Odpowiedz
Autor Wiadomość
Nie podano
PostWysÅ‚any: 10 Lip 2007, 06:53 
Green
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Maj 2007
HP: 127
Society: Outsiders PL
Nick w grze: Dawid Burks Bujak
Od pewnego czasu zacząłem się zastanawiać nad legalnością entropii w naszym kraju. W chwili obecnej udział w zagranicznych grach hazardowych jest w Polsce nielegalny a Entropia to w sumie jest gra hazardowa. Moje pytania są następujące.

Czy jeśli jakimś cudem trafię hofa 100k ped i to wypłacę to czy fiskus nie dobierze mi się do tyłka?

Czy można od tego legalnie zapłacić podatek?

Ps. Proszę o wypowiedź JEDYNIE osoby, które są w temacie dobrze zorientowane. Komentarze w stylu: tu się tylko traci, i tak tego nie trafisz są delikatnie mówiąc ZBĘDNE.
Ps2. Komentarze w stylu ja wypłaciłem i nic mi się nie stało też są nie na miejscu. Najlepiej jakby ktoś podał odpowiednie ustawy.

Ostatnio edytowany przez Dawid19791, 10 Lip 2007, 07:09, edytowano w sumie 1 raz

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 10 Lip 2007, 07:04 
Administrator
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Kwiecień 2005
HP: 130
Society: Poltropia
Nick w grze: Jarek CvX Cvoxs
Dawid19791 napisał(a):
Czy jeśli jakimś cudem trafię hofa 100k ped i to wypłacę to czy fiskus nie dobierze mi się do tyłka?

To raczej tak jakbyś kupił mall, zarobił 100k ped i miał się z tego rozliczać jak z działalności gospodarczej. :wink:

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 10 Lip 2007, 07:38 
Administrator
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Marzec 2005
HP: 133
W skrócie: te wszystkie sprawy są zupełnie nie doprecyzowane w prawie,
nikt nic nie wie i nie ma od tego fachowców...

Jeśli uzyskałeś zysk w Entropii (wypłaciłeś więcej niż wpłaciłeś)
- nie tylko można ale powinieneś od tego zapłacić podatek.
W przeciwnym razie US ma prawo dobrać ci się do tyłka.

Twoje stwierdzenie, że Entropia to w sumie gra hazardowa nie czyni z niej
ani gry hazardowej ani gry nie legalnej.
Swoją drogą - chętnie zapoznam się z tą ustawą o nielegalnych grach hazardowych.
Bo chyba musi być tam doprecyzowane co jest grą hazardową.
Posiada ktoś źródło ? Obowiązuje to w ogóle ?

Kiedyś już była tu taka dyskusja - morał był taki, że lepiej tematu nie ruszać
i nie wybiegać przed szereg. Niech się lepiej władza zajmuje łapówkami ministrów :P

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 10 Lip 2007, 07:54 
Green
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Kwiecień 2005
HP: 0
Society: jestem aspoleczny:P
Dokładnie tak jak napisał Ate, prawo jest na maksa niesprecyzowane.
Po drugie to technicznie kontrola ludzi grających w PE przez fiskus jest wręcz niemożliwa. postawią żandarma za plecami jak będziesz grał?Jesteśmy tylko szaraczkami, więc nikt nas o zeznania finansowe nie poprosi...więc narazie problem jest postawiony trochę na wyrost.
Jedynym prawem jakie obowiązuje graczy jest EULA...no i może troszkę prawo szwedzkie : )
Pozdro.

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 10 Lip 2007, 08:08 
Green
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Maj 2007
Yekyl napisał(a):
Po drugie to technicznie kontrola ludzi grających w PE przez fiskus jest wręcz niemożliwa. postawią żandarma za plecami jak będziesz grał?
Pozdro.

Wystarczy zwykły donos od jakiegoś życzliwego ;)

Swego czasu interesowałem się zakładami bukmacherskimi i znalazłem odpowiednie ustawy które stwierdzają fakt, że zagraniczne gry hazardowe są nielegalne (jak je znowu znajdę to wrzucę na forum) - przede wszystkim ze względu na fakt, że nie płaci się podatku obrotowego.

Jeśli Entropia podpada pod gry hazardowe (bo niby czym jest system lootów?) to wolałbym nie płacić podatku dochodowego bo sam bym się podłożył skarbówce...

Jeszcze jedno pytanie.

Czy MA ma jakiś problem z ludźmi którzy zarobili kasę na handlu i chcą to wypłacić ??

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 10 Lip 2007, 08:20 
Administrator
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Marzec 2005
HP: 133
Dawid19791 napisał(a):
Jeśli Entropia podpada pod gry hazardowe (bo niby czym jest system lootów?) to wolałbym nie płacić podatku dochodowego bo sam bym się podłożył skarbówce...

Czym jest system lootów wie tylko MA. A oni już zrobią wszystko aby nikt im hazardu nie wmówił.

Dawid19791 napisał(a):
Jeszcze jedno pytanie.Czy MA ma jakiś problem z ludźmi którzy zarobili kasę na handlu i chcą to wypłacić ??

MA problemu nie ma - mogą go mieć ci ludzie ;)
A tak na poważnie - naprawdę sporo osób wypłaciło dużo więcej niż wpłaciło
lub nawet bez oficjalnego wpłacania. Jeśli tylko na danym koncie nie było żadnych
przekrętów itp - nie ma się czego obawiać.

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 10 Lip 2007, 08:48 
Green
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Maj 2007
Dzięki za odpowiedzi.

A tu małe co nieco tak na szybko znalezione w internecie:

http://prawo.money.pl/porady-prawne/por ... 18462.html

Wszystko jest tylko kwestią tego co nasz kochany rząd na ten temat uważa ;)

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 10 Lip 2007, 09:12 
Moderator
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Wrzesień 2005
Society: FoFW
Problem z Entropią jest taki że nie ma jak określic czy to gra hazardowa czy nie, my to wiemy bardziej lub mniej na podstawie własnych doświadczeń ale aby została "oficjalnie" uznana za grę hazardową musiano by podać do wiadomości sytem obrotu pedów wewnątrz gry - czego z oczywistych powodów nie zrobią. O ile się nie mylę to gry Hazardowe są grami opierającymi się na prawdopodobieństwie, głowę dam sobie uciąć ze Entropii daleko do tego :D

Co do podatkowości - puki nic nie wiadomo jak to dokładnie ma/bedzie działać, toteż najlepiej siedzieć cicho i przy wypłacaniu nie osadać jednorazowo dużej ilości gotówki na koncie. Potem się zobaczy - a prawo nie działa w stecz więc korzystać sdopuki się da :P

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 10 Lip 2007, 10:55 
Beginner
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Kwiecień 2005
HP: 158
W stanach już pracują nad projektem odpowiedniej ustawy regulującej wirtualne majątki. Procz podanego przeze mnie przykładu jest tego dużo więcej wystarczy google i odpowiednie słowa ;)

http://di.com.pl/archiwum/14977.html napisał(a):
Prawo sobie, a (drugie) życie sobie...

Prawo podatkowe funkcjonujące obecnie w Stanach Zjednoczonych reguluje kwestie związane z wirtualnym zarobkiem tylko częściowo. Jeśli użytkownik gry spienięży wirtualny majątek, to powinien o tym zawiadomić urząd podatkowy, a ten naliczy podatek od dochodu. Dochód ze sprzedaży, to jednak nie wszystko.

Wirtualne dobra stanowią przecież majątek gracza i mogą służyć do lokowania pieniędzy. Kiedy zachodzi potrzeba oceny wartości majątku przez urząd skarbowy, wirtualne przedmioty nie są do niego wliczane, a wydaje się, że powinny być.

Władze USA już szykują się do uregulowania tych kwestii. Wprowadzone zostaną regulacje prawne i podatkowe dotyczące wirtualnych majątków, o czym zapewnił w wypowiedzi dla agencji Reuters Dan Miller, przedstawiciel Wspólnej Komisji Gospodarczej amerykańskiego Kongresu. Najpierw jednak specjaliści muszą zorientować sie w sytuacji i nauczyć się czegoś o wirtualnym świecie. Miller nie wyklucza, że do prac zostaną wciągnięci kongresmeni, którzy po prostu spędzają wolny czas przy grach MMORPG i dzięki temu znają związane z nimi zagadnienia ekonomiczne.

W Polsce na dzień dzisiejszych nie ma prawie żadnych przepisów dotyczących wirtualnych światów takich jak second life i EU.

Teoretycznie od każdego dochodu powinniśmy zapłacić podatek ale w.w. temat nie jest dokładnie sprecyzowany w żadnych przepisach prawnych. (tak przynajmniej twierdzi radca prawny w mojej starej szkole)

Gł powodem takiej sytuacji jest fakt że nie do końca wiadomo co można nazwać dochodem w wirtualnym świecie. (wypłacana kasę też nie możemy nazwać dochodem ponieważ czasami np wycofujemy pieniądze z nieudanej inwestycji)

Ogólnie jak już ktoś napisał najlepiej po prostu nie przyznawać się do tych dochodów ;)

W każdym razie nie prędko będziemy musieli martwić sie płaceniem podatku rząd musi najpierw uregulować inne problemy związane z wirtualnym światem ;) ( np aukcje internetowe)

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 10 Lip 2007, 12:15 
Unskilled
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Grudzień 2005
Society: brak
Nick w grze: Angel
W EULi jest zapis [7 Ownership], że wszystko co posiadasz należy do MA. W grze hazardowej musisz coś wygrać, a w tym przypadku nic nie należy do ciebie, więc nic nie wygrywasz. Uwzględniając jeszcze fakt, że wygrywa się przedmioty o niesprecyzowanej wartości [oils, skins, weapons], których właścicielem jest MA to wychodzi na to, że nie jest to gra hazardowa, ponieważ HOF z oilkami o wartości tt 10k nie jest nagrodą pieniężną, a jedynie przedmiotem, który do ciebie nie należy.

Jedynie pedy należą do ciebie i mają realną wartość - 10 ped=1$. I z tego co rozumiem to można nas tylko opodatkować z wybranych pedów - po prostu podatek od dochodu z którym każdy wypłacający powinien się rozliczyć. Ale napewno nie podchodzi to pod grę hazardową....tak mi się wydaje :p

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 10 Lip 2007, 19:38 
Initiated
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Listopad 2005
HP: 110
Angel napisał(a):
W EULi jest zapis [7 Ownership], że wszystko co posiadasz należy do MA. W grze hazardowej musisz coś wygrać, a w tym przypadku nic nie należy do ciebie, więc nic nie wygrywasz. Uwzględniając jeszcze fakt, że wygrywa się przedmioty o niesprecyzowanej wartości [oils, skins, weapons], których właścicielem jest MA to wychodzi na to, że nie jest to gra hazardowa, ponieważ HOF z oilkami o wartości tt 10k nie jest nagrodą pieniężną, a jedynie przedmiotem, który do ciebie nie należy.

Jedynie pedy należą do ciebie i mają realną wartość - 10 ped=1$. I z tego co rozumiem to można nas tylko opodatkować z wybranych pedów - po prostu podatek od dochodu z którym każdy wypłacający powinien się rozliczyć. Ale napewno nie podchodzi to pod grę hazardową....tak mi się wydaje :p

IMHO bardzo dobra wypowiedź - trafia prawie idealnie w sedno :)
Ale same pedy DOPÓKI ich nie wypłacisz do real life - /w a zasadzie MA ich Ci nie wypłaci przez system - jak karta, konto itp/ też nie są Twoją własnością. Jeszcze ciekawsze w tym świetle staną się mechanizmy zaproponowane przez chinkę.... - tak na marginesie :)

Profil Offline

WyÅ›wietl posty z poprzednich:  Sortuj wedÅ‚ug  

Odpowiedz

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 9 gości

Panel
Skocz do: