Odpowiedz
Autor Wiadomość
Nie podano
PostWysłany: 29 Cze 2007, 21:34 
Poor
Dołączenie:
Czerwiec 2007
HP: 0
Probowalem sie troche rozeznac po rynku i irytuje mnie jedna sprawa. Po co ceny sa przedstawione w % (np TT +70% do rzeczy o wartosci 10ped zamiast poprostu 17ped).

Duzo by to ulatwilo ludziom, o przynajmniej poczatkujacym :). Ja np mam lekkie klopoty z dobrym zrozumieniem tego, a jako ze chce sie zajac handlem wole to dokladnie pojac niz zrobic jakis glupi blad.

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 29 Cze 2007, 21:45 
Amateur
Dołączenie:
Listopad 2005
Nick w grze: Eol
urlich napisał(a):
Probowalem sie troche rozeznac po rynku i irytuje mnie jedna sprawa. Po co ceny sa przedstawione w % (np TT +70% do rzeczy o wartosci 10ped zamiast poprostu 17ped).

Duzo by to ulatwilo ludziom, o przynajmniej poczatkujacym :). Ja np mam lekkie klopoty z dobrym zrozumieniem tego, a jako ze chce sie zajac handlem wole to dokladnie pojac niz zrobic jakis glupi blad.

No to znaczy, że jeszcze nie pojmujesz.

Ceny są w procentach, albo w tt+, dlatego żeby było ŁATWIEJ.
Radzę przeczytać poradniki dotyczące handlu, np http://www.entropiauniverse.pl/viewtopic.php?t=215

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 29 Cze 2007, 22:43 
Beginner
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Grudzień 2006
Society: Kingsajz
Nick w grze: Andrew Naturek Naturat
Jeslibym zobaczyl "Buy Lyst tt+1 @ gdziestam" podchodzilbym 10 razy sprzedajac po jednym ingocie :) Z procentem nie ma tak latwo... to tak dla przykladu ;)

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 30 Cze 2007, 02:55 
Gacie Gibona
Dołączenie:
Lipiec 2006
Society: Kingsajz
Nick w grze: Martre
ty to Nat marzyciel jestes, iscie socjalistyczny:P
ja ci dunga opchne za 1pcs +1 :D
a potem pochowamy cie pod szkar(adna)latna flaga:P moze nawet z ciebie mumie zrobimy:P
ja bede bileterem i wlascicielem tego shopa:P

p.s. Urlich, w tej grze wiele rzeczy irytuje ale akurat handel jest dosyc przejrzysty (abstrahuje od trafionych, badz nie, bidow), zdradze, a nie, w sumie pomoge:P, obserwuj ordersy, mate:P na tym mozna wyjsc na swoje:D
drugie primo, handlujesz na aukcji nie na rynku:D
pozdr
Martre

jak cos to pytaj:P innych:P

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 30 Cze 2007, 12:58 
Trained
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Czerwiec 2005
Society: Poltropia
Nick w grze: Posse
Przeciez to proste, wszystkie itemy (poza L - to tez oczywiste) sa w tt+.
Wszystkie rzeczy stackable (czyli takie ktore mozna połączyc w kupke :P) np mineraly sa w %. Bo nie da sie inaczej!!

W itemach zwykle nas nie interesuje wartosc tt tylko tt+, dlatego nie moze byc tutaj cen procentowych to by bylo bez sensu
W mineralach interesuje nas wartosc tt (czyli ile tych mineralow tam jest) stad tez procentowa cena - bo w tt+ by bylo bez sensu i nie do wykonania

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 04 Lip 2007, 16:07 
Poor
Dołączenie:
Czerwiec 2007
Dla tych co sie orientuja w handlu aukcyjnym :).

Czy jezeli jakiegos przedmiotu nie ma w ordersach (np animal eye oil) tzn ze w wiekszosci przypadkow jest on bezuzyteczny i sprzedac go w tt czy czekac, bo jest szansa ze niedlugo ordersy na ten przedmiot sie pojawia?

Mam pare (~50ped) eye oil i nie wiem co z tym zrobic :D

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 04 Lip 2007, 18:42 
Administrator
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Kwiecień 2005
HP: 130
Nick w grze: Jarek CvX Cvoxs
Jeżeli cena itemu nie przekracza ok. 103-104% to ciężko jest go w ogóle sprzedać.

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 05 Lip 2007, 07:17 
Administrator
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Marzec 2005
HP: 133
urlich napisał(a):
Czy jezeli jakiegos przedmiotu nie ma w ordersach (np animal eye oil) tzn ze w wiekszosci przypadkow jest on bezuzyteczny i sprzedac go w tt czy czekac, bo jest szansa ze niedlugo ordersy na ten przedmiot sie pojawia?

Na ordersy wogóle nie zwracałbym uwagi. Bardzo sporadycznie jakiś dziany i napalony crafter wystawia orders z ceną wyższą niż rynkowa.
Ciężko będzie znaleźć orders na np. imp mk2, czy mod mercenery - pomimo, że to najdroższe itemy w grze.
Mało ludzi wystawia ordersy bo to kosztuje. Łatwiej przeszukać aukcję i kupić bez dodatkowych kosztów.
Zwracaj uwagę na historię cen z aukcji. Wystawiaj z wywoławczą poniżej średniej a wykup (BO) powyżej.
W przypadku przedmiotów o wartości rynkowej ~104% - lepiej sobie odpuścić
i wywalać od razu do tt.

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 05 Lip 2007, 10:12 
Amateur
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Sierpień 2005
Society: Red Legion
Nick w grze: Michal Kedzior Bond
Jeżeli ktos czesto poluje i ma tych olejkow dziennie po kilkaset ped to warto je sprzedawac na aukcji. Wieksze ilosci dosc latwo schodza a te 3-4% markupu przy duzej ilosci oleju to nawet kilkadziesiat ped.

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 05 Lip 2007, 14:11 
Amateur
Dołączenie:
Listopad 2005
Nick w grze: Eol
Kedzior napisał(a):
Jeżeli ktos czesto poluje i ma tych olejkow dziennie po kilkaset ped to warto je sprzedawac na aukcji. Wieksze ilosci dosc latwo schodza a te 3-4% markupu przy duzej ilosci oleju to nawet kilkadziesiat ped.

Dobrze wiedzieć, czyli sprzedajesz w ilościach po ponad 1000ped? Nie sądziłem nawet że jest tyle kupców na to.

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 05 Lip 2007, 14:42 
Amateur
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Sierpień 2005
Society: Red Legion
Nick w grze: Michal Kedzior Bond
Ja teraz prawie nie poluje wiec nia sprzedaje olejkow. Ale pare razy mi sie zdazylo wrzucic ilosci 200-500 ped i schodzily bez problemu. Chetnych na to nie brakuje

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 05 Lip 2007, 15:06 
Administrator
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Marzec 2005
HP: 133
Ja ostatnio wystawialem ilosci 100-400 ped z wywolawcza minimalna (tt+1ped) - i wrocilo do mnie bez zadnego bida.
Więc od teraz wywalam od razu do tt. Dla mnie szkoda czasu.

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 06 Lip 2007, 00:48 
Capable
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Wrzesień 2005
HP: 110
Society: Ziemniak Niemyty Luz
Nick w grze: Elanor
Ja sobie eksperymentuje z wystawianiem olejkow od kiedy sie pojawily..kiedys zbieralam wszystie rodzaje :D
Teraz zbieram 2-3, te co laza za ~104 %, zwykle zreszta wystawiam od razu po huncie.
Ilosci 100-1000 tt. I w 90% przypadkow schodzi ;)

Poza tym pamietajcie, ze ludzie sa dziwni.. czesto kupuja (tutaj akurat mowie o oresach) towary z Twojej aukcji, mimo ze obok akurat jest taka sama ilosc z BO kilka % nizszym.I vice versa. Nie wiem czemu tak sie dzieje.. tlumacze sobie ten fakt tym, ze kupujacy to prawdopodobnie jacys crafterzy z Ameryki/szejkowie ze Wschodu albo sa w jakis sposob uposledzeni.. jednak stawiam na to pierwsze ;)

Profil Offline

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  

Odpowiedz

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 8 gości

Panel
Skocz do: