Odpowiedz
Autor Wiadomość
Nie podano
PostWysłany: 04 Lut 2006, 10:01 
Able
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Kwiecień 2005
HP: 0
Nick w grze: Harddy DUCH Cooldice
APEL DO n00bów

Ostatnimi czasy dużo nowych graczy często mnie zagaduje, tematu rozmów są różne, proszą o pomoc, o radę ... Spotykam się z różnymi sytuacjami i poziomem doświadczenia no i wiedzą o PE, mechanice gry itp. jednak w wielu przypadkach jestem załamany stanem rzeczy, aż ręce opadają i żal ściska ... zatem, PROSZĘ wszystkich aby napisać NOWYM listę spraw KTÓRYCH NIE MAJĄ ROBIĆ NA POCZĄTKU ! ! ! takiej listy jeszcze nie było, proszę o mądre wypowiedzi.

Oto czego N00B nie POWINIEN robić na początku gry :

1. jeśli trafiłeś najpierw na nasze forum to NIE ZACZYNAJ GRANIA zanim nie przeczytasz działu PORADNIKI i POMOC

2. NIE graj zanim nie zapoznasz się z TURTORIALAMI w grze, szkoda twoich nerwów i osób które będziesz pytać o banały

3. NIC NIE RÓB zanim nie znajdziesz MENTORA, jak polecą ci skile i już nie będziesz mógł mieć mentora to szlag Cię trafi bo postać zmarnujesz i czas jaki już grałeś !! pamiętaj, bez mentora masz szanse na grę równe 0%

4. NIE zakładaj z kolegami NOWEGO socka na początku przygody z PE !!! to jeden z największych błędów nowych GRACZY, jakaś grupa kolegów nowych w PE postanawia sobie socek założyć i co??? Lipa totalna !!! jak chcecie się uczyć i zdobywać doświadczenie jak będziecie się kisić w n00bowskim sosie ?? co to za socek bez przewodnika i osoby która w szybki i skuteczny sposób pomoże i napisze na socczacie !! zamiast zakładać nowy NIC NIE ZNACZĄCY noobowski socek poszukajcie dobrego szanowanego POLSKIEGO (tak, POLSKIEGO a nie zagranicznego) socka który was przyjmie, wiem że jest sporo takich które przyjmują nowych też w sensie n00bów.

.
.
.

Tym tekstem mogę kogoś obrazić i narazić się na lincz, ale kit z tym, ostre słowa przemawiają najlepiej.

!! N00BIE nie bądź GŁUPI i słuchaj się STARSZYCH !!

Ostatnio edytowany przez HduchC 04 Lut 2006, 22:44, edytowano w sumie 2 razy

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 04 Lut 2006, 10:06 
Administrator
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Kwiecień 2005
HP: 130
Society: Poltropia
Nick w grze: Jarek CvX Cvoxs
Dobrze mówi! Dać mu wódki! ... ? Może nie wódki, ale chociaż przykleję temat. :wink:

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 04 Lut 2006, 10:31 
Qualified
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Czerwiec 2005
Society: Chłopaki z Ferajny (dobra ekipa!)
Nick w grze: The Sundance Kid
Wszystko dobrze ale ogolnie noob to osoba ktora własnie to robi. Poprawny nowy gracz nazywa się newbie :P

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 04 Lut 2006, 10:31 
Weak
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Kwiecień 2005
Nick w grze: Baku Fazi Fazulec
wszystko sie zgadza :) tylko mysle ze z tym jest troche przesadzone:
Cytuj:
...pamiętaj, bez mentora masz szanse na grę równe 0%

wczesniej nie bylo opcji mentor - uczen i jakos dalismy sobie rade z gra :D

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 04 Lut 2006, 10:54 
Poor
Dołączenie:
Styczeń 2006
HP: 102
Society: Fox Hunt
Nick w grze: JinX
Tu Fazzi ma racje...Ale prawda jest taka ze jak sie komus nie nasra na glowe to nie zrozumie :)

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 04 Lut 2006, 10:58 
Green
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Czerwiec 2005
HP: 92
Society: 3lancer
Nick w grze: loading...
ja tam nie mam mentor i jakos mi sie wiedzie (czyt. 1 generic :P w całej grze)

i jak mówił Marciol

Noob to osoba nowa która jest w dodatku upierdliwa i zrzędliwa.
newbie to osoba nowa która słucha innych i pragnie się czegoś nauczyć

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 04 Lut 2006, 11:22 
Mediocre
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Wrzesień 2005
Nick w grze: Simanth
Popieram pomysł - noob'ing jest zjawiskiem, którego nie lubimy...

Z całym szacunkiem dla Ducha , bądź co bądź mam dla niego wiele szacunku, bo chłop wie dużo więcej ode mnie o PE....
...ale:

- zacząłem grać i nie miałem mentora... miałem za to paru życzliwych znajomych (poznanych właśnie w PE) , którzy podpowiedzieli, gdy miałem problem... pewnie też zadawałem im "trudne" pytania.... ale gram do dziś bez mentora i moje szanse na przetrwanie w PE chyba przekroczyły magiczny próg 0 %... czyli pewnie się da :)

- zakładanie noob'owskiego nieudacznego socka nie zawsze jest bezsensem... a choćby dlatego, że własnie z kolega Biwmanem (ehm... te dawne czasy... ) i jeszcze jednym kolegą, założyliśmy Mental Revolution... trzech newbies założyło amatorski, niewiele umiejący soc... i faktem jest, że tenże soc po różnych perypetiach i pod inną nazwą ( 8) ) przetrwał do dziś. No... może nie powinienem porównywać go do innych szacownych rodzimych społeczności, ale nie jesteśmy jakimś niemrawym tworem czy skupiskiem przypadkowych noob'ów...

Nie chcę negować pomysłu Ducha, bo jego idea jest bardzo OK.
Jednak widziałem potrzebę małego sprostowania do dwóch z wymienionych przez Ducha punktów... :)

Pozdrawiam

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 04 Lut 2006, 15:13 
Poor
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Styczeń 2006
Dobra, to teraz ja jako noob się wygłupię. Powiedzcie mi proszę, czy posiadanie mentora wiąże się li tylko z posiadaniem kogoś kto cię pokieruje i dobrze doradzi, czy są jakieś dodatkowe profity? Bo przyznam szczerze że gram bez mentora i tylko czasem życzliwi ( czyt. cierpliwi ) gracze odpowiadają na moje frajerskie pytania. W związku z tym czy to oznacza, że z góry jestem na straconej pozycji? Jeszcze jedno: to fakt że znakomitą większość odpowiedzi na banalne pytania można znaleść samemu ( ja zawsze zaczynam grę od zdobycia informacjii), ale w przypadku PE jest tego tak dużo, że na początku może się pobrzdękać pod kopuła i człowiek sam już czasem nie wie co czytał i gdzie. Więc ztąd czasem naiwne pytania. Bądźcie cierpliwi, bo nie ma głupich pytań są niemądre odpowiedzi. Pozdro

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 04 Lut 2006, 15:42 
Beginner
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Kwiecień 2005
HP: 96
I czemu obrażasz każdego nowego... od razu stwierdzasz, że jest noobem.

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 04 Lut 2006, 16:43 
Green
Dołączenie:
Czerwiec 2005
HP: 112
Society: Freelancer :P
HduchC napisał(a):
APEL DO n00bów

Oto czego N00B nie POWINIEN robić na początku gry :

1. jeśli trafiłeś najpierw na nasze forum to NIE ZACZYNAJ GRANIA zanim nie przeczytasz działu PORADNIKI i POMOC

2. NIE graj zanim nie zapoznasz się z TURTORIALAMI w grze, szkoda twoich nerwów i osób które będziesz pytać o banały

3. NIC NIE RÓB zanim nie znajdziesz MENTORA, jak polecą ci skile i już nie będziesz mógł mieć mentora to szlag Cię trafi bo postać zmarnujesz i czas jaki już grałeś !! pamiętaj, bez mentora masz szanse na grę równe 0%

4. NIE zakładaj z kolegami NOWEGO socka na początku przygody z PE !!! to jeden z największych błędów nowych GRACZY, jakaś grupka kolegów nowych w PE postanawia sobie socek założyć i co??? Lipa totalna !!! jak chcecie się uczyć i zdobywać doświadczenie jak będziecie się kisić w n00bowskim sosie ?? co to za socek bez przewodnika i osoby która w szybki i skuteczny sposób pomoże i napisze na socczacie !! zamiast zakładać nowy NIC NIE ZNACZĄCY noobowski socek poszukajcie dobrego szanowanego POLSKIEGO (tak, POLSKIEGO a nie zagranicznego) socka który was przyjmie, wiem że jest sporo takich które przyjmują nowych też w sensie n00bów.

wniosek?
przeczytaj cale forum, dopiero zaloz sobie konto, szukajac w miedzyczasie mentora. jak juz znajdziesz mentora (o ile znajdziesz bez konta) mozesz sie zalogowac (uwaga, bez mentora twoj avatar/konto zniknie po 30 minutach spedzonych w grze!!11!1111!). jak juz jestes w grze to zloz aplikacje do szsz - oni z polakow wiedza chyba najwiecej o tej grze. nie probuj sie dostac do socu innego niz polski, bo takie soce sa zakladane, by oklamywac polskich poczatkujacych graczy.

imo bullshit ;-)

Ad.1
chyba lepiej troche pograc, zeby wiedziec o czym czytac w poradnikach...

Ad.2
Przyznawac mi sie tu wszyscy... zawsze jak gracie w nowa gre to chce sie wam robic tutorial? czy od razu menu glowne? a czemu? :p bo w prawie wszystkich przypadkach tutorial pokazuje wam w 30 minut to, co sami i tak odkapujecie w 5 ;P

Ad.3
tak... jezeli nie znajdziesz mentora poki mozesz to postac zmarnowana!!!
zaloze sie ze wielu poczatkujacych wychodzi na braku mentora lepiej niz na jego posiadaniu
a z tym 0%... moglbys napisac chociaz 1%, to bym sie tak nie smial :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Ad.4
i znowu swieta racja!! nie zakladaj socu z kolegami... w tej grze nie licza sie koledzy, tylko korzysci. wiadomo, ze jak dostaniesz sie do dobrego socu, to kazdy z przyjemnoscia zdradzi ci swoj kazdy najwiekszy sekret. na pytania 'gdzie trafie hofa?' itp na forum nikt ci nie odpowie, bo informacje takie nie sa podawane... ale w socu to co innego, kazdy ci powie gdzie leza hofy. co lepsze, powiedza ci od razu jak sie dostaniesz do soca :) nie trzeba nic czekac

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 04 Lut 2006, 16:54 
Trained
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Czerwiec 2005
Nick w grze: Posse
Oj odpowiedz na Twojego posta Hell wymaga duzo czasu :/

Nie mozna jednak nie przyznac racji Duchowi, nie wiem czy kiedykowlwiek Hell spotkales sie z noobem ktory zadaje glupie pytania (a ja czesto wystarczy w plaszczu stanac w PA ;)), tak naprawde wiekszosc tych pytan znajduje sie albo w helpie albo wlasnie w tutorialach.
I nie mozesz prownywac gry single player i jej tutorialami z PE.. to 2 rozne rzeczy (chocby przez uzycie real cash tutaj). Poza tym gdyby znajdowali odpowiedzi w tutorialach w 5 min to chyba by sie nie pytali co??

Zawsze warto przeczytac poradniki tutaj :/ Mozna sobie grac albo i nie.. glownie chodzi o to zeby nie zadawac pytan na ktore milion razy zostala udzielona odp. Myslisz ze to frajda wpisywac w chacie w PE poraz setny to samo co sie pisalo na forum?

Z tym mentorem to roznie.. jedna osoba sobie poradzi bez niego (i tak bylo przez dlugi okres czasu) inna bedzie go potrzebowala. Poza tym nie wydaje mi sie zeby mozna bylo porownywac te czasy bez mentora do obecnych (glownie przez poziom skomplikowania gry ktory teraz jest wiekszy). Ale 0% to troszke przesada :)

Z socami to nie wiem czy sie dobrze zrozumieliscie. Prawda jest taka ze jak paru newbie zalozy soc to dojdą do wielu rzczy w dluzszym czasie itd itd (chyba ze ktos ma kumpla) ale to tez zalezy od osob.. niektore sobie poradza niektore nie.. nie mozna uogolniać bo to bez sensu. Poza tym nie kazdy zna angielski do tego stopnia zeby grac w niepolskim socu swodonie (wiekszosc z tych 'dzieciakow' [Ci doroślejsi myslą samodzielnie] nie zna dobrze polskiego.

Za bardzo poszedles w skrajnosci Hell (chociaz wiem ze byl to post ironiczny ;))
Podsumowując popieram zdanie Ducha z małymi wyjątkami :)

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 04 Lut 2006, 17:45 
Weak
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Maj 2005
HP: 128
Society: P.L.
Nick w grze: Max
Brawo Duch. Poruszyłeś bardzo ważne zagadnienie i moim zdaniem od razu trafiłeś w dziesiątkę (globala :)). Zauważ jak zawrzało na szanownym Forum. Uważam, że zamiast dyskutować o wyższości Świąt Bożego Narodzenia nad Świętami Wielkiej Nocy weźmy się wespół za zrobienie instrukcji grania w PE na prefekcyjnym poziomie. Nie piję do poradnika, z którego też korzystam, a może na jego bazie? Dyskutujmy i jednocześnie twórzmy.
Przyznam się, że nawet dzisiaj (po roku grania) nie zawsze kumam slangu bieglejszych w grze i często zadaję głupie pytania: co to gaz? GAZURITE! otrzymuję odpowiedż :).
Wiem, że jedna osoba nie podoła, bo trzeba bywać w PE, ale może znalazłoby się kilka odpowiedzialnych osób do pomocy Duchowi?
Pozdrawiam Wyjadaczy, Nobków i Newbie :)
Marek

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 04 Lut 2006, 20:40 
Unskilled
Dołączenie:
Grudzień 2005
Hm..."...zapomnial wol jak cieleciem byl..." he he

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 05 Lut 2006, 11:32 
Green
Dołączenie:
Czerwiec 2005
HP: 112
Society: Freelancer :P
EDO napisał(a):
Hm..."...zapomnial wol jak cieleciem byl..." he he

owned :D

max, jak ktos ci juz odpowiada to zapamietaj dobra odpowiedz :)
no chyba ze ktos ci zle mowi, ale wtedy nie pytaj tej osoby wiecej ;P
bo chodzilo o gazzurdite ;P gazurite nie ma na 99% :P

btw. zauwazyliscie w pe jakas sklonnosc do gubienia, zmieniania literek w nazwach? :P

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 05 Lut 2006, 22:18 
Apprentice
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Styczeń 2006
HP: 121
Society: Kingsajz
Nick w grze: Mariusz Garwen Szybki
Zdaje sobie sprawe że jestem noobem w porównaniu do Ducha jednak się opowiem jak było ze mną

gre zacząlem pół roku temu mając raczej ciemne pojęcie o tym o co tu chodzi
czytałem troche entropiaforum ale uczyłem się głownie obserwując innych w grze.
Po paru dniach spotkałem a PA człowieka który zaproponował mi mentorstwo.
Jak się okazało był Niemcem, raczej doświadczonym graczem i organizował nowy soc
Zgodziłem się być jego disciplem i wstąpiłemm do tego socu ( Majestic 12 pewnie nikt nie kojaży bo mały był :) )
Niestety ten soc się rozpadł ponieważ mój mentor musiał odejść z gry z jakiś tam powodów osobistych. Znajoma z socu namówiła mnie na Troops of Doom. Ponad połowe "uczniostwa" zrobiłem więc sam z pomocą czasem jedynie znajomych z TD.

Tak więc ani nie byłem w polskim socu (chociaż teraz myśle o Rangers PL) ani nie miałem mentora właściwie i jakoś się trzymam w grze :)

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 06 Lut 2006, 01:00 
Amateur
Dołączenie:
Listopad 2005
Nick w grze: Eol
Wzielo mnie na udzielanie sie na forum:)
Male uwagi:
1. Mentor jako instytucja oczywiscie nie jest wazny dla nowego gracza, dla niego jest wazne zrodlo informacji/pomoc, oczywiscie mozna zakladac (mam nadzieje ze na ogol to sie sprawdza), ze jesli ktos sie bierze za mentoring to czuje sie troche bardziej zobowiazany do pomagania, wiec to moze byc pewien plus posiadania mentora, ale wazniejsze jest raczej posiadanie kilku znajomych - wieksza szansa ze ktos bedzie w grze wtedy gdy masz problem.
Ja osobiscie prawie wcale nie korzystalem z pomocy mojego mentora - lubie sam dochodzic do pewnych rzeczy - ale to juz zalezy jak kto lubi grac.
2. Dlaczego polski soc???? W czym polskie soce są lepsze od innych. Oczywiscie jesli ktos ani me ani be po inszemu to jasne, ale jesli ktos zna jezyk to czemu nie, jeszcze sobie podszlifuje, choc nie sądze zeby to był język salonowy :)))

Acha i coraz cześciej się używa noob=newbie, język ewoluuje.

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 06 Lut 2006, 10:09 
Unskilled
Dołączenie:
Grudzień 2005
Hm....prosbo/propozycja....a moze by moderator zmienil tytul topi'ca na "Apel do nowych graczy"?
Tresc zawarta , jest dobra,porusza temat netykiety,zachowania sie w grze.

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 06 Lut 2006, 12:15 
Capable
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Kwiecień 2005
Fazi napisał(a):
wszystko sie zgadza :) tylko mysle ze z tym jest troche przesadzone:
Cytuj:
...pamiętaj, bez mentora masz szanse na grę równe 0%

wczesniej nie bylo opcji mentor - uczen i jakos dalismy sobie rade z gra :D

to były trochę inne czasy, bardziej pionierskie, teraz jest komercha głównie
zresztą PE jest dla dorosłych ludzi, a ostatnio mamy spory napływ młodzieży
(nie chodzi mi o wiek)

Nadia napisał(a):
[...] nie znosze socu, ktory sie tylko klóci i jedzie wewnatrz. [...]

to zmień ;)

pytać zawsze warto, ale każdy newbie powinien pamiętać, że podstawowe dla niego pytania często są poprostu wysoce irytujące dla graczy z dłuższym stażem, zawłaszcze jeśli się trafi na zły dzień ;)

Polskie soce? argumenty są za i są przeciw, nie dałbym jednoznacznej odpowidzi co lepsze,
swego czasu nie przyjmowaliśmy do Poltropi pewnych osób z którymi mieliśmy dobry kontakt, a które siedziały w zagranicznych socach tylko po to żeby mieć źródło informacji :)
ale Duch patriota zna oczywiście jedyną słuszną odpowiedź ;)

powiem tylko tyle:

ja kiedy zaczynałem, istaniało wtedy jedynie oficjalne forum by MA, najpierw przez bite 2 tyg tylko je czytałem, przez tyle samo czasu jedynie podróżowałem po Calypso i klikałem wszystko co się dało, dopiero wtedy zaczołem zadawać pytania, cierpliwość popłaca, bo po okresie rozpoznania nikt nie wyśmiał mnie za głupie pytania i szybko poznałem kilka osób, z których wiedzy sporo skożystałem

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 31 Maj 2006, 21:42 
Newbie
Dołączenie:
Maj 2006
Society: Orion Spcae Shipe
Nick w grze: Angel
no pomyślimy hheheh

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 28 Cze 2006, 15:14 
Newbie
Dołączenie:
Czerwiec 2006
HP: 109
Society: Pszczoły
Widze ze pojawila sie tutaj ostra dysputa dotyczaca posiadania mentora, noobow i tym podobne. Od razu powiem ze noobem nie jestem ale newbie na pewno. Rifla na razie dociagnalem do prawie 600, tak wiec bede mial duze pojecie na temat tego czy mentor potrzebny czy nie.

Otoz mialem dwoch mentorow. jeden to byl spotkany przypadkowo czlonek socu PL RANGERS - w ktorym to socu zreszta i teraz jestem. Nie moge powiedziec zeby sie nie sprawdzil. Owszem pare rzeczy sie od neigo dowiedzialem, lecz jesli sie ma w kieszeni 200 sweatu, opalo i to wszystko to uwazam, ze czegos wiecej trzeba, niz czlowiek ktory cos tam powie od czasu do czasu. Aktualny moj mentor, to moj dobry kumpel z uczelni. Sam mocny j\nie jest ale na pewno mocniejszy niz ja. Zreszta przez neigo w to gram. Otrzymalem na start od niego kompletne pixi (F) dzieki ktoremu juz jakos sie zaczelo chodzic. Od niego dowiedzialem sie o tak istotnej rzeczy ja AMP, ktorego potem zreszta sobie zakupilem, ze juz nie wspomne o czyms takim jak ECO przedmiotow, co moim zdaniem jest najwazniejsze. Zdecydowanie uwazam ze jego dzialanie jako mentora jest fenomenalne. Juz nie potrzebuje pomocy materialnej, gdyz dzieki przypadkowi jestem jak na swoje potrzeby raczej samowystarczalny. No, ale czy mentor jest potrzebny? Tak. Zdecydowanie tak. Ludzie ktorzy graja jakis czas i maja skili przykladowo 5000 w riflu to maja zaciencie. A ktos kto w riflu ma 20 i nie ma do czego dazyc, gdyz po kazdej setce ammo idzie sweatowac bo kasy nie ma, to moze sie dosc szybko znudzic.... Tak wiec pozyja mentora jest potrzebna. W tym momencie sam posiadam discipla i na pewno bede mu pomagal tak jak mi pomogli. Dzieki temu wybuduje sie zaciecie do tej gry.

Oto słowo moje....

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 28 Cze 2006, 20:18 
Unskilled
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Marzec 2006
HP: 123
Society: Kingsajz
Nick w grze: Logic
CrashBandicot napisał(a):
Oto słowo moje....

Amen.

Mentor tak naprawde nikomu nie jest potrzebny, każdy każdemu przeciez i tak pomoże. No może prawie każdy, bo zawsze znajdą sie czarne owce. Mentoring jest tylko po to , żeby osoby bardziej wyskilowane miały większą motywację do pomocy, jednak motywacja ta od jakiegoś czasu jest baaardzo kiepska, ale zawsze to jakiś plus :)

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 25 Lip 2006, 07:18 
Poor
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Lipiec 2006
HduchC napisał(a):
NIC NIE RÓB zanim nie znajdziesz MENTORA, jak polecą ci skile i już nie będziesz mógł mieć mentora to szlag Cię trafi bo postać zmarnujesz i czas jaki już grałeś !! pamiętaj, bez mentora masz szanse na grę równe 0%

- Co znaczy poleca ci skile? - tzn. po smierci postaci czy jak? I dlaczego mam zmarnowac postac? Czy to oznacza ze bez mentora nie mozna pograc?
(jakbys mogl rozwinac temat - thx)

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 25 Lip 2006, 12:41 
Trained
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Czerwiec 2005
Nick w grze: Posse
Mysle ze moge wyjaśnić. Polecą skille znaczy jak złapiesz troche skilli. Zeby moc zostac disciplem (miec mentora) trzeba miec praktycznie zerowe skille (bo chyba juz od 8 levela w dowolnym skillu nie mozna miec.. chyba ze sie myle) wiec zadnego sweatowania bo szybko przekroczysz limit
Duch mial na mysli ze jak juz nie bedziesz mogl miec mentora to skonczysz tą gre (statystycznie) po 2 tygodniach ;)
Zmarnowac postać - czyli taka postać która nie moze miec mentora
ale.. moim zdaniem kiedys nie bylo zadnych mentorów i ludzi sobie radzilil, kwestia podejscia i zaangażowania. Co prawda kiedys tez gra było duuuużo mniej skomplikowana

Ogolnie dobrze jest znaleźć fajnego mentora. Sam bym sie w to bawił ale własnie ta statystyka mnie przeraża ;) Jezeli ktos jest w stanie wpłacać albo chociaz pograć dłużej i ukończyc trening to bardzo chętnie przyjme.

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 25 Lip 2006, 13:47 
Green
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Kwiecień 2005
Nick w grze: Kuchash
Crash z twojego opisu wynika że jeszcze nie ukończyłeś Mentoringu a już masz discipla :) ?

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 30 Lip 2006, 19:23 
Poor
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Luty 2006
HP: 110
W kazdym razie mentor jest czestym celem "glupich" pytan... Poza tym jest ta osoba, ktora skieruje do zrodla wiedzy jaka moze byc na przyklad to forum. Gracz zaczynajacy swoja przygode z EU zwykle nie od czytania (niestety coover, niestety niewielu postepuje jak Ty) ale od opcji "Launch". Czasami rece doslownie opadaja od zmeczenia przy odpowiadaniu na podstawowe pytania i wtedy staram sie sobie przypomniec jak to sam zapytalem gdzie moge kupic bron i co to jest "tt" :P. No i jak sprzedawalem warrior shin okazujnie zakupiony od coovera :D (w koncu zachowalem i byl ze mna przy moim pierwszym HoF ;)). A nie tylko odpowiedzi sa glupie, pytania rowniez. Przekonalo mnie o tym jedno z nich: "Czy jesli chwyce sie trakcji rekowa i stane na torach to pojade jak tramwaj?".

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 09 Paź 2006, 19:55 
Green
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Wrzesień 2006
HP: 156
Nick w grze: Lord Beliar Derat
ejj ja takich pytan nie zadaje swojemu mentorowi!!
pytania nie sa glupie moga byc jedynie odpowiedzi ;p
a poza tym opcja ta zostala wprowadzona zeby zachecic innych graczy ,tych nowych, do dalszego obcowania w PE, bo sam na wlasnej skorze przekonalem sie ze poczatek to jedna wielka ciezka lipa, a gre mialem juz sciagnieta rok temu, choc gram tak naprawde 2 miechy
a mentora, mentora nie mecze , nieraz na wspolny hunt , pomoc w odkryciu nowych TP nieoceniona, itp...
dzieki BENEK!!

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 14 Mar 2007, 21:04 
Green
Dołączenie:
Marzec 2006
Society: Solaris
Nick w grze: Hawkwood
To ja odgrzeję nieco temat. Sam apel dobry. Zgadzam się, że lepiej najpierw poczytać zanim się zacznie na poważnie biegać po Calypso.
Co do przydatności mentora... Jakoś nie trafiłem na kogoś, kto by mi mentoring zaproponował i żyję (co to za życie, to już inna sprawa :D). Nie mówię tu oczywiście o różnych "mentorach" ogłaszających się w PA, bo jakoś jestem sceptyczny co do tego typu sposobów na znalezienie mentora. Fakt, można przez to forum chociażby, ale nie znałem go, kiedy zaczynałem grę. Wszystkie TP znalazłem praktycznie sam, może kilka razy podczepiłem się pod jakieś grupy biegnące gdzieś, gdzie jeszcze mnie nie było. Wielu starszych graczy pomogło mi natomiast udzielając informacji, potem poczytałem fora. Tak generalnie to wydaje mi się, że od znalezienia mentora ważniejsza jest cierpliwość, umiejętność obserwowania innych graczy i znalezienie jakiegoś frienda w grze, który może czasem udzielić informacji.
Sam też napewno niczyim mentorem nie będę. Pomagam wielu grzaczom bardzo często i zupełnie bezinteresownie. Wyciągam z outpostów, pokazuję nowe TP, udzielam informacji w miarę swoich skromnych mozliwości. Wydaje mi się, że takich osób jest więcej, i chyba każdy nowy takich na swojej drodze spotyka. Jeśli ktoś nie zacznie od pytania "do you have some free stuff", to ma szanse na poznanie ciekawych ludzi i naprawdę sensowne wsparcie.
Ja osobiście dołączę się do apelu z jedną prośbą do nowych:
Miejcie cierpliwość i nie zrażajcie się. Na poznanie tej gry trzeba trochę czasu, ale czasami warto :D

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 15 Mar 2007, 11:47 
Poor
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Luty 2007
HP: 92
Nick w grze: Diensdale BBB
KAzda gra ma swoja mechanike, ktara trzeba poznac, a tutaj dodatkowo miast botow sa prawdziwi ludzie i od tego jakim dany gracz jest czlowiekiem, zalezy sporo jego powodzenia. Prosty przyklad, koles skillowal leczenie i koo tam mial pod reka to podleczyl. Podbiegl jakis lepek i po 15 sekundach oczekiwania zaczal WTF is your problem why don't you heal me??!!
Debiliada wyeliminowana na pewno nie zostanie, ale taki apel moze pomoc wielu uniknac glupich wpadek (mi np odrobine pomogl w nakierunkowaniu poszukiwan wiedzy o EU).

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 15 Mar 2007, 19:52 
Newbie
Dołączenie:
Marzec 2007
Czego można oszczędzić innym:

- Zaczynania wypowiedzi od " Możesz mi coś dać? "
- Po czym pytania " A może jednak masz coś niepotrzebnego?"
- Nie wmawiać usilnie swojej racji " Ale ja chce pierw zobaczyć na czym
ta gra polega zanim zrobie depozyt, niemam czasu na sweet, daj mi
na ammo to jak zrobie depozyt to Ci oddam "
- Oszczedzic podsumowania typu " Chyba od tego mi mentor zeby mi pokazał
na czym gra polega, jak mi mentor nieda to kto ? "

Z życia wzięte, na pocieszenie dodam że spotkałem sie z tym nie tylko ze strony
Polskich poszukiwaczy mentora.

B.I.G

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 16 Mar 2007, 01:31 
Weak
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Kwiecień 2006
Society: Chłopaki z Ferajny PL
ja dodam tylko tyle: mentor jest od pomagania, a nie od dawania czegokolwiek
oczywiście są pewne odstępstawa od tego :) (mój drugi disciple - ta osoba chodź już nie jest moim disciplem (była tylko 2 tygodnie) zawsze może liczyć na moją pomoc, również finansową za to co zrobiła :D)

Bez mentora da się przetrwać...a jak się go ma, to trzeba umiejętnie wykorzystać jego pomoc :)

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 22 Sty 2008, 11:01 
Newbie
Dołączenie:
Styczeń 2008
HP: 94
Nick w grze: Kvasir Anathron Anathronian
Witam, wiem ze stary temat, ale w 1 poscie mi , jak i reszcie przedmowcow nie podoba sie sformulowanie : " pamiętaj, bez mentora masz szanse na grę równe 0%" .... Zmiencie to na jakies 10% ..... Nie pamietam kiedy zaczalem grac, (ferma sweata na poludnie od nympho.. :) ). Nigdy nie mialem mentora i ciagle czerpie 100% przyjemnosci z gry :) Mozliwe ze teraz mentor jest niezbedny, ale wybitnie w to watpie :)
Chociaz ostatnimi czasy zaczynam sie czuc samotnie z Freelancer nad glowa... Jakis SOC by sie przydal :)

Pozdrawiam,
Anathron

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 22 Sty 2008, 16:39 
Initiated
Dołączenie:
Kwiecień 2005
HP: 192
Nick w grze: denton JC krakow
Free jest najlepsze , bylem dlugo - duzo pozytku z tego idzie .

mentor ten temat przemilcze bo jeszcze mi sie dostanie od "zawodowcow " w tych sprawach .

JC

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 23 Sty 2008, 20:41 
Newbie
Dołączenie:
Grudzień 2007
Nick w grze: Nikopol
Anathron napisał(a):
Witam, wiem ze stary temat, ale w 1 poscie mi , jak i reszcie przedmowcow nie podoba sie sformulowanie : " pamiętaj, bez mentora masz szanse na grę równe 0%" .... Zmiencie to na jakies 10% ..... Nie pamietam kiedy zaczalem grac, (ferma sweata na poludnie od nympho.. :) ). Nigdy nie mialem mentora i ciagle czerpie 100% przyjemnosci z gry :) Mozliwe ze teraz mentor jest niezbedny, ale wybitnie w to watpie :)
Chociaz ostatnimi czasy zaczynam sie czuc samotnie z Freelancer nad glowa... Jakis SOC by sie przydal :)

Pozdrawiam,
Anathron

Tak na serio to też tak mam no może poza tym soc'em ;p.
Po prostu trzeba trochę (no może całkiem sporo) poczytać na początek można zacząć od tego forum.

Profil Offline

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  

Odpowiedz

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 27 gości

Panel
Skocz do: