Odpowiedz
Autor Wiadomość
Nie podano
PostWysÅ‚any: 28 Lut 2006, 19:33 
Mediocre
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Listopad 2005
HP: 0
Witam.
Mam problemik.Gdy włączam P.E wpisuje Login i Hasło dostaje sie do P.E i ...nagle włącza mi sie niebieski obraz.Juz próbowałem wszystkiego.Przeinstalowałem XP ,kodeki itp.
Już sam nie wiem co mam zrobic.
(Zamieścił bym screena ale nie moge bo gdy pojawia sie niebieski obraz wyłącza mi sie komp)
:(:(.Bardzo prosze o porady

Z góry dziękuje

pozdrawia

niziol

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 28 Lut 2006, 20:03 
Novice
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Maj 2005
W momencie jak wlacza ci sie PE , zaczyna dzialas gra - wyswietla sie grafika 3d . Problem moze lezec w sterownikach do karty graficznej, inne gry dzialaj aprawidlowo ?
Sprobuj moze sciaganac sugrowane przez MA sterowniki do poszczegolnych kart graficznych z ktorymi nei powinno byc absolutnie zadncyh klopotow. No i jeszcze jedna sprawa - mialem kiedys problem z OC przy uruchamianiu PE podobne efekty ... blue screeny i freezy kosmiczne .

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 28 Lut 2006, 20:07 
Poor
Dołączenie:
Kwiecień 2005
To napisz chociaż jaki jest kod błędu:

- W górnej części będzie dużymi literami pierwsza część błędu np:

IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL

- a mniej więcej w 2/3 ekranu zobaczysz ciąg liter/cyfr o podobnej treści:

*** STOP 0x0000009A (etc, etc.)

Spisz sobie te dane i przeklej na forum, wtedy można czegoś poszukać. Polecam również przeskanowanie komputera spybotem ( http://www.safer-networking.org/ ) oraz darmowym skanerem antywirusowym np. z www.mks.com.pl (skaner online). A po tak lakonicznym opisie mogę stwierdzić, że przyczyną błędu może być wszystko i nic. :?

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 28 Lut 2006, 20:22 
Trained
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Czerwiec 2005
Society: Poltropia
Nick w grze: Posse
Problem z grafą - moze z prockiem przegrzewajacym sie ale to raczej malo prawdopodone. Albo masz za słabą grafike, albo przeciążoną albo jeszcze inne mozliwe rzeczy ;)

Sterowniki, zobacz temp w obudowie i jak mozesz to na karcie

pzdr

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 01 Mar 2006, 15:16 
Mediocre
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Listopad 2005
Tylko wszystkie sterowniki ściągałem te co sugeruje MA.
Sam już nie wiem....Procek Sempron2500+ , RAM 512 DDR , Karta Graficzna Radeon9550.
Tylko że wcześniej P.E hulało aż chciało sie grać....

[ Dodano: Sro 01 Mar, 2006 15:19 ]
AsYlum tylko że jak włącza mi sie niebieski obraz nic nie moge zrobic.Tak jak by sie komp zawiesił.Juz wszystkiego próbowałem ctrl + alt + delete itp.
Włącza sie niebieski obraz i jedyne co można zrobic to wyłączyć kompa.:(:(:(

pozdro

niziol

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 01 Mar 2006, 17:20 
Amateur
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Luty 2006
HP: 88
Nick w grze: Nie pamiętam.
Heh

Nizioł ty zawsze masz jakieś problemy, ale sprubuj zainstalować gre odnowa może pomoże

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 01 Mar 2006, 20:23 
Initiated
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Listopad 2005
HP: 110
Już go widziałem PE :)

Włączył- wyłączył, włączył - wyłaczył i działa. Samo przyszło, samo poszło. Konfigurację sprzętu miał zdaje się w granicach normy.

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 01 Mar 2006, 20:26 
Mediocre
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Listopad 2005
Lol Piotrek aleÅ› ty mÄ…dry....
Abyss faktycznie ma racje.Przeinstalowałem jeszcze raz XP , stery od nowa.I znów problem sie pojawiał.I próbowałem do skutku aż,tu nagle poszło:)
dzieki

pozdro

niziol

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 03 Mar 2006, 08:52 
Mediocre
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Grudzień 2005
HP: 106
Society: Blood & Sand
Nick w grze: Johny Harnas Beegood
Ja to miałem jak przetaktowałem SDRAM-y ze 100 na 130

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 03 Mar 2006, 09:04 
Mediocre
Dołączenie:
Styczeń 2006
HP: 125
Prawdopodobnie problem tkwi w sterownikach do grafiiki. Musiales miec zainstalowane Detonatory,a po nich ciezko przywrocic orginalne sterowniki Ati . Najlepiej odinstalowac Detonatory i ustawic standardowa grafe, po czym zaistalowac sterowniki Ati wymagane przez PE. Mialem podobny problem . Ale przeinstalowalem sterowniki i jest OK.

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 04 Mar 2006, 16:24 
Mediocre
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Listopad 2005
Lol....
Teraz znów jest " FAZA" . Gdy lloguję sie do P.E w pewnym momencie komputer staje,i resetuje sie....wie ktos oco tu kaman?

dzieki

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 04 Mar 2006, 16:57 
Amateur
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Sierpień 2005
Society: Red Legion
Nick w grze: Michal Kedzior Bond
Ja mialem podobny problem, tez mi sie komp resetowal, u mnie chodzilo o przegrzewanie sie procka, poczytaj w tym topicu:

http://www.entropiauniverse.pl/viewtopic.php?t=449

Latwo mozna to sprawdzic zdejmujac obudowe z kompa, temperatura obniza sie o kilka stopni i komp nie powinien sie resetowac, jesli to nic nie pomoze to problem tkwi gdzies indziej.

Ostatnio edytowany przez Kedzior, 02 Lip 2006, 14:03, edytowano w sumie 1 raz

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 04 Mar 2006, 17:01 
Mediocre
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Listopad 2005
Spoko...tylko że ja mam cały czas zdjętom obudowe...:)
Kurde juz naprawde nie wiem co robic...

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 04 Mar 2006, 17:09 
Amateur
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Sierpień 2005
A jaka masz temperature procka i systemu?

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 04 Mar 2006, 17:13 
Mediocre
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Listopad 2005
Wszystko jest w normie...
Nie wiem gdzie tkwi proglem...
Sempron 2500+ Ram 512 DDR Karta Ati 9550
Sterownik ATI biuld 6525

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 04 Mar 2006, 17:13 
Amateur
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Sierpień 2005
Ja sie pytam o temperature a nie o sprzet...

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 04 Mar 2006, 17:15 
Mediocre
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Listopad 2005
Jeżeli mógłbyś podpowiedzieć gdzie moge to znaleśćbył bym wdzięczny.:)

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 04 Mar 2006, 17:22 
Amateur
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Sierpień 2005
Sciagnij jakis program do monitorowania temperatury. A bez programu to jedyny sposob jaki znam to sie to sprawdza przy uruchamianiu lub resecie komputera. Jak wlaczasz kompa to ci sie wyswietlaja dane o komputerze ( taki czarny ekran podczas ktorego jak wcisniesz delete to wchodzisz do biosu), u dolu ekranu masz taka tabelke z danymi m.in masz tam podana temperature procka ( CPU tem.), systemu ( system temperature), obroty wirnika itp.

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 04 Mar 2006, 17:30 
Mediocre
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Listopad 2005
Jak ściągne program ,poinformuje.
Może pomóc wykasowanie P.E i ściągnięcie od nowa??

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 04 Mar 2006, 17:38 
Amateur
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Sierpień 2005
Nie sadze zeby reinstalka PE cos pomogla, ale zawsze mozna sprobowac. A co do temperatury to nie powinna przekraczac 55 stopni podczas gry. Mi sie komp resetowal przy 63-64 stopiach, a procek tez mam AMD.

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 04 Mar 2006, 17:41 
Mediocre
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Listopad 2005
A ty masz jakiś program gdzie można zobazcyc temp procka????

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 04 Mar 2006, 17:55 
Amateur
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Sierpień 2005
Mialem ale od kiedy problem z przegrzanym prockiem sie rozwiazal, usunolem i nie pamietam jak sie nazywal, poszukaj tu:

http://dobreprogramy.pl

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 04 Mar 2006, 18:50 
Mediocre
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Listopad 2005
Instalka na nowo P.E nie pomogła :(:(:(:(:(:(:(:(:(
Już naprawde nie wiem co mam robic....
Program mam ale jakiÅ› dziwny...nic nie da sie sprawdzic:(

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 04 Mar 2006, 19:02 
Amateur
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Sierpień 2005
To sprawdz jak ci sie komp zrestartuje albo przy uruchamianiu zobacz. To sie wyswietla od razu jak kompa wlaczysz masz napisane ile masz ramu jaki procesor i jakies inne pierdo*y, a u dolu masz m.in temperature procka

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 05 Mar 2006, 14:50 
Mediocre
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Listopad 2005
Nie moge znaleść tej temp.....

[ Dodano: Nie 05 Mar, 2006 16:31 ]
Znalazłem...to chyba to:
34 Stopnie . ( CPU temperature)

[ Dodano: Nie 05 Mar, 2006 16:48 ]
sry 44 :)

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 06 Mar 2006, 00:00 
Amateur
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Sierpień 2005
44 przy wlaczaniu kompa, czy po restarcie podczas gry w PE?

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 07 Mar 2006, 15:24 
Mediocre
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Listopad 2005
Przy włączeniu kompa....raz dłużej pogram raz wejde ..i cyk:(

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 07 Mar 2006, 18:10 
Amateur
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Sierpień 2005
Heh to na 95% ci sie procek przegrzewa. Ja tez tak mailem raz moglem pograc i 2h i sie nie zresetowal ( szczegolnie rano kiedy komp przez noc odpoczywal ), a tak wieczorem jak komp chodzil caly dzien to sie resetowal co 2-20 minut tak ze sie grac nie dalo. I pomyslec ze caly miesiac sie tak meczylem! 44 przy wlaczaniu kompa to za duzo sprawdz jeszcze w momencie jak ci sie komp zrestartuje podczas gry w PE.

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 07 Mar 2006, 18:12 
Mediocre
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Listopad 2005
Jak troche pochodzi jest 48* a w P.E jest 54 :(...

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 07 Mar 2006, 18:17 
Amateur
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Sierpień 2005
To troche za duzo, mysle ze w memoencie resetu temperatura podskakuje do okolo 60 stopni. Nie znam sie mozesz miec cos nie tak z wiatraczkiem albo zasilaczem, mi wymienili zasilacz na nowy, temperatura spadla i problem sie skonczyl.

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 10 Mar 2006, 18:48 
Mediocre
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Listopad 2005
A jest inny sposów na zmniejszenie temperatury nie wymieniając nic??

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 10 Mar 2006, 19:04 
Initiated
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Kwiecień 2005
HP: 120
Society: Chłopaki z Ferajny PL
Nick w grze: MarO MarO MarO
weź szklanke wody i chlup :)

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 10 Mar 2006, 20:54 
Poor
Dołączenie:
Grudzień 2005
HP: 112
Society: Outsiders PL
Nick w grze: Mariusz Maniek Mankowy
Pierwsza sprawa - nowa pasta na procka. Jak to nie pomoże to zmiana wiatraka na szybszy. Będzie chodził jak suszarka ale powinno być ok. (wersja tani koszt)

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 11 Mar 2006, 17:21 
Mediocre
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Listopad 2005
Dziex panowie...chociaż sposób marO jest najbardziej uniwersalny i tani :D:D

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 01 Kwi 2006, 14:17 
Green
Dołączenie:
Marzec 2006
Society: Solaris
Nick w grze: Hawkwood
Temperatura podczas startu powinna być rzędu 35 stopni. Jesli natomiast chodzi o temperaturę podczas pracy, to Athlony (a chyba o procek AMD idzie) spokojnie biegają na 50-60 stopniach. Spalenie następuje zazwyczaj (zależnie od modelu) przy 90, natomiast AMD podaje jako wartości krytyczne najczęściej 70 +. Ale oczywiście im zimniej, tym lepiej. Moje sugesstie: 1. Wyczyścić kompa z kurzu, szczególnie ! wentylatory wszelakie. To daje zazwyczaj spadek o 5-10 stopni. 2. Zamontować dodatkowe chłoedzenie w obudowie - czyli dodatkowe wentylatory, jeśli tylko mozna. Dobre i tanie: Y.S. Tech. 3. Jesli powyższe nie pomoże, wymienić cooler na procku. Bardzo przyzwoite coolery Arctic kosztują zazwyczaj około 50 zł. Ciche i wydajne. Tylko nie doradzam podłączania pod mniejsze napięcie, bo wiatraki im się lubią sypać...
Żeby nie było, że coś reklamuję, nie podaję żadnych linków. Jesli ktoś zgoogluje, to sobie znajdzie sam. Albo pisać na priva.
Pozdrawiam.

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 02 Kwi 2006, 19:27 
Trained
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Czerwiec 2005
Society: Poltropia
Nick w grze: Posse
Z ta reklamy to nie przesadzaj ;) Ostatnio czytalem troszke i dobry wiatrak wcale nie musi (a wrecz nie powinien) pracowac jak suszarka. Dla mnie to jakas herezja ;)

Dobry wiatrak (a nie ten w BOXie) nie dosc ze bedzie duzo ciszej pracowal to masz spadek 10-20 st. Zreszta nie boj nic moj athlon pracuje w 50-60st

Oczywiscie najlepszy bedzie Zalman, koszt to jakies 100-150 zł ale bedziesz w pelni zadowolny, dużo osob nie docenia wiatraków, ale to bardzo wazny element w komputerze

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 02 Kwi 2006, 20:49 
Green
Dołączenie:
Marzec 2006
A pewno że nie powinien pracować jak suszarka. I przede wszystkim powinien być tani :D Za najlepsze wentylatory uchodzą powszechnie Noiseblocker'y i Papst'y. Pierwsze kosztują ponad 70 zł, drugie ponad 50 :( Czyli oba odpadają w sensownych zestawach komputerowych. Y.S. Tech, o których pisałem, robione są na licencji Noiseblocker'a (róznią się tym, że są po prostu czarne a nie przezroczyste) i kosztują niecałe 20 zł. Testowałem kilka rodzajów wentyli w kompie, bo mam ich 4 w samej obudowie + zasilacz + procesor, więc miałem spore wymagania. Testowane były: Cooler Master, Zalman, Arctic oraz Y.S. Tech. Pierwsze dwie firmy robią naprawdę niezawodne wentylatory, sprawnie działające zarówno na napięciu 5V i 12V, ale ustępujace poziomem hałasu dwóm kolejnym. Arctic jest bardzo cichy (zdecydowany zwycięzca w tej kategorii), ale ma problemy z pracą na napięciu 5V i zużywa się zbyt szybko (na 7 testowanych wentylatorów po roku były sprawne 3, na szczęscie te na procku i w zasilaczu, być może dlatego, ze nie były testowane na niższym niż 12V napięciu). Trzyletnie testy w tej materii wygrały wentylatory Y.S Tech, ponieważ są bardzo ciche, chodzą niezawodnie i na 5V i na 12V. Na procek polecam radiatory Arctic z miedzianym rdzeniem lub podstawką, z tym, ze trzeba sprawdzać wentylator i ewentualnie być zawsze gotowym na jego wymianę. Z droższych Thermalright z technologią heat pipe. Mój AMD Athlon XP 3200+ (FSB 200) chodzi w stresie na 45 stopniach max.
Pisze o tym wszystkim dlatego, ze dobre chłodzenie jest kluczową sprawą. Ludzie często zamykają obudowę bez dodatkowych wentylatorów, albo z jakimś jednym i potem się dziwią, że ich z gry wyrzuca. No i jeszcze jedna bardzo ważna rzecz: zasilacz. Jesli kogoś wyrzuca, warto upewnić się, że jest w stanie poźwignąć cały zestaw.
Pozdrawiam.

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 03 Kwi 2006, 19:42 
Mediocre
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Listopad 2005
W grze mój AMD Atlon ma 67 stopni.....To chyba troche za dużo.Gdy włączam komputer jet 47 stopni.
Zastosowałem sie do twojej metody nuadu,a mianowicie przeczyściłem wszystko z kurzu.No i były efekty.W grze temperatura osiąga 56 stopnii.Natomiast przy włączeniu temperatura wynosi 43. Niestety cały czas mam zdjętą obudowe w komputerze .Więc chyba będe musiał sie zdecydować na jakiś coolerer lub cos w tym stylu

Dzieki

pozdrawia niziol

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 04 Kwi 2006, 09:02 
Green
Dołączenie:
Marzec 2006
Jeśli w grze osiąga 56 stopni, to nie jest to jeszcze tragedia. Temperatura przy starcie jest trochę wysoka, co wskazywałoby na niezbyt wydajny cooler na procesorze. Dodawanie wentylatorów w obudowie niewiele da ( o ile cokolwiek), bardziej chyba opłacałoby się zmienić chłodzenie procesora na coś wydajniejszego. Nie wiem, jaki masz procesor i jakie chłodzenie na nim teraz, więc nie wiem, co ci doradzić. Nie wiem też, gdzie kupowałeś komputer, czy sam go składałeś itd. Jesli masz trochę doświadczenia w składaniu kompa, dobrze byłoby też spróbować jednej "sztuczki": zdjąć chłodzenie z procesora, usunąć delikatnie pastę termoprzewodzącą z radiatora i procesora i położyć nową (najlepiej Arctic Silver 5). Zastosowanie dobrej pasty termoprzewodzącej potrafi dać dodatkowo do kilku stopni mniej (w granicach 5 stopni). Ale jeśli nie masz w tym doświadczenia, to albo rób to baaardzo delikatnie, albo zostaw komuś, kto już to robił. Poza tym jeśli masz box'owy cooler (dodany do procesora przez producenta), to również odradzam. Maziuga z radiatora box'owego jest ciężka do usunięcia, a poza tym nie jestem pewien czy wymiana pasty nie spowoduje utraty gwarancji na procesor. W takim przypadku najlepiej zdjąć cooler, schować go gdzieś bezpiecznie zawinięty i wymienić na jakiś w miarę porządny. Jesli masz fundusze - coś w stylu Thermalright albo Zalman (tu jeszcze wolna przestrzeń wokół procesora może mieć znaczenie, nie na każdej da się Zalmany zastosować), jeśli Twoje fundusze są ograniczone, to polecam coolery Arctic - dobre bo tanie, ciche i wydajne :)
Daj znać, co masz na pokładzie dokładnie, to pomyślimy :D
Jeśli naprawdę nic a nic nie chcesz wymieniać, to zostaje Ci otwarta obudowa i częste czyszczenie wentylatorów (najlepiej jakimś pędzelkiem po prostu). Temperatury, jakie obecnie osiąga Twój sprzęt, nie są złe i mieszczą się w normie.
Pozdrawiam.

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 04 Kwi 2006, 09:41 
Newbie
Dołączenie:
Kwiecień 2006
Nick w grze: darkkai
Wedlug mnie nie masz sie co martwic. Ja przez 2 lata jechalem na atlonie nim na P4 sie przezucilem i moge powiedziec ze atlon jak jest obciazony to temperatura potrafi mu skoczyc nawet o 25 stopni wyzej niz przy starcie. Mi dran sie grzal nawet do 80 stopni przy zamknietej obudowie a przy otwartej do okolo 73 stopni. W sprawach prockow polecam stronke http://www.tomshardware.pl

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 04 Kwi 2006, 14:45 
Green
Dołączenie:
Marzec 2006
Mnie to się wydaje, że już chyba powiedzieliśmy wszystko, co mozna było powiedzieć na tak ograniczonej przestrzeni na temat przegrzewania się procesorów tudzież innych części. Proponowałbym stworzenie osobnego wątku "Problemy z komputerem podczas gry" albo czegoś w tym stylu i przeniesienie tam postów z tego wątku oraz jednoczesne zamknięcie tych postów. To co jest chyba jest już wystarczające. Jak ktoś będzie szukał dokładniejszych informacji to zawsze może przecież uderzyć na priva...
darkkai natomiast prosiłbym o dokładniejsze odnośniki. Wiesz, tomshardware to duży portal... Skąd mamy wiedzieć, o który atrykuł Ci chodzi?
Pozdrawiam.

Profil Offline

WyÅ›wietl posty z poprzednich:  Sortuj wedÅ‚ug  

Odpowiedz

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 30 gości

Panel
Skocz do: