Odpowiedz
Autor Wiadomość
Nie podano
PostWysÅ‚any: 24 Lut 2006, 16:36 
Beginner
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Wrzesień 2005
HP: 88
Society: bez socu
Nick w grze: Benek
witam wszystkich:-)

wybrałem sie na asteroide na wykopki : i....
1 dzien goscinnych wystepów na aste. i lekki plusokolo 10 ped
2 dzien bardzo nieudany na - 25 ped
3 dzien hehe cos pieknego + 30 ped

i teraz tak czy to moze byc przypadek czy jest cos takiego jak wydobywanie kolo sciany
mianowice chodzi o to ze na srodku bidona ( tak ja to nazywam inni pewnie inaczej ale nie istotne:-)) tak sie tam kopie czy to tylko był przypadek ze to co wykopałem podkreslam wszystko kolo scian jest tylko przypadkiem czy to tak sie tam powinno kopac:-)
nawet razu mi sie nic nie trafiło zato kolo sciany bardzo czesto

1 dzien kopałem przy scianie a potem na srodku i rezultat do przodu
2 dzien kopałem głownie na srodku czasem przy scianie i plecy jak h....
3 dzien tylko przy scianie no rezultaty znakomite :-)

bynajmniej z tego co widze to wszystko mozna trafic w karzdym bidonie a zalezy tylko od tego gdzie sie kopie no i jest jeszcze cos takiego jak pora dnia wiecej mi sie trafiało wieczorem niz z rana czy w południe

pozdrawiam starych kopaczy mam nadzieje ze to jakos objasnia konkretnie i na temat jak to z asteroida jest

pozdrawiam:-)

Ostatnio edytowany przez Benek, 01 Sty 1970, 01:00, edytowano w sumie 1 raz

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 24 Lut 2006, 16:42 
Qualified
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Czerwiec 2005
HP: 0
Society: Chłopaki z Ferajny (dobra ekipa!)
Nick w grze: The Sundance Kid
Tu raczej chodzi o to że przy ścianie nie masz mobów i mozesz przekopac to dokładnie a na środku masz moby i albo je bedziesz omijał (moze być tak że omijasz wtedy zloża) albo bedziesz je zabijał i albo bdziesz walił bomby w te same miejsca albo opuścisz jakis teren

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 24 Lut 2006, 16:50 
Beginner
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Wrzesień 2005
no zgodze sie ale chodzi o to ze puszczłem bomby na srodku i raczej nic nie zanjdowałem wszystko co wykopałem to było kolo sciany a z mobami to było tak ze tam gdzie sa te słabe nie omijałem poprostu moby byly zabijae i kopałem dalej no takie jak atroxy to nawet nie wchodziłem do bidona bo niemam mozliwosci narazie walki z takimi bestiami
no pomijajac ambule im daje rade (młodym) 1 bidon:-)
narazie driluje od niedzieli albo poniedziałku zaczne mining
ale jak pamietam jak obserwowałem jak raddim kopał na asteroidzie to było cos podobnego nawet były w tym czsie dwa hofy na 14k oleju i 8 k oleju i tez były złoza przy scianie nie gdzies na srodku :-)

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 24 Lut 2006, 18:13 
Administrator
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Kwiecień 2005
HP: 130
Society: Poltropia
Nick w grze: Jarek CvX Cvoxs
Coś w tym musi być. Ja swój pierwszy, i jak narazie jedyny, global w kopactwie miałem też niedaleko ściany (zdaje się, że w biodome #6).

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 24 Lut 2006, 22:56 
Green
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Lipiec 2005
Society: Chłopaki z Ferajny
Nick w grze: Shein
siemka

na cnd kopałem sporo i w pierwszych 10 biodomach nie sa za mocne moby (no chyba nie we wszytkich:P) i mozna spokojnie przekopywac całe bio, ale za to w nizszych to juz jest trudno:P
zostaje kopanie przy scianie

ale nie polecam sie tam wybierac z małym kapitałem, czasem na 300 bombek nic a potem odobienie tego w 20, totalna loteria:P

pozdrawiam

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 25 Lut 2006, 04:54 
Green
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Grudzień 2005
HP: 100
Nick w grze: Simone
Racja ja dizs 200% +++ na 300 bombach a na koncu minus jak .... loteria polecam zabrac sie z duzym kapitalem np 2k bomb i jak bedzie + na 1k skonczyc i kiedys sie zabwrac znowu z 2k

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 25 Lut 2006, 15:20 
Poor
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Styczeń 2006
Society: > F.R.I.E.N.D.S<
Nick w grze: Kaja
Jesli chodzi o moja opinie to ateroida jest bardzo sliskim terenem. Tam sa tylko dwie opcje albo tracisz duzo albo zarabiasz jeszcze wiecej. Jesli ktos wybiera sie na asteroide to odrazu niech sobie przeznaczy kilka kilo ped na bomby bo prawda jest taka ze po wywaleniu min 2 k bomb mozna powiedziec jakie bylo kopanie, czy dobre czy zle. Co do teorii kopania przy scianach to jest to calkowita bzdura, ludzie kapia glownie przy scianach bo tam nie ma mobow. Bedac tam kilka razy widzialem drill towery na srodku rowniez, gdy kopalem znajdowalem zloza nie tylko przy scianach.
inna sprawa to to ze kopalem tam uzywajac ampow i nie tylko. Jedno jest pewne jesli nie wbijesz sie w bidom (czy jak to sie pisze) gdzie jest respown mineralow chocbys na zesach chodzil, uzywal najlepszych sprzetow i mial wysokie skille nic nie zdzialasz a stracisz fortune.
Moi zdaniem asteroida to jest czysty fart i podpucha dla bardziej naiwnych kopaczy, chyba ze ktos jest mega zarobiony i malo go obchodzi to czy straci kilka kilo ped czy wyjdzie kilka kilo ped do przodu bo to dla niego jest i tak zabawa i czysta chec poznania czegos nowego, ale to juz inna bajka...

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 25 Lut 2006, 16:57 
Administrator
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Marzec 2005
HP: 133
Więc i ja dopiszę tu swoje zdanie (kopie tam od wczoraj dopiero).
Asteroida to taka sama loteria jak gdziekolwiek indziej - tylko tu są stawki wyższe - i wyższe koszty.
Co do konkretnych miejsc - nie ma to znaczenia. Równie dobrze może to być metr od tp, sam środek bidona czy metr od ściany. Bo nie ma czegoś takiego jak "respawn złóż". "Złoże" jest generowane w momencie odpalenia bomby - i wcale nie siedzi w ziemi i nie czeka na szczęśliwego znalazce. Tak samo jak moby nie noszą w sobie HOFów.

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 25 Lut 2006, 20:38 
Novice
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Maj 2005
Ateush nawet nie wiesz jak bardzo sie mylisz, oczywiscie ze jest cos takiego jak respawn zloz, a udowodnic ci to moge i zalozyc sie o co tylko chcesz. A za przyklada moge ci podac taka wersje :
-Przekopie pewien obszar , dajmy na to 1000x1000 i po mnie dajmy na to po godzinie wejdz i pokop tam , zobaczymy czy cos wykopiesz .Co do generowanie tego czy trafisz zgodze sie ale jesli mowa o duzych depozytach , takie tlumaczenie moze miec sens .
Sens takz emoze miec wytlumacznenie jesli po przekopanym terenie wejdzie bardziej doswiadczony gornik i wykopie zloza tych ktorych nie wykopal mniej doswiadczony gornik , a takze te na wiekszych glebokosciach . Najwieksza glebokoscia jaka udalo mi sie znalesc bylo 896 metrow - modest Azzurdite .

Poszczegolne zloza maja okreslone czasy respawnow , im rzadsze tym czas respawnow sie wydluza.

pozdrawiam .

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 25 Lut 2006, 23:13 
Administrator
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Marzec 2005
Nie twierdzę, że się nie mylę :)

Jeśli pod pojęciem "respawnu złóż" ktoś ma na myśli to, że złoża siedzą w ziemi
i czekają na znalezienie - sorki ale wyśmieję go.

Wg mnie to jest teraz tak:
- odpalasz bombÄ™,
- najpierw wyliczenie (losowe?) czy wogóle coś znajdziesz. Jak nie to koniec - jak tak - lecimy dalej:
- sprawdzenie twojej pozycji, skilli, sprzętu i diabli wiedzą czego jeszcze,
- sprawdzenie jaki rodzaj złóż może wystąpić na tym obszarze (np 80% lyst, 10% frigulit itd),
- wyliczenie na podstawie powyższych co trafiłeś.
I koniec.

Jak tylko gram w PE uważałem teorię "respawnu" złóż za niemożliwą (wręcz śmieszną).
Po prostu takie odnosze wrażenie. A to o czym mówisz - ostatnio naprawdę masa ludzi
kopie - i kopią własciwie zaraz po sobie. I znajdują. Ja się wcale nie przejmuje tym, że ktoś kopał przede mną - i znajduję.
Zresztą - nawet patrzeć na ten temat od strony programisty - po co tworzyć system
który będzie generował coś czego nie widać i właściwie nie jest potrzebne (czyli respawn złóż),
obciążać tym cały system a później sprawdzać czy ktoś nie trafił w dany punkt ?
To jest nie potrzebne aby mining funkcjonował tak jak teraz.
Tworzenie ogromnej bazy danych z zapisanymi pozycjami i rodzajem złóż na wszystkich obszarach entropii (i do tego zapisywanie poczynań wszystkich graczy), czasów respawnów a później nonstop porównywanie z poczynaniami graczy - sorki ale to jest nie racjonalne i poszło by na to 3/4 mocy obliczeniowej ich serwerów i pojemności baz danych. A tego nie zrobi żaden programista.
I uważam, że bardzo podobny - jeśli nie identyczny system jest w huncie i crafcie.
Następuje zdarzenie (lootowanie moba, odpalenia bomby, próba uszycia gaci) - następuje reakcja (wyliczenie loot, złoża itp).

Ale to jest moje zdanie - jest mi z nim dobrze i na wykopkach nie tracę (mimo, że ryję zaraz po innych) :)

P.S. Być może respawn był - przed zmianami w miningu - ale już wtedy w niego wątpiłem.

P.S2. Polecam ten link.
A właściwie ten fragment (Silver jest jednym z najbardziej doświadczonych kopaczy w grze):
Silver Di Avlo napisał(a):
The general theory of fields still stands. But mostly everything else goes away with this theory. Location or relocation still stands, but not in the way it was looked upon earlier. There is no pre-set location with this theory. (Some testing still to do with this.) Location works nothing more than temporary.

This theory runs out of the notion that there is no need for location. There is a default setup, decided by the fields and the overall output level. Everything else is a setup between the avatar, skills, stats, clientside-scripts, loot-servers, and the rebalancing nature of the client/server-side.

This means that you can actually go out wherever you want. And just bomb as much as you want, with some restrictions (you need to move). OF course you have to USE the bombs, meaning you cannot stand on one place, that would be to throw away them. The general rebalancing level should be about 50% of the amount you have lost in TT-value. So if you have lost more than 50% of what you normally would have gained with lets say 1000 peds, you will most likely get a "correcting" hof, to make up for your loss. I hope its clear that its not just 1000 PEDs, its actively used PEDs.

What you find and how much is thus a mere reflection on the general output level, what skills you have, and how much you have lost - note this means that you actually can generate a large ATH. Its just a balancing between all the players. But this is not very normal, its more to be seen as luck.

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 26 Lut 2006, 14:02 
Trained
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Czerwiec 2005
Nick w grze: Posse
A i ja sie wypowiem bo niedawno zaczÄ…Å‚em przygode z minigem :)

Wziałem tylko 50 bomb i wyruszyłem w świat (wiem ze mało ale z natury jestem ostrożny ;)) Poza tym wziałem ammo i mining miał byc dodatkiem. Pierwsze bomby to prawie ciagle złoze (zaczeło sie od modest potem very poor pratykcznie, ale nie o tym chcialem.. ;)) Po 40 bombach trafiłem 280 ped zincu przy bardzo zerowych skillach w minigu (a wcale mi tez tak kiepsko nie szło). Pozniej tego samego dnia wzialem 100 bomb i poszedlem kopac i po 12 miałem 100 ped copperu - ok może fart moze nie ale to troszke neguje teorie "rebalancing" (czyli jak duzo straciles to dostajesz globala). Ogolnie bardzo przyjemnie mi sie kopie i bede chyba to kontunował ;). Moj kolejny wypad z 70 bombami i 60 sondami to 76 ped zincu, a enamttery słabo po tylko 15 ped oilu jako max. Podczas LG wzialem 50 bomb bo głownie mialem obserwować walke :), głownie same V i VI ale duzo pustych i zakończyłem na 42 ped tt

Powodzenia wzsystkim dociekliwym ;)

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 26 Lut 2006, 16:09 
Novice
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Maj 2005
Posse , od dawna jest udowodnione ze osoba bez skilli ma wieksze sznase na trafianie wiekszych zloz, zwanymi globalami i hofami . Osoby bardziej doswiadczone w kopaniu wykopuja bardziej rzadkie zloza oraz wyciagaja wiecej ze znalezionych depozytow. Znam kilka osob ktore caly czas graja w ten sposob kontynyuuja mining, sprzedajac skile jesli nagromadza ich tyle ze jest sens sprzedawac i zarobic cos na tym .A trafiaja naprawde duzo hofow i globali .

Jeszcze chcialbym do Ateusha pytanie : Jak wytlumaczysz w takim razie spoty na poszczegolne zloza, oraz ich wystepowanie w danych tylko miejscach ?? Jesli programistom chce sie takie rzeczy robic , to i napewno jest cos takiego jak respawn zloz , nikt nie powinien debatowac na temat tego co programisci tam zakodowali tylko mozemy sie domyslac, a kazda teoria ma swoje plusy i minusy , w twojej jest zbyt wiele z ruletki, do ktorej moznabyloby ta gre w takim razie zaliczyc, a kopie na tyle dlugo ze wiem ze w przekopanym rejonie jest naprawde ciezko wykopac cos nastepnej osobie . Silver jest doswiadczonym gornikiem , to nie podlega dyskusji, ale pamietaj ze sam na koniec zawsze dopisuje ze to jest tylko teoria jego i ludzi z UPC z ktora sie zgadzaja .

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 26 Lut 2006, 17:58 
Administrator
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Marzec 2005
RafiS napisał(a):
Jak wytlumaczysz w takim razie spoty na poszczegolne zloza, oraz ich wystepowanie w danych tylko miejscach ??

Odpowiedź:
ateush napisał(a):
- sprawdzenie jaki rodzaj złóż może wystąpić na tym obszarze (np 80% lyst, 10% frigulit itd),

Po prostu są zdefinowane obszary gdzie można trafić tylko dany typ złoża.
Nie napisałem, że wszędzie można trafić wszystko.

A co do teorii itp - nie ważne jaką kto ma teorię (najlepiej wg mnie nie mieć żadnej)
- najważniejsze to czerpać z gry frajdę - nie główkować ! :)

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 26 Lut 2006, 18:02 
Amateur
Dołączenie:
Lipiec 2005
HP: 175
Society: Chlopaki z Ferajny
Nick w grze: Chudy
moim zdaniem respawn złóz jest i nie jest to żadna bajka, niekiedy trwa od 6h do 24 ale jest, takie mam spostrzeżenia, nie bede wnikał w szczegóły ale tak moim zdaniem jest.

a teraz pytanko do Ateusha: jeśli jest jak mówisz że złoże jest generowane w momencie odpalenia bomby to po co latać po całejama czy eudo? spokojnie stańmy pod tp i wywalmy 100 bomb hehe, jaki będzie wynik? 0! więc jasno wskazuje to na to że są i miejsca ze złożami jak również jest okres reanimacji tych złóż. jedynie co da sie jeszcze zauważyć to przesunięcie ok x metrów w jakimś kierunku całego pola, to wszystko.

co do obciązeń systemu: a czym on właściwie jest obciązony? jest mnóstwo połaci terenu gdzie nie ma ani jednego moba, to czym on ma być zajęty? kilkoma/nastoma pozycjami złóż? nie widzę też powodu by zapisywał w bazie poczynania graczy, po prostu zapisuje tylko inf. o tym czy ktoś trafił czyli robi clear rekorda.

poza tym kontynent jest podzielony na wcale nie duże kwadraty (podejrzewam że servery lub jakieś po prostu określone obszary), widać to dość często idąc terenem 0 moba 0 graczy a jednak jest lag i Cie cofa o pare metrów, to jest granica przechodzenia przez te kwadraty.

generalnie może system losować w którym z nich ma być glob/hof losując 1 z siatki 100X100, trafiasz masz i tyle, rekord wyczyszczony. A pola zawsze pozostaną polami, znam pola z tylko zincem, tylko belkiem, tylko narcem, więc nie mogą to być złoża generowane na podstawie skilli sprzętu głębokości poniewąż swego czasu zapisywałem co można znaleść na danej głębokości, i tak np. blaus od 243 do 546, zinc 88 do 613 etc. wiec pola są związane z minerałem a nie na żywo generowaniem złoża, śmiem twierdzić że raz przygotowana siatka pozycji 2-4 razy dziennie w momencie mniejszego obciązenia wydaje sie bardziej rozsądnym rozwiązaniem niż na żywo generacją złoża. w momencie logowania sie 100k graczy (przykładowo oczywiście) system mógłby paść generwującx przy takim obciązeniu na żywo. a tak raz przygotowane czekają tylko na wyczyszczenie z rekorda. ufff. mam nadzieje że to zrozumiałe.

Ostatnio edytowany przez Chudy, 26 Lut 2006, 18:21, edytowano w sumie 1 raz

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 26 Lut 2006, 18:18 
Administrator
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Marzec 2005
Przeczytaj jeszcze raz co było powyżej. Dla ułatwienia cytat:
just bomb as much as you want, with some restrictions (you need to move)

Zresztą pisałem o tym już jakiś czas temu tu.

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 26 Lut 2006, 18:28 
Amateur
Dołączenie:
Lipiec 2005
jasne need to move, ile m. w jakim kierunku, wiesz co gracz to teoria. Powiem Ci tak co do respawu, na jednym LG który swego czasu dość nieźle profitował waliliśmy w 2 z kolegą z socu przez około 2 tyg po kilka godzin dziennie, oraliśmy wzdłuż i wszerz, i zawsze wychodziliśmy na plus, jak dla mnie wynika z tego że respawn jednak był i to w dość krótkim okresie, inaczej bombki były by puste.

Ostatnio edytowany przez Chudy, 26 Lut 2006, 20:59, edytowano w sumie 1 raz

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 26 Lut 2006, 18:47 
Administrator
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Marzec 2005
Ehh -no i muszę dopisać :)

Chudy napisał(a):
w momencie logowania sie 100k graczy (przykładowo oczywiście) system mógłby paść generwującx przy takim obciązeniu na żywo

A co miałby generować dla logujących się graczy (jednocześnie?)?
Przecież napisałem, że nie robi sie czegoś bez potrzeby - złoże się generuje w momencie odpalenia bomby a nie zalogowania 100k graczy...
Chudy napisał(a):
znam pola z tylko zincem, tylko belkiem, tylko narcem, więc nie mogą to być złoża generowane na podstawie skilli sprzętu głębokości

Heh - no ja też znam - i zna każdy kto kopie. Znów się zacytuje:
ateush napisał(a):
Po prostu są zdefinowane obszary gdzie można trafić tylko dany typ złoża.
Nie napisałem, że wszędzie można trafić wszystko.

Więc aby łopatologicznie wytłumaczyć - odpalasz bombę, następuje sprawdzenie czy nie sterczysz w miejscu oraz jakie złoża są przypisane do obszaru - a następnie wygenerowane trafienie. Przecież nie napisałem, że rodzaj złoża jest generowany na podstawie sprzętu...
Chudy napisał(a):
jasne need to move, ile m. w jakim kierunku,

Jasne - musisz czekać na "respawn" - ile ? ;) - no właśnie - co gracz to teoria :)
Chudy napisał(a):
z kolegą z socu przez około 2 tyg po kilka godzin dziennie, oraliśmy wzdłóż i wszerz, i zawsze wychodziliśmy na plus, jak dla mnie wynika z tego że respawn jednak był i to w dość krótkim okresie, inaczej bombki były by puste.

Respawn się robił jak raz przed wami ? :)
Hehe - no wg mnie to właśnie potwierdza, że nie ma czegoś takiego jak respawn "bo bombki były by puste".

I na koniec się znów powtórzę - nie ważne jaką kto ma teorie - ważna jest frajda z gry
i dla mnie EOT bo i tak sobie niczego nie udowodnimy :)

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 26 Lut 2006, 19:12 
Amateur
Dołączenie:
Lipiec 2005
oczywiście ze frajda z gry namber łan,

co do 100k, zalogowanych tylu graczy obciąża tak system że nie byłby w stanier generować na żywca złoża o to mi chodzi, bo byłby zajęty obsługą poczynań tych 100k, łaoatologicznie jasne? :)

aha jeszcze raz: łatwiej coś odczytać (złoże) niż je wygenerować, wiec IMO ten sposób całkowicie odpada

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 26 Lut 2006, 21:28 
Novice
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Maj 2005
Ateush nie moze tak byc jak twoja teoria mialeby isniec ... przeciez to wysatrczyloby chodzic w ta i spowrotem co 100 metrow i walic bomby ... bez sensu .Co do Chudego wydaje mi sie ze masz racje tak jak wspominalem , sa pewne obszary na ktorych sa okreslone zloza i maja respawny , w zaleznosci od zloz, te czasy sie zmieniaja . Pozdro i zakonczmy juz ta debatebo naprawde szkoda czasu to sa tylko teorie i ktos juz napisal , jak sie sprawdza to ja stosuj i tyle :)))

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 26 Lut 2006, 22:05 
Administrator
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Kwiecień 2005
Prawdopodobna jest też teoria prywatnych/lokalnych siatek złóż. Tzn. każdy ma własne "respawny".
Wtedy można byłoby wyjaśnić dlaczego ati może kopać tuż po kimś, i dlaczego RafiS nie znajduje złóż puszczając non-stop bomby w tym samym miejscu. (podobieństwo imion i zdarzeń całkowicie przypadkowe :P )

Być może to ostatnie byłoby możliwe po relogu - baardzo nieprawdopodobna opcja, ale... :wink:

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 27 Lut 2006, 00:05 
Initiated
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Listopad 2005
HP: 110
Myślę, że tak to może wyglądać. "Statystyka" w PE jest imo bardzo ważna, ale rządzi się swoimi zasadami. To co kiedyś pisał zdaje się Posse(?) o biorytmach avatara ma moim zdaniem bardzo istotne znaczenie i jest widoczne naocznie w procesie fapowania słabym fapem -np 5. Fapując się raz za razem mam często serie leczeń z dosyć podobnego poziomu - np. 1.5 do 4 a potem kolejną 6.5-8. To trochę wygląda tak, jakby ktoś najpierw wyrzucał jakąś liczbę, a potem ją przez kolejnych 5-8 rzutów tylko modyfikował - i kolejna "kolejka".

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 27 Lut 2006, 02:31 
Green
Dołączenie:
Czerwiec 2005
HP: 112
Society: Freelancer :P
moze ktos porobi jakies testy?
bo paru rzeczy nietrudno udowodnic/obalic, np to czy ma znaczenie, czy minuje sie po kims :P

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 27 Lut 2006, 09:12 
Capable
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Kwiecień 2005
pewne elemnty teorii sÄ… napewno do sprawdzenia inne raczej nie,
ale jedno wiem, kiedy Rafis mi zapodał miejscówkę na koper to go tam znalazłem ;)

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 27 Lut 2006, 09:58 
Beginner
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Wrzesień 2005
wystrzeliłem 8 bomb
1 znalazło złoze druga w tym samym miejsu nic dosłownie 2 metry od claima 3 i jest złoze i potem tak do 7 claimów postawiłem po wykopaniu zapodałem jeszcze jednoa na samym srodku terenu gdzie postawiłem claimy i trafiłem jeszcze 4 nexa
dodaje ze claimy były od siebie w odleglosci jeden od drugirgo jakies 5-10 metrów

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 27 Lut 2006, 11:05 
Beginner
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Kwiecień 2005
Society: Red Legion
Cytuj:
przeciez to wysatrczyloby chodzic w ta i spowrotem co 100 metrow i walic bomby ... bez sensu .

Może i bez sensu, ale ważne, że działa. :D

Co do złóż, to są one przypisane do terenu w takim samym stopniu jak lootowane itemki tzn. jak ktoś chce np lesser tp chip, to wiadomo, że znajdzie je na serwerach, gdzie jest Rwin Peaks, Hadesheim czy land Szczecia, bo tam są argo. Ale tak samo jak loot jest generowany w momencie zabicia stworka, tak samo jest generowane złoże w momencie odpalenia bomby. Wydaje mi się, że nie ma czegoś takiego jak wcześniej ustalone położenie złoża. Złoże po wygenrowaniu (odpaleniu bomby) utrzymuje się wyłącznie przez czas ważności claima - testowałem to - a po jego wygaśnięciu znika. Jeśli po wykryciu złoża nie "zaclaimujemy" go bo np. ctd nam się przytrafi czy mob nas zaciuka, to złoże jest wówczas "zapisane" na serwerze przez okres adekwatny do jego wielkości. Dlatego po ponownym zalogowaniu się i rzuceniu sondy/bomby odnajdujemy to samo żłoże dokładnie w tym samym miejscu co poprzednio.

Często zdarza się tak, że biegnąc np. z S na N na trasie długości 1000m nie znajduję złóż. Na końcu tej trasy trafiam pierwsze złoże, położone na S, czyli kierunku z którego przybiegłem (poprzednia bomba jakoś go nie wykryła). Wydobyam je i rzucam kolejną bombę obok miesca z którego przed chwilą wydobyłem minerał/energię, trafiam złoże...znów na S (znów poprzednio jakimś cudem nie zostało wykryte). Czasem zdarza się, że stawiam 4-5 claimów w kierunku z którego przybiegłem i okazuje się, że były tam złoża. To przekonuje mnie, że nie mogły być one wcześniej wygenerowane.

Tyle moich obserwacji w tej kwestii.

Ostatnio edytowany przez Warlock 27 Lut 2006, 12:42, edytowano w sumie 3 razy

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 27 Lut 2006, 12:22 
Administrator
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Marzec 2005
Dokładnie Warlock - to samo bardzo często obserwuję.

Jeszcze co mi przyszło do głowy - zauważyliście jak działają ampy do miningu ?
Zwiększają wielkość złoża. Więc jeśli byłby "respawn" i z góry zdefiniowane złoże sobie
siedziało w ziemi i czekało na wydobycie - amp by nie mógł zadziałać tak jak działa teraz.
A w tej chwili w momencie generowania złoża po prostu brany jest pod uwagę.

Posunę się dalej w moich herezjach: takie parametry narzędzi jak głebokość, zasięg
- to tylko zobrazowanie dla użytkownika, aby czuł sie jak "górnik" - a dla systemu to po
prostu jakiÅ› dodatkowy promil do szansy trafienia.
Nie ma to nic do faktycznej głebokości na jakiej znajduje się złoże - bo nie ma czegoś
takiego jak złoże 50m lub 600m pod ziemią. To tak tylko wygląda po stronie klienta.

Ja wiem, że całość brzmi "nienaturalnie" dla takiego zajęcia jak mining - ale tak
to niestety wygląda. MA uprościła te systemy i wg mnie są prawie identyczne
dla każdej działalności w PE. I oczywiście, że to jest ruletka i to kasyno zawsze wygrywa.

A teraz jak to możliwe, że na miningu się zarabia a na huncie mało kiedy ?
- wolny rynek. W miningu nie wydobywasz PEDów (tak jak w huncie) tylko towar.
Dzięki cenom rynkowym można zarobić nawet jeśli się nie wychodzi na + w tt.
Jak się ma do tego doświadczenie i skille ?
- doświadczony kopacz wie gdzie szukać złóż które są w tej chwili w cenie
a do tego skille pozwalają mu wydobywać złoża niedostępne dla nowicjusza.

Się pewnie znów niepotrzebnie rozpisałem... - tak to powyżej to moje zdanie tylko :twisted:

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 27 Lut 2006, 12:48 
Initiated
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Listopad 2005
Bardzo ciekawy tekst, Atheus.
Czytając to zaczynam się zatanawiać, czy nie zacząć kopania :]
No ale, muszę najpierw dobić do swojego ustalonego minimum w huntingu/rigfle i dopiero potem kopanie.

Tak naprawdę, to myślę że to, co najciekawsze w samym PE to "socjosfera", oraz nieustanny rozwój gry (powoli, ale do przodu). Bardzo często gry on-line pozostają niezmienne - i dlatego giną.

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 27 Lut 2006, 15:33 
Novice
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Maj 2005
Ateush , i tu sie z toba zgadzam, bo zaczynas zmowic z sensem, skile pomagaja wlasnie wydobywac zloza ktore osoba nie wyskilowana nei znajduje. Ale ta osoba wykopie proste zloza ( moim zdaniem sa tak samo poukladane jak lvl w BP 1-10 ) takie jak lyst, belk, blaus, zinc , narc i potrafi przeczesac dany teren do tego stopnia ze nie da si epozniej na nim przez jakis czas kopac . Chcecie to zrobmy doswiadczenie, i wtedy bedziemy mogli naprawde pwoiedziec cos co nie jest tylko herezja . Zapisuje sie na tego co bedzie pierwszy kopal ;) ktos po mnie chetny ?:> Ustawimy 4 osoby na krancach radaru tak zeby osoba ktora ma przeszukac dany teren nie wyszla poza obszar testowania , i pozniej przykladowo ateush wykopie po mnie kolejna porcje mineralow :> hmm ?:)

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 27 Lut 2006, 16:24 
Amateur
Dołączenie:
Lipiec 2005
ateush napisał(a):

Jeszcze co mi przyszło do głowy - zauważyliście jak działają ampy do miningu ?
Zwiększają wielkość złoża. Więc jeśli byłby "respawn" i z góry zdefiniowane złoże sobie
siedziało w ziemi i czekało na wydobycie - amp by nie mógł zadziałać tak jak działa teraz.
A w tej chwili w momencie generowania złoża po prostu brany jest pod uwagę.

nic prostszego jak do ustalonego złoża dodać +1, bajka a nie problem
ateush napisał(a):
takie parametry narzędzi jak głebokość, zasięg
- to tylko zobrazowanie dla użytkownika, aby czuł sie jak "górnik" - a dla systemu to po
prostu jakiÅ› dodatkowy promil do szansy trafienia.

święte słowa
ateush napisał(a):

A teraz jak to możliwe, że na miningu się zarabia a na huncie mało kiedy ?
- wolny rynek. W miningu nie wydobywasz PEDów (tak jak w huncie) tylko towar.
Dzięki cenom rynkowym można zarobić nawet jeśli się nie wychodzi na + w tt....

w huncie też "wydobywasz" towar jakim są skórki, farbki, itemki tt+
[/quote]

generalnie co do sprawdzeia w kwadracie nie takie to głupie...

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 27 Lut 2006, 17:56 
Administrator
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Marzec 2005
Chudy napisał(a):
nic prostszego jak do ustalonego złoża dodać +1, bajka a nie problem

Hehe -i tu siÄ™ mylisz bo nagle z respawnu dochodzi jednak dodatkowe wyliczanie
a to są już 2 zbędne systemy :)
A nic prostrzego to właśnie złoże wygenerować w momencie odpalenia sondy.

Dodatkowo pisałeś wcześniej o tych tysiącach zalogowanych użytkowników:
sam fakt zalogowania niczego przecież nie generuje a wszyscy jednocześnie
bomby nie odpalają. Pomijam fakt,że pewnie 10000 jednocześnie zalogowanych to
absolutny maks PE a z tego w danym momencie niech 30% kopie.
Do tego większość bomb to "pudła" - które właściwie niczego nie obciążają.
A przy "teorii respawnu" - generuje się wszystkie złoża niezależnie czy gra 2 graczy
czy milion.
Zresztą spójrzcie na generowanie loot w huncie
- tam jest dokładnie to samo - klikasz na moba i loot się generuje (craft to samo).
Nie ma przecież "respawnu" lootów ani lootów wygenerowanych i na stałe
przypisanych do moba. SÄ… tylko przypisane itemy do gatunku moba -
tak samo jak złoża do obszarów. Ale nie gotowe looty czekające na zebranie.
Nie ma też "respawnu" sukcesów w crafcie.
Dla tego też wprowadzili "no loot" - aby odciążyć serwery
w wyliczaniu - na wstępie odpada min 50% zapytań (w każdej profesji).

Jeśli myślicie, że MA tworzy tak złożoną symulacje złóż z miejscem (trójwymiarowym),
czasem i wielkością respawnu - gratuluje naiwności. Jeśli respawn istnieje
- spróbujcie sobie wyobrazić generację tych wszystkich złóż na całej (ogromnej przecież)
powierzchni jaka jest w grze. To będą milony (jeśli nie miliardy) złóż (rekordów w bazie).
Z czego pewnie 50% wogóle nie zostanie znalezione przez graczy - czyli zostanie
wygenerowanych bez potrzeby.
Teraz do każdego rekordu musi być zapisany czas respawnu itd a sprawdzanie
czy ktoś w to trafił to nie tylko pozycja ale także skille, sprzęt - czyli znów fura liczenia.
Do tego woda - niby nie ma złóż w wodzie a jednak znajdujemy je tam.
Czyli system niepotrzebnie tworzy też respawny w wodzie ?
Ogromny procent powierzchni to woda - tyle "respawnu" siÄ™ marnuje ?
To byłoby dobre w symulacji - lub w małym świecie (jak np PE z jednym kontynentem kiedyś).

A jakim cudem teraz znajdujemy złoża w wodzie pomimo zapewnień MA, że tam
ich nie ma ? Bo ich tam nie ma (nie widzę powodu aby im nie wierzyć).
Poszli na łatwiznę - nie pozwolili odpalać bomb w wodzie ale odpalona przy brzegu
bomba - WYGENERUJE nam złoże losowo w zasięgu działania detektora - często
właśnie w wodzie.

Mało tego - spójrzcie jak się kopie na CND - a zobaczycie w jakim kierunku idzie MA.
Tam pewnie 90% to pudła - czyli zapytania odrzucane na wstepie, co najwyżej zliczane
ale w żaden sposób nie obciażające serwera wyliczeniami trafień.
I zobaczycie, że wraz ze zwiększaniem przestrzeni w grze, ilością graczy
- będziemy mieli częściej "no resource". Ale jak już trafimy - to więcej.
W ten sposób nie zwiększa się obciążenia serwerów. Mało tego - zyskuje
się medialny rozgłos wiekszymi HOFami.

Powtórzę się znów - wszystkie systemy generujące "zysk" dla gracza w PE
- czy to hunt, czy to craft czy mining - są bardzo podobne jeśli nie identyczne.
Bez sensu dla górników tworzyć skomplikowany system skoro można to załatwić
gotowym jaki już jest w innych profesjach.

Tak więc "there is no spoon" lub jak kto woli "welcome in real world, Neo" :)

RafiS - sęk w tym, że takim doświadczeniem niczego nie udowodnimy
bo każdy wynik da się dopasować pod obie teorie. Jak coś po tobie trafię
- powiesz, że właśnie nastąpił respawn, jak nie trafię - powiem, że tak samo bym
nie trafił w innym miejscu. Niczego to nie dowiedzie.

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 27 Lut 2006, 19:08 
Novice
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Maj 2005
Ateush , tak otoz moglbym powiedziec ze akurat nastapil respawn, bo wedlug mnie pewne obszary ktorymi objete sa spoty wlasnie dzialaja w ten sposob a mianowicie jelsi zostanie dany obszar wyszczyszczony z dajmy na to 80 % zloz ( i nie koniecznie znalezione te najwieksze ) to obszar ulega zmodyfikowaniu - RESPAWN . Chodzi mi o to ze system nie robi tego co okreslony dajmy na to czas, tylko dynamicznie w kazdym obszarze w zaleznosci od gestosci czesanego rejony , to wlasnie ten obszar ulega szybszym respawnom. Sa obszary , ktore bombarduja dziennie setki ludzi , jak nie tysiace, dlatego tam raz cos wykopiesz a raz nic . Wszystko jest uzaleznione od tego jak zostalo wyczyszczone dane miejsce .

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 28 Lut 2006, 08:52 
Beginner
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Kwiecień 2005
Cytuj:
Wszystko jest uzaleznione od tego jak zostalo wyczyszczone dane miejsce.

Pytam się więc dlaczego po skończeniu się ważności claima, w sytuacji w której nie wydobędę złoża, nie mogę, po ponownym zbombardowaniu tego samego miejsca, jego odnaleźć? Wg Twojej terorii powinno ono tam być, ale go nie ma. Jest tylko wtedy jeśli np. nie postawimy claima po wykryciu złoża i jeszcze raz rzucimy bombkę (złoże jest "na serwerze" tylko" przez określony czas = ważności claima.

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 28 Lut 2006, 11:06 
Administrator
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Marzec 2005
Jeszcze dołożę kamyczek - jak jest wg teorii respawnu z "robot spacecraft'ami" ?
Też się respawnują ? Zależy jak ktoś je "wyczyścił" na danym terenie ?

Są generowane - tak samo jak złoża. Jeden system... do znudzenia, wiem :)

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 28 Lut 2006, 15:21 
Poor
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Styczeń 2006
Respawn zloz istnieje tego jestem pewien jak niczego innego w pe. Jak juz wczesniej pisalem zloza respawnuja sie dynamicznie dlatego moim zdainem teoria Rafisa jest jak najbardziej trafna. Nie ma czegos takiego ze zloza respawnuja sie co kilka godzin w zgory ustalonym czasie, zloza sie respawnuja w zaleznosci od tego ile kopaczy kopie na danym serwerze/spocie i zalezy to od % w jakim zloza zostaly wyczyszczone z serweru/spotu. Podejrzewam ze % nie jest taki sam na wszystkich serwerach tylko jest ustalany na podstawie gatunku zloz jaki tam wystepuje.
Gdy odpalamy bombe wyglada to tak moim zdaniem: nastepuje odpalenie bomby potem sprawdzanie na podstawie skilli, sprzetu, szczescia i bog wie czego jeszcze procentowej szansy na trafeine danego zloza przez gracza i na koniec pojawia sie rezultat w oknie maszynki.
Wiadomo ze w tej chwili skille maja duzy wplyw na to co kopiemy i tak noob nie wykopie zadnych zadkich mineralow gdyz mineraly tak jak Rafsi zauwazyl sa podzielone na levele tak jak bp w crafcie. Dajym na to ze noob idzie kopac w spot gdzie jest belk, cald narc gazz i np alferix. Taki miner jest w stanie wykopac belk (nie na wszystkich glebokosciach) narc i sporadycznie cald. Nastepnie idzie bardziej doswiadczony kopacz z wyzszymi skillami i znajduje wszystkie te mineraly gdyz skille mu pozwalaja na to ze znajdzie alferix a kopiacy noob przed nim nie.
Jesli chodzi i spacecraft zgodze sie ze jest on generowny ale dopiero po odpaleniu bomby gdyz ten spacecraft mozna nazwac zdarzeniem losowym jakby takim bonusem dla kopaczy.
Warlock kilak postwo wczesniej napisalez ze zaczynasz kopac idac z S na N i nic nie znajdujesz nastepnie wracasz i dokladnie tam gdzie kopales i nic nie znajdowales nagele trafiasz. Kolejny dowod na to ze wystepuje takie pojecie jak respawn zloz. W drodze powrotnej wracasz po kilkudziesieciu minutach moze prau godzinach a w tym czasie inni minerzy kopali na tym samym terenie/serwerze/spocie i czyscili go procentowo i nstapil respawn gdyz dany procent zloz zostal wyczyszczony.
Jesli chodzi i claima Warlock to jak sam wiesz zloze mozna znalezc tylko raz. Gdy masz sytuacje ze znajdujesz zloze i nie jestes wstanie wbic claima bo cos cie zabilo lub miales ctd czy wplynol na to jaksi inny czynnik, w tej chwili nastepuje modyfikacja zapisu danego zloza na serwerze o to tylko ze ktos juz go znalazl ale nie wbil claima. Serwer z gory wie jake tam bylo zloze modyfikuje tylko to o zapis ze zloze zostalo wykryte ale claim niewbity.
Idac dalej Ateush uwazasz ze istnieje ten sam sytem do kazdje profesji i tu nawte nie wiesz jak bardzi sie myslsz. Powiedz mi w takim razie po co ma caly czas cos zmienia w sytemach craftu/huntu/miningu? Ano zmienia dlatego iz boi sie o to ze wkoncu stosujac ten sam sytem ktos rozkmini o co chodzi i bedzie wtsanie rozbic bank w pe. Ma dazy do tego by caly sytem byl dynamiczny i nie przewidywalny dla gracza.
Jesli chodzi o hofy one zadza sie innymi prawami, jak sami wiecie hofa mozne tafic kazdy bez wzgeldu na to czy jest nowym graczem czy starym wyjadaczem i bez wzgelud na skille i uzywany sprzet.
Wracajac jeszcze do propozycji Rafisa, jest bardzo ciekawa i mysle ze do zrobienia. Radar ma niebyt duza powierzchnie i mozna zrobci takei doswiadczenie na dwoch rozneych serwerach, malo prawdopodobne wydaje sie byc zeby respawn zloz nastapilw ciagu 10 min bo tyle myle max wystarczy czaus na przekopanie powierzchni jaka jest radar.
Pierwszy kopei Rafis a ty Ateush drogi zaras ponim zobaczymy czy faktycznie masz racje ze zloze generuje sie podczas odpalania bomby i ze nie ma takiego pojecia jak respawn zloz co moim zdaniem jest bledna teoria. Chyba ze sie boisz ze w ten sposob zostanie podwazona Twoja teoria? :) Jesli faktycznie masz racje przynam sie ze nie mialem racji ale wydaje mi sie ze jest to maloprawdopodobne...

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 28 Lut 2006, 16:17 
Amateur
Dołączenie:
Lipiec 2005
ateush jeszcze raz: 100k graczy (liczba wzieta z sufitu byle duża w zamyśle oscylująca wokół wytrzymałości servów), graczy a nie kopaczy! ich też trzeba obsłużyć.

bekony traktuje jak hofa, jest fuksem a nie respawnem to chyba oczywiste.

co do eksperymentu: nie zajmie zbyt dużo czasu a może troszek naświetli, tylko gdzie znajdzie się sponsor :)

Ateush jeśli naprawdę myślisz że złoże jest po prostu generowane to wytłumacz jedną rzecz, czasem ide w tereny nieznane mi dobrze, trafiam na fieldy gdzie jest 15 pustaków z rzedu, myślisz że jest takie prawdopodobieństwo aby nie wygenerowało ani 1 tyki???

IMO wreszcie ciekawa dyskusja odnośnie miningu, ujmijmy to tak: nieważne która opinia/teoria jest prawdziwa, ważne żeby odkryć choć w 50% jak to działa i być tylko 1 krok za MA a nie 10 ;) owocnych żył życzę :D

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 28 Lut 2006, 17:03 
Trained
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Czerwiec 2005
Kaja napisał(a):
Idac dalej Ateush uwazasz ze istnieje ten sam sytem do kazdje profesji i tu nawte nie wiesz jak bardzi sie myslsz. Powiedz mi w takim razie po co ma caly czas cos zmienia w sytemach craftu/huntu/miningu? Ano zmienia dlatego iz boi sie o to ze wkoncu stosujac ten sam sytem ktos rozkmini o co chodzi i bedzie wtsanie rozbic bank w pe. Ma dazy do tego by caly sytem byl dynamiczny i nie przewidywalny dla gracza.

W sumie to co teraz powien tyczy sie tez reszty posta ale głownie tego fragmentu: co tu jest udowodnione? i jak? Wiadomo ze zmieniają.. ale gdzie tu pokazujesz ze nie moze byc 1 systemu? Ja sie bardzo bardzo sklaniam do tej teorii (nie wiem jak z craftem..) ale hunting+mining to 100% to samo. Dowod? Raczej teoretyczny,czym sie rózni podniesienie loota od puszczenia bombki?

I inne pytanie, co tak naprawde uwazacie za RESPAWN złoż? Bo dla mnie jest to pojawienie sie tego samego zloza (rodzaj, zblizona wielkosc) na okreslonym terenie. Czyli? Ano czyli zarowno obie teorie nie dadzą sie w ten sposob udowodnic.

Zwolennik teorii repspawnu powie: no nie bylo złoza - sprobuj za godzine i okazuje sie ze jest złoze. Zwolennik drugiej teori powie: no nie bylo zloza - za godzine okazuje sie ze zloze jest. Wiec to nie jest dobra droga do udawadania czegokolwiek ;)

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 28 Lut 2006, 17:14 
Administrator
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Kwiecień 2005
Respawn jest gdy konkretne złoże odnowi się po konkretnym czasie.

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 28 Lut 2006, 17:41 
Initiated
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Styczeń 2006
HP: 143
Society: DASK
Nick w grze: Lu
Ja już się zupełnie zgubiłem w Waszej dyskucji. Mam tylko 2 proste pytanie :
1. Gdzie
2. Jak
mam kopać żeby zarobić ?
:lol:

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 28 Lut 2006, 17:48 
Administrator
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Marzec 2005
Ja uważam, że takie zdarzenia jak:
- działanie ampów do miningu,
- złoża w wodzie - które tam przecież nie respawnują,
- robot spacecrafty,
potwierdzają fakt generowania zdażenia (złoża, pudła, space crafta, HOFa - nieważne)
w momencie akcji jakÄ… jest odpalenie bomby.

Bądźcie konsekwentni - skoro jest respawn to albo tyczy sie wszystkiego
łącznie z HOFami itd a nie wypisujecie, że space craft inaczej, złoże inaczej itd.
Bo nagle do głupiego miningu robi się kilka systemów do tego każdy działający inaczej.
W ten sposób zarżnąłby się każdy programista.

MA nie zmienia ciągle systemów na nowe aby czegoś nie rozgryźć
- zmianiają na systemy pozwalające obsłużyć np taką powierzchnię gry jak teraz.
Pisałem wcześniej.
A rozkminić je możesz tak samo jak ruletkę - powodzenia.

Chudy - podczas polowania nie trafiasz pustaków ?
Chudy napisał(a):
ateush jeszcze raz: 100k graczy (liczba wzieta z sufitu byle duża w zamyśle oscylująca wokół wytrzymałości servów), graczy a nie kopaczy! ich też trzeba obsłużyć.

Więc jeszcze raz: złoże generuje się w momencie odpalenia bomby,
loot w momencie "lootowania" moba itd a nie w momencie zalogowania.
Gdzie tu obsługa 100k zalogowanych graczy ?

Kaja - przeczytaj moje wcześniejsze posty - pisałem, że w ten sposób się niczego nie udowodni.

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 28 Lut 2006, 18:06 
Amateur
Dołączenie:
Lipiec 2005
Ateush jeszcze raz (lol ile tych razy) przy obciązeniu bliskim max (jakiekolwiek to jest) generowanie na żywo jest dość ryzykowne z uwagi na moc serva.

co do polowania: baaaardzo trudno wyjść na 0 bez glob, w minigu to wcale nie trudne taka moim zdaniem jest różnica.

co do zmiany systemów: konsekwentnie usiłuje napisać że jest coś takiego jak happy hour ( jak w maku :) ) nie wiem jak Wy ale ja siedzę dość długo w PE (godz/24) i momentami jest pucha 2h aby w 20 min zrobić 10 globów (tyczy sie to też bekonów). Nie widzę powodu dla których nie byłoby X róznych systemów, one naprawde nie są zbyt skimplikowane moim zdaniem aby tego nie zdziałać (wystarczy generować ogólną pule, na zasadzie losowania z zadanymi wartościami Y przekładać te systemy, np. 20X 50 ped lub 1X 1k ped)

z innej beczki: jak mnie pamięć nie myli hasło na forum było takie ze amp dodaje w góre do wartości złoża +1, teraz są ampy gen. 3 i konsekwentnie dodają +3? heh chyba coś nie tak z tą ideą, +3 to już bardzo dużo, czysty zysk, idziemy w nasze znane pole, odpalamy 5 bombek aby sprawdzić czy nei przekopane, zakąłdamy ampa i daję +3 do każdego następnego wielce spodziewanego złoza? MA bankrut, coś nie tak z tym ...

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 28 Lut 2006, 18:25 
Poor
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Styczeń 2006
Czytalem wszystkie posty Ateush.
Dla mnie laczenie huntu z miningu nie jest najlepszym pomyslem Posse. Te systemy sa bardzo podoben do siebie aczkolwike sie roznia od siebie. Nie bede sie rozpisywal czym sie roznia bo nie o to chodzi takie dyskusje i tak do niczgeo nie prowadza. Ja kopei odkad zaczolem grac w pe czyli okolo 2,5 roku. Mialem wiele przerw i zmienialem avata ale to nie jest wazne na podstawie mojego doswiadczenia i rozmow z ludzmi wychodze z zalozenia ze cos takiego jak respawn istnieje.
Widze ze i tak nie ma sensu dyskutowac na ten temat bo co miner to inna teoria jedno jest pewne, ma nigdy nei uchylila rabku tajemnicy o sytemie w grze i raczej nigdy tego nie zrobi wiec mozemy sobie tylko gdybac co by bylo gdyby.

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 28 Lut 2006, 18:30 
Novice
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Maj 2005
Moja propozycja do zrobienia testu jest aktualna . potrzebuje tylko 4 osoby ktore beda na krancach czworoboku oraz osobe ktora po mnie przeczesze ten teren . No i sedzia oczywiscie ktory bedzie mogl surowym okiem caly ten experyment obejrzec z boku :)

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 28 Lut 2006, 18:41 
Poor
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Styczeń 2006
Zapomnialbym
Ateush napisales ze ma nie zmienia ciagle systemow na nowe tylko je zmienia by mogly obsluzyc obecny swiat. hmm to powiedz mi w takim razie czemu kilka vu wczesniej noob mogl wykopac kazdy mineral jak znal spot a teraz nie jest w stanie? czy to czasem nie jest zmienienie systemu i to w dużym stopniu???

Ostatnio edytowany przez Kaja, 28 Lut 2006, 20:31, edytowano w sumie 1 raz

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 28 Lut 2006, 18:57 
Administrator
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Marzec 2005
Ale taki eksperyment niczego nie dowiedzie - strata czasu imho :)

Chudy - dokładnie tak działają ampy 03 - dodają +3 do wielkości złoża.
A wcale nie jest to zysk bo wówczas odpalenie jednej bomby to koszt bodajże 5 ped.
To wy upierając się przy respawnie zakładacie generowanie złóż na całej powierzchni
gry - bez potrzeby i zabójcze dla serwera.

Kaja - ja nie twierdzę, że systemu respawnu nie było. Bardzo prawdopodobne, że był.
Właśnie przed tymi zmianami w miningu. Był zbyt skomplikowany i nie radził sobie z obsługą
nowych kontynentów.
I na tym polaga ta rewolucyjna zmiana systemu
i powiązania go z craftem (tak to określiło MA).
Zauważcie różnice po:
- złoża na całej ametherze (nie tylko w LA jak przed zmianą),
- robot spacecrafty,
- ampy w miningu (wg mnie - ich działania nie da się podpiąć pod "respawn"),
- brak złóż w wodzie (tu również "respawn" odpada),
- nie ma żył tak jak kiedyś,
- nowe obszary (CND i specyficzne "kopanie"),
- ogromne HOF'y (generowane przez nowy system - a nie z "respawnu"),
tego wszystkiego nie było by gdyby pozostał "respawn".
A nowy system jest dużo prostrzy, elastyczny - i równie nieprzywidywalny.

Obawiam się, że nie ma eksperymentu którym moglibyśmy udowodnić istnienie
jednego lub drugiego - ale myślę, że przytaczam jasne argumenty
a wybór pozostawiam czytajacym :)
Żeby nie było, ze sam tak sobie bredzę - odsyłam jeszcze raz do linka
który podałem wcześniej - tego nie napisał nowicjusz.

Kaja - wpływ skilli na rodzaj wydobywanych złóż pojawił się właśnie z nowym systemem.
Powinienem dopisać do listy powyżej :)

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 28 Lut 2006, 19:27 
Novice
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Maj 2005
"- nie ma żył tak jak kiedyś,"

Ateush , przykro mi to stwierdzic ale mowie to z calkowita odpowiedzialnoscia. Nie potrafisz kopac . Stwierdzeniem ze nie ma teraz zyl , polozyles mnie na podlodze a tym samym wbiles sobie noz w plecy...Czlowieku ja stawiam po 15 tyczek !!!!!!!!! Nie mam zamiaru uczyc nikogo w grze ani tu na forum, ale zyly sa . Tylko trzeba umiec kopac. A to juz jest inna bajka .

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 28 Lut 2006, 19:38 
Poor
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Styczeń 2006
Mowiac szczeze spadlem z krzesla i musialem sie dlugo zbierac bo jakso nie dochodzilo do mnie Twoje stwierdzenie Ateush: "nie ma zyl tak jak kiedys".
One dalej sa z tym ze inaczej sie je znajduje zyly moga ciagnac sie nawet przez caly land i laczyc jedna w droga ja stawiam po kilak tyczek czasem nawet 12 i wiecje jestem wstanie postwic . Sory za ten tekst teraz ale jesli stwierdzasz ze "nie ma zyl" to ja stwierdzam ze nie umiesz kopac i chyba kazdy doswiadczony miner po takim tekscie by to stwierdzil.

Mialem jeszcze pare uwag dopisac ale musze isc sobie zajarac fajke zeby ochlonac i chyba pojde sie przewietrzyc po twoim stierdzeni na temat zyl i potem moze cos napisze....

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 28 Lut 2006, 19:41 
Qualified
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Czerwiec 2005
Jeszcze zalezy co nazywasz żyłą bo spotkałem się z 3 określeniami żyły:
1. Zyła to kilka tyczek tego samego rodzaju
2. Zyła to kilka tyczek ułożonych w mniej więcej prostej linii
3. Zyła to kilka tyczek ułożonych losowo ale w małym obszarze i nie daleko od siebie

Ja zawsze traktowałem żyłe jako pkt 2.

Jak kupie na avatarku brata to zadko mam wiecej niz 3 tyczki obok siebie (zazwyczaj robie tak ze stawiam bombe w miejscu 1 tyczki i jak cos znajde to suzkam w przeciwnym kierunku do tej 2 znalezionej i stawiam bombe tam gdzie jest 2 tyczka)

no to tyle :D

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 28 Lut 2006, 19:47 
Novice
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Maj 2005
" Byles kiedys w stanach ?
-Nie nie bylem
- Ja tez nie ale znam kogos kto byl "

To mniej wiecej teks z filmu obrazujacy wiedze o kopaniu naszych forumowiczow .

Widze ze coraz wiecej osob powinno zapisac sie na kurs kopania do Silvera ...
Dla nie wtajemniczonych - Silver w UPC prowadzi kursy ( nie wiem czy dalej ale kiedys bylo bardzo duzo kursantow u niego ) ktore by wam naprawde pomogly, sa od poczatkujacego do bardzo zaawansowanych . Koszto to chyba od 150 - 500 ped jesli dobrze pamietam .Aby wiedziec na jaki kurs powinien sie ktos zapisac , wypelnia sie taki formularz z odpowiedziami i z pytaniami . Po zakonczeniu sprawdzasz odpowiedzi i wiesz do jakiej grupy sie zaliczasz .

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 28 Lut 2006, 19:51 
Amateur
Dołączenie:
Lipiec 2005
ateush napisał(a):

Chudy - dokładnie tak działają ampy 03 - dodają +3 do wielkości złoża.
A wcale nie jest to zysk bo wówczas odpalenie jednej bomby to koszt bodajże 5 ped.

5ped ale jak masz pole znane od dawna, na 20 bomb masz 10 mod. koszt -100 ped po Twojej kalkulacji

jednakże: mod + 1=ave+1=medium+1=ample+1=comsiderable=10-16 ped (po starym przeliczniku, teraz consi to ok 25 ped)x10=160 ped nie wliczająć mniejszych złóż typu poor, moim zdaniem ten system całkowice rozwaliłby PE, można wydać 1k-5k na znajdowanie takich pól, a potem tylko czesać korzystając z respawnu lol i bogacić sie na maxa :D

co do żył, dla mnie to znaczy cos o określonym kształcie, generalnie linia prosta, ale znam ludzi którz żyła nazywają coś na kształ litery T, L, S, i nieźle na tym wychodzą.

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 28 Lut 2006, 20:34 
Administrator
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Marzec 2005
Hehe - mogę nie umieć kopać - ważne, że robię to z zyskiem.

Dla mnie to co jest teraz - nie ma nic wspólnego z dawnymi żyłami.
Też stawiam nie raz po 15 tyczek i co z tego ? Jestem w stanie postawić tyczek
ile tylko udźwignę bomb - i na siłę połączę je w żyłe. Zadowolony ?
Kaja - sam piszesz, że inaczej się je znajduje. Ja napisałem, że nie ma tak jak kiedyś.
Miałem na myśli "takich" jak kiedyś - ale naiwnie liczyłem na bystrość czytających.
Gdzie sprzeczność ? Miękko pod krzesłem było ?

RafiS - odsyłasz po nauke do Silvera - ja cały czas tu mówię o jego właśnie teorii.

Chudy - nie musisz mi robić wyliczeń. Powiedzałem ci jak działa taki amp
- znasz takie miejsce jak piszesz - idź i bądź bogaty :)

Zresztą ciągle czepiacie się głupot - albo coś o zmianach w systemie przez MA,
albo o 100k kont, teraz podjarały was żyły - co to ma do rzeczy ?

Napiszcie jasno fachowcy od miningu i respawnu:
- jakim cudem w wodzie znajdujecie złoża skoro MA podało, że ich tam nie ma ?
- jakim cudem działają ampy - skoro złoża sobie leżą (w żyłach) zdefiniowane ?
- jakim cudem siÄ™ "respawnujÄ…" space crafty ?

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 28 Lut 2006, 20:47 
Mediocre
Dołączenie:
Styczeń 2006
HP: 125
Widze ze rozgorzala ostra dyskusja na temat kopania . Wypowiedzialo sie sporo dobrych kopaczy. Pozdowienia dla Kaji ,Chudego,Rafisa.,Atusha.
Kazdy ma prawo do swojej teori. Najbardziej trafna teorie wedlug mnie przedstawil Kaja, moze zamiast respawnu uzyjmy slowa "odnawianie sie zloz",ktore uzaleznione jest od typu <<enmater czy ores>.napewno enmatery odnawiaja sie szybciej. Co do oresow to jest tu pewnien okreslony czas odnowy w zaleznosci dla danego mineralku.
Reset zloz -respawn ma jednak miejsce przy nowy Vu.,ale tylko dla okreslonych miejsc wyznaczonych przez MA ,oczywiscie te miejsca sa losowe i wtedy nastepuje przykra rzecz dla kopaczy zamiana spotow. Czyli ze tam gdzies co bylo teraz juz nic nie ma...
Co do teori generowania zloz przez Atusha.
W twojej teori Atush tez jest sporo racji . W momencie odpalania bomby nastepuje sprawdzanie : czy jest zloze czy go nie ma. Wynik =1 <zloze :0 <brak>. Przyjmijmy ze zloze jest a ty rzucasz bombe.Wynik 1 i nastepuje przeliczanie ... Wielkosc zloza = wszystkie skille +bonusy <,ampy itp> i po przeliczeniu otrzymujemy wynik. w ziemi moze byc jednak wieksze zloze ,ale ty nie majac skila znajdujesz tylko np .Small lysta. A przechodzi tedy druga osoba i znajdzie obok cos wiekszego. poniewaz mial wyszy wynik prawdopodobienstwa i znajdzie Sizable Irona. <<dla przyklad..Niestety pierwszej osobie nie udalo sie znalesc irona ze wzgledu na mniejszy skilll nie odnalazla takiego zloza---znalazla tylko lyst. Dlatego Atush ,ty majac wyzszego skila szedles po jakims kopaczu i znalazles cos ,a on nic. Wyzszy skil pozwala na odnalezienie szerszej gamy mineralkow. <<teoria Rafisa> wszystkie podstawowe mineralki znajdziesz na malym skillu, jednak do tych bardziej nietypowych potzreba juz troche wiecej.

Wiec w kazdej z waszej teori jest duzo prawdy Panowie.

pozdro

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 28 Lut 2006, 20:55 
Green
Dołączenie:
Kwiecień 2005
Society: CzF
heh no i z teoretycznych rozwazan skonczylo sie na "nie umiesz kopac !" lol

1. zloza nie leza w ziemii
2. nie ma respawnu
3. nie ma żył

pozdro :D

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 28 Lut 2006, 21:04 
Administrator
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Marzec 2005
Spadłem z krzesła - s2k - nie umiesz kopać ;)

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 28 Lut 2006, 21:11 
Novice
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Maj 2005
Ateush , to podstawa kazdego rentownego zajecia :) Zysk . Ale jesli mozna to robic lepiej to czemu nie. Zamknijmy temat zszedl z asteroidy na herezje ... Na koniec tylko dopowiem ze to tylko teorie .Ateush , jak i ja mozemy sie myslic , nawet nie zdajac sobei sprawy jak bardzo .

A tak naprawde to sa tylko 2 prawdziwe torie wlasciwa i moja :P

Pozdro dla wszystkich bioracych udzial w tej zagorzalej dyskusji , po co sie spierac, bawmy sie 4fun.

p.s. s2k ad1 . zloza nie leza w ziemi - leza w serwerowni ;) zapisane w pamieci serwerow ;)

ad2. temat sporny bez odpowiedzi.

ad3. zyly sa .

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 28 Lut 2006, 21:18 
Poor
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Styczeń 2006
Widze Ateush ze odsylasz mnie do uwaznego czytania postow a sam tego nie robisz:)

1. Ja sie nie czepiam 100 k kont

2. O spacecrafcie pisalem w mojej dluzszej wypowiedzi pare postow wyzej. wyjatkowo sie powtorze. Spacecraft jest zdarzeniem losowym wygenerowanym juz po odpaleniu bomby, gdy system nie wykryje zadnego zloza ktore mozesz wydobyc na podstawie skilli/sprzetu/ szczescia i dajemy jakiegso X, wtedy dostajesz dodatkowy zut ktorym jest wlasnie spacecraft. Mozna by nazwac ze jest on jakby bonusem dla minerow.

3. Zloza znajdowane w wodzie: Prosta sprawa ma powiedziala ze nie ma zloz w wodzie i tak wlasie jest bo nie da sie tam bomb odpalic poza miejscami gdzie w wodzie mozesz stac. Oni ujeli to ogolnikowo, powiedzieli to co jest im na reke, zawsze tak robia od niepamietnych czasow. Czemu tam sa? Dlatego ze spot w ktorym sa wieksze ilsoci zloz(taki teren nazywa sie spotem) ma swoj obszar. Gdy odpalasz bombe przy brzegu i trafiasz zloze idace do wody znajdujesz zloze ktore miesci sie w danym obszaze spotu.

4. Dzialanie ampow: w momencie odpalenie bomb system analziuje czy nie posiadasz wlasnie takiego atachu i atomatycznie podnosi ci zloze o tyle ile jest wtsanie podniesci ci amp ktorego stosujesz. I tu wlasnie mozemy zaobserwowac dynamike systemu od miningu i na podstawiej tej dynamicznej zmiany mzoan mowic tez o respawnie.

5. Pod krzeslem bylo bardzo miekko

6. Skonczmy ten teamt albo zrobmy nowy topic odnosnie kopania bez zadnych zlosliwosci, jesli jzu byl to odswierzmy. Kazda rada czy spostrzezenie mienerow przyda sie do ulepszenia i poprawnia systemu kopania kazdego z nas

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 28 Lut 2006, 21:37 
Administrator
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Marzec 2005
No chyba nie było złośliwości z mojej strony ? :)

Kaja - oczywiście to o 100k kont nie było do ciebie.

A reszta punktów:

2. Spacecraft - sam twierdzisz, ze jest wygenerowany. Czemu złoże nie może być ?
3. Złoża w wodzie - skoro MA potrafi określić granicę gdzie jest woda (nie można odpalić bomby)
- czemu nie ograniczy "spota" do lądu ? Gdyby były taklie spoty - tak właśnie były by ograniczone.
A tak - sam sobie generujesz trafienie - czesto właśnie w wodzie.
4. Ampy - to o czym piszesz to już właśnie generowanie złoża. A po co istniejące złoża powiększać ?
Nagle robiÄ… siÄ™ 2 systemy - respawn i dodatkowe wyliczanie.
Podsumowując - uważam powyższe za skrajne naciąganie teorii respawnu.
Szkoda, że nie zauważacie jak do tego ładnie pasuje teoria "generowania" złoża.
Załatwia te wszystkie sprawy sprawnie jako jeden system.
Ale trudno -niech każdy zostanie ze woimi przekonaniami :)

Oczywiście tematu nie zamknę - najwyżej dopisze coś w tytule
- w końcu to ciekawa dyskusja :) (a mało takich na forum).

A teraz wracam do rycia na CND (bo kopać nie umiem) :)

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 28 Lut 2006, 21:54 
Novice
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Maj 2005
Ateush ,bo mam juz dosc, idziesz przekopac po mnie teren z 4 swiadkami czy bedziemy dyskutowaca dalej o respawnowaniu sie , albo o losowym generowaniu zloza . Proste. Idziemy czy nie ? Znajdziesz cos po mnie, powiem ze jestes guru od kopania i masz racje, cale PE to zwykla zdrapka w LOTTO . W przeciwnym razie jesli nie wykopiesz za wiele po mnie chce zebys powiedzial tylko ze istnieje mozliwosc istnienia czegos takiego jak respawn zloz, bo dziwne ze kazdy kto zoabczy kopiacego gornika to wypie**la w druga strone - DLACZEGO ????????????????

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 28 Lut 2006, 22:12 
Beginner
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Kwiecień 2005
RafiS napisał(a):
Ateush ,bo mam juz dosc, idziesz przekopac po mnie teren z 4 swiadkami czy bedziemy dyskutowaca dalej o respawnowaniu sie , albo o losowym generowaniu zloza . Proste. Idziemy czy nie ? Znajdziesz cos po mnie, powiem ze jestes guru od kopania i masz racje, cale PE to zwykla zdrapka w LOTTO . W przeciwnym razie jesli nie wykopiesz za wiele po mnie chce zebys powiedzial tylko ze istnieje mozliwosc istnienia czegos takiego jak respawn zloz, bo dziwne ze kazdy kto zoabczy kopiacego gornika to wypie**la w druga strone - DLACZEGO ????????????????

Przecież powiedziałeś, że jeśli nawet by coś znalazł mógłbyś uznać to za fakt, iż nastąpił respawn.

Może tak: Ktoś (nie Ty) rzuci sondę (bo taniej :wink: ), znajdziemy złoże v.poor lub mniejsze. Poczekamy aż zniknie claim. Potem Ty puścisz sondę i zobaczymy czy znajdziejsz to samo złoże. Złoża, wg jednej twierdzeń jednej ze stron, są przypisane do określonego miejsca, gdzie czekają aż się je wydobędzie. Zobaczymy czy rzeczywiście tak jest.

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 28 Lut 2006, 22:19 
Poor
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Styczeń 2006
Warlock z laski swojej czytaj uwaznie posty. Czy ktos ja lub Rafis powiedzielismy ze zloza sa zawsze w tym samym miejscu??? Nie. Nigdy takie okreslenie nie padlo ani odemnie ani od Rafisa. Myslisz pojecia.

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 28 Lut 2006, 22:27 
Administrator
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Marzec 2005
Dajcie spokuj - nie ma szans abyśmy cokolwiek tak udowodnili więc wyluzujcie :)
Tu nie chodzi o to czy ktoś jest guru czy nie umie kopać - ot sobie teoretyzujemy i tyle.
Dobrej nocy :)

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 28 Lut 2006, 22:43 
Qualified
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Czerwiec 2005
W sumie te generowanie złoża podczas puszczania bomby/sondy tez nie jest tak do końca prawdziwe bo jak puszczasz bombe wykryło Ci złoże bierzesz cancel (nie stawiając claima) puszczasz 2 bombe i masz to zloze nadal. A powinno nic nie wykryć lub wykryć inne złoże

temat rzeka nie ma co dalej tu dyskutowac :P

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 28 Lut 2006, 22:46 
Novice
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Maj 2005
Warlock bez urazy , ale nie wiem o czym do mnie rozmawiasz . Znalezione zloze pozostaje juz niezmienionym do czasu wygasniecia jego waznosci . Takie rzeczy elementarne nawet ty powienienes wiedzec . Tak samo osoby ktore mysla ze walna bombe znajda se jakeis sloze a pozniej wywala bombe z ampem i znajda powiekszone - nie tak az MA debilne nie jest , juz widze tabuny ludzi ktorzy wykupuja ampy po 500 % i wszyscy crafterzy, hunterzy i bog wie kto jeszcze by kopal ... myslmy to nie boli .

Ja przy swojej teori zostaje , poniewaz dla mnie najbardziej klarowna , a jestem sklonny nawet do robienia testow ktore moglyby ja obalic albo potwierdzic .Pytanie tylko czy ktos chcialby mi w tym pomoc ... albo mnie pograzyc ;)

P.S. Marciol pokaz mi gdzie jest przycisk cancel . Uzywamy chyba innych toolsow do kopania ... albo innej wersji clienta ;)

Profil Offline
PostWysÅ‚any: 28 Lut 2006, 23:14 
cancelowac mozna ściągajac item z ręki albo zmieniając item 8)

Nie podano
PostWysÅ‚any: 28 Lut 2006, 23:52 
Administrator
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Kwiecień 2005
Kaja napisał(a):
Warlock z laski swojej czytaj uwaznie posty. Czy ktos ja lub Rafis powiedzielismy ze zloza sa zawsze w tym samym miejscu??? Nie. Nigdy takie okreslenie nie padlo ani odemnie ani od Rafisa. Myslisz pojecia.

A teoria respawnów to nie to?

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 01 Mar 2006, 00:23 
Novice
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Maj 2005
CvX! napisał(a):
A teoria respawnów to nie to?

nie to akurat nie to , bo mowa o tym ze nie respawnuja sie w tych samych miejscach a obszarach - obszar czytaj kwadrat 5000x 5000 ( moze byc wiekszy albo i mniejszy )

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 01 Mar 2006, 00:24 
Weak
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Maj 2005
Society: Chłopaki z Ferajny PL
Nick w grze: Futrzak John Rambo Lukas
Moze i ja dodam cos od siebie.

Żyły są. Na cnd też są :P - testowane osobiście.
Def żyły wg mnie: kilka/naście tyczek ułozonych w lini ciągłej, niekoniecznie prostej, złozone z jednego lub wiecej minerału
Kopanie w wodzie: złoza w wodzie są, tak jak były poprzednio, różnica polega na tym, ze nie ma jak ich wykopać, mozna tylko te które są przy brzegu - jak dla mnie szczyt chamstwa, komu przeszkadzało kopanie w wodzie? Podejrzewam o tą zmianę jednego gościa, któremu okopałem calutkę wyspę starając sie nie wchodzić na niebieski opodatkowany teren :P To tak jakby zabronic puszczania bombek na któryms Land Area. Dla MA duzo prosciej bylo zablokować szukarkę w wodzie niz zmieniac rozmieszczenie złóż w wodzie. System nie określa gdzie jest granica wody.
Pomysł żeby pójśc w kilka osób na mining, Pierwsza osoba puszcza bombki, druga puszcza w to samo miejsce - testowałem, 100% no resources dla drugiej osoby.
Respawn jest. Najszybszy na cnd (?).
Spacecraft to taki GSI w miningu - bonus, z reguły go trafiam po wyjątkowo kiepskim kopaniu jako wyrównanie strat.

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 01 Mar 2006, 01:04 
Poor
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Styczeń 2006
Cvx widze ze tez nie pomysales zanim cos napisales LoL. Respawn zloz nie polega na tym ze znajdujesz to samo zloze w tym samym miejscu pisalem wyraznie: respawn nastepuje dynamicznie. Zanjdujesz to samo zloze na tym samym terenie a nie w tym samym miejscu.
To sa dwa rozne pojecia. Ludzie zanim cos napiszecie zastanowcie sie bo rece mi juz opadaja.

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 01 Mar 2006, 07:55 
Beginner
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Kwiecień 2005
Cytuj:
jestem sklonny nawet do robienia testow ktore moglyby ja obalic albo potwierdzic .Pytanie tylko czy ktos chcialby mi w tym pomoc ... albo mnie pograzyc

Pisałem już, że test z kopaniem nie udowodni nic, bo możesz stwierdzić, że nastąpił (akurat w tym momencie) dynamiczny respawn.

Wczoraj specjalnie dwie rundy z bombami zrobiłem po tej samej trasie. Taka sama częstotliwość znajdowania złóż, zarówno tych "pospolitych"(belk), jak i tych bardziej rzadkich (alferix). Można twierdzić, że to dynamiczny respawn albo, że mi test wychodził na generowanie. Whatever, as long as I can effectively (a.b.)use it. :P

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 01 Mar 2006, 08:55 
Green
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Kwiecień 2005
Society: jestem aspoleczny:P
po wywaleniu prwawie 6k bomb, z ampem(103) lub bez na CND moge powiedziec tyle:
-nie jest tam dobrze ale nie ma inego lepszego mejsca na razie,
-żyły- czyli zloza, bomba po bombie-sa, nawet te mocniejsze 2 razy great mi sie zdarzylo,
-moj strzal to ze respawn trwa okolo 50-60 min bo w takich odstepach dalo sie zauwazyc wzrost "znajdywalnosci"

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 01 Mar 2006, 09:39 
Novice
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Kwiecień 2005
HP: 125
Hej :)

Trochę namieszam ale na spacecraft można "wleźć" bez odpalenia sondy ... po prostu stoi sobie i łazi dookoła niego drona... przytrafiło się to Miśkowi trochę czasu temu ... więc nie musi być generowany (może teraz jest inaczej).

Z moich skromnych doświadczeń (jestem n00b) zgadzam się z Atim. Co gorsza... mam wrażenie, iż przepustowość łącza (nie chodzi o to jakie wykupiliśmy tylko jakość połączenia z serwerem MA) ma znaczenie i jeżeli jest problem z opóźnieniem w odpowiedzi systemu czy coś przyznać, dostajemy z automatu "pudło".

Pozdrawiam,

PioHaw

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 01 Mar 2006, 10:51 
Administrator
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Marzec 2005
Pio - spacecraft jest bo ktoś go wcześniej wygenerował :) A znaleźć może każdy.

Trafienie dwóch greatów koło siebie to taki dowód na żyły jak dwa globale w crafcie lub huncie po sobie.
Złoże raz trafiasz raz nie - chcesz ciągnij sobie linie między claimami.
Na upartego można zacząć sobie figurki z claimów układać lub wizerunek Marco ;)

Futrzak - złóż w wodzie nie ma. Tak oficjalnie podało MA - i nie ma powodu aby im nie wierzyć.
Naiwnie jest myśleć, że one tam ciągle sobie respawnują (zapychając serwery) tylko wredne
MA nie pozwala nam tam kopać :)

Proponuję taki "mentalny" eksperyment dla zwolenników respawnu: pokopcie przez jeden dzień
tak jakby reaspawnu nie było (wiem, ze trudno się zmusić). Nie zważajcie, że ktoś
wam przed nosem przerył teren (wpieniam tak ludzi na CND znajdując zaraz po nich
- pieklą się czemu oni tego nie znaleźli skoro przed chwilą sonde tam zapuścili).
Zobaczycie, że złoże się trafi nawet w centrum Hadesheim (co się nie zdażało przed
zmianami w miningu). Zobaczycie, że da się kopać równie efektywnie co z wiarą w respawn :)

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 01 Mar 2006, 11:12 
Poor
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Styczeń 2006
Ja juz odpowiedzialem na sporo pytan odnosnie respawnu ale ty Ateush nie odpowiedziales mi jeszcze na kilka waznych pytan ktore by teorie generowania zloz potwierdzily lub minimalnie chociaz przyblizyly do prawdziwej.

1. Dlaczego jest tak ze jak ide np na calypso lub ametchere ( nie mowie o steroidzie) kopac to nieraz mam 30 do 40 bomb nie wypalow? przecierz jakby zloza byly generowane to malo prawdopodobne byloby nie wygenerowac choc jedengo do dwoch zloz na tyle bomb.

2. Dlaczego jest tak ze jak wejde w spot to czasem trafiam 10 na 10 bomb? przecierz jakby bylo generowanie zloz prawdopodobientsow trafienia 10 na 10 bomb na malym obszaze jest bardzo malo prawdopodobne a zdarza mi sie czetso jak spot jets pelny.

3. Jezeli zloza sa generwoane to po co kazdy miner lazi po wszystkich kontynentach w najbardziej niedostepne miejsca zamiast stanac sobie np pod tp w jc i napierdzielac bomabmi jedna za droga najlepiej na atocliku ??

4. Jesli zloza sa generowane to pojecie spotow raczej by odpadalo a sam go uzywasz. Pozatym na ametcherze mozna zaobserwowac pielgrzymki minerwo w kilka miejsc

5. Dlaczego jesli kazdy miner zobaczy ze ktos jzu kopal na danym spocie to idzie w przeciwnym kierunki i zmienia miejsce albo teleportuje sie na inny serwer??

Dla mnie wsyztskei te odpowiediz sa jasne jesli bierzesz pod uwage respawn zloz ale zupelnie nie jasne jeli brac pod uwage generowanie zloz.

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 01 Mar 2006, 11:36 
Beginner
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Kwiecień 2005
Ad. 1 i 2. Nie wiem jak inni, ale sytuacje takie już nieraz spotykałem jeśli chodzi o hunt, czyli długo nic lub ciągle coś. Nic nowego w tej kwestii.
Ad. 3 Pisałem już - z tych samych powodów dla których chcąc zlootować lesser tp chip nie będziesz rozwalał combibo przy PA, tylko pójdziesz w okolice Twin lub Hades. Jak podawał już ateush w cytacie: trzeba się przemieszczać.
Ad. 4 Poszukiwanie konkretnego minerału przypisanego do określonego serwera - analogicznie jest z mobami.
Ad. 5 Miałem taką sytację. Miner zapytał się mnie skąd przychodzę (on sam szedł chyba z W). Jak mu odpowiedziałem, to stwierdził, że nie chce przeszkadzać i pójdzie w inną stronę. Ja mu na to "it really doesn't matter", ale poszedł swoją drogą. Ja poszedłem dokładnie szlakiem z którego on przyszedł i źle na tym nie wyszedłem.

Czy z tymi złożami pod wodą, to MA nie stwierdziło tylko, że nie można, będąc w wodzie, bomby/sondy odpalić?

Cytuj:
Zobaczycie, że złoże się trafi nawet w centrum Hadesheim

Nie było to przypadkiem już kiedyś potwiedzone? Chyba jakiś fuksiarz miał hofa w JC (złoże gold jeśli dobrze pamiętam to było)?
Ja max. narazie przy jednym ze słupków JC miałem large lyst.

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 01 Mar 2006, 11:45 
Poor
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Styczeń 2006
Kolejne wymijajace odpowiedzi nic konkretnego, o niczym to nie swiadczy a ja czekam na kolejen odpowiedzi ludzi bedacych za teoria generowania zloz.

btw hunt a mining to sa dwie rozne bajki poruwnujac je do siebie i mowiac o identycznym systemie trzeba byc niespelna rozumu.

w huncie looty sa generowane zgadza sie w miningu zloze z cala pewnoscia nie.

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 01 Mar 2006, 11:51 
Green
Dołączenie:
Kwiecień 2005
Co do żył, kiedys, dawno temu (jak jeszcze byly zyly) postawilem z 50-60 tyczek mniej wiecej w lini prostej, i to byla żyła, a nie teraz jakies biedne 5 tyczek ustwionych jakos tam nazywa sie zyla. Biegniesz w lini prostej to nie ma innego wyjscia, tyczki musza tez byc mniej wiecej w lini prostej. Gorzej jak sa wkolo duze moby i trzeba je omijac, wtedy zaczynaja sie zyly w T K Q B Z lol. Jak sie nie da ulozyc z tyczek literki to mozna zwalic na przekopane. Jezeli to rozumiecie przez zyly to wtedy tak, istnieja,mi sie najczesciej ukladaja w literki BULLSHIT(a wam?;p), ale nie maja nic wspolnego z tymi zylami ktore byly kiedys.

[ Dodano: Sro 01 Mar, 2006 12:05 ]
hunt i mining to bardzo podobne bajki ;p

Kaja

spoty sa bo na kazdym serwerze jest ustowione prawdopodobienstwo trafienia zloza , dodatkowo co jakis czas na danym serwerze masz bonus na + a na innym na -, i to sie zmienia dynamiczne(dla huntu przeciez jest tak samo, czasami moby daja a czasami nie)
to jest odpowiedz na 1,2,4

ad 3, wlasnie w poszukiwaniu tych dobrych serwerow

ad5 coraz mniej osob tak robi(ja juz od jakiegos czasu nie zwracam uwagi na innych minerow)

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 01 Mar 2006, 12:13 
Beginner
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Kwiecień 2005
Nie wiem co było niekonktretnego, szczególnie w ad.3 i ad.5 (geez przecież biegnę po terenie, który został przekopany - mało konkretne? :roll: ), które jak widzę popiera doświadczony miner.

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 01 Mar 2006, 12:45 
Novice
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Maj 2005
Ja wszystko zrozmiem ze mozna kopac teren po przekopanym spocie, tylko dlaczego nikt nie chce mi tego udowodnic ...Dlaczego nikt nie chce sie poddac eksperymentowi ? Panowie prawicie wspaniale teorie ale nei chcecie je poprzec dowodami i wiarygodnym testem. I nie bede mowil ze akurat nastapil respawn . Mozecie mi wierzyc , dajcie tylko kogos kto to po mnie przeczesze . Nie ma chetnych ... oczywiscie, bo po co marnowac kase skoro wszyccy wiemy ze szanse na znalezienie tam czegokolwiek beda baaaaardzo male .

Pozdrawiam w oczekiwaniu na chetnego do eksperymentu .

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 01 Mar 2006, 12:48 
Administrator
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Marzec 2005
Kaja napisał(a):
1. Dlaczego jest tak ze jak ide np na calypso lub ametchere ( nie mowie o steroidzie) kopac to nieraz mam 30 do 40 bomb nie wypalow? przecierz jakby zloza byly generowane to malo prawdopodobne byloby nie wygenerowac choc jedengo do dwoch zloz na tyle bomb.
2. Dlaczego jest tak ze jak wejde w spot to czasem trafiam 10 na 10 bomb? przecierz jakby bylo generowanie zloz prawdopodobientsow trafienia 10 na 10 bomb na malym obszaze jest bardzo malo prawdopodobne a zdarza mi sie czetso jak spot jets pelny.

Tu juz mówimy o prawdopodobieństwie jakie jest potrzebne do wygenerowania złoża.
Zapewniam cię, że po takich 50 pudłach - trafisz w końcu na jedno większe lub kilka mniejszych które to zrekompensują przynajmniej w 50%.
Nie zauważasz tego na CND ? Tam często jest 40 pustych - i nagle jedno złoże "wyrównujące".
To wszystko jest generowane dynamicznie - na żywo - tak jak loot pool w huncie.
W zależności od poczynań innych graczy i w powiązaniu z innymi systemami gry (craft).
Przecież nie napisałem nigdzie, że skoro sie generują - to na zmiane - raz pudło raz trafienie.

Kaja napisał(a):
3. Jezeli zloza sa generwoane to po co kazdy miner lazi po wszystkich kontynentach w najbardziej niedostepne miejsca zamiast stanac sobie np pod tp w jc i napierdzielac bomabmi jedna za droga najlepiej na atocliku ??

A mówisz, że czytałeś moje wcześniejsze posty...

Kaja napisał(a):
4. Jesli zloza sa generowane to pojecie spotow raczej by odpadalo a sam go uzywasz. Pozatym na ametcherze mozna zaobserwowac pielgrzymki minerwo w kilka miejsc

Złoża są generowane na podstawie obszaru (spota jak chcesz czy serwera) w jakim się znajdujesz. Do różnych obszarów są przypisane różne złoża - i na tej podstawie generowane. Dla tego w określonych landach można trafić frigulit a w innych co innego.
Nigdzie nie napisałem, że wszędzie można trafić każdy rodzaj złoża.

Kaja napisał(a):
5. Dlaczego jesli kazdy miner zobaczy ze ktos jzu kopal na danym spocie to idzie w przeciwnym kierunki i zmienia miejsce albo teleportuje sie na inny serwer??

Nie każdy - ja i s2k tak nie robimy. A czemu tak robią ? Ich zapytaj - pewnie siła przyzwyczajenia.

Kaja napisał(a):
Dla mnie wsyztskei te odpowiediz sa jasne jesli bierzesz pod uwage respawn zloz ale zupelnie nie jasne jeli brac pod uwage generowanie zloz.

A dla mnie odwrotnie :)
A juz zupełnie nie do wytłumaczenia "respawnem" jest to co pisałem wcześniej
- ampy, spacecrafty, złoża w wodzie i jeszcze coś dołożę: :)
Pamietacie jak nie było Hogglo i Deathifier je odtworzył ? Skąd wziął fragmenty hogglo do DNA ?
Ludzie je wykopali ! Czyli był respawn fragmentów hogglo ? Nie - MA wrzuciła te elementy
do loot pool miningu obok takich rzeczy jak złoża, spacecrafty itp. Bo nowy system
generowania na to pozwala - stary z "respawnem" nie.

I w końcu niby czym była ta zupełna zmiana miningu - skoro wg "respawnistów" nic się
nie zmieniło ?

Edit: RafiS - czemu ? Bo jak sam wcześniej przyznałeś - taki test niczego nie udowodni :)
I równie dobrze będzie pasował pod obie teorie (po raz który sie powtarzam?)

Na koniec polecam ponowne i spokojne przeczytanie tego cytatu który dałem na wstępie
(autora do którego RafiS odsyła po nauki):
Silver Di Avlo napisał(a):
The general theory of fields still stands. But mostly everything else goes away with this theory. Location or relocation still stands, but not in the way it was looked upon earlier. There is no pre-set location with this theory. (Some testing still to do with this.) Location works nothing more than temporary.
This theory runs out of the notion that there is no need for location. There is a default setup, decided by the fields and the overall output level. Everything else is a setup between the avatar, skills, stats, clientside-scripts, loot-servers, and the rebalancing nature of the client/server-side.
This means that you can actually go out wherever you want. And just bomb as much as you want, with some restrictions (you need to move). OF course you have to USE the bombs, meaning you cannot stand on one place, that would be to throw away them. The general rebalancing level should be about 50% of the amount you have lost in TT-value. So if you have lost more than 50% of what you normally would have gained with lets say 1000 peds, you will most likely get a "correcting" hof, to make up for your loss. I hope its clear that its not just 1000 PEDs, its actively used PEDs.
What you find and how much is thus a mere reflection on the general output level, what skills you have, and how much you have lost - note this means that you actually can generate a large ATH. Its just a balancing between all the players. But this is not very normal, its more to be seen as luck.

P.S. Tak tytułem zakończenia z mojej strony :)
- dajcie sobie spokuj z "rozkminianiem" jak działa PE :) - dla mnie to loteria.
A takie główkowanie i tak do niczego nie doprowadzi, marnuje się czas na pisanie
zamiast pożytkować go w PE. Pozdrawiam wszystkich i spróbuje się odciągnąć od tego tematu :)

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 01 Mar 2006, 15:48 
Qualified
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Czerwiec 2005
Co do tego kopania po kimÅ›:

Jeżeli ktoś ma duże skille (np. s2k, RafiS i inni nasi uberzy ^^) to w sumienie ma co się obawiać ze nic nie znajdzie bo zawsze są złoża dla tych ktorzy mają większe skille (czyt złoże jest na większej głębokości)

Miner ze skillami srednimi tez cos moze znalesc bo w koncu ten kto kopal przed nim moze ominąć pare złóż.

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 01 Mar 2006, 17:28 
Green
Dołączenie:
Czerwiec 2005
ja nie mam teorii co do miningu, dlatego z checia bym zobaczyl taki test. mysle ze zajmie chwilke i mozna go powtorzyc na paru serwerach, lub chociaz przesunac sie o 1km, by wykluczyc zjawisko "respawnu" w dobrym momencie.

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 01 Mar 2006, 17:34 
Amateur
Dołączenie:
Lipiec 2005
no to tylko pozostaje Ateushowi podjąć rękawicę :)

ustalce czas i miejsce, z chęcią zobaczę, moge kopać jako trzeci po was 2.

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 01 Mar 2006, 18:45 
Green
Dołączenie:
Czerwiec 2005
interesowalo mnie zawsze, czy jedno zloze (przy zalozeniu, ze siedza w ziemii) moga znalezc 2 osoby (bez stawiania claima - 1 osoba znajduje zloze na detectorze, 2ga stawia probe'a w miejscu w ktorym powinno byc zloze). jak by nie bylo, mozna to podpiac niestety pod obie teorie

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 01 Mar 2006, 18:59 
Trained
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Czerwiec 2005
Najśmiejszniejsze jest to, ze Kaja ktora zarzuca innym głupote (i to ciągle! co jest strasznie irtyujace) i brak czytania ze zrozumieniem sama nie doczytuje wszystkiego. I nikt do jasnej cholery nie ma tu obrazać kogokolwiek bo zamke caly ten topic.

A zreszta Ateush juz opisal na ten post wiec nie bede tego powtarzał. W huntingu tez masz 10-20 no loot a mozesz miec 10 z rzedu po 5 ped (troszke przesada) .. nie raz mi sie trafilo. Albo 2x GSI z rzędu.

A taki test nic nie udowodni bo trzeba by takich testow zrobic bardzo dużo zeby o czymkolwiek moc rozmawiać.

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 01 Mar 2006, 19:12 
Novice
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Maj 2005
1 test i wysatrczyloby w zupelnosci zeby miec namiastke tego calego systemu , takie wlasnie doswiadczenie rozwieje pewne watpliwosci, ale niektorzy wola sie rozpisywac, nizeli przejsc do czynow .

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 01 Mar 2006, 19:53 
Poor
Dołączenie:
Styczeń 2006
HP: 139
Society: The 3-Toed Sloths
Nick w grze: Mark Zeyo ZET
Hellutek napisał :
"interesowalo mnie zawsze, czy jedno zloze (przy zalozeniu, ze siedza w ziemii) moga znalezc 2 osoby (bez stawiania claima - 1 osoba znajduje zloze na detectorze, 2ga stawia probe'a w miejscu w ktorym powinno byc zloze). jak by nie bylo, mozna to podpiac niestety pod obie teorie"

Raz się zdarzyła taka sytuacja , pomagałem kumplowi w odkrywaniu nowych TP i biegaliśmy razem po Eudorii w teamie, trochę zabijając moby , trochę kopiąc. Raz odpaliliśmy bomby jednocześnie (nie było to zamierzone :D ) biegnąc według radaru (obydwaj z innego kierunku) spotkaliśmy się przy Claimie (mój kumpel był po prostu bliżej i szybciej udało mu się postawić claima).

Pojawił się komunikat : "This resource is inaccesible and can't be excavated"

załaczam obrazek :D

Image

Wniosek ?
Trafiliśmy to samo złoże , czyli ono musiało "siedzieć" w ziemi i czekać aż ktoś je wydobędzie. On trafił bodajże III-IV blausa , nie wiem co ja bym trafił , prawdopodobnie to samo :D .

PS. Mój kumpel ma znikome skile w minningu , ja z kolei 1400 minning, 980 prosp, 850 surv.

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 01 Mar 2006, 20:14 
Amateur
Dołączenie:
Lipiec 2005
tak, kilka razy miałem tak gdy kopałem ze znajomym, 2 osoby znajduą to samo złóżę, jak znam życiu Ateush napisze że zostało raz wygenerowane ;), drugi sie po prostu podpiął. ja optuję za tym że jednak siedziało grzecznie w glebie i czekało na findera :)

acha, trafił by na pewno to samo, (no 99%) poniważ pisałem temu znajomemu na chacie słowa mam hofa, on odpalał bombe i zanim postawiłem tyczkę i wyskoczył komunikat o hofie on juz mi pisał że np gratz, signi itp.

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 01 Mar 2006, 20:22 
Administrator
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Marzec 2005
Ależ drodzy moi - róbcie taki test. Ja nie mam na to czasu.
I oczywiście zaakceptuje wynik - jaki by nie był. Bo niczego on nie udowodni :)
Ja już dosyć straciłem czasu na ten temat...
Powodzenia ! :)

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 01 Mar 2006, 20:39 
Initiated
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Listopad 2005
Ja bardzo chętnie piszę się na taki (mały finansowo - finansowanie i zyski 50/50) test. :)

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 01 Mar 2006, 20:50 
Poor
Dołączenie:
Wrzesień 2005
Society: Koalicja Polska
Nick w grze: roboking
prawdopodobnie looty tez sa zwiazane z pozycja w terenie duzo biegam po bagnach w okolo antlantis z opalo ( male looty :) ale stale ) i zauwazylem a gram juz kilka miesiecy ze sa takie miejsca gdzie istnieje wieksze prawdopodobienstwo ze cos wyskoczy - umozliwia mi to spokojne wegetowanie na poziomie +-0 przy 100ped na polowanko - ze wzgledu na okres "odrastania" mobow takie polowanka przeciagaja sie w czasie :) i co ciekawe nie zmienia sie to po vu ( jedyne zmiany to wysokosc i czestotliwosc trafien loot-a )

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 01 Mar 2006, 20:59 
Amateur
Dołączenie:
Lipiec 2005
ateush napisał(a):

:?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: Straciłeś? nic nie zyskałeś??? dziwne to jak dla mnie, ale oks, GL

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 01 Mar 2006, 22:12 
Administrator
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Kwiecień 2005
Chudy napisał(a):
tak, kilka razy miałem tak gdy kopałem ze znajomym, 2 osoby znajduą to samo złóżę, jak znam życiu Ateush napisze że zostało raz wygenerowane ;), drugi sie po prostu podpiął. ja optuję za tym że jednak siedziało grzecznie w glebie i czekało na findera :)

Gdyby czekało to po np. godzinie od anulowania claima też by tam leżało.

Chudy napisał(a):
ateush napisał(a):

Straciłeś? nic nie zyskałeś??? dziwne to jak dla mnie, ale oks, GL

lol, a co tu można było zyskać? Do żadnych nowych wniosków i tak nie doszliśmy. :)

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 01 Mar 2006, 22:35 
Administrator
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Marzec 2005
Chudy napisał(a):
:?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: Straciłeś? nic nie zyskałeś??? dziwne to jak dla mnie, ale oks, GL

LOL - Chudy :lol:
Zyskałem. Dowiedziałem się, że razem z s2k (w przeciwieństwie do ciebie) nie umiem kopać.

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 01 Mar 2006, 23:18 
Mediocre
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Czerwiec 2005
Society: Sterling & Moss
Nick w grze: Lunar_PL
A ja tam i tak cały czas jestem przekonany że ten system (PE) jest zbudowany po to żeby wielu traciło i kilku zyskiwało. Po co wam wiedzieć czy jest respawn czy loteria ? Najważniejsze żebyście mieli kupę szczęścia i rozumu (czego wam zresztą życzę) żeby nie wywalić ostatniej kasy na mining hunting czy cokolwiek innego... tylko odpowiednio gospodarowac kasą.

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 01 Mar 2006, 23:27 
Novice
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Maj 2005
Ateush stwierdzajac oficjalnie ze nie ma zyl , to albo faktycznie nie potrafisz kopac, albo umyslnie chcecie forumowiczow tego portalu wprowadzic w blad, bo zyly sa, dochodzace do 15 trafien ustawionych w okreslonych ciagach. tzreba wiedziec jak to zrobic nic wiecej.

Nie docinajmy sobie juz ze sie dowiedzieslicie razem z s2k ze nie umeicie kopac, bo to zalatuje ostrym sarkazmem. Powiedzialem to wylacznie w twoim kierunku po twoim stwierdzeniu ze nie ma zyl - to tyle.

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 02 Mar 2006, 00:16 
Poor
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Styczeń 2006
Hehehe Posse znam cie juz tyle czasu ze pamietam czays jak jeszcze bujales sie w Black Angel i ze zawsze byles hunterem a nie minerem, wiec nie masz za durzego pojecia o miningu, nie mowie ze ja wiem wszystko bo tak nie jest gdybym wiedzial chodz 50% to bylbym juz dawno zarobioney minujac:)

Staram sie czytac uwaznie posty czasem moze mi cos umknie ale nie lubie glupich wypowiedzi, a zwlaszcza wkurzaja mnie wypowiedzi ludzi ktorzy nie maja nic wspolnego z miningiem bo traktuja go jako oderwanie sie od innych profesji

Najlepiej zamknijcie temat bo dyskusja zaczyna przeradzac sie w zlosliwosc..

Juz sie wiecej nie wypowiem na temtat w tym topicu, szkoda czasu, zwlaszcza ze ten topic mial byc pomoca dla innych graczy a przrodzil sie w bitwe

Profil Offline
PostWysÅ‚any: 02 Mar 2006, 00:39 
no to niech ci co mają wysokie skille i wiedza jak kopać, napisza poradnik albo mały FAQ dla kopiących, oraz chcących zmierzyć się z tą profesją :P

Nie podano
PostWysÅ‚any: 02 Mar 2006, 08:40 
Trained
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Czerwiec 2005
Kaja napisał(a):
Hehehe Posse znam cie juz tyle czasu ze pamietam czays jak jeszcze bujales sie w Black Angel i ze zawsze byles hunterem a nie minerem, wiec nie masz za dużego pojecia o miningu

Słusznie nie mam duzego pojęcia, ale wiem co sie w swiecie PE dzieje. Zresztą ja sie tej dyskusji nie wypowiadam za bardzo, staram sie jedynie zeby obie strony staraly sie udowodnic swoją racje i tyle, bez obrażania innych.

Problem tej dyskusji jak i wielu innych polega na złym definowaniu pojęc. Zyła jak dla mnie to jest ten sam minerał i w lini prostej (a nie ciągłej ;) bo tak to zawsze mozna zrobić), jezeli w tym pojeciu RafiS znajdujesz 15 tyczek to gratz, zreszta sam powiedziales ze uber miner znajdzie wiecej złoz (bo dochdzą mu tez te mniej popularne). Wczoraj znalazlem 4 zloza na (dosłownie) wierzcholkach kwadratu (3x VI i III) czy to jest żyła? Chyba nie..

Spot to z ang. miejsce i nie koniecznie musi oznaczac miejsca z czymkolwiek

Ps. w black angels to ja nigdy nie bylem (chyba:))

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 02 Mar 2006, 09:36 
Administrator
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Marzec 2005
RafiS napisał(a):
Ateush stwierdzajac oficjalnie ze nie ma zyl , to albo faktycznie nie potrafisz kopac, albo umyslnie chcecie forumowiczow tego portalu wprowadzic w blad, bo zyly sa, dochodzace do 15 trafien ustawionych w okreslonych ciagach. tzreba wiedziec jak to zrobic nic wiecej.
Nie docinajmy sobie juz ze sie dowiedzieslicie razem z s2k ze nie umeicie kopac, bo to zalatuje ostrym sarkazmem. Powiedzialem to wylacznie w twoim kierunku po twoim stwierdzeniu ze nie ma zyl - to tyle.

s2k napisał(a):
1. zloza nie leza w ziemii
2. nie ma respawnu
3. nie ma żył

I teraz wytłumacz czemu powiedziałeś to wyłącznie w moim kierunku i czym to zalatuje ?
Bo dla mnie czymś grubszym niż sarkazm.
Powyższe daje mi prawo do stwierdzenia, że uważasz mnie i s2k za nie umiejących kopać.
To nie jest sarkazm - to jasno wynika z twoich wypowiedzi.
Przy twojej "całkowitej odpowiedzialności" - nie spodziewam się konsekwencji
w twoich stwierdzeniach.

Jak powiem coś ja - to wielceszanowni kopacze ortodoksi spadają z krzeseł
i stwierdzają, że nie umiem kopać. Jak powie to samo s2k - pomija się milczeniem.
Ale przecież wy wiecie lepiej od samego MA jak to działa :)
Życzę fury respawnów w żyłach prostych i żadnych kopaczy poza wami.

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 02 Mar 2006, 10:53 
Green
Dołączenie:
Kwiecień 2005
heh nie ma sie czym przejmowac, to ze nie umiemy kopac tylko zwieksza nasze szanse na ath, bo przeciez tylko nooby dostaja ath w miningu :D:D

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 02 Mar 2006, 18:36 
Amateur
Dołączenie:
Lipiec 2005
CvX! napisał(a):
[
Gdyby czekało to po np. godzinie od anulowania claima też by tam leżało.

niby czemu? przecież zostało znalezione a że nie wykopane, Twój pech :P

Chudy napisał(a):
ateush napisał(a):

Straciłeś? nic nie zyskałeś??? dziwne to jak dla mnie, ale oks, GL

lol, a co tu można było zyskać? Do żadnych nowych wniosków i tak nie doszliśmy. :)[/quote]

może do wniosków nie, alełepetyna popracowała lol

ateush napisał(a):
Chudy napisał(a):

LOL - Chudy :lol:
Zyskałem. Dowiedziałem się, że razem z s2k (w przeciwieństwie do ciebie) nie umiem kopać.

lol pisałeś o dokładnym czytaniu postów, jakoś nie przypominam sobie abym pisał że nie umiecie kopać :)

moze faktycznie zakończmy dyskusję, opinie coraz bardziej wojownicze heh. Postaram sie dość do porozumienia z Rafisem i przeprowadzę z nim test, wynik i opinię zaprezentuje na forum. Pozdro.

Profil Offline

WyÅ›wietl posty z poprzednich:  Sortuj wedÅ‚ug  

Odpowiedz

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 13 gości

Panel
Skocz do: