Odpowiedz
Autor Wiadomość
Nie podano
PostWysłany: 14 Sty 2009, 09:00 
Adept
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Maj 2005
HP: 291
Witam,
Chcę się tu podzielić ostatnimi doświadczeniami podczas ostatniej małej, "próbnej" oficjalnej wypłaty z gry... Może to komuś coś uświadomi lub pomoże.

Po ostatnich zmianach dotyczących przyjmowania przez banki krajowe przelewów zagranicznych postanowiłem otworzyć konto walutowe specjalnie do wypłat z gry. Miało to również na celu wygodę - możliwość sprzedaży otrzymanej waluty po najbardziej korzystnym, wybranym przeze mnie kursie.

Przed otwarciem konta walutowego napisałem do Supportu MA zapytanie czy byłaby możliwość by przelewy do mnie wysyłali w USD - bo jak każdy wie MA na swojej stronie pisze, że przelewy do USA są realizowane w USD, a do krajów Europy w EUR. MindArk odpisał, że nie ma problemu mogą do krajów Europy również przelewać w USD ale za każdym razem muszę to zgłaszać, że tak chcę.

Według informacji uzyskanych z Supportu założyłem konto walutowe USD z jednego powodu, dlatego nie w EUR - ważna rzecz - MA posiada rachunek USD jeśli zgłasza ktoś z Europy wypłatę, MA dokonuje wypłaty z tego rachu podając kwotę w EUR, a co za tym idzie? Przewalutowanie - Bank który przyjmuje zlecenie sprzedaje (po cenie kupna - czyli tej niższej cenie) odpowiednią ilość USD w tym przypadku za szwedzkie korony, a następnie kupuje za nie po cenie sprzedaży (czyli tej wyższej) odpowiednią ilość EUR. Po tej operacji przewalutowania realizuje przelew. Przy dobrych wiatrach w tym miejscu jesteśmy ok. $50 w plecy przy kwocie $1000, którą chcemy wypłacić.

Po założeniu konta walutowego USD zgłosiłem niewielką wypłatę w celach zapoznawczych z nową metodą wypłaty, dlatego we stępie napisałem "próbnej". Chwilę po wypełnieniu formularzy w grze napisałem do supportu o dokonanym zgłoszeniu wypłaty i uwagach jej dotyczących, między innymi o tym, że przelew ma być w USD, a nie w EUR ze szczegółowym wyjaśnieniem, że konto to przyjmuje tylko USD. Uzyskałem odpowiedź, że zrobili notkę, przelew będzie w USD (napisali ile dokładnie przeleją w USD), uzyskałem też informację o terminie oczekiwania - 40 dni roboczych. Po tej odpowiedzi jeszcze raz zaznaczyłem pisząc o USD, żeby nie zapomnieli o tym bo to ważne. Odpowiedzieli ponownie, że wszystko jest OK i przelew wyjdzie od nich w USD - temat zamknęli... pewnie się wkurzyli, że jestem tak upierdliwy ;)

Minęło 3 tygodnie od dokonania wypłaty, na koncie nie ma kasy no ale nie minęło jeszcze 40 dni roboczych... mimo to piszę, zakładając nowy temat w Supporcie - jak tam moja wypłata? - się pytam... itp, itd. napisałem by nie zamykali tej sprawy, by napisali mi informację kiedy już kasę wyślą. Odpisali, że wypłata oczekuje na realizację. Ja oczywiście jako upierdliwiec, piszę odpisując na ich informację o przelewie w USD :D by się nie pomylili i przelew zrobili w USD. Tu znowu dostaje odpowiedź, że tak będzie, żebym się nie martwił itd...

4 dni po tym, loguję się do Banku, patrzę, a tam dolce na koncie, patrzę dokładniej i oczom nie dowierzam o.0 brakuje bite $60 o.0 wchodzę w potwierdzenie, a tu już masakra przelew wyszedł od MA w EUR !! o.0 ...no ale żeby to potwierdzić w 100% dzwonie do banku... Mówię pani, że prosiłem firmę o USD, a w potwierdzeniu widzę EUR. Pytam się czy to oni wysłali w EUR czy bank zrobił mnie na zielono? Pani wyraźnie mówi, że przelew wyszedł w EUR ze Szwecji więc to oni popełnili błąd. Pani z banku informuje mnie jeszcze, że to dla mnie najbardziej jest niekorzystne bo bank przyjmując przelew walutowy na konto walutowe w innej walucie musiał przewalutować EUR na USD - w tym przypadku, a wygląda to następująco:
1. Przychodzi przelew w EUR na konto w USD - Bank sprzedaje w moim imieniu, czyli odkupuje EUR po aktualnej cenie zakupu,
2. Za uzyskane złotówki kupuje dla mnie po aktualnej cenie sprzedaży USD i dopiero wtedy księguje tą kwotę na moim walutowym koncie.

W moim przypadku bank za operację przewalutowania z EUR na USD skasował ok. $60 - tyle jestem w plecy po mojej stronie, a ile po stronie MA kiedy oni u siebie dokonali przewalutowania z USD na EUR - nie mam pojęcia.

Sprawa jest jasna, jak dla mnie - MindArk popełnił błąd - czy celowo? nie wiem - napisałem w tej sprawie do Supportu - teraz oczekują na odpowiedź - ciekawe co zrobią z tą sprawą. Biorąc pod uwagę to, że kiedy ktoś poda błędne dane konta do wypłaty, a oni mimo to wyślą pieniądze, które następnie do nich wrócą - kasują 1000 PED bez względu na wielkość wypłacanej kwoty - powinni mi zapłacić teraz karę + to co straciłem lol

Opisałem wyraźnie sytuację w supporcie wskazując na moje monity o tym, że chcę przelew w USD i o tym, że support zapewniał mnie, że przelew będzie w USD podając mi kwotę początkową jaka od nich wyjdzie w USD.

Jak sądzicie uznają mi swój błąd? Oddadzą poniesione przeze mnie straty wynikające z ich błędu?

Jak MA mnie oleje i załatwi tę sprawę negatywnie napiszę to co tu napisałem na EF ze screenami z Supportu. Ciekawy jestem czyja jest racja ;)

Pozdrawiam.

PS.
Moim zdaniem jeśli wpłacamy w USD powinniśmy otrzymywać wypłaty w USD... dlatego, że oni dla strefy Euro mogą posiadać konto walutowe EUR i sami mogą przewalutowywać USD na EUR na podstawie opisanych wyżej warunkach, a przy tym zarabiając na tym. Jeśli tak robią to my tracimy a ludzie z USA nie - to jest sprawiedliwe? ale z tego co wiem mają konto w USD i z niego robią wszystkie wypłaty - czyli zarabia bank nie oni - ale wszystko jest możliwe...

Sprawa jest na tyle ciężka co trudna do opisania, dlatego w razie jakichkolwiek wątpliwości wynikających z niejasnych moich wypowiedzi proszę o ewentualne uwagi.

Ostatnio edytowany przez XII, 14 Sty 2009, 09:25, edytowano w sumie 1 raz

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 14 Sty 2009, 09:25 
Green
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Sierpień 2006
HP: 122
Society: www.*****
Nick w grze: TytanickPL
Jaka bzdura ... w/g Mnie bardzo możliwe że MA sie pomyslilo lub jest też taka opcja ze nie mogą inaczej zrobić niż wysłać w euro - a to co ci mówili to ściema...
W/g mnie też MA moze sie niezgodzic na oddanie ci kasy z powodu ich błędu, jezeli jednak tak się stanie, to proponuje napisac do samej kierowniczki supportu - tej nowej (poszukaj w newsach na forum)

Jezeli chodzi o te przewalutowania to też miałem ten problem jak płaciłem eKartą USD za granica, miałem raz podwójne przeliczenie jak wybrałem płatność w euro.

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 14 Sty 2009, 09:31 
Adept
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Maj 2005
Dlaczego bzdura? Wyjaśnij mi...
Dlaczego nie mogą jak na swojej stronie oficjalnie nawet piszą, że wypłaty mogą być realizowane w innej walucie niż domyślnie przypisane do odpowiednich regionów (np. USD jest taką inną walutą na Europę niż domyślnie ustalone EUR - LOL) jeśli zgłoszą to w supporcie... ja zgłosiłem ;)
Czyżbyś podchodził emocjonalnie do tej sprawy? Ja po to założyłem ten temat bo chcę uniknąć opłat wynikających z przewalutowania podczas oficjalnych wypłat z gry - nie myśląc tylko o sobie, pisząc to publicznie... - opisuję sytuację wziętą z życia bez ściemy uświadamiając innych ludzi, że można jednak bez dodatkowych wynikających z przewalutowania opłat wypłacić kasę z gry. Bank wyraźnie mi powiedział - gdyby przelew przyszedł w USD miałbym więcej o 60 dolców na koncie - czego tu nie rozumiesz?

cyt. ze strony MA w sprawie wypłat na konto bankowe:

"Swedish residents receive Swedish kronor. European Union residents receive Euro. Residents in the United States, Canada and other countries receive US dollars.

In exceptional cases, MindArk may transfer other currencies against a small fee, however customers requesting other currencies are asked to contact the Support Dept. first."

...a dodatkowo MA w supoorcie mi potwierdził, że zrobią przelew w USD.
Ja nie widzę problemu po za ich błędem - nie dotrzymaniem słowa, obietnicy bo jak to nazwać? lol ;)

Ostatnio edytowany przez XII 14 Sty 2009, 12:10, edytowano w sumie 2 razy

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 14 Sty 2009, 09:38 
Trained
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Wrzesień 2008
HP: 0
Temat bez sensu, to do supporta, nam nic do tego, kolejny z cyklu: nie ufajcie im.

Ja jakoś nie zwracam uwagi na to, niech wysyłają nawet w zimbabwiańskich dolarach. Taka kłótnia o parę złotych eh... :roll:

Swoja droga widać nie rozumiesz tego co oni napisali, że tu i tu taka waluta a tu i tu taka....jesteś w europie, wysyłają w euro, widocznie jakaś pomyłka albo co, bo mnie np zapewnili, kiedy do nich napisałem, ze chce w USD wypłaty i jakąś notkę sporządzili do konta i rzeczywiście w USD przychodzi withdrawal.

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 14 Sty 2009, 09:47 
Adept
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Maj 2005
Założyłem temat w dobrej wierze by naświetlić sytuację, że są możliwości uniknięcia dodatkowych opłat podczas wypłaty z gry, a mimo wszystko mnie atakujesz level??

To, że MA się pomylił to już inna sprawa, która na 100% będzie wyjaśniona przez nich samych... jak? nie wiem... to się okaże być może jeszcze dziś...

...a konto walutowe ma jeszcze zaletę taką, że mamy swobodę z terminem sprzedaży tej waluty czyli możemy ją sprzedać po korzystnym dla nas kursie w jakimkolwiek terminie, normalnie to w dzień kiedy przychodzi przelew bank zamienia go na złotówki po aktualnym w tym czasie kursie - nie mamy na to wpływu.

Ostatnio edytowany przez XII 14 Sty 2009, 12:09, edytowano w sumie 5 razy

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 14 Sty 2009, 10:16 
Adept
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Maj 2005
post prze edytowałem, usunięt ponieważ stracił sens po usunięciu poprzedzających go postów innych użytkowników - wiadomość wygenerowana i edytowana automatycznie przez bota forumowego Spider666

Ostatnio edytowany przez XII 14 Sty 2009, 12:05, edytowano w sumie 2 razy

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 14 Sty 2009, 11:17 
Beginner
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Październik 2007
HP: 149
Society: DASK
Nick w grze: Slawek Buzz Buzzard
Sorry za offtopa :P
ale przydałyby się twoje korespondencje z MA. Może jednak Ty coś nie tak do nich napisałeś? Może za późno/wcześnie.

Wiesz typu:
"Can you send in USD?"
"Yes we can" - mogą ale nie muszą ;)

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 14 Sty 2009, 11:40 
Moderator
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Wrzesień 2005
Society: FoFW
Fajnie że usuneliście niepotrzebne śmieci sami...

Mutak pokaż żeczywiście korespondencję może jest tam jak buzz mówi coś co oni mogli zinterpretować na swoją modłę.
W sumie to mail do nowej Pani supprtdyrektor się aż prosi. Jak sprawę oleją to już lipa. Na EFie taki temat złapie duży poklask ale chyba go usuną bo w regulaminie mają że nie można narzekać na MA... :twisted:

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 14 Sty 2009, 11:59 
Adept
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Maj 2005
ja nic nie usuwałem :P
Jak wrócę do domu to sprawdzę co MA mi odpisał :) no i w razie pogłębiających się problemów wkleję swoje i ich wypowiedzi ;)

Ostatnio edytowany przez XII, 14 Sty 2009, 12:07, edytowano w sumie 1 raz

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 14 Sty 2009, 12:05 
Mediocre
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Czerwiec 2005
HP: 143
Society: RED LEGION
Mutak dzięki za zwrócenie uwagi. Przyda się !!
Na spokojnie poczekajmy co odpowie MA

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 14 Sty 2009, 14:10 
Apprentice
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Marzec 2006
HP: 162
Society: SoD
Nick w grze: sexi69 sexowna69 sexy69
Baedzo dobze Muti że to napisałeś tez mam w mBanku karte taką opcje jak ty czekam na odpowiedz co ci napiszą bede wiedział co robić i jak wypłacać :)

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 14 Sty 2009, 14:51 
Amateur
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Sierpień 2005
Society: Red Legion
Nick w grze: Michal Kedzior Bond
Mutak, a w jakim banku masz to konto walutowe? Bo troche dziwne jest dla mnie ze na 1k$ straciles 50-60$ na roznicach kursowych. Ja mam w mbanku zwykle konto (nie walutowe) i do tej pory we przy wszystkich wyplatach kurs byl nizszy od oficjalnego NBP (kurs w dniu wplyniecia kasy na moje konto) tylko o kilka groszy (przypuszczam ze bank wzial jakas prowizje) no ale to nie bylo 5-6% jak u ciebie (u mnie to bylo w okolicy 1-2%).

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 14 Sty 2009, 15:52 
Adept
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Maj 2005
Kedzi nic dziwnego, też mam w mBanku ;) po prostu na konto walutowe USD przyszedł mi przelew w EUR od MA (prosiłem o USD - nie zrobili tego mimo moich próśb i ich obietnic) Bank potraktował to w taki sposób jak pisałem powyżej. Od strony wyliczeń wg kursów to już Ci piszę:

W tym dniu (13.01.2009 godz. 8:40) o tej godzinie kursy walut przedstawiały się następująco:

do wglądu na stronie mBnaku
EUR kupno: 4.0557 sprzedaż: 4.2043
USD kupno: 3.0608 sprzedaż: 3.1730

Przelew przyszedł na moje konto walutowe USD mniej więcej o godz. 8:40 o wartości 745 EUR (tyle przelał MindArk mam właśnie potwierdzenie pisemne z banku). Bank przyjmując ten przelew zrobił tak:

1. sprzedał 745 EUR po cenie kupna (4.0557, czyli kupił niby to EURO) co dało mu 3021.4964zł

2. za uzyskane złotówki 3021.4964zł zakupił po cenie sprzedaży (3.1730, czyli mi sprzedał USD) co w rezultacie dało 952.26 USD <- taką też kwotę zaksięgowali mi na koncie

"...we will be sending is 1015.10 USD." <-tyle mieli mi przelać; kwota po odliczeniu opłat związanych z przelewem. mBank za błąd MA skasował 106zł, a gdzie reszta? między 952.26 a 1015.10 jest różnica $62.84...

Wszystko to co napisałem powyżej potwierdził mi bank w 100%, że tak zrobili, że otrzymali 745 EUR itd... Ja jestem głupi czy ktoś próbuje zrobić ze mnie debila?

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 14 Sty 2009, 15:57 
Capable
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Sierpień 2008
HP: 178
Society: Freelancer
Nick w grze: Piotr JIIIS Wojtowicz
Temat jak najbardziej odpowiedni, zeby pozniej inni nie plakali po wyplacie, bo skoro mozna tak wyplacac pieniadze to mozna, teraz pozostaje wlasnie kwestia, gdzie lezy problem. Na razie utwierdza mnie to w przekonaniu, ze Oni nas wogole nie sluchaja, poczekajmy na ciag dalszy, oby pozytywnie zakonczony :)

@Level: w sumie masz racje, po co sobie zawracac glowe 60 dolarkami, to "tylko" 180 PLN, 30 piw w barze, 60 ze sklepu, 30 paczek fajek, 1/7 zarobku pielegniarki, 1/3 zasilku dla bezrobotnych po studiach, wystrzalowy wieczor w drogiej restauracji, albo 600 PED w EU, wybierz, ktora kwota bardziej Ci przemawia do glowy :P

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 14 Sty 2009, 16:17 
Adept
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Maj 2005
Nie mam jeszcze jakiejkolwiek odpowiedzi od MA.... milczą. Być może próbują zbadać sprawę kto zawinił wysyłając w EUR zamiast w USD i mam cichutką nadzieję, że rozpatrzą to pozytywnie. Miałem już taki przypadek wcześniej, że olali to co piszę w supporcie podczas zgłaszania wypłaty i przelew im wrócił - napisali mi wtedy, że obciążają mnie karą umowną w wysokości 1000 PED - ja oczywiście mając czyste spojrzenie na całą sprawę poprosiłem o przefaksowanie mi potwierdzenia przelewu który do nich wrócił, podałem nr faxu - 5 minut i miałem już fax od nich ;) no i wtedy mogłem w 100% stwierdzić kto zawinił - oczywiście oni bo źle wpisali dane na przelewie ;) a co zgłaszałem w supporcie - po prostu miałem dowód na to, że poprawka została przyjęta przez support w samym supporcie. Nie było żadnego problemu, poczytali, przyznali mi rację i zrobili ponownie przelew na koszt własny w 100% ;) bez żadnych kar... W tej sytuacji też mam dowody na to, że zgłaszałem potrzebę otrzymania przelewu w USD jak i o przyjęciu mojego zgłoszenia przez support. Więc sprawa powinna być klarowna w pewnym sensie. Powinni mnie teraz poprosić o przesłanie im potwierdzenia przyjęcia przez mój bank tego przelewu, żeby mieć dowód ile bank skasował i przynajmniej tą kwotę zwrócić by wyjść z tej sytuacji z twarzą... lub uwierzyć mi na słowo i też zwrócić to co sam zadeklarowałem. Ale jak będzie to się okaże jeśli sami zdecydują się w ogóle odpisać ;)

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 14 Sty 2009, 16:23 
Capable
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Kwiecień 2005
Society: Poltropia
przy obecnych kilkuprocentowych whaniach kursów z dnia na dzień faktycznie warto się nad tym zastanowić

jesli MA podaje na stronie mzliwość uzgodnienia waluty przelewu i ja potwierdza poprzez support to sprawa jest oczywista, co innego jeśli się nie dogadaliście

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 14 Sty 2009, 16:31 
Adept
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Maj 2005
coover napisał(a):
przy obecnych kilkuprocentowych whaniach kursów z dnia na dzień faktycznie warto się nad tym zastanowić

jesli MA podaje na stronie mzliwość uzgodnienia waluty przelewu i ja potwierdza poprzez support to sprawa jest oczywista, co innego jeśli się nie dogadaliście

Było dogadane wszystko...

Cytuj:
07 Jan 2009 You wrote:
Hi,
Please remember about the transfer in currency of USD.

08 Jan 2009 Entropia Support:
Hi,
Thank you for your message. Yes, a comment has been added to your account about your withdrawal in USD. Have a nice day in Entropia Universe.
Kind regards,
Entropia Universe Support

..., a to było ostatnie moje przypomnienie i ich potwierdzenie przelewu w USD.

a cała sprawa jest bardzo istotna bo sporo można zaoszczędzić, a mało kto wie, że tak można ;) ja nie chcę nikomu zaszkodzić po prostu tematem tym próbuję coś uświadomić i przestrzec przed zbędnymi opłatami ;) a, że mi się nie udało z powodu błędów MA no to temat się dalej ciągnie ;)

Ostatnio edytowany przez XII, 14 Sty 2009, 16:40, edytowano w sumie 1 raz

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 14 Sty 2009, 16:40 
Trained
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Wrzesień 2008
to poproś ich o wypłatę w złotówkach, z tym, że od każdej kwoty pobierają 10%...bo taka opcja też istnieje, nawet raz skorzystałem o tak o czemu nie.

teraz jestem fajny ?

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 14 Sty 2009, 16:41 
Adept
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Maj 2005
po co mi w złotówkach kiedy ja chce mieć w USD by w razie ujowgo kursu zaczekać z wymianą ;) jeszcze nie załapałeś o co biega? omfg... lvl

raz wypłaciłem kiedy dolec był po 2.12 (wtedy czekałem 6 dni na wypłatę, a sądziłem, że poczekam z 3 miesiące tak jak pisał MA no ale cóż) gdybym miał walutowe konto a MA przesłałby mi przelew w USD dziś miałbym o 4k zł więcej ;) i tylko przelew w USD od MA ratuje sytuację bo jak zrobili mi wtedy przelew w EUR to musieli przecież przewalutować u siebie USD na EUR po ujowej cenie za dolca. Łapiesz teraz w czym rzecz?

a wnioski które mi powoli przychodzą i uświadamiają pewne kwestie są jedne i bardzo pouczające... WPŁACASZ W USD - ŻĄDAJ W USD - wtedy masz szanse najmniej stracić. Dlatego cale to zamieszanie ;)

a za to, że tak na mnie skoczyłeś z rana nie jesteś fajny... bo gdybym chciał komuś zaszkodzić... ehhh a poza tym pomysł wypłacania kasy z gry w walucie innej niż USD jest nie fajny i nieopłacalny, a w PLN to już całkiem poroniony lol :/

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 14 Sty 2009, 16:51 
Trained
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Wrzesień 2008
XII napisał(a):
po co mi w złotówkach kiedy ja chce mieć w USD by w razie ujowgo kursu zaczekać z wymianą ;) jeszcze nie załapałeś o co biega? omfg... lvl

raz wypłaciłem kiedy dolec był po 2.12 (wtedy czekałem 6 dni na wypłatę, a sądziłem, że poczekam z 3 miesiące tak jak pisał MA no ale cóż) gdybym miał walutowe konto a MA przesłałby mi przelew w USD dziś miałbym o 4k zł więcej ;) i tylko przelew w USD od MA ratuje sytuację bo jak zrobili mi wtedy przelew w EUR to musieli przecież przewalutować u siebie USD na EUR po ujowej cenie za dolca. Łapiesz teraz w czym rzecz?

a wnioski które mi powoli przychodzą i uświadamiają pewne kwestie są jedne i bardzo pouczające... WPŁACASZ W USD - ŻĄDAJ W USD - wtedy masz szanse najmniej stracić. Dlatego cale to zamieszanie ;)

wyplata w USD ma sie nijak do czasu oczekiania. dziwne, bo we wakacje kiedy dolar był po 2 zl, tez dostawalem przelewy w pare dni, nawet raz w zlotowkach poprosilem i po 4 dniach byly pieniadze na koncie eh...to tak nawiasem

ty tez nie jestes fajny, jakieś zamieszanie o nic.

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 14 Sty 2009, 17:04 
Novice
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Listopad 2006
HP: 167
Society: Niveus Lupus
Nick w grze: Fred Ice Issue
ja pi...dole level nie wypowiadaj sie jesli z wyzyn swego intelektu nie jestes w stanie zobaczyc problemu. Oczywiscie ze to nie problem dla Ciebie bo to nie ty straciles kase. Natomiast tak to ty jestes tak zryty ze jesli ktos ma hofa to sie do niego nie odzywasz z powodu wielkiej niesprawiedliwosci ze to nie TWOJ hof.
tyle oftopa

Uwazam ze bardzo dobrze ze napisales ten temat Mutak, tylko ludziom uposledzonym wydaje sie on niepotrzebny. Ja tez mialem propozycje wyplaty w moim currency ale nie skozystalem. Koniecznie napisz ja sie sprawa zakonczy
Fred

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 14 Sty 2009, 17:08 
Adept
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Maj 2005
lvl dziwisz się, że szybko dostałeś wypłatę jak dolar był po 2zł? Pomyśl troszkę, a może do tego dojdziesz, że dla MA jest to czysty biznes i zarobek na tobie jeśli mają kilka kont a na każdym koncie inną walutę. W tym czasie na pewno nie ruszali dolców tylko kupowali te dolce które chciałeś wypłacić za korony - bo dolar był tani - potem kupionego dolara przeliczali ci na EUR i robili przelew. Gdyby poczekali z wypłatą dla ciebie i nie tylko to by stracili na tym... a gdybyś zgłosił wtedy wypłatę w USD na konto walutowe w USD miałbyś powiedzmy $100 za każde wypłacone 1000 PED a nie 60 czy nawet 50 USD już w złotówkach...
USD spokojnie mógłbyś trzymać i czekać z wymianą do dziś ;)

MA posiada zapewne doradców finansowych i to głównie oni decydują kiedy najlepiej dla MA wypłacić, co daje odwrotny wynik dla wypłacającego. żeby z nimi walczyć musiałbyś myśleć wszystkimi głowami które do dyspozycyj ma MA...

...dlaczego ja to tłumaczę? To powinno być oczywiste.

Ostatnio edytowany przez XII 14 Sty 2009, 17:33, edytowano w sumie 2 razy

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 14 Sty 2009, 17:19 
Trained
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Wrzesień 2008
oj, wyprzedzasz fakty. wtedy nie było oczywiste, że dolar odbije się z tych np 2zł na dzisiejszy kurs. znaczna większość albo wszyscy pisali, że albo zostanie na poziomie 2 albo spadnie jeszcze bardziej...

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 14 Sty 2009, 17:23 
Mediocre
Dołączenie:
Październik 2005
Level napisał(a):
to poproś ich o wypłatę w złotówkach, z tym, że od każdej kwoty pobierają 10%...bo taka opcja też istnieje, nawet raz skorzystałem o tak o czemu nie.

10% od kwoty pobierają? Pierwsze słyszę. Teoretycznie w pln powinno być najtaniej bo nastąpi tylko 1 przewalutowanie w Szwecji i na tym koniec?

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 14 Sty 2009, 17:25 
Adept
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Maj 2005
no ale mając dolara na koncie masz wybór... sprzedać teraz czy później?... MA też miał wybór wypłacić teraz czy czekać, może jeszcze poleci? ...lub też... ruszać USD które już mamy czy kupujemy za korony USD by mu wypłacić? Tęgie głowy dokonały dobrego wyboru... zarobili na przytrzymaniu USD następnie na kupieniu za korony USD na twoją czy moją wpłatę... jeszcze nie czaisz?

...najtańszą formą wypłaty powinna być i z pewnością jest wypłata w USD na konto walutowe w USD. Samodzielne przewalutowanie na złotówki nic nie kosztuje.

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 14 Sty 2009, 17:40 
Mediocre
Dołączenie:
Październik 2005
Wystarczyło nabyć kartę atm, ja miałem, teraz każda wyplata trwa tydzień.

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 14 Sty 2009, 17:46 
Trained
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Wrzesień 2008
XII napisał(a):
no ale mając dolara na koncie masz wybór... sprzedać teraz czy później?... MA też miał wybór wypłacić teraz czy czekać, może jeszcze poleci? ...lub też... ruszać USD które już mamy czy kupujemy za korony USD by mu wypłacić? Tęgie głowy dokonały dobrego wyboru... zarobili na przytrzymaniu USD następnie na kupieniu za korony USD na twoją czy moją wpłatę... jeszcze nie czaisz?

...najtańszą formą wypłaty powinna być i z pewnością jest wypłata w USD na konto walutowe w USD. Samodzielne przewalutowanie na złotówki nic nie kosztuje.

a ty wierzysz w to ze oni po prostu te pieniądze trzymają na koncie ? jesteś z tych co wydaje im się, że bank nic nie robi z naszymi oszczędnościami ? bo ja już sam nie wiem co myśleć mam, ale wierze, że obracają kapitałem. Swoją drogą, też z tymi wypłatami zbliżają się do granicy...zgodnie z raportem finansowym 1/3 USD wpłacanego jest wypłacana. to dużo

studentwip napisał(a):
Level napisał(a):

10% od kwoty pobierają? Pierwsze słyszę. Teoretycznie w pln powinno być najtaniej bo nastąpi tylko 1 przewalutowanie w Szwecji i na tym koniec?

tak, MindArk pobiera 10% od kwoty wypłaty, jeśli przelew ma być inną walutą niż SEK,USD, EUR. napisz supporta to ci to powiedzą.

Ostatnio edytowany przez Level, 15 Sty 2009, 00:19, edytowano w sumie 1 raz

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 14 Sty 2009, 19:32 
Weak
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Lipiec 2008
HP: 100
Nick w grze: Twirly Twinkle Twirl
Zarabiają czy też nie... jeżeli napisali że przelew NA PEWNO dojdzie w USD, to tak też powinno się stać :/ Zarabiać zarabiają... na nas;) więc chyba jednak odrobina szacunku i uczciwość wobec klienta się należy. Nawalili, więc powinni w jakiś sposób zrekompensować poniesioną stratę i mam skromną nadzieję że tak właśnie zrobią.

Lovely MA:/

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 14 Sty 2009, 19:46 
Green
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Marzec 2007
Nick w grze: BaBeL BaBeL kamil
Hah jak tak czytam wasze wypowiedzi pany to mnie smieszy jedna rzecz :D ze niektorzy nie potrafia zrozumiec ze mutak chce jak najmniej stracic na wyplacie. Co to dla nich 180zl jak to pisal JIIIS, ale lvl naprawde czy ty dzis wstales lev'a noga? :D
Mutak, bardzo dobrze ze przedstawiassz cala sprawe tu na forum. Ma teraz wiele osob wglad do tego jak realizowac wyplaty w usd i do tego jak walczyc o swoje jesli cos MA skielbasilo. Pozdrawiam i zycze pozytywnego rozwiazania problemu :)

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 14 Sty 2009, 21:51 
Unskilled
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Wrzesień 2006
Society: DARKSIDE Renegades
Nick w grze: Widziu Widzioslaw DarkSide
To może lepiej jednak na lewusa opylać pedy. Nieznam cen, ale może to wyjdzie lepszy przelicznik niż po tych wszystkich przewalutowaniach i trickach bankowych.
PS
Po ile teraz stoją pedy na czarnym rynku:) , kiedyś można było znaleść ogłoszenia tu na forum, ale teraz to NU NU.

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 14 Sty 2009, 22:42 
Amateur
Dołączenie:
Lipiec 2005
HP: 175
Society: Chlopaki z Ferajny
Nick w grze: Chudy
no troszkę lipa, kroją ile wlezie na każdym kroku. nieoficjalne selniecie pedów poza systemem dla niektórych raczej nie wchodzi w grę bo raczej ciężko znaleźć kupca na np 10k pedów. Swoją drogą niedawno uruchomiłem rachunek walutowy w mbanku w $ na wszelki wypadek z myślą właśnie o ewentualnej wypłacie pedzików a tu taki zonk. Mutaku daj znaka jak się sprawa rozwiązała.

ps. Wielkim problemem jednak jest czas oczekiwania na wypłatę, 40 dni to masa czasu i z walutami mogą dziać się różne rzeczy. zapewne jak ktoś wspomniał tutaj wcześniej siedzi w MA jakiś garniak i wyczają kiedy z pozycji firmy najkorzystniejsza jest wypłata w oparciu o prognozy kursowe.

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 15 Sty 2009, 00:14 
Mediocre
Dołączenie:
Listopad 2006
Nick w grze: Cedrak Bobi Ziom
rzadko kiedy zagladam na forum, ale kiedy juz to zrobie to zawsze widze posty jednego klienta ktory ma do wszystkich jakies ale, Level, ile jeszcze razy bedziesz konczyl przygode z MA i z tym forum??
Bez kitu ty masz cos z beretem, nie gniewaj sie stary ale idz do lekarza moze przepisze ci jakies pigolki albo jakis syropek :)
apropo postu mutaka, bardzo dobra rzecz, napewno niejeden z tych przemyslen skorzysta jak nie teraz to w przyszlosci, trzeba pilnowac swojej kasy, i nie mozna dawac robic sie w butelke, bo MA to cfffane CH*** i na wszystkim chca zarobic....

Pozdrawaim

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 15 Sty 2009, 17:13 
Adept
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Maj 2005
no więc tak, dziś otrzymałem odpowiedź hmmm taką chyba dla mnie nie wystarczającą :) mianowicie w formie pytania:
Cytuj:
Hi,
Thank you for your message. Can you send us a formal letter from your bank that states how much you received for your withdrawal and the exchange rate from Euros to PLN and how many PLN you would have received if we had sent 1015.10 USD?

You can send this document by fax to +46 31 13 60 16.
Kind regards,

na cholerę im kwoty w PLN :D no ale nic wysłałem im co mogłem - tylko potwierdzenie przyjęcia przelewu zagranicznego wydrukowanego z banku, niestety w wersji polskojęzycznej. Dzwoniąc do mbanku dowiedziałem się, że z wersją angielską będzie ciężko lub nawet bez możliwości jej otrzymania... Poprosiłem o dokument który szczegółowo pokazuje co się działo z przelewem od przyjścia do zaksięgowania ale niestety za tą imprezę mbank zażądał 100 PLN :) za co serdecznie podziękowałem...

Z odpowiedzi Supportu osobiście wnioskuję, że przyznają się do błędu mimo, że tego nie napisali jednoznacznie ;) no ale napisali "...ile...gdyby wysłali w USD..." :) więc stad wniosek. Jeśli pytają się w takiej formie to sądzę też, że mają zamiar oddać moje straty wynikające z ich pomyłki... ale niepokoi mnie jedna rzecz po cholerę im informacja od banku ile mógłbym otrzymać za 745 EURO w zł a ile mógłbym otrzymać za 1015.10 USD w zł jeśli to nie chodzi o tą różnice tzn między 745 EUR a 1015.1 USD - tu chodzi o stratę na przewalutowaniu.... czuję, że nie rozumieją tego :) ja nie wziąłem 745 EUR do ręki tylko 952.26 USD heh.... więc powinni się zainteresować tą kwotą która jest wynikiem ich błędu...

Czyli bez owijania $1015.10-$952.26=$62.84

Nie sądziłem, że takie coś może być aż tak skomplikowane w napisaniu, wyjaśnieniu i w zrozumieniu tego lol nawet przez stronę która popełniła błąd...

Podsumowując...
Fax wysłany, support napisany ze szczegółowym wyjaśnieniem, kalkulacją i tłumaczeniem dokumentu potwierdzającego przyjęcie przelewu zagranicznego. sprawa w toku...

btw. co za długaśne pytanie Support utworzył - jak tak nie potrafię :D
aha i domyślam się, że ta "wojna" z nimi o to ($62) będzie mnie !drogo! kosztować :) ten fetor przyszłych strat w EU ulatnia się z ich wy-\od-powiedzi ostatniej :D czuć takie dosłowne oburzenie z ich strony :P ale co tam, najwyżej sobie wyjdę z gry zgłaszając troszeczkę ;) większą wypłatę - RÓWNIEŻ W USD :D

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 15 Sty 2009, 18:10 
Novice
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Listopad 2006
pomysl ile stracisz na przewalutowaniu troszeczke wiekszej wyplaty w USD :P

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 15 Sty 2009, 18:42 
Adept
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Maj 2005
0zł 0$ tracę ;)
gdybym miał te $1015.10 na koncie walutowym w USD oczywiście bez żadnych opłat i prowizji przelewam je na konto złotówkowe przy czym system przeliczyłby je na złotówki po aktualnej cenie kupna w danej godzinie - w tym dniu o godzinie 16:20 było to 3.0169 zł per $1 a 30 minut później 3.0603zł za $1 :D

Zrobiłem to ale niestety z 952.26 dolcami co dało mi 2872.87zł zamiast 3062.45zł

...mam nadzieję, że teraz czujesz różnicę :D ?

Ostatnio edytowany przez XII, 15 Sty 2009, 18:47, edytowano w sumie 1 raz

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 15 Sty 2009, 18:46 
Novice
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Listopad 2006
to byla kpina z mojej strony bo co bedzie jak sie przy wiekszej kwocie pomyla i wysla eurki?

napisz im ze wylatujesz do stanów i zmieniasz juz caly majatek na USD wiec tylko taka waluta Ciebie interesuje

Ostatnio edytowany przez Fred, 15 Sty 2009, 18:48, edytowano w sumie 1 raz

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 15 Sty 2009, 18:48 
Administrator
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Marzec 2005
HP: 133
Society: Poltropia
Powinienes im to wyslac - jednoczesnie grzecznie poinformowac, ze ciebie nie interesuje wartosc w PLN (i ich tym bardziej nie powinna). Ze zalozyles celowo konto w USD aby trzymac tam USD. I ze ich obiecana kwota w USD z ich winy jest mniejsza o tyle USD i kropka. Niech sie gimnastykuja co z tym dalej.
W sumie pewnie pokretnymi drogami ale jakos to wyrownaja - nie obawialbym sie.
Powodzenia !

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 15 Sty 2009, 18:49 
Adept
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Maj 2005
no byłaby masakra Fred ;) dlatego eksperymenty mile wskazane z kwotami mniejszymi rofl - co też zrobiłem :) i co również ma bardzo duże znaczenie dla przyszłych wypłacających ;) - bo jak widzicie nie mam oporów by się tym wszystkim z Wami podzielić ;)

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 15 Sty 2009, 19:16 
Capable
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Sierpień 2008
HP: 178
Society: Freelancer
Nick w grze: Piotr JIIIS Wojtowicz
ateush napisał(a):
W sumie pewnie pokretnymi drogami ale jakos to wyrownaja - nie obawialbym sie

apropo tego co napisal ateush, zwroc uwage, czy Ci loot nie zmaleje... :lol:

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 16 Sty 2009, 14:22 
Adept
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Maj 2005
No to wygląda na to, że sprawa została rozstrzygnięta pozytywnie przez MindArk z jednoznacznym przyznaniem się do błędu aczkolwiek tego nie napisali, a jednak ciężko im to przychodzi :) ...

Cytuj:
Hi,
Thank you for sending the fax. Is it Ok for you if we cover this amount in PED?
Have a nice day in Entropia Universe.
Kind regards,

...z tym, że do końca nie wiem ile mi oddadzą ;) Oczekuję na odpowiedź w formie aktualizacji wartości PED karty lub Suppa ;) w którym mam nadzieję, że coś jeszcze odpiszą, a nie tylko go zamkną - co też będzie miało znaczenie jednak ;) ...jeśli oni nas psychologicznie traktują to my ich też tak musimy, no przecież :)...

Temat był bardzo trudny - powiem szczerze - dużo mnie nauczył i sądzę, że zainteresowanych ludzi również. Domyślam się, że mój awatar właśnie został spalony tą sprawą ale może to zmobilizuje mnie do wyjścia z gry ostatecznie - zobaczymy jak będzie z lootem ;)

Pozdrawiam.

Ostatnio edytowany przez XII, 17 Sty 2009, 17:52, edytowano w sumie 1 raz

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 16 Sty 2009, 21:42 
Green
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Marzec 2007
Nick w grze: BaBeL BaBeL kamil
Gratulacje XII, psrawa rozwiazana, cos tam pedow zwroca. Najwazniejsze to walczyc o swoje ;)

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 17 Sty 2009, 18:27 
Adept
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Maj 2005
Nie ma za to ;) , tak po prostu miało być.

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 19 Sty 2009, 22:57 
Adept
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Maj 2005
No więc tak, MA zachował się OK, oddał kasę którą bank skasował przy podwójnym przewalutowaniu z EUR na USD - oczywiście w PED'kach - bo tak chciałem. W ostatnim Supporcie MA przeprosił :) za błąd, który wg zapewnień ma się nie powtórzyć w przyszłości. Na zakończenie tematu dodam - Wypłacajcie taniej ;) bo macie taką możliwość (całkowity koszt tej wypłaty to 12 USD, które poszło z 1.5% fee - pozostałość fee zostaje dodana do wypłaty i może być pobrana po drodze w jakimś banku lub też nie ;) - wg MA; oni nie mają na tym zysku)

Pozdrawiam.

Profil Offline

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  

Odpowiedz

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 16 gości

Panel
Skocz do: