Odpowiedz
Autor Wiadomość
Nie podano
PostWysÅ‚any: 22 Paź 2009, 19:54 
Inept
Dołączenie:
Październik 2009
Witam. Jestem tu nowy (podobnie jak w grze). Mam pytanie dotyczące przetwarzania surowców. Czy zawsze warto przetwarzać surowce? Jakie są tego koszty? Zauważyłem, że na aukcjach ceny pomiedzy surowcami przetworzonymi a nie przetworzonymi nie różnią sie znacząco.
Poza tym do czego służy zakładka orders w oknie aukcji?:P
Dzięki za odpowiedzi i bądźcie dla mnie łagodni jeśli to są jakieś banalne pytania.

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 22 Paź 2009, 20:13 
Mediocre
Dołączenie:
Październik 2008
HP: 0
Nick w grze: Kielon Palacz Zielonowski
generalnie zawsze wrato gdyz nawet jak podniesie to wartosc materialu tylko o 5% to jak w puzniejszym czasie zobaczysz ze te 5% zniejsza ci roznice miedzy kosztami a zarobkiem ... koszt przerobki nie jest duzy , a podstawowy sprzet kupisz w Trade Terminal .
Orders na aukcji to tak jakby ogloszenie kupna :) wystawiasz co i za ile chesz kupic , i jak tylko taka oferta sie znajdzie na aukcji to zostanie ci sprzedana ... sry jak zkrecilem ale piffko mi zre baniaczek
pozdro

... let the flame begin ... lol

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 22 Paź 2009, 20:36 
Inept
Dołączenie:
Październik 2009
Dzieki za odpowiedź.
Co do tej zakładki 'orders', jesli jest tak jak piszesz to dlaczego moja aukcja, w której wystawiłem caldorite stone 121.93% mu a buyout 128%, nie została automatycznie kupiona przez kogos kto wystawił zamówienie na kupno po max. 124% mu?? Czy to przez ten ustawiony przeze mnie buyout czy coś innego?

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 22 Paź 2009, 20:50 
Capable
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Sierpień 2008
HP: 178
Society: Freelancer
Nick w grze: Piotr JIIIS Wojtowicz
o refinowaniu i kosztach pisalem tu: viewtopic.php?f=2&t=5418&start=0
a dzisiaj jeszcze tu: viewtopic.php?f=39&t=5758 (przegladnij tam te moje posty)

;)

PS. ateush, nie masz czegos takiego jak permanent link do danego posta, zeby odeslac w konkretne miejsce a nie do calego watku? ;)

blazzz napisał(a):
Dzieki za odpowiedź.
Co do tej zakładki 'orders', jesli jest tak jak piszesz to dlaczego moja aukcja, w której wystawiłem caldorite stone 121.93% mu a buyout 128%, nie została automatycznie kupiona przez kogos kto wystawił zamówienie na kupno po max. 124% mu?? Czy to przez ten ustawiony przeze mnie buyout czy coś innego?

chyba Ci sie pomylilo z orderem na Cobalt Stone :P Caldorite ma order 124%, poza tym nawet jakbys tak wystawil z buyoutem 128.34 to chyba to nie jest <128 ??

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 22 Paź 2009, 21:14 
Inept
Dołączenie:
Październik 2009
Nic mi sie nioe pomyliło :P. Wystawilem caldorite stone z mark up'em 121.93% i buyout'em 128.34%, podczas gdy 'order' na caldorite wynosi 124% co zauważylem znacznie później. Zastanawiam sie dlaczego nie zostala ta moja aukcja wykupiona i czy to nie czasem wina tego wysokiego mark up'u . :)
PS. Super poradnik, kolejne pytanie mialem zadac odnośnie kwot jakie są pobierane przy wystawianiu aukcji ale juz nie musze.
Mam za to jeszcze inne:) : jak sprawdzic tzw. wymaxowanie sprzętu czy to spluwy czy sprzętu górniczego??

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 22 Paź 2009, 21:30 
Capable
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Sierpień 2008
blazzz napisał(a):
Nic mi sie nioe pomyliło :P. Wystawilem caldorite stone z mark up'em 121.93% i buyout'em 128.34%, podczas gdy 'order' na caldorite wynosi 124% co zauważylem znacznie później. Zastanawiam sie dlaczego nie zostala ta moja aukcja wykupiona i czy to nie czasem wina tego wysokiego mark up'u . :)
PS. Super poradnik, kolejne pytanie mialem zadac odnośnie kwot jakie są pobierane przy wystawianiu aukcji ale juz nie musze.
Mam za to jeszcze inne:) : jak sprawdzic tzw. wymaxowanie sprzętu czy to spluwy czy sprzętu górniczego??

ordery biora pod uwage kwote buyoutu, nie start bidu

co do wymaxowania, wlacz info o gunie/finderze/innym (Item Info), potem ikonke lupy, i np. dla gunow masz Hit Ability, czy dmg interval i inne (dla finderow Depth) w stylu x1/x2, x1 to Twoja wartosc, x2 to max, jak x1=x2 to masz max ;)

sprzet, ktory ma SIB (Skill Increase Bonus) daje Ci bonusa do skilli dopoki go nie wymaxujesz

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 22 Paź 2009, 21:38 
Inept
Dołączenie:
Październik 2009
Stokrotne dzięki za info.
1. Kolejna sprawa heh : czy kiedy biorę udział w aukcji i ktoś mnie przebije to czy otrzymuje zwrot pedów?
2. Czy jesli wystawilem cos do sprzedaży i nie bylo oferty kupna to koszty wystawienia przepadają czy są zwracane?
3. Gdzie i za ile najtańszy finder z SIB, po wymaksowaniu Ziplex Z1 ? OF-102 to dobry wybór?

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 22 Paź 2009, 22:17 
Capable
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Sierpień 2008
blazzz napisał(a):
Stokrotne dzięki za info.
1. Kolejna sprawa heh : czy kiedy biorę udział w aukcji i ktoś mnie przebije to czy otrzymuje zwrot pedów?
2. Czy jesli wystawilem cos do sprzedaży i nie bylo oferty kupna to koszty wystawienia przepadają czy są zwracane?
3. Gdzie i za ile najtańszy finder z SIB, po wymaksowaniu Ziplex Z1 ? OF-102 to dobry wybór?

1. oczywiscie, i dostajesz tez info, ze Cie przebili
2. przepadaja
3. hm, moze Z5, albo OF-102, ale moze niech sie gornik wypowie, ja juz nie pamietam :D generalnie to sa dwa wyjscia, albo pierwszy z L (Limited) finderow, na ktorym masz juz aktywny SIB, Z5, Z10, Z15, Z20, Z25, albo po kolei OF-102, 103, ..., Lki sie zuzywaja i placisz za nie markup, ale przy mniejszej ilosci skilla mozesz kopac na wiekszych glebokosciach, co moze miec znaczenie przy typie znajdywania surowca, ale tak jak pisalem ja tu nie jestem ekspert :D

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 22 Paź 2009, 22:22 
Inept
Dołączenie:
Październik 2009
Wybrałem od razu OF-103 bo mam skill progress 100% tak jak przy OF-102 i głębszy zasieg.

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 22 Paź 2009, 23:06 
Capable
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Sierpień 2008
blazzz napisał(a):
Wybrałem od razu OF-103 bo mam skill progress 100% tak jak przy OF-102 i głębszy zasieg.

mozesz napisac jaka masz glebokosc xx/xx na jednym i drugim?

skill progress jest sztywno ustalony dla danego urzadzenia i nie zmienia sie

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 22 Paź 2009, 23:42 
Mediocre
Dołączenie:
Październik 2008
Nick w grze: Kielon Palacz Zielonowski
OF -105 to ulubiony sprzet gornikow :) wszyscy go uzywaja , jak masz na to pedy to wyprobuj sobie jakas Lke , jak ci nie bedzie szlo to sprzedaj i trzymaj sie OF'ek .

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 22 Paź 2009, 23:57 
Inept
Dołączenie:
Październik 2009
Cytuj:
mozesz napisac jaka masz glebokosc xx/xx na jednym i drugim?

Jesli chodzi o 102 to 311.2/323.4, wiec szybko bym go wymaksowal.
OF 103 to 242/363.2

Cytuj:
OF -105 to ulubiony sprzet gornikow :) wszyscy go uzywaja , jak masz na to pedy to wyprobuj sobie jakas Lke , jak ci nie bedzie szlo to sprzedaj i trzymaj sie OF'ek .

Na OF-105 to chyba jeszcze za zielony jestem ale w przyszlosci sprobuje.

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 23 Paź 2009, 00:17 
Capable
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Sierpień 2008
102 szybciej bys wymaxowal, ale za to na 102 masz aktualnie lepsza glebokosc, moze to ma znaczenie, a moze nie ;)

ja tam ze 105 nie bylem szczegolnie zadowolony, i za porada pewnego naszego gracza zaczalem biegac z Z20 i bylem bardziej zadowolony, ale to wiadomo, kazdy ma inaczej, itp. ;)

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 23 Paź 2009, 00:24 
Inept
Dołączenie:
Październik 2009
z tym OF-103 dluzej pobiegam, bo to az takie tanie nie jest zebym mial zmieniac co chwile :) . Na tym ziplexie co ma 204 metry z zerowymi skillami wyszedlem prawie rowno na 0, wiec te 40m też powinny pomóc.
A jaki sprzęt do leczenia polecacie? fapa 5 czy vivo? bo mnie potwory tłuką zewsząd jak latam z tymi wiertłami.

Aha, i w jaki sposob polepszac umiejetność 'surveying' bo u mnie stoi w miejscu?

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 23 Paź 2009, 00:28 
Capable
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Sierpień 2008
blazzz napisał(a):
z tym OF-103 dluzej pobiegam, bo to az takie tanie nie jest zebym mial zmieniac co chwile :) . Na tym ziplexie co ma 204 metry z zerowymi skillami wyszedlem prawie rowno na 0, wiec te 40m też powinny pomóc.
A jaki sprzęt do leczenia polecacie? fapa 5 czy vivo? bo mnie potwory tłuką zewsząd jak latam z tymi wiertłami.

Aha, i w jaki sposob polepszac umiejetność 'surveying' bo u mnie stoi w miejscu?

poszukaj terenu bez mobkow :D albo biegaj kolo wody i je top ;) surveying rosnie tylko przy kopaniu enmatters

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 23 Paź 2009, 00:29 
Inept
Dołączenie:
Październik 2009
czyli do kopania ore jest nieprzydatna?

ze swojego malego jeszcze doswiadczenia zauwazylem ze mam znacznie wiecej claim'ów w poblizu czerwonych kropek. pewnie dlatego ze wiekszosc takich miejsc unika

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 23 Paź 2009, 00:52 
Capable
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Sierpień 2008
blazzz napisał(a):
czyli do kopania ore jest nieprzydatna?

ze swojego malego jeszcze doswiadczenia zauwazylem ze mam znacznie wiecej claim'ów w poblizu czerwonych kropek. pewnie dlatego ze wiekszosc takich miejsc unika

do ore surv nieprzydatny ;) nie wyciagaj wniskow po rzuceniu kilkudziesieciu bombek, po 10k bomb zobaczysz, ze czasem gdzie nie ma mobow tam claim na claimie, a czasem wsrod najgorszych mobow pustynia ;) czasem zobaczysz, ze ktos kopie tez na tym terenie a mimo to bedziesz trafial dobrze, czasem nikogo dookola, a tez pustynia ;) duzo znajomych swoje najwieksze hofy trafiala b. blisko od teleportu, czyli w sumie w najmniej rozsadnym do sprawdzania miejscu, gdzie powinno byc przeorane jak nie wiem :D

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 23 Paź 2009, 00:55 
Gacie Gibona
Dołączenie:
Lipiec 2006
Society: Kingsajz
Nick w grze: Martre
hmmm moja teoria dotyczaca towerkow hmmm z rodzaju tych "madrych" inaczej stanowi co nastepuje - tower trafisz w miejscu gdzie moze byc podziwiany, na kompletnym zadupiu zapomnij o towerze ;P
ot taki kolejny chwyt marketingowy MA i to za darmoche ;)

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 23 Paź 2009, 01:02 
Capable
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Sierpień 2008
Martre napisał(a):
hmmm moja teoria dotyczaca towerkow hmmm z rodzaju tych "madrych" inaczej stanowi co nastepuje - tower trafisz w miejscu gdzie moze byc podziwiany, na kompletnym zadupiu zapomnij o towerze ;P

ja sie zgadzam :D czyli to sie tez laczy z moja teoria, nigdzie tak dobrze tower nie wyglada jak blisko TP ;)

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 23 Paź 2009, 09:55 
Green
Dołączenie:
Marzec 2008
HP: 220
Society: BlackAngels HQ
Nick w grze: Zlotko
JIIIS napisał(a):

PS. ateush, nie masz czegos takiego jak permanent link do danego posta, zeby odeslac w konkretne miejsce a nie do calego watku? ;)

na ogol wiekszosc for posiada taka funkcje ;) a taki link w przypadku tego forum, dostepny jest na gornej belce posta, obok daty wstawienia -> ikonka karteczki z zagietym rozkiem :] w rezultacie:
viewtopic.php?p=77240#p77240

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 23 Paź 2009, 10:20 
Capable
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Sierpień 2008
Turek napisał(a):
JIIIS napisał(a):

na ogol wiekszosc for posiada taka funkcje ;) a taki link w przypadku tego forum, dostepny jest na gornej belce posta, obok daty wstawienia -> ikonka karteczki z zagietym rozkiem :] w rezultacie:
viewtopic.php?p=77240#p77240

dzieki, juz mnie ateush wczoraj uswiadomil, umknela mi jakos ta mala karteczka ;)

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 23 Paź 2009, 10:46 
Weak
Dołączenie:
Sierpień 2009
Ja kopie od jakichś 3 dni ze sprzętem z tt, czy mogę kupić lepszy, jeśli tak to jaki ?

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 23 Paź 2009, 11:09 
Trained
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Kwiecień 2009
HP: 142
Nick w grze: Ralph Sivy Bittner
JIIIS napisał(a):
Martre napisał(a):

ja sie zgadzam :D czyli to sie tez laczy z moja teoria, nigdzie tak dobrze tower nie wyglada jak blisko TP ;)

Ja się zupełnie nie zgadzam - zbyt dużo towerów widziałem na kompletnych zadupiach ;)

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 23 Paź 2009, 11:19 
Gacie Gibona
Dołączenie:
Lipiec 2006
Society: Kingsajz
Nick w grze: Martre
Sivy napisał(a):
JIIIS napisał(a):

Ja się zupełnie nie zgadzam - zbyt dużo towerów widziałem na kompletnych zadupiach ;)

to byly fake towery ;) postawione przez MA ;)

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 23 Paź 2009, 12:17 
Capable
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Sierpień 2008
3damian3 napisał(a):
Ja kopie od jakichś 3 dni ze sprzętem z tt, czy mogę kupić lepszy, jeśli tak to jaki ?

a co kopiesz? :P

moze do ore: OF-102/OF-103, a z eLek (limited) to ZXX, do enmatt: MF-102/MF-103, a z eLek JuXX (XX to numer findera, zobacz, ktore mozesz juz uzywac)

wczoraj pisalem kiedy ma sie SIB (skill bonus) na sprzecie, a kiedy jest juz wymaxowany

@Sivy, tyle ile biegalem po planecie (o CND nie wspominam, bo tam w tych malych dziuplach to kazdy tower widac :D), a w sumie troche km zrobilem :D, to widzialem co najmniej 20 towerow, 1-2 staly kolo landu, reszta na landach, mowie glownie o Ametherze, bo tam kopalem w 90% (nie licze tych 6 towerow w Sakura na 1dnym landzie ;))

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 23 Paź 2009, 12:55 
Trained
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Kwiecień 2009
Martre napisał(a):
Sivy napisał(a):

to byly fake towery ;) postawione przez MA ;)

Aaaa... no chyba, że tak :lol:

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 23 Paź 2009, 13:01 
Trained
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Kwiecień 2009
JIIIS napisał(a):
3damian3 napisał(a):

a co kopiesz? :P

moze do ore: OF-102/OF-103, a z eLek (limited) to ZXX, do enmatt: MF-102/MF-103, a z eLek JuXX (XX to numer findera, zobacz, ktore mozesz juz uzywac)

wczoraj pisalem kiedy ma sie SIB (skill bonus) na sprzecie, a kiedy jest juz wymaxowany

@Sivy, tyle ile biegalem po planecie (o CND nie wspominam, bo tam w tych malych dziuplach to kazdy tower widac :D), a w sumie troche km zrobilem :D, to widzialem co najmniej 20 towerow, 1-2 staly kolo landu, reszta na landach, mowie glownie o Ametherze, bo tam kopalem w 90% (nie licze tych 6 towerow w Sakura na 1dnym landzie ;))

J3 - każdy zrobił swoje kilometry i każdy widział swoje towery (nie podam ilości ale też liczę w dziesiątkach). Druga sprawa - nie mówimy o towerach na LA tylko o tych w niedalekiej odległości od TP ;)

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 23 Paź 2009, 13:57 
Capable
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Sierpień 2008
Sivy napisał(a):
J3 - każdy zrobił swoje kilometry i każdy widział swoje towery (nie podam ilości ale też liczę w dziesiątkach). Druga sprawa - nie mówimy o towerach na LA tylko o tych w niedalekiej odległości od TP ;)

ja sie nie kloce, ze widziales co innego :D ja mowie tylko co ja widzialem ;)

piszac o towerach na LA mialem na mysli, ze to tez moze byc zamierzony efekt, zeby jednak korzystac z LA, a nie kopac dookola nich ;)

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 24 Paź 2009, 17:57 
Inept
Dołączenie:
Październik 2009
Powiedzcie mi czy cała Amethera to teren PvP??? bo gdziekolwiek sie nie rusze od teleportu zaraz mi miga na żółto swiatełko

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 24 Paź 2009, 18:07 
Apprentice
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Październik 2007
HP: 98
Society: Kanwo
Nick w grze: Michal Pypek Kowalski
Tak, cala z wyjatkiem Landow i miast .

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 24 Paź 2009, 18:09 
Beginner
Dołączenie:
Listopad 2006
HP: 155
Society: Art of Mining
Nick w grze: lukas will blake
blazzz napisał(a):
Powiedzcie mi czy cała Amethera to teren PvP??? bo gdziekolwiek sie nie rusze od teleportu zaraz mi miga na żółto swiatełko

ta, ale nie łam sie nikt cie nie zmiecie. Mnie zbili tylko raz na amie koło segna, i to chyba jakis zdruzgotany hunter bo na chomperach nic nie trafił ;]

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 24 Paź 2009, 18:10 
Inept
Dołączenie:
Październik 2009
To jak tam ludzie kopią skoro na każdym kroku ustrzelić mogą i przetrzepać z minerałów?

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 24 Paź 2009, 18:13 
Inept
Dołączenie:
Październik 2009
Cytuj:
ta, ale nie Å‚am sie nikt cie nie zmiecie.

Jak to?
Co to sÄ… chompery? :P

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 24 Paź 2009, 18:16 
Apprentice
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Październik 2007
HP: 98
Society: Kanwo
Nick w grze: Michal Pypek Kowalski
blazzz napisał(a):
przetrzepać z minerałów?

Przetrzepać z materiałów nikt cie nie moze :)... takie rzeczy tylko na pvp 3 i pvp 4 :) a zeby tam wejsc musisz uzyc zastrzyku... nie boj sie :P jedyne co ci moga zrobic to cie zabic, ale i tak malo ludzi to robi :P.

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 24 Paź 2009, 18:18 
Inept
Dołączenie:
Październik 2009
Aha, no to zmienia sytuacje calkiem. Dzieki za info

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 25 Paź 2009, 13:03 
Beginner
Dołączenie:
Listopad 2006
HP: 155
Society: Art of Mining
Nick w grze: lukas will blake
blazzz napisał(a):
Cytuj:
Co to sÄ… chompery? :P

to sÄ… Chompery

entropedia.info/Info.aspx?chart=Mob&name=Chomper

P.S. Bardzo pomocna stronka -- polecam ;]

Profil E-mail Offline

WyÅ›wietl posty z poprzednich:  Sortuj wedÅ‚ug  

Odpowiedz

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 20 gości

Panel
Skocz do: