Odpowiedz
Autor Wiadomość
Nie podano
PostWysÅ‚any: 06 Maj 2009, 12:01 
Inept
Dołączenie:
Maj 2009
Witam,

Gram od roku w Eve Online i gra jest świetna gdyż nie od czasu poświęconego online w grze zależy rozwój postaci a ogólnie od jej wieku. Moim wielkim bólem jest brak czasu na MMO, codziennie mogę poświęcić zaledwie godzinę a w weekendy czasem w ogóle nie mam możliwości zalogowania się do gry.
Chciałbym sobie zrobić przerwę od Eve, aby pograć w coś nowego. Przeglądając forum i czytając przeróżne artykuły na temat Entropii da się odczuć ogromną pasję ludzi w to grających i chciałbym się przekonać czy rzeczywiście ta gra jest tym czego od dawna szukałem. Tylko pytanie brzmi, czy jeżeli mogę poświęcić grze około godziny dziennie ... czy jest w ogóle sens zaczynać?

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 06 Maj 2009, 12:22 
Capable
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Sierpień 2008
HP: 178
Society: Freelancer
Nick w grze: Piotr JIIIS Wojtowicz
cymesky napisał(a):
Witam,

Gram od roku w Eve Online i gra jest świetna gdyż nie od czasu poświęconego online w grze zależy rozwój postaci a ogólnie od jej wieku. Moim wielkim bólem jest brak czasu na MMO, codziennie mogę poświęcić zaledwie godzinę a w weekendy czasem w ogóle nie mam możliwości zalogowania się do gry.
Chciałbym sobie zrobić przerwę od Eve, aby pograć w coś nowego. Przeglądając forum i czytając przeróżne artykuły na temat Entropii da się odczuć ogromną pasję ludzi w to grających i chciałbym się przekonać czy rzeczywiście ta gra jest tym czego od dawna szukałem. Tylko pytanie brzmi, czy jeżeli mogę poświęcić grze około godziny dziennie ... czy jest w ogóle sens zaczynać?

hm, ciezko stwierdzic, a bedziesz gral za free, czy planujesz pare dolarkow na poczatek wplacic? wg mnie bez wplaty raczej w takich ramach czasowych to dlugo Ci zejdzie zanim zaczniesz robic w grze cos ciekawego, a do tej pory sie pewnie zniechecisz ;)

w odroznieniu od EVE tutaj rozwoj postaci zalezy od czasu spedzonego w grze i/lub zainwestowania w postac pieniedzy ;)

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 06 Maj 2009, 12:34 
Inept
Dołączenie:
Maj 2009
W zasadzie nie ma problemu żeby coś wpłacić ... tylko ile na początek powinienem zainwestować? No i czy w ciągu godziny można się rozerwać? :]

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 06 Maj 2009, 12:57 
Capable
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Sierpień 2008
cymesky napisał(a):
W zasadzie nie ma problemu żeby coś wpłacić ... tylko ile na początek powinienem zainwestować? No i czy w ciągu godziny można się rozerwać? :]

mysle, ze 10$ powinno wystarczyc, 10$ = 100PED, a to na poczatek dobra kwota, kupisz zbroje (pixie, ok. 20 PED), bron (sollomate opalo, 3.8 PED), apteczke (vivo t1, 9 PED), amunicje (opalo bierze 2 sztuki / strzal, 0.01 PED sztuka) i bedziesz mogl postrzelac :) a co rozumiesz przez rozerwanie sie? :D

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 06 Maj 2009, 13:15 
Inept
Dołączenie:
Maj 2009
Rozrywka to np zrobienie jakiegoś wciągającego questa lub misji, nie wiem jak to się zwie w EU. Jakiś wspólny wypad gdziekolwiek, nie wiem jak wygląda kooperacja w tej grze. Lub cokolwiek co sprawiałoby, że chciałoby się wyskubać chociaż pół godziny żeby się czymś zająć w tym świecie :] A 10$ to i tak naprawdę niewiele, biorąc pod uwagę abonamenty innych MMO, tylko na jak długo wystarcza te 10$?

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 06 Maj 2009, 13:29 
Capable
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Sierpień 2008
cymesky napisał(a):
Rozrywka to np zrobienie jakiegoś wciągającego questa lub misji, nie wiem jak to się zwie w EU. Jakiś wspólny wypad gdziekolwiek, nie wiem jak wygląda kooperacja w tej grze. Lub cokolwiek co sprawiałoby, że chciałoby się wyskubać chociaż pół godziny żeby się czymś zająć w tym świecie :] A 10$ to i tak naprawdę niewiele, biorąc pod uwagę abonamenty innych MMO, tylko na jak długo wystarcza te 10$?

nie chcialbym Cie za bardzo na wstepie rozczarowac, ale:

1. nie ma tu questow, nie ma tu misji, sam sobie bedziesz musial wymyslac questy, np. dotarcie do wszystkich teleportow, to mozna za darmo i zajmie Ci to kilka/kilkanascie godzin :D

2. wspolny wypad, najpewniejsza opcja to znajdz dobrego mentora, ktory bedzie chcial sie zaopiekowac nowym graczem i poswiecic sporo czasu, bardziej doswiadczeni raczej nie beda chcieli pojsc strzelac w slabe moby, ani tlumaczyc jak ubrac zbroje ;) ale grajac w Twoim trybie od czasu do czasu po godzince bedziesz mial trudnosc z wspolna gra, bo albo nie bedzie z kim, albo juz beda robic co innego jak sie zalogujesz, a nikt pewnie nie bedzie specjalnie przerywal swoich zajec ;)

to tak po krotce, dodatkowo trafiles w zly okres, zeby zaczac grac, malo kto gra, malo co sie dzieje, pustki, marazm, zreszta zobacz na forum co sie dzieje, nic ;) takie optymistyczne zakonczenie :D

zachecilem? :D

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 06 Maj 2009, 13:34 
Amateur
Dołączenie:
Lipiec 2005
HP: 175
Society: Chlopaki z Ferajny
Nick w grze: Chudy
radzę nie wpłacać na początek wiećej niż10 dolców, za tę kaskę zobaczysz mechanikę gry, miodność, pozwiedzasz teren itp. questów jako takich to w grze brak, kooperacja właściwie też ubogo wygląda (tylko hunt). jeśli spodoba Ci się gra wiedz że jeden wypad na słabe moby z bronią typu p5 czyy kors400 kosztuje ok 220 ped wiec na godzinkę grania tyle musisz mieć wkładu (zwrot pomijam, moze byc 50% a może byc 1000% z przewagą tych 50 oczywiście :P ) na początek zanim wymaxujesz te bronie będziesz z pewnością wiedział czy gra Cię wciągnęła czy nie

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 06 Maj 2009, 13:56 
Inept
Dołączenie:
Maj 2009
Trudno powiedzieć czy zniechęciliście, ale wygląda na to że nie wiele osiągnę przy krótkim czasie przebywania w grze.
Dlaczego EU jest opustoszałe i dlaczego ma zły okres?

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 06 Maj 2009, 14:28 
Capable
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Wrzesień 2005
HP: 110
Society: Ziemniak Niemyty Luz
Nick w grze: Elanor
cymesky napisał(a):
Rozrywka to np zrobienie jakiegoś wciągającego questa lub misji, nie wiem jak to się zwie w EU. Jakiś wspólny wypad gdziekolwiek, nie wiem jak wygląda kooperacja w tej grze. Lub cokolwiek co sprawiałoby, że chciałoby się wyskubać chociaż pół godziny żeby się czymś zająć w tym świecie :]

Mysle,ze Eu raczej nie jest gra dla ciebie. Oczekujesz czegos innego niz to,co gra oferuje. Tutaj musisz liczyc sie z czesta frustracja zwiazana ze stratami (przemieszana z euforia,kiedy cos zarobisz ;p). A jesli chcesz zarobic, musisz ciagle liczyc sie z ekonomia. Malo tu ''czystej'' zabawy, i czysto rozrywkowych czynnosci - a jesli jzu cos takie jest, odbija sie to na kieszeni.

Ja juz bardzije polecalabym ci WoWa, jesli nie ''oficjalnego''',to na jakims porzadnym,prywatnym serwie (na pm moge ci dac namiary na moj). Masz tam i duuuzo questow, i rozrywke w grze pvp, i wspolne wypady z inynmi graczami do instancji. Imho to gra o wiele bardziej przyjazna. Tylko jeden glowny minus - w niej juz nie zarobisz ;] Z twojego postu wywnisokowalam,ze chdozi ci jedynie o dobra zabawe,a WoW sie do teog nadaje idealnie. (W inne MMO niz EU i WoW nie gralam.)

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 06 Maj 2009, 14:30 
Administrator
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Marzec 2005
HP: 133
Society: Poltropia
cymesky napisał(a):
Dlaczego EU jest opustoszałe i dlaczego ma zły okres?

Praktycznie od roku nie pojawiła się znacząca aktualizacja, ciągle trwają prace nad wprowadzeniem nowego silnika gry (CryEng2), ludzie są niepewni co te zmiany przyniosą, jedni się obawiają inni liczą na pozytywne zmiany, producent obiecuje ciągle niesamowite cuda -ot takie zamieszanie.

A co do rozrywki przy braku czasu - dla tego właśnie lubie Entropię, że tu płacisz kiedy chcesz i ile chcesz. Możesz zaglądać do gry raz na miesiąc nie martwiąc się, że przecież zapłaciłeś abonament za cały okres.
Pełna swoboda i dowolność. Jeśli liczysz na wyskillowanie postaci, zdobycie cennych przedmiotów itp - to oczywiście albo ogromne nakłady czasu albo gotówki. Ale do dobrej zabawy nie jest to konieczne.
Na początek radziłbym nic nie wpłacać - poznaj co możesz bez wpłacania, rozejrzyj się itp.
Jak zauważysz, że jest w tym coś dla Ciebie - wpłać te 10$ i poznawaj dalej.
Myślę, że warto spróbować.

Co do questów - jest jeszcze coś takiego jak Beacon Mission - fajna rozywka zespołowa ale to już wymaga troszkę doświadczenia i nakładów.

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 06 Maj 2009, 14:42 
Inept
Dołączenie:
Maj 2009
Nie no Elanor mylisz się niestety, WoW nie jest dla mnie. Dlatego wybrałem Eve Online, które wszystkim szczerze polecam. Szukam właśnie czegoś oryginalnego ... kiedy JIIIS lekko mnie zniechęcił :] tak Ty teraz wywołałaś przeciwne uczucia :] Nie szkoda mi stracić paru dolców. Jeżeli gra rzeczywiście stawia wysokie wymagania wobec użytkownika to staje się wartościowa. W WOWie osiąga się dosyć szybko status Super Wymiatacza i taka postać nie stanowi żadnej większej wartości. W Eve jest już zupełnie inaczej, zresztą to widać na serwisach aukcyjnych ile kto jest w stanie zapłacić za konto z Warcrafta a ile Eve Online. A o misje zapytałem, gdyż to akurat jest zazwyczaj jeden z głównych środków utrzymania in game.

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 06 Maj 2009, 16:42 
Novice
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Listopad 2006
HP: 167
Society: Niveus Lupus
Nick w grze: Fred Ice Issue
Gralem troche w Eve, powiem tak jak w kazdym non RCE kasy jest wiecej niz potrzeba, tak z lotu jak i na aukcji mozna zarabiac. W zasadzie trzeba sie starac zeby nie zarabiac. Jesli chcesz poznac moje zdanie to zapomnij o zarabianiu na loocie w EU. I to na locie z czegokolwiek. Takie jest moje zdanie. Istnieje podejzenie ze jak sie grubo wplaca to przerzucaja Cie do katalogu "donatorzy"
W kazdym razie pobiegaj poznaj mechanike.

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 06 Maj 2009, 20:56 
Capable
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Wrzesień 2005
HP: 110
Society: Ziemniak Niemyty Luz
Nick w grze: Elanor
cymesky napisał(a):
Jeżeli gra rzeczywiście stawia wysokie wymagania wobec użytkownika to staje się wartościowa.
W WOWie osiąga się dosyć szybko status Super Wymiatacza i taka postać nie stanowi żadnej większej wartości.

TO prawda. Tez mi to przeszkadza. M.in. z tego tez powodu zawsze wolalam klimat EU. Jednak zeby bez stresow pobawic sie na pvp wybralam wowa - poza tym spolcznosc jest tam jakby o wiele bardziej przyjazna,a grajac nigdy sie nie stresujesz,ze wlasnie przewaliles forse,i to jeszcze nudzac sie na polowaniu.

Poza tym..tutaj takim naprawde _Super_ Wymiataczem bez ogromnej wplaty nie bedziesz nigdy. Musisz pogodzic sie z szarym zyciem przecietniaka ;) Chociaz,jesli znajdziesz sposob na zarabianie forsy,moze to byc calkiem zadowalajace ;p
cymesky napisał(a):
A o misje zapytałem, gdyż to akurat jest zazwyczaj jeden z głównych środków utrzymania in game.

Niestety,tutaj (na poczatku) najbardziej dochodowa misja jest wplata ;P Mozesz tez (w pocie czola) zbierac pot z mobow i sprzedawac za grosze (doslosnie GROSZE) innym graczom,ale to bezsens. Prad wyniesie cie wiecej,niz zarobisz ;) Dopiero po wplacie mozesz zabrac sie za rzeczy przynoszace potencjalne zyski/straty: craft,hunt,mining. PvP przynosi tylko straty, chyba ze jestes wspomnianym Super Wymiataczem i wybeirzesz sie lootowac innych graczy.

Zaciekawiles mnie tym,jak bardzo chwalisz EvE, ale tam chyba tez trzeba cos placic,a nie chce zaczync drugiego mmo.

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 07 Maj 2009, 14:21 
Inept
Dołączenie:
Maj 2009
Rzeczywiście w Eve Online jest abonament, który oficjalnie wynosi 60 zł za miesiąc, ale ... można nie oficjalnie kupić doładowania na allegro np. i wtedy miesiąc kosztuje już tylko 30 zł. W sumie jeżeli ktoś zamierza intensywnie grać i dużo czasu będzie przebywał w świecie Eve z łatwością zarobi na abonament, bo można kupić abonament węwnątrz gry za tzw. Iski(to taka waluta w grze). Jest możliwość wypróbowania przez 14 dni na koncie trial. Po tym czasie może przedłużyć subskrypcje i konto stanie się już oficjalne, bez żadnych ograniczeń.
Z zarabianiem w Eve sprawa ma się tak, że jeżeli robisz misje lvl4 to zarabiasz na jednej od 20 - 50kk ISK. Misję robi się różnie, jedne szybko inne dłużej. Przy w miare sensownej postaci to od 1 - 2h razem ze zbieraniem złomu i salvage z pozostałości po misji. PLEX, czyli taki item reprezentujący przedłużenie subskrypcji o 1 miesiąc kosztuje okolo 300kk. Jak łatwo sobie policzyć, mianiak zarobi na subskrypcje w ciągu 3 dni xD Reszte ISKów na shipy do pvp, albo jak ktoś woli na allegro ;-) Średnio wartość 10kk to 1zł.
Eve jest grą, która pozwala odejść od siebie na dowolny czas ... możesz sobie zrobić przerwę, zapuścić długiego skilla ... np. takiego który robi się około miesiąca :] Po drugie nawet gdyby policzyć, że płaci się 30zł abonamentu za 1 miesiąc to te pieniądze wrócą, ponieważ można chara sprzedać i jeszcze nawet na tym zarobić :]
Gdybyś się zdecydowała, to chętnie służe pomocą.

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 07 Maj 2009, 16:53 
Amateur
Dołączenie:
Lipiec 2005
HP: 175
Society: Chlopaki z Ferajny
Nick w grze: Chudy
raczej zdecydowała ;)

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 07 Maj 2009, 18:42 
Mediocre
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Wrzesień 2006
HP: 145
Society: Eldorado
Nick w grze: MrBlonde
cymesky napisał(a):
... Tylko pytanie brzmi, czy jeżeli mogę poświęcić grze około godziny dziennie ... czy jest w ogóle sens zaczynać?

Moim zdaniem EU to gra zdecydowanie długodystansowa. Jak jesteś w stanie wytrzymać w niej rok albo dłużej to szczerze polecam. Średnio godzinka dziennie spokojnie wystarcza, sam gram w ten sposób już 2,5 roku :P To czy gra jest rozrywkowa czy nie to odczucie subiektywne, czasami wystarczy trafić na odpowiednich ludzi i nie potrzeba super gameplaya. Jeśli chodzi o tracenie kasy to nie ma sensu pisać od razu najgorszych scenariuszy. Powiedzmy, że za kwotę abonamentu WoWa spokojnie można sobie na początku grać. Przewaga nad Blizzardem jest taka, że jak będziemy grać sensownie, systematycznie i bez nadmiernych szaleństw system wcześniej czy później nam zapłaci i przy odrobinie szczęścia wyjdziemy na 0 a kto wie może nawet parę groszy da się zarobić ;)

Profil Offline

WyÅ›wietl posty z poprzednich:  Sortuj wedÅ‚ug  

Odpowiedz

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 19 gości

Panel
Skocz do: