Odpowiedz
Autor Wiadomość
Nie podano
PostWysÅ‚any: 20 Sie 2005, 21:54 
Amateur
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Sierpień 2005
HP: 0
Society: Red Legion
Nick w grze: Michal Kedzior Bond
Witam i bardzo prosze o pomoc.

Jestem nowym graczem i od pewnego czasu mam bardzo powazny problem z PE. Gra bez przerwy sie zawiesza lub resetuje mi sie komp.
Postaram sie tu dokladnie opisac moj problem przez co post bedzie troche dlugi. Grac w PE zaczołem w czerwcu. Gralem okolo 2 tygodni i wszystko bylo ok. Na poczatku lipca padła mi karta graficzna i przez caly lipiec nie miałem kompa. Po wymianie karty( dostalem dokladnie taka samą) sformatowalem dysk i zreinstalowalem windowsa.( w miedzy czasie jak nie mialem kompa bylo VU) Sciagnalem PE no i sie zaczeło.... Gra zawiesza sie i wyskakuje błąd z Client Loader lub komp sie resetuje i wyskakuje błąd z windowsa. Ponizej opisze jak wyglodaja te blędy:

ClientLoader
Project Entropia did not shut down normally.
You may submit information about your PC configuration to MindArk.
This will help MindArk to improve Project Entropia in future updates.
This information that will be sent if you accept is:
OS = Windows XP
Memory = 512
Graphics Adapter = Radeon 9600 SERIES
Graphics Adapter Driver Version = 6.14.10.6525
Sound Card = NVIDIA(R) nForce(IM) Audio
Sound Card Driver Version = 5.10.2934.0
Exeption Address = 6161322
PE Version = 50398471

lub błąd z windowsa:

Image

a tu opis jakby sie komus nie chcialo obrazka powiekszac:
Sygnatura błedu:
BCCode: 10000050 BCP1: E958376C BCP2: 00000000 BCP3: BF87F4CB
BCP4: 00000002 OSVer: 5_1_2600 SP: 1_0 Product: 256_1
pliki dolaczone do raportu:
C:\Windows\Minidump\Mini081705-01.dmp
C:\Docume~1\Kdzior~1\Ustawi~\Temp\WER1.tmp.dir00\sysdata.xml

Problemy wystepuja takze z innymi plikami z katalogu Minidump i plikami "WER".
Napisałem do supportu i to ich odp:

Try reinstalling the video card drivers and DirectX.
Try reducing some visual effects of the PE. Set the color depth to 16-bit. If you have enabled anti-aliasing or anisotropic filtering of your video card set them to application preference.
If the problem still persists try reinstalling the PE.

Zrobilem wszystko co mi kazali oprócz tych filtrow anti-aliasing i anisotropic bo nie bardzo wiem o co chodzi, ale to nic nie dalo. Pomyslalem ze moze jest cos nie tak z windowsem wiec dwa dni temu zrobilem reinstalke( zainstalowalem inna wersje windowsa niz po wymianie kary graficznej), ale nadal nic, gra wciaz sie wiesza.

Kompletnie nie wiem juz co robic... :cry:
Bardzo prosze o pomoc.

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 20 Sie 2005, 22:09 
Green
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Czerwiec 2005
HP: 92
Society: 3lancer
Nick w grze: loading...
anti aliasing i to wogule masz we właściwościach karty graficznej. prawy klawisz na pulpi wlasniwosci zaawansowane potem poszukaj directx3D albo openGl niewiem kture. Albo jak masz catalyst control center tez są konfiguracje

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 20 Sie 2005, 22:11 
Administrator
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Marzec 2005
HP: 133
Society: Poltropia
Nie wiem co poradzic :nie wiem:

Sam po ktoryms z ostatnich VU mam problem z PE - ale tylko podczas zamykania
gry lub client loadera - wywala mi cos takiego (czasami sie zwiesza zupelnie):

Image

Na rekomendowanych przez nich sterownikach mam wtedy totalny zwis kompa :(
Mam wrazenie, ze cos gdzies skopali - i poki na to niechcacy nie trafia pewnie sie nic nie zmieni :(
Czekam z nadzieja na kolejne VU...

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 20 Sie 2005, 22:18 
Amateur
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Sierpień 2005
Filtry mam ustawione na " zależne od aplikacji" czyli tak jak mi napisali w support, wiec z filtrami jest OK. Ja mysle ze to ostatnie VU powoduje te bledy. W czerwcu na V 7.4 wszystko chodzilo dobrze. A ustaiwnia kompa i sprzetu mam chyba takie same jak przed formatem i reinstalką bo nigdy nie grzebie w ustawieniach.

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 20 Sie 2005, 23:00 
Amateur
Dołączenie:
Lipiec 2005
HP: 175
Society: Chlopaki z Ferajny
Nick w grze: Chudy
wydaje mi się że nic nie pomoże, każdemu z moich znajomych wywala, czasem jest kilka dni spokoju ale np. dzisiaj sam doznałem wywałki z 3 razy, zaznaczam że nic nie grzebałem w opcjach ani właściwościach. Prędzej wydaje mi sie że to MA po prostu źle napisała aplikacje.

drivery faktycznie z doświadczenia wiem że im starsze tym lepsze (oczywiście bez przesady :wink: ), ich rekomendowane dziwnie zwaaaaaalniają mi grę :(

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 20 Sie 2005, 23:06 
Amateur
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Sierpień 2005
Ehh ma nadzieje ze po nastepnym VU sie cos zmieni. Mnie wywala tak co 10min-1h a to własciwie uniemozliwia mi gre:(

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 22 Sie 2005, 11:16 
Novice
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Kwiecień 2005
HP: 125
Hej :)

Proponuję zmienić parę teamtów w oknie loadera:
- odkliknij małą liczbę deatli i inne ograniczenia (kolory zostaw 32bitowe no i zostaw dźwięk),
- zmniejsz szybkość łącza na mniejszą.

Sprawdź jeszcze czy nie masz aplikacji w tle (nawet wingrozy), które mogą ci zjeść zasoby systemowe.

Potem w grze, w opcjach, zmniejsz na minimum efety i detale. Swego czasu mi to pomogło grać.

Sprawdź sprzęt jakimś programem do testów grafy, procka, pamięci itp.

Jak to nie pomoże to spróbowałbym wrócić do oryginalnych sterowników karty (ew update ze stronki producenta)... jak to nie pomoże ... czekaj na nowy update :(

Pozdrawiam,

PioHaw

Dodatkowo proponuję zapoznać się z tematem: http://entropia.type.pl/viewtopic.php?p=5664#5664

PioHaw

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 22 Sie 2005, 16:07 
Green
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Czerwiec 2005
HP: 92
Society: 3lancer
Nick w grze: loading...
niewiem moze sie myle ale zwiększ wielkość pliku stronicowania

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 24 Sie 2005, 14:02 
Amateur
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Sierpień 2005
Ehh nadal nic. Zainstalowalem nowe stery do karty dzwiekowej, bo poprzednie mialem z 2003 roku ale to nic nie dalo. Co do pliku stronicowego to powiekszylem jego rozmiar do 2GB i utworzylem drugi na dysku na ktorym mam PE zainstalowane tez 2 GB ale dalej nic(jedyne co to dysk szybciej chodzi). Jedyna zmiana jaka mi sie przypomniala w stosunku do czerwca to to ze mam teraz dysk podzielony na dwie partycje. Jeden dysk jest systemowy a na drugim jest PE. Moze powinienem zainstalowac PE na dysku systemowym??

PioHaw co do tych aplikacji w tle to mam tylko 3 MMTrayLSI, MMTray2k i MMTray, za to procesow jest od cholery ale nie wiem co moge wylaczyc a czego nie to dam screena:

Image

A o opcje w grze to o co ci chodzi? W Cliencie mozna zmieniac opcje odnosnie detali ale w grze to sa opcje tylko po nacisnieciu "O" ale tam sie reguluje gamme itp. a nie detale.
(w cliencie mam wszystko odklikniete tylko predkosc lacza zmniejszylem do 128)

W tym linku co podales do podobnego broblemu co moj jest o kosciach ramu, mam dwie ale w czerwcu wszystko dzialalo to czemu mialo by nagle przestac?

O i co przed chwila zauwazylem to ze kiedy restartuje sie komp to temp. procka wynosi 62-64 stopnie nigdy mniej. Czy to mozliwe ze mi sie procek/komp przegrzewa?

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 24 Sie 2005, 20:10 
Administrator
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Marzec 2005
HP: 133
Mozliwe - u mnie dochodzi do max 55 stopni i to raczej w upaly
a normalna praca podczas gry w PE to 45 a w "spoczynku" 39 stopni (athlonXP 2000+).
Teoretycznia taka temperatura nie powinna szkodzic - ale moze cos w tym jest.
Do programowego schladzania uzywam cpuidle extreme - naprawde dziala.
Warto tez sprawdzic czy nie przegrzewa sie sama grafika - potestowac intensywnie
jakas inna gierke np HL2.

Moze warto go w srodku odkurzyc, posprawdzac czy wszystkie tasmy/wtyczki dobrze powpinane, czy cos czegos nie blokuje itp.

Co do tych procesow - ciezko powiedziec co mozesz wywalic bo masz tam sporo dziwactw o ktorych nie mam pojecia i widze pierwszy raz.

Ostatecznie powinienes wyczyscic wszystko do zera (sformatowac twardziela),
zainstalowc czysty system, sterowniki chipsetu/ide, sterowniki grafiki, directx i potem pe
(w takiej kolejnosci). PE testowac bez dzwieku (wylaczyc w CL) i w opcjach tez zmniejszyc detale (jest do tego suwak albo dwa).

U mnie PE tez siedzi na innej partycji niz system wiec to raczej nie jest przyczyna.

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 24 Sie 2005, 20:27 
Amateur
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Sierpień 2005
Dysku to mi sie nie oplaca formatowac bo reinstalke i format robilem najpierw 6 dni temu a wczesniej 1 sierpnia. Instalowalem wszystko w kolejnosci tak jak podales, sys, drivery, PE. Zainstaluje tego schladzacza zobaczymy moze zadziala bo jak ty masz 45 stopni a ja 64 to troche spora roznica(ja mam athlona 2500+) :) Pogrzebie tez w kompie, ale duzo to ja tam nie zrobie bo sie nie znam najwyzej kurze przedmucham:D Sciangnol bym brata on infe studiuje ale do belgii wyjechal i wroci pewnie dopiero za jakis tydzien. Wlasnie tez szukam po kumplach jakiejs gierki z duzymi wymaganiami zeby przetestowac czy te problemy beda wystepowac z innymi grami czy tylko z PE.

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 25 Sie 2005, 05:24 
Unskilled
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Lipiec 2005
HP: 121
Nick w grze: Helllreiser
to jest 99,9 % wina przegrzanego Processora AMD! sprobuj go pozadnie wyczyscic i nalozyc jeszcze raz paste ale bardzo malo - nie przesadzac! temperatura powinna byc okolo 55 stopni! podczas grania. :!:

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 25 Sie 2005, 08:41 
Novice
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Kwiecień 2005
HP: 125
Hej :)

Co do temperatury procka ... zgadzam się, ze 6x stopni to za dużo jak na Athlona. Jak kupiłem sprzęta to miałem ten sam problem (2600+ Barton) więc mi wymienili procka i teraz jest spoko. Wina może leżeć po stronie niewłaściwego montażu (brak odprowadzania ciepła) lub w uszkodzeniu procka. Pamiętam, że wtedy objawy były takie same jak opisywane przez ciebie (zwisy systemu, restarty itp) - co gorsza na 3d marku wszystko było ok ... ale przy PE padało.

Pozdrawiam,

PioHaw

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 25 Sie 2005, 10:13 
Capable
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Kwiecień 2005
teraz PE będzie używane do testów ;)

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 26 Sie 2005, 11:52 
Amateur
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Sierpień 2005
Problem rozwiazany :) Chodzilo o przegrzanie procka. Jak zdjolem obudowe to temp. spadla do 56-58 stopni i wszystko dziala :!: Ku*** miesiac temu mi robili przeglad kompa za ktory musialem wybuli 100 zeta bo by mi gwarancji nie przedluzyli, chu** zrobili a nie przeglad kase wzieli a do kompa pewnie nawet nie zagladali :evil: Bede znowu musial zawiesc komp do serwisu zeby przeczyscili mi sprzet bo przy takiej temp. to sie procek szybko zuzyje. Wielkie dzieki wszystkim za pomoc :D

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 26 Sie 2005, 11:59 
Administrator
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Kwiecień 2005
HP: 130
Nick w grze: Jarek CvX Cvoxs
Całe szczęście, że wszystko już w porządku.
Na przyszłość lepiej zainstaluj sobie jakiś software'owy miernik ciepła. Ja na przykład domyślnie miałem zainstalowany Intel(R) Active Monitor. Sprawuje się nieźle, bo czasem "zabipa", że dopuszczalna temperatura została przekroczona o 1 stopień Celsjusza. :wink:

Profil Offline

WyÅ›wietl posty z poprzednich:  Sortuj wedÅ‚ug  

Odpowiedz

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 68 gości

Panel
Skocz do: