Odpowiedz
Autor Wiadomość
Nie podano
PostWysłany: 24 Lip 2006, 21:28 
Novice
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Luty 2006
Posty: 425
HP: 0
Society: Poltropia
Nick w grze: Loss_AdKos
SCREENY BEZ MINIMALIZACJI GRY

Jako że czesto widze osoby ( o dziwo nawet bardzo doswiadczone w pe) które zapisują swoje osiągniecia do painta po wczesniejszym zminimalizowaniu gry , postanowiłem napisać ten skromy poradnik , który zapewne wielu osobą pomoże .

Do robienia zdjęć w trakcie gry(bez jej opuszczania ,minimalizacji) można używać wielu programów , tutaj przedstawie krok po kroczku jak możemy tego dokonać za pomoca programu Fraps.
Jest to mały programik , a jego możliwości ogromne ;-)

:arrow: Krok 1 : Pobieramy Frapsa: http://www.fraps.com/download.php
:arrow: Krok 2 : Instalujemy program , po zainstalowaniu uruchamiamy

:arrow: Krok 3 : Konfigurujemy frapsa

Zakłada Generals , są tutaj informacje podstawowe o frapsie oraz kilka fukcji , można dodatkowo zaznaczyć "run fraps when windows starts" opcja ta spowoduje uruchamianie frapsa wraz ze startem systemu.

Zakładka FPS , ta opcja umożliwia wyświetlanie fps podczas gry . Możemy wybrać róg ekranu w którym fpsy mają się wyswietlać (osobiscie polecam ). Jeżeli ktoś nie chce fpsów klika na "disable " . "Overlay Display Hotkey" - wybieramy tutaj przycisk ktorym mozemy zmienic polozenie fpsow w czasie gry. "Benchmarking Hotkey" umozliwia włączanie/wył fpsow w trakcie gry.

Zakładka Movies , program umożliwia również nagrywanie filmów w trakcie gry.
Jeżeli chcemy zmienić sciezke zapisu filmow klikamy "Change". Mozna rowniez zmienic ilosc fpsow(ilosc klatek na sekunde) w filmie oraz zmienic kodeki dzwieku.

Screenshots , wreszcie zakładka która nas najbardziej interesuje. Możemy zmienić sciezke zapisu zdjec < przycisk "Change". Ustawić przycisk pod ktorym bedziemy cykać fotki stand. F10 "Screen Capture Hotkey" . Oraz zmienic rozszerzenie , proponuje JPG.

:arrow: Krok 4 : Minimalizujemy frapsa do traya i wchodzimy do gry , teraz za każdym razem gdy wcisniemy F10 zdjecie automatycznie się zapisuje do wskazanego folderu , nie trzeba wychodzić z gry.

Polecam wszystkim zainstalowanie. Zaoszczędzi to wam wiele czasu.
Jeśli wszystkie serwery padną proszę o PM (oraz w razie wszelkich problemow).


Ostatnio edytowany przez Loss_AdKos, 18 Lut 2008, 14:45, edytowano w sumie 1 raz

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 31 Lip 2006, 19:08 
Adept
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Styczeń 2006
Posty: 1880
HP: 102
Society: www.EF.pl
Nick w grze: Mortifer Kemoiz
Świetny programik ;)

Mały, łatwy i przydatny!

POLECAM!


Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 31 Lip 2006, 21:11 
Initiated
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Listopad 2005
Posty: 919
HP: 110
Mortifer napisał(a):
Świetny programik ;)

Mały, łatwy i przydatny!

POLECAM!


Faktycznie świetny!
Używam od dawna wersji ze strony autorów, co prawda zrzuca obrazki w BMP, ale i tak zazwyczaj je rekompresuje acdsee, wiec nie mam problemu.


Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 31 Lip 2006, 21:49 
Adept
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Styczeń 2006
Posty: 1880
HP: 102
Society: www.EF.pl
Nick w grze: Mortifer Kemoiz
"Screenshots , wreszcie zakładka która nas najbardziej interesuje. Możemy zmienić sciezke zapisu zdjec < przycisk "Change". Ustawić przycisk pod ktorym bedziemy cykać fotki stand. F10 "Screen Capture Hotkey" . Oraz zmienic rozszerzenie , proponuje JPG."
Zmień na JPG ;) Mapa bitowa to nie wypał <przynajmniej w moim odczuciu, ale pewnie komuś się przydaje>

I i jeszcze jedno, filmiki są świetne ;) Można sobie ogladac siebie w akcji!


Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 01 Sie 2006, 09:29 
Unskilled
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Styczeń 2006
Posty: 110
HP: 0
to ja tylko wspomne o alternatywie, bo zapewnie wiele osob uzywa PE asistanta (a po co 10 programow do tego samego) no wiec dziala to tak

1) klawisz print screen i po klopocie (chyba jeszcze prostrze nie :))


Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 01 Sie 2006, 09:34 
Unskilled
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Grudzień 2005
Posty: 127
HP: 93
Society: było PL RANGERS i Enclave
Najprościej to zainstalować PE Assistanta i wciskać PrintScreen :-)
Obrazki lądują w C:\Program Files\MindArk\Entropia Universe\PEAss\Data


Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 01 Sie 2006, 10:02 
Amateur
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Marzec 2006
Posty: 526
HP: 105
Society: Kingsajz
Nick w grze: Furion Fox PL
:/ po zainstalowaniu frapsa wyskakuje komunikat o trojanie "Adware.DollarRevenue.d"
mam mks_vir....
chyba lepiej uzywac jednak PEassa


Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 01 Sie 2006, 10:32 
Adept
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Styczeń 2006
Posty: 1880
HP: 102
Society: www.EF.pl
Nick w grze: Mortifer Kemoiz
Ja juz mam tyle wirusów ze jeden w tą czy wewtą nie robi mi różnicy :P


Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 01 Sie 2006, 10:39 
Initiated
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Styczeń 2006
Posty: 988
HP: 143
Society: DASK
Nick w grze: Lu
najlepiej olać gniewne pomruki possego i korzystać z painta - przeżywamy ostatnio istne szelsństwo z keylogerami/trojanami i innymi badziewami - co druga aplikacja po odpaleniu czegoś z neta nabiera dziwnej potrzeby aby kontaktowac się z netem - ostatnio adobe acrobat - 10 prób w ciągu minuty ! no to dostał dożywotniego banana i chyba się format C szykuje :roll:
a autoclicker bo zbanowaniu możłiwosći łączenia się z netem zrestartowął kompa ze złości :lol:


Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 01 Sie 2006, 11:55 
Unskilled
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Grudzień 2005
Posty: 127
HP: 93
Society: było PL RANGERS i Enclave
Lu_NiX napisał(a):
ostatnio adobe acrobat - 10 prób w ciągu minuty !


[O.T] To się nazywa aktywne sprawdzanie, czy są nowe update hehe


Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 01 Sie 2006, 12:38 
Initiated
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Listopad 2005
Posty: 919
HP: 110
[un]Lucky Fox napisał(a):
:/ po zainstalowaniu frapsa wyskakuje komunikat o trojanie "Adware.DollarRevenue.d"
mam mks_vir....
chyba lepiej uzywac jednak PEassa


Dlatego skromnie zaznaczyłem, że lepiej ze strony AUTORÓW brać frapsa, niż linków z trojanami. Wersja demo nie stwarza większych promlemów. Natomiast Peass u mnie nie jest w stanie uruchomić EU (wykłada się na inicjalizacji grafiki w EU ). Może ktoś wie jak ten temat ruszyć? (zmiana sterów nie wchodzi raczej w rachubę, EU wymusiła ostatnie z Nvidii - karta graf. 400MX /32 RAM)


Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 02 Sie 2006, 10:49 
Novice
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Luty 2006
Posty: 425
HP: 0
Society: Poltropia
Nick w grze: Loss_AdKos
Spokojnie Fraps jest czysty korzystam z niego 2 lata. Fox widocznie infekcja u ciebie nastąpiła po pobraniu.


Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 03 Sie 2006, 15:51 
Weak
Dołączenie:
Lipiec 2006
Posty: 46
HP: 0
Nick w grze: An AnZabo Zabo
faktycznie te "specjalne" wersje frapsa ktore podles, mks_vir wykrywa w nich w/w adwera, ja proponuje zainstalowac wesje od producenta i przerabiac z bmp na png za pomoca innego programu (png jest kompresja bezstratna jesli dobrze pamietam) ja urzywam do tego ifranview ale mozna to zrobic innymi programami, zaraz ktos powie a co z np. z setka lub wiecej screnow, wtedy urzywam innego programu ktory caly katalog z bmp przerobi na png :) , program tez mozna wykorzystac do robinie screnow z filmow (mowie tu o innych filmach niz te co zgra fraps), ale chyba to juz zauwarzylisce :)


Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 03 Sie 2006, 19:37 
Administrator
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Marzec 2005
Posty: 3452
HP: 133
Society: Poltropia
Jak wytrzeźwieje umieszcze lokalnie darmowy programik (grab clip save)
który nie zawiera niczego podejrzanego a screeny robi bez zastrzeżeń :)

(przyjachał do mnie piohaw z teqillą :twisted: )


Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 03 Sie 2006, 20:02 
Amateur
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Marzec 2006
Posty: 526
HP: 105
Society: Kingsajz
Nick w grze: Furion Fox PL
ateush napisał(a):
Jak wytrzeźwieje umieszcze lokalnie darmowy programik (grab clip save)
który nie zawiera niczego podejrzanego a screeny robi bez zastrzeżeń :)

(przyjachał do mnie piohaw z teqillą :twisted: )

jak na nietrzeźwego wcale ci sie "łapska po klawiaturze nie trzęsą" :P


Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 03 Sie 2006, 20:13 
Administrator
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Kwiecień 2005
Posty: 2543
HP: 130
Society: Poltropia
Nick w grze: Jarek CvX Cvoxs
ateush napisał(a):
(przyjachał do mnie piohaw z teqillą :twisted: )

(offtop mode on) Hehehe, Pio robi objazdówkę po Polsce? W piątek ma być ponoć u xrecona. :) (offtop mode off)

Ja też od dawna używam frapsa i jestem z niego bardzo zadowolony.


Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 04 Sie 2006, 13:38 
Administrator
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Marzec 2005
Posty: 3452
HP: 133
Society: Poltropia
Grab Clip Save


Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 07 Sie 2006, 12:27 
Capable
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Kwiecień 2005
Posty: 2167
HP: 0
Society: Poltropia
ja jade na gcs od dłuższego czasu, ma tylko jeden problem, nadaje kolejnemu zdjeciu pierwszys wolny numer, więc jeśli dojadę do 100 a np. przeniosę gdzieś 80-83 to zdjęciu 101 nada numer 80


Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 07 Sie 2006, 15:32 
Amateur
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Marzec 2006
Posty: 526
HP: 105
Society: Kingsajz
Nick w grze: Furion Fox PL
coover napisał(a):
ja jade na gcs od dłuższego czasu, ma tylko jeden problem, nadaje kolejnemu zdjeciu pierwszys wolny numer, więc jeśli dojadę do 100 a np. przeniosę gdzieś 80-83 to zdjęciu 101 nada numer 80


ee zaden problem ;p i tak wszystkie foty nazywam po swojemu (i chyba nie tylko ja :/ )


Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 08 Sie 2006, 08:33 
Capable
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Kwiecień 2005
Posty: 2167
HP: 0
Society: Poltropia
ja tam nie jestem desperatem, który wymyśla nazwy dla kilku tysięcy screenów heh


Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 08 Sie 2006, 10:05 
Capable
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Wrzesień 2005
Posty: 2199
HP: 110
Society: Ziemniak Niemyty Luz
Nick w grze: Elanor
coover napisał(a):
ja tam nie jestem desperatem, który wymyśla nazwy dla kilku tysięcy screenów heh


Ja juz tez mam dosc wymyslania ''glob,globek,globas,globasek,global xxx(nazwa moba)'' :lol:


Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 08 Sie 2006, 14:44 
Green
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Kwiecień 2005
Posty: 248
HP: 156
Society: P.L.
Nick w grze: Pawel Zari Zareba
eh a mi cos teraz GCS nie dziala. Nowy komp, nowa winda i sie cholerny program wiesza...musze inne przetestowac niestety lub czeka mnie reinstalka :cry:


Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 17 Sie 2006, 22:08 
Trained
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Czerwiec 2005
Posty: 1318
HP: 0
Society: Poltropia
Nick w grze: Posse
coover napisał(a):
ja jade na gcs od dłuższego czasu, ma tylko jeden problem, nadaje kolejnemu zdjeciu pierwszys wolny numer, więc jeśli dojadę do 100 a np. przeniosę gdzieś 80-83 to zdjęciu 101 nada numer 80


No wlasnie mam ten sam problem :/

Ominac to mozna pośrednio co jakis czas ustawiajac starting from " "


Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 18 Sie 2006, 09:32 
Able
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Kwiecień 2005
Posty: 1485
HP: 0
Nick w grze: Harddy DUCH Cooldice
a ja wszystkim polecam :

http://www.softpicks.net/software/Clipper-6758.htm

mega zaje-fajne możliwości... poszukajcie "clipper" 'a w sieci... polecam :wink:


Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 18 Sie 2006, 09:33 
Capable
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Kwiecień 2005
Posty: 2167
HP: 0
Society: Poltropia
Posse napisał(a):
coover napisał(a):
ja jade na gcs od dłuższego czasu, ma tylko jeden problem, nadaje kolejnemu zdjeciu pierwszys wolny numer, więc jeśli dojadę do 100 a np. przeniosę gdzieś 80-83 to zdjęciu 101 nada numer 80


No wlasnie mam ten sam problem :/

Ominac to mozna pośrednio co jakis czas ustawiajac starting from " "


można, ale trzeba pamiętać o tym, a zwykle po większych pożądkach zapominam to przestawić


Profil Offline

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  

Odpowiedz



Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości

Panel
Góra
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group • tłumaczenieDesign by CvX! and Ateush based on style by Ercan Koc

Planet Calypso