Odpowiedz
Autor Wiadomość
PostWysłany: 18 Sie 2005, 20:00 
Hej! Moze ktos mial podobny problem kiedys lub wie co moze pomoc. Otoz gra zawiesza sie lub restartuje komputer po kilku do kilkunastu sekundach grania. Na poczatku okienko startowe mowi mi ze nie mam odpowiedniego drivera nvidia. Ten jednak nie chce sie zainstalowac. Instalator mowi ze sie przygotowuje, po czym sie zamyka. Po mojemu mam nowszy sterownik ale nadal jest cos nie tak. Pomocy! Mam karte GF 6600, sterownik nvidia build 6632


Nie podano
PostWysłany: 18 Sie 2005, 20:08 
Unskilled
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Lipiec 2005
Posty: 122
HP: 121
Nick w grze: Helllreiser
sprobuj najpierw zdeinstalowac twoje stare drivery ( jest program do deinstalowania jak sie nie myle) a nowym starcie instaluj nowe drivery ! :idea:


Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 18 Sie 2005, 20:11 
Apprentice
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Kwiecień 2005
Posty: 628
HP: 69
Society: RED LEGION CADETS :>
Nick w grze: Sebek From Poland
Ja tak miałem!!! boshe jak to *****...... masakra, grałem tak chyba z 2 miechy :/ dopuki nie złamałem 256 DDR i wszytko jest stabilne :) do tej pory moja obudowa ma wgniecenia :P

Jeśli masz 2 kości RAM to wyciągnij i zostaw jedną, mi przez to resetowało, wgraj sterowniki nowe Nvidia lub Ati

Sprawdź temperature procka :) no i chyba tyle powinno chodzić


Profil Offline
PostWysłany: 18 Sie 2005, 20:27 
Niestety lipa. Mam teraz wszystkie wymagania sprzetowe spelnione, kosc RAM jest jedna. Nadal sie kopie... Jakies pomysly?


Nie podano
PostWysłany: 18 Sie 2005, 21:54 
Weak
Dołączenie:
Maj 2005
Posty: 40
HP: 0
Nick w grze: Nutrix Warrior Black
Ja jedynie mogę pomoc przy problemie zawieszania sie kompa spowodowanego drugą kością ramu przypuszczam, że powinno pomóc. Należy otworzyć System.ini windowsa którego korzystasz i zmienić tam [vcache] na coś takiego:

[vcache]
minfilecache=10240
maxfilecache=20480

Pozdro


Profil Offline
PostWysłany: 19 Sie 2005, 09:29 
W system.ini mam cos takiego:
; for 16-bit app support
[drivers]
wave=mmdrv.dll
timer=timer.drv
[mci]
[driver32]
[386enh]
woafont=app852.FON
EGA80WOA.FON=EGA80852.FON
EGA40WOA.FON=EGA40852.FON
CGA80WOA.FON=CGA80852.FON
CGA40WOA.FON=CGA40852.FON
Gdzie mam to wkleic?

[ Dodano: Pią 19 Sie, 2005 09:38 ]
No donra. Wkleilem na koncu. Nadal sie wiesza...


Nie podano
PostWysłany: 19 Sie 2005, 15:11 
Weak
Dołączenie:
Maj 2005
Posty: 40
HP: 0
Nick w grze: Nutrix Warrior Black
Opisz jaki masz sprzęt windows itp. bo inaczej ciezko cos poradzic.

Pozdro


Profil Offline
PostWysłany: 19 Sie 2005, 17:54 
Windows XP - Home Edition. Pentium 4 - 3.2 GHz. 512 DDR chyba jednak podwójne (ale nie moge otworzyć kompa). GeForce 6600. Nie wiem co jeszcze bedzie przydatne, wiec na razie tyle.


Nie podano
PostWysłany: 19 Sie 2005, 18:04 
Weak
Dołączenie:
Maj 2005
Posty: 40
HP: 0
Nick w grze: Nutrix Warrior Black
Jezeli masz Windowsa XP to ram juz raczej nie ma tu nic do rzeczy jezeli nie probowales reinstalowac sterownikow to sprobuj radzilbym raczej instalowac starsze jak nowsze. Jak nie podziala to bedziemy myslec dalej. :)

Pozdro

[ Dodano: Pią 19 Sie, 2005 ]
Na forum entropia pioneers wygrzebalem takie cos. Ktos mial podobny problem do Twojego:

now i answer..haven't got a chance 2 be on EP..

a friend of mine fixed all computer =) upgraded BIOS , It's clean..now it maybe crash 2-3 times a day..i can live with that =) my life is saved =) =) =) Well, thanks for all help guys..


Troche nie duzo opisal ale moze Tobie tez takie czyszczenie kompa sie przyda :wink: Radze rowniez wylaczyc wszystkie anty wirusy i FireWall. Wylacz tez ten Windowsowki w Panel Sterowania -> Zapora System Windows. Jezeli to nie pomoze to przyznaje nie wiem musialbym osobiscie zobaczyc co sie dzieje :) (ale nawet mi sie nie chce :roll: )

Pozdro


Profil Offline
PostWysłany: 19 Sie 2005, 19:22 
Dobra, dzieki za poswiecony mi czas. Jezeli chodzi o zobaczenie tego, to nawet nie byloby problemu ale widze ze jestes oddalony ode mnie kolo 500 km albo cos kolo tego. Poprobuje. Jakby co to chrzanie plomby i rozdzielam RAM. Thx i pozdro.


Nie podano
PostWysłany: 19 Sie 2005, 21:04 
Apprentice
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Kwiecień 2005
Posty: 628
HP: 69
Society: RED LEGION CADETS :>
Nick w grze: Sebek From Poland
no ja mam XP i ram mi walił kompa :) przez to mi się resetowało właśnie, zobacz moze w karcie jak kupowałeś kompa jaki ram ci dali tz jakie firmy


Profil Offline
PostWysłany: 20 Sie 2005, 00:45 
No i tu wlasnie powstala wieeeelka muka. Kosc RAMu zostawilem 1 i komputer nadal sie restartuje... co za lipa.


Nie podano
PostWysłany: 20 Sie 2005, 05:01 
Weak
Dołączenie:
Maj 2005
Posty: 40
HP: 0
Nick w grze: Nutrix Warrior Black
Hmm a czy w innych grach tez zdarzaja Ci takie resety kompa?


Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 20 Sie 2005, 13:44 
Poor
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Kwiecień 2005
Posty: 25
HP: 0
Nutrix napisał(a):
Ja jedynie mogę pomoc przy problemie zawieszania sie kompa spowodowanego drugą kością ramu przypuszczam, że powinno pomóc. Należy otworzyć System.ini windowsa którego korzystasz i zmienić tam [vcache] na coś takiego:

[vcache]
minfilecache=10240
maxfilecache=20480

Pozdro


Vcache dotyczy tylko windows'ów z serii 9x/Me, w windows XP jest to obsługiwane wewnętrznie przez system. Jedyne co można zrobić to ustawić np. wielkość pliku wymiany, tzw. pamięci wirtualnej. Także ten wpis nie ma racji bytu w nowych os'ach opartych o jądra NT.

Cytuj:
Hej! Moze ktos mial podobny problem kiedys lub wie co moze pomoc. Otoz gra zawiesza sie lub restartuje komputer po kilku do kilkunastu sekundach grania. Na poczatku okienko startowe mowi mi ze nie mam odpowiedniego drivera nvidia. Ten jednak nie chce sie zainstalowac. Instalator mowi ze sie przygotowuje, po czym sie zamyka. Po mojemu mam nowszy sterownik ale nadal jest cos nie tak. Pomocy! Mam karte GF 6600, sterownik nvidia build 6632


Po pierwsze:
- spybot i ad-aware, ściągasz, odpalasz i czyścisz ewentuwalne trojany/loggery i inne durne reklamy wiruso-pochodne,
- odpalasz antywirusa i zapuszczasz pełne skanowanie, aby sprawdzić czy nie masz jakiegoś chwasta w systemie,
- instalacja najnowszych sterowników (mniemam, iż już to zrobiłeś),
- podaj proszę moc swojego zasilacza, bo jak na taka konfigurację to 350W może mieć niejakie problemy,

- aby sprawdzić co może powodować restarty wchodzisz w:
-> Panel sterowania -> (zakładka) Zaawansowane -> (pole) Uruchamianie i odzyskiwanie -> Ustawienia -> tutaj odznaczasz "ptaszka" przy opcji "Automatycznie uruchom ponownie" i klikasz OK.
-> Restart komputera, odpalasz PE i czekasz na wystąpienie resetu/bądź blue-screena windowsa. Jeśli wystąpi blue screen spisujesz kod błędu, np: 0x0000007E, 0x0000000A itp. Oraz ewentualne dodatkowe informacje na górze ekrane: IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL, błąd w pliku nazwa_pliku.sys, etc.
-> Jeśli po tym zabiegu komputer będzię się tylko resetował bez podania blue-screen'a to znaczy, że albo masz uszkodzoną pamięć RAM, zasilacz nie wyrabia lub występują problemy z płytą główną. Czasem to kwestia dobrania podzespołów.

P.S. Postaraj się podać czy zasilacz jest markowy czy no-name.


Profil E-mail Offline
PostWysłany: 20 Sie 2005, 16:34 
Ok. Zasilacz jest Codegen 350W. Jeszcze przy okazji odkurzylem wentylator od procesora bo byl na sztywno zapchany kurzem. Moze to cos da. Oczywiscie przy wylaczeniu autom. restartu nie bylo blue screen of death tylko zwiecha na ekranie się robila (bezruch gry, brak reakcji).

[ Dodano: Sob 20 Sie, 2005 16:39 ]
...no i wychodzi na to ze raczej sobie na tym kompie nie pogram. Do tej pory to jedyna gra gdzie mialem jakikolwiek problem...


Nie podano
PostWysłany: 20 Sie 2005, 17:09 
Weak
Dołączenie:
Maj 2005
Posty: 40
HP: 0
Nick w grze: Nutrix Warrior Black
a probowales wkladac osobno raz jedna kosc ramu a potem druga moze jedna z nich powoduje jakies nie stabilnosci. Poza tym zasilacz powinienes sobie sprawic lepszy do takiego sprzetu nie znam sie dobrze ale nawet no-name'y maja swoje nazwy tyle ze sa bardzo tanie. Ja mialem podobny problem jak kupilem nowa karte graficzna tyle ze zwiecha byla odrazu po odpaleniu windowsa a po kupnie zasilacza po odpaleniu jakiejs aplikacji 3D, ale okazalo sie ze to po prostu nie zgodnosc sprzetowa i musialem wymienic rowniez plyte glowna. Z kolei w sprawie ramu to przedmowca ma racje ze ta komenda dotyczy tylko windowsa 98 (i 95 chyba) ale wtedy jezcze nie wiedzialem jakiego systemu uzywasz (ja uzwyam dwoch :wink: ).

Pozdro :)


Profil Offline
PostWysłany: 20 Sie 2005, 17:13 
Co do kosci... Tak, to byla pierwsza rzecz jaka zrobilem, wiec problem nie tutaj lezy. Zasilacza tez bym nie podejzewal bo gralem tak w inne, bardziej wymagajace gry. To i temperatura procesora odpada.

[ Dodano: Nie 21 Sie, 2005 19:05 ]
Ok. Rozwiązałem problem. Kolejną rzeczą jaką można zrobić z takim restartowaniem jest ściszenie muzyki. Może był to problem z driverami do karty dźwiękowej a może była po prostu niekompatybilna. Nie wiem...


Nie podano
PostWysłany: 22 Sie 2005, 11:51 
Amateur
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Kwiecień 2005
Posty: 508
HP: 94
Nick w grze: JASIOQ
hehe. O muzyce nikt nie pomyślał

P.s. Ja nie mam najnowszego drivera do grafiki (nie chce się instalować) ale wszystko mi chodzi w miarę ok. CTD nie miewam prawie w ogóle.

Dziekuję i pozdrawiam


Profil E-mail Offline

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  

Odpowiedz



Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 6 gości

Panel
Góra
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © phpBB Group • tłumaczenieDesign by CvX! and Ateush based on style by Ercan Koc

Planet Calypso