Odpowiedz
Autor Wiadomość
Nie podano
PostWysÅ‚any: 30 Sty 2006, 17:33 
Unskilled
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Styczeń 2006
HP: 0
No wiec tak. Mam taki dylemant.

1) Od czego zaczac crafting?

2) Gdzie znalezc informacje, jakie skille sa na przyklad potrzebne do wyrabiania railly boots, a jakie skille przydaja sie do basic filters itp.

3) Jezeli do railly boots i do basic filters potrzebne sa nie pokrywajace sie skille (pisze czysto teoretycznie). To czy podwyzszanie skilli w jednym da cokolwiek w drugim???

pozdr

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 30 Sty 2006, 18:02 
Administrator
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Marzec 2005
HP: 133
Society: Poltropia
Nie jestem crafterem - więc nie bierz poniższych rad zbytnio do siebie...

Ad.1. Od sprzedaży domu i wpłaty pieniędzy do PE,
Ad.2. Obawiam się, że właściwie żadne skille nie są potrzebne. Natomiast jakie skille rosną przy jakiej czynności (więc pewni też wpływaja na tą czynność) chyba znajdziesz na stronie Bob the builder (jest link na głównej portalu).
Ad.3. Przy założeniu, że skille w crafcie coś dają - tak.

Sorki - ale ciągle jestem wściekły na PE...

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 30 Sty 2006, 18:13 
Unskilled
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Styczeń 2006
ateush napisał(a):
Nie jestem crafterem - więc nie bierz poniższych rad zbytnio do siebie...

Ad.1. Od sprzedaży domu i wpłaty pieniędzy do PE,
Ad.2. Obawiam się, że właściwie żadne skille nie są potrzebne. Natomiast jakie skille rosną przy jakiej czynności (więc pewni też wpływaja na tą czynność) chyba znajdziesz na stronie Bob the builder (jest link na głównej portalu).
Ad.3. Przy założeniu, że skille w crafcie coś dają - tak.

Sorki - ale ciągle jestem wściekły na PE...

hm Twoja wiedza calkowicie mija sie z moja... Albo przynajmniej jest nielogiczna. Wlasciwie zgadzam sie tylko z puntkem nr1 :)
Jezeli nie sa potrzebne?? To po co w skillach tailoring, coloring itp??? Cala zakladka jest przeciez do tego. Poza tym ta gra polega na robieniu skilli :) To tak jakbys powiedzial ze longblade nie ma znaczenia na polowanie. Tak to wyglada z mojego punktu widzenia, ale siedze nisko, wiec kto wie, moze sie myle :)

a na bob the builder wlasnie nie znalazlem informacji, ktore skille wyrabia sie wyrabianie poszczegolnych rzeczy (moze zle szukam?)

pozdr

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 30 Sty 2006, 18:21 
Administrator
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Marzec 2005
Heh - pewnie masz racje - zbytnio wszystko odniosłem do miningu gdzie skille nie sa potrzebne wcale aby trafić 27k złoże...

Faktycznie - strona Bob the builder pomerdała mi się z danymi Candymana: Kliknij tu.

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 30 Sty 2006, 18:32 
Unskilled
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Styczeń 2006
ok czesciowo odpowiem sobie sam, ale to tylko malutki fragment tego co mnie interesuje :)
Co do skilli ktore sa wyrabiane dotyczy kierunku craftingu (a nie konkrenie wyrabianej rzeczy). To mozna znalezc na wikipedii.

Natomiast kolejne pytanie, do czego sluzy taki skill "Skill Construction: Blueprint Comprehension" Brzmi bardzo powaznie, czy jest tak wazny na jaki wyglada?? Nie jest dobrym pomyslem najpiewr go odblokowac??? Przy odpowiedzi prosze nie ominac pytan zawartych wyzej :)

pozdrawiam

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 30 Sty 2006, 20:23 
Unskilled
Dołączenie:
Grudzień 2005
Hm...podziele sie swoimi spostrzezeniami na temat craftingu he he.A wiec , crafting na wszystkich boardach to jest "biala plama" , kto cos wie , to chowa dla siebie , prawdopodobnie , jednym z powodow ( jak wyczytalem na tym forum) ,jest to , ze MA dosyc szybko "reaguje" na legalny zarobek wykryty przez graczy i ....."poprawia" he he
Ale co do skilla blueprints compre cos tam, to "natknalem" sie na jakiejs stronce , na pare slow o nim no i podziele sie tym he he
A wiec ten skill podobno odblokowuje sie po 2k innego skilla ..ale jakiego to juz nie pisalo, i daje (podobno) 10% wiecej szansy na "succes" przy craftowaniu

To tyle co wiem...he he

Pozdrawiam

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 30 Sty 2006, 20:29 
Unskilled
Dołączenie:
Październik 2005
EDO napisał(a):
Hm...podziele sie swoimi spostrzezeniami na temat craftingu he he.A wiec , crafting na wszystkich boardach to jest "biala plama" , kto cos wie , to chowa dla siebie , prawdopodobnie , jednym z powodow ( jak wyczytalem na tym forum) ,jest to , ze MA dosyc szybko "reaguje" na legalny zarobek wykryty przez graczy i ....."poprawia" he he

Czysta prawda dlatego m.in. nasi Crafterzy teraz milcza nie chce tych osob wymieniac bo kazdy wie o kogo chodzi. Ale niektorzy to juz sa mega nawet nie powiedza jakie maja skille w Crafcie :roll:

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 30 Sty 2006, 22:46 
Amateur
Dołączenie:
Lipiec 2005
HP: 175
Society: Chlopaki z Ferajny
Nick w grze: Chudy
z mojego doświadczenia, jak masz 5k ped i chcesz dobić do lvl 300 danej profesji próbuj, tylko po co.....

itemków jest juz tak duuużo że nie sprzedasz nic za tt+, all ląduje w tt wiec straty podwojne (licz % z aukcji itp oraz nieudane próby).

odradzam szczerze ....

co do haczyków itp w crafcie nie ma czegos takiego, dajesz próbę i zaciskasz kciuki aby wyszło co najmniej near succes.

Pozdrawiam.

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 30 Sty 2006, 23:29 
Qualified
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Czerwiec 2005
Society: Chłopaki z Ferajny (dobra ekipa!)
Nick w grze: The Sundance Kid
Ja powiem to czego sam doświadczyłem i to, czego sie dowiedziałem od NZR:

Otóż, kraft jest najbardziej zależy od nas, znaczy od naszych skilli. Bo jeżeli masz wysoki skille to masz wysoką szansę na to że wyjdzie ci dany przedmiot.

Co do funduszy potrzebnych na kraft - potrzeba ich dużo i myśle że jak kupisz skille to wyjdzie Ci taniej i szybciej.
Jedyne złe w kupieniu skilli jest to, że nie będziesz miał bp które z wsumie są jedną z najważniejszych rzeczy podczas kraftu.

KolejnÄ… sprawÄ… jest to, co krafcisz.
Bo np. na komponentach nie zarobisz nic. Nigdy

Na attachmentsach na początku będziesz tracił tyle kasy że Ci sie w głowie nie mieści ale za to w przyszłości - zakładając że zdobędziesz odpowiednie bp - będzie zarabiał taką kase ze ci sie zwroci to co straciles i jeszcze ci zostanie na coś fajnego ;p

Tailoring też nie jest chyba tani , ale też jest dużo rzeczy na ktorych się praktycznie tylko zarabia.

W armorach to przez dłuugi czas zarobić mozesz tylko na plantingach. Tyle że cięzko dostać jakis sensowny bp na platesa. W duużo późniejszym czasie do twojego "arsenału" dochodzi ghost i ghoul (mówie o tych armorach do których łatwo dostać minerały). Ale to też jest już cięzkie bo np. ghost jest to 7lvl. A i zapomniałbym o rascalu który jak wiesz dobrze się sprzedaje, tyle że szansa na bp od rascala jest taka jak rich na miningu.

A bronie, heh ja tam nie znam zbyt wiele broni na ktorych krafterzy zarabiają - jedynie valory i honor, ale teraz golda nie ma więc też nie mają jak ich krafcić

Toolsy są tanie i dość zyskowne. Dużo o nich nie powiem bo co mam powiedzieć ;) emt2600 po +500 a 2900 po +1k ;) Tyle że minerały też są ciężko dostępne. Oprocz tego są jeszcze Of'ki i MF'ki 104 i 105 + nowo odkryty bp na robot beacon ;)

tyle od mnie na ten temat

btw. Jeden z moich dłuższych postów :D.

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 31 Sty 2006, 00:23 
Unskilled
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Styczeń 2006
No to juz jakas konkretna mysl :) A co do ciszy na temat craftingu, nie pytam sie przeciez o tajne metody zarabiania a o rzeczy, ktore nie prowadza do szybkiego wzbogacania sie, a tylko do poznania pobieznie craftingu ot co.... W kazdym razie mam kolejna watpliwosc:

czy oplaca sei kupic (dostac) bp z nabita 100?? Ktos powiedzial, ze przy pelnym bp duzo wolniej rosna skille. Czy to prawda ?? Bo jezeli nie to od razu zaczynam od full bp i moze przynajmniej bede na remis??

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 31 Sty 2006, 09:02 
Unskilled
Dołączenie:
Październik 2005
Chudy napisał(a):

co do haczyków itp w crafcie nie ma czegos takiego, dajesz próbę i zaciskasz kciuki aby wyszło co najmniej near succes.

Jakby to bylo takie latwe to czolowi Crafterzy wypowiedzieli by sie na ten temat :wink:
To tak jak z trade-m niby wszystko latwo super kupujesz tanio sprzedajesz drozej ale sa rozne myki i sposoby na intensywny trade o ktorych tez wiedza osoby na tym forum ale sie nie chca podzielic ta wiedza :cry:
Ja ich rozumiem i nie mam im tego za zle (moze w glebi duszy) bo wiem ze gdybym ja znal te myki tez raczej bym o nich nie mowil :wink:

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 31 Sty 2006, 09:59 
Qualified
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Czerwiec 2005
Co do pytania z qr 100
Nigdy nie słyszałem o tym żeby skille leciały wolniej na takim bp (może się myle :P), dlatego jak masz możliwość otrzymania takiego bp to bierz :twisted:. Nawet warto kupić bo on kosztuje z 50ped (taki na filtry) a będziesz tracił dużo mniej

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 31 Sty 2006, 10:02 
Poor
Dołączenie:
Styczeń 2006
HP: 139
Society: The 3-Toed Sloths
Nick w grze: Mark Zeyo ZET
Szanowny Gandalfie,
jeżeli nie masz kasy na kupno skilli a bardzo chcesz rozpocząć przygodę z craftem, to zacznij od wyrobu Mechanical Components, dlaczego ??? dlatego, że są najtańsze w wytwarzaniu ! . Basic Filters - 1 LYST + 1 OIL, bardzo tanie komponenty, jeżeli np jesteś minerem to te podstawowe komponenty zdobędziesz sam. Przy wytwarzaniu MechComp rosną następujące skille : engeenering, computer, mechanics, manufacture mechanical equipment. Co do quality rating, najlepiej jest zaczynać robic na BP o quality 100, ale to się wiąże z wydatkiem (kupno BP na aukcji), dlatego, że wtedy nie musisz tracić "attemptów" czyli podejść , do "wyskillowania" :D swojego BP do pozimou Q 100. Troche to zawiłe ale naprawdę jest lepiej skillować na blueprincie o Q 100. Skup sie również np tylko na mechanical components, a nie na pozostałych z tej grupy - czyli electronics components i metal components. Dlaczego ? Po to aby byc dobrym w jednym. Później łatwiej będziesz mógł sprzedać skill chip np. full manufacture mechanical components, niz 3 niepełne (mechanical, electronics, metal). Pozostałe nabyte podczas "szkolenia" skille : eng, computer, mechanics przydadzą Ci sie przy wyrobie np: broni, armorów, attachmentów itp.
I jeszcze jedno nie licz na szybki zarobek :D . Po prostu jak już zaczniesz to musisz być konsekwentny, z czasem zacznie to przynosić profity (mam nadzieję :D ).
Moje skille :
eng - około 520
manu mech comp - ~ 400
mechanics - ~ 200
computer - ~450
przy tych skillach nie mam za dużych szans na zarobek, ale jak już zacząłem to postaram się dogonić Auktumę, Buzza i pozostałych uber crafterów (LOL) :D
wczoraj np: przy jednym attempcie na filtrach wyszło mi 1600 basics filters (16 ped) gdyby tak za każdym razem ... :) . Pozdrawiam i życzę powodzenia (oraz wytrwałości).

P.S.
mam do sprzedania za grosze kupÄ™ BP (mechanical, electronics, metal) za grosze :D

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 31 Sty 2006, 10:17 
Green
Dołączenie:
Kwiecień 2005
Society: CzF
z tego co wiem to computer od craftu nie rosnie

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 31 Sty 2006, 17:25 
Qualified
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Czerwiec 2005
No computer do kraftu nie jest potrzebny. Tak samo mechanics do broni i armorów. Bo do tych dwóch masz machinery które rośnie przyrobieniu wszystkiego oprocz kompoinentów i ubrań (co do ubrań nie jestem pewny bo nigdy nie robiłem :P)

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 31 Sty 2006, 18:42 
Amateur
Dołączenie:
Lipiec 2005
s2k napisał(a):

rośnie ale tak samo wolno jak agility czyli prawie wcale hehe

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 31 Sty 2006, 19:58 
Green
Dołączenie:
Kwiecień 2005
Society: CzF
Chudy napisał(a):
s2k napisał(a):

rośnie ale tak samo wolno jak agility czyli prawie wcale hehe

ale to chyba mowisz o tailoringu a nie crafcie komponentow czy tam broni/toolsow

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 31 Sty 2006, 20:33 
Amateur
Dołączenie:
Lipiec 2005
tailor i guny na bank ale maaało na duuużo prób, wiec moze na komponentach raz na 10k prób, jednak nie przypominam sobei by na komponentach rosło.

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 01 Lut 2006, 01:16 
Mediocre
Dołączenie:
Styczeń 2006
Nick w grze: Zyta Ziutka Gilowska
Siemka ewrybady.
Ja tam nie wiem, ale krafcić się nic nie opyla. Jak masz wolne 5k tak jak mówił Chudy to możesz się pobawić w : uda się -nie uda się. To jest jak z jednorękim bandytą: raz wywalisz jackpota a wpłacisz na 20 kolejnych dla kogoś innego. Osobiście polecam kupić skile bo strasznie wolno idą. Chcesz szyć to zaimplantuj : dexterity, engineering, computer, make clothes, tailoring. Compr. bp nie wiem kiedy się odblokowuje bo 2k żadnego z tych skili nie mam i nie miałem. Coś fajnego możesz zawsze trafić- patrz moje globy :P .Osobiście radzę: zainwestuj te "x k ped" w hp, skile huntingowe i miningowe a lepiej na tym wyjdziesz.
Ale...decyzja należy do Ciebie.
Powodzenia.

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 01 Lut 2006, 09:07 
Beginner
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Wrzesień 2005
HP: 88
Society: bez socu
Nick w grze: Benek
swieta prawda craft to losowanie

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 01 Lut 2006, 12:04 
Capable
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Kwiecień 2005
Chudy napisał(a):
tailor i guny na bank ale maaało na duuużo prób, wiec moze na komponentach raz na 10k prób, jednak nie przypominam sobei by na komponentach rosło.

na komponentach nie urośnie ani razu nawet na 100k prób heh

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 01 Lut 2006, 13:42 
Qualified
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Czerwiec 2005
dragon09 napisał(a):
swieta prawda craft to losowanie

NIe. Craft nto nie losowanie. Tu wszystko zależy od skilli :p. Chociaż MA czasem blokuje pewne bp których przez jakiś czas nie da się wykrafcić

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 01 Lut 2006, 16:40 
Capable
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Kwiecień 2005
w zasadzie oboje macie po części rację

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 01 Lut 2006, 16:48 
Mediocre
Dołączenie:
Styczeń 2006
e tam, od skili zależy tylko czy na 10 prób będziesz miał 2 czy 3 sukcesy, a od szczęścia globy i hofy, no chyba że trzaskasz itemki, które mają taki kondyszyn że prawie za każdym razem kiedy uda się go wytworzyć jest glob, to jest tylko moje skromne zdanie wyrobione na podstawie własnych spostrzeżeń ;P
pozdro

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 01 Lut 2006, 16:50 
Beginner
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Wrzesień 2005
i z tym ziuta tez sie zgodze a jak:)
dokładnie o to mi chodziło

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 01 Lut 2006, 17:10 
Amateur
Dołączenie:
Lipiec 2005
ziutka akurat w pełni sie zgadza wymieniliśmy parę uwag w JC :)

coover moze rośnie ale generalnie komponenty na kliku sie jedzie wiec tego nie widac.

Marciol mylisz mówiąć sie żę to nie losowanie. Posłużmy sie przykładem co dają skille. Mam ok 4k rifla, z guna z którego pykam mam raptem o 4 dmg ten minimalny wiekszy niż na świeżej postaci, co onzacza że te 4k skilla powoduje mininalnie szybsze zabicie moba upraszczająć, jeśli to samo sie odnosi do skill w zakładce sci/tech to oznacza że skile prawie nic nie dają, qr BP też niewiele, kiedyś tu była rozprawka gdzieś na forum że qr daje max 5% i skile wysokie też ok 5% szansy, reszta należy do Boga (czyt. MA ;)), resime tego jest takie że to zwykła ruletka.

Dla porównania nie prowadzę dokładnych statystyk ale ok 5-7 k z karty poszlo na craft, z 1-2k ze store w oreskach i w gunach mam np. manuf weapon niecałe 600 skilla, a wychodzą tyle co moim zdaniem na początku tej robótki. QR bp moim zdaniem jednynie pokazuje szanse na sukces w postaci zielonego paska (co jest picem przeokrutnym). Zrób sobie próbę na świeżym BP i na full qr, na świeżym masz ok 50% paska, na full 95% paska, a przy 1k prób na komponentach wychodzi pi razy drzwi to samo. wiec skille jeśli rządzą trza ich mieć z 5k min.

Uff, tyle, pozdrawiam.

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 01 Lut 2006, 17:54 
Green
Dołączenie:
Grudzień 2005
HP: 122
Society: P.L.
Nick w grze: Adam Dreamer Hope
Ja mam ponad 3,2k mechanicznych i powiem ze skille w crafcie to podstawa, dlaczego?

Sproboj zrobic cos na 4-5lvl ze skillami ponizej 1k a zobaczysz, ja przy tych skillach mam maxymalna szanse naBP z qr1 do 4lvlu wlacznie.

Componenty mechaniczne robi sie tylko dla jednego powodu, a raczej dwoch - engi i odblokowanie i skillowanie BP comp, te dwa skille zwiekszaja twoje szanse na powodzenie w crafcie we wsystkich kategoriach craftu i dlatego warto w ten sposob je skillowac.

Aha nie oplaca sie robic filtrow, od razu zaczac od standard dumpera 3lvl 1lyst 2 oil, drozsze ale szybciej skille leca (sprawdzalem).

Na kolejne pytania tez postaram sie odpowiedziec.

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 01 Lut 2006, 18:21 
Amateur
Dołączenie:
Lipiec 2005
jasne zrób 3.2 w gun/tailor/attach hehe to zrozumiesz co znaczy że skille nic nie znaczą (rozumiem przez to możliwy do osiągnięcia poziom nie spłukująć sie z fury/chaty itp :)), bo żeby zrobic tyle lvl w w/w trza mieć kuuupe zielonych.

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 01 Lut 2006, 18:23 
Mediocre
Dołączenie:
Styczeń 2006
hm ok, wyjątki się zdaźają : zrobiłem tylko jedną parę techno pantów (chyba 5 level) przy skilach po 200 i od razu hof, czyli wyjątek potwierdza regułę : globy i hofy to czysty fux, a skile pozwalają zwiększyć możliwość wytworzenia itemkówna wyższych levelach,
btw te mechanics skile to o pupę potłuc...na co one wam? :lol:
poza tym nie wiem czy craft ma większy sens skoro jest tak niewiele itemków na których można zarobić, a i tak zarobek opiera się na tym "+" we frazie"tt+..."
nawet jak już się wyskilujemy np. w szyciu czyli za 10 lat to i tak będziemy liczyli na szczęście

[ Dodano: Sro 01 Lut, 2006 18:25 ]
właśnie Chudy ty kumasz bazę, na kiego grzyba nam mechanics skill? zróbcie te parę k w tailoringu i gunach ...co kasy szkoda?
over

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 01 Lut 2006, 18:34 
Amateur
Dołączenie:
Lipiec 2005
lol nareszcie zostałem zrozumiany hehehehhehehehhehe

btw dodam sarkastycznie, przez osobÄ™ obeznanÄ… w temacie ;)

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 01 Lut 2006, 19:32 
Qualified
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Czerwiec 2005
Tak jak dreamer powiedział: mechanics się skilluje dla engineering i bp comprehension i to jest tutaj najważniejsze. Manufact mech jest potrzebny do tego żeby skillować wyższe poziomy komponentów, czyli żeby szybciej rosl eng i bp comp.

@Chudy
a Ty mylisz się że porównujesz hunting do craftingu bo to wg mnie są dwa różne światy. W huncie liczysz w 99% na szczęscie. Ten 1% jest wtedy kiedy w poprzednich zabitych 10 stworkach nic Ci nie wypadło i w tym 11 musi coś być, choć oczywiście są wyjątki.
W krafcie natomiast zależy to od skilli, qr bp no i jak wszystko w PE od szczęscia, tyle że od szczęscia najmniej.
Powiem Ci że 600 lvl to nie są skile o których ja mówie. Wiadomo że posiadanie 3k w jakims manufact weapons kosztuje 15k (kiedys byl na aukcji full implant za 7k a 3k to 2 implanty) ale 1.5k juz kosztuje mniej i da się to osiągnąć w pare miesięcy z paroma k na karcie.

Co do tego że qr nic nie daje to powiem tak: mając full qr pioneer bp (2lvl) mam taką samą szansę jak na 1A z qr 36 (lvl1) i większą niz na bodyguard z qr 1 (tez 1lvl). I gwarantuje że mniej strace robiac pioneer niż bodyguarda.

Hofy zgadza się, zależą od szczęscia.

No i jeszcze ten wątek czy craft ma większy sens.
Tak ma. Wiadomo że opiera się o te ''tt+'' jak powiedziała Ziutka. Dlatego też mniej więcej w poscie ktory jest gdzies w tym temacie opisalem (mysle ze to wystarczy ;p) od kiedy mozna zarobić i jakim kosztem.

btw. nie mowilem tego ale kraft nie jest dla nowych graczy (oczywiście mowa tu o takich co nie wpłacają kilku a moze nawet kilkunastu k ped )

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 01 Lut 2006, 19:47 
Mediocre
Dołączenie:
Styczeń 2006
za kilka czy kilkanaście k ped to chwili obecnej w krafcie kupę można zrobić :lol:
a poza tym to sądzę, że skile eng i compr. bp rosna tak samo na czym innym niż mechanics components, tzn. myślę,że to jest adekwatne do kosztu wytworzenia itemku...czyli na każde 100 prób w szyciu i skile zrobione w ten sposób przypada kilkaset prób w mechanicsie i skile zrobione w ten sposób, znowu podkreślam że to tylko moja teoria :lol:

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 01 Lut 2006, 20:17 
Qualified
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Czerwiec 2005
Zapewniam Cie że jeśli masz odpowiedniego bp i robisz w odpowiedniej kategorii (weap armor itd) to mozesz zarobić tyle by powoli się rozwijać i zarabiać dalej i więcej.

Co do eng i bp comp to zapewniam Cie że się mylisz. Potwierdzone to jest doświadczeniem uber krafterów takich jak auktuma buzz czy nzr. Nawet auktuma czasem skilluje mechanics.

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 01 Lut 2006, 20:22 
Amateur
Dołączenie:
Lipiec 2005
Marciol napisał(a):
Tak jak dreamer powiedział: mechanics się skilluje dla engineering i bp comprehension i to jest tutaj najważniejsze. Manufact mech jest potrzebny do tego żeby skillować wyższe poziomy komponentów, czyli żeby szybciej rosl eng i bp comp.

wg mnie z obserwcji nie rośnie szybciej, lepiej sie zabrać za profesje z mniejszym skillem wtedy rośnie engener lepiej niz z tym wyższym

Marciol napisał(a):
@Chudy
a Ty mylisz się że porównujesz hunting do craftingu bo to wg mnie są dwa różne światy. W huncie liczysz w 99% na szczęscie. Ten 1% jest wtedy kiedy w poprzednich zabitych 10 stworkach nic Ci nie wypadło i w tym 11 musi coś być, choć oczywiście są wyjątki.
W krafcie natomiast zależy to od skilli, qr bp no i jak wszystko w PE od szczęscia, tyle że od szczęscia najmniej.

udowodnij to to pogadamy :)

Marciol napisał(a):
Powiem Ci że 600 lvl to nie są skile o których ja mówie. Wiadomo że posiadanie 3k w jakims manufact weapons kosztuje 15k (kiedys byl na aukcji full implant za 7k a 3k to 2 implanty) ale 1.5k juz kosztuje mniej i da się to osiągnąć w pare miesięcy z paroma k na karcie.

wieć powtarzam utopilem kupe kasy na to by osiągnąć poziom niecałe 600. wiadomo że im więcej skilla tym wolniej rośnie, więc przelicz sobie ile moze kosztowac np 2k man czegoś tam (byle nie mechanics i podobne).
Marciol napisał(a):
Co do tego że qr nic nie daje to powiem tak: mając full qr pioneer bp (2lvl) mam taką samą szansę jak na 1A z qr 36 (lvl1) i większą niz na bodyguard z qr 1 (tez 1lvl). I gwarantuje że mniej strace robiac pioneer niż bodyguarda.\

stary to tylko kolorki, zrób reprezentatywną próbe oczywiście wiekszą ilość prób, ja z reguły ostatnio poniżej 200 sie nie zabieram, co wiecej w tailoru przy qr 30 i gunach qr 60 mam czasem prze kapę, natomiast wczoraj dla jaj wziąłem sie za armorki qr5 i co? pykłem 40 mini globa, wiec qr dalej OSOBIŚCIE uważam że to troszke pic.
Marciol napisał(a):
No i jeszcze ten wątek czy craft ma większy sens.
Tak ma. Wiadomo że opiera się o te ''tt+'' jak powiedziała Ziutka. Dlatego też mniej więcej w poscie ktory jest gdzies w tym temacie opisalem (mysle ze to wystarczy ;p) od kiedy mozna zarobić i jakim kosztem.

tak ma z itemakmi tt+ ale takich itemków teraz malusio
Marciol napisał(a):
btw. nie mowilem tego ale kraft nie jest dla nowych graczy (oczywiście mowa tu o takich co nie wpłacają kilku a moze nawet kilkunastu k ped )

święte słowa, mam czasem wrażnie że pomagają mi skille zdobyte w combat, choć też gdy zaczynałem grać mówiono mi (tzw. uber długo grający) że przy tailoru potrzeba duuużo dexterity, teraz mam 2k i też cieżko zauważyć różnice na plus, wprost przecinie np opstatnio na flame shirt poszło 5 prób zanim wyskoczyła, a jak już była to tt12 bodajże, kiedyś przy znacznie mniejszym dex miałem tt 20-30. Śmiem wątpić że duuuuużo ma do powiedzenia wersja VU, ale jak zwykle to wszystko przypuszczenia ...

ps co do mojej gadki dużej ilości prób, na małej masz czasem 9/10 succes, na duuużej all sie zmienia (owczywiście nie po naszej myśli).

Pozdrawiam i zapraszam do dyskusji.

[ Dodano: Sro 01 Lut, 2006 20:31 ]
Marciol napisał(a):
Zapewniam Cie że jeśli masz odpowiedniego bp i robisz w odpowiedniej kategorii (weap armor itd) to mozesz zarobić tyle by powoli się rozwijać i zarabiać dalej i więcej.

Co do eng i bp comp to zapewniam Cie że się mylisz. Potwierdzone to jest doświadczeniem uber krafterów takich jak auktuma buzz czy nzr. Nawet auktuma czasem skilluje mechanics.

być moze te skille badziewne wpływają na ostateczny sukces, ale moim zdaniem skillują bo to tanio wychodzi, szczególnie ostatno gdy ceny na oreski z których trzaskasz itemki tzw pojeedyncze (nie filtry łączone w 10k itp) znacznie wzrosła.

Poza tym udowodnij że jest potwierdzone doświadczeniem uber crafterów, gdzieś już był temat o tym czy mają swoje sztuczki, ja twierdziłem żę nie, ale jeśli one są to w interesie tych ubrków jest wprowadzanie w błąd by nikt im nie podskoczył + by nabił pule na hofy/.

ps. fajny banner :)

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 02 Lut 2006, 11:36 
Green
Dołączenie:
Grudzień 2005
Chudy nie wiem skad ty bierzesz takie informacje, ale walisz takie farmazony ze szkoda gadac. 600 w skillach w crafcie lol, ja zaczynalem crafcenie gdy buzz tez dopiero co zaczynal, tylko ze ona ma duzo wieksze mozliwosci ode mnie.

Sie troche wkurzylem, chyba jak bede mial chwile napisze poradnik dla poczatkujacych o crafcie, co dlaczego za ile i dlaczego sie oplaca to a nie co innego. Potwierdzone przeze mnie badaniami, bo bardzo duzo rzeczy sobie spisywalem.

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 02 Lut 2006, 12:07 
Beginner
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Wrzesień 2005
poniewaz sam zaczynam zabawe z kraftem wiec taki poradnik by sie przydał chetnie bym z niego skorzystał i inni pewnie tez:)

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 02 Lut 2006, 12:20 
Qualified
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Czerwiec 2005
Chudy każdy chyba podłapie rozmowe jak ktoś z tych crafterów gada z drugim o crafcie. Jak nie rozmawialem to chociaż czytałem.

Co do tych 99% szczęścia tego się nie da udowodnić. Ale czasem zabijając pierwszego moba masz globala/hofa, więc to chyba logiczne że to fuks.

@qr bp
Sprawdzałem kiedyś na czym lepiej wyjde czy na tym bodyguardzie czy na tym pioneerze. No i jakoś wyszedłem lepiej na pioneerach no i bp byly lepsze.

@itemki tt+
Jeszcze raz powtarzam przeczytaj moj pierwszy post. Napisałem tam, gdzie najszybciej bedziesz mogl zrobić item z tt+ ktory da Ci zysk. Napisałem gdzie najwięcej zarobisz na początku a gdzie w dużo późniejszym czasie.

@skille

Nie wątpie w to że udupiłes duzo kasy robiąc te 600lvli. Może dodam że ciężko jest craftować robiąc coś jeszcze. Bo na craft trzeba dużo czasu i poświęcenia.
Ty jesteś głównie minerem więc pewnie te 600lvli zajęło Ci kupe czasu. Dlatego też przypominam że chyba lepiej kupić te 600 lvli na aukcji niż wyskilować. Jedyne co polecam to odblokować bp comp na mechanicsach.

@btw dzięki :P

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 02 Lut 2006, 14:15 
Capable
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Kwiecień 2005
Chudy napisał(a):
coover moze rośnie ale generalnie komponenty na kliku sie jedzie wiec tego nie widac.

ale co Ci rośnie? lol

przecież potwierdziłem to co napisałeś wcześniej, pierwszy raz, ale akurat miałeś rację, więc uczciwie przyznałem rację, a Ty jak ZWYKLE nie zrozumiałeś...

Chudy napisał(a):
lol nareszcie zostałem zrozumiany hehehehhehehehhehe

heh strasznie Cię to uradowało, w sumie się nie dziwię, pierwszy raz? gratz :P

Chudy napisał(a):
btw dodam sarkastycznie, przez osobÄ™ obeznanÄ… w temacie ;)

znaczy, że Marciol i dramer są nieobeznani? o.O

dreamer napisał(a):
Chudy nie wiem skad ty bierzesz takie informacje, ale walisz takie farmazony ze szkoda gadac. 600 w skillach w crafcie lol, ja zaczynalem crafcenie gdy buzz tez dopiero co zaczynal, tylko ze ona ma duzo wieksze mozliwosci ode mnie.

dokładnie, z takiego dziecinnego myslenia wynika, że ktoś kto ma 6k w comps gówno wie o crafcie, a ktoś kto ma 6k w weap wie wszystko

dreamer napisał(a):
Sie troche wkurzylem, chyba jak bede mial chwile napisze poradnik dla poczatkujacych o crafcie, co dlaczego za ile i dlaczego sie oplaca to a nie co innego. Potwierdzone przeze mnie badaniami, bo bardzo duzo rzeczy sobie spisywalem.

nie pisz ;) lepiej niech napiszÄ… mÄ…drzejsi :P

btw, pozdrawiamy napełniających loot pool :P

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 02 Lut 2006, 14:29 
Mediocre
Dołączenie:
Styczeń 2006
a może by tak coś od siebie?co?od siebie i w temacie heh, bo z całym szacunkiem dla Ciebie Coover twoja polityka przypomina politykę Samoobrony "Kajne Grencen" heh
ps.czekam na ciętą ripostę...

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 02 Lut 2006, 14:57 
Capable
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Kwiecień 2005
Ziutka napisał(a):
a może by tak coś od siebie?co?od siebie i w temacie heh, bo z całym szacunkiem dla Ciebie Coover twoja polityka przypomina politykę Samoobrony "Kajne Grencen" heh
ps.czekam na ciętą ripostę...

cięte riposty zostawiam sobie na lepsze okazje :P

btw, nie mogę zripostować, bo nie szprecham po szwabsku, a polityka Samoobrony jest dla mnie zbyt skomplikowana :P

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 02 Lut 2006, 15:28 
Administrator
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Marzec 2005
I znów sie robi pyskówka :) Dzis dam nowy dział do tego celu...

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 02 Lut 2006, 16:30 
Amateur
Dołączenie:
Lipiec 2005
dreamer napisał(a):
Chudy nie wiem skad ty bierzesz takie informacje, ale walisz takie farmazony ze szkoda gadac. 600 w skillach w crafcie lol, (...)

600 skilla w manufact weapon, masz więcej to miło :)

Marciol napisał(a):

@qr bp
Sprawdzałem kiedyś na czym lepiej wyjde czy na tym bodyguardzie czy na tym pioneerze. No i jakoś wyszedłem lepiej na pioneerach no i bp byly lepsze.

przeczytaj o qr w gunie 60 a qr 5 w armorkach. wszystko jest kwestią fuksa, mówiąć o qr pic mam na myśli że ma bardzo małą wagę w ogólnej szansie na sukcess, przecież mająś qr 100 (pewnie masz na mechanical itp) powinny Ci wyjsć za każdym razem i co? hehe jakos tak sie nie dzieje.
Marciol napisał(a):
Ty jesteś głównie minerem więc pewnie te 600lvli zajęło Ci kupe czasu. Dlatego też przypominam że chyba lepiej kupić te 600 lvli na aukcji niż wyskilować. Jedyne co polecam to odblokować bp comp na mechanicsach.

generalnie ostatnio mało kopie, ile mi zajeło? kilka dni tylko.

coover napisał(a):

na komponentach nie urośnie ani razu nawet na 100k prób heh

coover napisał(a):
Chudy napisał(a):

ale co Ci rośnie? lol

przecież potwierdziłem to co napisałeś wcześniej, pierwszy raz, ale akurat miałeś rację, więc uczciwie przyznałem rację, a Ty jak ZWYKLE nie zrozumiałeś..

powtarzam mozę rośnie (computer i agility) crafcąć komponenty ale tak rzadko że nie widać tego poniważ masz autoklika i jak raz mignie gain po 5k prób to nie odnotowujesz tego patrzałkami, ew. mozna sprawdzić robiąć 2 screeny przed i po 10k prób.

Dreamer p... fasrmazony z własnego doświadczenia jeśli o tym nie pomyślałeś hehe, moze żywot w PE lepiej Ci sie ułożył wiec masz troszke inne zdanie. uff. ta wycinanka mnie dobija.

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 02 Lut 2006, 16:57 
Capable
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Kwiecień 2005
ubaw heh

quiz!

stwierdzasz, że nie potwierdzasz, że rośnie, a ja potwierdzam, że nie potwierdzasz, że rośnie

czy mamy to samo zdanie?

:P

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 02 Lut 2006, 17:14 
Qualified
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Czerwiec 2005
@ quiz
Tak macie to samo zdanie ;) Co wygrałem?:P

Chudy przy tych qr roznica była jakos 80pedna 1.5k prob. Dla mnie to zawsze coś i wole robić na bp z wiekszym qr.

@ drugie

aha więc cofam to że jestes glownie minerem i ze zajelo Ci to kupe czasu :P

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 02 Lut 2006, 17:17 
Green
Dołączenie:
Grudzień 2005
Mam dosyc tej bezsensownej dyskusji bo do niczego nie prowadzi.

Doszedlem do tego co mam ciezka praca, nie kupujac pedow ani skilli.

Zaproponowalem pomoc zostala odrzucona.

Jednak nie bede pisal poradnika jak takie podejscie do niego szkoda mojego czasu.

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 02 Lut 2006, 17:38 
Amateur
Dołączenie:
Lipiec 2005
Marciol napisał(a):

Chudy przy tych qr roznica była jakos 80pedna 1.5k prob. Dla mnie to zawsze coś i wole robić na bp z wiekszym qr.

jasne że lepiej na wyższym qr, temu zaprzeczyć sie nie da, ale pomyślmy co by było gdyby qr odgrywał jakąś zasadniczą rolę? 10 osób z soca robi qr 100 daje im to super przewagę nad tymi co mają po np 50, i walą hofy od rana do nocy :) przykłady można mnożyć. Dlatego tez pisze pic, wg mnie ok 1-5% max qr daje do szansy.

Dreamer nikt nie odrzucał pomocy, napisz coś z sensem to podziekujemy za good work :)

ps. co śmieszne nigdy nie kupiłem żadnego skilla wiec nie jesteś odosobnionym pracusiem hehe

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 02 Lut 2006, 17:43 
Administrator
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Marzec 2005
dreamer napisał(a):
Jednak nie bede pisal poradnika jak takie podejscie do niego szkoda mojego czasu.

Poradnik bezwzględnie się przyda - może nie dla powyższych wymiataczy craftu ;) ale dla nowych napewno :)

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 02 Lut 2006, 19:07 
Green
Dołączenie:
Grudzień 2005
:) zastanawialem sie jaka bedzie reakcja na tamtego mojego posta :P

Tylko musze znaezc troche czasu na to bo ostanio z tym u mnie bardzo kiepsko, nawet PE ograniczylem do jakis 1h max dziennie

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 02 Lut 2006, 19:40 
Qualified
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Czerwiec 2005
Pisz pisz dreamer mÄ…drze gadasz na ten temat ;)!

@ Chudy

No właśnie dlatego lepiej kupić na początku ten wyrobiony bp niz nabijać go od 50 a juz na pewno lepiej jak masz qr 1

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 05 Lut 2006, 17:01 
Amateur
Dołączenie:
Lipiec 2005
Marciol jeszcze jedno, zależy jaki to BP i do czego ma służyć, robienia itemków na sell czy skillowania. lvl 9 full qr może nie nawiele sie zdać jesli masz marne skille. Poza tym jednak przedkładam skille nad qr, warto nad tanimi lvl1 czy 2 pobawic sie od zera.

Pozdrawiam.

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 05 Lut 2006, 22:03 
Amateur
Dołączenie:
Listopad 2005
Nick w grze: Eol
To ja jeszcze doleje troche oilu do ognia, pierwsze fakty:
1. Kupilem sobie bp do filterkow z qr=100, przerobilem chyba okolo 4000 (oil+lyst), dawno to bylo wiec dokladnie nie pamietam, bylem na minus 50ped bodajze (ale za to dwa mini po 15ped wpadly na samym poczatku, moglem wtedy przestac, ale ja glupi myslalem ze to regula :)), acha to byla moja pierwsza zabawa z filtrami.
2. Wzialem bp z qr=1 i co jakis czas crafcilem, az doszedlem do qr=100, nie wiem ile sumarycznie wydalem, ale tak jak podliczalem na biezaco to wyszedlem na maly plusik nawet, nie liczac wartosci takiego bp.
-Koniec faktow------
Czyli w moim przypadku gorszy bp okazal sie lepszy (niestety porownanie nie do konca dobre bo skille mialem wyzsze przy drugim podejsciu).
Tez slyszalem opinie ze na nizszym qr szybciej skile leca, jeszcze lepiej gdy to jest niski qr i wysoki level bp :) - bawilem sie tak z jakimis srobkami z levelu 5, chat window byl zielony niczym trawka na wiosne, a straty nie byly nawet takie straszne - niestety nie pamietam dokladnych rezultatow.

Profil Offline

WyÅ›wietl posty z poprzednich:  Sortuj wedÅ‚ug  

Odpowiedz

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 22 gości

Panel
Skocz do: