Odpowiedz
Autor Wiadomość
Nie podano
PostWysłany: 28 Wrz 2006, 00:50 
Weak
Dołączenie:
Styczeń 2006
HP: 130
Society: Red Legion Cadets
Nick w grze: Ron Rufio Gabinn
Znany problem (jak się okazało po przejżeniu forów) z brakiem wsparcia dla zintegrowanych chipów "graficznych" firmy Intel.
Tym postem chciałem:
1. przestrzec innych graczy aby przypadkiem nie liczyli na poprawne działanie EU na tych kościach (nie ma jak spartolony silnik)
2. troche dla śmiechu, bo biegam jak tylko na radar, nie widzac kompletnie nic z podłoża.

Wspomne tylko, że chip Intel 945GM jest elementem notebooka i ... ech szkoda gadać, ale musiałem zmienić na wydajniejszy i bardziej energooszczędny).

a oto co widze :)
Image

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 28 Wrz 2006, 01:05 
Initiated
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Listopad 2005
HP: 110
To sie ciesz, ze sie daje uruchomić, bo zazwyczaj pojawia sie komunikat , że HALL sie nie daje prawidłowo uruchomić czy jakoś tak. Przesrzegam też przed klikaniem na stronie "SPRAWDZ< CZY TWOJ KOMP SIE NADAJE DO EU" bo to powoduje sprawdzenie i ZABLOKOWANIE uruchamiania gry (coś do rejestrów chyba wpisuje?) do czasu wymiany grafiki na ATI/NVIDIE.

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 28 Wrz 2006, 01:32 
Amateur
Dołączenie:
Listopad 2005
HP: 0
Nick w grze: Eol
Taki sam błąd jak u Rufia pojawia się czasami na mojej, jak najbardziej supportowanej ati 9550. Spotkalem go tez na Nvidii

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 28 Wrz 2006, 10:30 
Initiated
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Listopad 2005
Ja go też miewam - niestety :(

Uwaga- u mnie DORAZNIE pomaga patrzenie pdo nogi ew. zmiana trybu kamery z FPP na "zewnętrzny". Czyli, zeby zabic atakujacego moba i zwiać po czym si eprzelogować na inny serwer.
Problemy dotyczyły u mnie zazwyczaj konkretnych lokalizacji - Np. Jason, Echidna, Pandora - w innych było po tleporcie ok (i po powrocie znowu źle).

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 28 Wrz 2006, 14:29 
Trained
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Czerwiec 2005
Society: Poltropia
Nick w grze: Posse
Ja to miałem na starej GF 2 Ti, ale to tez pod warunkiem że spojrzałem kamerą pod odpowiednim kątem (najczęsciej własnie przed siebie) to wtedy znikało mi dosłownie wszystko razem z mobami

Wiec ten problem to nie Intelowski a po prostu starych kart :/

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 28 Wrz 2006, 14:50 
Beginner
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Wrzesień 2006
HP: 121
Society: Kingsajz
A ja znowu mam trochę inny problem. Mam Radeona 9550 Firmy Sapphire i o to dość często zdarza mi się że nastepuje VPU Recover, wywala mnie do Windy ale nie zamyka gry, włączam okienko i gram dalej, ale czasami to sie nie udaje i po prostu zostaje mi czarny ekran. Najbardziej odczuwam to po ostatnich updatach gry, staje sie to coraz bardziej uciażliwe. Ma ktoś podobny problem na kartach ATI?

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 28 Wrz 2006, 15:49 
Amateur
Dołączenie:
Listopad 2005
Nick w grze: Eol
Iceman napisał(a):
A ja znowu mam trochę inny problem. Mam Radeona 9550 Firmy Sapphire i o to dość często zdarza mi się że nastepuje VPU Recover, wywala mnie do Windy ale nie zamyka gry, włączam okienko i gram dalej, ale czasami to sie nie udaje i po prostu zostaje mi czarny ekran. Najbardziej odczuwam to po ostatnich updatach gry, staje sie to coraz bardziej uciażliwe. Ma ktoś podobny problem na kartach ATI?

Mam tą samą kartę i nie mam tego problemu, pewnie dlatego ze juz dawno temu wyłączzyłem VPU recover :)

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 28 Wrz 2006, 23:48 
Weak
Dołączenie:
Styczeń 2006
HP: 130
Society: Red Legion Cadets
Nick w grze: Ron Rufio Gabinn
No cóż, komponenty NOWE (może za nowe) i stąd jakaś kompletna jazda z tym co widze na notebooku. Dodatkowo w Troy (wystarczy że wyjde z budynku na powietrze) wywala mnie z błędem aplikacji do windy.

Napisałem do supportu i ciekawi mnie co odpowiedzą.
Zdaje sobie sprawe, że walną jakiś idiotyczny tekst bo przecież odczywalnym są inne poważne knoty w implementacji (z wyciekaniem ramu na czele).

Na razie gram na stacjonarnym i tu chodzi bez zająknięcia na GF7600GT.

Jak support coś odpowie sensownego to oczywiście umieszcze w temacie dla potomnych.

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 20 Lis 2006, 22:32 
Inept
Dołączenie:
Luty 2006
Nick w grze: Trans Vetroxa Torgal
Mam to samo na moim laptopku:P karty intela są do dupy to prawda el ostatnio mi sie też to robiło na pecenie wydaje mi sie zre to morze byc sprawa ramów morze ich byc zamalo albo coś.Szczególnie zre w pomieszczeniah chodzi mi normalnie tak samo na eudori

Ostatnio edytowany przez Pamper18, 20 Lis 2006, 23:51, edytowano w sumie 1 raz

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 20 Lis 2006, 22:57 
Mediocre
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Czerwiec 2006
HP: 100
Nick w grze: Maciejjy vel Galka
Mam dla Was radę :) pomogło w przypadku mojego laptopa i Intelem.
Wyposażcie się w program 3danalyzer. Wszystko poszło u mnie jak z płatka. Stronki z tym programem nie pamietam ale poszukajcie na EF, ja tam to znalazłem wraz z poradami co pomieszać w opcjach.

Pozdrawiam!

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 21 Lis 2006, 02:00 
Inept
Dołączenie:
Wrzesień 2006
HP: 99
Nick w grze: padrem padrem underworld2
hę ja tez cos takiego mialem tylko w moim przypadku moby nie lataly :) a uzywam RADEONA 9550 po zrobieniu RELOGA wszystko wracalo do normy

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 21 Lis 2006, 07:45 
Green
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Październik 2005
HP: 155
Society: *****
Nick w grze: Aster Marchant WhiteMoon
Mnie tez czasami wywalało jak grałem na stacjonarnym - R9600 "lekko" przetaktowany. Problemy definitywnie ustąpiły po ..... zmianie ustawień magistrali AGP z x8 do x4 ...

Na notebooku jeszcze ani razu EU nie udało mi się wywalić (PentiumM 1.73, 1 GB RAM, X700)

Jeszcze jako ciekawostkę podam że dzięki X700 gra na notebooku działa szybciej niż na Athlonie 64 (Venice 3000+ z magistralą puszczoną na 290Mhz zamiast 200Mhz) z R9600 i 2 GB RAM ...

A wracając do Inteli ... to i tak nie jest źle ... w zeszłym roku na Intel Graphics Extreme 2 nie działało wcale (wywałka od razu jak próbowało się zrobić krok avatarem). Od kiedy pozmieniali grafikę pod używanie PhysiX to na Intelach jak widać "trochę" już działa ...

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 21 Lis 2006, 08:23 
Capable
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Kwiecień 2005
ma ktoś może doświadczenia z PE na laptopie z X1600?

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 21 Lis 2006, 17:07 
Green
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Październik 2005
coover napisał(a):
ma ktoś może doświadczenia z PE na laptopie z X1600?

tak, kupując notebooka podłączyłem dysk przenośny do Toshiby z X1600 i Asusa z X700

przy śmiesznych 1024x768 w jakich pracuje Entropia nie zauważyłem jakiejkolwiek różnicy w prędkości (testowane na nowych "filetowych" terenach).

Teoretycznie X1600 jest szybszy, ale Entropia tego nie wykorzystuje, a jako że laptop był kupowany tylko do tej gry a różnica w cenie 1000 zł więc wybrałem Asusa z X700.

Uwaga natomiast na X1400 które mimo że ma więcej cyferek jest tak naprawdę wykastrowanym X700 i tu różnica jest spora.

Gorąco polecam natomiast 2GB ram i SZYBKI dysk twardy (bo standardowo z reguły w notebooku montują jakiś niskoobrotowy chłam)

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 22 Lis 2006, 16:25 
Initiated
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Listopad 2005
Faktycznie, TO z intelem 82945G Express Chipset Family i z 3D analyze 3.24 EU DZIAŁA :)

Tak, jak wcześniej sypało się zawsze, to teraz dało się odpalić. Początkowo ruszyło tylko "we wnętrzach", czyli jak bylem w pomieszczeniu to ok, a na zewnatrz kaszana (biało poza teleportami i takimi tam) - ale po pobraniu nowych driverow i ZAZNACZENIU WSZYSTKIEGO w sekcji Hardware LIMITS i wklepaniu 4098 i 20040 w odpowiednie okienka poszło @ w miare@ nawet na zewnątrz.... czyli, witaj ponownie Wonderful World of Calypso :)

POLECAM DO TESTOWANIA

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 23 Lis 2006, 09:12 
Capable
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Kwiecień 2005
aster napisał(a):
Teoretycznie X1600 jest szybszy, ale Entropia tego nie wykorzystuje, a jako że laptop był kupowany tylko do tej gry a różnica w cenie 1000 zł więc wybrałem Asusa z X700.

Gorąco polecam natomiast 2GB ram i SZYBKI dysk twardy (bo standardowo z reguły w notebooku montują jakiś niskoobrotowy chłam)

w sumie jestem napalony już na konkretny model Asusa z X1600 256 + 256HM więc faktycznie PE nie wykożysta możliwości tej karty, przynajmniej narazie, może za jakiś czas, ale chciałem się upewnić, że z X1600 nie ma problemów, zwrot laptopa to raczej spory problem heh, dzięki za info

jeśli możesz, podaj mi model jaki kupiłeś, plz
Asus ma cholerną politykę nieinformaowania o parametrach dysków, pewnie jakiś chłam pakują, ram dołożyć nie problem, jeśli jeden bank jest wolny, ale z dyskiem jest już gorzej bo trzeba coś zrobić z tym standardowo montowanym, ewentualnie uzyć jako magazyn, ale mam już z 5 takich dysków...

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 24 Lis 2006, 11:49 
Green
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Październik 2005
coover napisał(a):
jeśli możesz, podaj mi model jaki kupiłeś, plz
Asus ma cholerną politykę nieinformaowania o parametrach dysków, pewnie jakiś chłam pakują, ram dołożyć nie problem, jeśli jeden bank jest wolny, ale z dyskiem jest już gorzej bo trzeba coś zrobić z tym standardowo montowanym

Ja mam bardzo nietypowy model Z92VA - to jest wersja robiona specjalnie dla mediamarktu i jest to po prostu A6VA pozbawiony kamery i bluetootha ale za to w czasie gdy w agito.pl i komputronik.pl oryginał kosztował 4900z to mediamarkt mial to za 3400 zł.

Generalnie asus to dobry wybór bo dają 2 lata gwarancji (nie 1 rok jak np HP czy Toshiba, a w tym czasie w większości notebooków pada nagrywarka DVD) i jest wykonany z dobrej jakości plastiku, który nie poddaje się tak łatwo jak w chłamie typu Acer. Asusy nie są też tak ogołocone z portów jak HP (w przypadku HP to już jest przegięcie ... brak FireWire jakos mozna przezyc ... pod warunkiem ze zamontowali by PCMCIA na czym tez zaoszczędzili w tańszych modelach).

I taki mała uwaga dla kupujących notebooki:

Zawsze bylem przeciwnikiem kupowania normalnego sprzętu w idioten-marketach ze złomem (mediamarkt) ale w przypadku laptopów zrewidowałem swoje podglądy. Głównym problemem jest zawsze matryca LCD. W gwarancji większości LCD (i notebooków) pisze iż są zgodne z klasą II błędów pikseli w/g normy ISO 13406-2, mówiąc inaczej na ekranie mogą być 3 pixele które wcale nie świecą, 3 które świecą na biało i 7 świecących na zielono/czerwono/niebiesko i takie cos NIE PODLEGA RAKLAMACJI. Dlatego tez kupowanie notebooków w sklepach internetowcyh to szaleństwo. Przy matrycy 1280x1024 mamy do czynienia z prawie 4 mln subpixeli więc ryzyko ze ktorys będzie wadliwy jest jednak spore. W idioten-marketach mozna spokojnie i do woli pooglądać sobie matrycę (badamy 3 skladowe koloru R, G, B a potem biały) a regulamin sklepu mówi że można wymienic towar w ciągu 5 dni od zakupu.

Jak ktoś chce o tym ISO doczytać: http://www.benchmark.pl/artykuly/techni ... ona-1.html
(przy czym w środek ekrany (okrąg o promieniu 1/3 średnicy jest przez część producentów traktowany jako klasa I więc norma jest ostrzejsza, czego w artykule nie napisano)

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 24 Lis 2006, 13:25 
Capable
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Kwiecień 2005
matrycą się bardzo nie przejmowałem, się mi oczy otworzyły, dzięki za wykład, już sobie wydrukowałem i sobie przestudiuję w domu heh

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 24 Lis 2006, 15:47 
Amateur
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Kwiecień 2005
HP: 94
Nick w grze: JASIOQ
Ja mam ten sam efekt co Rufio.
Grafika Intela na laptopie amilo pro firmy fujitsu siemens
Jestem zawieszony między niebem a..... niebem > czasem się wiesza.
Jeśli przebywam w budynku wszystko wygląda ok ale poza budynkiem... "brak grafiki".... i częste CTD.

Ogólnie laptopik fajna maszynka, ale nie nadaje się do EU, dlatego gram na wyjazdach służbowyh w Baldur's Gate 2 TTD :) he he

Dziękuję i pozdrawiam

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 25 Lis 2006, 10:34 
Capable
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Kwiecień 2005
co do święcących pikseli to Asus gwarantuje:

"Ogólnoświatowa gwarancja ASUS ZBD
ASUS potwierdza swoją dotychczasową politykę jakości, której przesłaniem jest dostarczanie produktów najwyższej jakości i gwarantuje użytkownikom, że panele LCD notebooków spod znaku ASUS będą wolne od zapalonych pikseli. W przypadku znalezienia choć jednego jasnego punktu na matrycy, następuje jej wymiana – bez zbędnych pytań. Teraz każdy może cieszyć się perfekcyjną jakością notebooków ASUS z serii V1J."

więc ten problem chyba mam z głowy

z tego co wiem, sklep zakupiony w sklepie inteernetowym mozna zwrócić w ciągu 10 dni, oczywiście jest to większy kłopot niż obejrzenie modelu w sklepie, no i na pieniądze można czekać kilka tygodni...

Jasiooq, ja niestety nie mam wyboru, laptop to jedyna alternatywa jak dla mnie

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 25 Lis 2006, 16:36 
Green
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Październik 2005
coover napisał(a):
co do święcących pikseli to Asus gwarantuje:
<ciach>
więc ten problem chyba mam z głowy

i małymi literkami gdzieś dopisane:

* dotyczy tylko wybranych modeli (z matrycą true bright)
* dotyczy okresu 14 dni od daty zakupu
* dotyczy ŚWIECĄCYCH pixeli (zupełnie martwych nie ...)

;)

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 29 Lis 2006, 16:12 
Capable
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Kwiecień 2005
heh pewnie tak

(dwadzieścia znaków :P)

Profil Offline

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  

Odpowiedz

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 7 gości

Panel
Skocz do: