Ten temat został zablokowany, nie możesz edytować ani pisać nowych postów.

Zakazać sprzedaży PED'ów na forum ?
Ankieta zakończyła się 03 Lut 2008, 10:05
Zakazać 31%  31%  [55]
Zostawić jak jest 69%  69%  [124]
Razem głosów : 179
Autor Wiadomość
Nie podano
PostWysłany: 29 Sty 2008, 10:05 
Administrator
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Marzec 2005
HP: 133
Society: Poltropia
Coraz więcej szumu się robi wokół tego tematu
- więc chce poznać opinie użytkowników forum nim podejmę decyzję.
W grę wchodzi jedynie całkowity zakaz sprzedaży PED'ów za gotówkę poprzez forum
lub pozostawienie obecnego stanu. Żadnych innych opcji.
W niedzielę koniec ankiety i wtedy podejmę decyzję (jej wynik o niczym nie przesądzi!).

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 29 Sty 2008, 10:27 
Able
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Kwiecień 2005
HP: 0
Nick w grze: Harddy DUCH Cooldice
BRAK TRZECIEJ OPCJI W ANKIECIE : WPROWADZIĆ ZMIANY

sprzedaż pedów TAK, może być, ale KONTROLOWANA!

- weryfikacja osoby w grze

- wydanie "licencji" na sprzedaż pedów - po sprawdzeniu osoby itp, może połączyć sprzedaż tu z obowiązkową jakość symboliczną transakcją na allegro ?

- OPODATKOWANIE TRANSAKCJI na rzecz tego FORUM - tylko dzięki temu forum większość ludzi może sprzedać pedy co w oczywisty sposób powinno być przez te osoby docenione i minimalną/symboliczną pedzinę powinni uiścić na jego utrzymanie ...

ja głosuję na NIE, bynajmniej nie w obecnej formie...

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 29 Sty 2008, 10:31 
Adept
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Styczeń 2006
HP: 102
Society: www.EF.pl
Nick w grze: Mortifer Kemoiz
Duch spojrz dalej... Juz widze te plotki o ukladach, to "a czemu on moze a ja nie" a czemu "oni" o tym decyduja, jak wybrac komisje i mase innych klopotów ktore by wynikly w praniu. Ati dobrze robi, albo wolność albo kompletny zakaz.

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 29 Sty 2008, 10:38 
Moderator
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Wrzesień 2005
Society: FoFW
Tak dla przypomnienia postu nad twoim Duchu
Cytuj:
W grę wchodzi jedynie całkowity zakaz sprzedaży PED'ów za gotówkę poprzez forum
lub pozostawienie obecnego stanu. Żadnych innych opcji.

Też jestem na nie - dzięki temu unikniemy wszelkich nieprzyjemności związanych z nieuczciwymi sprzedawcami, opychaczami lewych pedów, skamerami. No i nie będziemy stali okoniem do MA - dzięki czemu to forum może uniknąć w przyszłości kłopotów natury formalnej - jeśli np ktoś oszukany zgłosi sprawę do MA.

A sprzedaż pedów i tak zostanie ale nie tu, a w sferze znajomych gdzie łatwiej o zaufanie.

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 29 Sty 2008, 10:48 
Adept
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Maj 2005
HP: 291
Pozwolę sobie zaznaczyć, że coraz więcej pojawia się osób które padły ofiarami nieuczciwych sprzedawców, którzy to najpierw chcą prawdziwe złotówki na swoim koncie później deklarują wypłatę PED w grze... Tych pseudo sprzedawców pojawia się coraz to więcej (lub też to ten sam osobnik zmieniający konta na forum), którzy mają tylko jeden cel - wykiwać kupującego, który myśli, że kupuje okazyjnie... Poza tym stanowisko handlem PED opisane jest w EULA i kategorycznie zabronione (możliwy ban konta w grze przy wykryciu przez MA takich nielegalnych transakcji). Dodatkowo ostatnio można poczytać o ludziach sprzedających PEDy którzy są uczciwi inaczej, tzn. wołają kase na konto, nie wypłacają PEDów ale obiecują, że PEDY oddadzą... kiedy już pożyczą od kogoś naiwnego?? Błędne koło się zamyka. Po prostu osobnik ten robi interes na pożyczanej kasie... to jest coś (zachowanie) po niżej krytyki. W temacie tym przestrzegam i odradzam kupowanie PED od kogo kolwiek, należy traktować wszystkich identycznie z odrobiną rozwagi, żeby przypadkiem nie paść ofiarą.

Pozdrawiam

PS. Jestem przeciwny handlem PED na forum tak też zagłosowałem. DOmyślam się, że powstanąnowe konta na forum po to aby zagłosowaćna TAK przez ludzi bezpośrednio zainteresowanych tą sprawą tak więc Panie adminie weź teżto pod uwagę. Ja osobiście uważam, że powinineś sam rozstrzygnąc tąsprawę biorąc przy tym pod uwagę przepisy narzucone przez firme która jest bezpośrednio związana z PED, mówie o MindArk,u ;)

JA MÓWIE NIE na forum, po za forum róbcie co chcecie, ale jak ktośzostanie orżnięty nie ma tylko i wyłącznie pretensje do siebie, jednym słowem nie żalcię się tu na forum... Od razu "czarna lista" schudnie...

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 29 Sty 2008, 10:55 
Unskilled
Dołączenie:
Lipiec 2006
HP: 161
Society: Kingsajz
Nick w grze: Lucas Damage Kovalsky
No przecież to logiczne, że każdy kto kupuje pedy od innej osoby osoby robi to tylko i wyłącznie na własną odpowiedzialność.

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 29 Sty 2008, 10:58 
Weak
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Maj 2005
Society: Chłopaki z Ferajny PL
Nick w grze: Futrzak John Rambo Lukas
Zdecydowanie zakazać.
Zabronienie sprzedazy pedów bedzie słuzyło poprawie bezpieczeństwa graczy.
Załóżmy, że komuś włamano sie na konto, gość zabrał mu ileś tam kilo ped, itemy, skille itp. Przerzucił to wszystko na swojego nowo załozonego avatara. No i co dalej zrobi? Będzie próbował wypłacać przez MA? Przecież MA celowo OPÓŹNIA wypłaty, zeby zapobiec takim wlasnie sytuacjom, zeby osoba która wykryje u siebie włamanie i kradzież miała czas zareagować. Gdyby MA na tym nie zależało, to wypłacała by kasę graczy natychmiast.
Natomiast sprzedaz przez forum jest bardzo wygodnym narzędziem, bo daje sie promocję 20/100 pedów albo i mniej i można opchnać sporą ilość pedów.
Co prawda jest to sytuacja hipotetyczna, ponieważ w przypadku gdy nastapi kradzież, poszkodowana osoba to zgłosi, zablokują jej konto, zablokuja konto złodzieja i zablokują konto KUPUJĄCEGO pedy.

Sa co prawda jeszcze karty do wypłat z bankomatu, MA równiez miało pewne opory z ich wprowadzeniem z w/w powodów.

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 29 Sty 2008, 10:58 
Adept
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Maj 2005
LEON ...a normalne jest to, że później wypisuje to na forum i żali się, że zostało szukany?? Mi się wydaję, że został oszukany na własną prośbę więc nie jest to normalne...

pierwsza reakcja na PMa od cesarza i od kosmika w jednej osobie sie domyslam....

Od: Cesarz
Do: XII
Wysłany: Dzisiaj 10:39
Temat: PEDY
dwunasty- odnosnie twojego postu w topicu kosmika - krotko mowiac ponioslo Cie. Moja opinie w sprzedazy ped znasz, a to moj kolega z pracy z ktorym razem gram. A sama tranzakcja byla prawdziwa. Poniewaz u mnie w poscie zaczynaja bruzdzic gdyz sprzedawalem jego pedy miedzy innymi i nikt tego nie mogl zrozumiec dlatego teraz ma nowy topic swoj i prosze Cie o szybkie sprostowanie tego co tam napisales - prosze tez nie wymieniac mojej osoby. Uwazam ze moja uczciwosc co do sprzedazy ped nie podglega dyskusji tak wiec uzasadnienie masz na tacy. Co do sprzedazy ped jak chcesz kupic to obowiazuje Cie taka sama procedura jak innych - Elektra tez jest znana

a tak odpowiedziałem:
Od: XII
Do: Cesarz
Wysłany: Dzisiaj 11:12
Temat: Re: PEDY
Ja nie mam nic do Ciebie, na szczeście nie robiłem z Tobą transakcji. Natomiast ja jestem przeciwnikiem sprzedaży PEDów po przez forum i mam prawo wyrazić to na tym forum takie samo jak Ty ogłaszając sie ze sprzedażą do czasu, mam nadzieję, że osiągne cel nie powiem, że tylko mój. Wiele osób ma już tego dość.

Pozdrawiam.

po tym odpiasał z konta kosmik i cesarz w tematach dot. sprzedazy PED.... dla twojej wiadomosci nie mam zamiaru niczego prostować... sam sie wyprostuj... moze zaczniesz mi jeszcze grozić?

Ludzie sami to oceńcie... trzeba mieć kalpki na oczach zeby nie widziec przekrętu

Ostatnio edytowany przez XII, 29 Sty 2008, 11:13, edytowano w sumie 1 raz

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 29 Sty 2008, 11:09 
Initiated
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Styczeń 2006
HP: 143
Society: DASK
Nick w grze: Lu
zostawić tak jak jest
nie wykorzenicie handlu pedami - forum przynajmniuej daje jakś namiastkę stabilności - ogłasza się X że sprzeda , Y pisze , że można mu ufać -> kupujący ma możliwość zastanowienie się co zrobic. Po prostu w kantorze klient ma mniejsze sznase zostać oszukanym niż przez cinkciarza na ulicy.

wszelkie koncesjonowanie tylko w przypadku kiedy to ja będe podejmowął decyzję za opłatą. :roll:

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 29 Sty 2008, 11:14 
Green
Dołączenie:
Styczeń 2008
Z jednej strony jestem na tak, ale po wprowadzeniu weryfikacji sprzedających. Z drugiej uważam, że powinniśmy zakazać sprzedaży PED poprzez forum. Unikniemy przez to wielu problemów i być może zmniejszy się liczba postów w stylu "ktoś właśnie haczy mi konto". Jeśli ktoś już kupował PEDy przez ogłoszenia na forum, to wierzę, że ma sprawdzonego sprzedawcę i będzie wiedział, że może do niego się zgłosić, ale załatwią to już poza forum - np. w grze. Zagłosowałem za zakazem.

Pozdrawiam.

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 29 Sty 2008, 11:44 
Gacie Gibona
Dołączenie:
Lipiec 2006
Nick w grze: Martre
tez jestem przeciwny ;-P
btw Ati, hmmm cos jest nie halo, da sie zaglosowac kilka razy ;-P wystarczy cofnac przycisk w przegladarce "go back one page " ;-P
pozdr
Martre

ktory to juz raz dyskusja na ten temat sie toczy....ehh

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 29 Sty 2008, 11:52 
Beginner
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Grudzień 2006
Nick w grze: Andrew Naturek Naturat
Zostawić jak jest.

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 29 Sty 2008, 12:20 
Amateur
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Kwiecień 2005
Society: RED LEGION
Nick w grze: ASTAROTH KWICOL de'Beliar
Ja jestem za całkowitym zakazem handlu PEDami na forum.

Dość już tych oszustw. Naszczęście "nieoficjalna komunikacja" miedzy niektorymi klanami juz dawno wyłoniła kilku podejrzanych (lub ciągle tę samą osobę).

Zachecam wszystkie liczace się polskie klany do nieoficjalnej wymiany "nieoficjalnych czarnych list podejrzanych" (nie oskarzonych jeszcze ale...).

pozdrawiam

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 29 Sty 2008, 12:22 
Beginner
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Sierpień 2005
Nick w grze: Ar predus Ku
Futrzak napisał(a):
Sa co prawda jeszcze karty do wypłat z bankomatu, MA równiez miało pewne opory z ich wprowadzeniem z w/w powodów.

Te karty już dawno nie działają :P Ponad rok temu mieli zacząć wysyłać nowe i cisza w tej sprawie... 200 PED zablokowane przez zakup nowej karty ;)

EDIT: Aha, a co do tematu to ja mimo wszystko głosowałem, by zostawić tak jak jest. Trochę rozsądku u kupujących i będzie OK.

Ostatnio edytowany przez predus, 29 Sty 2008, 12:25, edytowano w sumie 1 raz

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 29 Sty 2008, 12:23 
Unskilled
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Grudzień 2005
Society: brak
Nick w grze: Angel
Handel Pedami jest i będzie. Usunięcie tematów związanych z handlem pedami nie zlikwiduje tego zjawiska.

Ta ankieta i ten temat powstał po to, aby było bezpieczniej, aby już nikt więcej nie został oszukany. Rozumiem to w ten sposób, że mamy zabronić pisania o sprzedaży pedów to wtedy nikt nie będzie handlował i nie będzie więcej pokrzywdzonych....ale to chyba tak nie działa.

Reklama na forum to jest jedyny w tej chwili sposób "weryfikacji" osób które się tym zajmują. Jak ktoś kogoś oszuka to można o tym napisać na forum, dać posta, opinie, może warna lub coś takiego. Wydaje mi się, że zakaz handlu pedami na forum będzie wiązał się z rozwojem czarnego rynku i zejściem zjawiska do "podziemia", który w żaden sposób nie będzie kontrolowane w związku z czym będzie jeszcze bardziej niebezpiecznie.

To nie jest tylko tak, że ludzie będą wymieniać się tylko wśród znajomych i zaufanych ludzi. Co chwila pojawiają się nowi gracze, którzy chcą kupić pedy oraz co chwila pojawiają się nowi sprzedawcy. Forum nie gwarantuje bezpieczeństwa, ale chociaż daje odrobinę kontroli.

Jak dla mnie zakaz handlu pedami jedynie pogorszy sprawę. Proponuje raczej zastanowić się, co można zrobić, aby było bezpieczniej, a nie czy usuwać handel pedami z forum bo to jest chyba zły kierunek.

PS- dodam jeszcze, że nie handluje pedami i nie bronie ich interesu. Staram sie być obiektywny. Nie zgłosowałem w ankiecie, bo uważam, że należy poszukać zmian, które można wprowadzić, a nie kasować temat, bo to nie poprawi sytuacji.

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 29 Sty 2008, 12:29 
Moderator
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Wrzesień 2005
Ale kwestia nie tyczy tylko bezpieczeństwa, ale imo też statusu forum które aspiruje do bycia oficjalnego polskiego itp natomiast stoi w opozycji do stanowiska MA i hołubi nielegalny bądź co bądź handel pedami pod swoimi skrzydłami.

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 29 Sty 2008, 12:31 
Amateur
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Kwiecień 2005
Society: RED LEGION
Nick w grze: ASTAROTH KWICOL de'Beliar
Angel napisał(a):
Wydaje mi się, że zakaz handlu pedami na forum będzie wiązał się z rozwojem czarnego rynku i zejściem zjawiska do "podziemia", który w żaden sposób nie będzie kontrolowane w związku z czym będzie jeszcze bardziej niebezpiecznie.

Handel PEDami to przecieżczarny rynek !

Pomijam tu fakt iż jest to wbrem EULA, chodzi o to iż dochodzi do ryzykownego precedensu - sprzedający po otrzymaniu gotówki może nie miec zamiaru przekazania PED w grze kupujacemu, lub odwrotny przypadek - jesli sprzedajacy dał wcześniej PEDy w grze, moze nie dostac kasy na konto.

Warto ostrzegać zwłaszcza tych najmłodszych entropowiczów, bo doswiadczeni "wyjadacze"
wiedzą komu ufac, a komu nie.

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 29 Sty 2008, 12:50 
Beginner
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Sierpień 2005
Rzucę jeszcze swoje trzy grosze, ale moje stanowisko pozostaje takie jak wcześniej, czyli "zostawić tak jak jest". Każdy ma swój rozsądek i za swoje pieniądze odpowiada, jego sprawa w jaki sposób.

Dorzucić chciałem to, że zawsze się dziwiłem po co ludzie kupują PED'y przez forum :D
OK jest trochę taniej ale nie przesadzajmy... czy ten marny % ceny jaki zaoszczędzimy jest wart ryzyka jakie podejmuje kupujący :?:
Im większa kwota tym większa oszczędność OK... ale tez i większe ryzyko ;)
Każdy chyba swój rozsądek ma i potrafi ocenić sytuację. A kupowanie od kogoś zupełnie obcego raczej zbyt rozsądne nie jest.
Obecnie konto z kartą pozwalającą na dokonanie oficjalnej wpłaty może założyć każdy i za darmo np. w Inteligo.
Oficjalna wpłata jest natychmiastowa, przy kupnie od kogoś nieraz trzeba czekać.

Podsumowując powyższe wypociny nie widzę żadnej zalety kupna pedów na lewo. Fakt iż jest trochę taniej dla mnie jest niwelowany przez ryzyko jakie się z tym wiąże.

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 29 Sty 2008, 12:52 
Able
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Kwiecień 2005
predus napisał(a):
Rzucę jeszcze swoje trzy grosze, ale moje stanowisko pozostaje takie jak wcześniej, czyli "zostawić tak jak jest". Każdy ma swój rozsądek i za swoje pieniądze odpowiada, jego sprawa w jaki sposób.

Dorzucić chciałem to, że zawsze się dziwiłem po co ludzie kupują PED'y przez forum :D
OK jest trochę taniej ale nie przesadzajmy... czy ten marny % ceny jaki zaoszczędzimy jest wart ryzyka jakie podejmuje kupujący :?:
Im większa kwota tym większa oszczędność OK... ale tez i większe ryzyko ;)
Każdy chyba swój rozsądek ma i potrafi ocenić sytuację. A kupowanie od kogoś zupełnie obcego raczej zbyt rozsądne nie jest.
Obecnie konto z kartą pozwalającą na dokonanie oficjalnej wpłaty może założyć każdy i za darmo np. w Inteligo.
Oficjalna wpłata jest natychmiastowa, przy kupnie od kogoś nieraz trzeba czekać.

Podsumowując powyższe wypociny nie widzę żadnej zalety kupna pedów na lewo. Fakt iż jest trochę taniej dla mnie jest niwelowany przez ryzyko jakie się z tym wiąże.

popieram, bardzo racjonalne podejście

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 29 Sty 2008, 13:03 
Mediocre
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Wrzesień 2006
HP: 145
Society: Eldorado
Nick w grze: MrBlonde
Głosowałem za zakazem.
Według mnie "Portal polskiej społeczności Entropia Universe" powinien być instytucją na tyle poważną, że nie wypada jej jawnie ignorować łamania zasad EULA przez jej członków. Chociażby przez prosty szacunek dla twórców gry...
Oczywiście każdy może grać łamiąc reguły na własną odpowiedzialność ale niech robi to przynajmniej po cichu i ze świadomością, że jest to nie do końca fair.
Wpłacanie pedów do gry jest na tyle wygodne i szybkie, że każdy powinien bez problemu sobie z tym poradzić. Wypłacającym większe sumy dziwie się, że nie robią tego oficjalnie. Mogę się domyślać, że albo mają złe dane osobowe na koncie (była amnestia!) albo ich pedy pochodzą z nielegalnych źródeł, co już ewidentnie przekreśla ich jako sprzedających. Te 2 miesiące czekania to chyba nie jest jakaś wielka przeszkoda, tym bardziej że przelew może przyjść podobno o wiele szybciej.

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 29 Sty 2008, 13:06 
Adept
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Maj 2005
Administrator nie moze zakazac handlu pedami po za forum, po za gra... ale moze zakazac tego procederu tu na forum, gdzie ja uwazam jest niepotrzebny, zbedny... dlatego podtrzymuje moje stanowisko w tej sprawie. Jednym slowem zainteresowani sprzedawcy PED, bawcie sie ale nie na forum, np. na allegro lub miedzy soba...

pozdrawiam.

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 29 Sty 2008, 13:13 
Beginner
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Październik 2007
HP: 149
Nick w grze: Slawek Buzz Buzzard
Niech sprzedają przez Allegro. Od tego jest.
Czemu tego nie robią?... bo to nielegalne(eula)? bo nie chcą płacić podatku od dochodów? (powinno się placic?) Bo chcą oszukać? Nie wiem. ale kazdy z tych powodów jest wystarczający aby ukrócić ten proceder na .. chyba oficjalnym, poważnym forum polskiego community EU.

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 29 Sty 2008, 13:22 
Inept
Dołączenie:
Styczeń 2006
Society: Mlode Wilki
A nie latwiej po prostu tak? :
Jezeli nie podoba ci sie sprzedaz pedow nie kupuj i nie wchodz do dzialu gielda proste...
Ja znam tu conajmniej kilka bardzo uczciwych osob i wiem z kim robie deal..
Po prostu przed wejsciem do dzialu gielda zrobic wielkie wyswietlane ostrzezenie ze osoba ktora kupuje pedy od gracza moze zostac oszukana i robi to na wlasna odpowiedzialnosc..
Nie wystarczy? Po co panowie/panie kotrzy nie musza kupowac maja psuc innym interes/mozliwosc latwego i szybkiego zakupienia ped.. Dla mnie to troszke samolubne.

Pozdrawiam Sori.

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 29 Sty 2008, 13:28 
Moderator
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Wrzesień 2005
Cytuj:
Dla mnie to troszke samolubne.

A dla mnie trochę samolubne jest narazanie forum (i osoby na które jest zarejestrowane) w momencie kiedy jest dostępny oficjalny i legalny sposób kupowania i wypłacania ped.

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 29 Sty 2008, 13:31 
Inept
Dołączenie:
Styczeń 2006
Nie tyle legalny co nie zabroniony i tego sie trzymajmy... Nie wszyscy maja karty kredytowe/platnicze itd i na prawde zbawieniem dla nich jest osoba ktora moze sprzedac te pedy.. Ale pomysl ze sprawdzaniem ludzi i wydawaniem im licencji/czegos w tym rodzaju bardzo mi sie podoba.. Unikniemy oszustow i wiemy ze jak napiszemy do kogos moze on sprzedac nasze pedy bo jest osoba uczciwa i szanowana.

Pozdrawiam Sori.

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 29 Sty 2008, 13:35 
Moderator
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Wrzesień 2005
Absolutnie nie jest ci potrzebna karta kredytowa - w obecnej dobie masz więcej możliwości - od voucherów internetowych - przez przelewy z banku itd - wystarczy się minimalnie wysilić zeby to sprawdzić na stronie głównej EU. I tam są JEDYNE LEGALNE sposoby dokonywanie depozytów. Niezależnie od tego czy się to komu podoba czy nie oraz od jego rozumienia legalności.

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 29 Sty 2008, 13:39 
Inept
Dołączenie:
Styczeń 2006
Z drugiej strony chyba od kad istnieje to forum byly tu sprzedawane/kupowane pedy po co nagle to zmieniac? Banki zawsze biora jakas prowizje za przelewy wiec tracimy pieniadze a wyplata ped trwa 3 miesiace wiec osoby ktore chcialyby wyplacic kesz i potrzebuja go w szybszym tepie maja problem bo nie moga... Sadze ze jak cos jest ok lepiej tego nie ruszac bo mozna wszystko spie...

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 29 Sty 2008, 13:42 
Gacie Gibona
Dołączenie:
Lipiec 2006
dilerzy samochodowi tez maja swoje prowizje, taniej kupisz auto u zlodzieja, pasera, tudziez na gieldzie samochodowej, gdzie pochodzenie samochodu czeto bywa watpliwe

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 29 Sty 2008, 13:43 
Administrator
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Marzec 2005
- jak juz pisalem - w gre wchodzi to co jest teraz lub calkowity zakaz. Nie mam czasu ani ochoty bawic sie w licencje itp - a pozniej byc posadzany np. o sprzyjanie komus,
- ankieta o niczym nie zdecyduje (tez to pisalem),
- mam mozliwosc sprawdzic kto i jak glosowal - wiec nie kombinowac,

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 29 Sty 2008, 13:43 
Inept
Dołączenie:
Styczeń 2006
Martre dla tego jestem za pomyslem na wprowadzenie licencji... Sadze ze to rozwiazaloby wszystkie problemy.

Edit: Sorka nie przeczytalem postu Ateusha bo bylem w trakcie pisania.. wiec licencja odpada.

Mam tylko nadzieje ze nie zrobicie czegos na czym ucierpi cale community...

Pozdro Sori.

Ostatnio edytowany przez Soridian, 29 Sty 2008, 13:45, edytowano w sumie 1 raz

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 29 Sty 2008, 13:45 
Moderator
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Wrzesień 2005
Cytuj:
po co nagle to zmieniac?

1. bo jest nielegalne vide może zaowocować banem dla obu stron blokując dostęp do często większych środków etc etc
2. bo się można przejechać - dawniej jak ktoś si e wyprzedawał to z reguły po długiej grze i porostu kończył grać lub zmniejszał nakłady - teraz mamy kilka kont które nie zajmują się niczym innym tylko sypią pedami na lewo i prawo - wolę nie pytać o ich pochodzenie
3. długość trwania oficjalnych wypłaty z reguły jest wydłużana przez tych co nigdy ich nie robili

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 29 Sty 2008, 14:38 
Adept
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Styczeń 2006
HP: 102
Society: www.EF.pl
Nick w grze: Mortifer Kemoiz
NOOOBY I NEWBIE! WSZYSTKIE NIEMAGICZNE STWORY ;)

Jak nie wiecie od kogo mozna kupic pedy, to zagadajcie do Morta :P Mort wam powie. :D
No i problem rozwiązany ;p

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 29 Sty 2008, 15:01 
Apprentice
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Marzec 2006
HP: 162
Society: SoD
Nick w grze: sexi69 sexowna69 sexy69
zostawic tak jak jest :)

Z tego co zauwarzyłem wypowiadają sie za zakazem tylko osoby które mają konta w bankach lub siedzą za granica i mają dostep do zdrapek.A powiedzcie co mają zrobić takie nooby jak Mort :P tylko go ratuje kupno od znajomych on juz zna ludzi wie od kogo kupować a co mają zrobić nowi ??? troche zrozumienia i wyrozumiałosci dla nich :)

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 29 Sty 2008, 15:04 
Gacie Gibona
Dołączenie:
Lipiec 2006
sexy, ale jesli morcik ma juz tych znajomych, od ktorych kupuje - to idealnie, przeciez, pewnie nawet ma ich w fl'u, poradzi sobie bez forum :P
pozdr
Martre

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 29 Sty 2008, 15:05 
Moderator
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Wrzesień 2005
Cytuj:
tylko osoby które mają konta w bankach ...

No to jest argument - dla allegro nie ma problemu wyrobić ale jak trzeba do EU to już się nie da...
biorąc pod uwagę ze istnieje gros kont których utrzymanie nic nie kosztuje - zakłada się w 5min nie ruszając sie z przed komputera itd, itp....

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 29 Sty 2008, 15:15 
Amateur
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Wrzesień 2006
HP: 115
Society: K$
Nick w grze: Crynin Skanerin Utis
Lol - ludzie, dlaczego w tylu postach jest:"zostawić tak jak jest - a jak ktoś zostanie oszukany to przecież wiadomo, że to wyjdzie na jaw". Ludzie, trochę powagi...

Tu nie chodzi o to, że ktoś może zostać oszukany przy transakcji.

Chodzi o to, że istnieje spore ryzyko, że pedy idące na sprzedaż MOGĄ pochodzić z kradzieży. Jeden z przedmówców już o tym pisał - ja napiszę jeszcze raz: nie kradnie się kont po to, żeby pedy z nich przewalić na huncie/miningu/crafcie, tylko po to, żeby je opylić. Zgadnijcie, jaka droga jest najprostsza. Zwłaszcza, gdy sprzedawać może nawet nikomu nieznana osoba, świeżo zarejestrowana na forum (a EU newbie i tak te pedy kupią, bo uznają że to normalka... - potem nawet wystawią pozytywnego kommenta, co dla następnych newbie jest dobrym sygnałem). I to, że sprzedawca przy każdej transakcji okazuje sie uczciwym partnerem w biznesie o niczym nie świadczy. W interesie nawet największego złodzieja leży, żeby ludzie mieli go za uczciwego - wtedy pedy z krojenia kont będą schodzić szybciej... A forum jest narzędziem idealnym do paserstwa...

P.S Ile zostało owalonych kont w zeszłym i tym roku (i ile było prób) to wielka niewiadoma - newbie o tym nie napiszą bo uznają, że dla 100-200 ped nie ma sensu robić afery, a konkretni gracze też jak widać nie kwapią sie z wylewnością w tym temacie (vide sprawa An_Zabo). Do tego owalane konta /= konta polaków którzy potem pochwalą się tym na forum - kolesia z zagranicy też można owalić... A teraz sobie pomyślcie, ile w zeszłym roku zostało via forum sprzedanych pedów pt. "ch...-wie-skąd-sprzedawca-i-skąd-aż-tyle-ma". Ładna sumka? Bardzo ładna...

P.S 2
ateush napisał(a):
- mam mozliwosc sprawdzic kto i jak glosowal - wiec nie kombinowac,

Przy wynikach jeszcze przydałoby się odliczyć głosy ludzi zarejestrowanych w dniu założenia tematu i/lub z ilością postów = 0...

Paru osobom (albo jednej i tej samej ;o) zakaz sprzedaży pedów na forum byłby bardzo nie na rękę...

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 29 Sty 2008, 15:48 
Newbie
Dołączenie:
Styczeń 2008
Myśle że handel powinien być jak najbardziej dozwolony.
Co prawda zaczynam właściwie moje przygody z EP ale za to gram w coś innego gdzie ludzie obracaja naprawde poważną gotówką nawet nie jesteście chyba w stanie sobie wyobrazić jaką kasą tam ludzie krecą.
Tam transfery kasy między ludźmi są na porządku dziennym i czasem nawet są to kwoty rzędu 200.000$.Co prawda było tylko kilka takich transferów w całym świecie ale były.
Te transfery bardzo przyspieszają proces przepływu gotówki i tak naprawde obie strony tylko zyskują.
Moim zdaniem każda średnio inetelignta osoba nie da się po prostu oszukać.

Aktualnie jestem bardzo zainteresowany zakupem PED'ow i z mojej strony moge gwarantować w pełni profesjonalną transakcje a jeżeli ktoś będzie mnie próbował "wyczyścić" to przykro ale nie uda mu się.

Osobiście bardzo mi zależy na możliwości kupowania PED'ów i byłbym naprawde bardzo wdzięczny gdybym miał taką możliwość właśnie dzięki temu forum.
Myśle że skoro takie forum daje taką możliwość to bardzo fajnie.
Każdy może skorzystać lub nie...chyba zawsze jest lepiej mieć jakiś wybór i podjąć świadomą decyzje niż nie mieć takiej opcji.

Jeżeli były przypadki że ktoś został oszukany to bardzo przykre ale moim zdaniem na pewno nie jest to wina właścicieli czy administratorów tego forum.

Mój głos:zdecydowanie za tym żeby handel był dozwolony

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 29 Sty 2008, 15:53 
Moderator
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Wrzesień 2005
Jak to dobrze ze zacząłeś grać niedawno...
i jak to świetnie że akurat dziś znalazłeś to forum...
i jaki to zaszczyt ze pierwszą swoją wypowiedź zacząłeś od tego wątku w tej sprawie...

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 29 Sty 2008, 15:56 
Beginner
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Sierpień 2005
wasooth napisał(a):
Jak to dobrze ze zacząłeś grać niedawno...
i jak to świetnie że akurat dziś znalazłeś to forum...
i jaki to zaszczyt ze pierwszą swoją wypowiedź zacząłeś od tego wątku w tej sprawie...

Oj teraz to już się czepiasz :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 29 Sty 2008, 15:56 
Amateur
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Wrzesień 2006
sparrow_pl napisał(a):
Osobiście bardzo mi zależy na możliwości kupowania PED'ów i byłbym naprawde bardzo wdzięczny gdybym miał taką możliwość właśnie dzięki temu forum.

Ukash?...Przelew?...Karta Kredytowa?... (przy czym przy Ukashu jeszcze dostaniesz guna i trochę ammo na start...)

sparrow_pl napisał(a):
Moim zdaniem każda średnio inetelignta osoba nie da się po prostu oszukać.
-|-
Jeżeli były przypadki że ktoś został oszukany to bardzo przykre ale moim zdaniem na pewno nie jest to wina właścicieli czy administratorów tego forum.

Patrz mój post wyżej - nie chodzi o to, że oszuka cię sprzedawca pedów...

A poza tym, patrz post Wasa ;0

W sumie Ati mógłby ten temat przenieść do działu "Czarna Lista"...Widoczny tylko dla osób powyżej 25 postów :f

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 29 Sty 2008, 16:02 
Beginner
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Sierpień 2005
Swoją drogą ciekawe ile nowych kont zagłosuje w ankiecie ;)

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 29 Sty 2008, 16:03 
Amateur
Dołączenie:
Lipiec 2006
HP: 169
Society: Hunters Unlimited
Nick w grze: Infinity
nie mam konta na allegro, konta w banku, a jedyna osoba której sprzedałem pedy prosiła o dyskrecje więc moja wiarygodność jest mała... Nie ukrywam że może nawet najbliższej przyszłości planuje sprzedać jakieś pedy... i co, chcecie mi zakazać?

zagłosowałem na : "Zostawić tak jak jest"

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 29 Sty 2008, 16:04 
Amateur
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Wrzesień 2006
Predus, oblicz ile osób wypowiedziało się w tym temacie, potem odejmij to od ilości oddanych głosów (56 atm - w pierwszym dniu istnienia tematu), ew. potem podziel to przez 2 - et voila :P

Courtney napisał(a):
nie mam konta na allegro, konta w banku, a jedyna osoba której sprzedałem pedy prosiła o dyskrecje więc moja wiarygodność jest mała... Nie ukrywam że może nawet najbliższej przyszłości planuje sprzedać jakieś pedy... i co, chcecie mi zakazać?

Nie mam (tu wstawić dowolnie) a chcę (tu wstawić dowolnie) i dlatego wykorzystam drogę mniej legalną i dającą pole do nadużyć, zamiast załatwić sobie to czego nie mam...

LuL

I odpowiedź na pytanie - Tak, przynajmniej ja chciałbym, żeby było to zakazane. Czemu? p.w

Ostatnio edytowany przez Skanerin, 29 Sty 2008, 16:08, edytowano w sumie 1 raz

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 29 Sty 2008, 16:07 
Moderator
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Wrzesień 2005
jak już mówiłem - załozenie konta w banku wymaga minimum chęci (kwestia kilkunastu kliknięć) - umożliwia to gwarancję że twoje wpłaty/wypłaty nie będą "dziedzicznie obciążone" z żaden sposób, IMO warte zachodu - a konto ci się przyda nie tylko do EU.

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 29 Sty 2008, 16:07 
Gacie Gibona
Dołączenie:
Lipiec 2006
sparrow_pl napisał(a):
ciach
Aktualnie jestem bardzo zainteresowany zakupem PED'ow i z mojej strony moge gwarantować w pełni profesjonalną transakcje a jeżeli ktoś będzie mnie próbował "wyczyścić" to przykro ale nie uda mu się.

ciach

powiadasz, ze jestes zainteresowany kupnem pedow, baa, widzisz skan juz ci napisal gdzie i jak mozesz kupic, i zaznaczam, jak wiele osob juz wczesniej, ze to jest jedyna legalna forma zakupu
rozumiem, ze swiat eu zafascynowal cie na tyle, ze nie przeczytales eula, ktory akceptujesz za kazdym razem odpalajac klienta....u nie ladnie, a wiesz, ze za to ban i kasacja konta w grze grozi? ;)

sparrow_pl napisał(a):

ty nie bardzo chyba lapiesz, czego dotyczy ta dyskusja, gdzie padlo stwierdzenie, ze jest to wina administratorow czy wlascicieli forum?

pozdr
Martre

p.s. popieram wniosek skana co do mozliwosci wypowiadania sie w tym watku, osob z conajmniej 25 postami

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 29 Sty 2008, 16:15 
Weak
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Grudzień 2007
Martre napisał(a):
powiadasz, ze jestes zainteresowany kupnem pedow, baa, widzisz skan juz ci napisal gdzie i jak mozesz kupic, i zaznaczam, jak wiele osob juz wczesniej, ze to jest jedyna legalna forma zakupu
rozumiem, ze swiat eu zafascynowal cie na tyle, ze nie przeczytales eula, ktory akceptujesz za kazdym razem odpalajac klienta....u nie ladnie, a wiesz, ze za to ban i kasacja konta w grze grozi? ;)

Mart, z calym szacunkiem... ale po co tak piszesz skoro sam kupowales wiekszosc na lewo...? ;)

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 29 Sty 2008, 16:26 
Amateur
Dołączenie:
Lipiec 2006
wasooth napisał(a):
jak już mówiłem - załozenie konta w banku wymaga minimum chęci (kwestia kilkunastu kliknięć) - umożliwia to gwarancję że twoje wpłaty/wypłaty nie będą "dziedzicznie obciążone" z żaden sposób, IMO warte zachodu - a konto ci się przyda nie tylko do EU.

no dobra... ale po co mam wpłacać na konto MA skoro mogę dostać taniej niż po kursie dolara??

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 29 Sty 2008, 16:33 
Gacie Gibona
Dołączenie:
Lipiec 2006
Wilq napisał(a):
Martre napisał(a):

Mart, z calym szacunkiem... ale po co tak piszesz skoro sam kupowales wiekszosc na lewo...? ;)

otoz mylisz sie, wiekszosc kupowalem na prawo niestety, placac horrendalny podatek :)
zdazylo mi sie kupic na lewo, ale przez forum tylko raz;-P
a jak ktos powiedzial, lamanie prawa na wlasny rachunek jest wylacznie prywatna sprawa
pozdr
Martre

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 29 Sty 2008, 16:39 
Newbie
Dołączenie:
Styczeń 2008
Rozumiem że moja wypowiedź będzie traktowana jako mało ważna lub nawet pominięta bo zarejestrowałem się dopiero dzisiaj.Praktycznie na forum trafiłem dopiero wczoraj a dopiero dzisiaj znalazłem wątek o sprzedaży/kupnie PED'ów który od razu mnie zainteresował.

Przyznam że bardzo mnie to interesuje bo przy kwocie którą chciałbym zakupić jest to dla mnie oszczędnośc co najmniej kilkuset złotych.
Na co dzień gram zupełnie w coś innego na real cash i tam transfery elektroniczne to robie praktycznie 2-3 w tygodniu.

Napisał tutaj ktoś że czekał na przelew 2 miesiące :-0 sick
U mnie ludzie się wkurzają jak nie mają na koncie na drugi dzień a o dwóch miesiącach to nawet się nikomu nie śniło w najgorszych koszmarach.

Tam gdzie gram a moge napisać że jest to texas holdem [odmiana pokera] w niektórych firmach właściwie tylko w tych najlepszych jest opcja transferu pieniędzy między graczami.
Podstawowy warunek jest taki że każde z kont musi isnieć minimum 3miesiace i na każdym koncie musi być udana przynajmniej jedna transakcja bankowa [wpłata/wypłata] i każdy z graczy między którymi odbywa się transfer może zostać poproszony o przesłanie skanu dowodu osobistego celem weryfikacji.

Nie będe ukrywał że zdażyły się przypadki zhackowania kont ale moim zdaniem jest to tylko i wyłącznie wina uzytkowników.

Co do PE dosłownie uraczyła mnie opcja tej chipowej karty z czytnikiem co daje możliwośc generowania za każdym razem nowego hasła.Dzieki temu jak ktoś chce to każdy może się zabezpieczyć w 100% i żaden hacker sobie nie poradzi więc wszelki proceder kradzieży kont może zostać wyeliminowany właśnie w ten sposób.

Bardzo nie podoba mi się za to podejście MA do transferów pieniędzy. 1,5% od każdej transakcji ?!?!?! Bez urazy ale pogieło ich ?
Przelewam co chwile kase z/do pokerroomu i nikt ode mnie nic nie żąda.
Przy e-przelewach z instytucji bankowych płacę max 0.5Euro za przelewy między kontami i i 1.8E przy przelewie do real banku w Polsce niezależnie od kwoty.Zrozumcie moje oburzenie bo przy transferze np 20.000$ dolarów rozumiecie różnice między 0.5E czy 1.8E a 1.5%.Transfer do banku trwa max 3dni.

Przyznam że dzięki temu tematowi i kwestii 2miesiące + 1.5% i do tego prowizja przy wpłacaniu kasy bardzo ostudziły mój początkowy zapał do tej gry.

Znacie może coś podobnego do PE gdzie też jest możliwośc obracania prawdziwą kasą ?

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 29 Sty 2008, 16:42 
Amateur
Dołączenie:
Lipiec 2006
nareszcie ktoś obiektywny się wypowiedział...

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 29 Sty 2008, 16:44 
Amateur
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Wrzesień 2006
Court - sprzedawaj co chcesz i gdzie chcesz. Temat jest nie o handlu pedami jako takim, tylko o handlu pedami przy wykorzystaniu forum. A taka sprzedaż/kupno pedów...
Na przykładach -
Court sprzeda swoje pedy Mortowi via FL? K, ich sprawa
N00b który niewiadomo skąd się wziął jako swój pierwszy post na forum daje ogłoszenie że ma na sprzedaż 20k ped, a inny n00b to kupuje i daje mu pozytywnego commenta (a po nim kilkunastu innych newbie)? To już jest do d... i śmierdzi na kilometr (tym bardziej biorąc pod uwagę to wszystko co się dzieje w światku (półświatku?) EU)

Niestety idealnego wyjścia nie ma - przy stosowaniu "ten może sprzedawać a ten nie" byłoby za dużo schiz. I dlatego rozumiem też motyw Ateusha - "Albo całkowity zakaz albo całkowita dowolność (która de facto panowała do tej pory)". Z tym że, ja osobiście widzę więcej racji w tym, żeby był całkowity zakaz. Jakie to racje? Poczytaj wyżej posty przedmówców. A jakie są racje dla całkowitej wolności handlu pedami na forum? Hmmm...Też poczytaj przedmówców. Jak dla mnie głównymi ich argumentami są jak narazie: "bo łatwiej, bo taniej, bo tak było zawsze") Z czego z 2 tymi punktami można dyskutować.

sparrow_pl napisał(a):
Napisał tutaj ktoś że czekał na przelew 2 miesiące :-0 sick

W temacie z 2005 r?...

Stary, pograj w tą grę trochę, poobserwuj też przez jakiś czas forum (a zwłaszcza dział giełda), a potem wypisuj rzeczy które napisałeś. To, że w VR pokerze jest jak jest, nie oznacza, że tak jest w EU. A więcej mi się nie chce tłumaczyć, bo skoro nawet w EU nie grałeś (LoL) a na forum trafiłeś wczoraj, to o czym ty właściwie tu piszesz? ;0

Cytuj:
Podstawowy warunek jest taki że każde z kont musi isnieć minimum 3miesiace i na każdym koncie musi być udana przynajmniej jedna transakcja bankowa [wpłata/wypłata] i każdy z graczy między którymi odbywa się transfer może zostać poproszony o przesłanie skanu dowodu osobistego celem weryfikacji.

To jest np "subtelna" różnica między tym o czym piszesz, a tym co jest tu, gdzie jesteś teraz ;0

Ostatnio edytowany przez Skanerin, 29 Sty 2008, 16:50, edytowano w sumie 1 raz

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 29 Sty 2008, 16:49 
Beginner
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Sierpień 2005
sparrow_pl napisał(a):
Przyznam że dzięki temu tematowi i kwestii 2miesiące + 1.5% i do tego prowizja przy wpłacaniu kasy bardzo ostudziły mój początkowy zapał do tej gry.

Jeżeli wypłacisz oficjalnie po kursie dolarowym i zapłacisz te 1,5% to i tak dostaniesz więcej pieniędzy niż gdy sprzedaż na lewo po sporo niższym kursie,tak jak to ma miejsce.
Oburzenie o 1,5% więc mocno chybione panie przypadkiem dziś zarejestrowany :D

Przelewy dochodzą dużo szybciej. Pierwszy przelew idzie dłużej, ale bardzo wątpię by obecnie było to 2 miesiące ;)

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 29 Sty 2008, 16:55 
Amateur
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Wrzesień 2006
Podstawowe nieporozumienie między ludźmi tłumaczącymi a świeżo zarejestrowanym userem jest chyba to, że on ma na myśli wpłatę pieniędzy do gry, a my wypłatę. Stąd te głupotki o 2 miesiącach, "wielkich" prowizjach i innych rzeczach.

A tekst o GC i o niemożności hacku można porównać do...

"Nie mam nic do handlu samochodami niewiadomego pochodzenia, bo jak ktoś dobrze zabezpieczy samochód to mu nie ukradną ergo nie trafią do handlu"

;0

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 29 Sty 2008, 16:58 
Beginner
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Sierpień 2005
No to dla ścisłości można jeszcze napisać, że wpłata kartą visa electron/visa/mastercard itp trwa krócej niż długość przeciętnego pierdnięcia :D
A jak już zostało wspomniane wcześniej założenie konta z taką kartą nic nie kosztuje, nie boli i może to zrobić każdy nawet nie mając dochodów.

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 29 Sty 2008, 17:05 
Newbie
Dołączenie:
Czerwiec 2007
HP: 25
Society: FreeLANCER
Oh ale gorąca debata prawie jak w sejmie... :P chcialem tylko wtrącić swoje trzy pece, więc
moim zdanie zakaz nic nie da, ponieważ zaraz ktoś go obejdzie a za nim inni, i za chwile pojawia sie na forum oferty typu: "sprzedam 1 butelke sweatu cena 22 zl dla pierwszych 100 osób 100 Ped gratis" albo "sprzedam 10k ammo cena 22 zl" itp itd, i zawsze znajdzie sie chętny żeby pedy kupić bo nie każdy może/chce otworzyć konto umożliwiające wpłaty...
Dlatego chyba lepiej zostawić tak jak jest, może tylko temat z listą zaufanych sprzedawców w dziale pomoc dla początkujących i tyle...

Pozdro...

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 29 Sty 2008, 17:10 
Amateur
Dołączenie:
Lipiec 2006
Cytat: "Jak dla mnie głównymi ich argumentami są jak narazie: "bo łatwiej, bo taniej, bo tak było zawsze") Z czego z 2 tymi punktami można dyskutować. "

a "bo szybciej" to już zapomniałeś dodać.....
zobaczymy co zrobisz jak będziesz potrzebował szybko gotówki. będziesz czekał aż dojdzie wypłata przez MA?

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 29 Sty 2008, 17:12 
Administrator
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Kwiecień 2005
HP: 130
Nick w grze: Jarek CvX Cvoxs
Mac, nie martw się. Na takich sprytnych też się znajdzie metoda - ot, choćby przymusowe wakacje.

Po za tym zakaz handlu pedami może dotyczyć wszystkich transaksji w realnej walucie (czyli przede wszystkim w zł).

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 29 Sty 2008, 17:13 
Amateur
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Wrzesień 2006
MacGyver napisał(a):
a chwile pojawia sie na forum oferty typu: "sprzedam 1 butelke sweatu cena 22 zl dla pierwszych 100 osób 100 Ped gratis" albo "sprzedam 10k ammo cena 22 zl".

Good point - przecież w takich przypadkach boty zarządzające forum mogą zgłupieć! :shock:
(sry za złośliwość, ale nie mogłem się powstrzymać)
Cytuj:
Dlatego chyba lepiej zostawić tak jak jest, może tylko temat z listą zaufanych sprzedawców w dziale pomoc dla początkujących i tyle...

Nie chodzi tylko o uczciwość sprzedawcy pedów...chodzi też (a może głównie) o...damn, ludzie - wy czytacie cały temat zanim w nim odpiszecie? Czy tylko ostatnią stronę? :f

Courtney napisał(a):
zobaczymy co zrobisz jak będziesz potrzebował szybko gotówki. będziesz czekał aż dojdzie wypłata przez MA?

Nie, wezmę pożyczkę od Providenta ;0
A na poważnie: Tak jak pisałem wcześniej - w tym temacie chodzi o zakaz sprzedaży pedów via forum, nie ogólnie (czyli wszelkimi innymi drogami ).

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 29 Sty 2008, 17:43 
Unskilled
Dołączenie:
Maj 2007
HP: 95
Nick w grze: Michael Amar Vahail
Ok, ale co to da? Jeśli zabronicie tu, to będą kupować przez grę (tak, czytajcie dalej a nie wyrywajcie z kontekstu bo wiem, że to już było!) i Wy to po prostu utrudnicie, co wam da utrudnienie? Nic Wam nie da, zrobicie na złość innym tylko:P.
Jak ktoś pisał, w dziale dla początkujących wymienić zaufane osoby czy coś, chyba każdy znajdzie? Albo nie wiem, sam mam mało postów, pedy sprzedawałem raz ale chyba gram w grę od ponad pół roku, w Kingsajzie jestem prawie cały czas, że mam mało postów to nic nie znaczy, ja czytam a mało się udzielam:P.

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 29 Sty 2008, 17:58 
Amateur
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Wrzesień 2006
Tak Rav - tu dokładnie chodzi o to, o czym napisałeś. O utrudnienia. Bo teraz jest bardzo prosty następujący manewr: owalasz komuś konto->przerzucasz pedy na innego ava->sprzedajesz je na forum za okazyjną cenę i lecą jak ciepłe buły. A to wszystko na jedynym liczącym się polskim portalu o EU. Kul.

Jak myślisz, czy będzie to takie proste, jeśli ostatni element tego manewru się usunie? Nie będzie. A im to będzie trudniejsze, tym większa szansa, że będzie mniej amatorów cudzych pedów.

+oczywiście dochodzą te rzeczy, o których pisali moi przedmówcy.

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 29 Sty 2008, 17:59 
Beginner
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Grudzień 2006
Ravandil napisał(a):
Ok, ale co to da? Jeśli zabronicie tu, to będą kupować przez grę (tak, czytajcie dalej a nie wyrywajcie z kontekstu bo wiem, że to już było!) i Wy to po prostu utrudnicie, co wam da utrudnienie? Nic Wam nie da, zrobicie na złość innym tylko:P.
Jak ktoś pisał, w dziale dla początkujących wymienić zaufane osoby czy coś, chyba każdy znajdzie? Albo nie wiem, sam mam mało postów, pedy sprzedawałem raz ale chyba gram w grę od ponad pół roku, w Kingsajzie jestem prawie cały czas, że mam mało postów to nic nie znaczy, ja czytam a mało się udzielam:P.

Ad.1
Zakaz handlu na forum da to - ze ekipa jak i zreszta cale forum bedzie calkowicie uczciwa w stosunku do MA i posłuszna EULA'i ;)
Ad.2
W dziale dla poczatkujacych nie wymieni sie nikogo bo admin bedzie mial problemy spowodowane zapytaniami dlaczego on a nie ja z roznych stron.

Wszycho. Ja i tak dalej uwazam ze nalezy zostawic sprawe pedow tak jak jest.

Ave!

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 29 Sty 2008, 18:20 
Unskilled
Dołączenie:
Maj 2007
I przez "owalaczy cudzych kont" nikt nie sprzeda pedów:P.
Dużo tutaj takich było? Którzy okradli czyjeś konto i sprzedali PEDy? Ja nie widziałem żadnego, widziałem jedynie Cesarza który tam jakieś długi miał... bronię tego bo trudno mi będzie sprzedać pedy jeśli zrezygnuję z gry, a też sporo pieniędzy stracę. Poza tym dużo newbie zrezygnuje z gry jak dowie się że PEDy trzeba kupić pozornie trudną metodą, a nie od "bezpiecznego" Polaka:P

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 29 Sty 2008, 18:38 
Amateur
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Wrzesień 2006
Ravandil napisał(a):
Dużo tutaj takich było? Którzy okradli czyjeś konto i sprzedali PEDy?

Nie da się tego stwierdzić. Ale właśnie taka odpowiedź powinna wystarczyć do zastanowienia się nad tym. Bo faktem jest, że konta są kradzione i osobnym faktem jest, że zdarzają się nieznani newbie którzy wyskakują z tematami: "sprzedam XXXXXX PED! TANIO". A niektórzy robią to nawet regularnie...

Ravandil napisał(a):
Poza tym dużo newbie zrezygnuje z gry jak dowie się że PEDy trzeba kupić pozornie trudną metodą

Pozornie trudna metoda to np Ukash? A co w niej "pozornie" trudnego? Poza tym imho (i to już jest tylko hipoteza) - większy jest odsetek newbich którzy zostaną w grze z tych, którzy przez miesiąc sweatują niż z tych, którzy kupią 100 ped, przetracą to na paru huntach a potem stwierdzą, że nie ma sensu grać w grę w której sie tylko traci kasę. Ale tu już sobie tylko gdybam ;p

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 29 Sty 2008, 18:45 
Unskilled
Dołączenie:
Maj 2007
Jaki sens ma kupowanie np. 200 ped przez stronę EU? Będzie strata jakieś 10 zł w porównaniu z tym co dostanę na forum, a większość newbie właśnie kupuje małe kwoty żeby zobaczyć jak gra wygląda. Ja nie sweatowałem, właśnie tak zacząłem:P.
Co pozornie trudnego? To, że trzeba właśnie jakieś ukashe zakładać, zamiast wcisnąć guzik i mieć kasę za 2 minuty;P.

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 29 Sty 2008, 18:51 
Amateur
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Wrzesień 2006
Ravandil napisał(a):
Co pozornie trudnego? To, że trzeba właśnie jakieś ukashe zakładać, zamiast wcisnąć guzik i mieć kasę za 2 minuty;P.

Może poczytaj co jest na forum o "zakładaniu Ukasha" :P

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 29 Sty 2008, 18:59 
Newbie
Dołączenie:
Styczeń 2008
predus napisał(a):
Jeżeli wypłacisz oficjalnie po kursie dolarowym i zapłacisz te 1,5% to i tak dostaniesz więcej pieniędzy niż gdy sprzedaż na lewo po sporo niższym kursie,tak jak to ma miejsce.
Oburzenie o 1,5% więc mocno chybione panie przypadkiem dziś zarejestrowany :D

Przelewy dochodzą dużo szybciej. Pierwszy przelew idzie dłużej, ale bardzo wątpię by obecnie było to 2 miesiące ;)

Według mnie tutaj kwestia wygląda tak że osoba która sprzedaje taniej zyskuje na tym że pieniądze ma praktycznie natychmiast a osoba kupująca ma po prostu taniej.
Przyznam że rozumiem wasze podejście bo patrząc jako osoba nawet mówcie sobie 'noob' to jeżeli taki proceder jest zakazany przez MA to forum jako tako niby powinno stosować się do tych reguł.

Rzecz tkwi w tym że gdy wejdzie zakaz handlu PED'ami na forum to kasa będzie po prostu wędrować do kieszeni panów z MA poprzez durne prowizje przy wpłatach i wypłatach a jeżeli taki handel pozostanie to część pięniedzy zostanie w kieszeniach graczy z tego forum i jeżeli będzie odpowiednia ekipa ludzi sprzedających/kupujących to ci ludzie zyskają troche kasy i oszczędzą troche czasu.

Problem w tym że będą osoby które będą próbowały oszustw i niestety trudno będzie to zwalczyć.

W tym całym temacie najbardziej mnie denerwuje opodatkowania wpłat i wypłat.
Te 1.5% przy wypłacie dobra jeszcze zniose chociaż reguła 1.5% min 100PED jest dla mnie powiedzmy delikatnie....chora.
To co denerwuje mnie najbardziej to 4% opodatkowanie wpłaty.
Może dlatego mnie to tak rusza bo ja po prostu na codzień korzystam z e-przelewów i tam reguły są zupełnie odmienne.[np 0.5% max 0.5E]
Jak korzystam na codzien z e-przelewow to spoko moge za kazdym razem dac im te 0.5E zaden problem/zaden wydatek.
Osobiscie mam zamiar wrzucic tutaj troche gotowki i mowiac szczerze niespecjalnie cieszy mnie fakt ze jakiemus lebkowi z MA mam oddac praktycznie za nic 4% mojej kasy.

3dni temu zlecilem wplate karta i cisza....okazalo sie ze kwota byla za duza a pierwszy transfer nie moze przekraczac 20$ o czym oczywiscie nie zostalem poinformowany w momencie dokonywania przelewu [a mysle ze powinienem] no i zaczalem szukac i jest niby w regulaminie do ktorego oczywiscie trzeba sie dokopac na wlasna reke.No i wlasnie zostalem "pomyslnie opodatkowany" przy wplacaniu kasy.[chore moim zdaniem].

Mysle ze duza roznica zdan bedzie bedzie wynikac z faktu kto jakimi kwotami obraca na codzien.Jezeli np tak jak teraz wplacilem te 20$ i skasowali mi kilkadziesiat centow to spoko to zaden pieniadz.W takim przypadku handel pedami mi nie jest potrzebny.
Jezeli jednak dodamy do tego chociaz dwa zera co ciagle nie jest jakas zawrotna kwota to "podatek" wynosi juz kilkaset zlotych.Sorry ale ja wole sobie za ta kase kupic sprzet do kompa czy po prostu cos w realu.
Gdyby byla regula typu 4% max np 5-10Euro to bym sie nawet nie wypowiadal w tej kwesti ale samo 4% to jest przegiecie i na dodatek jeszcze 1.5% min 100PED przy wyplacie.

Osobiscie wole zeby jakas kasa zostala w kieszeni mojej lub mojego znajomego niz w kieszeni jakiegos lebka z MA ktory pisze w regulaminie ze tak ma byc i h$j bo jak nie to ban i narazie pieniazki.

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 29 Sty 2008, 19:09 
Amateur
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Wrzesień 2006
sparrow_pl napisał(a):
Rzecz tkwi w tym że gdy wejdzie zakaz handlu PED'ami na forum to kasa będzie po prostu wędrować do kieszeni panów z MA

Hmmm... Czyli teoretycznie jak ona będzie trafiać do MA, to być może trochę jej także do nas z powrotem w lootach? Nieee....Niemożliwe...A jak panowie z MA nie będą mieli kasy to trochę przytną looty/wprowadzą durne decaye/etc (o czym się dowiesz jak trochę pograsz) żeby sobie odbić? Nieee... :P
Cytuj:
mowiac szczerze niespecjalnie cieszy mnie fakt ze jakiemus lebkowi z MA mam oddac praktycznie za nic 4% mojej kasy

To raczej ta gra ci się nie spodoba - bo często się w niej okazuje, że twoja kasa leci do lootpoola a potem jest przekazywana totalnie random lebkowi i to nawet nie z MA ;o

A tak btw: Nie wiem jak ty to widzisz, ale to nie było tak, że istniało sobie wspaniałe universum Entropia, po czym przyszło złe i brzydkie MA i zaczęło ssać kasę od graczy i już nikt nie mógł czuć się bezpiecznie. MA stworzyło tę grę, MA ją nadal tworzy i nią zarządza. I jak oni nie będą mieli kasy, to nie będzie EU (za to będzie masa graczy którzy nie będą mieli co robić ;0). A im gorzej u nich będzie z kasą (bo nagle wszyscy stwierdzą, że ten procent lepiej dać koledze niż nim), tym gorzej będzie w lootach i ogólnie w grze (co zresztą wg niektórych dzieje się już od jakiegoś czasu). To taki mały Offtop

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 29 Sty 2008, 20:28 
Newbie
Dołączenie:
Styczeń 2008
HP: 93
Society: DARK SIDE
Nick w grze: Sebapl77
Skanerin masz rację, ale jest tez druga strona tego medalu. Jeśli ktoś chce sprzedać pedy i wyciągnąć z gry trochę kasy, to jeśli by to zrobił oficjalnie to by się pula kasy w grze zmniejszyła, ( a co za tym idzie zmniejszyły by się looty ), a tak kasa zostaje w grze a w większości przypadków newbie który ją kupił szybko ja straci na huncie. I tym sposobem sprzedający zadowolony bo sprzedał pedy, a pula w grze zostaje nienaruszona :)

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 29 Sty 2008, 20:44 
Weak
Dołączenie:
Styczeń 2006
Society: Red Legion Cadets
Nick w grze: Ron Rufio Gabinn
Faktycznie w EULA stoi:
All funds transactions into or from the Entropia Universe must be through MindArk's Approved Transaction system.

Nie ważne jest co kto myśli i jak to wygląda w życiu, ważne jest to do czego aspiruje to FORUM.
- według mnie umozliwienie wymiany informacji nie łamie EULA;
- nie wiem jak admini chcą taki proceder ukrócić - zapewne mechanizmem białkowym (czyli ludziem)

Wniosek, NIE GŁOSUJĘ bo według mnie wymagana jest zmiana ale np. taka:
Umozliwić wymianę informacji, ale jednocześnie każde ogłoszenie OPATRZYĆ komunikatem o łamaniu EULA przez graczy przy takim procederze.

pozdrawiam

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 29 Sty 2008, 20:56 
Green
Dołączenie:
Styczeń 2008
Cytuj:
Umozliwić wymianę informacji, ale jednocześnie każde ogłoszenie OPATRZYĆ komunikatem o łamaniu EULA przez graczy przy takim procederze.

Nie chodzi tylko o łamanie EULA, ale także, a może głównie, o ludzi, którzy "nie wiadomo skąd" mają, aż tyle PED. O oferty nieznanych użytkowników z jednym postem, sprzedających 20k PED. O wątpliwości jakie rodzą się, gdy pomyślimy: skąd on może mieć, aż tyle kasy, skoro tak krótko gra i nikt go nie zna?

Pozdrawiam.

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 29 Sty 2008, 21:01 
Able
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Kwiecień 2005
khmmm, khmmm

ponoć dziś na czacie XFIRE ma paść pytanie :

Cytuj:
Jakie jest stanowisko MA wobec procederu polegającego na handlu pedami między graczami oraz na ogólnym obrotem nimi poza grą, w szczegolności sprzedawaniu pedów za realną gotówkę i późniejszym przekazywaniu ich w grze? Jakie jest stanowisko MA w tej sprawie, oficjalne i nie oficjalne?

Sprawa zostanie przedstawiona/opisana na przykładzie polskiego forum.

:P

lol... tak ponoć ktoś ma zapytać, słyszałem w TwinPeks takie treści :wink:

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 29 Sty 2008, 21:02 
Unskilled
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Sierpień 2007
Nick w grze: Krzysztof
Choc sam kupowałem pedy na forum mimo wszystko jestem za wprowadzeniem
zakazu sprzedaży.Szkoda tylko tych graczy kturzy naprawdę uczciwie sprzedawali.
Najwyższa pora żeby zrobic z tym porządek niech to forum służy do spotkań kumpli,
przyjaciół,znajomych i wymianie poglądów i doświadczeń na temat świata gry a nie
obrzucania się wyzwiskami i obwiniania się nawzajem.
Czemu tam gdzie pieniądze tam pojawiają się problemy :cry:

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 29 Sty 2008, 21:13 
Unskilled
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Grudzień 2005
Rufio napisał(a):

Tak się nie robi :P Albo nadal będziemy przymykać oko na handel pedami, albo zakazujemy permanentnie.
Z jednej strony wypadałoby, aby to forum w pewnym sensie "dorosło" już do tego, aby nie udzielać przyzwolenia na handel pedami.
Z drugiej strony część graczy na tym ucierpi [jak przy każdym VU]. Każda zmiana kogoś zaboli.

Handel pedami kojarzy mi się z Project Entropią, a nie z EU. Dawno temu było inaczej i taki handel według mnie miał większe przyzwolenie. Teraz jednak jest sporo metod na wpłatę. Problem jest z wypłatami, bo nie działa system kart bankomatowych. Może rozwiązaniem jest poczekać na skuteczny i szybki sposób wybierania kasy i wtedy zabronić handlu....albo nie czekać i zrobić to teraz.

Nadal nie mam zdania w tej sprawie, ale może to już czas abyśmy "dorośli" i nie przymykali oczu na ten proceder??? bo nie da się ukryć, że jest to niezgodne z EULA [inna sprawa, że być może MA to wisi czy ktoś handluje pedami, czy nie]

Jak ktoś ma głowe na karku to i tak sobie poradzi ze sprzedażą pedów - przecież to nie tak trudno wystawić na allegro. Umownie można kupować 1 peda zamiast 1000 [żeby było taniej], bo przecież i tak chodzi o komentarz, a chyba nikt nie chce mieć negatywnych opini. W rezultacie handel powinien być bezpieczniejszy, a problem handlu pedami na forum rozwiązany......może umieścić tylko informację, która odsyłałaby zainteresowanych na allegro, albo coś takiego?

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 29 Sty 2008, 21:20 
Beginner
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Grudzień 2006
... ale skoro handel pedami poza oficjalnymi wytycznymi MA jest niezgodne z EULA to w takim razie wątpie aby allegro popierało coś takiego. Jeśli to przejdzie to i tak nie będzie pewne i legalne...

Pozdrawiam. :krol:

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 29 Sty 2008, 21:34 
Unskilled
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Grudzień 2005
Naturek napisał(a):
... ale skoro handel pedami poza oficjalnymi wytycznymi MA jest niezgodne z EULA to w takim razie wątpie aby allegro popierało coś takiego. Jeśli to przejdzie to i tak nie będzie pewne i legalne...

Pozdrawiam. :krol:

W ogóle nie kumam skąd taka myśl, że allegro to popiera. Wiadomo, że jak przeniesiemy handel pedami z forum na allegro to nadal to będzie nielegalne :/ Nigdy też nie będzie pewnie i legalnie jeśli będzie poza MA. W poprzednim poście starałem się znaleźć jakieś rozwiązanie i zaznaczyć, że zakaz handlu pedami na forum to nie jest GAME OVER. Są inne sposoby, a forum można "posprzątać".

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 29 Sty 2008, 21:40 
Amateur
Dołączenie:
Lipiec 2006
@Angel?
Prawo jest po to żeby je łamać. Szczególnie że MA może zwinąć biznes i cała twoja reselersko zarobiona kasa pójdzie się jeb@ć muahaha
@Skan
Cytuj:
A im gorzej u nich będzie z kasą (bo nagle wszyscy stwierdzą, że ten procent lepiej dać koledze niż nim), tym gorzej będzie w lootach i ogólnie w grze (co zresztą wg niektórych dzieje się już od jakiegoś czasu)

Loooool
Skoro można czekać 2 miesiące na wypłatę przez MA to porównaj sobie jaki przemiał można zrobić za te załóżmy 20k ped w tym czasie? zakładając że gracz X sprzedaje po 5k ped do 4 graczy i ci 4ej gracze w ciągu tych dwóch miesięcy są w stanie przemielić 50 razy tyle ile jest warty ten podatek przy wypłacie. Pamiętaj że MA liczy wszystko po tt!! rzadko wychodzimy na plus po tt co nie Skanerku. Dlatego na podatkach aukcyjnych i mnóstwem innych opłat wyjdzie ci 50 razy więcej zysku dla twojego kochanego mindarku :D .
Także przeczytaj to uważnie i mam nadzieję że dojdziesz do wniosku że pieniądze lubią być w obrocie a nie leżeć bezużytecznie.

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 29 Sty 2008, 21:48 
Unskilled
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Grudzień 2005
Courtney napisał(a):
@Angel?
Prawo jest po to żeby je łamać. Szczególnie że MA może zwinąć biznes i cała twoja reselersko zarobiona kasa pójdzie się jeb@ć muahaha

A to odnośnie czego było?

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 29 Sty 2008, 21:49 
Amateur
Dołączenie:
Lipiec 2006
to odnośnie tego co napisałeś powyżej... mianowicie o łamaniu EULI :P

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 29 Sty 2008, 21:54 
Green
Dołączenie:
Styczeń 2008
Jeśli ktoś będzie chciał sprzedać PEDy nielegalnie to i tak to zrobi. Tylko jeśli wprowadzimy zakaz na forum, będzie to robił poza nim - a wtedy to już nie nasz problem. A jeśli u nas już tego nie będzie, to MA będzie happy i w swojej wielkiej happywości może sprawi, że to forum stanie się oficjalną polską stroną EU, czyli my będziemy happy.

A w życiu liczy się, żeby każdy był happy :D

Pozdrawiam.

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 29 Sty 2008, 22:03 
Unskilled
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Grudzień 2005
Courtney napisał(a):
@Angel?

W takim razie lepiej oszukiwać, łamać prawo, kłamać, bo być może oni też nas chcą oszukać? Tak na wszelki wypadek?

Ja nadal nie wiem co chcesz przez to powiedzieć ;) Jak możesz to wyjaśnij.

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 29 Sty 2008, 22:03 
Newbie
Dołączenie:
Styczeń 2008
A ja zamiast debatować postanowiłem dzisiaj kupić i jestem bardzo zadowolony z zakupu.
Transakcja przebiegła ekstra.Żadnych wałków i myśle że sprzedający jak i ja coś zyskaliśmy na tej transakcji.Trzeba było korzystać póki mam taką możliwość dzięki temu forum ;)

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 29 Sty 2008, 22:16 
Capable
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Wrzesień 2005
HP: 110
Society: Ziemniak Niemyty Luz
Nick w grze: Elanor
Uff,przebrnelam przez caly temat ;)

Ja na szczescie wyplacilam sobie oficjalnie (bo o wiele lepsza cena, a mi sie nie spieszy), ale rozumiem problem niektorych. I w sumie nadal nie mam wyrobionego zdania, sprawa jest trudna do rozstrzygniecia.

Jedno, co mi sie rzucilo w oczy:
sparrow_pl napisał(a):
Myśle że handel powinien być jak najbardziej dozwolony.
Co prawda zaczynam właściwie moje przygody z EP

sparrow_pl napisał(a):
Co do PE

nazywasz Entropie ''EP''? ''Entropia Project''/''Project Entropia''? I zaczales niedawno,tak? ;)
Ta nazwa istniala ponad rok temu..

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 29 Sty 2008, 22:19 
Administrator
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Marzec 2005
HduchC napisał(a):
khmmm, khmmm

ponoć dziś na czacie XFIRE ma paść pytanie :

Cytuj:
Jakie jest stanowisko MA wobec procederu polegającego na handlu pedami między graczami oraz na ogólnym obrotem nimi poza grą, w szczegolności sprzedawaniu pedów za realną gotówkę i późniejszym przekazywaniu ich w grze? Jakie jest stanowisko MA w tej sprawie, oficjalne i nie oficjalne?

Sprawa zostanie przedstawiona/opisana na przykładzie polskiego forum.

:P

lol... tak ponoć ktoś ma zapytać, słyszałem w TwinPeks takie treści :wink:

Jeśli ktoś postawi takie pytanie "na przykładzie tego forum" - ma dożywotniego bana zagwarantowanego.
Uznam to za osobistą wycieczkę w moja stronę i za zwykłe świństwo.

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 29 Sty 2008, 22:24 
Weak
Dołączenie:
Styczeń 2006
Society: Red Legion Cadets
Nick w grze: Ron Rufio Gabinn
jeszcze raz powtórze, bo wydaje mi się że to umkneło:
pytanie dotyczy mozliwości "handlu" za pośrednictwem naszego forum!!!

W tym kontekście chcąc pogodzić WYMIANĘ INFORMACJI oraz poprawność ideologiczną (trudne słowo) związaną z aspiracjami forum czyli umożliwieniem wymiany informacji dot. NIEDOZWOLONEGO procederu uważam jak uważam czyli:
- niech sobie ludzie posty piszą
- każdy taki post opatrzony ALARMEM!!!
takie rozwiązanie jest kompromisem a nie ortodoksyjnym (znów trudne słowo) podejściem do zasadniczego pytania.

pozdrawiam

ps. Ela, chyba nie tylko Ty zwróciłas na PE uwagę :), nie ma to jak Ela która przy okazji pozdrawiam.

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 29 Sty 2008, 22:43 
Gacie Gibona
Dołączenie:
Lipiec 2006
Courtney napisał(a):
....Prawo jest po to żeby je łamać...

nie, prawo jest po to by je przestrzegac, jesli uwazasz, ze jest zle, wadliwe, "martwe", ect, starasz sie wszelkim legalnymi sposobami je zmienic

ateush napisał(a):
Jeśli ktoś postawi takie pytanie "na przykładzie tego forum" - ma dożywotniego bana zagwarantowanego.
Uznam to za osobistą wycieczkę w moja stronę i za zwykłe świństwo.

nie popieram banow, ale tym razem podpisuje sie wszystkimi pięcioma kończynami

pozdr
Martre

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 29 Sty 2008, 22:52 
Amateur
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Wrzesień 2006
Lol, argument pt. "Nie zmieniać bo tak mi i innym wygodniej" mnie powala...

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 29 Sty 2008, 23:00 
Unskilled
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Październik 2006
HP: 103
Society: KingKongSajz:)
Handel na forum powinien istniec bo:
nie kazdy(zwlaszcza nowy gracz) ma mozliwosc zakupu ped oficjalnie od ma - jak wielu graczy tutaj ma karte kredytowa (nie platnicza!!!) ? Ilu z was wie ile kosztuje przelew na konto zagraniczne? Ja wiem - duzo.

Poczatkujacy gracze nie maja takiej mozliwosci (a juz w ogole to wielu jest <18 wiec o przelaniu pieniedzy za granice moga pomarzyc). A tak moga je kupic chocby przekazem pocztowym (troche to archaiczne i pewnie malo kiedy stosowane jesli w ogole ale taka opcja jest).

zakaz handlu na forum to glupota bo odetnie a napewno mocno utrudni funkcjonowanie narybku z PL. Handlujac pedami w grze dopiero wtedy zostana wydymani. TU jest miejsce publiczne, posty sa rejestrowane. W razie oszustwa admin moze wywlec IP a poszkodowany z tym na policje i oni juz sobie spokojnie dojdą.

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 29 Sty 2008, 23:01 
Unskilled
Dołączenie:
Maj 2007
Powiedz mi jeszcze, co da to że zablokujecie? Ludzie będą dalej kraść, a PEDy kupuje się na własne ryzyko. Jeśli komuś konto zablokują z tego powodu(z powodu kupna kardzionych ped) to powinien mieć świadomość że tak się stanie i nie narzekać.

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 29 Sty 2008, 23:04 
Unskilled
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Październik 2006
amen

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 29 Sty 2008, 23:21 
Amateur
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Wrzesień 2006
Napiszę to po raz któryś i na tym sobie chyba odpuszczę - bo jak teraz nie dojdzie to już nie wiem jak to przekazać....

Tu nie chodzi o to, że ktoś może zostać wydymany przez sprzedawcę pedów podczas załatwiania transakcji - tu chodzi o to, że w zbyt dużej ilości przypadków ciężko (lub niemożliwym jest) jest stwierdzić, skąd pochodzą takie ilości pedów, jakimi nieznane osoby obracają na forum. A konta SĄ okradane. I raczej nie po to, żeby kase z tych kont przetracić w grze. Najczęściej od osób nieznanych z dużą ilością tanich pedów kupują newbie którym to wisi skąd te pedy i od kogo - zakaz sprzedaży pedów na forum da to, że złodzieje stracą rynek zbytu. Co najprawdopodobniej ograniczy kradzieże kont. Nie wiem co jeszcze w tym temacie można napisać....

I poszukajcie jak działa Ukash, zanim zaczniecie gadać o jakimś problemie z kartami kredytowymi, ludziach <18 etc...

A dla ekstremalnie leniwych:
http://www.ukash.com/pl-pl/ukash/how-ukash-works
http://allpay.eu/Ukash/

cytat ze strony:
Kod:
Ukash jest łatwy w użyciu, jak gotówka. Ty:

* nie potrzebujesz karty lub danych finansowych
    * nie potrzebujesz konta bankowego
    * możesz być w dowolnym wieku
    * unikasz oszustwa lub kradzieży tożsamości
    * nie masz żadnych rozliczeń, opłat czy stawek
    * kontrolujesz własne wydatki

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 29 Sty 2008, 23:24 
Administrator
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Kwiecień 2005
Nick w grze: Jarek CvX Cvoxs
sirapacz napisał(a):
Handel na forum powinien istniec bo:
nie kazdy(zwlaszcza nowy gracz) ma mozliwosc zakupu ped oficjalnie od ma - jak wielu graczy tutaj ma karte kredytowa (nie platnicza!!!) ? Ilu z was wie ile kosztuje przelew na konto zagraniczne? Ja wiem - duzo.

Poczatkujacy gracze nie maja takiej mozliwosci (a juz w ogole to wielu jest <18 wiec o przelaniu pieniedzy za granice moga pomarzyc). A tak moga je kupic chocby przekazem pocztowym (troche to archaiczne i pewnie malo kiedy stosowane jesli w ogole ale taka opcja jest).

Argument można o kant du.. stołu rozbić bo wpłata poprzez Ukash odbywa się przelewem krajowym!

Ravandil napisał(a):
Powiedz mi jeszcze, co da to że zablokujecie? Ludzie będą dalej kraść, a PEDy kupuje się na własne ryzyko. Jeśli komuś konto zablokują z tego powodu(z powodu kupna kardzionych ped) to powinien mieć świadomość że tak się stanie i nie narzekać.

Nie o tym jest mowa!!

Chodzi o utrudnienie złodziejowi sprzedaży pedów! Sytuacja jest taka:
1. włam na konto
2. przerzucenie kasy na innego avka
3. opylenie pedów na forum.

Nie chodzi o zablokowanie konta kupującego czy też oszustwo podczas sprzedaży!

edit:
Skan był pierwszy. :P

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 29 Sty 2008, 23:34 
Unskilled
Dołączenie:
Maj 2007
Może macie racje, w takim razie chcę np. sprzedać 400 PED, bo wszystko straciłem i rzucam grę, czy mogę je sensownie sprzedać przez MA?(Nie licząc oczekiwania, bo to sensowne nie jests:P)

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 30 Sty 2008, 00:09 
Unskilled
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Październik 2006
nie wiedzialem ze ukash dziala w pl

jesli chodzi o okradanie kont to jest to problem tylko czy to jest rozwiazanie

sprzedaz przez forum jest o tyle bezpieczniejsza ze tu zostaje slad po niej

jak bedzie sie odbywac przez chocby EU to tam walki moznaby robic do bolu ile wlezie bo jak potem udowodnisz ze doszlo do zawarcia umowy kupna sprzedazy ped - zrobisz screena? ktorego mozna przeedytowac w dowolnym darmowym programie graficznym....?

IMO nadal uwazam ze powinna byc mozliwosc sprzedazy przez forum bo tego sie nie da wyplenic. jedynie co to da to to, ze sprzedawcy beda bezkarni (ci kradziejowaci) i nie bedzie sladu po transakcjach

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 30 Sty 2008, 00:10 
Gacie Gibona
Dołączenie:
Lipiec 2006
Ravandil napisał(a):
Może macie racje, w takim razie chcę np. sprzedać 400 PED, bo wszystko straciłem i rzucam grę, czy mogę je sensownie sprzedać przez MA?(Nie licząc oczekiwania, bo to sensowne nie jests:P)

oficjalnie sie nie oplaca
nieoficjalnie -
tak, w grze znajomemu, nie, bo to jest zlamaniem eula
biale czy czarne, wybierasz sam, nie mieszajac w to forum
pozdr
Martre

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 30 Sty 2008, 00:21 
Gacie Gibona
Dołączenie:
Lipiec 2006
sirapacz napisał(a):
nie wiedzialem ze ukash dziala w pl

dziala, prawie od poczatku istnienia ukasha, poczatkaow byl problem z wbiciem kodu, problem rozwiazany przez Boo wespol z Robem (po pijaku oczywista;-)

sirapacz napisał(a):
jesli chodzi o okradanie kont to jest to problem tylko czy to jest rozwiazanie
sprzedaz przez forum jest o tyle bezpieczniejsza ze tu zostaje slad po niej

tak to jest rozwiazanie - patrz posty Skana
po kupnie przy pomocy karty kredytowej, ukasha, ect, zostaje wiecej sladow, zapewniam...

sirapacz napisał(a):
IMO nadal uwazam ze powinna byc mozliwosc sprzedazy przez forum bo tego sie nie da wyplenic. jedynie co to da to to, ze sprzedawcy beda bezkarni (ci kradziejowaci) i nie bedzie sladu po transakcjach

ok, handlu nie da sie wyplenic, za to da sie wyplenic handel na tym forum, nes pas?
sprzedawcy i tak sa bezkarni w tej chwili, wiec... ?
sladu po transakcjach i tak nie ma, wystarczy, ze Ati wywali serwer do gory nogami i sprawdzi lotnosc (z 29 pietra) dyskow, a backup zje
pozdr
Martre

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 30 Sty 2008, 00:51 
Novice
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Marzec 2006
HP: 270
Nick w grze: Northberg
lol 83 glosy to tylu jest użyszkodników aktywnych na forum? :P
Głosowałem za zakazem, zrobienie wpłaty to naprawdę nie problem, argumenty z bankiem to jakaś kpina, a jak przekazujecie kase ludziom z forum - w kopercie pocztą lol?
Z wypłatami podobnie, chyba lepiej poczekać kilka tygodni niż sprzedawać dolara po 2,1zł - kretynizm.
A na miejscu admina już dawno bym zablokował możliwość sprzedaży - wpakują cię jeszcze za paserstwo - nie za takie rzeczy zamykali w naszym pięknym kraju :P

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 30 Sty 2008, 06:43 
Beginner
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Październik 2007
HP: 149
Nick w grze: Slawek Buzz Buzzard
Northberg napisał(a):
lol 83 glosy to tylu jest użyszkodników aktywnych na forum? :P
Głosowałem za zakazem, zrobienie wpłaty to naprawdę nie problem, argumenty z bankiem to jakaś kpina, a jak przekazujecie kase ludziom z forum - w kopercie pocztą lol?
Z wypłatami podobnie, chyba lepiej poczekać kilka tygodni niż sprzedawać dolara po 2,1zł - kretynizm.
A na miejscu admina już dawno bym zablokował możliwość sprzedaży - wpakują cię jeszcze za paserstwo - nie za takie rzeczy zamykali w naszym pięknym kraju :P

Właśnie to mnie dziwi... dlaczego ludzie którzy regularnie sprzedają pedy nie robią tego legalnie. Przecież skoro robią to regularnie to nie zauważą opóźnienia ze strony MA. W dodatku dostaną więcej.
PS: mam pomysł na niezły biznes: kupie wszytskie wasze pedy za 2.1 i sobie wyplace przez MA :D (j/k)

W kwestii bezpieczeństwa: podczas nielegalnego zakupu pedów, druga strona dostaje twoje dane osobowe, maila, gg i co tam jeszcze. A to już przestaje być bezpieczne.

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 30 Sty 2008, 08:43 
Newbie
Dołączenie:
Styczeń 2008
HP: 92
Nick w grze: Tigivo Tigi Eckhart
Przeczytalem te wasze wypociny i mam dwa wnioski:

klasyczny przyklad forum warriors i powtarzania po 30 razy tego samego...

@admin: moim skromnym zdaniem temat wypalil sie ok 3 strony temu. lepiej pozostawic sama ankiete i zablokowac mozliwosc pisania postow bo jeszcze komus zylka peknie.

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 30 Sty 2008, 10:15 
Gacie Gibona
Dołączenie:
Lipiec 2006
Tigivo napisał(a):
Przeczytalem te wasze wypociny i mam dwa wnioski:

klasyczny przyklad forum warriors i powtarzania po 30 razy tego samego...

@admin: moim skromnym zdaniem temat wypalil sie ok 3 strony temu. lepiej pozostawic sama ankiete i zablokowac mozliwosc pisania postow bo jeszcze komus zylka peknie.

a tobie jeszcze nie pekla? wiesz czytanie wypocin moze byc conajmniej bolesne, a napewno niebezpieczne dla powonienia
powtarzane jest po 3 razy, bo nie do wszystkich dociera, bedzie trzeba, powtorzy sie poraz 4 i 5

btw, hoho jak na debiut na forum to bardzo uroczy poscik

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 30 Sty 2008, 11:08 
Novice
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Marzec 2006
HP: 270
Nick w grze: Northberg
Martre napisał(a):
nie, ze nie wyspal, ale zajebistego kaca mam, żywiec wczoraj pilem a oni skufiele cos dosypuja do tego piwa ;-P

chyba piasku, w końcu to piwo z Gór ;P

buzz napisał(a):
Właśnie to mnie dziwi... dlaczego ludzie którzy regularnie sprzedają pedy nie robią tego legalnie. Przecież skoro robią to regularnie to nie zauważą opóźnienia ze strony MA. W dodatku dostaną więcej.
PS: mam pomysł na niezły biznes: kupie wszytskie wasze pedy za 2.1 i sobie wyplace przez MA :D (j/k)

Tia, ale do tego trzeba podać prawdziwe dane, a niektórym to nie na rękę ;P Można nawet nieostrożnie stwierdzić, że tym którzy bronią tutaj nielegalnych wypłat :P

Profil Offline

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  

Ten temat został zablokowany, nie możesz edytować ani pisać nowych postów.

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 15 gości

Panel
Skocz do: