Odpowiedz
Autor Wiadomość
Nie podano
PostWysłany: 28 Cze 2007, 10:46 
Newbie
Dołączenie:
Czerwiec 2007
HP: 0
Society: E H A
Nick w grze: Gordon Caine
Witam. Mam pytanie do doświadczonych minerów. Czy w danym miejscu występuje tylko jeden rodzaj złoża? Chodzi o to czy po znalezieniu w jakimś miejscu dajmy na to Crude Oil za pomoca skanera z TT jest szansa znalezienia DOKŁADNIE w tym samym miejscu innego złoża szukając lepszym sprzetem (z większą głębokością szukania)? Mam nadzieję że zostałem zrozumiany;)

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 28 Cze 2007, 10:56 
Adept
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Styczeń 2006
HP: 102
Society: www.EF.pl
Nick w grze: Mortifer Kemoiz
W tym samym miejscu nie znajdizesz juz niczego, mozesz metr dalej znalesc ale nie w tym samym miejscu. Chyba wiem co Ci chodzi po glowie, znajdziesz smal lysta sprzetem z tt, nie wydobedziesz go tylko zalaczycz lepszy finder i puscisz druga bombe... Niestety gówno ci to da, najwyzej znajdizesz zloze obok.

Hym... chyba ze chodzi ci o to ze stoi pan X i pan Y obok siebie i który znajdzie zloze, jesli maja różny sprzet i skile... to jest zagadka, bo wcale nei znaczy ze ten z lepszym sprzetem ;)

Ogólnie to fart sie liczy i tyle.

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 28 Cze 2007, 12:25 
Newbie
Dołączenie:
Czerwiec 2007
Fart fartem, ale zdaje się że te lepsze (w sensie jakości nie ilości) złoża znajdują się głębiej. Zazwyczaj ponad możliwości sprzętu z TT.
Ale ja tam jeszcze nic nie wiem:)
Chodzi o to czy jak znajde obszar na którym znajduję co kawałek jeden rodzaj złoża, to czy opłaca sie potem przeczesać ten teren lepszym skanerem w nadziei znalezienia zupelnie innych złóż.

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 28 Cze 2007, 12:45 
Mediocre
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Październik 2006
HP: 99
Society: Freelancer
Nick w grze: Tomi jupiajo Digital
1. W danej glebie (terenie) występuje kilka rodzajów złóż.
2. Każdy rodzaj występuje w pewnym zakresie głębokości.
3. Zakresy się pokrywają w różnym stopniu, więc na danej głębokości możesz trafić różne minerały.
4. Nie wiem czy minerał w swoim zakresie występuje w różnym natężeniu, ale chyba nie.
5. To raczej kopaczka ma dystrybucje rozkładu głębokości tak, że najczęściej wali srednią [url=http://pl.wikipedia.org/wiki/Rozkład_normalny](rozkład normalny)[/url]
6. W związku z 4 i 5 dla danej kopaczki (i jej poziomu wymaksowania) będziesz wydobywał minerały w określonych proporcjach na danym terenie

Mogę się mylić więc proszę o poprawki...

Zwykle kopara z TT wystarcza do normalnego działania z dobrym markupem. Lepsza kopara dużo kosztuje, a naprawdę drogie minerały znajduje się rzadko i w małych ilościach, więc ryzyko jest twoje. Nigdy takowych nie znalazłem, więc nie wiem czy są wszędzie.

Możesz oczywiście uzywać 211(L) lub 0f-105. Nie są drogie no i pewna szansa jest.

Ostatnio edytowany przez jupiajo, 28 Cze 2007, 14:46, edytowano w sumie 1 raz

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 29 Cze 2007, 07:19 
Beginner
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Kwiecień 2005
HP: 158
Society: Poltropia
Osobiście kopie z tk-320 lub adapted 213 + ampy naogół 104

Jak już to zostało słusznie powiedziane przeszukuje się różne głębokości np ja ~650-1k m a osoba z sprzętem tt chyba z 200m max, przy tak dużej różnicy walenie 2 bomb może przynieść 2 sukcesy. (nieraz miałem np globala stawiając bombe na terenie gdzie ktoś wywalił ich przed sec 10 - ale to fajne uczucie czasem tak kogos zdołować tym bardziej jak nie wie dlaczego on tego nie trafił ;)

sprawa się jeszcze bardziej komplikuje gdy używamy ampów - nigdy nie próbowałem stawiać w tym samym miejscu bomby bez ampa ale ogólnie da się odczuć wrażenie jak byśmy szukali w całkowicie osobnych tablicach - im wyższy amp tym mniej złóż trafiamy ale są one większe. Jest tu pewien haczyk ale zostawie go dla siebie bo jeszcze ludzie przestaną kupować duże ampy ;)

wszystkie te uber rare (ruga, xere) minerały są teraz na gł powyżej 800m
rare ( gold, valurite) 700m+
uncommon ( azz, teru) chyba 500 +

jest oczywiście szansa znaleźć coś na mniejszej głębokości ale po kilku ostatnich VU ta szansa jest raczej znikoma.

Co do tego jak się sprawują te lepsze findery :

213/214 ich szansa na znalezienie uncommon (azz etc) jest naprawdę wysoka (szkoda tylko że cena tych minrałków jest ostatnio srednia
szansa na znalezienie rare to jakies 1/300-400 bomb tylko trzeba oczywiście wiedzieć gdzie kopać ;)
zaś szansa na uber rare to jakieś 1/1000

co do tych finderów które aktualnie używam tk-320(customized) i adapted to:
szansa na rare - 2-4%
szansa na uber rare 1-2%

oba mają podobną szansę na trafienie jedyna zauważalna różnica to że przy tk 320 te złoża są najczęściej większe.

Aha i jeszcze jedno aby znajdywać te złoża tym najlepszym sprzętem musimy wkładać min 103 ampa, bez lub mniejsze ampy znacznie zmniejszają naszą szansę na trafienie (nie możemy przecież dostać pół kamyka ;)

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 29 Cze 2007, 08:53 
Newbie
Dołączenie:
Czerwiec 2007
Uch, nie spodziewałem się aż tek szczegółowych informacji. Teraz wiem juz w zasadzie wszystko (poza kordami 8) ). Wielkie dzięki. Myślę że te dane przydadzą sie też wielu innym graczom.
Pozdrawiam.

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 25 Lip 2007, 10:29 
Mediocre
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Marzec 2007
Society: Solaris
Nick w grze: Jason "Jamal" Travellian
Stary temat, ale jedna poprawka... sprzetem z tt można wiele zdziałać. Znam gracza, który biega tylko z tym sprzętem, kiedy dochodzi do wartości skilla 600 to sprzedaje i biega dalej "jak noob". Ma globale średnio 2 razy dziennie, ostatnio często widziałam też HoFy tej osoby - głównie belkar, gazzu, iron. Tak po 600-800ped.

Nie wiem gdzie kopie (poza tym, że w kilku miejscach powtarza szukanie, nie jest ich wiele), nie wiem na jakiej głębokości na złoża. Ale jak widać tt może dużo, jeśli miner wie gdzie szukać :)

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 25 Lip 2007, 10:34 
Adept
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Styczeń 2006
HP: 102
Society: www.EF.pl
Nick w grze: Mortifer Kemoiz
A dla kontrastu postawie swoja osobe 650 prospa i zero globa, hofa nic... Plecy rzędu -500 ped i maksymalnie zszargane nerwy.

Więc nie mówilbym ze to sprzet tt jest dobry tylko ze koleś ma fart.

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 25 Lip 2007, 10:39 
Amateur
Dołączenie:
Listopad 2005
Nick w grze: Eol
Jason Travelian napisał(a):
Stary temat, ale jedna poprawka... sprzetem z tt można wiele zdziałać. Znam gracza, który biega tylko z tym sprzętem, kiedy dochodzi do wartości skilla 600 to sprzedaje i biega dalej "jak noob". Ma globale średnio 2 razy dziennie, ostatnio często widziałam też HoFy tej osoby - głównie belkar, gazzu, iron. Tak po 600-800ped.

Nie wiem gdzie kopie (poza tym, że w kilku miejscach powtarza szukanie, nie jest ich wiele), nie wiem na jakiej głębokości na złoża. Ale jak widać tt może dużo, jeśli miner wie gdzie szukać :)

W sumie ciekawe podejscie, z noobowych metali to tylko lyst ma cienki markup reszta dosc przyzwoita. A z półki wyżej pełno róznych śmieci, lanorium, alferix, frigu.... Więc faktycznie może coś w tym być.

Profil Offline

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  

Odpowiedz

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 12 gości

Panel
Skocz do: