Odpowiedz
Autor Wiadomość
Nie podano
PostWysÅ‚any: 05 Maj 2005, 15:40 
Beginner
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Kwiecień 2005
HP: 96
Czyli jak sie wbic w siec IRC

Obecnie istnieja dwie sieci serwerow, na ktorych mozna znalezc kanaly dotyczace Project Entropii:

Siec Stratics - do niedawna jedyna siec serwerow z kanalami na temat PE:

Nazwy serwerow:
stratics.afraidyet.net, port 6667
irc.epaxsys.net, port 6668
stratics.frws.com, port 6668
irc.glowfish.de, port 6667 (6668, 7000)

Nazwy kanalow:
#project-entropia, #pricefinder, #pebay oraz inne kanaly zalozone przez poszczegolne society

Siec PEChat - siec utworzona wylacznie przez spolecznosc graczy, powstala w odpowiedzi na zmniejszenie swobod na serwerach Stratics

Nazwy serwerow:
irc.pechat.net, port 6667

Nazwy kanalow:
#project-entropia, #pe-poland, #pricefinder, #pebay, #pecharts oraz inne kanaly zalozone przez poszczegolne society

Jak sie podlaczyc

Potrzebny jest klient IRC: mIRC - to jeden z najpopularniejszych klientow.

Gry juz zainstalujecie jakiegokolwiek klienta IRC, aby uzyskac polaczenie z ktoryms z serwerow IRC nalezy wykonac nastepujaca komende:

/server nazwa_serwera:port

(parametr :port nie jest wymagany jesli stosujemy standardowy port o numerze 6667)
na przyklad: /server irc.epaxsys.net:6668

aby wejsc na kanal gdzie bedzie juz mozna sobie porozmawiac z innymi stosujemy komende:

/join nazwa_kanalu

na przyklad: /join #project-entropia

Jesli klient IRC nie chce sie polaczyc z zadnym z serwerow pod wskazanymi portami nalezy sprobowac zmienic mumer portu na jeden z zakresu 6667-6669 lub 7000

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 04 Cze 2005, 14:51 
Trained
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Czerwiec 2005
HP: 0
Society: Poltropia
Nick w grze: Posse
Ja tylko moge serdecznie zaprosić wszystkich wszystkich. Jak wiadomo im wiecej osob tym lepiej :)
Pomagamy szybciej niz forum, dodatkowo mozna pogadac o czym sie chce ;)

Aha działa juz tylko ta druga opcja czyli
serwer: irc.pechat.net
kanały bez zmian #pe-poland i #project-entropia

wiecej informacji na temat konfiguracji tutaj

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 10 Lip 2005, 17:50 
Green
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Kwiecień 2005
HP: 156
Society: P.L.
Nick w grze: Pawel Zari Zareba
Eh szkoda słów na ircu jest coraz mniej osob czyżby nikt go nie używał?
Bywam na ircu od kiedy gram w PE i nie jest mi z ty źle :)
Zapraszam serdecznie wszystkich graczy Å‚Ä…cznie z Garthem lol.

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 10 Lip 2005, 22:09 
Qualified
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Czerwiec 2005
Society: Chłopaki z Ferajny (dobra ekipa!)
Nick w grze: The Sundance Kid
JakoÅ› mi siÄ™ IRC nie podoba
Jak próbowalem się dowiedzieć czegoś o ultimie i wchodziłem to tylko ludzie nabijający sie z nie świadomego mnie :>

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 10 Lip 2005, 23:16 
Poor
Dołączenie:
Kwiecień 2005
Marciol napisał(a):
JakoÅ› mi siÄ™ IRC nie podoba
Jak próbowalem się dowiedzieć czegoś o ultimie i wchodziłem to tylko ludzie nabijający sie z nie świadomego mnie :>

Irc to dobra rzecz. Chociaż jak gram to ciężko jest się przełączać bezstresowo z PE na irc'a. A jak nie gram to adminuje na serwerze ultimy :)

A co do ludzi nabijajÄ…cych siÄ™ z Ciebie Marciol to sÄ… dwa powody takiego stanu rzeczy:
- trafiłeś na zły kanał i złych ludzi,
- źle zadawałeś pytania.

P.S. Google Twoim przyjacielem :lol:

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 02 Lip 2006, 14:39 
Initiated
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Listopad 2005
HP: 110
reaktywuje temat :)

Na sieci serwerów irc.pl (warszawa.irc.pl lublin.irc.pl poznan.irc.pl i inne)
założyłem #eu-pl, gracze znani z tej strony i chętni na opów i opiekę nad kanałem (i na postawienie botow :) ) proszeni o kontakt na PM

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 03 Lip 2006, 08:55 
Trained
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Czerwiec 2005
Ciekawa inicjatywa, ale popularnosc tamtego kanalu glownie byla spowodowana oficjalnym kanalem MA, gdzie czasami pojawial sie Marco albo Lars i inni.. potem po przeniesieniu ze stratics na jakis prywatny to wszystko sie skonczylo a i ludzi zaczelo wchodzic o polowe mniej. Kiedys na Ircu byla naprawde fajna paczka :)

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 03 Lip 2006, 16:26 
Initiated
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Listopad 2005
Ja na ircu i tak często siedzę - a jeszcze jeden kanał to trochę jak dodatkowa osoba zapisana w GG (dla tych, co nie używali nigdy to mówię)

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 05 Lip 2006, 18:02 
Poor
Dołączenie:
Kwiecień 2005
abyss napisał(a):
reaktywuje temat :)

Na sieci serwerów irc.pl (warszawa.irc.pl lublin.irc.pl poznan.irc.pl i inne)
założyłem #eu-pl, gracze znani z tej strony i chętni na opów i opiekę nad kanałem (i na postawienie botow :) ) proszeni o kontakt na PM

Mimo wszystko polecam sieć PolNet http://www.ircnet.pl/ . Nie trzeba stawiać botów i utrzymywać shella, żeby Ci kanału ktoś nie podprowadził. Na polnecie rejestrujesz nick, kanał ustawiasz prawa dostępu i kanał sam się trzyma :) To naprawde wygodne rozwiązanie.

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 06 Wrz 2006, 20:23 
Amateur
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Wrzesień 2006
HP: 115
Society: K$
Nick w grze: Crynin Skanerin Utis
Witam. Czy to:

Posse napisał(a):
serwer: irc.pechat.net, #pe-poland

Jest nadal aktualne? Ponieważ przy próbie połączenia do tego servera, mój klient IRC stwierdza, że server jest niedostępny/nie istnieje. Strona Pechatu również nie działa. Po wejściu tutaj:
abyss napisał(a):
irc.pl, #eu-pl

powitała mnie pustka. Czy to ja coś robie źle, czy też nikt z polskiej sceny PE już z IRCa nie korzysta? :shock: Czy też po prostu to chwilowa awaria pechatu?

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 07 Wrz 2006, 09:59 
Trained
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Czerwiec 2005
Raczej nikt juz nie korzysta.. od jakis 2 lat? Kiedy to irc ze stratics.net przeniosł sie na jakis kombinowany przez graczy-ircowców, MA przestało sie pojawiać i 3\4 graczy przestało wchodzic na irca

Prawdopodobnie cos źle robisz bo wierze ze siedzi tam grupka zapaleńców ;) ale raczej nie polaków

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 30 Maj 2007, 15:53 
Newbie
Dołączenie:
Maj 2007
Nick w grze: Xaido Hell Mehrunes
Przewertowałem tematy, przelatałem po kanałach, popytałem ludzi i fakt, oficjalny kanał mIRC dla Polskich graczy raczej nie istnieje. Kilka osób mówi, że jest Shoutbox, ale o wiele trudniej jest podążać za wątkiem w Shoutboxie niż na mIRC, tak samo łatwiej jest zminimalizować grę i zerknąć na mIRC, by kogoś o coś zapytać lub też po prostu zerknąć czy coś ciekawego ludzie piszą, niż otwierać przeglądarkę, która zeżre naszą pamięć.

Tak więc postanowiłem stworzyć takowy kanał dla użytkowników forum, zarówno stałych bywalców jak i nowo przybyłych (Sam do nich należę, mam nadzieję, że to Was nie zniechęci).

Kanał nazywa się #entropia i znajduje się w sieci POLNet, tutaj krótki tutorial jak dotrzeć:

1. Download - http://www.mirc.com.ar/get.html stąd najlepiej pobrać klienta, wersję najnowszą jaka jest możliwa.
2. Instalacja - nie muszę raczej tego tłumaczyć.
3. Konfiguracja:
- Włączamy program, wyświetli nam się okienko "mIRC Options".
- Wpisujemy co chcemy w Full Name, Email Adress.
- Wpisujemy Nickname jaki nam odpowiada.
- Wpisujemy Alternative czyli nick, którego użyjemy w razie gdy nasz normalny będzie zajęty.
- Klikamy zakładkę Connect (Po lewej), a w niej wybieramy zakładkę Servers.
- Wybieramy w IRC Network: "POLNet", a w IRC Server: "POLNet: Random server"
- Klikamy przycisk Connect to Server.

Jeśli nasz Nick jest poprawny, a z Serwerem jest wszystko w porządku to powinno nam się udać wejść na niego, teraz wystarczy dołączyć do kanału.

4. Wejście na kanał - w oknie dialogowym wpisujemy /j #entropia (ew. /join #entropia).

Jeśli wszystko zostało zrobione zgodnie z procedurą powinniście być na kanale #entropia.

Mam nadzieję, że nie odrzucicie od razu tego pomysłu.
Zapraszam.

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 30 Maj 2007, 17:36 
Mediocre
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Wrzesień 2006
HP: 145
Society: Eldorado
Nick w grze: MrBlonde
Widzę, że te kanały IRC nie przyjmują się za bardzo, ale skoro jest kolejny to dodam od siebie takie coś :
Click!
Jest to klient IRC w postaci modułu do PEAssistanta. Można sobie gadać będąc w grze bez przełączania okienek. Nie jest to wybitne dzieło developerskie (w dodatku beta) ale sprawdziłem i działa. Linki do konkretnych serwerów polnetu są tutaj :
Click!

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 01 Cze 2007, 19:02 
Qualified
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Czerwiec 2005
Society: Chłopaki z Ferajny (dobra ekipa!)
Nick w grze: The Sundance Kid
Ja to zawsze sie zastanawialem nad taką rzeczą. mIRC jest niby płątny i po 30 dniach wygasa.

Nigdy go nie mialem tak dlugo na kompie he he i nie wiem co potem sie dzieje? Kto mi powie? :P

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 01 Cze 2007, 20:40 
Amateur
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Wrzesień 2006
HP: 115
Society: K$
Nick w grze: Crynin Skanerin Utis
Można go nadal używać po 30 dniach, a różnica jest taka, że przy starcie czekasz parę sekund patrząc na migającą wiadomość, że okres testowy się skończył. Da się przeżyć ;)
Ofcoz jest też pełno darmowych klientów IRCa, jak np (całkiem niezły imho) BersIRC

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 12 Sie 2007, 18:56 
Newbie
Dołączenie:
Sierpień 2007
Hmm są jeszcze jakieś aktywne kanały? Bo wszystkie wymienione w tym temacie są martwe. Jeżeli nie ma już zakładam jeden na quakenecie ;)

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 12 Sie 2007, 20:24 
Trained
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Czerwiec 2005
Z tego co wiem to są juz od bardzo dawna martwe. Kiedys było ciekawie bo na oficjalny kanał wchodził Marco albo jego pomagierzy, ale gdy zrezygnowali z tego to wiekszosc opuscila irca :(

Mozesz zakładac ale nie wiem czy bedziesz miał chentych ;)

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 12 Sie 2007, 23:56 
Initiated
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Listopad 2005
IRC zdaje się umarł śmiercią naturalną - a BARDZO szkoda, bo moim zdaniem był zdecydowanie fajnym rozwiązaniem (i mało pamięciożernym - to sobie mogło lecieć jako oddzielny mały programik BEZ REKLAM :) ).

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 20 Sty 2010, 13:34 
Inept
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Grudzień 2006
HP: 120
Society: Outsiders PL
Nick w grze: Pawlos brizbet Krasiasty
Temat stary jak świat :) ile razy był reanimowany tyle razy umierał :) jeszcze jedna próba tylko trzeba ochotników ;]...
Więc instalować mIRCa i się wbijać .Co wy na to ? :)

Kanał: #entropiauniverse.pl
Server: irc.quakenet.org
Port: 6667-6668

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 20 Sty 2010, 17:57 
Capable
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Sierpień 2008
HP: 178
Society: Freelancer
Nick w grze: Piotr JIIIS Wojtowicz
tylko jaki to ma sens, bo przeciez nie da sie grac i gadac na mIRCu :P chyba, ze ktos leci na autokrafcie ;) albo chyba, ze sie komus nudzi w pracy i chce pomarudzic o EU i nie tylko ;) juz lepsza opcja jest Ventrillo, da sie gadac i grac :D

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 20 Sty 2010, 20:15 
Inept
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Grudzień 2006
HP: 120
Society: Outsiders PL
Nick w grze: Pawlos brizbet Krasiasty
No ale nikt nie mówi o siedzeniu i rozmawianiu non stop :) ale odezwaniu się w chwili gdy gra akurat jest wyłączona jak np. jakiś nowy gracz wejdzie i zapyta "skąd ma brać PEDY" :P lepsze to niż zaśmiecanie forum takimi postami :) a i szybciej to i owo można wytłumaczyć :) GG też przeważnie ma się uruchomione chociaż się nie rozmawia :) Przynajmniej ja IRC używam "x" lat zostało mi jeszcze z czasów gdy się piło wino i grało w quake3 :) więc mi to rybka kanał w tą czy w tamtą

Profil E-mail Offline

WyÅ›wietl posty z poprzednich:  Sortuj wedÅ‚ug  

Odpowiedz

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 27 gości

Panel
Skocz do: