Odpowiedz
Autor Wiadomość
Nie podano
PostWysłany: 13 Sty 2007, 18:08 
Unskilled
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Grudzień 2005
HP: 0
Society: brak
Nick w grze: Angel
...długi post, tylko dla wytrwałych ;)

Ostatnimi czasu w Entropi sporo się dzieje. Sporo zmian i innowacji, choć nie dotyczą one bezpośrednio strefy "fun". Dość szybko po sprzedaniu LA pojawiły się centra handlowe, teraz banki z licencją na 2 lata. 2 lata....Z jednej strony mało, żeby interes się zwrócił [porównując do reala], a z drugiej strony 2 lata to cholernie dużo czasu dla Entropii. Ten czas może przynieść taką masę zmian, że ciężko będzie poznać naszą starą "grę". Właśnie - słowo "gra". Jeszcze teraz możemy się sprzeczać, czy jest to gra, czy już nie, ale bardzo wątpię, żeby za 2 lata ktoś mówił, że to jest tylko gra. Oczywiście wszystko zależy od polityki MA, ale według mnie będzie ona w 2007 wyglądać następująco:

Priorytet nastawiony na "real cash economy" i robienie biznesów. Tak, tak, "biznesów" w liczbie mnogiej. Duże pieniążki, dużo inwestycji, dużo biznesów. Niby nic nowego, ale wydaje mi się, że będzie to miało inny charaker, niż dotychczas. Nie będą to pojedyńcze obiekty, ale grupy obiektów. Do tej pory pamiętamy spektakularne pojedyńcze zakupy Trasure Island i asteroidy, ale w między czasie sprzedanych zostało sporo "masowych" obiektów i jak dla mnie sprawują się wyśmienicie - np LA oraz hangary. MA oddała w prywatne zarządzanie obiektami i wydaje mi się, że w tym roku będzie bardzo dużo "masowych" obiektów oddanych w nasze ręcę [aktualnie banki], natomiast bardzo mało, albo wręcz 0 pojedyńczych obiektów. Czemu akurat tak? Oddanie obiektów w ręcę graczy buduje klimat tego świata. Przecież sami mogli ustalić potwory i ceny na LA, czy wybudować autymatycznesamoloty/teleporty które transportowałby nas na asteroide, czy gdziekolwiek inndziej za drobną opłatą. Ale przecież nie o to chodzi :P O wiele przyjemniej jest gdy ktoś prawdziwy nas podwozi do Neverdie na jakiś konkurs który też jest przez kogoś zorganizowany, niż gdybyśmy po prostu wchodzili do teleporu. Świat dzięki temu jest atrakcyjniejszy. Takie przynajmniej jest moje zdanie. Zapewne MA nie pozwoli nam na tworzenie oebiektów jak to ma miejsce w Second Life, ale musi oddać nam sporo jeśli chce się utrzymać i mieć ciągle atrakcyjny świat. Świat entropi, aby być atrakcyjny musi być tworzony przez graczy. Szczególnie w dzisjeiszych czasach, kiedy najważniejsza jest społeczność informtyczna, a nie sami programiści. Czasy kiedy sam informatyk odpowiadał za atrakcyjność całego projektu już dawno mineły. Dziś to społeczność buduje świat internetu i dlatego jest on taki atrakcyjny [nie sięgamy do britanici, a do wikipedi; nie szukamy instrukcji do entropi na stronach MA, a jedynie szukany na forum tworzonym przez graczy i prosimy o porady, które udzielane są przez graczy]. No, ale wracając do tematu - świat tworzony przez graczy, a nie przez programistów jest o wiele bardziej atrakcyjny. Jeśli MA też doszło do takich wniosków [motywowani głownie tym, że więcej biznesów to więcej $ :>] to w tym roku polityka firmy będzie kładła nacisk, aby wprowadzić wiele instytucji/obiektów do świata Entropi, którymi my byśmy zarządzali. Trudno jest przewidzieć jakie to będą biznesy i ile ich będzie, ale przypuszczam, że dużo. Osobiście spodziewałbym się co 2-3 VU czegoś na sprzedaż, a kupić to będzie mogło kilka osób. Zapewne dla wielu kolejne obiekty do kupienia będą czymś co psuje wizję gry i obszaru "fun", ale jak dla mnie to właśnie ta strefa będzie pomału budować klimat gry. Strefa zarządzana przez graczy, cokolwiek by to nie było. O wiele sypmatyczniej byłoby gdyby np każdy bar należał do danej osoby i mógł go sobie urządzić według uznania (oczywiście MA musi jeszcze cos wymyśleć, aby był sens wpadania do baru). Czyż nie byłoby fajnie gdyby każdy budynek w mieście mógł należeć do kogoś? Oczywiście wszystko w Entropi kosztuje, więc wejście do baru,czy budynku byłoby płatne :P No, ale znów odbiegam od wątku. Sprzedaż obiektów będzie się raczej tyczyła nowych form wyciągania kasy od graczy, niż zarządzaniem domkiem w Twin Peaks. Kiedyś w piśmie Entropian napisali, że dążą do tego, żeby gracze zarządzali obiektami, nawet planetami, że będzie się ich wybierać, głosować i takie śmieszne wizje. Wprowadzili nawet poziom reputacji, ale chyba im to wszystko nie wypaliło, więc z demokratycznego głosowania/zdobywania obiektów zostanie tyle, że ten kto da więcej wygrywa :>

Podsumowanie. Moim zdaniem plan MA na 2007 rok to przygotować jak najwięcej VU, w któych będzie można coś sprzedać graczom, aby mogli tym zarządzać. Uważam, że to jest dobre dla MA ($) jak i dla świata gry, ponieważ to co zarządzane przez graczy, a nie przez 1 programistę jest o wiele atrakcyjniejsze. Liczę na 5 może nawet więcej dużych obiektów sprzedanych w tym roku - nie tylko budynki, ale też usługi jak to ma teraz miejsce z bankami. Za 2 lata gra przestanie być grą, a faktycznie stanie się jakiś universe regulowanym przez społeczność, co przyczyni się do wzrostu atrakcyjności samej "gry"! Oczywiście nigdy nie udało mi się przewidzieć ruchów MA, dlatego wątpię, żeby teraz mi się udało, ale kto wie :P

..dobra, a teraz poproszę zaliczenie na semestr zimowy, bo pisałem nie o tym co trzeba :P

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 13 Sty 2007, 18:28 
Novice
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Luty 2006
Society: Poltropia
Nick w grze: Loss_AdKos
Dobrze piszesz , aczkolwiek myśle że w przyszłości MA zacznie doceniać graczy i wreszcie coś dla nas zrobi , a nie tylko dla wlasnej kieszeni . Obecnie pojawia się jak widać sporo konkurencji czy też podobnych projektów . Mam nadzieje że właśnie ten fakt zmusi MA do rozbudowania grywalności bo jak narazie jest coraz bardziej ograniczana.

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 13 Sty 2007, 19:06 
Green
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Kwiecień 2005
Nick w grze: Kuchash
Mi sie wydaje że MA jednak ograniczy sprzedaż nowych LA itp, bo co za dużo to niezdrowo. I prędziej czy później gracz który dał X tysiecy ped zauważy że w życiu mu się to niezwróci, a drożej niesprzeda bo kolejne X landów na aukcji jest.
Zresztą żeby komuś zaczęło sie coś zwracać Banki/NVD/TI itp potrzeba do tego zwykłych graczy, a dla nich MA ma tylko prezenty w postaci wolniejszego skillowania i wiekszego tracenia pedów. Ciekawe jak dlugo tak dalej będą ciągnąć.

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 13 Sty 2007, 20:07 
Qualified
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Czerwiec 2005
Society: Chłopaki z Ferajny (dobra ekipa!)
Nick w grze: The Sundance Kid
Ja myślę, że banki to będą ostatnimi budynkami na ten rok('07)
Ma postawi na pojazdy, które są obiecywane od bardzo długiego czasu. Pojazdy na pewno będą tańsze ale będzie ich dużo więcej. No a przede wszystkim ściągnie to kolejną rzeszę fanów tej gry.

Pojazdy wiążą się z wieloma eventami. Jak bez pojazdów organizowalismy sobie Rat race, to z pojazdami rozwiną się zakłady i wyścigi.

Ot takie moje zdanie ;]

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 13 Sty 2007, 20:29 
Administrator
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Kwiecień 2005
HP: 130
Nick w grze: Jarek CvX Cvoxs
Pojazdy będą prawdopodobnie produkowane w fabrykach należących do graczy. :wink:

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 13 Sty 2007, 21:06 
Initiated
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Listopad 2005
HP: 110
tak, ja chcę Syrenkę Bosto z działkiem na atroxy :)

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 13 Sty 2007, 21:21 
Qualified
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Czerwiec 2005
CvX! napisał(a):
Pojazdy będą prawdopodobnie produkowane w fabrykach należących do graczy. :wink:

Naginasz fakty :) (było naciągasz lol)

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 13 Sty 2007, 21:35 
Amateur
Dołączenie:
Listopad 2005
Nick w grze: Eol
Hehe, pojazdów mu się zachciewa. Implementacja pojazdów wymaga trochę programowania, a z tym w MA ostatnio krucho. Choć z drugiej strony, jak dodali nowy engine, to może w końcu coś napiszą, co by ten nowy engine wykorzystywało.

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 13 Sty 2007, 22:31 
Beginner
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Grudzień 2006
Society: Kingsajz
Nick w grze: Andrew Naturek Naturat
Pojazdy fajna sprawa :) i to nie tylko taki super-mega czolgi (jak w PA) dla uberow ale takze maluchy (motory?) dla mniej zamoznych graczy np za 600 ped ;]
Ale imo to wszystko nie wypali. Juz teraz w PE sa lagi a co dopiero kiedy widac bedzie 20 pojazdow i 3 samoloty poginajace 200 mph...
Moim zdaniem MA powinno przedewszystkim zainwestowac w jakies wypasne servery dla PA bo sprawa lagow jest tragiczna ;/

I jeszcze jedna sprawa mi sie nasunela. Po kiego to Hadesheim ? Nie jestem tu od dawna i nie mam pojecia, ale chyba to miala byc jakas stolica albo cos tym stylu sadzac z jej wielkosci.

A co wy na dzien i noc w PE ? :D To by dopiero byl wypas :D

Jest jeszcze duzo do zrobienia...

Profil Offline
PostWysłany: 13 Sty 2007, 22:57 
PE nadal ma zrypany system a dodajmy do tego lagi...to nie jest AW gdzie można sobie spokojnie skakać z klifów, zapierdzielać po wybojach itd:)

Nie podano
PostWysłany: 13 Sty 2007, 22:58 
Administrator
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Kwiecień 2005
HP: 130
Nick w grze: Jarek CvX Cvoxs
Tak, PE jeszcze wiele brakuje by osiągnąć poziom AW. :wink:

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 13 Sty 2007, 23:33 
Adept
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Styczeń 2006
HP: 102
Society: www.EF.pl
Nick w grze: Mortifer Kemoiz
Jeden wielki rofl na riposte CvXa :D

:D ale mam lola teraz

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 14 Sty 2007, 00:46 
Initiated
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Listopad 2005
Zmiany pogody już są - noc to chyba nie problem, a kwestia decyzji

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 14 Sty 2007, 09:41 
Able
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Kwiecień 2005
Nick w grze: Harddy DUCH Cooldice
pojazdy w PEU - BZDURA !! po kiecho chu nam te badziewia, to tylko "zaśmieci" grę a najbardziej to mnie bawi entuzjazm wszystkich tych noobków co się rajcują pojazdami... bo jak będą to za DUŻĄ kasę i pare osób tylko na to będzie stać... a Ci wszysci entuzjaści będą stać i sie gapić tylko... zróbmy ankietę :

Czy kupisz sobie SKUTER/SYRENKĘ jeśli będą pojazdy w PEU, zakłądając że :
-koszt min 1000 ped
-decay
-paliwo
-konieczność PŁACENIA za parkowanie ....

taaa i ciekawe ile teraz osób takie gówno by sobie kupiło...

a cylko DZIEŃ/NOC - jeszcze większa BZDURA !! nie no lidzie... mam nadzieje że to nigdy nie nastąpi, zacznijcie grać a nie się bawić to zrozumiecie

ehh, nie mam coś humoru z rana i jeszcze ten Owsiak dziś w TV :P

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 14 Sty 2007, 10:42 
Qualified
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Czerwiec 2005
Duch, jak będą pojazdy to będzie to stylu hangarów i statków. Będą pewnie po 10k :P

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 14 Sty 2007, 11:32 
Capable
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Wrzesień 2005
Society: Ziemniak Niemyty Luz
Nick w grze: Elanor
Uhm..kazdy mam tutaj inne wyobrazenie nt. pojazdow..
Ci,ktorzy je chca, zakladaja ze beda powszechne, tanie, i ze bedzie to cos w stylu lesser tp chipa ;) i jesli nie beda takie, to imho nawet nie ma co ich wprowadzac..
Mnie tam pojazdy nie rajcuja :P aczkolwiek,jesli byloby to madrze przemyslane..to czemu nie.

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 14 Sty 2007, 12:39 
Qualified
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Czerwiec 2005
Tp chip jest po +20 lol nie przesadzajmy :P

Ja bym chciał żeby byly pojazdy w EU bo jest to jakies urozmaicenie. Nie każdy jest takim maniakiem jak Duch coby mógł huncic 24/7...

No a tak walnie sobie bryke za 10k i jazda :D dosłownie jazda:P

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 14 Sty 2007, 12:54 
Mediocre
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Październik 2006
HP: 99
Society: Freelancer
Nick w grze: Tomi jupiajo Digital
A ja powiem tak: chcę więcej science-fiction i cyberpunka a nawet space-opera cokolwiek by to miało oznaczać. Niech MA szuka pomysłów w książkach i mnie pozytywnie zaskoczy.

Czy tam jest wogóle ktoś na serio kreatywny?

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 14 Sty 2007, 12:58 
Green
Dołączenie:
Wrzesień 2006
HP: 116
Nick w grze: Thomas Thomasso Sta
jupiajo napisał(a):
A ja powiem tak: chcę więcej science-fiction i cyberpunka a nawet space-opera cokolwiek by to miało oznaczać. Niech MA szuka pomysłów w książkach i mnie pozytywnie zaskoczy.

Czy tam jest wogóle ktoś na serio kreatywny?

Nie. Za to wprowadza grabie do dunga, pojazdy z zaglami, zaprzegi na snable, balony, proce :twisted:

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 14 Sty 2007, 13:21 
Green
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Grudzień 2006
HP: -1
Society: King$ajz
Nick w grze: kubex
Thomasso napisał(a):
Za to wprowadza grabie do dunga, pojazdy z zaglami, zaprzegi na snable, balony, proce :twisted:

Mowiąc serio to wg mnie to by bylo ciekawsze od jakichs polonezów i trabantów. Wieksze urozamicenie, a samochodem to sobie mozna w realu pojezdzic

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 14 Sty 2007, 15:06 
Able
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Kwiecień 2005
heheh mnie najbardziej bawi to że głównie NOOBY wołają o coś nowego, a dodać to ... a dodać tam... dodawać itp być kreatywnym ...

ludzie, pograjcie sobie w PEU najpierw tak na poważnie a potem wymyślajcie historie, zasmakujcie we wszystkim co teraz jest dostępne a potem proście o więcej...

lame, imo, lame...

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 14 Sty 2007, 15:30 
Qualified
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Czerwiec 2005
Mówisz że jestem noobem?

Profil Offline
PostWysłany: 14 Sty 2007, 15:55 
duch zatracił się w nieciekawym (dawniej się przyjemniej grało...był ten klimat) świecie EU:)

Nie podano
PostWysłany: 14 Sty 2007, 16:19 
Newbie
Dołączenie:
Grudzień 2006
HP: 108
Society: Outsaiders PL
Nick w grze: oxi
Sorki ze się wtrące :P ale musze się zgodzi z DUCHEM . Po co komu wydawac kupę szmalu na pojazd jak za ta sama kase albo mniejsza kupisz pożądnego chipa i będziesz 2x szybciej . Jesli zrobia pojazdy to moim zdaniem dla bogatych graczy co maja za duzo ped'ów a znudzilo im sie zwiedzac swiat na pieszo :)
POZDRAWIAM !!!

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 14 Sty 2007, 16:56 
Novice
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Luty 2006
CvX! napisał(a):
Tak, PE jeszcze wiele brakuje by osiągnąć poziom AW. :wink:

Cvx jesteś złośliwy :lol:

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 14 Sty 2007, 19:32 
Qualified
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Czerwiec 2005
oxi601 napisał(a):
Sorki ze się wtrące :P ale musze się zgodzi z DUCHEM . Po co komu wydawac kupę szmalu na pojazd jak za ta sama kase albo mniejsza kupisz pożądnego chipa i będziesz 2x szybciej . Jesli zrobia pojazdy to moim zdaniem dla bogatych graczy co maja za duzo ped'ów a znudzilo im sie zwiedzac swiat na pieszo :)
POZDRAWIAM !!!

Czy Ty tez uwazasz ze Ci co chcę pojazdów są noobami?

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 14 Sty 2007, 19:53 
Capable
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Wrzesień 2005
Society: Ziemniak Niemyty Luz
Nick w grze: Elanor
oxi601 napisał(a):
Sorki ze się wtrące :P ale musze się zgodzi z DUCHEM . Po co komu wydawac kupę szmalu na pojazd jak za ta sama kase albo mniejsza kupisz porządnego chipa i będziesz 2x szybciej . Jesli zrobia pojazdy to moim zdaniem dla bogatych graczy co maja za duzo ped'ów a znudzilo im sie zwiedzac swiat na pieszo :)
POZDRAWIAM !!!

Ja watpie czy autor posta zrozumial w ogole temat dyskusji ? Czy ktos juz gdzies ustalil,jak bedzie wygladac sprawa pojazdow? W ogole ta wypowiedz nijak sie ma do posta Ducha, imho :P
A jeszcze @ wczesniejszy koment Marciola.Tp chip jest chyba za tt prawie :D Mialam na mysli po prostu ogolnodostepnosc.. tt+10 czy tt+100 to juz sprawa drugiej kategorii..

-->Duch
Uwazaj z komentami bo narobisz sobie wrogow.. ja wiem, 159 hp itd, uberskie ROFL :D ,ale :P gra w Eu polega w sumie na powtarzaniu tych samych czynnosci..Wiec nie wiem czy jest tu naprawde tak duzo do ''zasmakowania''.. A jak to nazywasz ''nooby'' nie sa tak zaslepieni.. maja porownanie z innymi grami i widza, czego w EU brakuje ;)

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 14 Sty 2007, 21:02 
Initiated
Dołączenie:
Kwiecień 2005
HP: 192
Nick w grze: denton JC krakow
angel obyś się mylił - ja chce grać a nie przekladac wirtualne pieniadze z kupki na kupkę.

wybaczcie duchowi - ja musze Wam powiedziec ,ze ja tez jestem rozgoryczony tak jak On -zastopowali gre dla grania i wielu zostało w połowie drogi do celu jakim były skille otwierajace sie powyzej 10 K .

a inne gry sa i beda i kazda ma swoich fanów a porowniania sa zawsze nie trafione

JC

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 15 Sty 2007, 07:55 
Beginner
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Kwiecień 2005
HP: 158
Pojazdów nie będzie aż nie pojawią się jakieś sensowne sposoby w jakie można by je używać (słowa Marco) czyli np znikną tp ;)

Co do tych inwestycji to biorąc pod uwage AW które puki co jest całkowicie free i tak będzie jeszcze przez przynajmniej rok czy 2* jak tak dalej pujdzie to w EU pozostaną gł inwestorzy lub osoby liczące na jakiś zarobek. (hunt to tez w pewnym stopniu inwestycja :) a co za tym idzie będzie coraz mniej osob ktore są aby grać i czerpać przyjemność.

* Nadmienie że chyba nie jesteście na tyle nierozsądni by liczyć że w AW kiedykolwiek będzie możliwość wypłacania pieniędzy, a przynajmniej nie przez pierwsze 5 lat lol

Kiedy już takich osób będzie za mało inwestycje staną się "kiepskimi" inwestycjami i MA będzie zmuszone wprowadzić wreszcie coś pod FUN :twisted: ja bym z chęcią przywitał następujące rzeczy:

więcej gratów (L) tak żeby było ich kilkanaście razy więcej niż nie L to by elegancko urozmaiciło grę i napędziło rynek.

bardziej dynamiczny a może i z elementami zręcznościowymi sposób walki "mele"

bardziej dynamiczna walka strzelecka

różne ciekawe wyzwania / stworki które można przejść tylko i wyłącznie w grupie

może bardziej rozwinięty dungeon system z ciekawymi nagrodami (oczywiście L)

zestaw questów dla początkujących za ktorych wykonanie były by oczywiście jakieś nagrody (nawet z 0.0 tt) to by napewno zmotywowało nowych (czyli w skrocie zmodyfikowany system mentoringu tak aby opłacało się go zrobić właściwie ale jednocześnie aby trwało to min miesiąc ;)

mile były by też widziane questy ogolnie ale na to raczej nie ma co liczyć.

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 15 Sty 2007, 09:19 
Initiated
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Styczeń 2006
HP: 143
Society: DASK
Nick w grze: Lu
tylko (na co zwrócił już uwagę kucharz) na czym Ci wszyscy inwestorzy mają zarabiać ???
bez szeregowych graczy zasilajacych świat gry swoją kasą wszystkie te biznesy padną.
analogia : szał internetowy w okolicach 2001-2002
widziałem firmy które mając żałosne 1mln $ przychodu były warte 1mld $ - wydawało mi się to absurdalne ale ceny tych firm dalej rosły - obecnie ponad 90% z nich już nie istnieje bo nie generowały żadnego sensownego przychodu.

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 15 Sty 2007, 09:25 
Unskilled
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Styczeń 2006
I moje 2 grosze: Temat pojazdow jest juz walkowany bardzo dlugo. Osobiscie nie widze wiekszego zastosowania dla typowo pojetych aut w entropii. Bo niby do czego to mialoby sluzyc. Natomiast nalezy pamietac ze entropia jest wirtualnym swiatem i auto w entropi wcale nie musi odpowiadac temu co jest w IRL. Ale mimo wszystko wydaje sie to byc raczej kiepski pomysl ,na wish list znajduje sie duzo wiecej ciekawych sugestii i opini (chociazby jak wykorzystywanie do czegos stamowanych mobow, socowy storage itp itp.). Owe zapowiedzane przez marco samochody dzialaja tylko na wyobraznie ot i tyle.

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 15 Sty 2007, 10:15 
Inept
Dołączenie:
Grudzień 2006
HP: 147
Society: -DNA-
Nick w grze: Morda MUG Mordalez
Dragon napisał(a):
Pojazdów nie będzie aż nie pojawią się jakieś sensowne sposoby w jakie można by je używać (słowa Marco) czyli np znikną tp ;)

No to by bylo swietne rozwiazanie ale mysle ze nie znikna lecz jedynie moga byc zredukowane.
Zastosowanie samochodow to tylko takie jak powiedzial Dragon widze, bo z pewnoscia beda implementowac jazde na mobach, moby transportowe dla goornikow, +ewentualnie moby ktore beda za ciebie zagryzac inne moby :) (Duch bedziesz mial EUmeryture!)
Przy takim stanie rzeczy to wprowadza (jesli kiedykolwiek) pewnie glownie autobusy za (40k+) aby wozic za kase noobkow na "TP run" rofl
A jesli chodzi o Hadeshaim to tam pewnego dnia rusza wszystkie fabryki (jak ktos je kupi) i jak tylko dojdzie Chinczykow i innych azjatow to beda siedziec i robic ammo czy inne przedmioty za 10 ped dziennie, ot taka redukcja bezrobocia :D

A kreatywnosci to oni nie potrzebuja bo pomyslow to im gracze az nadto podsylaja, az w zasadzie mozna by kilka gier z nich stworzyc.

Ja obstawiam ze w tym roku wprowadza: walki w kosmosie, upgraded taming, rase kosmitow, upgraded mindforce (taki "death smell" ze jak bedziesz szedl kolo mobow to automatycznie beda padaly w pewnym promieniu lol), mining tool rozrzucajacy 5 bomb na raz (robiony przez chinskich specjalistow w fabryce).

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 15 Sty 2007, 10:29 
Green
Dołączenie:
Wrzesień 2006
MUG napisał(a):
No to by bylo swietne rozwiazanie ale mysle ze nie znikna lecz jedynie moga byc zredukowane.

Albo wprowadza platne TP, ktore bedzie drozsze niz jazda pojazdem. Albo np. czesc TP bedzie darmowa (do glownych miast), a czesc platna (do miejsc nietypowych). Albo np. oplata za TP bedzie zalezna od dystansu pomiedzy TP :twisted:

MUG napisał(a):
Ja obstawiam ze w tym roku wprowadza: walki w kosmosie, upgraded taming, rase kosmitow, upgraded mindforce (taki "death smell" ze jak bedziesz szedl kolo mobow to automatycznie beda padaly w pewnym promieniu lol), mining tool rozrzucajacy 5 bomb na raz (robiony przez chinskich specjalistow w fabryce).

:lol: Co do upgraded taming - to mogloby to byc fajne - mam w storagu mase owockow i sweeta. Trocje moze bym na tym zarobil :wink:

Kiedys na forum EP zalozylem watek, taka swoista anty-wish liste, czyli co by moglo MA wdrozyc, zeby szybciej dobic PEU :twisted: Watek cieszyl sie dosc duza poppularnoscia i propozycje szly w setki :P Niekotre dosc.. hmmm ciekawe. Czesc nawet MA juz wdrozyla (jak itemy limitowane np.).

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 15 Sty 2007, 12:25 
Apprentice
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Styczeń 2006
HP: 121
Nick w grze: Mariusz Garwen Szybki
GandalfSzary napisał(a):
I moje 2 grosze: Temat pojazdow jest juz walkowany bardzo dlugo. Osobiscie nie widze wiekszego zastosowania dla typowo pojetych aut w entropii. Bo niby do czego to mialoby sluzyc.

Do przewożenia wydobytych minerałów i do przemieszczania sie wogóle. Gdyby cena "za kilometr" była niższa lub porównywalna w tp chipem wolałbym jeżdzić pojazdem przede wszystkim dlatego że nie ma ryzyka wpadniecia w stado mobów . Nawet można przed mobami uciec :)

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 15 Sty 2007, 13:59 
Inept
Dołączenie:
Grudzień 2006
Hmm goscie co dali EU nagrode za najlepsza gre roku (tego typu: konkurentem bylo Second Life) tez chcieliby pojazdy ...
http://spider-it.eu.org/news.php?item.86.6

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 15 Sty 2007, 15:29 
Poor
Dołączenie:
Maj 2006
Ja wpadłem na pomysł żeby MA stworzyło jakiś stok z wyciągiem i wprowadziło deski i narty robione z merpów. Opłata za wyciąg i kasa płynie do tego jakieś konkursy :) lol
A i jeszcze bobsleje mogą wdrożyć z atroxów.

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 15 Sty 2007, 19:01 
Green
Dołączenie:
Wrzesień 2006
James diGriz napisał(a):
Ja wpadłem na pomysł żeby MA stworzyło jakiś stok z wyciągiem i wprowadziło deski i narty robione z merpów. Opłata za wyciąg i kasa płynie do tego jakieś konkursy :) lol
A i jeszcze bobsleje mogą wdrożyć z atroxów.

Jasssne. Moze jeszcze sztafete z armaxami z przeszkodami :twisted: Kurde i mamy PEU Olympics.. :roll:

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 15 Sty 2007, 19:33 
Poor
Dołączenie:
Maj 2006
hehehehe sztafeta lmao dobre Thomasso

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 15 Sty 2007, 20:59 
Unskilled
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Grudzień 2005
Znalazłem to na stronie MA w dokumentach dla prasy: "The desire to own virtual real estate in Entropia is growing rapidly, which the mall auctions clearly show. Big business has entered the virtual universe with tremendous force, and we see no indication of this changing.” ....nie wiele tutaj do komentowania. Należy się spodziewać więcej i więcej obiektów do sprzedania.

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 16 Sty 2007, 07:41 
Beginner
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Kwiecień 2005
Nom czyli dokładnie jak mowiłem więc bez obaw :)

najpierw bedzie masa inwestycji a pozniej będą zmuszeni wprowadzić coś pod fun bo bez graczy grających dla zabawy będą one gowno warte :)

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 16 Sty 2007, 08:43 
Initiated
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Styczeń 2006
HP: 143
Society: DASK
Nick w grze: Lu
Dragon napisał(a):
... będą one gowno warte :)

i własnie wtedy można przemyśleć sobie ich kupno :wink:

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 16 Sty 2007, 09:41 
Green
Dołączenie:
Wrzesień 2006
Lu_NiX napisał(a):
Dragon napisał(a):
... będą one gowno warte :)

i własnie wtedy można przemyśleć sobie ich kupno :wink:

Acha.. ale dopiero wtedy jak sie wtych centrach handlowych bedzie kom mniej lagowal. Chcialem pojsc na otwarcie sklepu Dendrila (chyba Dendrila) w PA. Zaraz jak tylko wlazlem do centrum zaczelo mi skakac wszystko i pojawily sie potezne lagi (ktorych nawet nie ma w PA na zewnatrz), dysk zaczal jak oszalaly mielic. Na drugim pietrze bylo jeszcze gorzej, na trzecie nie dotarlem bo mi sie komp wysypal :roll:

Na ch*** mi te centra handlowe kiedy one nie sa do uzytku przez te lagi i skakanie. Nie wiem moze mam za slaby komp (choc watpie, bo poza nimi cale PEU ladnie dziala i plynnie). Na razie nie zamierzam tam zagladac. Juz od sporej ilosci graczy (czy to Polakow czy obcych) slyszalem podobne opinie. MA winno zainwestowac w nowy sprzet 8) jesli chce, zeby ztego ludzie korzystali.

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 16 Sty 2007, 12:26 
Unskilled
Dołączenie:
Grudzień 2005
Hm..co do "centr handlowych". Jakos kupcy na razie wystawiaja towar za ceny "sobie a muzom " . roznica to 3-5 ped nizej niz na aukcji a niektory sprzet nawet drozszy . Tracic czas , nerwy ( lagi w tych sklepach) ,za 3-5 ped?
Ci co wynajeli sklepy na parterze ( pewniej drozej niz ci co maja na 2-3 pietrze) , nie pomysleli/zapomnieli ze blizej jest na 3 i 2 pietro , bo jest teleport he he.

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 16 Sty 2007, 14:52 
Qualified
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Czerwiec 2005
Obiektów - czyli także mogą to być pojazdy. Bo pojazd trzeba gdzies trzymac (garaże przy miastach?) tak jak hangary.

Słodkie teorie spiskowe ;]

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 16 Sty 2007, 15:04 
Mediocre
Dołączenie:
Styczeń 2006
HP: 125
Hmm moim zdaniem MA stara sie stworzyc klimat podobny do realu ,bo to przeciez gra real cash ekonomy. Wprowadzenie centrum ,asteroidy ,bankow ,pojazdow i innych budowli zblizyloby nas bardzo do swiata rzeczywistego. Nie podoba mi sie jednak ustroj jaki MA chce wylansowac. Bo wyglada mi to na brutalny kapitalizm - jeden duzy przedsiebiorca bedzie posiadal w swoich rekach rozne dobra,ktore przynosily mu beda profity. A pospolity gracz? Nie majacy zadnego zrodla dochodu w Eu skazany bedzie na wegetacje. "Chyba ze wygra w lotto i wplaci pare tys $ " MA ograniczylo skilowanie i ukrocilo handel.Coraz latwiej sie traci a trudniej zyskuje. Zawsze polityka MA bedzie dbanie o bogatych graczy<tych wplacajacych grube $> ,stwarzanie im mozliwosci i nowych rozwiazan <<nowe budowle ,ktore moga kupic>
Jest to metoda na zachecenie do wplacanie i utrzymania w EU tachich graczy,bez ktorych ta gra pewnie juz by nie istniala. Coz jednak w zamian dostanie pospolity gracz?

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 16 Sty 2007, 16:46 
Green
Dołączenie:
Wrzesień 2006
Ronin napisał(a):
(...)

Ja mysle, ze to wlasnie ci drobni sa najwazniejsi bo bez nich nie byloby sensu istnienia centrow handlowych, CND i innych podobnych.

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 16 Sty 2007, 17:09 
Able
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Kwiecień 2005
Ronin napisał(a):
A pospolity gracz? Nie majacy zadnego zrodla dochodu w Eu skazany bedzie na wegetacje.

CO ZA BZDURA :lol:

PEU to nie gra darmowa !! dochody = wpłaty, a reszta czyli szczęście/hofy/profit to tylko dodatki

ludzie kiedy wy zrozumiecie że w tej grze albo sie ma WIELKIE szczęście albo sie kombinuje albo wpłaca !!! nie ma innej drogi

[ Dodano: Wto 16 Sty, 2007 17:13 ]
Thomasso napisał(a):
Ronin napisał(a):
(...)

Ja mysle, ze to wlasnie ci drobni sa najwazniejsi bo bez nich nie byloby sensu istnienia centrow handlowych, CND i innych podobnych.

drobni najważniejsi ?? jacy drobni ?? ci co nie wpłacają ?? tacy są gówno warci dla MA, to tylko wzody na dupie.... (sam nim jestem) :lol:

dla MA liczą się tylko ci co becalują 10$ co miech/tydzień ... tacy nie nażekają (bynajmniej Ci których znam)

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 16 Sty 2007, 18:14 
Green
Dołączenie:
Wrzesień 2006
HduchC napisał(a):
drobni najważniejsi ?? jacy drobni ?? ci co nie wpłacają ?? tacy są gówno warci dla MA, to tylko wzody na dupie.... (sam nim jestem) :lol:

dla MA liczą się tylko ci co becalują 10$ co miech/tydzień ... tacy nie nażekają (bynajmniej Ci których znam)

Ale ja nie napisalem "niewplacajacy", tylko drobni, czyli w domysle ci, co wplacaja srednio te 10$ na miech. Ich jest najwiecej. Chodzilo mi o to, ze jesli nie zaczna dla tej drobnicy czegos robic, by mogli sie tez dobrze bawic to PEU padnie. Bo na co uberom puste, niewykorzystane centra handlowe np. ?? Kumasz? 8) Kum-kum?

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 16 Sty 2007, 19:03 
Inept
Dołączenie:
Grudzień 2006
HduchC napisał(a):

Tacy co wplacaja mniej niz 50-100 $ na miesiac to zwykle szaraczki dla MA.
Przychyle sie do opini ze chodzi o szczescie bo mam kumpla co miesiecznie wplaca 100-300 euro i ch* z tego ma (tzn. tylko skille).
EU to raczej duze wirtualne kasyno i tak ja je postrzegam, przynajmniej jak gram to czuje sie tak jak czulem sie w kasynie (kiedy wygram?....kiedy wygram?... o kur* wszystko poszlo ; plus powiekszajaca sie rzadza jak typ obok ciebie robija bank).
Jeden pozytywny fakt to jak widze typow co po barach na tych smiesznych maszynkach sie zawieszaja to sie usmiecham i wiem ze ja tam mam entropie a w niej wiecej niz jakies smigajace obrazki i pare przyciskow (no i nie przechlam wygranej w minute).

Najprawdopodobniej nic nie zrobia dla nizszych warstw spoleczenstwa w EU - przeciez juz tyle zrobili - na przyklad noob moze skosic powiedzmy 50k wierzyczke bez skilli z minimalnym budzetem itd. To co was/mnie trzyma w EU to rzadza wygranej :) i chec zabawy przy okazji.
Moze kiedys jak wprowadza gubernatorow czy inny chlam to sie cos zmieni, choc sam nie moge wymyslec co mogloby to zmienic- poza tym ze ta osoba dostawala by wyplate naszego prezydenta za miesiac tylko dlatego ze wygra EUwybory rofl.

A tak na marginesie to EU to w zasadzie darmowa gra poki co jesli tylko ma sie minimum szczescia, 5k ped na ped karcie i jest sie konsekwentnym w swych dzialaniach, przynajmniej tak mysle. :)

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 16 Sty 2007, 21:03 
Green
Dołączenie:
Wrzesień 2006
MUG napisał(a):
A tak na marginesie to EU to w zasadzie darmowa gra poki co jesli tylko ma sie minimum szczescia, 5k ped na ped karcie i jest sie konsekwentnym w swych dzialaniach, przynajmniej tak mysle. :)

Dobrze mysli.. dac mu wodki! :twisted: (w tym kawalku sie zgadzam- co do kasyna).

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 16 Sty 2007, 21:03 
Qualified
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Czerwiec 2005
A ja wam powiem tak ;]

Dla MA najbardziej liczą się Ci którzy najwięcej tracą. Co z tego że ktos wpłaca te 10$ czy 20$ miesięcznie. Jak większość idzie na handel - mały handel, taki żeby dociagnąć do "wypłaty".

Myślę że bardziej liczy się Polak który handluje, ale przetraca kilka dobrych tysięcy ped na huncie (miesięcznie) niż anglik ktory wpłacił te pare zielonych a stracił mniej. Bo ten anglik nie pofatyguje się o mocny handel, on poprostu poczeka.

Dlaczego? Bo jak ktoś zarabia na handlu te pedy to ktoś je musi wpłacić. Suma sumarum i tak lądują w kieszeni MA.

ps. ale posrany post lol

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 16 Sty 2007, 22:00 
Unskilled
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Grudzień 2005
Pojawiło się kilka fajnych postów więc dodam małe co nieco od siebie :P

Nie za bardzo kumam czemu niektórzy z was uważają, że MA nic nie zrobiła dla drobnych graczy. Przecież sama gra jest z założenia darmowa. Choćbyś był najbiedniejszy/najdrobniejszy i tak możesz grać w tą grę. To już jest dowód, że zrobili grę dla drobnych graczy. Jest sweat, oil rig, dodali dunk i owoce. To przecież są dowody, że MA daje nawet najbiedniejszym. Z czyjej kieszeni? Z firmowej, czyli tych co wpłacają. Ci bogaci płacą dużo żeby ci mali mogli gracz. Idąc z tą logiką im więcej bogatych, tym więcej kasy wpłacanaj, tym teorerycznie mniejsi powinni dostawać więcej. Ale to tylko teoria. Fakt jest taki, że można w to grać i nic nie wpłacać. To jest gruby argument za tym, że MA robi coś dla drobnych graczy. Nie zmuszają cię do wpłacania. Inna kwestia, czy uda ci się wygrać w kasynie i czy oprzesz się pokusie wpłaty, gdy kaska się skończy.
Według mnie pospolity gracz ma wszystko. Ma dostęp do wszystkiego, może grać za darmo,nie ma żadnej dyskriminacji, na płeć, wiek i inne bzdury nie mają znaczenia. Każdy może wszystko. Chcesz robić to, czy tamto. Nie ma problemu, wszyscy mają równe prawa - mali, duzi. Pod tym względem MA dba o wszystkich tak samo, czyli dba też o małych, żeby mogli dużo. Nie ma żadnych ograniczeń, żeby się wybić, oczywiście oprócz kasy, ale to nie problem MA czy ktoś ma kasę czy nie. Oni robią co mogą, żeby było sprawiedliwie, a tym samym dbają o interes małych. Kasa to nasz problem i MA nie zmieni tej sytuacji.

Obecnie real cash economy jest hasłem przewodnim i według mnie dobrze. Jakaś innowacja, wizja dla gry. Pojawiają się głosy, że kiedyś było lepiej, a teraz gra schodzi na psy, ale....wciąż grają ci co narzekają, a pytanie jest takie czy graliby, gdyby gra była taka sama przez 2 lata? Po to są zmiany i innowację, żeby utrzymać graczy. Zadowolić wszytkich się nie da, więc zawsze będzie ktoś kto powie, że ten dodatek jest głupi, ale te zmiany tworzą klimat tej gry. Ciągle coś nowego, nowy dodatek i nie trzeba za to płacić jak w innych grach! Jak już mam stwierdzić, czy MA robi pod małych, czy dużych grę to powiem, że w KOŃCU zrobiła coś dla dużych. To od niedawna duzi mogą się wykazać, że są naprawdę duzi. Kiedyś wszystko było dla małych, więc chyba można zrobić też coś dla dużych ,prawda? Ja tam nadal jestem przy stwierdzeniu, żę co dodatek MA robi coś dla małych i dużych - chociażby ostatie VU miało sporo elementów dla małych - posegregowali skille, avatary do mentoringu, świąteczne prezenty i inne bzdury :P A pozatym to jest forma kapitalizmu - masz kasę to sobie możesz pozwolić. Kapitalizm jest dość popularną ideologią, więc nie widze powodu aby nam to przeszkadzało, że ktoś coś może kupić. No chyba, że ktoś wspiera marksizm i wszystkim wszystko po równo :D Obecnie proces sprzedaży obiektów nazwał bym prywatyzacją - z rąk państwowych do prywatnych i jak dla mnie rozwiązanie słuszne. Inna kwestia to taka, że jest mu smutno, że nie mogę uczestniczyć w grze dużych z powodu niewystarczających funduszy :P

Tak więc wszystko zależy czego oczekujemy, czy socjalizm, wszyscy równi i nie robienie dużych inwestycji, żeby nie było dużych, czy kierujemy się innymi normami. Tylko o co chodzi z tą równością [żeby nie było dużych]? O to, że naprawdę wszyscy mają być równi [gra byłaby baaaardzo nudna] czy chodzi o to, żeby być wyżej w hierarchi i dogonić tych na górze [obiżając górę]?

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 16 Sty 2007, 22:31 
Green
Dołączenie:
Wrzesień 2006
Angel napisał(a):
No chyba, że ktoś wspiera marksizm i wszystkim wszystko po równo :D

W tym sek ze Marks, piszac "Kapitał" nie pisal o socjalizmie i o rownosci :twisted:

Angel napisał(a):
Tak więc wszystko zależy czego oczekujemy, czy socjalizm, wszyscy równi i nie robienie dużych inwestycji, żeby nie było dużych, czy kierujemy się innymi normami. Tylko o co chodzi z tą równością [żeby nie było dużych]? O to, że naprawdę wszyscy mają być równi [gra byłaby baaaardzo nudna] czy chodzi o to, żeby być wyżej w hierarchi i dogonić tych na górze [obiżając górę]?

Nie chodzi o rownosc. Tylko o to, ze kiedy w gre zaczynaja coraz bardziej wchodzic realne pieniadze, przestaje byc ona gra i zabawa a staje sie orka, walka o przezycie. Staje sie jak RL, gdzie tysiace mroweczek wykonujacych prace za male pieniazki pracuje na kilku wieeeeelkich i bogatych, po to by byli oni jeszcze bogatsi. Nawet inwestujac w PEU 1000usd pozostaniesz malutkim i biednym i chocbys sie skichal to nigdy nie dorownasz tym co maja po 1.000.000 ped na karcie :?

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 16 Sty 2007, 22:32 
Inept
Dołączenie:
Grudzień 2006
Ujme to tak :)
Nikt z nas nie powinien narzekac bo daje ze 90% z tych co sa w EU conajmniej powiedzmy pol roku lub rok to zarobili kase, a nie stracili liczac przedmioty/skille/pedy w stosunku do wplaconej kaski. Ja tez nie nazekam, choc zal mi dupe sciska ze nie bylem w beta testach czy pre goldzie :D
I wlasnie z tego samego powodu narzekaja ci o ktorych wspomnial Angel.
EU to gra z systemem podobnym do kasyna z tym ze wprowadzone sa pewne okresy zwrotu i blablabla, ale tez wprowadzona jest tez wartosc dodana ktora sa skille - tak ze w zasadzie wychodzi sie w stosunku bliskim 1 a zazwyczaj 1+.
Jak juz powiedzialem nie narzekam, ale pewne zmiany po prostu mnie draznia a to z faktu ze MA dba glownie o graczy bogatych (rowniez lub tylko w skille), oraz o nowicjuszy. Powodow jest wiele i nie chce mi sie ich zmyslac :) ... i tak oto w nowym VU kazdy uber zyskal ok 30% wartosci skilli, kazdy kto pierd* sie ze skillowaniem do 2 lub 3k stracil kase na skillach i swoj czas, bo teraz przychodzi noob i w 2 dni ma 1k powiedzmy.

Mam gleboka nadzieje ze powstana fabryki a w nich mozliwosc pracy - powiedzmy ND zatrudni cie do robienia "czegotylkosobiewymyslisz" za 50 ped na godzine. To bylby krok ku nowemu EU. Bogaci bawilibysie przy huncie czy innych ***** a ty musialbys naginac w robocie zeby sie pobawic :P kwestia tylko ze MA musialoby ustalic minimalna stawke bo azjaci by wszystkich wymietli lol

[ Dodano: Wto 16 Sty, 2007 22:38 ]
Thomasso napisał(a):

Nie chodzi o rownosc. Tylko o to, ze kiedy w gre zaczynaja coraz bardziej wchodzic realne pieniadze, przestaje byc ona gra i zabawa a staje sie orka, walka o przezycie.

Ja tam w CSS tez walcze o przezycie :D

Thomasso napisał(a):

Staje sie jak RL, gdzie tysiace mroweczek wykonujacych prace za male pieniazki pracuje na kilku wieeeeelkich i bogatych, po to by byli oni jeszcze bogatsi. Nawet inwestujac w PEU 1000usd pozostaniesz malutkim i biednym i chocbys sie skichal to nigdy nie dorownasz tym co maja po 1.000.000 ped na karcie :?

Sorry stary ale zawsze beda bogaci i biedni, a w EU zaden hiperbogaty ci pod nogi nie splunie (bo jeszcze nie ma emotioikony takiej) :D

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 16 Sty 2007, 22:42 
Green
Dołączenie:
Wrzesień 2006
MUG napisał(a):
Mam gleboka nadzieje ze powstana fabryki a w nich mozliwosc pracy - powiedzmy ND zatrudni cie do robienia "czegotylkosobiewymyslisz" za 50 ped na godzine. To bylby krok ku nowemu EU. Bogaci bawilibysie przy huncie czy innych ***** a ty musialbys naginac w robocie zeby sie pobawic :P kwestia tylko ze MA musialoby ustalic minimalna stawke bo azjaci by wszystkich wymietli lol

To ja ****** takie fabryki. W RL zap******. Mam w d**** 50 ped na godzine kiedy w RL moge zarobic wiecej i miec z tego satysfakcje (a nie wytwarzanie powietrza z powietrza). Lubie PEU za mechanike gry, za swiat, za ludzi jakich spotykam. Czasami to drazni mnie to Real Kasz Ekonomy. Ze sztywnym kursem PED/USD to ma z realna ekonomia tyle wspolnego co piernik z wiatrakiem. Swoja droga ciekawe czy te wszystkie PEDy w PEU (czy to w gotowce czy z przeliczenia cen rynkowych itemow/skili) maja pokrycie w USD, czy MA jest wyplacalne? :twisted:

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 16 Sty 2007, 22:48 
Inept
Dołączenie:
Grudzień 2006
Thomasso :) musisz znalesc satysfakcje z tracenia pieniedzy zarobionych w RL po prostu :twisted:

MA pewnie jest (choc nie musi byc wyplacalne)... wszystkie itemy sa warte dla MA przy plajcie tyle co ich TT takze mod fapy za 10 ped czy jakos tak? :D

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 16 Sty 2007, 23:14 
Beginner
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Kwiecień 2005
Angel sprawiedliwie nie znaczy równo :)

prawda jest taka że mimo wszystko daje się odczuć że MA bardziej zależy na osobach które wpłacają więcej. I w drugą stronę - nie zależy na tych którzy jeszcze wypłacają ;p

druga sprawa to to że kazda gropa ( biedni sredni i bogaci) cos dostaja w kazdym vu, jedni mniej drudzy wiecej inni wszystko jednoczesnie. Jednak z racji że zawsze część jest niedostępna dla grup 1 i 2 pojawiaja się różne kontrowersje.

zresztą opcje dla wszystkich grup jednoczesnie są najczęściej mało doceniane nawet jeśli wnoszą coś fajnego. Po prostu przemijają bez echa.

Na pewno przyznacie mi racje w tym iż mimo że w każdym vu jest coś dla wszystkich to równowaga w tym jak wiele dla ktorej grupy ostatnio nie zostaje zachowana i zmierza w złym kierunku. Ostatnio zbyt dużo nowych rzeczy pozostaje niedostępne dla 2 najliczniejszych grop i o tą właśnie niesprawiedliwość wszystkim się rozchodzi :) boli dodatkowo fakt że dla owych grup (B i S ) czesto "przy okazji" wprowadzanę są także utrudnienia. Co prawda w kazdym VU zawsze ktoraś dziedzina zycia idzie lepiej (mining craft etc). Problem w tym że niekiedy zanim osoby z grop B i S dadzą rade odkryć aktualny bonusowy aspekt jest już dla nich za późno bo nie mająnic na karcie ;)

bogatsi oczywiście też mają owe utrudnienia ale jeśli osoba jest odpowiednio rozsądna zdoła na czas sobie z tym poradzic i powrocic do bilansu sprzed vu albo nawet go przekroczyć.

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 16 Sty 2007, 23:20 
Green
Dołączenie:
Wrzesień 2006
MUG napisał(a):
Thomasso :) musisz znalesc satysfakcje z tracenia pieniedzy zarobionych w RL po prostu :twisted:

O widzisz to juz jakis konkretny wniosek/propozycja. Ale.. nie nazywajmy wtedy PEU gra darmowa, baa... wtedy staje sie ona drozsza od najdrozszych mmog-ow z abonamentem miesiecznym :?
Jesli MA pojdzie za ostro w strone wirtualnego swiata opartego o zasady z RL (kasa,zarabianie, zycie) - padnie. Dla rownowagi musi tu byc wiecej contentu z zabawa, dajacego sporo funu tym ktorzy nie chca sie bawic w zarabianie realnej kasy. Zarabianie kaski po 50 czy nawet 500 ped na miesiac w wirtualnych fabrykach to moze "jarac" tych, co ucza i nie maja pracy, bo na pewno nie tych ktorzy pracuja powaznie i zarabiaja jakies tam mniejsze czy wieksze pieniadze. Ci tyraja juz w RL, a w swiatach takich jak PEU szukaja zabawy (przy dajmy na to akceptowalnych srednich wydatkach na ten cel 10-15 usd miesiecznie) - to stwierdzam, po rozmowie z wieloma ludzmi z PEU (wielu z nich juz nie gra w PEU z prostego powodu - radocha z gry zmalala-PEU coraz bardziej zaczyna przypominac RL).

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 17 Sty 2007, 00:02 
Unskilled
Dołączenie:
Lipiec 2006
HP: 161
Nick w grze: Lucas Damage Kovalsky
Poczytałem sobie trochę ten wątek i postanowiłem napisać parę słów z perspektywy noobka, którego stać na niewielkie (10-30 USD) miesięczne wpłaty i szukającego ROZRYWKI w EU.

Zacznijmy od tego, że EU nie jest rozrywką bezpłatną. Bezpłatne, jest zapoznanie się z jej grafiką, interfejsem, możliwościami, bezpłatne jest zapoznanie się z tym, co można w EU robić.

Bezpłatne jest sweatowanie, zbieranie gówna i owocków. Tylko że co to ma wspólnego z rozrywką ? Co jest atrakcyjnego w napieprzaniu jednej komendy przez kilka godzin po to, aby zebrać przykładowo 1000 sweatu i opchnąć go za śmieszne, nawet nie wiem po ile teraz chodzi, ale pewnie z 8 PED ? Jest to po prostu bezsensowne tracenie czasu, i pewnego rodzaju praca. Jaką tacy ludzie jak ja mają na codzień IRL.

Jak ktoś wcześniej zauważył, chyba Thomasso, ta gra nie ma nic do zaoferowania osobom, które się chcą po prostu pobawić ... Na początku gra robi ogromne wrażenie, wielki świat, kupa ludzi, i to śmieszne real cash economy, któro skłania ludzi do ściągnięcia klienta. Postrzelasz sobie w różne potworki, jarasz się, o ! tego jeszcze nie widziałem, tego też nie. W końcu zobaczysz wszystkie, odkryjesz sobie wszystkie TP, spróbujesz craftu, miningu, i dochodzisz do wniosku, że to wszystko jest po prostu nudne.

Szczerze, to tylko i wyłącznie to RCE skłoniło mnie do zobaczenia o co w tej Entropii chodzi po zobaczeniu wzmianki na wp.pl Pomyślałem sobie, fajna gra, a jest jeszcze możliwość wygrania realnej kasy. Ale realia są zupełnie inne. Tutaj się tylko traci, a rozrywka jest tylko na początku. I mining, i hunt, i craft są po prostu powtarzaniem jednej rzeczy w kółko. Bez fabuły, bez składu, bez ładu. Liczenie na farta. Zwykłe kasyno. Swoje szanse sukcesu można zwiększyć kupując lepszy sprzęt. No ale sorry, kupowanie wirtualnego pistoletu, w wirtualnej grze, za REALNE 1000 złotych, licząc na to że przy jego pomocy, MA SIĘ SZANSĘ na ustrzelenie potworka który może dać tyle samo, jest po prostu naiwniactwem.

Tak więc reasumując, po pewnym czasie grywalność spada drastycznie. Przynajmniej dla kogoś, kto chce się pobawić, a nie zarabiać w grze.

Tak więc EU jest "fajne" dla 2 rodzajów graczy.
1. Inwestorów, którzy traktują to jako swego rodzaju ryzykowną inwestycję, i liczą na pomnożenie majątku. CND, TI, Shopping malle, landy itp.
2. Dzieciaków, lub bezrobotnych którzy po wpłaceniu jakiejśtam kwoty początkowej, zapierdzielają jak murzyni stojąc na rynku przez pół dnia i skupują jakieś gówno tanio a później sprzedają to na aukcji, czy jakiemuś stałemu odbiorcy, ZARABIAJĄC w ten sposób, i sami się oszukują twierdząc iż jest to zabawa.

Dla osoby, która chce przyjemnie i CIEKAWIE, spędzić czas, miejsca tutaj po prostu nie ma.

Przepraszam za nieco długawy post, ale jakoś mnie tak zebrało.
Pozdrawiam.

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 17 Sty 2007, 00:35 
Able
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Kwiecień 2005
Leon masz 100% racje !!

...ja zawsze mówiłem że jestem naiwnym-nałogowym-hazardzistą 8) no ale dobrze mi z tym i będę nadal się nudził przy PEU

co do zmian i gróp społecznych : zobaczycie że w kolejnym VU dodadzą coś do gamepleju, ja tam jestem spokojny, MA wie co robi - nie po to dawali tyle możliwości inwestowania i kupowania gratów żeby to wszystko miało paść, z tego da się jeszcze więcej kasy wyciągnąć i na bank o tym wiedzą zatem spokojnie można czekać na kolejne vu-atrakcje, przyjdą nowi

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 17 Sty 2007, 00:57 
Inept
Dołączenie:
Grudzień 2006
Hmm w czesci sie z toba zgadzam Leon a w czesci nie, powtarzanie czynnosci w EU jest mega nudne no ale tak to zrobili (miejmy nadzieje ze to zmienia). Natomiast ta gra jest spoko z wielu powodow przynajmniej dla mnie, a jest to przede wszystkim fakt ze tej gry nie da sie przejsc, to tak jakby nigdy sie nie konczyla.
Po drugie sorry ale wiem co czujesz z perspektywy nowicjusza ciezko jest mowic o jakiejs zabawie (tak sobie teraz pomyslalem co jest zabawnego w headshocie w cs, lub rozwaleniu jakiejs rasy czy armi w RTS'ie...) trzeba poczuc klimat kilku globali dziennie i uber hofa zeby posmakowalo (przynajmniej tak mi sie wydaje, jesli ten etap za toba to poprostu moze nie jest to gra dla ciebie, a idealnych gier nie ma chyba jeszcze).
Mam nadzieje ze szczescie sie do ciebie usmiechnie i bycmoze polubisz ta gre jak czesc z nas, pozdro

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 17 Sty 2007, 09:53 
Unskilled
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Grudzień 2005
Fajny post Leon. Sporo w tym racji. Wchodzisz jako nowy gracz i co dalej? Nie ma questów, nie ma jakiegoś celu, a samej gry się nie da przejść. Więc jaki cel jest grania? Spróbujesz troche huntu, craftu, ble ble i nie ma jasnego celu co tu dalej robić. Po prostu jest nudno. A, że czynności kosztują to jaki jest sens wydawania kasy np na craft? Chyba jedyny jasny cel to robienie kasy w jakikolwiek sposób - głównie poprzez hazard. Może faktycznie powinni wprowadzić jakieś questy....albo lepiej - sprzedać licencję na robienie questów :D Swoją drogą to mogłoby być naprawdę ciekawe, gdyby były 3 firmy robiące questy i moglibyśmy wybierać w ofercie.

Apropo - za 15 minut wyłączą serwer, może będzie coś więcej niż tylko licencje na banki.

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 17 Sty 2007, 10:30 
Amateur
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Wrzesień 2006
HP: 115
Society: K$
Nick w grze: Crynin Skanerin Utis
MUG napisał(a):
Natomiast ta gra jest spoko z wielu powodow przynajmniej dla mnie, a jest to przede wszystkim fakt ze tej gry nie da sie przejsc, to tak jakby nigdy sie nie konczyla.

eeee....ale chyba wszystkie gry z przedrostkiem "multi-" mają założenie, że nigdy sie nie kończą (a już napewno wszystkie mmorpgi). :mrgreen:

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 17 Sty 2007, 10:33 
Unskilled
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Grudzień 2005
Skanerin napisał(a):
MUG napisał(a):
Natomiast ta gra jest spoko z wielu powodow przynajmniej dla mnie, a jest to przede wszystkim fakt ze tej gry nie da sie przejsc, to tak jakby nigdy sie nie konczyla.

eeee....ale chyba wszystkie gry z przedrostkiem "multi-" mają założenie, że nigdy sie nie kończą (a już napewno wszystkie mmorpgi). :mrgreen:

A level 60 w WoW? Nie grałem, ale zdaje się, że miesiąc wystarczył, aby tego dokonać. Oczywiście można spróbować nową rasą, ale w pewnym sensie level 60 równał się z przejściem gry. Była jasno określona granica do której można było zmierzać.

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 17 Sty 2007, 10:37 
Amateur
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Wrzesień 2006
Dla niektórych ten 60 lvl to dopiero początek gry ;). Poza tym ja rozumiem koniec gry jako pojawienie się outra i wyboru "New Game or Exit" i z takiego światopoglądu wynika mój poprzedni post ;).

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 17 Sty 2007, 11:58 
Beginner
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Kwiecień 2005
60 lvl w WoW to dokładnie dopiero początek ;p (no teraz już bedzie 70 :D

w swoim poprzednim poście zapomniałem dodać że PE nie jest tak naprawdę grą dla tej grupy "biedni (w tym i poczatkujacy)" bo jak słusznie zauważył Leon nie ma dla nich tak naprawdę nic ciekawego.

zabawa zaczyna się kiedy zdołasz już zasmakować wygranych a im większa stawka tym większa zabawa (choć oczywiście i większa szkoda w przypadku przegrania) a kiedy osiągniesz poziom w którym jesteś już w stanie nie wpłacać tym większa satysfakcja. (na ogol już wtedy zaliczasz się do grupy inwestorzy czyli tak min 50k ped wartosc postaci;)

oczywiście jest i możliwość handlu reselingu etc do tego nie trzeba az tak dużych sum (choć oczywiście im wiecej tym lepiej) aczkolwiek wtedy to już nie zabawa tylko praca.

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 17 Sty 2007, 12:16 
Unskilled
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Grudzień 2005
Sporo racji masz Dragon. Jak zauważyłeś zabawa zaczyna się powyżej danej kwoty. Jak już ci zaczyna wychodzić, masz jakieś sukcesy i granie sprawia przyjemność wtedy masz ochotę ciągle grać. Na samym początku jest się noobem którego MA dyma jak chce :P Nic przyjemnego i nic ciekawego. Nic dziwnego, że tak sporo osób rezygnuje na samym początku. System ich wydymał, nie mieli sukcesów, nie ma jasnego celu co dalej, więc po co grać. Chyba, że ktoś dostanie globala na początku to ma wtedy sporą motywacje do grania i zdobycia drugiego globala. To jest przynajmniej jakiś cel - zdobyć globala, potem HoFa, a na samym końcu wymarzony ATH :D

Co do resellingu, powyżej danej kwoty też jest wciągający i daje dużo radości i przynajmniej dla mnie jest formą zabawy. Nie zamieniłbym tego na żadną inną działalność w EU :D

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 17 Sty 2007, 12:46 
Poor
Dołączenie:
Wrzesień 2006
HP: 98
taa i rozpocznie sie era z rozrywkami tylko dla bogatych...
niellegalne wysćigi, kradzieże samochodów, wojny gangów i jeszcze handel bronią <handel bronią juz jest ;) > to może policje i polityków wprowadzić..

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 17 Sty 2007, 12:53 
Amateur
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Wrzesień 2006
GTA:EU ? :shock:
To byłby hardcore :lol:

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 17 Sty 2007, 13:28 
Beginner
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Kwiecień 2005
no jakby zrobili pvp3 poza wszystkimi miastami (no moze oprocz terenow poczatkowych) to byl by ostry hardcore

i wtedy byl by sens policje wprowadzać :D

no i samochody zakładając że jak ktoś jest w takim to ma pvp off ;)

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 17 Sty 2007, 16:01 
Green
Dołączenie:
Grudzień 2005
HP: 122
Society: P.L.
Nick w grze: Adam Dreamer Hope
z wlasnego doswiadczenia powiem tak cel w tej grze jest wtedy gdy go sobie znajdziesz, nie ma takiego ograniczenia -> cel osiagnac maxymalny 60 lvl, jak juz sobie czlowiek znajdzie taki cel to do niego idzie to czy sie dotrwa do celu zalezy tylko od czlowieka, ja na przyklad gdy zaczynalem zalozylem sobie cel ktorego do tej pory po ponad 2 latach nie udalo mi sie zrealizowac i ciagne do niego dalej.

co do tracenia kasy to moja opinia jest taka ze jak sie mysli to sie nie traci (przynajmniej w dluzszej perspektywie bo zawsze sa upadki i wzloty) ja na przyklad gdy zaczynalem gralem nie myslac, stracilem prawie wszystko co zainwestowalem, potem zaczalem myslec i zaczalem wychodzic na plus praktycznie na wszystkim co robilem. Jesli nie chcecie tracic i nie myslec to idzcie grac w cos innego.

Jesli chodzi o robieniu kontentu dla inwestorow to jestem jak najbardziej za, mimo ze podejrzewam ze nigdy nie bedzie mnie na to stac. Dlaczego?? Poniewaz kasa za sprzedaz tych rzeczy idzie bezposrednio do MA i nie musi miec pokrycia u nich na kontach tylko moze byc spozytkowana na przyklad na zatrudnienie kolejnego programisty/grafika/kogokolwiek potrzebnego i w perspektywie daje content dla mniejszych graczy.

Co do rozwoju, osoby grajace od na przyklad VU 5 moga powiedziec ze gra rozwija sie i to bardzo, na przyklad porownajcie zmiany w innych grach typu MMORPG przez 2 lata - dodanie potworkow, moze ras, questow i nic wiecej, a tu od i ciut ciut rzeczy rozwijajacych sama gre.

Ja tam jestem zadowolony z rozwoju PE, tylko mnie wkur.... ze zmiana oplat za aukcje bo to byla przesada i zrobione pod sprzedaz malli.

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 17 Sty 2007, 18:08 
Initiated
Dołączenie:
Kwiecień 2005
MUG moja odpowiedz na Twoje zdanie ""kolega wplaca kase i nic nie ma ""

Jak przeżyć za 500 zl od 1 do 1 - walute sobie wybierz w zaleznosci od kraju pobytu i najnizszej pensji .

Jak nie wie co zrobic zeby przezyc to MU poradnik napisze za 10000 pedow.- wyglupiam sie

JC

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 17 Sty 2007, 19:30 
Inept
Dołączenie:
Grudzień 2006
hehe JC
Ale tutaj wlasnie kryje sie istota :) wplaca, traci ale ma zabawe jaka chce (tzn nie wprowadza sobie limitu ze na to nie pojdzie polowac bo slaby zwrot jest), a inny ciula na armaxie przez caly rok ale nie musi wplacac. Jednemu takie ciulanie odpowiada, innemu nie, kazdy robi co chce i jak chce.

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 17 Sty 2007, 19:49 
Novice
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Luty 2006
HduchC napisał(a):
Leon masz 100% racje !!

...ja zawsze mówiłem że jestem naiwnym-nałogowym-hazardzistą 8) no ale dobrze mi z tym i będę nadal się nudził przy PEU

co do zmian i gróp społecznych : zobaczycie że w kolejnym VU dodadzą coś do gamepleju, ja tam jestem spokojny, MA wie co robi - nie po to dawali tyle możliwości inwestowania i kupowania gratów żeby to wszystko miało paść, z tego da się jeszcze więcej kasy wyciągnąć i na bank o tym wiedzą zatem spokojnie można czekać na kolejne vu-atrakcje, przyjdą nowi

Twoje przewidywania trafił szlak :-) :klapsy:

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 17 Sty 2007, 21:43 
Mediocre
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Wrzesień 2006
HP: 122
Loss_AdKos napisał(a):
HduchC napisał(a):
Leon masz 100% racje !!

Twoje przewidywania trafił szlak :-) :klapsy:

Czemu szlag trafi jeszcze nowego vu nie było i niewiadomo co się zmieni :)
Dzisiaj przecież było tylko mini vu (8.8.2) które poprawia błędy poprzedniego vu 8.8 :krowa:

Ostatnio edytowany przez GetoX, 17 Sty 2007, 21:44, edytowano w sumie 1 raz

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 18 Sty 2007, 12:54 
Initiated
Dołączenie:
Kwiecień 2005
Wiem , ze FUN ale ja jak bym wplacal to chyba niezmienilbym metody ktora stosuje

Moze mialbym wiecej i mniej ograniczej ale i tak polecam wszystkim metode - mam to nie wywalam wszystkiej kasy w co popadnie tylko planuje -

Jak bedzie to bedzie ja wiem ze zawsze bede musial sie dostosowac i to jest wziete z przyrody - przezyc .
a fun mam bo nieraz siedze kilka dni graja dziwnie malo liczac wszystko a pozniej jazda na calego
JC

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 20 Sty 2007, 10:15 
Capable
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Kwiecień 2005
zblazowani, ograni i do tego siedzą na forum :P

PE daje ogromne możliwości nowym graczom i już na wstępie zaskakuje możliwościami, zanim nowy gracz zapozna się z całym światem zdąży wydać odpowiednioo dużo (o ile nie będzie od początku rozsądnie kombinował ;), a nowych wciąż przybywa
starzy grają nadal, a ci któryz odeszli często wracają i wszystko się kręci

weźmy np. SL, jaki jest sens wydawać real cash na virtualne ciuchy, piwo i domy? a ludzie za to płacą lol 10x bardziej wolałbym wypalić tą kasę waląc w jakieś moby
dlatego w PE będzie miejsce i dla tych, którzy chcą zainwestować i którzy chcą się pobawić, wszystko zależy od nastawienia

nastawiaszz sięna handel i tracisz, wk... się
nastawiasz się na hunt i tracisz, wk... się
ale jeśli tylko coś się uda odrazu micha się cieszy :D i PE jest świetne

co do "pomagania" skill uberom, Marco już dawno temu powiedział, że Ci którzy zaczynają teraz, za kilka lat będą w dużo lepszej pozycji niż początkujący

MA kombinuje z loot, wielu ludziom to nie odpowiada, ale czy na dłuższą metę sytuacja, w której doświadczony gracz, który "radzi sobie" i jest w stanie profitować tylko polując w jakimś okresie czasu jest dobra dla nowych? przecież oni będą tylko tracić na rzecz tych "sprytnych" zmniejszenie średniego loot na rzecz większych globali i hofs ma temu zapobiegać
chcecie równości? MA wam ją daje heh

Profil Offline

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  

Odpowiedz

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 5 gości

Panel
Skocz do: