Regulamin forum

Uwaga! Poradniki bardzo szybko przestają być aktualne. Gra ulega ciągłym zmianom i ewolucji. O szczegóły proszę dopytywać na forum.

Odpowiedz
Autor Wiadomość
Nie podano
PostWysÅ‚any: 13 Maj 2009, 20:50 
Apprentice
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Październik 2007
HP: 98
Society: Kanwo
Nick w grze: Michal Pypek Kowalski
I. Jak zdobywać darmowe środki w grze (sweating, dung, kamienie itp)

Witam. W tym poradniku dowiecie się jak na początku przygody z Entropią zarobić trochę Pedów ( waluta w grze ) „ na rozruch „ .

1. Sweating

Sweating, czyli zbieranie potu ze zwierząt jest jednym z darmowych sposobów na zdobycie kapitału i trochę skilli typu Evade itp. (zmniejsza częstość trafień).

Jest to całkiem nudne zajęcie, ale w połączeniu ze zbieraniem Kamieni, owoców i pracą dla innych ( o czym za chwilę ;) ) powinno zdobyć nam kapitał początkowy.

Jak to działa ?

Najpierw musimy wziąć do rąk naszą maszynkę do sweatowania.

Wchodzimy w zakładkę narzędzi w naszym ekwipunku, klikamy na maszynce prawym i wciskamy equip.
Image

Następnie wyruszamy za miasto w poszukiwaniu zwierząt ( Uwaga: Mutanty i roboty się nie pocą, więc z nich nic nie dostaniemy)

Gdy już jakieś znajdziemy wchodzimy do trybu celowania ( spacja), najeżdżamy celownikiem na zwierzaka i klikamy (celownik musi cały czas być na zwierzaku, inaczej ściąganie potu zostanie anulowane).
Image
Nie każda próba jest udana, trzeba próbować do skutku

Po udanej próbie zbierania potu wyskoczy nam okienko z butelkami.

Image

Nie musimy tu nic klikać, aby zabrać te butelki, już są w naszym ekwipunku.

Gdzie najlepiej zbierać pot ?

Obecnie najlepiej jest robić to w Nea’s place i Swamp camp ( koło Port atlantis )
Gdyż są tam ludzie, którzy leczą wszystkich za darmo, warto podziękować im gdy nas uzdrowią :) .

Uwaga: Nie sprzedawać potu w Trade Terminalu, gdyż jest on tam bezwartościowy, należy sprzedawać go innym graczom

1.1 Ustawianie auto-use do maszynki (Autor: [un]Lucky Fox )

Wciskamy "Y", aby rozwinąć "Action Library", później G - "Keyboard map"
W Action Library klikamy na żółtą zakładkę "Control", po czym szukamy tego co na screenie.
547
Wbijamy to na jakiegoś hotkey'a. Gdy będziemy mieli już w rączce maszynkę do sweatu, podejdziemy do moba i klikniemy hotkey od auto-use'a, nasz avatar automatycznie będzie używać narzędzia w naszych rękach do chwili kiedy nie wyłączymy auto-use'a (tym samym przyciskiem, którym go włączyliśmy).

UWAGA nr 1:
Ze względu na lagi może zdarzyć się tak, że auto-use sam nam się wyłączy, po prostu musimy włączyć go ponownie
UWAGA nr 2:
Auto-use będzie używał za nas narzędzia ale nie będzie "pilnował" kursorem moba, tak więc jeżeli chcemy aby zbieranie sweatu zakończyło się sukcesem sami musimy manewrować kursorem tak aby mob cały czas pozostawał zaznaczony.

2. Owoce i kamienie .

Wędrując po świecie Entropii możemy natknąć się na owoce, kamienie i dung ( kupy ;) ) .

Image

Rosną one praktycznie wszędzie, ale aby je znaleźć należy chodzić, nie biegać.
Gdy je znajdziemy, wystarczy po prostu je podnieść, pokaże się okienko jak w przypadku Sweatu.

Kamienie, a w szczególności Rutol są najbardziej wartościowe z wszystkich znalezionych rzeczy :), natomiast dung najmniej.

Uwaga: Kamienie, owoce i dung również są bezwartościowe w trade terminalu i tak jak sweat należy je sprzedawać innym graczom

3. Oil Rig

Czyli platforma wiertnicza, znajdująca się w strefie PvP2, która wypluwa co jakiś czas Olej.
Aby się tam dostać najlepiej jest pójść do outpostu znajdującego się na koordynatach : 83219 80250.
stamtąd łatwo jest dotrzeć na miejsce ;) ( prosta droga na południe, bez żadnych stworów, jedynymi przeszkodami są gracze :) )

Lokalizacja Rigu : 418

Rig : 419
Budynek koło pompy wypluwającej oil : 420

Koordynaty Oil Rigu : 83320 79418

4. Praca dla innych graczy

Możemy również pracować dla innych graczy. Głównie chodzi tu o reklamowanie Salonów piękności i innych instytucji w zaludnionych miastach, za każdego klienta dostajemy prowizję lub ustaloną wcześniej stawkę. Znaleźć pracę można na http://www.entropiaforum.com lub pytając właścicieli salonów w grze .

5. Darmowe Eventy
Na Entropiaforum.com lub na naszym, polskim forum można znaleźć różne eventy dla początkujących. Warto w takich uczestniczyć aby zdobyć jakąś nagrodę która powiększy nasz kapitał :).

6.Handel

Po zdobyciu kapitału początkowego (100 PED wystarczy) możemy zacząć Handlować.

Na czym to polega ?

Skupujemy nieprzerobione materiały ( np. zęby z molisków) na ulicy za % niższy niż ten na aukcji. Przerabiamy je ( w przypadku zębów na guziki ) gdy mamy wystarczającą ilość ( potrzebujemy do tego maszynki z trade terminala ) i wystawiamy na aukcję aby sprzedać z zyskiem. Warto sprawdzić Ordery ( zamówienia ) na aukcji, bo jak wystawimy towar na aukcję za % który proponuje zamawiający sprzedamy go natychmiast. Gdy towar jest na aukcji, zamiast marnować czas warto iść posweatować lub poszukać kamyków dla dodatkowego zysku :) .

Warto odkładać sobie część zysków z handlu na zabawę żeby nie było za nudno.

Dziękuję za uwagę i mam nadzieje że pomogłem :)

Ostatnio edytowany przez michalpypek 29 Gru 2010, 13:43, edytowano w sumie 6 razy

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 13 Maj 2009, 21:43 
Trained
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Wrzesień 2008
HP: 0
wyczerpujące, lepsze niż na EF, +rep :!:
fajne foty. Hmmm, cholera, fajnie byłoby z tego zrobić drukowany poradnik dla początkujących :)
nie wiem jak wy, ja tęsknie za starymi grubymi manualami do gier...jak np w Baldurs Gate był taki kilkuset stronicowy chyba.

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 13 Maj 2009, 23:59 
Capable
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Sierpień 2008
HP: 178
Society: Freelancer
Nick w grze: Piotr JIIIS Wojtowicz
Level napisał(a):
fajne foty. Hmmm, cholera, fajnie byłoby z tego zrobić drukowany poradnik dla początkujących :)
nie wiem jak wy, ja tęsknie za starymi grubymi manualami do gier...jak np w Baldurs Gate był taki kilkuset stronicowy chyba.

nie ma nic lepszego niz druk ;) jak bedzie wystarczajaco duzo materialu to chyba raczej nie ma problemu do zrobienia z tego PDFa do druku z ladna szata graficzna, zeby wygladalo bardziej ala podrecznik

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 14 Maj 2009, 01:04 
Trained
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Wrzesień 2008
JIIIS napisał(a):
Level napisał(a):

nie ma nic lepszego niz druk ;) jak bedzie wystarczajaco duzo materialu to chyba raczej nie ma problemu do zrobienia z tego PDFa do druku z ladna szata graficzna, zeby wygladalo bardziej ala podrecznik

:) tylko, jakby się tak poważnie nad tym zastanowić...to na cholerę nam to drukować. Kiedyś...chciałem zorganizować prezentację EU gdzieś w Polsce lol, tylko...że kto na nasze realia się wciągnie albo w ogóle zainteresuje tym :(
Można by wtedy zrobić zajebistą akcję promocyjną, rozdawać instalki, tam gadżety od mindarka, darmowe 100ped pre-paidy (bo takie dają ludziom) + startowe itemy + nasz manual z tego co tu uda nam się stworzyć.
I tak szczerze...po wejściu CE 2.0...chciałbym takie coś zorganizować :P mimo, iż na dobre skończyłem z tym syfem i nienawidzę MA za to co zrobili i nie życzę nikomu wciągnięcia się w ten syf. ale to już śmiecimy w temacie pypka :(

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 14 Maj 2009, 13:40 
Apprentice
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Październik 2007
Level napisał(a):
...

wow :D dzieki :), myslalem ze raczej mi powiesz, ze za malo ;).

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 24 Paź 2009, 12:34 
Apprentice
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Październik 2007
Aktualizacja części o oil rigu ;)

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 11 Lis 2009, 18:25 
Inept
Dołączenie:
Wrzesień 2009
Dzieki za poradnik, naprawde bardzo mi nim pomogles ;)

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 15 Lis 2009, 01:17 
Poor
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Październik 2009
A i również podziękuję, poradnik jasny, wszystko zrozumiałem, a nie tak jak często bywa, że masę skrótów ktoś użyję i nie wiadomo o co chodzi. Oby takich więcej. :)

Yyyy, a jak się dodaje pkt do reputacji, bo jakoś znaleźć nie mogę? :P

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 15 Lis 2009, 01:23 
Gacie Gibona
Dołączenie:
Lipiec 2006
Society: Kingsajz
Nick w grze: Martre
nie ma pkt rep, ale wszyscy znamy pypa i rep ma spokojnie dobra :D

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 20 Gru 2009, 20:25 
Amateur
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Marzec 2006
HP: 105
Nick w grze: Furion Fox PL
Pypek, mógłbyś do swojego poradnika do sekcji sweatingu dodać to, że najlepiej ustawić sobie maszynkę pod hotkey'a (mało nowych orientuje się jak to zrobić :P ), a także auto-using toola. Wtedy wystarczy wycelować w moga i kliknąć hotkey do auto-use'a wtedy nawet po udanym ściągnięciu potu maszynka dalej 'pracuje'. No i nie wspomniałeś nic o focusie, który jest dosyć przydatny jak z mobem stoimy już "twarzą w twarz".

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 02 Sty 2010, 01:18 
Newbie
Dołączenie:
Październik 2007
HP: 100
Nick w grze: DarknesPL
Dobry poradnik ;] CoÅ› tam ogarniam, a dopiero zaczynam przygodÄ™.

@up Mógł byś wytłumaczy jak to zrobić laikowi ? bo podczas sweatu moby mnie zabijają, i jest dość ciężko zebrac odpowiednia liczbę sweat.

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 03 Sty 2010, 14:18 
Newbie
Dołączenie:
Grudzień 2009
No wlasnie, moglby ktos wyjasnic o co chodzi z tym focusem i jak zrobic auto use pod hot keya?

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 03 Sty 2010, 14:40 
Apprentice
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Październik 2007
vatras390 napisał(a):
No wlasnie, moglby ktos wyjasnic o co chodzi z tym focusem i jak zrobic auto use pod hot keya?

Nie widzialem jeszcze auto use'a, wiec nie bede sie na jego temat wypowiadal. A co do Focusa.. to nie wiem czy jest on juz aktywny w tym VU, bo go rowniez nie widzialem :P Ale przed wprowadzeniem nowego silnika wygladalo to tak, ze ktos uzywal focus chipa na sweaterze i wtedy sweater mogl pobierac pot ze zwierzakow nawet gdy go bily ( focus wylaczal sie po wylogowaniu, po smierci chyba tez i po tym jak stworek zdarl z nas wszystkie ladunki).

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 03 Sty 2010, 17:36 
Amateur
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Marzec 2006
:)

Ostatnio edytowany przez [un]Lucky Fox, 04 Sty 2010, 02:23, edytowano w sumie 1 raz

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 03 Sty 2010, 17:53 
Mediocre
Dołączenie:
Listopad 2009
a jak przeciągnąłem pasek hp moba na ekran gry kliknąłem 2 razy i potem auto-use to sam pilnował i atakował moba ;) , więc może też działa ze sweat

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 03 Sty 2010, 18:23 
Amateur
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Marzec 2006
patryk006 napisał(a):
a jak przeciągnąłem pasek hp moba na ekran gry kliknąłem 2 razy i potem auto-use to sam pilnował i atakował moba ;) , więc może też działa ze sweat

moba "pilnuje" tylko w trakcie użycia. ale gdy sweat jest już zbierany (te 5 ustawowych sekund) auto-using już automatycznie moba nie namierza. Właśnie o to mi chodziło.

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 03 Sty 2010, 21:39 
Newbie
Dołączenie:
Grudzień 2009
Dzieki za wytlumaczenie Lucky Fox :)
Zaraz ide przetestowac.

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 06 Sty 2010, 14:07 
Newbie
Dołączenie:
Styczeń 2010
Dobry, własnie zaczołem grac w entropie i mam takie pytanie, pot mozna sprzedawac na Aukcjach czy trzeba chodzic i pytac sie ludzi czy chca kupic ?

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 06 Sty 2010, 14:18 
Apprentice
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Październik 2007
Nie, nie mozna na aukcjach. Tylko u innych ludzi.

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 06 Sty 2010, 14:32 
Trained
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Kwiecień 2009
HP: 142
Nick w grze: Ralph Sivy Bittner
Aristan napisał(a):
Dobry, własnie zaczołem grac w entropie i mam takie pytanie, pot mozna sprzedawac na Aukcjach czy trzeba chodzic i pytac sie ludzi czy chca kupic ?

Tak jak powiedział pypek, na aukcję tego się nie da wsadzić. A ludzi specjalnie nie musisz się pytać, na sweat zawsze są chętni, ważne tylko, żebyś za tanio tego nie oddał ;)

Jeżeli chodzi o owoce/kamienie to na aukcji jak najbardziej można jes sprzedać.

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 06 Sty 2010, 14:48 
Capable
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Sierpień 2008
HP: 178
Nick w grze: Piotr JIIIS Wojtowicz
Aristan napisał(a):

czy czasem w opisie dzialu Poradniki nie pisze:

Tu nie zadajemy pytań!

zapytaj jeszcze raz w dziale:

Pomoc dla poczÄ…tkujÄ…cych

to moze cos wiecej Ci napisze

Profil Offline

WyÅ›wietl posty z poprzednich:  Sortuj wedÅ‚ug  

Odpowiedz

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 8 gości

Panel
Skocz do: