Regulamin forum

Uwaga! Poradniki bardzo szybko przestają być aktualne. Gra ulega ciągłym zmianom i ewolucji. O szczegóły proszę dopytywać na forum.

Odpowiedz
Autor Wiadomość
Nie podano
PostWysÅ‚any: 05 Sty 2009, 21:44 
Capable
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Sierpień 2008
HP: 178
Society: Freelancer
Nick w grze: Piotr JIIIS Wojtowicz
NRF to ciekawy program do logowania claimow i miejsc rzucanych bomb/sond. Poniewaz niektorzy maja problemy z jego dzialaniem oto ten krotki poradnik:

1. sciagamy NRFa: http://nrf.irken-invaders.net/mirror.php?id=44

2. w pliku konfiguracyjnym eutool.ini zmieniamy Check for Updates=1 na Check for Updates=0

3. ustawiamy, zeby EU dzialala w trybie Windows 2000 (spowoduje to zmiane czcionki czata), jest to opisane w katalogu addition_setup_instruction_for_xp_and_vista

4. mapujemy klawisze odpowiedzialne za pozycje w EU (ja mam 1 z klawiatury numerycznej) za parsowanie miejsca rzucenia bomby/sondy (4 Num) i danych z claima NRF (7 Num):

Image

5. wciskamy klawisz odpowiedzialny za pozycje w EU, a nastepnie klawisz odpowiedzialny za parsowanie rzutu (WAZNE: w momencie wcisniecia klawisza parsowania rzutu pozycja musi byc wyswietlana w ostatniej linijce czata!), w NRFie wlaczamy zakladke Settings->Color Settings, potem pipetke/probnik (czy jak kto woli to nazywac :)) obok napisu System i w oknie po lewej pojawi sie czesc obrazka ze zrzutu

6. teraz nalezy tak ustawic obrazek, aby napis Your current position: w NRFie pokryl sie takim z napisem na zrzucie ekranu:

Image

7. na koniec zaznaczamy albo odznaczamy opcje EU Runs in Window Mode, jezeli gramy w okienku, w przeciwnym razie odznaczamy

I to powinno wystarczyc o ile niczego nie zapomnialem :D

A pozniej na mining i: biegniemy -> stajemy -> klawisz pozycji -> klawisz parsowania rzutu, biegniemy -> stajemy, ... po znalezieniu claima otwieramy deeda (nie wolno zmieniac jego pozycji) i klawisz parsowania claima. Rzutow nie trzeba parsowac, ale ja z ciekawosci to robie, zebym wiedzial, gdzie malo trafiam ;)

Przykladowy zapis rundki miningu wyglada pozniej np. tak:

Image

---------------------------------------------------------------------------------------------------------

FAQ:

Q: czy jest mozliwosc przesuniecia obrazka w okienku wiecej niz o 1 pixel bo to trwa wiecznosc u mnie i juz mi sie odechciewa

A: 1. przesuniecie obrazka o wiecej niz pixel: po prostu kliknij na ta strzaleczke do przesuwania szybko kilkanascie razy i przesunie sie od wiecej niz pixel drugi sposob to znalezienie w pliku konfiguracyjnym odpowiedniego parametru, ale ja uzywalem sposobu 1

Q: czy można wszystkie claimy z wszystkich rundek zobaczyć na raz na mapce czy tylko claimy z danej rundy?

A: da sie wlaczyc wszystkie claimy, da sie wlaczyc np. dowolnie wybrane typy enmatow/oresow, da sie wyswietlic tylko zloza o danym rozmiarze, np. od XIII w gore

Q: hmmm coś chyba robienie tak :/ Do 5 pkt. wszystko idzie ok potem w pkt. 6 jak zaczynam przesuwać obrazek po naciśnięciu pipetki okna gdzie były obrazki robią się czarne. Czy jak najedzie się odpowiednio obrazkiem na podaną pozycję napis w prawym oknie pojawi się sam?
Niekiedy jak zaczynam przesuwać obrazek to pojawia mi się czarno białe napisy z czatu z gry. I kiedy wiadomo że program jest już dobrze skonfigurowany?

A: tak, po przesunieciu obrazka one znikaja, zeby zobaczyc jak daleko jeszcze trzeba przesuwac wycisnij pipetke i wcisnij ponownie, jak juz dokladnie najedziesz obrazkiem to napis pojawi sie sam w okienku obok, przesuwac obrazek trzeba tylko w pionie, w poziomie u mnie byl wykalibrowany ok od poczatku, program bedziesz mial dobrze skonfigurowany jak Ci sie pojawi wlasnie ten napis w prawy m okienku

Q: Czy ktos mial do czynienia z ta stronka http://www.entropiaminers.com/ ???
Generalnie chodzi o to ze wysyla sie log ze 100 znaleziskami ( o ile dobrze rozumiem ) i wzamian dostaje sie log z 62,615 znaleziskami

A: w skrocie to jakos strasznie to nie pomaga ta baza danych, nie ma tam super tajnych surowcow zaznaczonych mozna sie dowiedziec gdzie ludzie wyrzucaja najwiecej sond/bomb, i gdzie sa jakie surowce (a to mozna znalezc na wielu innych stronach)

Q: czy powinno mi zapisywac rodzaj, wielkość i głębokość złoża po wduszeniu klawisza parsowania złoża, czy sam powinienem uzupełniać?

A: powinno parsowac, jak znajdziesz zloze, otwierasz papierek, nie przesuwasz nic, wciskasz parsowanie zloza, slyszysz dzwiek pik, po chwili dzwiek pik pik i powinno byc zapisane, jak uslyszysz buuu zamiast pik pik to cos jest nie tak zmieniles tryb na Win2000?

Q: czy program umozliwia takze wczytanie zapisanych wczesniej screenow z claimami?

A: tak, o ile byly robione w grze dzialajacej trybie zgodnosci z Win2000, lub zanim zmieniono czcionki w grze

Q: czy beda nowe update'y? czy bedzie dzialac na nowym enginie?

A: "As for updates. Do not expect any updates any time soon, if ever. When the crytek engine gets implements and if RL allows it, I will see if I can work on a new version for what ever system there will be then, but no promises."

---------------------------------------------------------------------------------------------------------

LINKI:

1. oficjalna strona: http://nrf.irken-invaders.net/index.php

2. link do sciagniecia programu: http://nrf.irken-invaders.net/mirror.php?id=44

3. oficjalny temat na Entropia Forum: http://www.entropiaforum.com/forums/sho ... hp?t=45457

4. moj plik konfiguracyjny: http://odsiebie.com/pokaz/1033015---7781.html nie wiem, czy ustawienia mojej kalibracji beda dzialac u kazdego, ale np. przerobilem plik tak, aby wyswietlal tez mapy CND i ma ustawione kolorki do wyswietlania enmattow

Ostatnio edytowany przez JIIIS 09 Sty 2009, 15:43, edytowano w sumie 2 razy

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 06 Sty 2009, 08:58 
Administrator
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Marzec 2005
HP: 133
Society: Poltropia
Dzięki !

Przeniosę do poradników po ewentualnej dyskusji lub za czas jakis :)

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 09 Sty 2009, 09:29 
Novice
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Listopad 2006
HP: 167
Society: Niveus Lupus
Nick w grze: Fred Ice Issue
nie bangla link do programu

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 09 Sty 2009, 10:46 
Capable
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Sierpień 2008
poprawny link: http://nrf.irken-invaders.net/mirror.php?id=44

prosze administracje o edycje posta, ja juz nie moge :P

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 20 Sie 2009, 12:58 
Capable
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Sierpień 2008
poradnik nieaktualny do czasu pojawienia sie wersji NRF obslugujacej VU10 (o ile sie pojawi)

Profil Offline

WyÅ›wietl posty z poprzednich:  Sortuj wedÅ‚ug  

Odpowiedz

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość

Panel
Skocz do: