Odpowiedz
Autor Wiadomość
Nie podano
PostWysłany: 22 Maj 2006, 16:42 
Administrator
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Marzec 2005
HP: 133
Society: Poltropia
Gold Member Card - będą ponownie rozsyłane od 9 czerwca.
(Przez kilka miesięcy nie były wogóle wysyłane).

Karty bankomatowe do wypłat (ATM Withdrawal Card) będą
dostępne w Trade Terminalach w przyszłym tygodniu a wysyłka
rozpocznie się 28 czerwca.

Dostarczanie powinno potrwać do 10 dni roboczych zależnie od kraju docelowego.

Przy okazji: VU 8.4 za ok 1-2 tygodnie.
Komercyjne reklamy serwowane przez sieć Massive (wykupioną niedawno za 400mln$
przez Microsoft) - kilka dni po VU.

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 22 Maj 2006, 16:53 
Qualified
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Czerwiec 2005
HP: 0
Society: Chłopaki z Ferajny (dobra ekipa!)
Nick w grze: The Sundance Kid
Heh musze się pospieszyc z tą weryfikacją danych :P chce miec taką karte :D

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 22 Maj 2006, 17:14 
Able
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Kwiecień 2005
Nick w grze: Harddy DUCH Cooldice
hahaha jaką kartę ??? ATM ??? to będize bzdura nad bzdury, zobaczycie... koszt wystawienia pewnie 2000 ped (10 x więcej niż za kartę bezpieczeństwa) do tego limit wypłaty RÓWNY depozytowi jaki się dokonało itp itd

to będize lipa, bzdura, zobaczycie :D chwyt reklamowy i pic na wode :)

hahaha :D nie podniecajcie się na tego ATMa tak bardzo bo rozczarowanie będzie większe :)

no mogę się mylić... może nie będzie źle

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 22 Maj 2006, 17:33 
Beginner
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Sierpień 2005
Nick w grze: Ar predus Ku
HduchC napisał(a):
hahaha jaką kartę ??? ATM ??? to będize bzdura nad bzdury, zobaczycie... koszt wystawienia pewnie 2000 ped (10 x więcej niż za kartę bezpieczeństwa) do tego limit wypłaty RÓWNY depozytowi jaki się dokonało itp itd

to będize lipa, bzdura, zobaczycie :D chwyt reklamowy i pic na wode :)

hahaha :D nie podniecajcie się na tego ATMa tak bardzo bo rozczarowanie będzie większe :)

no mogę się mylić... może nie będzie źle

sam na to wpadłeś czy z kolegą :?:

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 22 Maj 2006, 17:50 
Amateur
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Sierpień 2005
Society: Red Legion
Nick w grze: Michal Kedzior Bond
Mama mu pomagala lol

A tak serio to ja tez jestem dosc sceptycznie nastawiony co do tej karty. To wyglada zbyt pieknie zeby bylo prawdziwe :P

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 22 Maj 2006, 17:58 
Beginner
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Sierpień 2005
przeciez takie ograniczenie to by byla najglupsza rzecz jaka MA moze zrobic. ta gra przyciaga ludzi dlatego, ze kazdy ma nadzieje wyciagnac z niej wiecej niz wplacil (o ile wplacil). MA liczy na podwojenie zyskow do konca roku bodajrze i zwiazany z tym znaczacy przyrost graczy (co jest oczywiste). przeciez jak zrobia takie ograniczenie to zamiast im wzrosnac liczba graczy to zmaleje LOL. pomijam juz fakt, ze mozna bylo caly czas wyplacac pieniadze tylko, ze dluzej to trwalo. tak wiem, ze duzo ludzi sprzedawalo na lewo i pedy i tak w grze zostawaly. jednak jak by to wygladalo, ze nagle z nieograniczonej wyplaty zmieniaja np na tylko tyle ile sie wplacilo albo cos takiego. SWIETNIE posuniecie reklamowe LOL :lol: :lol: :lol:

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 22 Maj 2006, 18:05 
Capable
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Kwiecień 2005
w prosty sposób

limit na kartę (tłumaczenie MA: kwota zweryfikowana przez wpłaty) - wypłatra od ręki

powyżej limitu wpłat - wypłata tradycyjnie (tłumaczenie MA: nadal musimy weryfikować) - wypłata po 90 dniach

ewentualnie wypłata atm bez ograniczeń, ale tylko dla osób, które wcześniej przeszły weryfikację dokonując wypłaty tradycyjnym systemem

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 22 Maj 2006, 18:27 
Beginner
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Sierpień 2005
no limit na kartę to rzecz zrozumiała, ale przecież nie dadzą tam 500 PED na miesiąc :P a co do tego wyplacania od reki tego co sie wplacilo to tez mi sie jakos nie za bardzo widzi :P

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 22 Maj 2006, 18:32 
Able
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Kwiecień 2005
myślę że coov jest blisko prawdy...

dodam tylko że jeśli możliwość WYPŁATY będzie natychmiastowa i to dowolnej kwoty to zobaczycie jak wszystko poleci na mordę... jak ubery co tylo czekają na taką okazję swoje setki tysięcy pedów zaczną wypłacać...

100& MA ma założenie że nie WYPŁACI więcej kasy niż kasy wpłynie w danym czasie...

czy jesteście tak naiwni i myślicie że MA pozwoli tak sobie żeby NIC NIE WPŁACAJĄCY gracze co dorobili się na "bezczelnym" resellingu wypłacili miliony pedów ??? kasa sie magicznie nie koci na kontach MA a jest od graczy, nawet Salomon z pustego w puste nie naleje... na bank będą ograniczenia, jeśli nie blokady itp to na pewno takie trudności że zniechęci to sporą część graczy, a idea ATM zostanie tylko ideą... marketingową :)

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 22 Maj 2006, 18:38 
Beginner
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Sierpień 2005
no dobra ale pedy w grze się z kapelusza nie biorą. co za róźnica dla MA czy daną kwotę wypłaci 5 uberów czy 500 noobów. grunt żeby była reklama i coraz więcej ludzi w grze, bo to w efekcie i tak oznacza tylko coraz większą kasę dla MA i ściąga do gry nowe "grube ryby".

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 22 Maj 2006, 18:54 
Able
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Kwiecień 2005
ATM dla mie to nic innego jak reklama i propaganda...
hasło w stylu :
"...zacznijcie grać, wpłacajcie i to śmaiło... jak wam się gra nie spodoba to szybko i bezboleśnie to co wpłaciliście wypłacicie !!!"

hehe tylko że ci nowi gracze jeszcze nie będą wiedzieć jak to jest stracić połowę wpłaconego szmalu albo nawet cały...owszem, ATM przyciągnie jak lep na muchy całą masę i falę świeżej krwii ale może 10% graczy faktycznie na tym zyska, reszta kierowana pazernością, łatwą kasą, chciwością straci i tyle....

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 22 Maj 2006, 19:02 
Administrator
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Marzec 2005
Proponuje wstrzymać się ze spekulacjami (zwłaszcza tego typu co Duch wypalił) i po prostu zaczekać ten tydzień a może krócej...

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 22 Maj 2006, 19:09 
Beginner
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Sierpień 2005
Duchu wpłacający gracze to nie jedyne źródło wpływów MA. kolejne to chociażby nadchodzące reklamy. a reklamodawcy chyba zależy, żeby się reklamować przed jak największą liczbą osób prawda? czyli zwiększa się liczba graczy i zwiększa się kasa dla MA. to tylko przykład, pewnie można by jeszcze pare wymyślić jak sprzedaż jakis gadżetów czy coś tam, ale generalnie z wszystkiego będą mieli większą kase, gdy będzie wieksze zainteresowanie grą i większa liczba graczy. poza tym na pewno jakos obracają kasą. a takie hasło z wypłacaniem części kasy raczej zbyt wielu usób nie przyciągnie :lol: a na pewno ZNACZNIE mniej niż pełna możliwość wypłaty.

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 22 Maj 2006, 19:13 
Able
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Kwiecień 2005
Yes, there are fees associated, as it is a Maestro card, and Mastercard (the company which is behind the Maestro line) kinda likes getting paid for the service they provide. ,-)

The ATM Card will cost 250 PED in TT (including Worldwide shipping). The fees are mainly standard banking fees and a small percentage to MindArk for administration and maintenance. The exact figures will be presented shortly.

If you have the Entropia ATM card, you can make withdrawals from PED to RL Money using the Transaction Center. The first time this is done, there is a delay for verification purposes (I guess around 48h - give or take). If no red flags come the transfer is accepted and your Entropia ATM card has the amount stored (like an account). You can then use the ATM card in any ATM machine allowing for the Maestro system (in some places in the world, depending on each country, you may even use the card in shops and stores - it depends on the infrastructre Mastercard has in each country concerning real-time verification etc - I believe the Mastercard web site can supply additional info about this) to get RL money. After the first transaction is made, each followup transaction should not take more than a few minutes until the funds can be used RL.

Marco|MindArk

to jednak coś wiadomo... więcej w tym temacie na EF : http://www.entropiaforum.com/forums/sho ... ge=3&pp=10

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 22 Maj 2006, 19:43 
Administrator
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Marzec 2005
HduchC napisał(a):
to jednak coś wiadomo...

No i gdzie masz te 2000 ped i limit wypłat równy... ehhh Duch...

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 22 Maj 2006, 20:10 
Qualified
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Czerwiec 2005
DUCH wszędzie widzi teorie spiskowe. Po za tym zastanówcie się (to do przeciwników), ta karta była reklamowana w New york times (albo innej popularnej gazecie nie pamietam :P) i nawet w polskiej telewizji o niej mówili, więc MA nie może sobie pozwolic na cos takiego jak limit bo poprostu zniechęciło by 50% potencjalnych przyszłych graczy.

Ja tam wierze w ten projekt że będzie dobry :P chociaz za bardzo nie mam co wypłacac ale taką karte bym chciał miec :P

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 22 Maj 2006, 20:48 
Mediocre
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Kwiecień 2005
HP: 109
Society: ZOMO
Nick w grze: Daniel Rayner Szymanski
HduchC napisał(a):
czy jesteście tak naiwni i myślicie że MA pozwoli tak sobie żeby NIC NIE WPŁACAJĄCY gracze co dorobili się na "bezczelnym" resellingu wypłacili miliony pedów ??? k graczy, a idea ATM

naprawde no comments duch, im dluzej czytam te twoje wypowiedzi to... aaa... nvm...

Ostatnio edytowany przez Rayner, 22 Maj 2006, 21:29, edytowano w sumie 1 raz

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 22 Maj 2006, 21:01 
Initiated
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Styczeń 2006
HP: 143
Society: DASK
Nick w grze: Lu
Kilka łatwych do sformułowania FAKTÓW i SPEKULACJI oraz wniosków

Fakty :
1. Wartość wielu przedmiotów w cenach TT jest rażąco niska w porównaniu obecnymi cenami na aukcji, aby je zbyć po godziwej cenie trzeba mieć nabywców,
2. Gracze tracą kasę w PE na 2 sposoby :
1szy – do MindArku (hunt, miting, draft)
2gi – do handlarzy (lub innych graczy) kupując po cenach po których potem nie mogą sprzedać
3.Duża część majątku graczy to skile – wrzucenie napełnionych sill implantów w TT oznacza niebotyczne straty

Spekulacje
1.Prawdopodobnie wartość TT itemów w posiadaniu graczy jest dużo niższa niż dokonane wpłaty, różnica jest zyskiem MA
2.Próby szybkiej sprzedaży itemów obniżą ich ceny, im cena TT+nadwyżka lub TT*% nadwyżka jest wyższe od TT tym starty będą większe – szacuje że szybka wyprzedaż uwali uber itemy o 70-90% (kiedy vigi było po ok. około TT+550ped i MA zaczęło je sypać szacowałem że spadnie na TT+350-450ped)
3.Do MA przyczepi się w końcu jakiś urząd nadzoru ma instytucjami finansowymi

Wnioski
1.opcja wrzucania do Trade Terminala itemów o wartości przekraczającej wielokrotnie TT raczej mało prawdopodobna
2.Upadek MA spowodowany wypłatami mało prawdopodobny
3.Fatalne loty związane z wypłatami – bardzo prawdopodobne
4.Wzrost zaufania graczy do MA – wysoce prawdopodobny

Czyli z dala od itemów o wartości TT+cena przekraczającej TT o ponad 100% wartość TT.
Ogólnie pozytywnie dla gry, acz szkoda pedów po 230 zł za 1k .

Profil Offline
PostWysłany: 22 Maj 2006, 21:43 
pedy jakimi dysponują nie wpłącający-czytaj traderzy itp-są pedami "zebranymi" z wpłacającyh...tylko właściciela zmieniają...a to MA zabardzo nie może śledzić, PEDy z nikąd się nie biorą i ciągle krążą w grze a ich ilość wraz z wpłatami rośnie...reszte można samemu wymyśleć

Nie podano
PostWysłany: 22 Maj 2006, 22:40 
Green
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Kwiecień 2005
Society: jestem aspoleczny:P
pewnie pieniadze na wyplaty wezma sie z Irl reklam, w ten sposób MA upiecze 2 pieczenie na jednym ruszcie ; )

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 22 Maj 2006, 22:56 
Adept
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Maj 2005
HP: 291
Rayner napisał(a):
HduchC napisał(a):
czy jesteście tak naiwni i myślicie że MA pozwoli tak sobie żeby NIC NIE WPŁACAJĄCY gracze co dorobili się na "bezczelnym" resellingu wypłacili miliony pedów ??? k graczy, a idea ATM

naprawde no comments duch, im dluzej czytam te twoje wypowiedzi to... aaa... nvm...

BUAHAHAHHA a ja wiem dlaczego Rayner :) oooo yeeeee :P

...a tak powracaja do tematu, cos czuje ze wcale tak nie bedzie jak Wy wszyscy myslicie :) zaloze sie ze MA tym razem nas rozczaruje ... pozytywnie ... co by to moglo nie znaczyc :D
ja tylko moge stwierdzic... oby :) ... i spokojnie przeczekac ten niepewny czas niewiedzy :D

Pozdro.

PS. pieniadze to nie wszystko ;)

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 23 Maj 2006, 05:19 
Amateur
Dołączenie:
Lipiec 2005
HP: 175
Society: Chlopaki z Ferajny
Nick w grze: Chudy
Duch tak mnie zastanawia Twoje sformułowanie: uberki czekali tylko aby wypłącać setki tysięcy. Buhaha, dwa lata utrzymywali konto aby w nieokreślonej przyszłości doczekać sie jakiejś nieokreślonej karty? wielkie lol

co do karty: ułatwienie to może i bedize jednakże: limit na bank bedize tak jak w zwykłych kartach bankomatowych, opłata za karte wydanie i miesieczne użytkowanie, coś czuję że od wypłat bedize prowizja i tyle. Suma sumarum wypłata przez taką kartę nie bedzie specjalnie sie opłacać, handel na lewo będzie kwitł jak sie da w najlepsze.

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 23 Maj 2006, 07:38 
Beginner
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Wrzesień 2005
HP: 88
Society: bez socu
Nick w grze: Benek
swieta racja chudy

a na lepsze moze sie zmienia jak MA zatrudni Leppera :wink:

załatwi kopaczom dopłaty unijne hehe

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 23 Maj 2006, 08:09 
Initiated
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Listopad 2005
HP: 110
Ty uważaj, bo jak za dużo wykopiesz to będziesz musiał do oil'u czy lystu dopłaty robić tak jak polscy rolnicy do mleka.

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 23 Maj 2006, 09:10 
Inept
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Maj 2006
HP: 91
Society: Dominium PL
Nick w grze: Andrzej Lepper
Cześć wszystkim - to mój pierwszy post na tym forum :D

HduchC napisał(a):
Yes, there are fees associated, as it is a Maestro card, and Mastercard (the company which is behind the Maestro line) kinda likes getting paid for the service they provide. ,-)

The ATM Card will cost 250 PED in TT (including Worldwide shipping). The fees are mainly standard banking fees and a small percentage to MindArk for administration and maintenance. The exact figures will be presented shortly.

Jak to również zauważył kolega Chudy na pewno będą liczne opłaty (np. opłata miesięczna za użytkowanie karty, opłata za wydanie karty, prowizje od wypłat, itp.). Jak można zauważyć w cytowanym poscie jest wyraźnie napisane, że dochodzi jeszcze prowizja dla MA. Również jestem raczej przekonany, że środki zebrane na takiej karcie nie będą w złotych :wink: , więc trzeba doliczyć opłatę za przeliczenie na naszą rodzimą walutę. Koniec końców wyjdzie na to, że 100ped na naszym "czarnym" rynku jest warte ok 25zł, a wypłacając przy pomocy karty ATM 100ped po odliczeniu wszystkich opłat, prowizji, itp będzie warte np. 12zł......

Mimo moich dosyć dużych obaw mam nadzieję, że jakoś to będzie (gdyby nie było miesięcznej opłaty za użytkowanie to bym sobie kiedyś taką sprawił - chociażby na pamiątkę :D )

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 23 Maj 2006, 09:34 
Unskilled
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Grudzień 2005
Society: brak
Nick w grze: Angel
Duch - żeby Uber mógł wybrać, to ktoś musi najpierw kupić od niego sprzęt, czyli ktoś musi wpłacić i kupić sprzęt od ubera. MA się tylko cieszy, że jest rotacja towarem: znikają generici, znika 10% skilli i ta kasa zostaje w grze. Dodatkowo dzięki rotacji towarem jest większe "PKB" gry i można powiedzieć, że jesteśmy większą firmą bo mamy większy obroty w grze. Większe obroty, większa firma, większe pieniążki z reklam. Sama radość. Pozatym noob nie będzie taki oszczędny jak kilkuletni weteran EU.

Żeby wybrać kase to trzeba ją najpierw mieć. A zakładamy, że większość graczy wpłaciła te pieniądze, czyli trafiły one do banku Mind Ark. Mało prawdopdobne jest, że wszyscy są reselerami i zarobili sami pieniążki bez wpłat. Te pieniądze tam są i będzie można je teraz wybrać. MA nie zbankrutuje, ma ich dużo.

Teraz pytanie, czy faktycznie będzie plaga wypłat? Jak dla mnie sporo osób wybierze trochę na spróbowanie, a potem ludzie dojdą do wnioski, że ta gra się robi zbyt fajna, żeby sprzedawać sprzęt i opuszczać tą grę. Idąć dalej, mam wrażenie, że jeśli będą dogodne prowizje i małe opłaty [w co naprawdę wierze] to konto z Entropii stanie się konkurencyjne dla innych banków. O wiele większą radość bym miał gdybym mógł płacić kartą z Entropii, niż z mojego mbanku (nawet gdybym miał dopłacać 1-2%). Gotów jestem wpłacać kasę do Entropi tylko po to, żebym mógł ją potem wybrać przez kartę z gry...Kolejny bank, ale za to z jakimi atrakcjami :D Pozatym zawsze mogę wykorzystać zgromadzoną kasę w grze.

Wierzę w tanią kartę, gdyż z doświadczenia wynika, że MA nie żeruje na nas w okrutny sposób. Fakt, wszędzie się traci i wszystko kosztuje, ale to nie są duże sumy. Grające w totka nie zwraca się nam nawet 50%, a w Entropii marudzimy jak zwraca nam sie 80%.

Kolejny argument (nie wiem, czy uzasadniony) , że karta ta może być bardzo zyskowna dla MAto taki, że w tym momencie MA staje się kantorem. Będzie zarabiać jak każdy kantor na różnicy kupna/sprzedaży. Jednak nie jestem pewien na 100%, czy te pieniądze zarobi MA, czy bank :/

Bardzo wątpliwe, aby wybieranie przez karte miało jaki kolwiek wpływ na looty.

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 23 Maj 2006, 09:51 
Unskilled
Dołączenie:
Grudzień 2005
Hm...czytam i czytam, jeden koncert zyczen , i jakies nieuzasadnione nadzieje,ze devsi cos zrobia dobrego dla graczy ( chyba ,ze przez pomylke he he).
Zadajcie sobie pytania:
1/Po cholere wprowadzaja nowy SYSTEM- dla polepszenia "bytu" graczy? czy tez aby zarobic jak najwiecej dla siebie?
2/ Czy jakis patch ( pytanie do graczy od startu gry) byl skierowany w kierunku graczy,aby "zarobili" ?

btw. jest takie powiedzonko specow od marketingu "....g....o ladnie opakowane i dobrze zachwalane najlepiej sie sprzedaje ..." he he

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 23 Maj 2006, 10:19 
Able
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Kwiecień 2005
ok, przespałem się z tym :) i mam nowe dwa pomysły ...

1) co jeśli... kupimy na czarnym rynku pedy np po 25 albo lepiej dużą ilość np po 22, jeśli pomimo prowizi pedy będą bardziej warte przez ATM w PLN to się zarobi na kupnie ped i wyciągnięciu przez kartę... zatem : ZNIKNIE RYNEK PEDÓW

2) co jeśli... gracz mający masę pedów zacznie je wypłacać i z powrotem wpłacać depozytem do gry, np dorobił sie na resellce a potem "legalizuje" sobie te pedy czyli spowrotem po wyjęciu wpłaca i niby dopomaga swemu szczęściu... traci jakiś tam % ale... to może byś dowodem że DEPOZYT NIE MA WPŁYWU NA SZCZĘŚCIE albo to szczęście się kupi za parę ped :) czyli za HARACZ W POSTACI PROWIZI DLA MA :) jeśli istnieje...

Ostatnio edytowany przez HduchC, 23 Maj 2006, 10:22, edytowano w sumie 1 raz

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 23 Maj 2006, 10:20 
Administrator
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Marzec 2005
EDO napisał(a):
nieuzasadnione nadzieje,ze devsi cos zrobia dobrego dla graczy ( chyba ,ze przez pomylke he he).

Oczywiście MA robi wszystko aby zrobić dobrze sobie bo przecież gracze im wogóle nie są potrzebni i tylko support zaśmiecają.
A devsi są zatrudnieni po to aby dokopać graczą i zmusić ich do rezygnacji.
Muszą przecież wyrobić miesięczny plan "rezygnacji z gry" bo jak nie to po premii.

EDO napisał(a):
2/ Czy jakis patch ( pytanie do graczy od startu gry) byl skierowany w kierunku graczy,aby "zarobili" ?

Buehehe. Po co robić patch w takim kierunku ? Otworzyć formularz na stronie
i niech chętni podają namiary a MA będzie rozdawać pieniądze.

Szkoda gadać...

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 23 Maj 2006, 10:28 
Initiated
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Listopad 2005
Ja tam zgadzam się z tym co Angel napisał. MA to taki "bank" z atrakcjami
- w postaci rozrywki jak polowania, PvP, minowania, craftowaniam, eventy etc. (jako takie) + interakcja z innymi avatarami
- w postaci "kasyna" globali i hofów (zwykłe looty to tylko wyrównywanie strat graczy do poziomu zbliżonego do zera - no chyba, że ktoś jest kiepski i początkujący albo nieroztropny - to traci dużo więcej)
- z możliwością "zarabiania" na innych graczach (de facto nie tworzymy JAK NA RAZIE tzw. wartości dodanej - ale MA pomyślało i o tym - patrz agreement i przejęcie praw autorskich do wymyślonych /wytworzonych w EU rzeczy/pomysłów)
- wpłaty i wypłaty to będzie minimum, myślę ze pojawią sie jeszcze bardziej wyraźne formy "oszczędzania" w EU - coś, jak lokaty terminowe w bankach.
Natomiast wszystko zmierzać będzie do systemowego eliminowania avatarów "bez RL osobowości" - bo one z PEWNOŚCIĄ nie wpłacają pieniędzy. I myślę, że dlatego m.in. planują wprowadzenie kart maestro.

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 23 Maj 2006, 14:20 
Unskilled
Dołączenie:
Grudzień 2005
Hm, ..Ateush "...buhaha ,po co robic patch w tym kierunku..." Kazdy student z I-szego roku AE ,moze Ci odpowiedziec he he . Podstawowa wiedza o systemie ekonomicznym..."..im spoleczenstwo bogatsze, tym WSZYSTKIM stopa 'zyciowa" idzie w gore..." i odwrotnie ,jak tylko mala grupka chce zarobic kosztem wiekszosci, to jest rownia pochyla.-wszyscy z czasem "ida z torbami".
btw. a ironia jest z Twojej strony ,akurat nie na miejscu he he

[ Dodano: Wto 23 Maj, 2006 15:20 ]
Hm, ..Ateush "...buhaha ,po co robic patch w tym kierunku..." Kazdy student z I-szego roku AE ,moze Ci odpowiedziec he he . Podstawowa wiedza o systemie ekonomicznym..."..im spoleczenstwo bogatsze, tym WSZYSTKIM stopa 'zyciowa" idzie w gore..." i odwrotnie ,jak tylko mala grupka chce zarobic kosztem wiekszosci, to jest rownia pochyla.-wszyscy z czasem "ida z torbami".
btw. a ironia jest z Twojej strony ,akurat nie na miejscu he he

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 23 Maj 2006, 14:38 
Administrator
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Marzec 2005
EDO napisał(a):
Kazdy student z I-szego roku AE ,moze Ci odpowiedziec he he . Podstawowa wiedza o systemie ekonomicznym..."..im spoleczenstwo bogatsze, tym WSZYSTKIM stopa 'zyciowa" idzie w gore..." i odwrotnie

I zapewne w myśl tej "wiedzy" mamy w realu darmowe rozmowy telefoniczne,
banki rozdają pieniądzie, państwo nie pobiera podatków tylko dopłaca i wszystkie firmy
wzbogacają społeczeństwo. Jak mam do tego odniosić się bez ironii ?

Sorki EDO - ale ja uważam, że oczekiwania z twojej strony są nie na miejscu.
Oczekujesz, że MA "wzbogaci społeczeństwo"...
Od tego masz prace w realu aby się wzbogacać - EU to rozrywka.
Oczywiście jeśli chcesz zarabiac na EU - masz do tego szanse.
Zapytaj tych co posiadają landy czy zarabiają.

Ja zajmuję się zwykłym kopaniem - i bez specjalnych sukcesów ale utrzymuję
swoją postać i mogę ją rozwijać bez żadnych wpłat. Czyli pewnie zarabiam.
Od dawna. Inni zarabiają na handlu itp. Jak ktoś nie potrafi sobie poradzić
- niech wpłaca. Jak go nie stać - niech da sobie spokuj. Ot cała filozofia.

A dzień w którym MA "zrobi patcha" dzięki któremu WSZYSCY się wzbogacą
- będzie ostatnim dniem istnienia EU i MA.

Ostatnio edytowany przez ateush, 23 Maj 2006, 15:46, edytowano w sumie 1 raz

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 23 Maj 2006, 15:04 
Amateur
Dołączenie:
Lipiec 2005
HduchC napisał(a):

1) co jeśli... kupimy na czarnym rynku pedy np po 25 albo lepiej dużą ilość np po 22, jeśli pomimo prowizi pedy będą bardziej warte przez ATM w PLN to się zarobi na kupnie ped i wyciągnięciu przez kartę... zatem : ZNIKNIE RYNEK PEDÓW

bingo duch, polecam duuużo spania ;) efekt będzie taki że cena lewych pedów ZRÓWNA sie z ceną wypłacaną przez kartę lub będzie mininalnie wyższa.

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 23 Maj 2006, 15:14 
Weak
Dołączenie:
Maj 2006
HP: 92
Nick w grze: Tom Gauko Gawer
Właśnie, NAWET jeśli wypłacać będzie taniej niż sprzedawać po 25 zł to cena "lewych" PEDów zwyczajnie ustabilizuje się nieco wyżej.
Ale gdyby patrzeć nieco głębiej to reselling dzięki tej karcie stanie się nieuniknienie droższy - niektórym będzie łatwiej wypłacić tą kartą niż zarabiać grosze na resellingu. Tak więc, w celu uniknienia strat i zmaksymalizowania zysków, cena na pewno ustawi się nieco bliżej kursu dolara.

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 23 Maj 2006, 16:43 
Capable
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Kwiecień 2005
tak, czy inaczej, umożliwienie łatwej wypłaty z PE spowoduje spory odpływ środków i widoczny spadek cen

to co może zatrzymać ludzi w PE to poprawa loots po wprowadzeniu reklam zewnętrznych oraz zapewnienie nowych mozliwości inwestycyjnych

jak narazie wygląda na to, że te wszystkie te wydażenia zbiegną się w czasie

ale jakieś tąpnięcie musi być w ekonomi, będzie okazja zaspekulować ;)

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 23 Maj 2006, 18:41 
Unskilled
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Grudzień 2005
coover napisał(a):
tak, czy inaczej, umożliwienie łatwej wypłaty z PE spowoduje spory odpływ środków i widoczny spadek cen

to co może zatrzymać ludzi w PE to poprawa loots po wprowadzeniu reklam zewnętrznych oraz zapewnienie nowych mozliwości inwestycyjnych

jak narazie wygląda na to, że te wszystkie te wydażenia zbiegną się w czasie

ale jakieś tąpnięcie musi być w ekonomi, będzie okazja zaspekulować ;)

Naprawdę wątpie, że nastąpił odpływ środków. Możemy tutaj mówić tylko o pedach które leżą już teraz u kogoś na karcie [sprzedaż skilli, czy imp mk2 to tylko wymiana między graczami]. Jeśli ktoś narzeka na nadmiar i nie wie co z nimi zrobić to sobie wybierze przez ATM, ale raczej zbyt dużo takich osób nie ma w EU. Oni nie wpłyną na gospodarkę EU, gdyż nie robili tego wcześniej - nie kupowali, tylko gromadzili PEDy. W EU nie ma nadmiaru pedów. Konsusmujemy pedy na bieżąco, nie gromadzimy ich niewiedząc co z nimi zrobić.

Możliwy jest odpływ pedów np. w sytuacji, gdy dostajemy HoFa i połowa z tego wybieramy. Ale najprawdopodobniej wpływy z reklam będą uzupełniały tą lukę finansową w całej gospodarce gry. Jednak ludzie którzy mają kartę [25$], i którzy muszą mieć jeszcze sporo innych wartościowych rzeczy, prawdopodobnie będą się chcieli dalej rozwijać [wydawać więcej pedów]. Zatem ten HoF i tak pewnie zostanie wydany w grze, a nie w supermarkecie. Przynajmniej nie cały HoF w supermarkecie... no chyba, że na impreze i alkohol :P

Co do poprawy lootów. Jeśli poprawimy looty i zawsze będziemy na plus to nikt nie będzie wpłacał, bo gra będzie przypominać WoW. Im dłużej grasz tym więcej gold w twoim inventory. Po roku mamy tyle gold, że możemy sobie wszystko kupić :/ Gra jest już nudna i szukamy nowej. To jest zagrożenie dla EU znacznie większe, niż "odpływ" środków.

Spekulacje zawsze były i będą.....co nie oznacza, że będą udane i zyskowne dla manipulującego :>

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 23 Maj 2006, 18:44 
Unskilled
Dołączenie:
Grudzień 2005
Hm...Ateush, moje oczekiwania co do PE ?( swiadomie pisze PE, bo zadne to "uniwerse" nie jest,oprocz nazwy).Juz kiedys pisalem,coby nie inwestowac w PE a BAWIC SIE. I ja sie bawie he he. A co do realu hm...nie bede z toba dyskutowal na ten tenat na tym forum , a w realu napewno tez nie he he.
Dla mnie MA zarzyna stale i systematycznie zlota kure i nic wiecej. ...a szkoda bo zabawa bylaby lepsza

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 23 Maj 2006, 19:47 
Trained
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Czerwiec 2005
Nick w grze: Posse
Angel niestety starsznie sie mylisz :) Odnosze wrazenie ze jestes w miare nowym graczem jeszcze zafascynowanym tym co robi MA i tymi co w tą gre grają :)
Nie ma nadmiaru pedow? Mnostwo ale to mnostwo ludzi juz nie gra trzymajac w storage po pare setów angela i inne tego typu zabawki, z kilkudziesiecioma tysiacami PED na karcie.. Nie sprzedaja bo licza ze jezscze wróca.. bo czują sentyment.. niektorzy sie boją przeciez to nielegalne, a tu nagle mogą dostać kase w 5 min (wczesniej zniechecał ich 5 miesieczny okres oczekiwania) no wiec sam sie zastanów.

Od pewnego czasu zaczeli isc w kase a nie w rozrywke.. od czasu gdy UE stało sie bardziej masowe niż elitarne. I wcale im sie nie dziwie z jednej strony, z drugiej - jasne dla typowego gracza jest to katorga. Inna sprawa ze ustalic ekonomie dla tak ogromnego świata i wybalansować to wszystko - to nie jest takie łatwe. Szczegolnie ze tak naprawde nie wiedzą jak ich poczynania bedą wyglądały gdy usiądze klikadzieisat tysiecy osób do 'testowania'. I widać to szczególnie gdy starają sie "uzupełnić" loot pool w jakiś item.

Co do ATM card to ja nie byłbym taki cały w skowronkach, bo ten co nie widzi haczyka znaczy ze gra za krótko ;) Nie będe nic spekulował bo po co, natomiast na pewno "coś" to wszystko popsuje. Opieracie sie na słowach Marco który mówi tylko to co chce powiedzieć i to co my chcemy usłyszec.. Juz nawet nie bedę wspominał po czym mam takie uprzedzenia (chociazby system eventów).

Zadnej poprawy lootów nie bedzie.. kasa z reklam OK ale co to ma do loot pool.. czy w ogóle do gry.. Juz raczej z tej kasy bedą wypłaty. Rynek też sie nie załamie.. dlaczego? Bo to juz sa grube pieniądze. W czasach gdy impmk2 chodzila po 2-3k PED mysle ze nikt by nie płakał sprzedając ją (ale szybko) po 1,5k.. natomiast gdy dodamy do tego pare zer sprawa sie robi poważna. Nikt nie bedzie ryzykował straty tysięcy\setek dolarów tylko po to zeby sprzedac szybko - czekali tyle poczekaja jeszcze :)

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 23 Maj 2006, 23:06 
Unskilled
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Grudzień 2005
Posse napisał(a):
Angel niestety starsznie sie mylisz :) Odnosze wrazenie ze jestes w miare nowym graczem jeszcze zafascynowanym tym co robi MA i tymi co w tą gre grają :)
Nie ma nadmiaru pedow? Mnostwo ale to mnostwo ludzi juz nie gra trzymajac w storage po pare setów angela i inne tego typu zabawki, z kilkudziesiecioma tysiacami PED na karcie.. Nie sprzedaja bo licza ze jezscze wróca.. bo czują sentyment.. niektorzy sie boją przeciez to nielegalne, a tu nagle mogą dostać kase w 5 min (wczesniej zniechecał ich 5 miesieczny okres oczekiwania) no wiec sam sie zastanów.

Hehe, wydaje mi się, że tak strasznie się nie mylę :P

Nadal uważam, że jest garstka osób które mają nadmiar pedów. Zgadzam się w 100%, że sa ludkowie, którzy magazynują uber itemy, ale to nie oznacza, że MA za to zapłaci. Ktoś będzie musiał kupić tego Shadowa, czy inny przedmiot. Tzn. inny gracz za to zapłaci. MA tego nie kupi, nie zapłaci ani grosza, czyli nie naruszy to w żaden sposób systemu gry. Pozatym znam craftera który radzi sobie bardzo dobrze i ciągle mu przybywa pedów, ale on je ciągle wydaje bo nie wie co z nimi robić. Kupuje to, tamto, część pedów sprzedaje. Prawdopodobnie teraz zacznie wybierać przez ATM, ale do tej pory je inwestował/konsumował. Znając go i jego sytuację [ciągły przypływ pedów] uważam, że inni też je konsumowali i jest bardzo mało osób, które mają duuużo [np 100k]niezainwestowanych pedów na karcie. Te pedy są w jakiś sposób zainwestowane. A to znaczy, że trzeba to będzie sprzedać, inny gracz za to zapłaci, czyli będzie musiał wpłacić dolary. W przypadku wybierania pedów z karty, MA odczuwa strate, bo nikt nie wpłaca żadnych dolarów. Wracając do tematu- jest ich mało i dlatego będzie to mało odczuwalna strata dla MA. Pozatym prawdopodobnie część z nich wpłaciła sporo kasy i teraz ją jedynie odzyskają, czyli MA wychodzi w tym przypadku na 0...a nawet jeśli będa na minus, to ile osób każdego dnia wpłaca kolejne dolary? Codziennie powstaje około 600 nowych kont. Niech chociaż 10% z nich zostanie i wpłaci średnio TYLKO po 10 dolarów miesięcznie. 60 osób x 10 dolarów x 30 dni = 18 000 dolarów więcej w każdym miesiącu [mowa tylko o nowych kontach!]. Ile zatem wpłacają starzy gracze?... TAK! ,jestem zafascynowany tym co robi MA :D Podziwiam ich za to, że potrafią trzepać dużą kasę i nie jestem przekonany, żeby cokolwiek mogło zachwiać równowagę finansową MA [przypominam, że to nie MA płaci za imp mk2]

....warto sprawdzić ich raport finansowy i porównać ich wyniki z 2005 i 2006 [np, aktywa wzrosły z 8 do 45 mln koron w ciągu roku], może ktoś się pokusi o przetłumaczenie całości? :)

http://www.mindark.com/docs/reports/Del ... 1-2006.pdf

Posse napisał(a):
Od pewnego czasu zaczeli isc w kase a nie w rozrywke.. od czasu gdy UE stało sie bardziej masowe niż elitarne. I wcale im sie nie dziwie z jednej strony, z drugiej - jasne dla typowego gracza jest to katorga. Inna sprawa ze ustalic ekonomie dla tak ogromnego świata i wybalansować to wszystko - to nie jest takie łatwe. Szczegolnie ze tak naprawde nie wiedzą jak ich poczynania bedą wyglądały gdy usiądze klikadzieisat tysiecy osób do 'testowania'. I widać to szczególnie gdy starają sie "uzupełnić" loot pool w jakiś item.

Nie jestem też przekonany do tego, że akurat teraz EU zaczyna iść w kase, a nie w rozrywkę. Już w 2003 roku dawali domki/hangary na sprzedaż, czyli nastawienie tylko na kase, a z koleji w ostatnim VU mieliśmy galerię sztuki, która w swoim założeniu jest przeznaczona dla graczy jako darmowa rozrywka, a nie na sprzedaż. Teraz ta komercja może jest bardziej nagłośniona, ale kiedyś MA też ostro kombinowało jak zarobić. Według mnie MA stara się ciągle zachować równowagę - coś dla graczy, coś dla nas. Raz galeria, raz reklama w VU.

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 24 Maj 2006, 00:40 
Amateur
Dołączenie:
Lipiec 2005
ludzie, z jakiej paki myślicie że poprzez system wypłacania pedów MA znajdzie sie w opałach itp? przecież ta kasa juz raz musiała zostać wpłacona i nie jest ważne przez kogo pana X czy panią Y. Skoro ma zarabia rzekomo tylko na repair to kasa w grze znaczy tyle co obroty w danej firmie, sprawa jest prosta aktywa = pasywa kto miał podstawy ekonomii powinien to wiedzieć, Aktywa MA to ileś tam ped czy $ wpłaconych przez graczy a Pasywa to zobowiązania wobec graczy w razie wypłaty, każdy bilans MUSI wyjść na 0 i tyle.

co do komercji: MA jako przedsiębiorstwo bo takim jest i nie ma co gdybać że jest inaczej, jest zawsze nastawione na zysk (taki jest cel każdego przedsiębiorstwa). Oczywistym jest że nie bedzie doic graczy dająć im 5 ped z każdej wydanej 100, oznaczałoby to śmierć naszej rozrywki a tym samym śmierć MA. Jendakże aby zdoić nas choć troszke wprowadza coś takiego jak decay, jest on ukryty, huncisz to co 5 min porównujesz cash+itemki do ilości zuzytego ammo (analogicznie mining)? nie walimy aż do 0 ammo, wychodzimy po tt na 0 cieszymy sie jak głupki a decay 5 czy 20 ped uciekł, jakoś to przebolejemy itp itd. Idąc dalej spece firmy myślą sobie tak: mamy X graczy, średnia na 1 to Y ped dziennie przychodu, mamy stały zysk ale musimy sie rozwijać (czyt. pomnażać zysk), wprowadzają wtedy atrakcje typu hangar, własne M, gazetke, CND => jednak jest to działalność poboczna nie mająca wpływu na system gry i lootu (bo i po co, oni mają zarobić a nie dzielić sie kasą z w/w rzeczy), dlaczego? ano proste suma wszystkich pierduł np 200000k ped, do każdego loota dodają peca i co? kaska kończy sie po miesiącu, roku nvm i nikt z tej kasy nie ma pożytku ani MA ani gracz. Dlatego sprawa jest prosta nie liczcie że system reklam i co tam jeszcze nam nie wymyślą bedzie dla nas szaraczków. Posse pisałeś że gra staje sie komerchą, a czymże ona była wcześniej? tym samym inaczej zapakowana. reklamy, cnd, wieżowce na ama w jakiś sposób Ci psują rozrywke? nie pozwalają kopac strzelać, podziwiać widoki? lool.

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 24 Maj 2006, 06:39 
Qualified
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Czerwiec 2005
Co do systemu reklam

Ja myśle że MA dając tego hofa 15x k chciało pokazac graczą co ich czeka po wprowadzeniu reklam. Pamiętajcie że teraz MA musi dac podobnego hofa i w huncie i w crafcie. Jeżeli nie da to znaczy że mining jest lepszy bo możesz miiec (teoretycznie ofkorz :P) większego hofa.

Myśle że w ciągu 2-3 tygodni od wprowadzenia reklam przynajmniej jeden z tych 2 hofów padnie (hunt lub craft). Jak bedzie to craft to zaliczy go auktuma a jak hunt to jakis uba ;p

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 24 Maj 2006, 08:10 
Initiated
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Styczeń 2006
Angel :
Czy Tówj znajomy krafter zarabia
1. wrzucając wykrafcone itemy do TT (jeśli tak to ekipa TVN nie do wiary już jest w drodze)
2. sprzedając je graczom za tt+cena
Jeśli opcja 2 to zarabia na innych graczach a nie na MA.

Ciekawe czemu nikt nie roważył opcji że z ATM wypłata będzie jeszcze droższa niż teraz w "zwykły sposób" i ceny pedów na czarnym rynku spadną ? Pewnie dla tego że nie ma żadnych ofert sprzedaży :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Kto śledzi natężenie ofert sprzedaży wie o czym mówię.

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 24 Maj 2006, 10:44 
Capable
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Kwiecień 2005
ludzie akumulują środki od kilku miesięcy i mają masę kasy na kartach wcale nie dlatego, że nie mają na co jej wydać

jeśli MA nie spełni warunków, o których pisałem wyżej to nastąpi tąpnięcie w ekonomi
wystarczy, że kilka osób zacznie wyprzedaż, reszta ulega sugesti, kto grał na giełdzie papierów zna dobrze takie zjawisko

dla euforycznie nastawionych dodam jeszcze, że MindArk AB już raz zbankrutował, więc mają w tym doświadczenie heh

PS spekulacja właśnie na tym polega, że można i stracić i zarobić lol

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 24 Maj 2006, 10:50 
Able
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Kwiecień 2005
hehe ale by co to niektórym gały z oczu wyszły jak by zobaczyli ile kasy mają gotowe do wypłacenia UBERY które odchodzą i tylko czekają na ATM hehehe

są gracze co mają już po KILKA SET TYSIĘCY PEDÓW gotowych do wypłacenia... wystarczy pogadać i popytać albo po obserwować aukcje jakie uber itemy się ostatnio przewijają...

imo czeka nas tąpnięcie cen, spadek cen itemów itp,

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 24 Maj 2006, 11:03 
Unskilled
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Grudzień 2005
Lu_NiX napisał(a):
Angel :
Czy Tówj znajomy krafter zarabia
1. wrzucając wykrafcone itemy do TT (jeśli tak to ekipa TVN nie do wiary już jest w drodze)
2. sprzedając je graczom za tt+cena
Jeśli opcja 2 to zarabia na innych graczach a nie na MA.

Oczywiście, że opcja druga. Jeszcze nie słyszałem, żeby ktoś wyszedł na plus wrzucając do tt. Nie wiem skąd taki pomysł i to pytanie. To miał być tylko przykład tego, że są osoby które nie wpłacają, a mają coraz więcej pedów i co najważniejsze - ciągle je na coś wydają/ inwestują. Pedy nie leżą gołe na karcie.

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 24 Maj 2006, 14:41 
Initiated
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Styczeń 2006
Angel ale Twój znajomy nie akumulej pedów od MA tylko od innych graczy, którzy IMO wpłacają (jako zbiór rzecz jasna a nie poszczególne jednostki).

Duch napisał
"hehe ale by co to niektórym gały z oczu wyszły jak by zobaczyli ile kasy mają gotowe do wypłacenia UBERY które odchodzą i tylko czekają na ATM hehehe

są gracze co mają już po KILKA SET TYSIĘCY PEDÓW gotowych do wypłacenia... wystarczy pogadać i popytać albo po obserwować aukcje jakie uber itemy się ostatnio przewijają...

imo czeka nas tąpnięcie cen, spadek cen itemów itp,"

co do ew. spaku cen to jest mozliwy chociaz nie chce mi się wierzyć, że wszyscy z kasą na koncie i uber itememi sprzedadzą itemy za 90% ich obecnej ceny (jeśłi tak to kupie sobie shadowa i mk.V tudzież jakiś fajny pistolecik i apteczkę), podejrzewam, że część kasiastych będzie brać po spadku cen o 20-30%. Kłopot by był gdyby MA było w takiej sytuacji że kasa RL (korony dulary euro) jaką ma na kontach nie pokrywa tej kasy którą mają uberzy - IMO wprowadzenie ATM przeczy temu - chyba ludzie w MA nie są idiotami. Ale ciezkie chwile dla hunterów, minerów i krafterów mogą nadejść.

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 25 Maj 2006, 02:00 
Mediocre
Dołączenie:
Styczeń 2006
Nick w grze: Zyta Ziutka Gilowska
ateush napisał(a):
Gold Member Card - będą ponownie rozsyłane od 9 czerwca.
(Przez kilka miesięcy nie były wogóle wysyłane).

Trochę w ciula przycięli-chyba od stycznia(może lutego)czekam. Mogli poinformować, że tak będzie a nie zamrozili ludziom tysiące pedów. Nie ma jak Kerio na Avaście.

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 25 Maj 2006, 02:02 
Inept
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Maj 2006
Lu_NiX napisał(a):
co do ew. spaku cen to jest mozliwy chociaz nie chce mi się wierzyć, że wszyscy z kasą na koncie i uber itememi sprzedadzą itemy za 90% ich obecnej ceny (jeśłi tak to kupie sobie shadowa i mk.V tudzież jakiś fajny pistolecik i apteczkę), podejrzewam, że część kasiastych będzie brać po spadku cen o 20-30%. Kłopot by był gdyby MA było w takiej sytuacji że kasa RL (korony dulary euro) jaką ma na kontach nie pokrywa tej kasy którą mają uberzy - IMO wprowadzenie ATM przeczy temu - chyba ludzie w MA nie są idiotami. Ale ciezkie chwile dla hunterów, minerów i krafterów mogą nadejść.

Czytając wiadomości w tym temacie dochodzę powoli do wniosku, że MA nie inwestuje w gre własnych pieniędzy (nie "tworzy" własnych pedów), tylko wprowadza na rynek równowartość tego, ile ludzie składają depozytu (w takiej sytuacji wliczałaby się w to równowartość itemów i ped wkładanych w terminale). Tak przynajmniej funkcjonuje rynek w każdym (prawie :wink: ) kraju.
W takim wypadku nie mogłoby się zdarzyć, że zabrakłoby im pieniędzy, nawet gdyby wszyscy jednocześnie zaczęli wypłacać. Nie jest to teoria z kosmosu gdy np. przypomnę że ubiegłoroczne obroty PE oscylowały w granicach (nie pamiętam dokładnie) 160 bilionów ped, czyli ok 160 mln $$. Nawet odliczając koszty (i zyski "własne") ponoszone w ciągu roku przez MA, to i tak suma jest na pewno bardzo pokaźna...... Zresztą myśle, że wprowadzenie ATM ma z założenia przycignąć nowych graczy, a nie na odwrót (nawet gdyby tak było, to uważam że MA jest na tyle poważną firmą że mają jakiś plan awaryjny przygotowany na taką możliwość).

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 25 Maj 2006, 07:49 
Initiated
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Styczeń 2006
monki na stonie PE są jakieś totalne bajdury - zobacz ich sprawozdania finansowe. Ale co do zasady to sumaryczna wartość majątku wszytskich graczy (wartości TT) jest mniejszej niż suma wpłat dokonanych przez graczy (liczonych jako PEDy któe otrzymali w zamian za RL kasę) różnica to PRZYCHÓD MindArku (nie zysk) od tego odciągane są dopiero koszty działanośći (serwery, pensje, reklama) a doliczane dodatkowe bonusy typu wpływy z reklam ew. sprzedaż kawałka calipso (nieruchomości nie mają wartości TT jak sądzę :wink: ).

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 25 Maj 2006, 10:09 
Inept
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Maj 2006
Przeglądałem raport finansowy MA z 2005 i 2006 ale niestety jest po Szwedzku (chyba ??) i raczej nic z niego nie rozumiem.....
Jeśli ktoś ma link do angielskiej wersji raportu albo zna szwedzki i jest w stanie przetłumaczyć "co jest czym" w raporcie to badzo proszę o pomoc.
A informacje o obrotach PE mam ze strony entropiauniverse.com - "The Entropia Universe is a direct continuation of Project Entropia, which had a 2005 turnover of 1.6 Billion PED (160M$)."

A czy ten raport ( http://www.mindark.com/docs/reports/Del ... 1-2006.pdf ) nie obejmuje tylko okresów od stycznia do 31 marca 2005 i 2006 ?

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 25 Maj 2006, 11:08 
Trained
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Czerwiec 2005
Nick w grze: Posse
To prawa ze taki obrót jest calkiem możliwy.. ale on o niczym nie świadczy. Bo jest to obró przede wszystkim z auckji (z tego co pamietam a dawno sie juz tym chwalili ;)) pewnie są tam też wpłaty.. i wypłaty.. Mozna miec duże obroty ale nijak gwaratnuje to zysków dla firmy (lub wrecz przeciwnie wychodzą gigantyczne zyski)

Ale skoro wprowdzaja taką kartę to chyba wiedzą co robią :) Jak ceny spadną to sie uberzy zdenerwuja ;)

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 25 Maj 2006, 12:45 
Initiated
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Listopad 2005
A jak ceny wzrosną, to sie ucieszą.

Dla MA najlepszy obrót sytuacji to taki, kiedy ceny uber-itemów idą maksymalnie w górę (np. tt+1500 za byle lepszego guna - powiedzmy jakiegoś AS-117) i gracze muszą wpłacać gotówkę, żeby je kupić. Bo przecież nikt nie ZMUSI MA do zapłacenia za niego nawet tt+10 ped :). Jak sie nie podoba, to oddaj go do TT.

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 08 Cze 2006, 22:39 
Unskilled
Dołączenie:
Maj 2005
HP: 100
mam pytanko szukałem ale jakos albo za słabo albo nie znalazłem
(leniwy jestem) co jest ogólnie z tymi kartami jest cos opisane konkretnie jak to działa jak to sie je i czym :P

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 08 Cze 2006, 23:35 
Unskilled
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Marzec 2006
HP: 123
Society: Kingsajz
Nick w grze: Logic
http://www.entropiauniverse.pl/viewtopic.php?t=492
http://www.entropiauniverse.pl/viewtopic.php?t=432

Proś boga (czyt. moderatorów) żeby warna nie było :twisted:

Ostatnio edytowany przez Logic, 02 Lip 2006, 13:56, edytowano w sumie 1 raz

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 09 Cze 2006, 07:55 
Unskilled
Dołączenie:
Maj 2005
HP: 100
dzieki bardzo :D
e tam warn w tą czy w tą
jak do kolekcjonowania hofów nie mam szczęścia to se chociaż warny pozbieram ;)
sorry za offtop

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 14 Cze 2006, 15:38 
Green
Dołączenie:
Kwiecień 2005
Society: CzF
Dla zaintersowanych kartami atm oto co dostalem od suportu na pytanie co trzeba zrobic zeby zwiekszyc limit wyplat:

Cytuj:
Hi,
If you want your withdrawal limit raised, you need to send us a verified copy (can be obtained from the issuer. It needs a stamp and a signature) of your passport or other internationally accepted ID to:

MindArk PE AB
Järntorget 8
SE-413 04 Göteborg
Sweden

We will then check your Entropia Universe account history and decide whether the limit can be raised or not. In certain cases we might even make a more detailed control, such as calling you to confirm the Entropia Account Details.

If no irregularities are found, we will raise your limit. Which limit is granted depends on the result of the manual check. The maximum limit is the same as for deposits, namely 30 000 PED/month.

czyli co? musze im wyslac scan paszportu? a moze byc scan dowodu osobistego? Wie ktos czy dowod to internationally accepted ID??

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 14 Cze 2006, 15:57 
Capable
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Kwiecień 2005
nowe dowody są international

30k limit wpłat? wydawało mi się, że jest nieograniczony...

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 14 Cze 2006, 16:08 
Administrator
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Marzec 2005
Dzięki s2k. Bardzo ważne wiadomości.

Co ciekawe - kopia ma być potwierdzona - z pieczątką i podpisem...
Kto to u nas potwierdza ? Notariusz ??

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 14 Cze 2006, 16:25 
Initiated
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Styczeń 2006
"pieczatka i podpis" IMO wystawiającego ID urzędu a nie notariusza. Ale ampa za to nie dam ...

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 14 Cze 2006, 17:40 
Administrator
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Marzec 2005
Niby napisali, że potwierdzenie wystawcy - ale czy u nas np prezydent miasta potwierdzi kserokopie dowodu ??

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 15 Cze 2006, 00:16 
Capable
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Kwiecień 2005
kiedyś pracowałem w starostwie powiatowym, urząd ma obowiązek potwierdzić dokument

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 12 Lip 2006, 20:22 
Unskilled
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Grudzień 2005
Czy ktoś ma jakieś aktualne informację odnośnie kart bankomatowych? Zgodnie z zapowiedzią mieli rozpocząc wysyłke 28 czerwca [jeśli dobrze pamiętam]. Póki co nie słyszałem, żeby ktoś ją otrzymał. Wysłałem też 2 maile do supportu z zapytaniem o te karty. 3 i 10 lipca. Dziś jest 12! Na żaden jeszcze nie odpowiedzieli :/ Bardzo nieładnie. [Tak tylko dodam, że na mail z innym zapytaniem wysłąny 5 lipca odpowiedzieli następnego dnia]. Czy tylko ja mam takie wrażenie, że tych kart jeszcze nie ma?

Jeszcze jedna sprawa. Trochę offtopic, ale też się wiąże z zapowiedziami, których nie realizują tak jak planowali. Mianowicie reklamy. Miały być kilka dni po porzednim VU. Nie było ich. Potem zmienieli EULe i też miały być kilka dni po nowym VU. Mineło już sporo dni i reklam jak nie było tak nie ma. Bardzo mi się to nie podoba. Chłopaki z MA dają ciała już 2 raz. Jeśli nie mogą się wywiązać z obietnic to niech ich nie składają, albo chociaż napiszą, że jest mały "delay". A narazie to wszystko wygląda, że chłopaki udają, że nic się nie dzieje.....a byłem takim fanem MA :/

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 12 Lip 2006, 20:40 
Administrator
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Marzec 2005
1. Marco podawał na EF, że są opóźnienia z kartami (ponoć stanęły na cle). Więc raczej jeszcze nikt nie dostał.

2. Reklamy pojawiły sie na krótko na początku tego VU (tak niektórzy twierdzą - ja nie widziałem) jednak są jakies problemy techniczne po stronie Massive a nie MA (tak twierdzą).

Niestety MA odstawia często niezłą amatorszczyznę :klapsy:

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 12 Lip 2006, 20:49 
Qualified
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Czerwiec 2005
Stanely na cle hehe co oni mysla ze to jakies kradzione karty bankomatowe?

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 12 Lip 2006, 23:38 
Mediocre
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Wrzesień 2005
Nick w grze: Simanth
Zapewne farby użyte do nadruków nie miały pełnej dokumentacji celnej....... trzeba czekać aż dostawca dostawcy przedłoży stosowne dane...

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 13 Lip 2006, 07:41 
Capable
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Kwiecień 2005
dokładnie, napewno zawirają w sobie metale strategiczne

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 13 Lip 2006, 08:10 
Initiated
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Styczeń 2006
mi gold karta dobrze służy a bankomatową mam tam gdzie EULA (o szczegóły pytać MarO)

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 20 Lip 2006, 13:04 
Unskilled
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Grudzień 2005
Dostałem wyczekaną odpowiedź od supportu:

Hi,
Your request for a higher withdrawal limit on your Entropia Cash Card has now been approved. Which limit would you like us to set for your card: 10 000 PED, 20 000 PED or 30 000 PED?

We would like to remind you about the risks involved with a higher withdrawal limit for your card. Should you lose your card and someone makes illicit withdrawals with it, MindArk does not take any responsibility for losses arising from such or similar situations.

The administration of the Entropia Cash Cards has begun, however we can not provide delivery dates for specific cards.

Regards,
Entropia Support

...i przy okazji kilka moich opini:
- najważniejsza to taka, że nie ma potwierdzenia ,że zaczeli wysyłać kart, ale że rozpoczął się proces "administraji". [czytaj: coś robimy, interes się kręci, możecie już myśleć że wysyłamy, możecie już zaglądać do skrznek....]
- nie mogą powiedzieć kiedy kto dostanie jaką kartę, bo pewnie jeszcze nie zaczeli wysyłać [już niedługo będzie twoja kolej, już niedługo otrzymasz swoją upragnioną kartę...niedługo...niedługo...długo]
- ponownie spytali się o limit jaki podałem, choć wyraźnie napisałem ile ma wynosić [udajemy, że coś robimy, Ty masz poczucie, że coś robimy, a na odpowiedź będziesz musiał poczekać...poczekać....czekać].
- straszenie, żeby nie brać wysokiego limitu bo mogą nas okraść też nie ma sensu, bo mogą nam zabrać tylko te pieniążki, które przeniesiemy na virtualną atm. Czyli przez cały czas nasze pedy będą leżeć na credit card i w razie potrzeby przeniesiemy ileś pedów na atm i pójdziemy do bankomatu sfinalizować transakcję.

Podsumowując - coś drgneło, ale coś czuję, że karty nie zobaczymy w następnym tygodniu...mam nadzieje, że na początku sierpnia po długim oczekiwaniu ją otrzymam.

...ale żeby nie było samych negatywów. Odpowiedzieli na maila. Zatwierdzili mój limit. Mogli to zrobić po tym jakbym ją otrzymał, to by zapewne przedłużyło sprawę o kolejne 2 tygodnie, także nie jest tak źle.

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 20 Lip 2006, 13:12 
Green
Dołączenie:
Kwiecień 2005
Society: CzF
Mi tez dzisiaj napisali ze przyznali mi limit, a sprawdzanie konta trwalo tydzien tak jak obiecywali, napisali mi rowniez, ze your Entropia Cash Card is on its way, jak dla mnie to oznacza ze juz zaczeli wysylac, czyli jak dla mnie jest wszystko ok i jestem bardzo zadowolony pracy suportu.. a to ze rozsylanie sie opoznilo, no coz, bywa...

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 24 Lip 2006, 16:36 
Unskilled
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Grudzień 2005
Ważna wiadomość w kwesti kart bankomatowych. <b>Dziś dostałem ATM card. </b> Istnieją naprawdę ;) Jestem w trakcie aktywacji...czekam na potwierdzenie od supportu i jak tylko je dostanę dam znać, czy faktycznie działa.

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 24 Lip 2006, 17:49 
Initiated
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Styczeń 2006
na Entropia forum jest thread Sarah (czarne malowanie) o karcie ATM - ma z tym "pewne" kłopoty.

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 24 Lip 2006, 18:28 
Unskilled
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Grudzień 2005
Karta jest i działa :D

...zdaje się, że teraz "szara strefa" handlu pedami umrze....a jeśli nie to kupie nieograniczone ilości pedów :P 25zł za 100 ped :twisted:

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 24 Lip 2006, 18:32 
Administrator
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Kwiecień 2005
HP: 130
Nick w grze: Jarek CvX Cvoxs
Ha, no widzisz dopoki ktos kupuje pedy "szara strefa" bedzie istniala. Nie wszytkich stac na karte i jej inne koszty.

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 24 Lip 2006, 20:43 
Qualified
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Czerwiec 2005
btw - szczerze to nie czytalem waszych dłuugich wczesniejszych postów bo mi się nie chciało :P

I mam pytanie juz takie podsumowujące - jak to działa? Po wypłaceniu pedów z karty atm pieniądze wpływają na konto podane przy logowaniu po aktualnym kursie dolara? No i gdzie wpisac nr konta bankowego ?

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 25 Lip 2006, 07:33 
Adept
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Maj 2005
Marciol napisał(a):
btw - szczerze to nie czytalem waszych dłuugich wczesniejszych postów bo mi się nie chciało :P

I mam pytanie juz takie podsumowujące - jak to działa? Po wypłaceniu pedów z karty atm pieniądze wpływają na konto podane przy logowaniu po aktualnym kursie dolara? No i gdzie wpisac nr konta bankowego ?

...a to sie wyplaca na konto ??, nie w bankomacie ??? ROFL to poprostu to jest nic innego jak szybka reakcja MA :P na zgloszenie wyplaty... to za co tu az tyle placic, oplacac :P ???
...biorac pod uwage to, ze karta strasznie drogo kosztuje ja chyba wolalbym poczekac te 3, 4 miechy...
zeby ta karta sie oplacala trzeba miec dzien w dzien minimum 1k ped dochodu... czyli dobre dla ludzi buisnesu :P LA, podatki, asteroidy, jajka :), itp...

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 25 Lip 2006, 09:01 
Unskilled
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Grudzień 2005
XII napisał(a):
Marciol napisał(a):

...a to sie wyplaca na konto ??, nie w bankomacie ??? ROFL to poprostu to jest nic innego jak szybka reakcja MA :P na zgloszenie wyplaty... to za co tu az tyle placic, oplacac :P ???
...biorac pod uwage to, ze karta strasznie drogo kosztuje ja chyba wolalbym poczekac te 3, 4 miechy...
zeby ta karta sie oplacala trzeba miec dzien w dzien minimum 1k ped dochodu... czyli dobre dla ludzi buisnesu :P LA, podatki, asteroidy, jajka :), itp...

Zamawiasz kartę [kosztuje cię to 25$]. Dostajesz do domciu i aktywujesz [aktywacja trwa bardzo krótko]. Trzeba jeszcze tylko wysłać wniosek o zwiększenie limitu do powiedzmy 3000$ [trzeba przy tym załączyć potwierdzenie kopi paszportu - u notariusza kozstuje to poniżej 10 złotych + 3 złote za znaczek pocztowy]. Warto wysłać wniosek zanim dostaniemy kartę, żeby nie tracić czasu później.

Teraz już jesteś ustawiony i masz kartę bankomatową EU, to wystarczy wybierać pedy. Jak to wygląda:
- trzeba mieć pedy na credit karcie :P
- klikamy w dawną opcję withdrawal [obecnie nie ma możliwości wybrania pieniędzy w stary sposób, czyli przelew na konto. Withdrawal dotyczy teraz wybierania przez bankomaty]
- jak już jesteśmy w okienku withdrawal wpisujemy sumę pedów które chcemy przelać na virtualną kartę kredytową [pobierana jest opłata 3,5 $]
- potwierdzamy podaną sumę [pedy znikają z credit karty i pojawiają sie na virutalnym koncie - czyli na naszej karcie bankomatowej]
- teraz idziemy do najbliższego bankomatu [musi obsługiwać maestro - czyli prawie wszystkie bankomaty] wkładamy naszą piękną kartę i wpisujemy sumę złotówek które chcemy wybrać [pobierana jest ponownie opłata 3,5$]
- chowamy pieniążki do kieszeni....to wszystko.

Bardzo proste i przede wszystkim błyskawiczne. Całkowity koszt zamówienia karty to 25$ + z 10 złotych za wysyłkę i potwierdzenie. Całkowity koszty jednorazowego wybrania pieniążków to 7 $. Kiedyś minimalna opłata wynosiła 10$ + 3 miesiące czekania. Teraz płacimy mniej, więc się bardzo opłaca. Jest szybciej i taniej [jeśli dokonujesz regulanrych wypłat].

Przypomnę, że nie ma już starej opcji withdrawal i przelewu na konto. Więc karta ATM jest jedynym legalnym sposobem wybrania pedów i uważam, że wcale nie jest droga. Wystarczy mieć dochód 50 pedów dziennie, żeby sie opłacało. 50+30 dni to 1500 pedów. Legalnie dostaniemy 150$ x 3zł = 450zł. Minus 7$x3zł=21zł. Daje nam to około 430 złotych w gotówce. W szarej strefie [25zł za 100 ped] dostaniemy 375 złotych. Jest 55 złotych różnicy, czyli prawi koszt zamówienia karty. Po dwóch miesiącac jesteś na plus, a przecież ta gra jest na lata, a nie na 2 miesiące. Ta karta nie jest tylko dla uberów, nie trzeba mieć 1000 pedów dochodu. Mali gracze też z niej skorzystają. Pozatym nie ma innego legalnego sposobu.

Prawdopodobnie dlatego sprzedają teraz landy, gdyż ma to pokryć ewentualne straty które wynikną z wybierania pedów przez graczy. Choć mam wrażenie, że będą mile zaskoczeni, że po zniknięciu szarej strefy duuużo więcej osób będzie wpłacać legalanie, bo nie będzie już tylu sprzedających pedy. Będzie duuuuży przypływ pieniążków w wakacje. System reklam to pieniążki, landy to pieniążki i do tego graczę będą wpłacać więcej pieniążków, coraz więcej graczy=wiecej pieniążków, prawdopodobnie na gwiazdkę jakiś wielki obiekt za kilka milionów pedów.....Ciekawe o ile zwiększą zysk w tym roku? 2, 3, 4 krotnie? Może więcej :twisted: Poczekamy zobaczymy :D

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 25 Lip 2006, 09:15 
Adept
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Maj 2005
Angel napisał(a):
(...)

...ehmmmm brzmi to wszystko wrecz zachecajaco :) wnioskuje z Twojej wypowiedzi, ze takowa karte zakupiles i aktywowales wiec dlatego nie masz mozliwosci wyplacania w stary sposob :)... mimo wszystko ci ludzie ktorzy nie posiadaja karty ATM, czyli niemaja jej aktywowanej nadal maja mozliwosc wyplacenia w stary sposob... jesli by tego nie bylo to raczej byloby to wymuszanie na graczach zakupu takowej karty... :D a to jest niedopuszczalne...

...z tego co piszesz wynika ze karta sie oplaca... ale chyba zapomniales o oplacie utrzymania karty ktora placi sie co miesiac... zreszta kazda operacja z karta kosztuje 60 ped, chyba ze sie myle (niezagladalem w opis tej karty, a teraz nie mam mozliwosci sprawdzenia tego)... wiec prosilbym o dokladne podanie kosztow uytrzymania, wykonywania operacji za pomoca tej karty... krok po kroku :) (ceny w pedach plz) :)

THX

Ostatnio edytowany przez XII, 27 Lip 2006, 06:06, edytowano w sumie 1 raz

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 25 Lip 2006, 09:30 
Unskilled
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Grudzień 2005
XII napisał(a):
(...)

Wystarczyło przeczytać kilka postów wyżej a dowiedziałbyś się, że ją zamówiłem i przetestowałem. Czytając uważnie poprzedni mój post znalazłbyś dużo informacji o które teraz pytasz. Proszę o czytanie ze zrozumieniem.

Obecne koszty:
250 pedów za zamówienie karty
35 ped za jednorazowe przelanie pedów z credit card do virtualnej karty bankomatowej
35 ped za każdą transakcję w bankomacie
35 ped miesięcznie za utrzymanie karty

jak się pomylisz przy przelewaniu pedów z credit cart do virtualnej bankomatowej to zapłacisz 10 pedow kary [np podałeś więcej, niż posiadasz]

+ ja płaciłem 7 złoty za potwierdzenie kopii paszporty oraz 3 zł za znaczek, 1 zł za koperte :/

Te informacje można bardzo łatwo znaleść na stronie EU:
http://www.entropiauniverse.com/pe/en/rich/5622.html

Słuszna uwaga, co do withdrawal. Ja po zamówieniu karty nie mam możliwości wybrania przelewem. W tym samym okienku dokonuje przelewu, ale na kartę bankomatową. kiedyś to okienko służyło do przelewów na konto w banku, a po zamówieniu karty służy do bankomatów. Prawdopodobnie Ci, którzy nie maja karty mają okienko withdrawal niezmienione.

I jeszcze raz powtarzam - tak opłaca się i to bardzo. Nawet dla mniejszych graczy.

Ostatnio edytowany przez Angel, 27 Lip 2006, 06:06, edytowano w sumie 1 raz

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 25 Lip 2006, 10:00 
Qualified
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Czerwiec 2005
Heh no to dzieki Angel :))

Nie długo będę musiał zamówic takową karte ;)

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 28 Lip 2006, 07:49 
Adept
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Maj 2005
Angel napisał(a):
(...)

..sry ale nie chcialo mi sie czytac... sam wiesz, ze informacje od czlowieka ktory to juz ma i uzywa sa najlepsze :) wiec dzieki za info ;)

Pozdro.

Ostatnio edytowany przez XII, 28 Lip 2006, 09:10, edytowano w sumie 1 raz

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 29 Lip 2006, 09:53 
Unskilled
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Lipiec 2005
HP: 121
Nick w grze: Helllreiser
nic dodac nic ujac ! dla mnie to jest kolejne zlodziejstwo ze strony MA od kiedy to za dostanie Karty Bankowej sie placi? i do tego jeszcze za przelewanie pedow na karte!!! i karanie za pomylke! zlodzieje do potegi! :evil:

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 29 Lip 2006, 10:34 
Green
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Czerwiec 2005
HP: 92
Society: 3lancer
Nick w grze: loading...
Charli napisał(a):
nic dodac nic ujac ! dla mnie to jest kolejne zlodziejstwo ze strony MA od kiedy to za dostanie Karty Bankowej sie placi? i do tego jeszcze za przelewanie pedow na karte!!! i karanie za pomylke! zlodzieje do potegi! :evil:

no a co przecież oni też muszą mieć z tego jakieś zyski (kolejne wyciskane z czego sie da) pozatym oni też coś tam płacą.

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 04 Sie 2006, 21:13 
Mediocre
Dołączenie:
Styczeń 2006
HP: 125
Angel mam pytanie jak dlugo czekales na przyslanie karty? Czy dawno skladales deklaracje zakupu w tt? Generalnie kiedy ja zamawiales? Zaraz po wprowadzeniu jej na rynek? Bo z tego co wiem kumpel kupil karte do transferu z tt i do dzis jej nie otrzymal ,czeka juz 2 tydzien.

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 05 Sie 2006, 09:48 
Unskilled
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Grudzień 2005
Ja kupiłem na samym początku jak ją wprowadzili. Otrzymałem ją gdzieś tak tydzień po oficjalnym komunikacie, że zaczeli wysyłać.

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 05 Sie 2006, 13:31 
Amateur
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Marzec 2006
HP: 105
Nick w grze: Furion Fox PL
mam takie pytanko, zeby kupic gold karte musze miec tylko 200 ped i podane prawdziwe dane? czy moze trzeba miec swoje kotno w banku itp.?

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 05 Sie 2006, 13:45 
Adept
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Styczeń 2006
HP: 102
Society: www.EF.pl
Nick w grze: Mortifer Kemoiz
[un]Lucky Fox napisał(a):
mam takie pytanko, zeby kupic gold karte musze miec tylko 200 ped i podane prawdziwe dane? czy moze trzeba miec swoje kotno w banku itp.?

Z tego co wiem (99%) to musisz mieć 200 ped no i prawdziwe dane <bo tak to dojdzie do paragwaju :P> Konto w banku jest zbędne.

pzdr.

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 05 Sie 2006, 13:54 
Initiated
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Kwiecień 2005
HP: 120
Society: Chłopaki z Ferajny PL
Nick w grze: MarO MarO MarO
nie 99% tylko 100% ;P

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 05 Sie 2006, 18:57 
Amateur
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Marzec 2006
Mortifer napisał(a):

Z tego co wiem (99%) to musisz mieć 200 ped no i prawdziwe dane <bo tak to dojdzie do paragwaju :P> Konto w banku jest zbędne.

pzdr.

ok dzieki, nurtuje mnie sprawa dotyczaca codebox'a, czy jest on w jakis sposob polaczony (?)
z serverem MA? jezeli nie to on generuje "sam z siebie" te kody tak jak np. programy do generowania cd-key'ow do roznego typu gier?
to przeciez jest szansa ze ktos taki generator sam zrobi, i co wtedy? :P

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 05 Sie 2006, 19:27 
Poor
Dołączenie:
Grudzień 2005
HP: 112
Society: Outsiders PL
Nick w grze: Mariusz Maniek Mankowy
wtedy zmienią system zabezpieczania :)

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 05 Sie 2006, 21:42 
Amateur
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Marzec 2006
Maniek napisał(a):

omg czyli to znaczy ze ten codebox nie jest w zaden sposob polaczony z serverami MA? :evil:

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 06 Sie 2006, 00:51 
Adept
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Maj 2005
Maniek napisał(a):

omg czyli to znaczy ze ten codebox nie jest w zaden sposob polaczony z serverami MA? :evil:

...nie jest i nigdy nie bedzie bo po co ?
zasada dzialania tego systemu jest banalnie prosta wrecz doskonala :P
mianowicie polega to na tym ze server podczas logowania oczekuje na odpowiedni numerek wygenerowany przez staly algorytm z uzyciem zmiennego klucza :) Ty jesli posiadasz karte i ten codebox :) czyli czytnik.. wsuwajac kartę generujesz kodzik nastpenie go wpisujac w odpowiednie okienko gdzie prosi server i zatwierdzasz OK :P i o dziwo wszystko gra i buczy :P dlaczego ? ano dlatego, ze na serverze jest taki sam system generowania numerkow jaki masz w codeboxie, klucz oni maja wpisany na stale, ty masz go na karcie... server proszac o numer, prosi o kolejny z rzedu numer ktroy jesli wygenerujesz u siebie musi zgadzac sie z kolejnym wzorem przechowywanym na serverze ;) dlatego trzeba pamietac zeby nie generowac kodow jesli nei sa one potrzebne... poniewaz pierwotnie system na serverze jest zsynhronizowany z przenosnym systemem ktory posiadasz u siebie w domu w postaci codeboxa i karty klucza :)

ROFL ale namieszalem :P
btw. i to jest chyba nie ten temat :P

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 06 Sie 2006, 09:58 
Amateur
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Marzec 2006
rozwiales wszystkie moje watpliwosci ;P
ale:
XII napisał(a):
server proszac o numer, prosi o kolejny z rzedu numer ktroy jesli wygenerujesz u siebie musi zgadzac sie z kolejnym wzorem przechowywanym na serverze ;) dlatego trzeba pamietac zeby nie generowac kodow jesli nei sa one potrzebne... poniewaz pierwotnie system na serverze jest zsynhronizowany z przenosnym systemem ktory posiadasz u siebie w domu w postaci codeboxa i karty klucza :)

jezeli ktos wygeneruje kod jezeli nie jest potrzebny a pozniej wygeneruje inny do zalogowania sie to uda sie mu zalogowac?

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 06 Sie 2006, 10:11 
Administrator
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Kwiecień 2005
HP: 130
Nick w grze: Jarek CvX Cvoxs
jezeli ktos wygeneruje kod jezeli nie jest potrzebny a pozniej wygeneruje inny do zalogowania sie to uda sie mu zalogowac?

Jeżeli ktoś powtórzy taką operację wiele razy to mogą się pojawić problemy... :)

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 06 Sie 2006, 11:32 
Administrator
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Marzec 2005
Ten system to zwykły "token" używany tez przez niektóre banki do logowania na konta
internetowe. I póki ktoś nie dorwie twojej karty - jest bezpieczny.

A teraz w kwestii porządkowej - Gold Card to karta do bezpiecznego logowania do EU
(o której dyskusje i opis były już tu - i prosiłbym o kontynuowanie ich w jednym miejscu aby nie robić bałaganu).
Nie ma ona nic wspólnego z kartą bankomatową służącą do wypłaty gotówki z EU
w bankomatach - jakiej przede wszystkim dotyczy ten topic.

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 06 Sie 2006, 12:22 
Qualified
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Czerwiec 2005
bump to ja wroce do odpowiedniego tematu :P

Czy polskie banki nie pobierają żadnej prowizji gdy wypłacamy kasę przez ich bank(oczywiscie nie licząc tej którą pobiera MA) ?

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 06 Sie 2006, 14:21 
Administrator
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Marzec 2005
Marciol napisał(a):
Czy polskie banki nie pobierają żadnej prowizji gdy wypłacamy kasę przez ich bank(oczywiscie nie licząc tej którą pobiera MA) ?

Nie. Polskie banki nic nie mają do tych wypłat. To system Mastercard (dokładnie Maestro)
za to odpowiada i prowizja pobierana przez MA - trafia do nich za obsługę karty.

P.S. Jednak znając życie - wolałbym usłyszeć potwierdzenie od osoby która już dokonała
takiej wypłaty w polsce czy nie było dodatkowych potrąceń 8)

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 06 Sie 2006, 14:51 
Adept
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Maj 2005
Wlasnei tak jak pisalem to nie powinno byc w tym temacie :) ale pozwolicie ze odpowiem...

rozwiales wszystkie moje watpliwosci ;P
ale:
XII napisał(a):
server proszac o numer, prosi o kolejny z rzedu numer ktroy jesli wygenerujesz u siebie musi zgadzac sie z kolejnym wzorem przechowywanym na serverze ;) dlatego trzeba pamietac zeby nie generowac kodow jesli nei sa one potrzebne... poniewaz pierwotnie system na serverze jest zsynhronizowany z przenosnym systemem ktory posiadasz u siebie w domu w postaci codeboxa i karty klucza :)

jesli masz karte zsynhronizowana z systemem i jesli wygenerujesz sobie kodzik ktorego nie masz zamiaru uzywac, potem gdy masz zamiar sie zalogowac do systemu i wygenerujesz nastepny, nastepnei wypisujac ten co wygenerowales teraz ... system uzna ze jest nieprawidlowy... natomiast jesli bys wpisal ten kod ktory wygenerowales wczesniej jak nie byl potrzebny system by go przyjal.. bo wlasnie na niego oczekiwal... :)

...wiec jesli chcesz mozesz sobie wygenerowac 100 kodow spisujac je na kartke, a pozniej przy logowaniu sie do systemu wpisujac kolejne kody z kartki, wykreslajac zuzyte ... bedzie wszystko OK.

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 06 Sie 2006, 20:14 
Initiated
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Listopad 2005
XII napisał(a):
...wiec jesli chcesz mozesz sobie wygenerowac 100 kodow spisujac je na kartke, a pozniej przy logowaniu sie do systemu wpisujac kolejne kody z kartki, wykreslajac zuzyte ... bedzie wszystko OK.

Czyli kody nie mają ograniczenia lub zależności od daty i/lub godziny generowania?

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 06 Sie 2006, 21:40 
Administrator
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Marzec 2005
abyss napisał(a):
Czyli kody nie mają ograniczenia lub zależności od daty i/lub godziny generowania?

Nie. Jest dokładnie tak jak XII napisał. W przeciwnym razie czytnik musiałby mieć jakiś zegar
idealnie zsynchronizowany z tym na serwerze. Zupełnie zbędne.

P.S. Chyba juz podawałem ten link - ale kto chętny może poczytać na stronie producenta:
http://www.todos.se/Todos/products/prod ... eader.html

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 07 Sie 2006, 11:17 
Capable
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Kwiecień 2005
z tym, że system ma jakąś granicę błędu, bo zdażyło mi się już kilka razy wygenerować kod, którego nie użyłem i nie miałem żadnych problemów z synchronizacją później

Profil Offline

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  

Odpowiedz

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 35 gości

Panel
Skocz do: