Odpowiedz
Autor Wiadomość
Nie podano
PostWysÅ‚any: 29 Kwi 2009, 12:44 
Newbie
Dołączenie:
Lipiec 2007
HP: 0
Nick w grze: Dybead Rhocon Kern
Witam!

Znowu podchodzę do Entropii. Pierwszego avatara zrobiłem w 2004 ale w sumie nawet nie grałem bo nie miałem neta jakiś czas. Drugi raz ok rok temu, gdy pytałem tu na forum czy mi się opłaca przejście z EVE do EU, co mi żeście odradzili, więc nawet ava nie zrobiłem :]

Teraz trzecie podejście.

Datowany: 27 kwiecień 2009
Cel: dorobić się milionów na handlu i zostać strasznym oligarchą :D

Planuję zainwestować trochę grosza i sprawdzić przez kilka miesiący jakie są możliwości obracania i zwiększania kapitału.
Od 4 lat gram w EVE-online, gdzie dokonałem wiele, zaczynając od zera (co podpowiada mi, że w EU też sobie świetnie poradzę :P ):

- w czasie gdy byłem rekrutantem w swojej pierwszej korporacji (odpowiednik socu) ilość jej członków wzrosła od 6 do 40 (w 3 miesiące)

- zostałem wybrany CEO (szefem) tej korporacji i wynegocjowałem wcielenie jej do sojuszu terytorialnego (co daje kopa w rozwoju korpa i jego finansach)

- byłem jednym z założycieli i dowódcą powstałego później sojuszu (pierwszego polskiego sojuszu w eve), który zrzeszał 300 polskich i 100 włoskich pilotów

- oprócz przewodzenia sojuszowi w sensie organizacyjnym, administracyjnym i strategicznym, dowodziłem też naszą bojową flotą ponad 100 osób w trakcie kilkusetosobowych, kilkugodzinnych bitew.

- w międzyczasie poświęcałem wolny czas na prywatny handel, a gdy RL przycisnął i nie miałem czasu na prowadzenie sojuszu, zrzekłem się dowództwa i założyłem własną korporację handlo/inwestycyjną.

- w tej chwili moja korporacja zarządza majątkiem kilkunastu osób, a jej obroty i zyski przekraczają w tej kwestii większość innych korporacji i niektóre sojusze

Podsumowując, mam smykałkę do ludzi i handlu (w virtualu i realu też) i chcę spróbować swoich sił w EU.
W realu mam 28 lat i pracuję od 10 lat w handlu na różnych poziomach. Lubię pić, palić, grać na gitarze i oglądać gołe baby :D

W związku z powyższym, szukam fajnego soca z przyjaznymi dojrzałymi ludźmi w środku.
Z jakimi korzyściami i obowiązkami wiąże się bycie w socu to nie wiem, ale na pewno zbliża do ludzi ;)

Dodatkowo, jeśli jest to zasadne, szukam mentora.
Wydaje mi się, ża sam sobie poradzę z grą, ale że mentoring jest wpleciony w mechanikę gry, a i ktoś tu na forum napisał, że bez mentora osiągnę zero, to może warto by było...

Jeszcze raz, witam i czekam na ewentualne sugestie.

ciao
Rhocon

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 29 Kwi 2009, 12:57 
Administrator
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Marzec 2005
HP: 133
Society: Poltropia
Witam.

Widzę nie lada doświadczenie - sam jestem ciekaw jak to wyjdzie w starciu z Entropią :)

Miej tylko na uwadze, że w chwili obecnej panuje w EU mocny zastój, spadek cen,
spore zniecierpliwienie i wyczekiwanie tego co będzie po wprowadzeniu CryEng2.
Radzę naprawdę dobrze się zapoznać z tym światem nim zacznie się inwestować
- aby głupio tego nie stracić.
Soc i mentor na pewno sie przyda - ale nie jest niezbędny.

Powodzenia !

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 29 Kwi 2009, 13:27 
Capable
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Sierpień 2008
HP: 178
Society: Freelancer
Nick w grze: Piotr JIIIS Wojtowicz
witam,

co do mentora to ten kto napisal, ze bez mentora osiagnie sie zero jest ciamajda :D na EntropiaForum jest informacja praktycznie na kazdy temat, tutaj tez jest troche, a poza tym pytaj ludzi dookola ;)

i tak jak napisal ateush, nie jest za lekko teraz, np. w handlu konkurencja spora i oczekiwane zyski moga nie byc saysfakcjonujace ;) co nie znaczy, ze sie nie da :)

powodzenia w grze,
pozdrawiam

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 29 Kwi 2009, 18:40 
Trained
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Wrzesień 2008
jedno Ale mam co do twojego wspaniałego życiorysu virtualnego :)

Na nic ci tutaj doświadczenie z EVE. W EVE, jak każdym mmorpg, można od zera startować, bo system dosłownie daje ci pieniądze. Kiedyś tez się podniecałem, że umiem w grach typu EVE dorobić się, ze to łatwe, kwestia organizacyjna + polityka...

W entropii...system ci nic nie daje. Na każdej płaszczyźnie każdej profesji prawie ZAWSZE otrzymujesz mniej, niż wyniosły koszty inwestycyjne. Chyba, że masz szczęście i trafisz item/ATH lub dobrą serię. Tutaj ludzie liczą się z każdym PED'em, motywy zarządzania czyimś kapitałem były przerabiane wiele razy, obecnie istnieje chyba tylko jeden pewnik, tj: EIF (Entropia Investment Funds): http://www.eifund.net/T3/
Bo chyba chodzi ci o tego typu biznes.
Klientów znajdziesz niewielu, a deflacja jaka ma miejsce w Entropii, utrudnia zadanie.
Tyle na teraz :)

a i ps. mało w którym socu można doświadczyć kooperacji rodem z EVE, na zasadzie: ty kopiesz, ty craftujesz, ty sprzedajesz w tym i tym systemie.
Jest to tu niemożliwe

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 29 Kwi 2009, 20:28 
Capable
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Sierpień 2008
Level napisał(a):
W entropii...system ci nic nie daje. Na każdej płaszczyźnie każdej profesji prawie ZAWSZE otrzymujesz mniej, niż wyniosły koszty inwestycyjne. Chyba, że masz szczęście i trafisz item/ATH lub dobrą serię. Tutaj ludzie liczą się z każdym PED'em, motywy zarządzania czyimś kapitałem były przerabiane wiele razy, obecnie istnieje chyba tylko jeden pewnik, tj: EIF (Entropia Investment Funds): http://www.eifund.net/T3/
Bo chyba chodzi ci o tego typu biznes.
Klientów znajdziesz niewielu, a deflacja jaka ma miejsce w Entropii, utrudnia zadanie.
Tyle na teraz :)

ale chaosphere nie chce zarabiac na systemie, tylko na ludziach, jedyny w miare pewny sposob ;)

na systemie w 99% nie zarobisz, na systemie mam na mysli na zwrocie w TT, kluczem jest sprawne operowanie markupem, a wtedy i na crafcie komponentow z niskich leveli mozna zarobic, nie beda to tysiace ped w miesiac, ale pare pedka na + zawsze, przynajmniej nie trzba wtedy wplacac ;) a i skille rosna i potem mozna pomyslec nad craftem czegos bardziej dochodowego

co do biznesow to sa jeszcze co najmniej dwa oprocz EIF, nie mniej nie wiecej ryzykowne, ale nie bede tu robil reklamy, info jest na EF

Level napisał(a):
a i ps. mało w którym socu można doświadczyć kooperacji rodem z EVE, na zasadzie: ty kopiesz, ty craftujesz, ty sprzedajesz w tym i tym systemie.
Jest to tu niemożliwe

ale sa ;) co nie zmienia faktu, ze w EU wiekszosc gry to gra solo

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 29 Kwi 2009, 21:03 
Poor
Dołączenie:
Lipiec 2007
Lev ma racje Eve ? co to jest? jakie realia ? gdzie hazard :PPPPPPPPPPP

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 30 Kwi 2009, 23:12 
Gacie Gibona
Dołączenie:
Lipiec 2006
Society: Kingsajz
Nick w grze: Martre
masterpe napisał(a):
Lev ma racje Eve ? co to jest? jakie realia ? gdzie hazard :PPPPPPPPPPP

co piles? ;P tez chce ;P

btw witaj, i sie nie sugeruj, pieprza wszyscy;P sami specjalisci :D

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 01 Maj 2009, 17:07 
Novice
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Maj 2005
Eve nie bralbym na powaznie w porownaniu do entropi, tez gralem w eve i jest to malo trafny wybor gry ktora moze dac jakis obraz jesli chodzi o umiejetnosci tworzenia czegos z niczego . W entropi nastaw sie na to ze nawet jesli cos jest 100 % pewne to i tak jest niepewne , to co zainwestujesz nie masz zadnych gwarancji ze nie stracisz na tym i to sporo . Tu nie ma niczego co zawsze da sie na tym przyciac % albo jakis utarg ... Ludzie po kilka lat trzymaja w storagu itemy czekajac aaz nabiora jakiejs wartosci bo kiedys wpakowali sie z bardzo gruba forsa w niepewne interesy .Moja rada, zanim zaczniesz tracic kase, poobserwuj ze 2 tyg aukcje, wyda ci sie to strasznie nudne i po paru godzinach stwierdzisz ze znasz juz pelny asortyment , ale to niestety tylko ci sie wyda . I najwazniejsza rzecz, nikt ci nie da rady jak zarobic, bo z reguly bedzie sie samemu zarabialo wlasnie dzieki mozliwe ze pewnej luce na rynku . A i taka rada od starego resellera ( oczywiscie ze zartuje z tym reselerem ) zaloz sobie inne konto do zabawy w handel , ta profesja nie przynosi chwaly, bedziesz ponizany, wysmiewany, nie raz i nie dwa wyzywany . Nikt nie lubie reselerow, nikt ich nie szanuje ale zato kazdy to robi ... :)

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 01 Maj 2009, 18:37 
Capable
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Sierpień 2008
RafiS napisał(a):
A i taka rada od starego resellera ( oczywiscie ze zartuje z tym reselerem ) zaloz sobie inne konto do zabawy w handel , ta profesja nie przynosi chwaly, bedziesz ponizany, wysmiewany, nie raz i nie dwa wyzywany . Nikt nie lubie reselerow, nikt ich nie szanuje ale zato kazdy to robi ... :)

o wlasnie RafiS, zwrociles uwage na wazna rzecz :) a juz prawie zapomnialem, ze nie lubi sie resellerow, bo nikt o tym ostatnio nie wspominal :D

jest to po prostu chyba najwieksza paranoja z jaka spotkalem sie w tej grze, no zesz pip pip pip, w grze opartej na ekonomii nie wolno sobie pohandlowac, bo zaraz znajda sie prostacy, zawistnicy, zyciowe niedorajdy, ktorym zal dupe sciska ;), ze inni potrafia, a oni nie i ze innym wiedzie sie lepiej niz im i beda po Tobie jechac, bo gdzies tam uslyszeli, ze reseller jest beee i powtarzaja to naokolo bez glebszego zastanowienia, a jak zapytasz dlaczego to nawet nie beda wiedzieli jak to uzasadnic, po prostu olewaj takie typki i rob swoje ;) bedziesz uczciwie handlowal i bedziesz mily dla klientow, to bycmoze zdobedziesz w ten sposob wiecej przyjaciol niz gdziekolwiek indziej, powodzenia

PS. zapomnialem, jezeli ktos poczul sie obrazony moim postem, to na pewno nie lubi resellerow, a ja nie lubie tych co nie lubia resellerow ;) i obrazenie bylo celowe :D

Ostatnio edytowany przez JIIIS, 01 Maj 2009, 18:48, edytowano w sumie 1 raz

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 01 Maj 2009, 18:47 
Trained
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Wrzesień 2008
heh JIIIS, trochę mniej zawiści :P czasami chciałbym, aby na tym forum panowała miła atmosfera z EF...ale to chyba niemożliwe.

cóż, zazdrość to cecha ludzka, a są też soce, które zamożnego resellera przyjmą z otwartymi ramionami, bo liczy się dla nich tylko kasa i mają gdzieś etykę, chociaż...w biznesie nie ma miejsca na czułości. eh, JIIIS, zazdroszczę ci, że masz głowę do handlu :evil:

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 01 Maj 2009, 19:04 
Capable
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Sierpień 2008
Level napisał(a):
heh JIIIS, trochę mniej zawiści :P czasami chciałbym, aby na tym forum panowała miła atmosfera z EF...ale to chyba niemożliwe.

cóż, zazdrość to cecha ludzka, a są też soce, które zamożnego resellera przyjmą z otwartymi ramionami, bo liczy się dla nich tylko kasa i mają gdzieś etykę, chociaż...w biznesie nie ma miejsca na czułości. eh, JIIIS, zazdroszczę ci, że masz głowę do handlu :evil:

ja wiem Level, czy w moim poscie byla zawisc? :) moze, ale na pewno bylo niezadowolenie i zlosc na nieuzasadniona zawisc do resellerow :D Ci co psiocza nie maja bladego pojecia jakie dobre elementy do gry wnosza resellerzy

nikt nie mowi, ze kazdy reseller jest dobry, ale to tak jak nazwanie lapowkarzami wszystkich lekarzy i prawnikow, bo kilku wzielo w lape, a w grze panuje tendencja nazywania resellerem kazdego kto cokolwiek kupi taniej i chce sprzedac drozej, no ale to nie post nad etyka handlu i to tyle ode mnie :)

aha, a co do glowy do interesow to nie trzeba miec wielkiej glowy, wystarczy troche rozeznania i dobrych kontaktow i troszke czasu i to tyle ;)

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 04 Maj 2009, 12:57 
Trained
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Kwiecień 2009
HP: 142
Nick w grze: Ralph Sivy Bittner
Ja nie lubię resellerów, którzy floodują z dopiskiem do swojego ogłoszenia "Best prices on Calypso" etc. W sumie teraz to mnie to wali bo wszystko z miningu idzie do stałych kupców ale kiedyś zanim wyrobiłem sobie tą listę to irytujące było handlowanie z panem "Best prices", który skupował ledwo nad tt i jeszcze pyskował, że nigdzie nie znajdę lepszej oferty i wogóle jestem noob i nie wiem na czym ta gra polega :lol: I takich ludzi spotykało/spotyka się niestety dość często... Często nachodzi mnie też myśl, że powinno sie wprowadzić limit wiekowy w EU :lol:

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 04 Maj 2009, 13:19 
Beginner
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Sierpień 2005
Nick w grze: Ar predus Ku
Level napisał(a):
eh, JIIIS, zazdroszczę ci, że masz głowę do handlu :evil:

Głowa jak to głowa - lepiej ją mieć niż nie mieć ;) Głównie trzeba mieć chęci, cierpliwość oraz czas, bo filozofii wielkiej tu nie ma :)

PS. Post ten jest postem o naturze ogólnej, w żaden sposób nie jest on skierowany do JIIIS.

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 04 Maj 2009, 14:13 
Capable
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Sierpień 2008
predus napisał(a):
Level napisał(a):
eh, JIIIS, zazdroszczę ci, że masz głowę do handlu :evil:

Głowa jak to głowa - lepiej ją mieć niż nie mieć ;) Głównie trzeba mieć chęci, cierpliwość oraz czas, bo filozofii wielkiej tu nie ma :)

PS. Post ten jest postem o naturze ogólnej, w żaden sposób nie jest on skierowany do JIIIS.

no i dobrze to ogolnie podsumowales :)

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 17 Sie 2009, 18:42 
Inept
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Sierpień 2009
HP: 100
Society: Code-27
Nick w grze: Ksena Ata Ant
:mrgreen: Maj nie maj ale gra?

Ostatnio edytowany przez Ksena, 17 Sie 2009, 19:35, edytowano w sumie 1 raz

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 17 Sie 2009, 19:28 
Beginner
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Sierpień 2005
Nick w grze: Ar predus Ku
Ksena napisał(a):
Witam ja gram krótko i nie mam mentora sama zdobyłam to co teraz posiadam.Skile i doświadczenie ,ale jako nowa w tym świecie gry cięzko jest samemu dojśc i zdobyć cokolwiek gdyby nie forum i moja kochana Sall ,nie osiągnełabym tego co mam.Pozdrawiam i życzę powodzenia ,mam nadzieję że znajdziesz odpowiedniego mentora który poprowadzi cię w tej grze. :D
No pewnie już znalazł, albo przestał grać, bo temat jest z początku maja... :roll:

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 17 Sie 2009, 19:34 
Inept
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Sierpień 2009
HP: 100
Society: Code-27
Nick w grze: Ksena Ata Ant
A może komp mu wysiadł i nie gra ---- :shock:

Profil E-mail Offline

WyÅ›wietl posty z poprzednich:  Sortuj wedÅ‚ug  

Odpowiedz

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 9 gości

Panel
Skocz do: