Odpowiedz
Autor Wiadomość
PostWysÅ‚any: 03 Sie 2005, 13:34 
czytałem wymagania i pisze że trzeba mieć 512 MB ram
ale ja mam tylko 256 :( czy PE będzie chodzić ale za to mam łącze 2Mbit/s

Nie podano
PostWysÅ‚any: 03 Sie 2005, 16:17 
Initiated
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Kwiecień 2005
HP: 120
Society: Chłopaki z Ferajny PL
Nick w grze: MarO MarO MarO
PE spokojnie ci pujdzie
ja swojego czasu bardzo długo grałem na słabszym sprzęcie i spokojnie mi chodziło

ale coś mi się zdaje że ten temat był już gdzieś poruszany... .

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 03 Sie 2005, 17:42 
Green
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Lipiec 2005
HP: 0
Society: Chłopaki z Ferajny
Nick w grze: Shein
Siemka:)

Ja mam 256mb ramu, neo 163 kb/s i jakoś gram:) co prawda lag jest spory ale da sie przeżyć:)

Profil Offline
PostWysÅ‚any: 03 Sie 2005, 18:17 
ale laga masz z tego powodu ze masz taka predkosci??

bo u mnie z predoscia nie bedzie problemu (chyba 2Mbit/s wystarczy :D)

Nie podano
PostWysÅ‚any: 03 Sie 2005, 19:14 
Green
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Lipiec 2005
Society: Chłopaki z Ferajny
Nick w grze: Shein
Mam laga bo mam mało ramu;/ ram to podstawa:) minimum 512

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 03 Sie 2005, 20:14 
Apprentice
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Kwiecień 2005
HP: 69
Society: RED LEGION CADETS :>
Nick w grze: Sebek From Poland
potwierdzam :) bez ramu ani rusz :) też mam 256 a miałem 512 ( spaliłem 256 :mrgreen: ) reszta może być słaba chodzi i mase rzeczy ładujących się na ram ( tyle różnych elementów jak zbroje, ubrania, moby, świat itp )

Profil Offline
PostWysÅ‚any: 03 Sie 2005, 20:45 
fak czyli będzie się ciło cholera
ale pociesza mnie fakt że może niedługo będe miał dodatkowe 512

Nie podano
PostWysÅ‚any: 09 Sie 2005, 09:23 
Able
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Kwiecień 2005
Nick w grze: Harddy DUCH Cooldice
ja też kiedyś(2004) grałem mając tylko 256ramu, było oka, nawet przy NEOstradzie 320 - a wogóle to nigdy niemiałem problemów z PE przez komap i net więc takie parametry są oka imo. Teraz mykam z 512 ramu i 512NEO - różnica odczówalna - pełen komfort.

Profil Offline
PostWysÅ‚any: 09 Sie 2005, 09:49 
Najważniejsze jest by mieć minimum 512 Mb RAM-u. Zresztą im więcej tym lepiej. Ja mam 786 i jest dobrze. :)

Wpływ na płynność gry ma także karta graficzna. Bardzo ważny element we wszystkich grach w których panuje duży dynamizm akcji ( także niekiedy PE ).
Gra przecież musi chodzić płynnie w sytuacji gdy otoczy cię stado mobów lub w ferworze walki na pvp. Ciężko jest przycelować jak ekran wciąż skacze czyż nie? 8)

A z tego wszystkiego najgorsze jest to , że pomimo powiedzmy w miarę dobrego sprzętu cała zabawa może być popsuta przez wszech ogarniające lagi :evil:

Gdy przychodzi weekend i na serwerach siedzi pełno ludzi to można jobla dostać :twisted:

A wszystko przez słabe łącza TP , która z racji niewydolności swoich łączy BLOKUJE część pakietów wysyłanych i odbieranych przez nasz komp, i z tąd lagi :evil:

Na lagi wpływ mogą mieć także serwery MA. Może są za mało wydajne już? Kto wie. :cry:

P.S. To jest jedno z pytań , które można by zadać Marco. Czy MA zamierza wymienić sprzęt na bardziej wydajny :?:

Nie podano
PostWysÅ‚any: 09 Sie 2005, 10:53 
Unskilled
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Maj 2005
Society: CDR
Nick w grze: Shaolin Amathera Nightwish
LAGI jak jasna cholera !!

Temat w sam raz dla mnie bo chyba mam najsłapszego kompa z grajacych w PE :( :(

Niestey zdarza sie ze wychodzenie z gry zajmuje mi pare minut :twisted: :twisted:

Nie wspomne o lagach na oil rig gdzie czesto jak z kim walcze to nic nie widze :evil: :evil:

Brat moze potwierdzic ze u mnie to wyglada fatalnie :?

P.S. mam 512 ramu ale Å‚acze do dupy i karta graficzne tez nie zadobra :omur:

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 09 Sie 2005, 10:58 
Administrator
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Marzec 2005
HP: 133
Society: Poltropia
Martusia napisał(a):
P.S. To jest jedno z pytań , które można by zadać Marco. Czy MA zamierza wymienić sprzęt na bardziej wydajny :?:

Chyba nie dalej jak pol roku temu to zrobili.

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 09 Sie 2005, 15:14 
Novice
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Kwiecień 2005
HP: 177
Society: P.L.(Polish Legion)
Ja mam ram 1 G a i tak mam lagi-przez karte graficznÄ….
Sprzęt jest najważniejszą sprawą w PE ale istotna jest ich wspólna wypadkowa.
Pamiętam (dawne dzieje) jak CK przejeło w 4-ro oil rig.Przylecial noob pomarańczek zabral beczke i uciekl na bezpieczną odległość .CK poszło sobie zrezygnowane.
Jeżeli masz lagi unikaj uczęszczane miejsca.

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 09 Sie 2005, 16:24 
Amateur
Dołączenie:
Lipiec 2005
HP: 175
Society: Chlopaki z Ferajny
Nick w grze: Chudy
Może ja wtrącę swoje 3 grosze, miałem 512 i szlag mnie trafiał przez te lagi, wiec dorzuciłem 2 i mam teraz 1Gb, i szczerze powiedziawszy nie widzę żadnej różnicy. Moim zdaniem komp non stop sie zapycha im dłużej gramy bez reloga, po prostu aplikacja jest źle napisana i nie czyści pamięci, tzn. zachowuje all postaci z ekwipunkiem, moby, elementy otoczenia, tekstury.

Poza tym co najważniejsze: myślę że ok 20% laga to sprawka MA, dlaczego? Ammo w piach i decay armora/fapa, nic dodać nic ująć.

Pozdrawiam.

ps. co do grafiki to Far Cry hula jak złoto a PE każdy wie jak "efekciarsko" się prezentuje, wiec chyba nie ma specjalnego znaczenia, tym bardziej że na kompie z MX200 działa identycznie jak na moim FX5200 ultimate.

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 09 Sie 2005, 17:22 
Administrator
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Marzec 2005
HP: 133
Ja mysle, ze to w znacznej mierze wina programu czyli PE.
Mam 1 GB ram'u, karte graficzna bez rewelacji ale taka grafike jak PE
powinna obsluzyc bez problemu. Cyrki dzieja sie jedynie w zatloczonych
miejscach jak PA czy phoenix. Po prostu maja nie dopracowany "tryb multiplayer"
czyli komunikacje pomiedzy wieksza iloscia klientow w jednym miejscu.
I tego nie zmieni ani sprzet po naszej stronie ani upgrade u nich.
Byc moze engine jakiego uzywaja (game bryo) ma takie ograniczenia
lub po prostu cos skopali na poczatku tworzenia gry i teraz nie moga sie z tego wygrzebac.

Profil Offline
PostWysÅ‚any: 20 Sie 2005, 23:10 
Nie za bardzo znam sie na temacie ale slyszalem ze podczas grania niezaleznie od tego jak gra dobrze jest rozwiazana, po jakims czasie laguje z powodu zapchanego SWAPa (czy cos takiego). Po prostu co jakis czas trzeba zrobic restart kompa. Mam calkiem niezly sprzet ale jak sobie pochodzi 2 dni to juz cieniej spiewa... musi chlopak troche dluzej pomyslec. A jakbyscie wy sie czuli dlugo nie spiac ;)

Nie podano
PostWysÅ‚any: 20 Sie 2005, 23:17 
Amateur
Dołączenie:
Lipiec 2005
HP: 175
Society: Chlopaki z Ferajny
Nick w grze: Chudy
swap pile czyli plik wymiany czyli :) pamieć wirtualna, reasumując jak brakuje aplikacji ramu zapisuje na sztucznej na HDD co zwalnia cały system, jednak na 100% PE jest kapą a nie nasze kompy :evil:

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 21 Sie 2005, 12:54 
Green
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Czerwiec 2005
HP: 92
Society: 3lancer
Nick w grze: loading...
ja mam 2.4 celerona i 786 ramu i łącze słabe bo 2 lan ale dochodzi do 100 kb/s . Nie zacina sie chyba że dużo ludu jest a normalnie to swobodnie moge se pochleptać.

PE powinno działać na 256 bo 512 jest bardziej przeznaczone na jakiś zlot w port atlantis gdzie moze byc kupa ludu i wogule

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 02 Wrz 2005, 13:39 
Novice
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Kwiecień 2005
HP: 125
Hej :)

Mam wrażenie, że wymagania cały czas rosną ... może dlatego, że ciągle jakieś pierdoły dodają ... mam teraz coraz większe lagi ... pomimo znacznie szybszego łącza ... rok temu grałem na lapie z GPRS ... 256mega RAM, grafa max 64 (he, he ... z RAMu korzystała) ... teraz się nawet nie zaloguję na nim pomio podłączenia pod dobre łącze.

Obawiam się, że liczy się mocna grafika i duuuużżżoooo RAMu. Procek jest mniej ważny.

Pozdrawiam,

PioHaw

Profil Offline
PostWysÅ‚any: 01 Lis 2005, 12:39 
A czy P4 3000mhz 1Gb ram i grafe GForce 6600 128mb i loncze 128
Nie będzie chyba lagów?

Nie podano
PostWysÅ‚any: 01 Lis 2005, 13:10 
Capable
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Wrzesień 2005
HP: 110
Society: Ziemniak Niemyty Luz
Nick w grze: Elanor
Diego napisał(a):
A czy P4 3000mhz 1Gb ram i grafe GForce 6600 128mb i loncze 128
Nie będzie chyba lagów?

Ja mam dokladnie taki sam sprzet (no tylko karta inna,Radeon X300SE) i lagi sa baardzo rzadko..ALe jednak sa :P
ALe to raczej wina serwerow MA,a nie kompa..

Profil Offline
PostWysÅ‚any: 01 Lis 2005, 13:12 
Lagi mogą być też przyczyną innych graczy o słabszych komputerach/laczach, w koncu musi wyslac chociazby info o tym co ma na sobie.

Nie podano
PostWysÅ‚any: 09 Lis 2007, 21:25 
Newbie
Dołączenie:
Listopad 2007
Czy bedzie mi sie mocno lagowala gra na takim kompie:

AMD Duron 1.30 GHz, 768 MB RAM
Karta Graficzna GeForce 4 MX 440 64mb
Internet 512 kb/s

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 09 Lis 2007, 22:05 
Beginner
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Grudzień 2006
Society: Kingsajz
Nick w grze: Andrew Naturek Naturat
Tak.

I na boga! Nie lagowała tylko fps pada na łeb na szyję... lag to wina łącza.

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 09 Lis 2007, 22:13 
Newbie
Dołączenie:
Listopad 2007
czyli nie oplaca sie grac w eu z takim sprzetem?

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 09 Lis 2007, 22:14 
Beginner
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Grudzień 2006
Society: Kingsajz
Nick w grze: Andrew Naturek Naturat
Ja bym się tego nie podjął, ale rób jak uważasz. :)

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 10 Lis 2007, 10:34 
Weak
Dołączenie:
Styczeń 2006
HP: 130
Society: Red Legion Cadets
Nick w grze: Ron Rufio Gabinn
Swego czasu poczyniłem kilka obserwacji na temat tego jaki zasob kompa/sieci ma wpływ na lagi w EU, i wnioski potwierdzone doświadczeniami (redukcja RAM, przycięcie przepustowości łącza) mam następujące:
1. dłuższa sesja w EU skutkuje tym iż do RAMu zaciągane są ogromne ilości map obiektów (tekstury otoczenia, postaci, itemów). Pamięć ta nie jest zwracana po opuszczeniu danego terenu - bo niby jak by miało się to dziać)
2. w związku z 1. RAM zapycha się dość szybko i 512GB zapycha się na prawdę szybko, 1GB wystrcza na dłużej ale i tak po dłuższym czasie (np. przemieszczając się pomiędzy TP bez restartu) zaczyna swapować.
3. Przepustowość łącza ma znaczenie w sytuacji dociągania informacji o śrdowisku np. na odludnym terenie pojawia się nowy avatar, wejście w zatłoczone miejsce etc. Nie zauważyłem aby przepustowość łącza 128kbit/512kbit/2Mbit miała by tu znaczenie. Ilość danych przesyłanych przez sieć naprawdę nie jest duża.
4. Znaczenie ma czas odpowiedzi sieci (pingi). I tu jakość łącza ma kluczowe znaczenie im mniejsze pingi tym płynniej cała wymiana informacji się odbywa. Oczywiście za ten element odpowiedzialne są również serwery MA, i przysłowiowe lagi w miastach, loot lagi, są już NIESTETY niezależne od posiadanego sprzętu czy łącza przez gracza.
5. I jeszcze jeden element (nie specjalnie kluczowy): wydajność dysku - ma wpływ na dociąganie poszczególnych bitmap.
6. No i ostatni do PROCESOR: do VU 9.0 EU zabierało tyle mocy ile miał procesor. W dwurdzeniowcach objawiało się to tym, że 1 rdzeń szedł na maxa a drugi się leniwił. OD VU 9.0 EU wykorzystuje możliwości 2 rdzeni i 1 rdzeń chodzi w granicach 80-90% a drugi w granicach 10-20% mocy (widać ewidentny spadek dociążania 1go i przeniesienie na 2gi rdzeń). Wcześniej omawiane były konfiguracje procesorów i jak widać CPU też nie ma specjalnie znaczenia.

ps. warto to podsumować co istotniejsze:
1. ilość RAMu: skutkuje szybszym przejściem do swapownia na dysk - im mniej RAMu tym częsciej zalecam relog EU.
2. przepustowość łacza: nawet 56kbit według mnie jest wystrczająca (zdarza mi się siedzieć na dial-up do TP S.A.)
3. prędkość łacza: ważna, ale ponieważ serwery MA się często nie wyrabiają oraz nie mamy wpływu na ten parametr sieci (aby go minimalizować) więc jest jak jest

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 11 Lis 2007, 09:54 
Initiated
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Listopad 2005
Spore znaczenie miało (i pewnie ma) jaka grafa siedzi i ile w niej jest ram'u. Jak komus laguje w PA, to niech "popatrzy" z góry na avatara w sporym zbliżeniu - w takiej sytuacji jest tylko praktycznie jeden-dwa avatary do odrysowania i znacząco przyspiesza fps.

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 12 Lis 2007, 11:53 
Apprentice
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Wrzesień 2006
HP: 138
Society: PLR, Bzz, K$, O PL
Nick w grze: Arko Okta Kot
Dokładnie abyss.

To samo dzieje się jak wkraczamy na teren zatłoczony mobem bo najpierw doczytuje z dysku i wtedy powstaje czasami duży freez (u mnie na jednym z kompów to nawet i do 40 sek) ale można sobie poradzić w taki sposób, że nie wbiegamy tylko wchodzimy powoli tak aby stado ukazało się całe na mapie oraz potem zaczyna się jazda ze słabszą grafą gdzie fps może nawet być 4 ale i tutaj można sobie poradzić patrząc na avatara z góry w możliwym przybliżeniu albo odwracając kamerę od stada.

pozdo

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 12 Lis 2007, 23:33 
Initiated
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Listopad 2005
Szoda, że mój avatarek jest jak Luke Skywalker z zawiązanymi oczami i walka ze snablem (ja i on niewidzialni) to blisko szczytu moich aktualnych możliwości ;/

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 13 Lis 2007, 11:13 
Apprentice
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Wrzesień 2006
HP: 138
Society: PLR, Bzz, K$, O PL
Nick w grze: Arko Okta Kot
abyss napisał(a):
Szoda, że mój avatarek jest jak Luke Skywalker z zawiązanymi oczami i walka ze snablem (ja i on niewidzialni) to blisko szczytu moich aktualnych możliwości ;/

hahaha

Ja czasami mam wrażenie, że muszę odkryć tajna kombinację klawiszy pod którymi mam zakotwiczone bronie i apteczki aby w efekcie końcowym udało się killnąć exo a wygląda to tak jak gra turowa: avatar stoi a mob go kill. kill, kill, więc ja odpowiednią kombinację klawiszy typu wybierz miecz->hit, hit, hit, hit->wybierz sk20->heal, heal->wybierz miecz->hit, hit->wybierz 2100-> hit hit->lootuj i oczekiwanie czy kombinacja była odpowiednia jak odlaguje avatara

pozdro

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 13 Lis 2007, 21:46 
Initiated
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Listopad 2005
Mój avek wygląda tak: http://img143.imageshack.us/my.php?imag ... 1cree9.jpg (podobnie jak i moby w inventory ;) )

Profil Offline

WyÅ›wietl posty z poprzednich:  Sortuj wedÅ‚ug  

Odpowiedz

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 13 gości

Panel
Skocz do: