Odpowiedz
Autor Wiadomość
Nie podano
PostWysÅ‚any: 08 Wrz 2010, 16:24 
Inept
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Marzec 2010
HP: 0
Nick w grze: Zodirian (Raven) Blake
Mam takie pytanie. Otóż w ciągu mojej niezbyt długiej przygody z EU trudniłem się głównie sweatingiem i huntem (na tym drugim udało mi sie stracić ładne pare PEDów) i chciałbym teraz popróbować miningu. Moje pytanie brzmi: czy z kwotą 70 PED jest sens bawić się w kopanie?

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 08 Wrz 2010, 19:50 
Weak
Dołączenie:
Maj 2007
HP: 127
Society: Skill Or Die
Nick w grze: Egzotic Mania You
warto , z pewnoscia podwoisz !

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 08 Wrz 2010, 22:55 
Novice
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Marzec 2006
HP: 270
Society: Kingsajz
Nick w grze: Northberg
Jeśli już to enm na początek. Na ore zdecydowanie za mało.

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 09 Wrz 2010, 00:02 
Capable
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Sierpień 2008
HP: 178
Society: Freelancer
Nick w grze: Piotr JIIIS Wojtowicz
jak znam juz troche EU to bez 500 PED bym sie na mining enmattow, a bez 1000 PED na mining ore nie wybieral, jakos wyrobilem sobie taki nawyk, ze nie biore sie za cos na dluzsza mete, jezeli nie mam w zapasie kwoty rownej:

koszt(bomby, sondy, bomby+jakiegos ampa, sondy+jakiegos ampa, klika na BP, zabicia moba) * 1000

choc sam zaczynalem mining enmatter z kwota cos kolo 200-300 PED, i nie zbankrutowalem, ale jak to wszystcy mowia: to bylo 2 lata temu, teraz jest inaczej ;) sprobuj, a dowiesz sie, jak bedzie tylko Lootius wie ;)

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 09 Wrz 2010, 00:16 
Gacie Gibona
Dołączenie:
Lipiec 2006
Nick w grze: Martre
przesadzasz J3
na finderze z tt moze kokosow nie zrobi, ale "gowna" powinien nakopac odpowiednio sporo, zeby wyjsc na mikry minus :mrgreen: a skille zlapie ;) i wtedy dopiero poplynie ;)

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 09 Wrz 2010, 09:38 
Capable
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Sierpień 2008
Martre napisał(a):
przesadzasz J3
na finderze z tt moze kokosow nie zrobi, ale "gowna" powinien nakopac odpowiednio sporo, zeby wyjsc na mikry minus :mrgreen: a skille zlapie ;) i wtedy dopiero poplynie ;)

moze i przesadzam, ale stosuje zasade od dosc dawna i nie zbankrutowalem jeszcze ;) niektorzy zaczeli mining i z 50 PEDami i im sie udalo, ale nie wszystkim sie uda ;)

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 09 Wrz 2010, 14:39 
Unskilled
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Sierpień 2007
HP: 170
Society: EntropiaForum
Nick w grze: eryk erykgr erykxp
hej

70 ped ciut mało , a w dzisiejszych czasach na noob-lucka niema co liczyć bez depo
200 ped było by akurat :D

powodzenia :mrgreen:

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 09 Wrz 2010, 16:11 
Novice
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Maj 2005
Moja ostatnia seryjka ( OA 102+ 98 bomb - laczny koszt ~212 ped ) wyszla tak jak wiekszosc przez ostatnich pare miesiecy czyli zwrot okolo 40-60 % . Musisz miec na 10 serii po 100 bomb chociaz zeby miec wymierny podglad jak ci idzie w miningu , mozesz z 70 wrocic i przytaszczyc 20 ped urobku, a moze to byc 20k . Przy 70 pedach bedzie to jednorazowy, moze starczy na drugie podejscie strzal ... czyli woz albo przewoz w twoim wypadku.

ps napisz jaki miales wynik ;)

pozdrawiam RafiS

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 10 Wrz 2010, 13:41 
Inept
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Marzec 2010
Pytając czy 70 PED starczy na pocztek, miałem na myśli POCZĄTEK, czyli jeden run, który nawet jeśli zeżre całą forsę, to da mi skille, które przy następnym runie pozwolą na mniejsze straty, a może nawet jakiś mały zysk. Nie liczyłem, że kopiąc z zerowymi skillami, każda sonda znajdzie mi jakieś wielkie złoże.

Co do wyniku, to zrobiłem run na 100 sond. Straciłem 30 PED. Zbytnio się nie przejąłem. Mam tylko nadzieję, że dzięki skillom, które udało mi sie nabić, następny run przyniesie mniejsze straty...

ps
nie zamierzałem się utrzymywać z tych 70 PEDów. Nie gram w "darmową wersję".

Ostatnio edytowany przez Zodirian, 10 Wrz 2010, 13:55, edytowano w sumie 1 raz

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 10 Wrz 2010, 13:45 
Gacie Gibona
Dołączenie:
Lipiec 2006
przy runie za 100 czy 70 ped, bez ampa, skille ktore ci wskocza, maja tak, niewielki wplyw (jesli maja wogole, poza umozliwieniem uzywania bardziej zaawansowanego sprzetu ;) ), ze nie odczujesz roznicy w loocie

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 10 Wrz 2010, 13:56 
Inept
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Marzec 2010
Czyli lepiej robić run ze 100 sondami i jakimś ampem? nawet na początku? Jak dużego ampa bym potrzebował, żeby zredukować troche straty? (nie stać mnie niestety na ampa za 200PED)

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 10 Wrz 2010, 14:04 
Gacie Gibona
Dołączenie:
Lipiec 2006
to nie tak
bez sensu zakladac jakiegokolwiek ampa na finder z tt, tych strat ktore teraz masz poprostu trudno uniknac, tak to jest ulozone, czasm z duzym fartem mozesz je zminimalizowac, badz wyjsc na maly plus kopiac gowniane zloza, abstrachuje od sytuacji kiedy trafisz fartem, faktycznie cos wiekszego
wymaksuj finder z tt i zacznij zmieniac na coraz lepsze, sa dwie teorie kiedy to robic, zawsze zmienialem finder kiedy mialem sib na kolejnym, inni robia to kiedy uzywany finder jest wymaxowany
teoretycznie ampa powinno zakladac sie na wymaxowany finder, w praktyce bywa z tym roznie ;)
run ze stoma sondami to run za 50 ped, imo ok jak na poczatek ;)
dluzej pokopiesz niz za 50 ped bomb ;)

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 10 Wrz 2010, 14:08 
Inept
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Marzec 2010
Czyli na razie po prostu robić dalej runy po 50 PED i w dalszym ciągu nie przejmować się stratami? Jeszcze jedno, wymaksowany finder to finder z tier 10, czy tak?

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 10 Wrz 2010, 14:10 
Gacie Gibona
Dołączenie:
Lipiec 2006
stratami sie przejmowac, jesli gdzies idzie kiepsko szukac nowych miejsc ;)
nie trier to trier, spojrz w staty przedmiotu i zobaczysz o co mi chodzi

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 10 Wrz 2010, 14:26 
Inept
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Marzec 2010
Chyba już rozumiem. Dzięki wielkie za pomoc.

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 10 Wrz 2010, 14:57 
Initiated
Dołączenie:
Kwiecień 2005
HP: 192
Society: Poltropia
Nick w grze: denton JC krakow
witam
zondirian , straty zawsze bola i MASZ sie przejmowac bo pozniej jak bedzie jakis duzy hof nie bedziesz wiedzial jak Ci sie kasa po nim rozejdzie ,czyli za kazdym razem musisz myslec tak aby ograniczyc starty - tyczy to minnigu, huntu ,craftu.
skille sluza Ci po to zeby moc uzywac lepszego sprzetu ,wymaksowanie tutaj nie ma zanczenia.
i odrazu mowie mozesz uzyskac dobre wyniki juz na pierwszych swoich probach z minnigiem bo masz takie mzoliwosci jako poczatkujacy . wiec proboj . Hunt obecnie jest trudny ale jeszcze zyje i poluje.

JC

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 10 Wrz 2010, 17:12 
Inept
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Marzec 2010
Źle się wyraziłem. Przez "przejmowanie się" rozumiałem takie podejście: "30PED straty - beznadzieja, do bani, rzucam to w cholere". Jasne że będę się starał zminimalizować straty, ale wydaje mi się (nie wiem czy słusznie), że na początku są konieczne.

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 10 Wrz 2010, 17:39 
Gacie Gibona
Dołączenie:
Lipiec 2006
dokladnie

Profil Offline
PostPost został usunięty przez Zodirian 10 Wrz 2010, 21:54.
Nie podano
PostWysÅ‚any: 11 Wrz 2010, 09:03 
Beginner
Dołączenie:
Listopad 2006
HP: 155
Society: Art of Mining
Nick w grze: lukas will blake
Koledzy napisali juz wystarczajaco duzo, dodam tylko kilka porad.
Na poczatek nie dotykal bym ampow na twoim miejscu, pobiegal bym z czystym finderm nabral doswiadczenia (wlasnego i avka), poznal kilka dobrych miejsc z dobrymi enmatami z dobrym MU.
Majac 2-3 takie miejsca i z finderem typu ju-55 (wymaksowany na 5 lvl surveyora) mozna spokojnie juz kosic typo/alice i inne latwiej dostepne enmaty z lepszym MU. I w tym oto momencie zalozyl bym ampa :) Wielkosc ampa to juz twoj wybor, ale nie zapedzal bym sie wyzej niz ea103 na poczatek.

Oczywiscie wchodza w rachube tez enhancery, ktore przy dlugim i regularnym miningu moga sie oplacac.. ale to juz opowiesc na nastepne spotkanie z wiekszym zapasem pedow.

Pozdrawiam i duzo towerow rzycze.

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 14 Wrz 2010, 21:44 
Inept
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Marzec 2010
Dzisiejsza runda kopania troche lepsza. Wyszedłem na lekki plus. To chyba zasługa MatterFindera 101. Dałem sobie spokój z Finderem z TT. Mam tylko jedno pytanie: Ile warte jest Angel Scale? (znalazło mi sie przypadkiem 100 sztuk)

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 14 Wrz 2010, 23:54 
Capable
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Sierpień 2008
Zodirian napisał(a):
Mam tylko jedno pytanie: Ile warte jest Angel Scale? (znalazło mi sie przypadkiem 100 sztuk)

dzis ok. 3500-3600%, czyli ok. 35-36 PED, zawsze mozna sobie sprawdzic na aukcji :P

PS. zazwyczaj lepiej refinowac przed sprzedaza, nt. roznych refinerow i kosztow pisalem w poradniku:
viewtopic.php?f=26&t=5418

Profil Offline

WyÅ›wietl posty z poprzednich:  Sortuj wedÅ‚ug  

Odpowiedz

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 58 gości

Panel
Skocz do: