Odpowiedz
Autor Wiadomość
Nie podano
PostWysÅ‚any: 02 Mar 2008, 22:35 
Novice
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Kwiecień 2005
HP: 125
Society: Poltropia
Hej,

Może ktoś się spotkał z takim problemem, po uruchomieniu PE mam restart sprzętu.
Po pierwszym razie ściągnąłem nowe sterowniki do grafiki ale nie pomogło.
Cały problem zaczął się od ściągnięcia poprawek mindarku (wiem, długo nie grałem :) )
Specyfikacja:
Procek: Athlon 2600+ (Barton)
Grafa: Saphire na chipsecie Radeon 9550 128Mb RAM
Ram: 1,5 Gb

Czy coś "poprawili" w grafice, że moja karta nie daje rady czy raczej szukać w ustawieniach?

Pozdrawiam,

PioHaw

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 03 Mar 2008, 02:01 
Beginner
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Wrzesień 2006
HP: 121
Society: Kingsajz
Heh.
Karty ATI z serii 9xxx RULEZZ! :D
Podaj jaką masz moc zasilacza, jeśli 350W to zalatw sobie mocniejszą zasiłke.
Mam ten sam problem, karta jest bardzo energo-żerna, cos w EU jest nie tak i po niektórych update zaczynaja sie dziać cuda. Logując sie do gry po 1-2 minutach freez, informacja z głupiego panelu ATI ze karta przestala działać i system VPU recover zrestartowal ja, czasami gra dziala dalej a czasami jest tylko czarny ekran.
Na początek odinstaluj caly dodatkowy syf który sie instaluje ze sterownikami, odinstaluj rownież sterowniki, po restarcie kompa recznie zainstaluj sterowniki poprzez Start>Panel sterownia> System> Menadzer urządzen. Następnie odepnij sobie drukarke, i inne niepotrzebne sprzety które masz podlączone pod porty usb. Odlącz tez cd-rom ^^
Zyskasz kilka dodatkowych Watów mocy ;) U mnie dziala :)

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 03 Mar 2008, 07:56 
Able
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Kwiecień 2005
HP: 0
Nick w grze: Harddy DUCH Cooldice
ja miałem bardzo podobnie ... po świętach kiedy sprezentowałem sobie nową grafe PowerColorX1650PRO (promocja w Saturnie) wszystko się w 3D waliło... freezy, restary, zwiechy... dopiero wymiana zasilacza pomogła (polecam markowe gdyż faktycznie trzymają napięcia, min 400 - 450W)

ważne jest aby jeśli karta 3D dostawała dodatkowe zasilanie (jeśli potrzebuje dodatkowego z kabelka) dostawała je z osobnej linii z zasilacza i żeby na tej linii już nic nie podłączać

restarty kompa przy grach to b duże prawdopodobieństwo właśnie problemów z grafiką fizycznie a najprawdopodobniej właśnie jej zasilania, aha sprawdź w innych grach 3D czy masz podobnie

pozdro

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 03 Mar 2008, 08:18 
Inept
Dołączenie:
Kwiecień 2005
HP: 110
Society: Outsiders PL
Nick w grze: Marcin Cosmo Cosmic
Zgadzam się z przedmówcami . Sam też to przerobiłem i po wymianie zasilacza poprawa 100%

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 03 Mar 2008, 09:36 
Gacie Gibona
Dołączenie:
Lipiec 2006
Nick w grze: Martre
na 100% zasilacz i radze sie pospieszyc, slabe zasilacze, albo "malo" markowe, maja niestety tendencje do "palenia nozek" pod procesor na plycie, wiem bo zdupilem w ten sposob dwie plyty
pozdr
Martre

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 03 Mar 2008, 10:05 
Unskilled
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Październik 2006
HP: 103
Society: KingKongSajz:)
statystycznie znakomita wiekszosc zasilaczy po prostu zrobi "sssyk" i zasmierdzi. reszta kompa wytrzyma.

wyjatkiem sa zasilacze firmy LC a dokladniej Lc235 i niektore LC300 - one jak ulegaja uszkodzeniu p 2-4 latach pracy palą cały komputer do konca.

radeony 9550/9600 to najweksze gowno jakie powstalo w ATI. Karty calkiem wydajne jak na swoich konkurentow ale pradozernosc powodowala bardzo niestabilna prace na wiekszosci plyt glownych.

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 03 Mar 2008, 10:20 
Gacie Gibona
Dołączenie:
Lipiec 2006
Nick w grze: Martre
apacz nie zapominaj, ze wiekszosc osob ladujac kase w kompa zapomina o zasilaczu, tudziez o dobrej obudowie, i stad potem w kompach za 5 - 6 k pln znalezc mozna jakiego codegena, a te pala sie, lub pala plyte mniejwiecej rok od pierwszego uruchomienia
pozdr
Martre

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 03 Mar 2008, 10:23 
Unskilled
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Październik 2006
HP: 103
Society: KingKongSajz:)
zgodze sie ze malo kto wie po co jest zasilacz:) ale nie ma co dramatyzowac ze od razu sie pala - owszem zjara sie ale bedzie bardziej denerwujaca (echhh antywulgaryzmowy skrypt oducza mnie przeklinania) nestabilnosc

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 03 Mar 2008, 20:35 
Novice
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Kwiecień 2005
HP: 125
Society: Poltropia
Hej :)

Dzięki za pomoc.

Nowe sterowniki są po prostu do bani. Przywróciłem sterowniki oryginalne z 2005 roku i wszystko śmiga aż miło :)

Pozdrawiam,

PioHaw

Profil Offline

WyÅ›wietl posty z poprzednich:  Sortuj wedÅ‚ug  

Odpowiedz

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 31 gości

Panel
Skocz do: