentu :)...... ( sorki Phantom) :)

loool

a drugi lol to na procent składany

to jest zwykła lichwa :P

Pio, już masz posadę członka zarządu w kieszeni ;)
tylko przejdź od teorii do praktyki :P

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 08 Paź 2005, 11:58 
Green
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Październik 2005
coover napisał(a):
Aster, nie można Ci odmówić racji w wielu momentach, gdzie tego uczą?

:) W czasopismach kobiecych: Glamour, Pani domu, etc, :)

W końcu tak jest ten świat urządzony :) facet zarabia pieniądze a kobieta je pomnaża :)

[ Dodano: Sob 08 Paź, 2005 13:03 ]
PioHaw napisał(a):
Z całym szacunkiem dla twojej wiedzy ... ale nie mówimy tu o dźwigni finansowej ale o raczej o ekonomi skali (w tym wypadku wilkości pojedynczej transakcji lub ilość mniejszych) ;) ewentualnie można by to nazwać dźwignią operacyjną ;)

Właśnie dlatego użyłam słowa "prawie" doszliśmy :)

Zakładam że bez dodatkowego kapitału, zainteresowany pożyczką nie przeprowadził by zyskownej transakcji w oparciu tylko i wyłącznie o własne środku finansowe, a z pomocą pożyczonych już tak, więc tym samym jego fundusze (zakładając że posiada takowe) w połączeniu z moimi pracowały by lepiej.

tak czy inaczej masz 100% racji

pozdrawiam

Aster

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 08 Paź 2005, 12:08 
Novice
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Kwiecień 2005

Czyli te wszystkie pisma nie są takie "płytkie i bezwartościowe" :)

Nie masz siostry? ... bo z twojej wypowiedzi wnioskuję, że masz już "faceta" ;)

Pozdrawiam,

PioHaw

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 08 Paź 2005, 12:44 
Unskilled
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Kwiecień 2005
PioHaw napisał(a):
... bo z twojej wypowiedzi wnioskuję, że masz już "faceta" ;)

PioHaw

Lol .... byłem pierwszy :)

A tak przy okazji .... sa spotkanka w RL ... zapraszamy

Sorry za off topic ale nie moglem sie powstrzymać :D

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 08 Paź 2005, 13:03 
Poor
Dołączenie:
Wrzesień 2005
Nick w grze: Enkorr
Aster dam 4% :)

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 08 Paź 2005, 13:15 
Unskilled
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Maj 2005
Society: CDR
Nick w grze: Shaolin Amathera Nightwish
a ja na no wszystko...

LOL :lol: :lol:

aster jest zajeta i nie przez miśka ;P

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 08 Paź 2005, 17:33 
Unskilled
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Kwiecień 2005
Wiem ze nie przeze mnie .... cos bym wiedział chyba o tym :)
To bylo info dla Pio :)

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 08 Paź 2005, 17:52 
Amateur
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Sierpień 2005
Society: Red Legion
Nick w grze: Michal Kedzior Bond
To jawna aluzja do mnie :!: Wczoraj sie o to kłóciliśmy! Fantom obowiada głupoty. Jak kupilismy sweat za 20 ped i sprzedalismy za 21 ped to zarobilismy 5% a nie 10 jak wmawia nam to fantom. Zarobilismy 1 ped a 1 ped to jest 5% z 20 ped( 5% x 20=1 lub 0.05 x 20=1 ). Jasne jak słońce.

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 08 Paź 2005, 22:21 
Capable
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Kwiecień 2005
to jednak są chłopaki w RL, które potrafia liczyć ;)

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 09 Paź 2005, 01:10 
Mediocre
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Kwiecień 2005
Cytuj:
Jak kupilismy sweat za 20 ped i sprzedalismy za 21 ped to zarobilismy 5% a nie 10 ..

Po pierwsze Sweat nie kosztuje 21 ped tylko 210% (wiadomo dlaczego piszemy 2.1)jak większosc innych materiałów. Sweat nie ma etykietki z napisem 21 PED to nie sklep w RL.
Ja liczÄ…c zysk bazuje na %

Po drugie nie powinno nikogo interesować ile PED wydano na jakąś transakcje.
Ja i napewno kilka innych osób nie chce ujawniać swojego majątku, a tym bardziej wpływów z handlu, nie jesteście z Urzędu Skarbowego, więc jak ktoś zapyta ile zarobileś, ja odpowiadam:

Kupilem za 210% a sprzedałem za 250%, zarobilem 40% (wartości TT) różnice tych dwóch cen.
Gdy chcę coś kupić i ktoś podnosi swoją cene ze 105% na 107% to cena wzrasta o 2 % i o tyle maleje mój zysk gdy to później sprzedam.
Już rozumiecie o co mi chodzi ?, czy napiszecie jeszcze 50 postów, gdzie podkreślacie jacy jesteście inteligentni.

Jakby to nie nazwać procent czy punkt procentowy, to własnie jest zysk. Na rynku walka nie jest o to kto więcej zarobi, tylko o to kto najtaniej kupi i najdrożej sprzeda. To ile zarobi zależy od tego ile godzin siedzi w PE i jakie ma kontakty.

Ja rozumiem was, bo każdy z was ma rację, ale wy nie zrozumieliście mnie.

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 09 Paź 2005, 08:58 
Green
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Październik 2005
Fanthom napisał(a):
Po pierwsze Sweat nie kosztuje 21 ped tylko 210% (wiadomo dlaczego piszemy 2.1)

210% czego ??????? 210% ceny z listopada 2003 ??? 1000 Sweat ma tt=1 pec.
A dlaczego piszemy np 2.1 to faktycznie wiadomo: aby tyle pec dostac za jednÄ… butelkÄ™.
Fanthom napisał(a):
Po drugie nie powinno nikogo interesować ile PED wydano na jakąś transakcje.

A kto każe podawać kwoty w PEDach ???????? Mówisz "Zarobiłem(am) 10%" ZAINWESTOWANEJ KWOTY bez zawracania głowy słuchaczowi po ile kupiłeś i sprzedałeś (w końcu słuchacz nie jest z urzędu skarbowego)
Fanthom napisał(a):
Kupilem za 210% a sprzedałem za 250%, zarobilem 40% (wartości TT) różnice tych dwóch cen.

OK!. Jak powiesz "zarobiłem 40% WARTOŚCI TT" to nikt się nie czepia, (choć ta wiadomość nie niesie żadnej informacji ile zarobiłeś) ale na pewno nie możesz powiedzieć samego "zarobiłem 40%" bo zarobiłeś 19%.
Fanthom napisał(a):
Gdy chcę coś kupić i ktoś podnosi swoją cene ze 105% na 107% to cena wzrasta o 2 % i o tyle maleje mój zysk gdy to później sprzedam.

Cena wzrosła o 2 PUNKTY PROCENTOWE czyli o 1,9%.
Fanthom napisał(a):
Już rozumiecie o co mi chodzi ?, czy napiszecie jeszcze 50 postów, gdzie podkreślacie jacy jesteście inteligentni.

Ja nie piszę po to aby znęcać się nad kimkolwiek, tylko po to aby edukować (nie tylko Ciebie, bo w tym przypadku poddaję się, ale wszystkie osoby które przypadkiem tu zerkną)
Fanthom napisał(a):
Jakby to nie nazwać procent czy punkt procentowy, to własnie jest zysk.

To nie jest "jakby nie nazwać" tylko jest zasadnicza różnica mięszy wzrostem o x% a wzrostem o x punktów procentowych.

Jak weźmiesz kredyt mieszkaniowy to będzie Ci obojętne czy bank powie "zwiększamy oprocentowanie o 100% (czyli zamiast 10% teraz płacisz 20%) czy też powie zwiększamy oprocentowanie o 100 punktów procentowych (czyli zamiast płacić 10% płacisz 110%)" ???
Fanthom napisał(a):
Na rynku walka nie jest o to kto więcej zarobi, tylko o to kto najtaniej kupi i najdrożej sprzeda.

"Ale nie płaczmy, bo
ale nie płaczmy, bo
nie o to chodzi by złowić króliczka,
ale by gonić go,
ale by gonić go,
ale by gonić go!"

pozdrawiam

Aster

PS. proszę admina o przeniesienie dyskusji do innego działu, bo w "Poradnikach dla początkujących" przyniesie ona zbyt dużo szkody... (jak dla mnie może być humor)

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 09 Paź 2005, 09:44 
Novice
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Kwiecień 2005
Lol :)

Aster ... rozłożyłaś Fanthoma na łopatki ;)

Co do przeniesienia topicu: jestem za ;)

Fanthom, proszę, następnym razem jak będziesz chciał coś włożyć jako poradnik dla początkujących... skonsultuj to z innymi graczami. To nie boli a unikniesz takich wywodów i ośmnieszania się poprzez odporność na wiedzę.

Pozdrawiam wszystkich,

PioHaw

P.S.

Dla skołowanych ... Aster ma rację ;)

A propos prawdy: jest prawda, tyż prawda i gó... prawda ;)

PH

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 09 Paź 2005, 10:01 
Mediocre
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Kwiecień 2005
Popatrzcie na mój pierwszy post

Cytuj:
jak widać zysk to 6 PED czyli 60% wartości TT

ja od razu napisalem o co mi chodzi, że od wartośći TT i nie róbcie z ludzi idiotów czepiając się, nie czytając dokładnie posta, każdy wie jak się liczy procenty.
A ty Piohaw, równie dobrze mógłbym się przyczepić do Ciebie że,

Cytuj:
między

każdym

wersem

robisz

odstęp

dla mnie to jest idiotyczne, chociaż tak samo przekazuje treść wypowiedzi.

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 09 Paź 2005, 12:31 
Green
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Październik 2005
Postawię sprawę jasno: moim celem nie jest wgniatanie nikogo w ziemię, a zwłaszcza Fathoma, który gra zapewne dużo dłużej niż ja.

Nasz soc zmienia zasady przyjęć (min 100 HP) a co za tym idzie chciała bym mieć jakiś sensowny soc do którego mogła bym posyłać swoich discipli.

Red Legion Cadets (pod wodzą "Wielkego Ekonomisty i Analityka Rynkowego" jak ładnie ujęto na innym wątku) może być ciekawym miejscem, tylko chciała bym mieć pewność że Fathom nie nauczy członków leppero-ekonomii czy czegoś podobnego.

Jeszcze raz wróćmy do przykładu: Kupując ME za 500% i sprzedając za 520% zarobię MNIEJ niż kupując za tą samą kwotę SWEAT za 200% i sprzedając za 210%. Bo to nie jest 20% zysku na ME i 10% na SWEAT tylko odpowiednio 4% zysku na ME i 5% na SWEACIE.

Zysk liczymy w odniesieniu do zainwestowanej kwoty a nie do price spreadu.

pozdrawiam

Aster

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 09 Paź 2005, 13:54 
Mediocre
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Kwiecień 2005
Zgadzam sięz Tobą Aster, ale dla mnie to nie jest istotne w PE.
Ja przyjmuje, że cena w PE to wartość TT (ona jest napisana na towarze, a nie %) a wszystkie procenty to czyjeś marże, więc:

Kupując ME po 510% a sprzedajac po 540%, to 30% wartości TT (ceny) i nie potrzebujemy do tego kalkulatora by dzielić 540/510 tylko odejmujemy w pamięci i mamy 30% czy to nie jest prostsze :) A to co proste jest piekne.
Nie bójcie się nie wrowadze nowych w błąd. Z takimi wyliczeniami mam na co dzień do czynienia w RL, a PE duzo się rózni od RL więc juz tak się nie podniecajcie. :lol:

Profil Offline
PostWysÅ‚any: 09 Paź 2005, 14:29 
E tam, też macie problemy. Ja obliczam ile bym danego przedmiotu kupił, za jaką cenę i za ile sprzedam. Potem cene "za ile sprzedam" dodaje do ewentualnej zawartosci PED cardy i mam, 20 ped :D

Nie podano
PostWysÅ‚any: 09 Paź 2005, 18:30 
Amateur
Dołączenie:
Lipiec 2005
HP: 175
Society: Chlopaki z Ferajny
Nick w grze: Chudy
Fantom licz sobie jak chcesz, to że na tych transakcjach jesteś do przodu to rzecz oczywista lecz nijak ma sie do podstaw ekonomii, jak wcześniej zauważono dyskusja toczyła sie też dla innych użytkowników, pozdrawiam i życze owocnego handlu ;)

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 11 Paź 2005, 15:36 
Capable
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Kwiecień 2005
wpadłeś między Sebki, krakaj jako i one lol

Profil Offline

WyÅ›wietl posty z poprzednich:  Sortuj wedÅ‚ug  

Odpowiedz

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 25 gości

Panel
Skocz do: