Odpowiedz
Autor Wiadomość
Nie podano
PostWysÅ‚any: 03 Paź 2008, 10:22 
Novice
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Maj 2005
HP: 0
Zalozylem ten temat, bo jestem bardzo ciekaw jak reszta ludzi postrzega przyszlosc tej gry , nie chodzi mi o rozwoj tylko o to jak dlugo jeszcze tworcy maja zamiar ten balon utrzymywac w powietrzu, bo wiecej jak napewno przyjdzie czas gdzie to wszystko peknie i sie po prostu skonczy ... Jak to wszystko bedzie wygladalo po zamknieciu serwerow, w jaki sposob beda wyplacac ludziom zainwestowane pieniadze, bo to ze bedzie koniec to wiecej jak pewne , pytanie tylko kiedy i w jakich okolicznosciach ...
Jak Wy gracze i mieszkancy tego wirtualnego swiata wyobrazacie sobei zakonczenie EU ?? ...

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 03 Paź 2008, 10:33 
Novice
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Listopad 2006
HP: 145
Society: Poltropia
Pytanie latwe, odpowiedz trudna...
Gram juz od ponad 4 lat i jedno co moge powiedziec, to juz nie ta sama gra co kiedys. Prawie wszystko uleglo zmianie, pozmienialy sie rowniez stosunki miedzy ludzmi...
Czy gra sie zakonczy?
Mysle ze dopoki tworcy beda z tego czerpali zarobki, dotad beda trzymali ten swiat...
A jesli kiedykolwiek gra sie zakonczy, to najwieksze szanse uzyskaja Ci, ktorzy najwiecej powplacali...

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 03 Paź 2008, 10:37 
Novice
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Maj 2005
No i wlasnie ci ktorzy wplacili maja moim zdaniem najwiekszy problem , bo maja napewno super skile, a MA nie wyplaci im kasy za skile ... nie wyplaci im kasy takze za mod fapy ktorych rynek ustala tak niebagatelne ceny, sam modfap ma TT chyba 50 czy 100 ped ale jego rynkowa wartosc to 350 k ped !! MA nie zaplaci ci przeciez markupu :) Tu sie zaczna sprawy sadowe, procesy itd ...

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 03 Paź 2008, 10:38 
Moderator
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Wrzesień 2005
Society: FoFW
Nieprędko się to zdarzy.
Ciągle powtarzam - nikt o zdrowych zmysłach nie zarżnie kury co złote jajka nosi.
My gracze patrzymy z reguły tylko z jednej strony. Ale jak ogarniesz w szerszym spektrum możliwości jakie może osiągnąć entropia to zdasz sobie sprawę, że w najbliższej przyszłości MA niekoniecznie będzie największe pieniądze robić na graczach...

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 03 Paź 2008, 10:52 
Novice
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Maj 2005
Nie zebym straszyl i nie zebym panikowal, ale tak sie zastanawialem nad bezpieczenstwem inwestowania w taki projekt, jest naprawde diabelsko ryzykowne , jesli dobrze mi wiadomo w razie za\mkniecia serrwerow zwroca tylko wartosc TT przedmiotow, a przeciez najwieksza wartosc w grze maja landy, banki, skile, super UL itemy i takie bzdety ... Jak mozna wlozyc setki , tysiace czy wiecej kasy w cos co tak naprawde jest teksturka w grze albo pozycja na mapie ...Mysle ze MA musialo rozpatrywac albo juz rozpatruje mozliwe zakonczenia, z znajac ich po tym jak dzialaja nie bedzie to napewno kolorowe dla gracze :/

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 03 Paź 2008, 11:29 
Beginner
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Sierpień 2005
Nick w grze: Ar predus Ku
Teoretycznie RafiS masz rację, ale praktyka moim zdaniem zdecydowanie bliższa jest temu, co napisał wasooth.

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 03 Paź 2008, 11:32 
Beginner
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Październik 2007
HP: 149
Society: DASK
Nick w grze: Slawek Buzz Buzzard
Napiszą dzień wcześniej że wyłączają serwery. Wypłacą to co masz na koncie + TT itemów.
Skill'ów już nie sprzedasz bo nikt ich nie kupi.
Żadne sądy nie pomogą bo wszystko jest w EULA.
Ci co kupili landy nic nie dostanÄ….
Połowie graczy nie wypłacą ze względu na brak poprawnych danych lub jakiś szczegół.

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 03 Paź 2008, 11:35 
Green
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Luty 2008
HP: 121
Society: KingSajz
Nick w grze: Artur rogaloo
ale dlaczego wogole myslicie ze MA zakonczy ten dla nich wspanialy biznes?

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 03 Paź 2008, 11:42 
Beginner
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Październik 2007
HP: 149
Society: DASK
Nick w grze: Slawek Buzz Buzzard
Kryzys gospodarczy, wojna, kataklizm, atak hakerów, przegrana sprawy w sądzie o grube miliony za jakies odszkodowanie, wielki bunt graczy, choroba psychiczna prezesa, błąd programu rozdającego loot itd itp ;)

Ostatnio edytowany przez buzz, 03 Paź 2008, 11:43, edytowano w sumie 1 raz

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 03 Paź 2008, 11:43 
Moderator
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Wrzesień 2005
No tak to już bywa w biznesie - małe ryzyko - mały zarobek; duże ryzyko...
Przykładów kilka jest w tym na pierwszym planie Deathifier i Neverdie. A oni wsadzili naówczas kasę wprost nie proporcjonalną do "perspektyw". Kto mógł wtedy wiedzieć jak bardzo się to rozrośnie. Efekt wiadomy.
Obecnie wydaje mi się że sytuacja jest bardzo podobna - jednak proporcje się zmniejszyły - większy dużo wkład - mniejsze efekty, a ryzyko takie samo, prawda?

Samo rozważanie przez MA scenariuszy końca jest jak najbardziej możliwe, wręcz wskazane - biznes na takim szczeblu musi być prowadzony przy wzięciu pod uwagę nawet najbardziej skrajnych scenariuszy. Jednak to IMO nie nastąpi ani teraz, ani w najbliższej przyszłości. Dość wziąć pod uwagę zainteresowanie jakim się cieszy możliwość kreacji "swoich" światów. A perspektywa dopuszczania nowych partnerów do koryta jest również dla nas - graczy - bardzo korzystna głównie ze względu na ustabilizowanie. Im więcej podmiotów wejdzie w kooperacje z MA tym mniejsze szanse żeby z dnia na dzień MA zamknęli cyrk i zwinęli się na koniec świata, gdyż będą mieli wtedy grube zobowiązania - rosnące w miarę dopuszczania nowych. A i nawet jeśli, to zostają jeszcze owi partnerzy którzy po ewentualnym zamknięciu biznesu przez MA spokojnie mogę poprowadzić zabawę dalej.

Teorii o nagłym zamknięciu było już wiele i będzie więcej - pojawiają się szczególnie przed ważnymi wydarzeniami dla EU, zmianami czy dodatkami. Jeśliby MindArk miał się zwinąć to mogli to zrobić po wpadce z bankami, skoro to przetrzymali bez zgrzytów (nie licząc zgrzytów wydymanych bankierów :P ) to myślę że nie ma co prorokować katastrofy. Pozostaje mieć nadzieję że następne inwestycyjne pomysły wprowadzą po głębszych analizach a nie na hura.

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 03 Paź 2008, 11:50 
Novice
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Maj 2005
Ok wasooth skoro mowisz o ryzyku itp to przyjzyj sie ostatniej wiekszej " ofercie MA czyli "banki" czyli nic wiecej jak zwykle lombardy, wymagania do zakupu banku byly niebotyczne bo tzreba bylo miec pomimo kupna tego lombardu za ~500k ped to na koncie musiala widniec kwot 1 mln ped !! I co sie stalo , nic wiecej jak totalna klapa nikt z tego niekorzysta a najlepsze jest to ze licencje na te pseudo banki rozdali tylko na 2 latka ... Czyli jakby przewidywali zalamanie sie rynku ? Czy wyczuwaja ze ludzie za duza kase laduja i moga miec problemy z calym systemem ekonomicznym ?

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 03 Paź 2008, 11:54 
Green
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Luty 2008
HP: 121
Society: KingSajz
Nick w grze: Artur rogaloo
a ja mysle ze MA bedzie sie trzymac i przezyje nie jednego z nas

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 03 Paź 2008, 12:04 
Moderator
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Wrzesień 2005
Przecież wspomiałem o wpadce z bankami.

A co do okresu licencji to znaczy mniej więcej tyle, że przez ten czas banki nie będą miały konkurencji :lol: (exclisive), a po jej wygaśnięciu prawdopodobnie w planach było dopuszczenie nowych. Co z banków wyszło wszyscy wiemy, toteż nie ma się co spodziewać następnych.
Ale Rafis weź pod uwagę że licencja na planetę to koszt jednak wyższy - a w dodatku jako zaplecze trzeba wprowadzić pełną wartość TT wszystkich itemów które się tam mogą sypnąć.
Oczywiście to wszystko moje przemyślenia, a nie pewniaki.

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 03 Paź 2008, 12:07 
Capable
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Sierpień 2008
HP: 178
Society: Freelancer
Nick w grze: Piotr JIIIS Wojtowicz
no na "koniec swiata" sie wg mnie nie zanosi szybko, skoro sie pojawiaja nowi inwestorzy to biznes sie bedzie krecil, poza tym bedzie pewnie spory boom na gre po CE2, pozniej po tych nowych swiatach, na pewno sobie jakas kampanie reklamowa zafunduja, kryzys moze nadejsc wtedy, gdy pojawi sie konkurencyjna gra na rynku, wtedy MA musialoby zaczas nas (rowniez ich inwestorow) zaczac wreszcie do diaska szanowac :D

a wyobrazacie sobie jakby wygladal "koniec wirtualnego swiata"? :D panika na aukcji, ludzie rzucajacy sie w PA ze statuy, soce-sekty kryjace sie po jaskiniach w oczekiwaniu na koniec, wybuch wulkanu na TI, obcy zabijajacy wszystko co sie rusza... :D

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 03 Paź 2008, 12:20 
Novice
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Maj 2005
Jak w kazdym biznesie sa plotki i sa fakty, tutaj mialo zdecydowanie wiecej plotek i pseudo inwestycji z firmo obcych jak faktow, przypomnijcie sobei super reklamy co mialy zwiekszyc looty , mialy elciec na telebimach i jakie to och achy ludzie jak sie zachwycali w tv reklamy i wogole, a co z tego wyszlo ? Firma ktora umieszcza reklamy w grach w entropi wyswietlila 1 " slownie jedna " reklame !! Dostajemy porcje tzw zajawek zeby caly czas podsycac i dawac ludziom nowe tematy, a co z ostatnimi zmianami face lifting itp ? rzucali screeny, wszyscy znawcy nawet twierdzili ze shadery i dx 10 wprowadzaja a sie okazalo ze drzewka zrobili w wiekszych szczegolach i wygladzili krawedzie ... Tak robia ze wszytskim , nawet ten engine na ktorym gramy zostal kupiony bez zadnych dodatkow , zero upiekszen, dlatego ogladamy te koszmarne tekstury w wielu miejscach i takie tam anty smaczki nie bede sie zaglebial w to .
Kolejna sprawa te inwestycje ... hmmm z tego co wiem to jest to kolejny plagiat wg mnie, jakies z doopy wyssane firmy chca nagle tworzyc wlasne swiaty, deklaruja sie itp , wszystko pieknie ale chyba jak sie dowiaduja o kosztach i mozliwosci porazki to raz dwa sie zawijaja ...
Dlatego to co mowi cale Ma to lepiej podzielic przez 10 i odjac 5 wtedy mamy prawde ... Planetami zachecaja nas odkad powstala aseroida, juz wtedy byly pomysly o piratach itp ... gdzie to wszystko ?? Kolejne porcje ***** ...

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 03 Paź 2008, 12:22 
Novice
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Listopad 2006
JIIIS napisał(a):
a wyobrazacie sobie jakby wygladal "koniec wirtualnego swiata"? :D panika na aukcji, ludzie rzucajacy sie w PA ze statuy, soce-sekty kryjace sie po jaskiniach w oczekiwaniu na koniec, wybuch wulkanu na TI, obcy zabijajacy wszystko co sie rusza... :D

nie wiem co Ty bierzesz, ale dziala dobrze...

A wracajac do tematu, to byly juz nieraz spekulacje zwiazane z upadkiem MA i jak narazie nic nie wskazuje, aby mialy sie spelnic...

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 03 Paź 2008, 12:30 
Capable
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Sierpień 2008
HP: 178
Society: Freelancer
Nick w grze: Piotr JIIIS Wojtowicz
PL napisał(a):
JIIIS napisał(a):

nie wiem co Ty bierzesz, ale dziala dobrze...

Kolego, nic nie musze brac, bo nie potrzebuje, a polowe z tych zachowan nieraz mozna zobaczyc w wiadomosciach, chyba, ze nie ogladasz, a druga polowe wymyslili juz dawno naukowcy i pisarze sci-fi, chyba, ze sie nie interesujesz, ja nic nie biore a Ty wez ksiazki i poczytaj o koncach swiata :P post nie mial charakteru offence tak jak i post cytowany :) pozdrawiam

RafiS: co do zmian wprowadzanych przez MA to mysle, ze wiekszosc graczy by sie ucieszyla z dodaniu wielu niezbednych opcji, a nie na walnieciu lepszego drzewka, czy tekstury betonu w grze :) chyba kazdy dobrze wie, ze najpierw grywalnosc pozniej pieszczenie oka i ucha :) no ale wiadomo, ze jak sie teksturke zrobi to bug w grze nie powstanie, a jak sie chlopaki wezma za programowanie nowych opcji to moga cos sp...ic, wiec sie lepiej nie brac :)

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 03 Paź 2008, 12:32 
Moderator
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Wrzesień 2005
Cytuj:
pomysly o piratach itp ... gdzie to wszystko ??

Zapowiadani piraci to już inicjatywa Neverdie'ia

http://www.tomsgames.com/us/videos/neve ... rview.html

Na ile mu to się uda to już inna sprawa.

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 03 Paź 2008, 12:35 
Trained
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Wrzesień 2008
hmm, co zauważyłem i co wiem:
-mindark kończy z kreatywnością i wymyślaniem/implementowaniem fajnych rzeczy związanych z dawniej postrzeganymi za przyszłość i meritum tej gry profesjami (opowiastki o koncentrowaniu się nad CryEngrine2.0 do mnie nie przemawiają)
-głośno było o chińskich planetach itd...i co z nimi ? to miały być centra handlowe ? głupi pomysł
-każdy dolar wpłacony do gry jest uznawany za "darowiznę" na rzecz mindarka czy jakoś tak, swego czasu na EF mi starali się to wpoić i trafiło do mnie. Można zażądać wypłaty tego co jest na karcie i tyle.
-nie przejmowałbym się końcem entropii...to tylko gra, wszystko co wpłacacie potraktujcie jako rodzaj abonamentu...inaczej, w kasynie "wpłacacie" pieniądze i wymieniacie na żetony, one też mają "wartość" ale tylko w tym kasynie. To samo dzieje się w entropii. Wiec każdą wpłatę potraktujcie jako przewalone pieniądze na rozrywkę, martwcie się żebyście mieli na PED karcie jak najwięcej kiedy to gra padnie :)
-bajki o zwiększania loota nigdy nie traktowałbym poważnie, bo nikt tu się nie pcha żeby dopłacać.
-CryEngine 2.0 rozczaruje wielu, ze względu na wymagania co do sprzętu i fakt że modele itemów zostały takie jakie były, tylko textura "nowsza" :P

Tyle na teraz. Proszę się nie śmiać, pisałem to parę minut to obudzeniu się. :evil:

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 03 Paź 2008, 13:01 
Novice
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Maj 2005
Spoko level cenne uwagi, tez uwazam ze CE2 to bedzie jedna wielka niewiadoma, wielu sie zawiedzie bo im nie ruszy a inni tez stwierdza ze w stosunku do innych gier to i tak niewiele ladniej zmienili. Tu nie chodzi do konca o grafike , a o ta grywalnosc, w calej grze ludzie sami sobie robia eventy, jakies ligi, ale to wszystko sie sprowadza do przewalania kasy, jeden zarabia inny traci , ludziom sie to powoli nudzi ...
Zastanawialem sie nad wplaceniem wiekszej kasy do EU, po dluzszym namysle wlasnie to jest najwiekszy bol co powiedzial level ze te pedy to sa foremki w ich piaskownicy w innym miejscu nie zrobimy z tym niczego a to co mamy jedynie na karcie mozemy wyplacic, czyli reasumujac, trzymac zwykle kasy na karcie i nie inwestowac w nic, zeby bylo bezpiecznie ... :/ malo ekscytujace :)

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 03 Paź 2008, 13:21 
Novice
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Listopad 2006
HP: 167
Society: Niveus Lupus
Nick w grze: Fred Ice Issue
level wrócił wraz ze swoja optymistyczna konstrukcją

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 03 Paź 2008, 14:00 
Apprentice
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Październik 2007
HP: 98
Society: Kanwo
Nick w grze: Michal Pypek Kowalski
buzz napisał(a):
atak hakerów

a przydalby sie taki jeden, zeby zmienic w client loaderze wiadomosc , ze wylaczaja servy :P juz sobiew wyobrazam ile to milionow pedow bym na mod fapach za tt zarobil lol.

I RafiS :) cena mod fapa skacze z kazda sprzedaza ;) ostatni jaki widzialem na sprzedaz poszedl za 450k :P

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 03 Paź 2008, 14:02 
Trained
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Wrzesień 2008
mod fap leci w górę...a impmk2 spada ?! Wisdom za 200k chciała sprzedać i nadal nikt nie kupił, może ma to związek z obniżeniem loota ? to było dość dziwne, że nagle na EF pojawiło się sporo ofert sprzedaży unl gunów które w teorii i modelach winny przynosić małe/większe zyski. Nie znam prawdy, tylko się domyślam.
dowód a: P5a przy obecnej cenie ma taką ekonomię jakiej nie miał nigdy...a przynosi straty...a dawał zyski kiedy chodził po 200%...więc ?

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 03 Paź 2008, 14:09 
Novice
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Maj 2005
Na EF wieel uberow wyprzedaje sie z tego super stuffu procz apteczek, cos w tym musi byc ....

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 03 Paź 2008, 18:45 
Novice
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Listopad 2006
HP: 167
Society: Niveus Lupus
Nick w grze: Fred Ice Issue
leca unl bronie i wszystko wskazuje ze beda lecialy malo tego bronie nie wymagajace 100lvl do wymaxowania nic dziwnego ze ludzie sprzedaja guny. MA znalazlo sposob na zatrzymanie kasy w grze. Jesli ktos kupic cos za +200k a jest juz warte +100k to tej stówki juz nie odzyska

Jesli chodzi o fapy to wyglada ze MA zakonczylo ten temat sa nowe fapy i nawet jesli beda unl to daleko im bedzie do mod czy nawet imp fapa.

Te nowe bronie zmieniaja tez podejscie do ampow, jesli zaczna leciec unl wersje shearow pro to A 204 poleci w dól i tego sie boja mysle uberzy.

Zauwazcie ze ml 35 i podobnej klasy taggery trzymaja cene i mysle ze beda trzymac, puki co nowe unl "rifle" nawet imp maja range opalo podobne

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 04 Paź 2008, 00:00 
Initiated
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Listopad 2005
HP: 110
IMO Mindark mimo pozornej ciszy wie co robi. Dopóki nie da się wypuścić sensownie działającej wersji gry, to nie nie ma sensu robić cały czas wielkiego halo. Myślę, że jak to zwykle przy tak dużych projektach/uruchomieniach bujają się z masą bugów ktore muszą przynajmniej "z grubsza" poczyścić - a jednocześnie gra musi być dobrze grywalna i atrakcyjniejsza od innych. Myślę, że realnie rzecz biorąc gra nie pojawi się przed Wielkanocą, a jeżeli to tylko jako malutki przyczółek gdzie będzie można będzie sobie potestować nową grafę ;) - ale to tylko moje zdanie.

P.S. IMO niektóre itemy pozostaną w wysokiej cenie, a jeszcze inne dramatycznie zdrożeją.

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 04 Paź 2008, 22:54 
Green
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Sierpień 2006
HP: 122
Society: www.*****
Nick w grze: TytanickPL
Myślicie, że MA przechodzi na silnik Cryteka i pierdzieli sie z robieniem grafiki poto zeby po wejsciu tego wszystkeigo, na drugi dzień podziękować wszystkim ? :-D

W/g mnie, jezlei wprowadzaja cryteka, to dlatego ze im się opłaca, że chcą wiecej ludzi do siebie pociągnąc, ale napewno nie jest to akt desperacji, więc napewno EU pozyje jeszcze przynajmniej 3 lata. (no chyba ze wraz z crytekiem wprowadza looty 20% return za miast dzisiejszego 50% :-P)

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 05 Paź 2008, 10:09 
Able
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Kwiecień 2005
Nick w grze: Harddy DUCH Cooldice
temat totalnie ... nie trafiony

EU nigdy nie padnie, nowy silnik gry, to jak EU 2, tak to będzie nowa zupełnie gra, to tak jakby przejść z części pierwszej gry na drugą, zatem jeśli EU trwa ponad 5 lat już to będzie trwała przynajmniej 5 kolejnych

ps.: czy wy w ogóle wiecie ile MA zainwestowało w EU w przeciągu ostatniego roku ? pare MILIONÓW $ (np kupno nowego silnika, licencje, nowe stanowiska pracy).... nie sądzę by chcieli zwijać interes, chcą raczej ten interes rozwinąć...

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 05 Paź 2008, 12:39 
Novice
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Maj 2005
sam se duchu po czesci odpowiedziales, wlozyli gruba kase ... :) nowe stanowiska, nowe licencje, czyli rob kolejne depo ;) wiele ludzi ma juz dosyc, MA stalo sie coraz bardziej zachlanne jednego dnia masz na karcie 1k ped nastepnego masz zero ... Im wieksze inwestycje i im wiecej ludzi zaangazowanych w ta prace nad tym wszystkim tym apetyt tworcow na kase wzrasta . Pozatym ida swieta Marco lubi spedzac swieta w cieplych krajach i z duza iloscia prezentow - wielu z pracownikow pewnie tez ;)
Nowe depo pewnie przyniesie hofa ...

a co do innosci gry po wprowadzeniu nowego silnika to sie grubo mylisz, to bedzie to samo kasyno ino z odmiennym wystrojem ;)

p.s. Nie chce glosic propagandy nad koncem EU itp, po prostu jestem ciekaw jak inni to widza, nie interesuje mnie wizja slepo zapatrzonych w gre , tudziez tobie duchu dziekuje bo zxnam twoje stanowsiko w tej sprawie, EU fanom takze, chcialbym sie dowiedziec jak widza ta sprawe ludzie trzezwo myslacy ;)

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 05 Paź 2008, 13:13 
Able
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Kwiecień 2005
Nick w grze: Harddy DUCH Cooldice
Drogi Rafisie,

po prostu odejdź ... z EU oczywiście :) i nie siej zamętu.

EU będzie trwać wiecznie i basta. Tak samo wiecznie będą obecni malkontenci, defetyści i inny element wywrotowy. A przede wszystkim wiecznie będą obecni wielcy miłośnicy i nie poprawni optymiści.

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 05 Paź 2008, 13:45 
Trained
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Wrzesień 2008
duch ma racje...pierwszy raz siÄ™. zgadzam z nim. Dlaczego ?
Loot dzis jest nie do zniesienia...a jednak nadal grają ludzie, bo liczą na hof/ath, że w końcu los się odmieni. Tak samo działa lotto/kasyno. jest nas 6mld na tej ziemi, liczba ponoć rośnie, więc zawsze na miejsce tych co odejdą...znajdą się nowi, "uzależnieni" od: "a może dziś rafie 6stke!!!" :evil:
MindArk wie o tym.

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 05 Paź 2008, 14:01 
Beginner
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Sierpień 2005
Nick w grze: Ar predus Ku
RafiS ja głęboko wierzę w to, że specjaliści od zarabiania kasy z MindArk są ludźmi trzeźwo myślącymi i mają na cała sprawę dużo lepszy pogląd niż ty, czy ktokolwiek z nas, bo w sumie "nic" nie wiemy i możemy sobie gdybać, a to do niczego nie prowadzi. No ale jeżeli tobie lub komukolwiek innemu ma to poprawić humor to proszę bardzo ;)

Moim skromnym zdaniem ludzie z MIndArk doskonale wiedzą, co robią, by w efekcie końcowym wyciągnąć jak największą kasę = przyciągnąć jak największą liczbę graczy do gry.

I niech ktoś nie pisze, że to g.prawda, że pojedynczy gracze nie są potrzebni, że liczą się tylko inwestorzy, którzy wpłacają 10000x tyle co przeciętny gracz. Oczywiście oni się liczą, ale oni nie będą wpłacać pieniędzy, jeżeli nie będzie przybywać masy "zwykłych graczy".

Końca nie będzie. Proponuję się po prostu dostosować, by grać najlepiej jak się może/chce albo przestać się denerwować i skończyć grać :)

Hazard i współzawodnictwo to dwie najstarsze słabości człowieka (albo jakoś tak ;) ) a EU łączy oba doskonale :)

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 05 Paź 2008, 15:32 
Novice
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Maj 2005
Spokojnie , spokojnie, nie mam zamiaru glosic ze nadchodzi koniec EU, bo kazdy o tym wie ze kiedys nadejdzie, a to ze spytalem o powodach dla ktorych ma tak sie stac albo przeciwnie wlasnie wy gracze mozecie cos powiedziec .
Nie mam zamiaru nikogo odciagac od gry, ani namawiac, bo obie te rzeczy moim zdaniem sa zle :)
Patrzac jednak z perspektywy czasu , to na dluzsza mete jedynie w tej grze inwestycje sa pradziwym sensem bo zabawa schodzi na dalszy plan, duzo wazniejsze jest lokowanie tego co robimy, np jaka profesje wybieramy itp ...
Crafter na poczatku traci , pozniej jest panem i wladca rynku .
Gornik ciagnie minimalne zyski ale nie bedzie mial z tego nigdy mega kokosow jedynie nielicznym moze sie udac
Hunter to zabawa ktora przypomina najbardziej kasyno , a przy dluzszym graniu inwestycja w postac .

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 05 Paź 2008, 18:16 
Administrator
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Marzec 2005
HP: 133
Obawy powinny dotyczyc samego Calypso w chwili obecnej
- bo to w co MA chce przeksztalcic EU to platforma pod inne swiaty/gry/planety/cotylkoinwestorsobiewymysli.

Wiec spokojnie - przestaje podobac sie Calypso - Myrene Island moze bedzie ciekawsze.
Nie robi go byle kto i zapowiada sie naprawde ciekawie.
Jesli wypali - pojawia sie inne.
Te chinskie wynalazki handlowe czy "nie wiadomo co" w postaci Next Island tez
ma szanse wprowadzic roznorodnosc i przyciagnac zupelnie nowych uzytkownikow.
Wiec EU nie predko upadnie. Nawet jak Calypso sie wyludni i wlasciciele landow,
mod fapow czy innych "balonow" zbankrutuja i podadza MA do sadu.
Za rok EU to nie bedzie tylko znany nam swiatek.

Oczywiscie jest mozliwosc, ze to wszystko nie wypali - ale mysle, ze MA
ma juz odpowiednie umowy podpisane i wie w co sie pakuje.
Najwyzej nie zawojuja calego swiata EntropiÄ… - ale jakis rynek dla siebie wyrwa.

MA zapewnia przylozenie sie do samego Calypso/eventow/storyline po wprowadzeniu CE2
- w tej chwili cale sily przeznaczaja na przejscie pod ten engine i stad taka stagnacja.

Wiec reasumujac - pomimo postekiwan niektorych uberow czy starych wyjadaczy (w ich miejsce przyjda nowi)
- przed EU sa najlepsze perspektywy w calej jego historii.
Nawet jesli nie bedzie to juz znane nam, starym piernikom EU.

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 06 Paź 2008, 10:37 
Unskilled
Dołączenie:
Grudzień 2005
Hm... "przed EU sa najlepsze perspektywy w calej jego historii. " to jest wersja optymistyczna
a realistyczna? No moim skromnym zdaniem to kij sie zmieni , ponieważ:
1/ MA jak każde przedsiębiorstwo " z oo podobne " żyje na kredyt , a obecna sytuacja nie zachęca do kredytowania takich ryzykownych przedsiewzięć .
2/Wpływy z gry pewnie ledwo równoważą wydatki na płace dla obsługi , żaden bank w dzisiejszych czasach nie da im na sfinalizowanie tak ryzykownego projektu ani centa. Pozostało im tylko "doić" graczy ile się da , coby oni sfinansowali projekt , ale watpię czy im to wyjdzie
3/Co jeszcze " prawdopodobieństwo " ( realne ) upadku gry może nastąpić jeżeli MA kijowo zainwestowało częśc wpływów z gry ( pewnie małą bo resztę wydaje na bieżące potrzeby)
Reasumując , napewno za rok będzie to inna gra he he

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 06 Paź 2008, 11:19 
Amateur
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Kwiecień 2005
Society: RED LEGION
Nick w grze: ASTAROTH KWICOL de'Beliar
EDO napisał(a):
2/Wpływy z gry pewnie ledwo równoważą wydatki na płace dla obsługi , żaden bank w dzisiejszych czasach nie da im na sfinalizowanie tak ryzykownego projektu ani centa. Pozostało im tylko "doić" graczy ile się da , coby oni sfinansowali projekt , ale watpię czy im to wyjdzie
3/Co jeszcze " prawdopodobieństwo " ( realne ) upadku gry może nastąpić jeżeli MA kijowo zainwestowało częśc wpływów z gry ( pewnie małą bo resztę wydaje na bieżące potrzeby)
Reasumując , napewno za rok będzie to inna gra he he

Piszesz jak byś znał wyciągi z ich kont. A może właśnie tak duże mają zyski, że na pensje idzie tylko niewielki % ich przychodów? Wg mnie, ich prawdziwa sytuacja finansowa będzie tajemnicą nie tylko dla graczy, ale nawet dla częsci załogi MA. Zresztą sami przyznajcie (do tych co pracują w jakiejs firmie i nie są w nich szefami), że raczej firma niechętnie informuje pracowników o sytuacji finansowej, a dopiero jak sa opóźnienia z wypłatą pensji, to wtedy ktos zdaje sobie sprawe, że coś jest nie tak?

Ja osobiście dołączam sie do grona "entropio-optymistów" i wierze, że jeszcze EU jest bardzo daleko od upadku.
pozdrawiam

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 06 Paź 2008, 14:13 
Unskilled
Dołączenie:
Grudzień 2005
HM..." Piszesz jak byś znał wyciągi z ich kont...." Odpowiem cytatem "...jeżeli nie wiadomo o co chodzi , to na pewno chodzi o pieniądze ..." he he
1/Jeżeli byłby wysoki zysk i nie byłby " przejadany" to , CE2 i inne "badziewia" które obiecuje MA graczom , byłyby dawno
2/ Jeżeli byłby wysoki zysk i nie byłby "przejadany" to gracze mieliby większą pulę na wygraną
3/ Jeżeli ...... dalej można mnożyc "zaniechania " MA
Ja tez jestem optymistą co do PE , ale to nie znaczy ,że patrze optymistycznie na działania MA he he

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 06 Paź 2008, 15:25 
Novice
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Listopad 2006
O ile mnie pamiec nie zawodzi, na starym forum byl podobny temat. rozne byly tam proroctwa na temat dalszych losow gry i MA. jak narazie gra istnieje, na miejsce starych przychodza nowi, MA niedlugo wprowadzi CE2, szuka "nowych" partnerow. sadze wiec, ze w ciagu dwoch najblizszych lat sie nic nie zmieni (poza kolejnymi zmianami w loot, regenie i HP mobow - oczywiscie na gorsze dla gracza). poza tym jakby MA chcialo pozrywac umowy z "nowymi" partnerami lub innymi firmami, to tam juz tak latwo by sie nie wywineli...

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 06 Paź 2008, 16:57 
Unskilled
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Grudzień 2005
Society: brak
Nick w grze: Angel
hehe, chyba dawno VU nie było skoro wszyscy drążą temat końca/początku EU :P

@ posty wyżej kilku osób - sprawozdania finansowe są na stronie mindarku. Można zerknąć ile odłożyli, a ile zainwestowali. http://mindark.com/press/financial-reports/ Z tego chyba najtrafniej można prognozować o przyszłości EU.

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 06 Paź 2008, 17:10 
Novice
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Listopad 2006
Angel napisał(a):

@ posty wyżej kilku osób - sprawozdania finansowe są na stronie mindarku. Można zerknąć ile odłożyli, a ile zainwestowali. http://mindark.com/press/financial-reports/ Z tego chyba najtrafniej można prognozować o przyszłości EU.

brawo, + rep :) , najlepszy post jak do tej pory

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 06 Paź 2008, 17:26 
Green
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Wrzesień 2006
HP: 156
Nick w grze: Lord Beliar Derat
:D ale zawiało jesienną deprecha
EU nie "padnie", chyba że jakiś zawiedziony gracz/pracownik wysadzi servery wraz z siedziba MA w powietrze, w stylu mistrza BilaENDa :)

Wybiegając w przyszłość, czekają nas jeszcze okularki i rękawice, polatać konkretnie w świecie 3d to będzie jazda, która ściągnie masę ludu, wtedy MA się nachapie.
Widzieć wszystko jak w rl, może i czuć zapach ( nad tym już przecież pracują naukofcy:))
, trzymać guna... resztę można sobie samemu dopisać

pozdro i olejkowych lootow

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 06 Paź 2008, 17:41 
Adept
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Maj 2005
HP: 291
oj chyba nie chciałbym czuć zapachu podczas gdy odnajdę dung :) a poza tym myślę, że ten zapach byłoby czuć najczęściej ;) nie jest on trudny do uzyskania :D np. przez MA :)

...a powracając do tematu gry, myślę, że twórca gry chciałby aby gra jakoś padła ;) i narodziła się na nowo bez itemów unL :) i osobiście myślę, że MA do tego dąży. Może kiedyś ogłoszą upadłość by po kilku tygodniach z nową nazwą firmy i nowym tytułem wystartować na nowo... I tak cichaczem czuję, że nowe planety będą początkiem samo sprzedania się firmy MindArk :) wraz z wytworem ludzkiej wyobraźni w wyobraźniach graczy oczekujących na cud lub rewolucyjną zmianą w samym tym wytworze wyobraźni :) bo ta gra zwana dalej wytworem wyobraźnie tak naprawdę nie jest grą :D rpg, przepraszam mmorpg... ahh napiszę to :D samo mmorpg tworzą ludzie, gracze w tej grze, grając w nią ale to wszystko co daje sama gra... cały system działa podobnie jak zapalniczka - pstrykasz no i czasami uzyskasz płomień, a czasami nie, a kiedy skończy się gaz... (i co najciekawsze graczu... co byś w tej grze nie robił zawsze jesteś zapalniczką i pstrykasz zapalniczką, a jak wiadomo nowa zapalniczka ma większy współczynnik uzyskiwania płomienia niż stara zapalniczka :D oczywiście kamień można wymienić lub gazu dobić ale to już nie to samo bo zawsze ta obudowa zostanie porysowana :D)

Pozdrawiam.

Ostatnio edytowany przez XII, 07 Paź 2008, 19:25, edytowano w sumie 1 raz

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 06 Paź 2008, 19:19 
Adept
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Styczeń 2006
HP: 102
Society: www.EF.pl
Nick w grze: Mortifer Kemoiz
Chetnie bym sie wyprzedał i pitolnął ta grą. Ale za fajni ludzie tu są a nubem z 90hp nie chce byc znowu ktory na hunt z hl11 nie moze wyskoczyc.

MA to dziwna firma... zero przecieków o systemie, lootach, płacach, zmianach... A w polsce tajne rządowe dokumenty wyciekają co chwile...

trzymają załoge za jaja chyba ze zero przecieków

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 06 Paź 2008, 19:36 
Amateur
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Kwiecień 2005
Society: RED LEGION
Nick w grze: ASTAROTH KWICOL de'Beliar
Angel napisał(a):

Masz 100% pewność, że piszą tu prawdę i tylko prawdę ? :)

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 07 Paź 2008, 22:17 
Mediocre
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Wrzesień 2006
Society: Eldorado
Nick w grze: MrBlonde
Jakby MA upadło nikt nie dostałby żadnych zwrotów za itemy czy za skille bo w końcu wszystko w grze należy do firmy i nie ma ona wobec nas żadnych finansowych zobowiązań :P
MA robi łatwą i szybką kasę i ostatnie co im może przyjść do głowy to ogłoszenie upadłości. Już oni potrafią sobie pokryć straty dostosowując looty a tysiące uzależnionych będą grać dalej ;) Tak czy inaczej ten rok może być przełomowy i jeśli wyjdzie im przejście na CE2 to dalej może być tylko lepiej.

Profil Offline

WyÅ›wietl posty z poprzednich:  Sortuj wedÅ‚ug  

Odpowiedz

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 23 gości

Panel
Skocz do: