Odpowiedz
Autor Wiadomość
Nie podano
PostWysÅ‚any: 31 Sty 2013, 09:55 
Apprentice
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Wrzesień 2006
HP: 138
Society: PLR, Bzz, K$, O PL
Nick w grze: Arko Okta Kot
Zachciało się mi kupić narca i nie do końca rozumiem jak działają te wykresiki. Może ktoś objaśnić?
1371
1370

pozdro

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 31 Sty 2013, 19:24 
Poor
Dołączenie:
Lipiec 2010
HP: 140
Nick w grze: Tom Max Spiner
Liliowy wykres mówi o wielkości sprzedaży w pedach (w tym konkretnym przypadku będzie to około 769 ped).
Zielony wykres pokazuje jak się zmienia Markup (w zaznaczonym kółkiem miejscu jest to około 112%)

Nie wiem dlaczego tak jest ale prawidłowy wynik otrzymamy umiejscawiając kursor tak mniej więcej 2-3 mm pod linią wykresu.W omawianym przypadku byłoby to około 750 ped i 111%

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 31 Sty 2013, 20:23 
Apprentice
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Wrzesień 2006
Oki tyle to i moje przepite sokiem malinowym komórki zrozumiały ale zastanawia mnie jak to jest możliwe aby jeśli ordery są powyżej 117% od wczoraj nagle dzisiaj w nocy było sprzedane po 111% 780 ped tt towaru albo tak jak mi pod kursorem myszki wyszło 78 ped za 112%... stąd to moje pytanie. To samo dotyczy się liliowego wykresu bo o ile zrozumiem 769 ped o tyle dlaczego wyświetla 141%?

pozdro

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 01 Lut 2013, 11:01 
Poor
Dołączenie:
Lipiec 2010
HP: 140
Nick w grze: Tom Max Spiner
Oj,trochę nie bardzo zrozumiałeś ale to raczej wina MindArka. ;)
Na dodatek na podstawie tych wykresów ciężko powiedzieć cokolwiek o tym jaka była naprawdę wielkości sprzedaży,zaraz wyjaśnię dlaczego.

W tym układzie współrzędnych każdemu miejscu są przyporządkowane jakieś dwie wartości czy biegnie tam jakaś krzywa czy nie bo są dwie skale,tak jakby nałożone na siebie,jedna dotycząca MU ,druga wielkości sprzedaży.

Ty chcąc się zorientować dokładnie wybierasz tylko jedną wartość odnoszącą się do konkretnego wykresu,w przypadku zielonej linii jest to wartość MU,niebieskiej wartość sprzedaży,druga wartość cię nie interesuje. Aby określić tę drugą wartość w konkretnym przypadku musisz znaleźć w pionie punkt na drugim wykresie i tam ją odczytać.

Na twoich screenach będzie to w pierwszym przypadku sprzedaż "sumaryczna" 769 ped po około 118%,a w drugim to ciężko powiedzieć ile,teoretycznie około 205 ped po 112% Według mnie było tam trochę inaczej bo o ile jeszcze w pierwszym przypadku miała miejsce sprzedaż 760 lub w sumie 760 ped po 117% to już w drugim była to prawdopodobnie niewielka ilość,stąd MU 111%. Niewielka ilość nie wpływa na wartość trendu więc właściwie w tym drugim przypadku nie wiadomo ile to było.

Skąd to podejrzenie? Ano stąd,że mamy tylko linię liliową która mówi nam o trendzie wielkości sprzedaży z nie o samej wielkości.O wielkości sprzedaży mówi linia niebieska a tej tu nie mamy więc możemy tylko spekulować.Trend czyli średnia w pewnym czasie jest trochę zawodny bo zarówno 390+10/2 jak i 210+190+150+250/4 da nam średnią 200 ale nic się nie dowiemy konkretnie. Ukłony dla MA za to jak dużo pokazując nie pokazać prawie nic ;)

To chyba wyjaśni ci twoje wątpliwości w sprawie orderu.
Najprawdopodobniej było tak: na I screenie 760 ped po 117%,na II zrzutka małej ilości po 111%.

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 02 Lut 2013, 12:36 
Apprentice
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Wrzesień 2006
Dzięki za wyjaśnienie. Mylące w moim przypadku było patrzenie na wartości z kursora. Teraz jakoś to muszę przetrawić na nowo.

pozdro

Profil Offline

WyÅ›wietl posty z poprzednich:  Sortuj wedÅ‚ug  

Odpowiedz

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 51 gości

Panel
Skocz do: