Odpowiedz
Autor Wiadomość
Nie podano
PostWysÅ‚any: 05 Sie 2009, 20:38 
Newbie
Dołączenie:
Sierpień 2009
W entropie zacząłem grać przez przypadek , szukałem poprostu MMO w klimatach sci-fi bez lvli , koniecznie bez abonamentu, po zainstalowaniu grafika spełniła moje oczekiwania tzn. nie odrzuca i gra bardzo mi się spodobała. Bawi mnie nawet dla niektórych pewnie monotonne sweatowanie ( grałem w mnóstwo MMO opierających się na grindzie , ale sweatowanie to cos innego , w koncu nie jest sie samym , i trzeba czasem uciekac a nie wciskac po kolei 1 ,2 3, 4 )

Mam pare pytań dotyczących gry:

1. Gra za darmo , da sie ? trzeba duzo sweatowac potem , czy wystarczy na poczatku wysweatowac tak z 200 ped a potem tylko okazjonalnie na swoje potrzeby?
2. Czy w craftingu da sie produkowac przedmioty potrzebne do miningu? tzn. zaczynam miningiem , i to co wykopie uzywam do craftowania następnych sond ,itp. potem nastepne i nastepne az zdobede ekwipunek na hunting?

3. Gdyby ktos chcial disciple to jestem chetny, bo to najlepsze mmo w jakie gralem , wiem ze jest osobny dzial na takie ogloszenia ale nie bede pisal dwoch tematow osobno , jak ktos chce byc mentorem to napisze nick w nastepnym poscie , od razu mowie ze gra bardzo wciaga i napewno nie przestane grac przez cos najmniej rok , a potem sie zobaczy co dalej bedzie

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 05 Sie 2009, 20:44 
Administrator
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Marzec 2005
HP: 133
Society: Poltropia
1. Da się. Trudno, monotonnie - ale się da. Radzę jednak przez czas jakiś pobawić się za darmo - a jak juz się w miare połapie co i jak - wpłacić z 10$. Sporo ułatwi. Należy pamiętać, że większość profesji w EU niestety przyniesie straty (chyba, że ma się szczęście).

2. Da się produkować narzędzia do miningu - jednak nie sondy ani bomby (detektory, ekstraktory). Na początku odradzam próby craftingu - najdroższa profesja w EU.

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 05 Sie 2009, 21:04 
Capable
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Sierpień 2008
HP: 178
Society: Freelancer
Nick w grze: Piotr JIIIS Wojtowicz
1. da sie, z tymze nie tak jak opisales, owszem mozna usweatowac 200 ped, ale wczesniej czy pozniej Ci sie skoncza te pieniazki, raczej wczesniej ;) druga opcja to uzbierac troche pieniazkow ze sweatowania, i np. polowe przeznaczyc na roznego typu handel, za druga polowe grac, handlujac bedziesz zwiekszal ilosc pedkow znacznie szybciej niz sweatujac i nie dostaniesz od tego swira :D i jak stracisz czesc przeznaczona na gre to odbudujesz ja za pieniazki z handlu

2. tak jak wspomnial ateush + w wiekszosci przypadkow taniej Ci jest kupic na aukcji 9czy tez EntropiaForum lub stojac na ulicy) potrzebny sprzet niz samemu go zrobic

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 06 Sie 2009, 10:01 
Gacie Gibona
Dołączenie:
Lipiec 2006
HP: 0
Society: Kingsajz
Nick w grze: Martre
ati, skonczcie juz z tymi mitycznymi 10 dolcami ;)
za 10 dolcow to sie mozna bylo bawic 3 lata temu, teraz to nie styknie na 1 run miningu nawet, nie wspominajac o huncie jakimkolwiek, chyba, ze proponujesz nowemu koledze zabawe w handel malymi ilosciami tanich materialow ;P
z tym, ze nie wejda mu ze 3 aukcje i kasa sie skonczy ;)

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 06 Sie 2009, 10:38 
Newbie
Dołączenie:
Sierpień 2009
no to mam jeszcze 2 pytania.

1.na czym wolniej traci sie pedy , mining czy hunting? zakladajac sredni poziom szczescia
2. czy wraz ze wzrostem skilla w sweacie otrzymuje sie coraz wiecej butelek czy jest to kwestia losowa , i o to samo chcialem zapytac jesli chodzi o sweat acquiring failed ?

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 06 Sie 2009, 10:59 
Mediocre
Dołączenie:
Kwiecień 2009
HP: 101
Society: armia krajowa
Nick w grze: quent71 quent71 quent71
1. z tym to chyba roznie bywa, ale wedlug mnie mining kozystniejszy od hunta, przynajmniej z mojej perspektywy
na huncie jak na razie nie zarobilem:) a w miningu moze nie tyle co zarabiam ale przynajmniej wychodze na zero (w sumie to na plus bo skill wskakuje:P)

2. nie otrzymuje sie nic wiecej, mi to chyba nawet wiecej sweata wskakiwalo na poczatku gry niz teraz:P

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 06 Sie 2009, 12:11 
Capable
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Sierpień 2008
1. obstawialbym mining, surowce maja jakis markup i nawet w najgorszym wypadku sprzedasz male ilosci na ulicy, z lootem z huntu nie poszalejesz -> TT, bo na poczatkowych mobach nie trafisz raczej nic specjalnego wartego sprzedawac na aukcji :)

2. skill sluzy jedynie celom informacyjnym, jak bardzo lubisz sweatowac? wczesniej mial zastosowanie, nie mona bylo sweatowac po osiagnieciu pewnej granicy skilla

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 06 Sie 2009, 16:01 
Administrator
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Kwiecień 2005
HP: 130
Society: Poltropia
Nick w grze: Jarek CvX Cvoxs
Mając kilkanaście ped zarobionych na sweatowaniu wybrałbym hunting. Dłużej się można bawić. W miningu jedno kliknięcie to 1ped lub 50pec. Na początku, polując np. z Opalo wydaje się jednak mniej kasy. Nawet te 100ped/10$ starcza na trochę.

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 10 Sie 2009, 14:02 
Newbie
Dołączenie:
Sierpień 2009
Witam

Z punktu widzenia kolejnego noob-a na razie gra wyglÄ…da tak:
Opisuje, co to mnie spotkało (lub to co mi się wydaje, że mnie spotkało), czy jest to dość typowe dla tej gry, nie wiem. Jest?

5-6h sweetowania ->1K sweet-u, marnie, ale skile nieco poszły do góry.
Wychodzi: żeby sobie chociaż cokolwiek postrzełać, to jeszcze kilkanaście godzin jak nic.
Czy 250 sweetu/h to dobrze, czy źle? nie wiem.
Sweet "chodzi" chyba coś około po 4PED/1K sweetu, choć do tej pory nic nie sprzedałem.
Wpłata 30zł przez UKash, Kombinacje z zamianą PLN na EUR (na szczęście wyskoczyło 7.01), odcięcię części całkowitej i wpłata.
Bez opisów na tym forum w życiu bym nie dał rady wpłacić tej kasy, bo chyba właściciele tej gry wzięli sobie za punkt honoru pokomplikowanie sprawy.
Wskoczyło koło setki PED-ów. Kupno laserówki z TT (sollomate opalo czy jak jej tam) za jakieś 3 PED-y + 300 umunicji, kolejne 3 PED-y.
Po wpłacie zauważyłem później, że dostałem jakiś pistolet limitowany laserowy (używający 3 amunicji light) z siłą mniej więcej 150% tego opalo + ze 200 amunicji (może 150, albo 250, nie pamiętam)

No to czas na hunting ... wystrzelanie około 500 anuminicji z obu giwer do "słoni/mamutów" typu "młody", kupno kolejnych 600.
Średnio zadaje jakieś 4-5 obrażeń tą sollomate opalo, tym limitowanym pistoletem ze 6-7. Potwory mnie po kilkanaście, jak trafią.
W zasadzie mogę ustrzelić tylko abslutnie najsłabsze potworki, inne potrafią zregenerować życie w tempie mojego strzelania, wiec dałem sobie spokój. 2/3 obrażen muszę zadawać już w "zwarciu", bo po 2-3 strzałach potworek do umierania to ma daleko. gdyby nie skile porobione na sweetingu, to bym nic nie ukartupił.
Polowanie urządam nieco dalej od bazy/turretów niż sweeterzy, jak mi "zycie" zejdzie do 1/3, to nie strzelam, najczęściej daje się zabić.

Loot to .. porażka. na "oko" zwrot jest poniżej 25%, ale skile jak to noobowi lecą jak szalone.
Poza zabawkami do strzelania, nie mam nic innego.

Acha ... nie chcę się bawić w żaden handel (poza niezbędną wyprzedaża badziewi uzbieranych z powtorów i zakupem zabawek do zabijania lub przeżycia).
Po prostu chciałbym sobie pograć, porozwijać postać, a zarabianie kasy ograniczyć do realnego świata, tam (mnie) idzie znaczniej prościej.
Oczywiście nie chcę też pompować w grę jakiś zawrotnych kwot, tak ze 1zl/ 1h realnego grania by było w miarę OK .. o ile to realne.
Oczywiście najlepiej by było nie dopłacać do gry po jakimś czasie :-)

A teraz pytania:
Co powinienem zrobić, zeby pozostałe około 80 PED-ów dało jeszczę jakąś zabawe?
W takim tempie wystrzelam się w 10h i będzie po ptokach.

Pewnie powinienem coś zakupić, żeby to strzelanie było nieco bardziej opłacalne ...
Jakieś dodatki do zwiększenia siły ataku? Czy też pancerze? (chyba jeszcze nie ...)
Czy jest sens, żebym już na tym etapie sam się leczył? Bo na razie, jak umrę to grzecznie czekam na
trenujących leczenie, żeby mnie nieco podciągnęli, ale o kiedy mam giwerę w rękach są jakby mniej chętni.
Może jest niepisana zasada, ze na pomoc mogą liczyć tylko "biedni" sweeterzy, a inni już sami powinni o siebie się zatroszczyć? Nie wiem, ale byłoby to logiczne.
Zmienić teren polowań? (choc z racji występowania uzdrawiaczy wolałbym nie)
Zmienić potwory, do których strzelam?

Poproszę o aktualne porady, bo stare poradniki są dość konkretne, ale bazują na starych (2-3 lata) danych, więc poza ogólnym złapaniem klimatu, to niewiele praktycznych szczegółów można wyciągnąć.

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 10 Sie 2009, 14:50 
Gacie Gibona
Dołączenie:
Lipiec 2006
kilka slow
opalo zamien na pistola z tt, nie kupuj zadnych ampow do broni na chwile obecna, sprawdzaj stan wyskilowania broni, przy hit ability w okolicach 5, przechodzisz na nastepna bron, ktora daje ci SIB (skill increase bonus), i tak sie tokreci mniejwiecej, piszac slonie masz na mysli snable jak mniemam, nie doczytalem sie gdzie huncisz, ale jesli zamierzasz snable to polecam okolice argus, fajnie sie je tam hunci i jest w miere luzno
co do leczenia, zdecydowanie kup pokeballa z tt i lecz sie sam, koszt zabawy wzrasta, ale skille medyczne tez ci beda potrzebne
i coz, generalnie na takim huncie nie spodziewaj sie plusa, spokojnie sobie skilluj do poziomu powiedzmy, hmm k380 czy jakiegos breera, zmienisz potem moba na chocby argo, krewete, czy cos podobnego, te maja i ciekawszy loot i wiecej ;)
armor sobie odpusc, szkoda kasy na tym etapie, za malo chocby evade
btw hunt za 3 pedy czy za 6 pedow ammo, mija sie z celem, zmniejszasz szanse na jakikolwiek sensowny loot

btw zamiast snabli mozesz huncic exo, w okolicach PA jest ich sporo ale tez w twin, potrafia sypnac zaczynajacym zabawe z EU, snable jakos mniej chetnie ;P no i exa potrafia miec ciekawszy loot ;P
do olda powinienes dac rade jak podskilowales troche evade na słitowaniu :P
pozd
Martre

p.s. juz tak kompletnie na marginesie, zabawa za zlotowke na godzine, no coz, byloby pieknie, ale raczej bez szans, chyba, ze glownym twoim zajeciem pozostanie słitowanie, zbieranie kamykow tudziez owocow, 1 $ to okolo 3 zł, a jeden dolar to tylko 10 ped i co za tym idzie 1000 szt ammo, to nie jest hunt, to nawet nie jest strzelanie do rzutek, wiekszosc znanych mi huncacych, robi rundy miedzy 300 ped ammo a 500 ped ammo, po takim runie mozesz stwierdzic czy loot jest do dupy ;) nie po 3 pedach wystrzelonej amunicji

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 10 Sie 2009, 20:03 
Capable
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Sierpień 2008
OxUlsen napisał(a):
5-6h sweetowania ->1K sweet-u, marnie, ale skile nieco poszły do góry. Wychodzi: żeby sobie chociaż cokolwiek postrzełać, to jeszcze kilkanaście godzin jak nic. Czy 250 sweetu/h to dobrze, czy źle? nie wiem.
Sweet "chodzi" chyba coś około po 4PED/1K sweetu, choć do tej pory nic nie sprzedałem.

250 sweatu na h to malo, nie pamietam dokladnie ile, ale powinienes wiecej wyciagac, polecam zdobyc teleport Neas Place, tam jest zaglebie sweatowania, duzo ludzi, latwiej sie sweatuje, rzadziej giniesz

sweat teraz wlasnie cos ok. 4 ped (3.5-4), stanial :D

OxUlsen napisał(a):
Wpłata 30zł przez UKash, Kombinacje z zamianą PLN na EUR (na szczęście wyskoczyło 7.01), odcięcię części całkowitej i wpłata. Bez opisów na tym forum w życiu bym nie dał rady wpłacić tej kasy, bo chyba właściciele tej gry wzięli sobie za punkt honoru pokomplikowanie sprawy.

wlasciciele gry celuja w posiadaczy kart kredytowych :D

OxUlsen napisał(a):
skoczyło koło setki PED-ów. Kupno laserówki z TT (sollomate opalo czy jak jej tam) za jakieś 3 PED-y + 300 umunicji, kolejne 3 PED-y. Po wpłacie zauważyłem później, że dostałem jakiś pistolet limitowany laserowy (używający 3 amunicji light) z siłą mniej więcej 150% tego opalo + ze 200 amunicji (może 150, albo 250, nie pamiętam) No to czas na hunting ... wystrzelanie około 500 anuminicji z obu giwer do "słoni/mamutów" typu "młody", kupno kolejnych 600. Średnio zadaje jakieś 4-5 obrażeń tą sollomate opalo, tym limitowanym pistoletem ze 6-7. Potwory mnie po kilkanaście, jak trafią. W zasadzie mogę ustrzelić tylko abslutnie najsłabsze potworki, inne potrafią zregenerować życie w tempie mojego strzelania, wiec dałem sobie spokój. 2/3 obrażen muszę zadawać już w "zwarciu", bo po 2-3 strzałach potworek do umierania to ma daleko. gdyby nie skile porobione na sweetingu, to bym nic nie ukartupił. Polowanie urządam nieco dalej od bazy/turretów niż sweeterzy, jak mi "zycie" zejdzie do 1/3, to nie strzelam, najczęściej daje się zabić.

na poczatek jak mowil Martre uzywal pistolet z TT zanim nie podciagniesz troche skilla, wtedy sollomate opallo, sollomate opallo normalnie zadaje 4-8 damage, na poczatek ocywiscie najslabsze potwory :) Daikiba, Snabble, Sabakuma, Exarosaur, na entropedia.info sprawdz gdzie sa, tam poczytaj ich statystyki, ile obrazen zadaja, ile maja HP, itp., po 2-3 strzalach to rzadko bedziesz zabijal mobka ;) poluj na te najslabsze, zeby sie nie regenerowaly za duzo

OxUlsen napisał(a):
Loot to .. porażka. na "oko" zwrot jest poniżej 25%, ale skile jak to noobowi lecą jak szalone.
Poza zabawkami do strzelania, nie mam nic innego.

popoluj wiecej, bedziesz mogl wtedy powiedziec jaki jest loot, bedzie lepiej niz 25%, ale cudow tez nie bedzie :D

OxUlsen napisał(a):
Acha ... nie chcę się bawić w żaden handel (poza niezbędną wyprzedaża badziewi uzbieranych z powtorów i zakupem zabawek do zabijania lub przeżycia). Po prostu chciałbym sobie pograć, porozwijać postać, a zarabianie kasy ograniczyć do realnego świata, tam (mnie) idzie znaczniej prościej. Oczywiście nie chcę też pompować w grę jakiś zawrotnych kwot, tak ze 1zl/ 1h realnego grania by było w miarę OK .. o ile to realne.

na poczatku realne

OxUlsen napisał(a):
Oczywiście najlepiej by było nie dopłacać do gry po jakimś czasie :-)

to juz mniej realne :D

OxUlsen napisał(a):
A teraz pytania: Co powinienem zrobić, zeby pozostałe około 80 PED-ów dało jeszczę jakąś zabawe?
W takim tempie wystrzelam się w 10h i będzie po ptokach. Pewnie powinienem coś zakupić, żeby to strzelanie było nieco bardziej opłacalne ... Jakieś dodatki do zwiększenia siły ataku? Czy też pancerze? (chyba jeszcze nie ...)
Czy jest sens, żebym już na tym etapie sam się leczył? Bo na razie, jak umrę to grzecznie czekam na
trenujących leczenie, żeby mnie nieco podciągnęli, ale o kiedy mam giwerę w rękach są jakby mniej chętni.

liczyc na szczescie, kup pistolecik z TT i strzelaj i tak w kolko, potem zmien na opallo i w kolko, za mining bym sie nie bral, 80 PED na mining to nie za duzo na poczatek

OxUlsen napisał(a):
Może jest niepisana zasada, ze na pomoc mogą liczyć tylko "biedni" sweeterzy, a inni już sami powinni o siebie się zatroszczyć? Nie wiem, ale byłoby to logiczne. Zmienić potwory, do których strzelam?

kazdy moze liczyc na pomoc, nie ma zasad, schowaj bron i czekaj w kolejce ;)

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 23 Sie 2009, 18:39 
Poor
Dołączenie:
Sierpień 2009
A ja mam pytania jeszcze odnosnie PvP w tej grze, istnieje jak wiemy ale jakos trudno doszukac sie opisu zasad i tego co oferuje gra.
Pytanie glownie o to jak wyglada lootowanie w strefach pvp i inne:
- czy traci sie caly sprzet i co sie ma przy sobie,
- co z karta i kasa,
- gdzie takie regiony sa,
- czy radar tez dziala w strefach pvp
- czy duzo ludzi tam gra dla samego pvp, czy glownie poluje sie na gornikow

tyle na poczatek, a jak ktos ma cos ciekawego na ten temat lub potrafi wyszukac na forum ( syszukiwarka nie lyka slowa "pvp") to prosze o linka :)

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 23 Sie 2009, 18:46 
Capable
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Sierpień 2008
matkol napisał(a):
A ja mam pytania jeszcze odnosnie PvP w tej grze, istnieje jak wiemy ale jakos trudno doszukac sie opisu zasad i tego co oferuje gra.
Pytanie glownie o to jak wyglada lootowanie w strefach pvp i inne:
- czy traci sie caly sprzet i co sie ma przy sobie,
- co z karta i kasa,
- gdzie takie regiony sa,
- czy radar tez dziala w strefach pvp
- czy duzo ludzi tam gra dla samego pvp, czy glownie poluje sie na gornikow

tyle na poczatek, a jak ktos ma cos ciekawego na ten temat lub potrafi wyszukac na forum ( syszukiwarka nie lyka slowa "pvp") to prosze o linka :)

1. traci sie przedmioty stackables, czyli np. ore, wool, olejki,ale nie ammo, nie bron, nie zbroje
2. karta i kasa jest nieruszalna
3. jeden obszar na amethera, jeden na eudoria, nie podam koordow teraz, ale na mapach podanych przez graczy znajdziesz
4. radar dziala, ale ktos moze sie na Ciebie teleportowac spoza radaru i lipa :D
5. raczej na gornikow

ogolnie PvP wymaga super sprzetu, na ktorego Cie nie bedzie stac :D

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 23 Sie 2009, 18:49 
Gacie Gibona
Dołączenie:
Lipiec 2006
zasady sa proste
sa dwa rodzaje pvp - lootowalny i odwrotnie
n alootowalnym traci sie wszystko co jest stacable, poza ammo i kasa, regiony sam znajdziesz :evil:
radar dziala, polecem zwracac uwage rowniez na perception, sporo ludzi gra dla pvp, ale raczej dla mobow i surowcow ktore wystepuja tylko tam, inna sprawa, ze zobaczyc siebie na glob czacie po kilu, hmm mile zapewne ;P
zyw parafrazujac mutasa :lol:

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 23 Sie 2009, 19:50 
Poor
Dołączenie:
Sierpień 2009
JIIIS napisał(a):
3. jeden obszar na amethera, jeden na eudoria, nie podam koordow teraz, ale na mapach podanych przez graczy znajdziesz

http://www.deurloo.net/entropia/map/Eud ... map_hr.pdf
na tej mapie sa zaznaczone trzy regiony, czym sie roznia ?

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 23 Sie 2009, 19:53 
Capable
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Sierpień 2008
matkol napisał(a):
JIIIS napisał(a):

http://www.deurloo.net/entropia/map/Eud ... map_hr.pdf
na tej mapie sa zaznaczone trzy regiony, czym sie roznia ?

teraz Ci nie powiem, bo jakby to powiedziec, EU nie pojdzie na moim kompie :D jakbys z ciekawosci podbiegl do tego obszaru w grze to dostaniesz informacje, czy jest to strefa, w ktorej moga Cie zabic i ograbic, czy tylko strefa w ktorej mozesz zginac ot tak dla jaj ;) ale nic nie stracic, pewnie ktos Ci zaraz powie, ktory obszar jest ktory ;)

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 24 Wrz 2009, 22:11 
Newbie
Dołączenie:
Wrzesień 2009
witam.

ile gra będzie się sciągać z netem prędkości 512 przez bittonera?
i ile dokładnie instalka wazy?

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 25 Wrz 2009, 01:19 
Capable
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Sierpień 2008
patryk16 napisał(a):
witam.

ile gra będzie się sciągać z netem prędkości 512 przez bittonera?
i ile dokładnie instalka wazy?

instalka jak instalka (ok. 3 GB), potem jeszcze chwile beda Ci sie sciagac patche :mrgreen:

Profil Offline

WyÅ›wietl posty z poprzednich:  Sortuj wedÅ‚ug  

Odpowiedz

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 58 gości

Panel
Skocz do: