Odpowiedz
Autor Wiadomość
Nie podano
PostWysÅ‚any: 23 Gru 2009, 13:00 
Weak
Dołączenie:
Sierpień 2009
Chciałbym zająć się craftem komponentów, mam przeznaczonych na to obecnie 500 ped. Słyszałem, że przy tanich kilkach może to starczyć, dodatkowo dorabiam sobie jakieś 10-15 ped dziennie na handlu. Mam nadzieje, że dzięki temu dam rady jakoś crafcić.
Czytałem kiedyś co napisałem JIIIS na temat craftu komponentów, a mianowicie, że zacząć od basic filters, aby podciągnąć skille, a po jakimś czasie można już klikać np. Basic Sheet Metal, Basic Sensor. Tyle, że one są rec. od 0, dlatego mógłbym zacząć od razu od nich, więc czy konieczne jest klikanie basic filters.
Czy z książki nr I powinno się klikać komonenty tylko z lvla 1,2 ?
Jak długo powinienem klikać komponenty z książki nr 1 za nim przerzucę się na lepsze z książki nr II i od którego z drugiej książki zaczynać.
Najważniejsze, aby straty były jak najmniejsze, prosze o rady.

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 23 Gru 2009, 13:04 
Beginner
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Grudzień 2005
HP: 130
Society: Tap sikret
Nick w grze: xxx
hmm damianie ja sie słabo na tym znam ale z własnego doświadczenia wiem że 500 ped to S-T-A-N-O-W-C-Z-O za mało.... coprawda nie ma mega dużego ryzyka bo to są komponenty ale uwierz mi że na nich też można popłynąć....

moja rada.... jeżeli masz tylko 500 ped weź się za handel lub ostatecznie mozesz probowac miningu

ps : niech sie JIIIS wypowie :)

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 23 Gru 2009, 13:27 
Capable
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Sierpień 2008
HP: 178
Society: Freelancer
Nick w grze: Piotr JIIIS Wojtowicz
1. to ze komponenty Sensor, Sheet mozna crafcic od lvl 0 nie znaczy, ze nalezy :) wszystko zalezy jaki masz pasek sukcesu na tych BP, im bardziej zielony tym lepiej, a sadze, ze nie ma szalenstwa u Ciebie skoro nie krafciles prawie, co z tego ze mozesz je krafcic od razu, jak uzywajac drogich surowcow bedziesz dostawal tylko 30kilka % w komponentach, a reszte w residuach, im lepszy pasek sukcesu tym ta proporcja sie zmienia na korzysc wiecej komponentow mniej residue

2. 500 PED jest w miare ok (Gucio, on nie bedzie krafcil scrofow tylko komponenty, ktorych klik jest po 10-30 pec :P)

3. co do pytania, ktore komponenty z ktorej ksiazki krafcic, te ktore Ci sie uda jak najlepiej szpedac, w porownaniu z kosztem produkcji ;) no i oczywiscie te, na ktorych pasek sukcesu masz juz w miare dobry, jak dobry ma byc to ciezko stwierdzic, najlepiej na max :D zawsze jest tez mozliwosc kupienia BP z QR wiekszym niz 1 :)

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 23 Gru 2009, 14:03 
Weak
Dołączenie:
Sierpień 2009
To jaki mam pasek sukcesu zależy od tego jak wiele wykrafciłem komponentów, czy jest osobny do każdego komponenta ?

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 23 Gru 2009, 14:37 
Weak
Dołączenie:
Kwiecień 2009
HP: 126
Society: *****
Nick w grze: Kondzio22 Bonzol84 Ken
każdy bp ma osobny Qality rating który rośnie w miarę jego używania

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 23 Gru 2009, 14:47 
Capable
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Sierpień 2008
3damian3 napisał(a):
To jaki mam pasek sukcesu zależy od tego jak wiele wykrafciłem komponentów, czy jest osobny do każdego komponenta ?

pasek zalezy od twojego skilla w odpowiednich profesjach kraftu i od QR (Quality Rating) blueprinta, QR blueprinta rosnie wraz z liczba wykonanych na nim klikow

EDIT: stary screen pokazujacy % szansy na sukces w zaleznosci od paska sukcesu widocznego na maszynie

530

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 23 Gru 2009, 15:30 
Beginner
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Grudzień 2005
JIIS dobra no nie będzie crafcił scrofow ale tez nie mowi on ze chce sobie raz na tydzien kliknac serie w komponentach.... jezeli pyta sie o dlugoterminowy kraft na komponentach z budzetem 500 ped to nie pociągnie długo :)

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 23 Gru 2009, 15:35 
Capable
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Sierpień 2008
Gucio napisał(a):
JIIS dobra no nie będzie crafcił scrofow ale tez nie mowi on ze chce sobie raz na tydzien kliknac serie w komponentach.... jezeli pyta sie o dlugoterminowy kraft na komponentach z budzetem 500 ped to nie pociągnie długo :)

a to juz zalezy od niego jak sobie dobierze komponenty i jak bedzie kupowal surowce i jak bedzie sprzedawal komponenty, zaczalem z ciut mniejszym budzetem i jak tak patrze w stare zapiski to spokojnie profitowalem (oczywiscie nie byly to jakies szalone zyski, ale wazne ze nad zerem ;)) na low level komponentach ;) nie liczac nawet wartosci nabytych skilli

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 23 Gru 2009, 16:13 
Initiated
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Kwiecień 2005
HP: 120
Society: Chłopaki z Ferajny PL
Nick w grze: MarO MarO MarO
W tej grze wszystko jest możliwe i zależy od chęci..
500ped wystarczy w zupełności na początek

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 23 Gru 2009, 17:39 
Beginner
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Grudzień 2005
e tam pieprzycie głupoty cały sekret zawarty jest gdzie krafcisz, trzeba znalesc uber miejsce do craftu ;p

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 23 Gru 2009, 17:54 
Beginner
Dołączenie:
Listopad 2006
HP: 155
Society: Art of Mining
Nick w grze: lukas will blake
e tam pieprzysz Gucio . Craft (nie mowie o gamblingu typu oa-104 czy inne takie) polega na staniu na aukcji (koniecznie blisko maszyny) i sledzeniu aktualnych cen. Bardzo pomocne sÄ… skille i blueprinty( to jak je zdobedziesz to juz twoja sprawa) z qr najblizszym 100. Masz rozeznanie rynku to mozesz sobie wybierac co naklikac, zeby szybko i dobrze sprzedac, coby w miare szybko mielic pedy, co by kolejny hof byl wiekszy od tego poprzedniego :)
Wiadomo ze w tym swiecie sie 10 razy traci, zeby za 11 zaprofitowac ... i tutaj jest pies pogrzebany.
Jak bedziesz kombinowal tak, ze przetrwasz te 10 stratnych rund ( oczywiscie te 10 to umowne bo rownie dobrze moze byc 100 :D), to za jedenastym razem mozesz sie milo zaskoczyc :wink:

ofc nikt nie wie kiedy ten "jedenasty" raz nastÄ…pi.

Pozdrawiam ...i pamiętaj jak nie masz co ze sobą zrobic w EU to siedz na aukcji :wink:

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 23 Gru 2009, 17:56 
Capable
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Sierpień 2008
Gucio napisał(a):
e tam pieprzycie głupoty cały sekret zawarty jest gdzie krafcisz, trzeba znalesc uber miejsce do craftu ;p

jakos rzadko korzystam z tego argumentu, ale moje doswiadczenie mowi mi, ze wlasnie Ty pieprzysz teraz glupoty i to niepotrzebnie, pol roku krafcilem na jednej maszynie o kazdej godzinie i bylo albo dobrze albo zle, pol roku biegalem od maszyny do maszyny od miasta do miasta o kazdej godzinie i bylo tak samo albo dobrze albo zle

EDIT: i dokladnie to co mowi will :)

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 23 Gru 2009, 19:53 
Beginner
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Maj 2006
HP: 0
Society: EF.pl
J3 podziel sie posilkiem! ... znaczy sie podziel sie tymi Twoimi starymi zapiskami, bo jestem bardzo ciekaw jak w crafcie dorobiles sie takiego lvla w profce bez wplat...

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 23 Gru 2009, 20:16 
Capable
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Sierpień 2008
coldzik napisał(a):
J3 podziel sie posilkiem! ... znaczy sie podziel sie tymi Twoimi starymi zapiskami, bo jestem bardzo ciekaw jak w crafcie dorobiles sie takiego lvla w profce bez wplat...

widzisz coldzik, sa pewne rzeczy, o ktorych nie moge powiedziec wiadomo z jakiego wzgledu, podstawowa wiedza dziele sie chetnie, reszta juz jest tajemnica rzemiosla ;)

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 23 Gru 2009, 20:18 
Novice
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Maj 2005
Pewne tajemnice kosztuja, tak samo jak zaden rozsadny miner nie powie gdzie chodzi i kopie z dobrymi wynikami, tak samo zaden normalny crafteer nie powie co robic zeby profitowac, odpowiedz moze byc tylko jedna, probuj , szukaj i wyciagaj wnioski ... gotowej recepty nikt nie poda....

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 23 Gru 2009, 22:46 
Weak
Dołączenie:
Sierpień 2009
Wykonałem już 2000 klików na basic sensor, wyszedłem na 73% (uwzględniając zysk nie licze bp), czyli straciłem 115 ped.
Obecny success rate to 38%, straty są według mnie jak na razie znaczne.

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 23 Gru 2009, 23:56 
Capable
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Wrzesień 2005
HP: 110
Society: Ziemniak Niemyty Luz
Nick w grze: Elanor
Z tego co zrozumialam,to radzili ci zaczynac od Basic Filters,czyli w jakims stopniu sam jestes sobie winien..

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 24 Gru 2009, 00:27 
Weak
Dołączenie:
Sierpień 2009
Tyle, że zaczynałem mając już troche skilla, bo kiedyś zajmowałem się przez chwile miningiem.

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 24 Gru 2009, 01:47 
Capable
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Sierpień 2008
no nie jest to oszalamiajacy wynik na poczatek, ale na krafcie komponentow nie mozna patrzyc po 2k klikow jaki jest zwrot, i wyciagac na tej podstawie wnioskow, poklikaj dalej, bedzie lepiej to kontynuuj, bedzie tak samo zle to juz zdecydujesz, moze jak to MA pisalo kazdy ma jakis ukryty dar i nie kazdy sie sprawdzi w kazdej profesji ;) a moze po prostu byl dzisiaj zly dzien

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 24 Gru 2009, 11:40 
Beginner
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Grudzień 2005
o jej !

nikt tego jako zartu nie zrozumial ;P? no dobra nieważne....

damian jak sam widzisz.... jesce z 3-4-5-6 takich rundk w plecy i będzie koniec/.... a na komponentach jest to całkiem możliwe :( no nic ja tak mowilem z takimi pieniędzmi nie zabierał bym sie za raft ale niechce cie demotywować więc jak już zaczołeś cisnij dalej !!! ogien :)

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 24 Gru 2009, 13:10 
Novice
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Marzec 2006
HP: 270
Society: Kingsajz
Nick w grze: Northberg
JIIIS napisał(a):
moze jak to MA pisalo kazdy ma jakis ukryty dar i nie kazdy sie sprawdzi w kazdej profesji ;)

Od zawsze mnie to ciekawi, czy to tylko jedna z wielu legend Calyspo, czy MA naprawdę gdzieś to napisało?

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 24 Gru 2009, 13:24 
Capable
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Sierpień 2008
Northberg napisał(a):
JIIIS napisał(a):
moze jak to MA pisalo kazdy ma jakis ukryty dar i nie kazdy sie sprawdzi w kazdej profesji ;)

Od zawsze mnie to ciekawi, czy to tylko jedna z wielu legend Calyspo, czy MA naprawdę gdzieś to napisało?

no zrodla niestety nie podam, ale z tego co pamietam to ktorys z gosci z MA (bycmoze Marco) mowil o tym w wywiadzie

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 24 Gru 2009, 14:30 
Beginner
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Maj 2006
Society: EF.pl
Tez to slyszalem, jednak ja bym to troche sprostowal... Wydaje mi sie, ze zalezy to od okresu. W jednym okresie lepiej idzie hunt, w innym kopanie, a jeszcze w innym craft... Wystarczy trafic w odpowiedni moment w odpowiedniej profce...

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 24 Gru 2009, 14:52 
Green
Dołączenie:
Maj 2009
JIIIS napisał(a):
Northberg napisał(a):

no zrodla niestety nie podam, ale z tego co pamietam to ktorys z gosci z MA (bycmoze Marco) mowil o tym w wywiadzie

mi to chyba dali ukryty talent w sweacie :P a Ci we wszystkim ;D

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 24 Gru 2009, 15:09 
Capable
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Sierpień 2008
coldzik napisał(a):
Tez to slyszalem, jednak ja bym to troche sprostowal... Wydaje mi sie, ze zalezy to od okresu. W jednym okresie lepiej idzie hunt, w innym kopanie, a jeszcze w innym craft... Wystarczy trafic w odpowiedni moment w odpowiedniej profce...

hm, i tak i nie, czasami jest tak, ze za co sie nie zlapiesz (hunt, mining, craft) i jak nieekonomicznie to robisz to plusujesz, a czasem jakbys sie nie staral i jak nie kombinowal to pedki odplywaja z karty :D a czasem jest tak, ze na jednej profce minus jak nie wiem, a w innej to oddaja ;)

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 24 Gru 2009, 15:40 
Beginner
Dołączenie:
Listopad 2006
HP: 155
Society: Art of Mining
Nick w grze: lukas will blake
JIIIS napisał(a):
coldzik napisał(a):

hm, i tak i nie, czasami jest tak, ze za co sie nie zlapiesz (hunt, mining, craft) i jak nieekonomicznie to robisz to plusujesz, a czasem jakbys sie nie staral i jak nie kombinowal to pedki odplywaja z karty :D a czasem jest tak, ze na jednej profce minus jak nie wiem, a w innej to oddaja ;)

Ot i cała filozofia po prostu "EU is dynamic"

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 25 Gru 2009, 08:27 
Amateur
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Luty 2006
HP: 88
Nick w grze: Nie pamiętam.
Damian nie jestem krafterem ale moim zdaniem mogłbyś sprubować pokrafcić Simple I Conductors sam osobiście to krafce i jeszcze na tym niestraciłem ale to tylko taka moja mała rada dlatego niebież jej do serca

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 25 Gru 2009, 10:45 
Novice
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Maj 2005
Piotrek: osobiscie jesli na czyms bym nie tracil to byl nie odszedl na twoim miejscu od maszyny ... ;) Moze to twoj ukryty dar w entropii a ty go tak zaniedbujesz ...

update : zrobilem testowo 400 klikow wynik koncowy - 50 ped :) Takze dla kogos z kapitalem 500 ped sugerowalbym skupic sie na czyms co moze sprzedac z procentem i cos zarobic, wrzucanie wszystkiego do TT mija sie z celem, animal oil residue jest nic nie warte, tak sam jak conductorki ... metal i energy residue mozna spokojnie za 109 % sprzedawac , to czasem bardzo amortyzuje straty przy nawet kiepskiej serii .

pozdrawiam

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 25 Gru 2009, 11:10 
Capable
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Sierpień 2008
RafiS mnie troche ubiegl :) Piotrek: na konduktorach, springsach, rudsach I nie mozna po prostu na dluzsza mete nie byc na -, z prostej przyczyny, zalozmy, ze kupisz olejki po TT i sprzedasz wykrafcone rzeczy do TT to liczysz, ze MA da Ci 100% zwrot z kraftu, radzilbym tak nie liczyc ;) a jeszcze gorzej jak sie kupuje olejki po % i wyrzuca wykrafcone rzeczy do TT, tak wlasnie bankrutuja swiry na OA-101, co do budzetu, ja mam zasade, ze jak nie mam do straty 1000xkoszt_klika to nie ruszam danego BP (nie ruszam na dlugie serie, kilka klikow to co innego), do dzis dziala, nie zbankrutowalem jeszcze ;)

Profil Offline
PostPost został usunięty przez 3damian3 26 Gru 2009, 22:01.

WyÅ›wietl posty z poprzednich:  Sortuj wedÅ‚ug  

Odpowiedz

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 29 gości

Panel
Skocz do: