Odpowiedz
Autor Wiadomość
Nie podano
PostWysÅ‚any: 15 Lip 2007, 23:08 
Weak
Dołączenie:
Styczeń 2006
HP: 130
Society: Red Legion Cadets
Nick w grze: Ron Rufio Gabinn
Przeglądając zawartość storage, jakoś przypadkiem postanowiłem sprawdzić po ile lyst teraz chodzi na aukcji.
Mając tak wypasione możliwości jak sprytne zestawienie cen na aukcji, skożystałem z tego dobrodziejstwa i zaskoczka: DZIŚ kamienie LYST po 360% !!!

"osz kur.." myśle sobie, może jakiś order jest, ale nie. Więc zaglądam na wykresik no bo jest i oto co zobaczyłem - skąd MA wzięło to 360%, nie wiem, ale może ktoś umie to wyjaśnić?.
Image

To co mnie tknęło aby napisac tego posta to to, że mam jakieś takie nieśmiałe przeczucie, że MA "kłamie" w tych zestawieniach cen. A własciwie nie tyle "kłamie" ile jest to jeszcze jeden element regulujący ekonomię gry. Jak się domyślam większość graczy po prostu patrzy na te zestawienia i tyle (w tym i ja) nie zastanawiając się (bo i po co) czy to prawda.

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 15 Lip 2007, 23:23 
Administrator
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Kwiecień 2005
Society: Poltropia
Nick w grze: Jarek CvX Cvoxs
Po prostu mechanizm rysowania wykresów jest nieprecyzyjny i w tym przypadku pominął pojedynczą aukcję z ceną "hej, do góry!". I tyle. Cena "z okienka" jest liczona prawidłowo.

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 16 Lip 2007, 05:01 
Green
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Maj 2007
HP: 127
Society: Outsiders PL
Nick w grze: Dawid Burks Bujak
Zobacz sobie po ile chodzą Exarosaurus Teeth. Tydzień temu to było coś koło 12000% a kilka dni wcześniej 120%. To są dosyć częste praktyki nieuczciwych resellerów. Wystawiają coś po astronomicznie wysokiej cenie a ich kumple to kupują i po chwili część osób nie może się połapać w cenach, przez co oni zarabiają.

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 16 Lip 2007, 08:15 
Initiated
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Listopad 2005
HP: 110
Dokładnie - manipulacja... weryfikuj sobie ceny wg. peauction - ona daje wgląd w to, co się ostatnio działo (ale teżnie do końca, bo BO nie pokazuje).

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 16 Lip 2007, 09:44 
Administrator
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Kwiecień 2005
abyss napisał(a):
(ale teżnie do końca, bo BO nie pokazuje).

A to duża strata - 90% tego co wystawiam schodzi przez BuyOut.

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 16 Lip 2007, 10:42 
Weak
Dołączenie:
Kwiecień 2007
HP: 0
Nick w grze: Seya
jakbym slyszal Leppera - "proszem państwa to czysta manipulacja".

Po co takiemu resellerowi byloby np podwyzszanie ceny opalo, ep-21, czy tam jakichs elementow exa. To tak jakbym poważnie podszedl do tego, co Mortifer napisal do Marciola w dziale Giełda :P.
Mam rozumieć, że podwyższam sobie cenę bo chce ogarnąć cały rynek jakiegoś produktu??
ludzie manipulują wykresem bardzo często, jednak robią to pospolici minerzy i hunterzy, bo komu innemu jak nie im opłacałoby się to, aby towary, których co dzień dostają na pęczki schodziły jak najdrożej. Jakbym był minerem, to barzdo chętnie widziałbym cenę lystu na poziomie 350%.

Podam tylko 2 znane mi przykłady prób (nieudanych) manipulacji. Jeden koleś raz chciał to zrobić z merber bravo. Kupił sobie pewnie troche tego, później podwyższył cenę na wykresie do + 400, a sam puszczał za + 300. Jednego nie przewidział. Jest to bardzo popularny przedmiot i nagle pokazało ich się na aukcji 3 listy :). Ktoś podobnie bawił się z ep-21. Kompletnie nie rozumiem dlaczego. Wtopił pewnie kilka setek na podatek aukcyjny, a i tak nic nie uzyskał.

Produktami niespecjalnie da się manipulować. Cena rośnie jak zapotrzebowanie rośnie i jak ludzie widzą, że inni, którzy chcą rownież nabyć towar płacą więcej i więcej. Jeśli komuś się wydaje, że wykupienie wszystkich przedmiotów z danego rodzaju coś da, to niestety jest głupcem. [/i]

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 16 Lip 2007, 11:22 
Green
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Maj 2007
Nie mogę się z tobą zgodzić seya. Po pierwsze to skąd masz pewność że temu kolesiowi nic z tego nie wyszło? Ponoć buyoutów nie widać w statystykach? Może i tak sprzedał tego tyle że mu się opłaciło? Poza tym czy Ci się to podoba czy nie ludzie tak robią! Mniej więcej tydzień po tym jak zacząłem grę spotkałem takiego człowieka który wystawiał taborety na aukcje po czym dawał mi kasę a ja to kupowałem z dużą przebitką i jeszcze miałem 5 pedów od sztuki gratis. Po 2 takich zakupach zorientowałem się o co chodzi i mu podziękowałem za współpracę bo nie ma w chyba nic gorszego w entropi niż zła reputacja.

Ps. Za porównanie do Leppera masz u mnie duży minus :evil:

Ps2. Po manipujacji z exarosutus teeth ceny będą jeszcze jakiś czas zawyżone choćby ze względu na fakt że w grze jest dużo nowicjuszy którzy się na to łapią. Teraz już orientuje się w cenach ale dwa miesiące temu mógłbym się nabrać.

Ps3. Dziwna sytuacja jest też z ampami a101. Swojego kupiłem miesiąc temu za tt+24 i to była normalna cena a dzisiaj to jest już tt+40. Jak wczoraj sprzedałem z buyoutem za tt+38 to w 20 minut zszedł. Nie zauważyłem ostatnio nadzwyczaj dużego napływu nowych graczy więc ciężko to popytem wytłumaczyć.

Ostatnio edytowany przez Dawid19791, 16 Lip 2007, 11:37, edytowano w sumie 1 raz

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 16 Lip 2007, 11:28 
Weak
Dołączenie:
Kwiecień 2007
Nick w grze: Seya
Kto Ci powiedział, że w statystykach nie widać buyoutów?? Statystyki MA uwzględaniają wszystkie produkty sprzedane na aukcji - zarówno te, które doszły do końca (czyli to co na pe-aukcji), jak i te, które schodzą po Buyoucie.
Ta druga opcja miała wpłynąc na dużo mniejszy zarobek resellerów (z podkreśleniem słowa "miała" :) )

Tak czy siak, nawet Twój przykład pokazuje, że manipulacja opłaca się crafterowi bardziej niż resellerowi. Jaką reseller miałby pociechę z tego, że podwyższy cenę na + 5 jakichś taborecików, które robi się z poor bp'tu? :)

PS. czepiłes się tych elementów Exa, zupełnie nie wiem dlaczego. Czy one wogóle mają jakąś wartość dla osoby, która nie posiada landu? Chyba tylko taką, że jak ktoś w PA sprzedaje za 200%, a Ty widzisz, że wykres wskazuje na 5k%, to bierzesz :)

PS2. Powiem Ci kiedy manipulacje się opłacały. W wersjach 5.4 (rok 2003 +/-) i niedaleko po nich. Wielu graczy na pewno pamięta sytuacje, gdy ówczesne GSI kosztowało 120 ped, a nagle MA przykręcało delikatnie kurek, po czym zostawało max 30 takowych na aukcji i ktoś je wszystkie wykupywał sugerując, że MA praktycznie wogóle już ich nie daje. Nagle kosztowało 300 ped :). Dziś w sytuacji, gdzie towarów wszelkich rodzajów jest masa tego typu akcje prawie nigdy się nie udają.

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 16 Lip 2007, 11:41 
Green
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Maj 2007
seya napisał(a):
PS. czepiłes się tych elementów Exa, zupełnie nie wiem dlaczego. Czy one wogóle mają jakąś wartość dla osoby, która nie posiada landu? Chyba tylko taką, że jak ktoś w PA sprzedaje za 200%, a Ty widzisz, że wykres wskazuje na 5k%, to bierzesz :)

No i sam sobie odpowiedziałeś :) a poza tym to był tylko przykład. Takich numerów jest więcej.

O tym że buyouty nie wchodzą do statystyk było gdzieś na tym forum ale już nie pamiętam gdzie bo dawno to czytałem. Jeśli jest inaczej to sorki.

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 16 Lip 2007, 12:03 
Administrator
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Kwiecień 2005
Dawid19791 napisał(a):
O tym że buyouty nie wchodzą do statystyk było gdzieś na tym forum ale już nie pamiętam gdzie bo dawno to czytałem. Jeśli jest inaczej to sorki.

Buyoutów nie ma w danych PEAuction i innych stronach tego typu. W statystykach w grze są obecne.

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 16 Lip 2007, 13:20 
Qualified
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Czerwiec 2005
Society: Chłopaki z Ferajny (dobra ekipa!)
Nick w grze: The Sundance Kid
Heh po części to jest manipulacja a po części głupota ludzi.

Przykład manipulacji: wystawianie skilli z tt 0.10 za kosmiczną cene. W dzień sprzedaży widac że ktoś chcial podnieść cene, ale na drugi dzień już tego nie ma, cena z tygodnie jest wyższa a z dnia niby normalna.

Przykład głupoty ludzi: Był jaki LuthienTiwele czy jakos tak. Wystawil bp (L) 1k% powyzej markup. Na drugi dzień bp już nie było a pare h później znów wystawil bp - ten sam z inną ilością klików - i znów drożej, tym razem podniósł cene o 5k% - na drugi dzień bp nie ma, a on jeszcze raz wystawil bp ale tym razem już po normalnej cenie, którą sam ustalił.

W takich rzeczach które są tanie, ludzie nie patrzą na cene tylko kupują. Sam kiedys kupilem taki implant i wsadziłem sobie go do bani bo kosztował tylko 10 ped - tylko, ale cena była 3 razy wieksza niz zazwyczaj.

Profil Offline
PostWysÅ‚any: 16 Lip 2007, 14:05 
to tak jak motyw był że każda część vigilanta male była po tt+kilka K, jakoś tak, zwariować.
A tak między nami panowie to jest bardzo gorąco a wy ponownie, jak to macie w swoim zwyczaju dywagujecie nad czymś, o czym powinno sie napisać 2-3 posty i tyle...a tak to każdy musi coś od siebie napisać, innym to nie pasuje i dyskusja na kilka stron przy czym odpowiedź na topic jest w pierwszych 2-3 postach...potrzebna jest nowa kadra administracyjno/moderacyjna żeby zrobić porządek, chyba że władzom zależy na wolności słowa:P

nic.

Nie podano
PostWysÅ‚any: 16 Lip 2007, 16:14 
Trained
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Czerwiec 2005
Nick w grze: Posse
Jasne ze zalezy :)

A tak na powaznie to ucinanie takich dyskusji, a juz szczegolnie przenoszenie ich zapewne stowrzylo by jeszcze wiekszy balagan

Co do manipulacji to zawsze byly obecne - choc gdy nie bylo aukcji i tych wszystkich cfaniakow, manipulacja o dziwo nie byla tak widoczna - pewnie dlatego ze nie byla za bardzo potrzebna :) Teraz kazdy kombinuje jak moze - a fakt statystyk na auckji w tym pomaga.

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 16 Lip 2007, 16:18 
Qualified
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Czerwiec 2005
Society: Chłopaki z Ferajny (dobra ekipa!)
Nick w grze: The Sundance Kid
A ja jeszcze mam takie pytanie - wiecie jak MA liczy te % ? Bo zastanawia mnie czy np. jak będą dwie aukcje 1stone lysta i 10k - które z nich ma większe znaczenie przy zmianie ceny lysta? Tzn czy obie te aukcje mają taki sam wpływa na cene lysta ? Czy moze ta 10k lyst ma 10k razy większy wpływ?

Profil Offline
PostWysÅ‚any: 16 Lip 2007, 16:19 
taki sam, liczy sie "wejście" aukcji tylko i wyłącznie, ilość w jednym "wejściu" jest nieważna

Nie podano
PostWysÅ‚any: 17 Lip 2007, 09:22 
Amateur
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Marzec 2006
HP: 105
Society: Kingsajz
Nick w grze: Furion Fox PL
Level napisał(a):
taki sam, liczy sie "wejście" aukcji tylko i wyłącznie, ilość w jednym "wejściu" jest nieważna

to dlaczego jest statystyka sprzedanej ilosci lysta? (nie aukcji tylko ilosci kamieni? ) ...

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 10 Wrz 2007, 13:39 
Capable
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Kwiecień 2005
stare to, ale żadna mądra głowa matematyczna się nie odezwała, bo jak dla mnie to średnia ważona jest, w sumie chyba nawet tak na logikę powinno być

Profil Offline

WyÅ›wietl posty z poprzednich:  Sortuj wedÅ‚ug  

Odpowiedz

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 83 gości

Panel
Skocz do: