Odpowiedz
Autor Wiadomość
Nie podano
PostWysÅ‚any: 31 Sty 2007, 23:41 
Green
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Grudzień 2006
HP: -1
Society: King$ajz
Nick w grze: kubex
Jako że w PE ostatnio generalnie się traci, postanowiłem spróbować swoich sił w handlu bo to najpewniejsza działalność w tej grze. Dokładniej chodzi mi o takie coś jak to się dzieje na giełdach papierów wartościowych. Na mytwopecs.com w wykresach można dostrzec że ceny minerałów i różnych pierdół nie są stałe tylko się ciągle zmieniają, więc wystarczy "przewidzieć" cenę danego materiału za kilka dni i wtedy go sprzedać z zyskiem. Pojawia się problem.

Skąd wiedzieć co, kiedy, o ile?

Słyszałem że bogaci resellerzy manipulują cenami, więc może jakoś można pozyskać te "tajne" informacje, o tym kiedy coś przekręcą. Ale generalnie chciałbym wiedzieć co wpływa na to, że np nagle ME drożeje o 15%.

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 01 Lut 2007, 00:12 
Administrator
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Kwiecień 2005
HP: 130
Society: Poltropia
Nick w grze: Jarek CvX Cvoxs
kubens napisał(a):
Ale generalnie chciałbym wiedzieć co wpływa na to, że np nagle ME drożeje o 15%.

Ktoś wystawia duże ilości minerału po cenach wyższych niż aktualne, te tańsze zostają sprzedane (zostają wtedy głównie droższe), a następne osoby wystawiają już po cenach jakie są na aukcji (czyli po tych większych).

Ostatnio w taki sposób została zmanipulowana cena oilu - kosztował wtedy ok. 130%.

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 01 Lut 2007, 00:30 
Unskilled
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Grudzień 2005
HP: 0
Society: brak
Nick w grze: Angel
CvX! napisał(a):
kubens napisał(a):
Ale generalnie chciałbym wiedzieć co wpływa na to, że np nagle ME drożeje o 15%.

Ktoś wystawia duże ilości minerału po cenach wyższych niż aktualne, te tańsze zostają sprzedane (zostają wtedy głównie droższe), a następne osoby wystawiają już po cenach jakie są na aukcji (czyli po tych większych).

Ostatnio w taki sposób została zmanipulowana cena oilu - kosztował wtedy ok. 130%.

Tak powinna wygladać spelukacja, ale w 99% o cenie surowców decyduje popyt. Przykładowo - przychodzi uba crafter i chce zrobic 1000 prób jakiś ampów. Skupuje prawie cały surowiec który jest mu potrzebny. W konsekwencji pojawiają się braki surowca więc cena idzie w górę. Popyt-podaż.

Co do oil to ostatnio faktycznie cena podskoczyla na kilka dni, ale to się wiązało z różnymi zabawami na CND. Oil był potrzebny, żeby dowieść tam ludzi [dużo ludzi=dużo lotów=duży popyt]. Przez 2 dni można było sprzedawać nawet po 150%, ale to nie dlatego, że ktoś spekulował, ale, dlatego że był potrzebny.

Zasadniczo crafterzy mają swoje ceny po ile opłaca im się kupować i jeśli w danej chwili surowiec jest o kilka % droższy to poczekają dzień, czy dwa, aż pojawią się tańsze. [np jakiś uba ich wyprzedził i kupił wszystko co było do ceny 123%, a oni sami kupują za 122%]

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 01 Lut 2007, 10:12 
Administrator
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Kwiecień 2005
HP: 130
Nick w grze: Jarek CvX Cvoxs
Angel napisał(a):
Co do oil to ostatnio faktycznie cena podskoczyla na kilka dni, ale to się wiązało z różnymi zabawami na CND. Oil był potrzebny, żeby dowieść tam ludzi [dużo ludzi=dużo lotów=duży popyt]. Przez 2 dni można było sprzedawać nawet po 150%, ale to nie dlatego, że ktoś spekulował, ale, dlatego że był potrzebny.

No nie wiem, a ten gościu co wystawił ze 4 strony na aukcji oilu po 130%? :wink:

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 01 Lut 2007, 10:39 
Unskilled
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Grudzień 2005
CvX! napisał(a):
Angel napisał(a):

No nie wiem, a ten gościu co wystawił ze 4 strony na aukcji oilu po 130%? :wink:

A tego szczegółu nie widziałem ;) ale nie zmienia to faktu, że popyt wpłynał na cene, a nie osoba, czy grupa osób. Neverdie płacił za loty na CND, więc nikt się nie martwił po ile kupi oil. Próg zysku się zwiększył to i ludzie godzili się na droższy oil. Jakby im się nie opłacało to by nie kupowali po 150%.

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 01 Lut 2007, 10:47 
Apprentice
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Wrzesień 2006
HP: 138
Society: PLR, Bzz, K$, O PL
Nick w grze: Arko Okta Kot
Obserwuję ceny kilku rzeczy i to co już zauważyłem, że ceny są w dłuższym czasie stałe i ciągle spadają i się podnoszą (przynajmniej jeśli chodzi o minerały i natural materials). Zauważyłem też, że te "wahania" to jest czas 1-2 miesięcy a nie kilka dni. Jeśli ktoś naprawdę dużo potrzebuje jakiegoś stufu (domysł) to w/g mnie ma stałych dostawców i daje im zapotrzebowanie a oni dla niego skupują albo daje order na aukcji i czeka kilka dni aż ci mniej cierpliwi wystawią pod jego order. Jest też takie zachowanie jak skupowanie przez jakiegoś resellera określonej rzeczy i potem wystawianie jej z przebitką 500% a jak pe-auction skoczy to z normalną ceną (tak jest teraz z implantem Bd - brr nie zdążyłem go kupić jak schodził po +70 i teraz to marzeniem jest dostac go za +100).
kubens popatrz na cenę implanta Bd teraz na pe-auction i za 4-6 tygodni i zobaczysz o co mi chodzi (ale to jest dla resellerów co mają tyle kasy, że mogą wywalić kilka k ped w skupienie za niską cenę i bidowanie w celu podwyższenia ceny komuś bardzo spragnionemu).

Ktoś ostatnio mi powiedział abym zainwestował trochę w fine hide to mam tego b. tanio kupione (102%) 100 ped i zobaczymy czy to się sprawdza ale to są b. małe kwoty aby można było na tym zarobić. Raczej traktuję to jako zbieranie doświadczenia.

pozdro

Ostatnio edytowany przez Okta 01 Lut 2007, 11:20, edytowano w sumie 2 razy

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 01 Lut 2007, 11:04 
Unskilled
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Grudzień 2005
Okta napisał(a):
Obserwuję ceny kilku rzeczy i to co już zauważyłem, że ceny są w dłuższym czasie stałe i ciągle spadają i się podnoszą (przynajmniej jeśli chodzi o minerały i natural materials). Zauważyłem też, że te "wahania" to jest czas 1-2 miesięcy a nie kilka dni. Jeśli ktoś naprawdę dużo potrzebuje jakiegoś stufu (domysł) to w/g mnie ma stałych dostawców i daje im zapotrzebowanie a oni dla niego skupują.

pozdro

co 1-2 miesiące to jest VU i nic dziwnego, że są wahania. Pojawiają się nowe BP. Jeśli opłaca się crafcić nowy przedmiot po cenie surowców o 10% drożej niż obecnie, to wkrótce ich cena wzrośnie [jeszcze zależy ile tych bp wypadnie]. Cena się zmienia, ale raczej nie wróci do starego poziomu....chyba, że z jakiegoś powodu craft nowego przedmiotu stanie się nieopłacalny. Ceny które wracają do normy to są wahania kilkudniowe. W ostatnim miesiącu sporo razy było, że ktoś wykupił prawie cał narc, czy cald. Dwa dni później wszystko się wyrównało, ponieważ jest w miare określony próg opłacalności. Jeśli kupisz za drogo , będziesz stratny, więc lepiej poczekać dzień, czy dwa.

Ostatnio edytowany przez Angel 01 Lut 2007, 11:20, edytowano w sumie 2 razy

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 01 Lut 2007, 11:20 
Green
Dołączenie:
Wrzesień 2006
HP: 116
Society: Freelancer
Nick w grze: Thomas Thomasso Sta
Okta napisał(a):
ale to są b. małe kwoty aby można było na tym zarobić. Raczej traktuję to jako zbieranie doświadczenia.

Od czegos trzeba zaczac, co nie? :wink: Powoli do przodu. Ja zaczynalem handel majac moze 300 ped w kieszeni (ze sweatu i z jednej malutkiej wplaty). Ciulalem na animal hidesach i sofcie, na thin woolu i jakos to szlo. Teraz po wprowadzeniu wiekszych oplat za aukcje, to oczywiscie zarobia sie mniej. W tym aspekcie MA ma ode mnie wielki minus. Owszem, wiem, ze to po to by slepy sie rozwijaly, ale... sklepy sa dla odbiorcow detalicznych, a aukcja powinna byc dla hurtownikow (ale na pewno z nizszym poziomem oplat niz teraz, a dodatkowo jeszcze ten markup) :roll:

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 01 Lut 2007, 14:16 
Capable
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Kwiecień 2005
imo sklepy to powód jedynie dodatkowy
głównie chodziło o zmuszenie się do podzielenia zyskami przez osoby głównie handlujące w PE i które powodowały wypływ środków z systemu, do poza nim

Profil Offline

WyÅ›wietl posty z poprzednich:  Sortuj wedÅ‚ug  

Odpowiedz

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 6 gości

Panel
Skocz do: