Odpowiedz
Autor Wiadomość
Nie podano
PostWysÅ‚any: 31 Sie 2005, 07:35 
Able
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Kwiecień 2005
HP: 0
Nick w grze: Harddy DUCH Cooldice
Słowem wstępu

W miesiÄ…cu sierpniu zaplanowaÅ‚em sobie okres intensywnych polowaÅ„. Czasu wolnego miaÅ‚em wiÄ™cej wiÄ™c i sposobność do grania zaistniaÅ‚a, również postanowiÅ‚em przy okazji podnieść sobie skille a zwÅ‚aszcza w walce broniÄ… rÄ™cznÄ…. Równolegle z polowaniami prowadziÅ‚em zapiski odnoÅ›cie kasy, a to opracowanie to owoc caÅ‚ego miesiÄ…ca. MyÅ›lÄ™ że taki fragment „z życia” pomoże co to niektórym graczom zrozumieć zależnoÅ›ci i prawa jakim podlega profesjÄ… myÅ›liwego. Wiem, że to opracowanie nie jest w 100% miarodajne ale pewien obraz może dać a przed wszystkim pokazać jak to faktycznie jest na konkretnym przykÅ‚adzie. Jest jedno wielkie ale, trzeba pamiÄ™tać, że wszystko w grze oparte jest na 3 elementach : 1. doÅ›wiadczeniu i umiejÄ™tnoÅ›ciach samego gracza, 2. UmiejÄ™tnoÅ›ciach avatara, 3. Szczęściu ... wiÄ™c proszÄ™ pamiÄ™tać- to opracowanie jest poglÄ…dowe, ilustracyjne i oparte na moich poczynaniach wiÄ™c nie można przekÅ‚adać w 100% tego na każdÄ… osobÄ™, bo jak każdy wie ze szczęściem jest różnie... choć podobno czasem można mu do pomóc.

Gra

Starałem się grać regularnie, w miarę codziennie o stałych porach, przeważnie wieczornych. Jedna sesja z PE zajmowała średnio od 3 do 5 godzin i zlatywała na wykonywaniu tych samych czynności. Co ważne, polowania starałem dzielić się na rundy, około godzinne (w tym czasie zużywa się około 10 axów).

W tym okresie używaÅ‚em nastÄ™pujÄ…cego sprzÄ™tu : 10 axów01 (broÅ„ podstawowa), Katuszi Valor (dla wsparcia gdy robiÅ‚o siÄ™ gorÄ…co), MK2 (do wyciÄ…gania lub osÅ‚abiania moobów z odlegÅ‚oÅ›ci), zaznaczam że w 90% czasu używaÅ‚em axów, to naprawdÄ™ Å›wietna broÅ„, amo to może magazynek za 10 ped na dzieÅ„ (wystarcza jeÅ›li mÄ…drze i efektywnie siÄ™ używa giwery). Co do FAPA to tylko 50 – mam w nosie skillowania na mniejszych badziewiach, armor to już klasyka : peÅ‚ny RASKAL a dla zabawy i odprężenia lub poskillowania czegoÅ› innego : rÄ™kawica i nożyk.

Mooby generalnie ARGO (Twin lub Hadeshaim) czasem krewety (Argus lub Phenix) parÄ™ Atroksów i Mofków (różne miejsca) a okazyjnie Atroxy na wyspie ITAKA inne miejsca tylko dla zabicia monotonii, nie bÄ™dÄ™ wymieniać. W wiÄ™kszoÅ›ci przypadków tÅ‚ukÅ‚em Argo (75% polowaÅ„). BywaÅ‚y i polowania w timie, różne, jedna lub dwie rundki (czasem tylko do 5 axów) – daje to dużo zabawy i możliwoÅ›ci poznania ciekawych osób, wymienienia doÅ›wiadczeÅ„, w ogóle Å›wietna zabawa, gorÄ…co polecam.

W trakcie polowań gdy miałem sporo no-lootów nie zrażałem się tym i kontynuowałem polowanie do całej rundy, często bywało tak że po zużyciu 6 do 7 siekier nic prawie ni było a przy ostatnich wypadały duże looty nawet po kilkadziesiąt pedów. Wniosek taki, z wydawaniem werdyktu o tym jakie są looty poczekać troszkę czyli zabić więcej mobów a najlepiej stałą liczbę jaką kosimy przy jednorazowym polowaniu.

Po każdej rundzie wykonywaÅ‚em peÅ‚ne naprawy (to bardzo ważne) caÅ‚ego użytego sprzÄ™tu, podliczaÅ‚em wpÅ‚ywy i wydatki, zapisywaÅ‚em, lepsze itemy na aukcje a skóry i inne drobiazgi do magazynu (to też bardzo ważne). Czyli na polowanie zawsze Å›wieży i bez zbÄ™dnego balastu w plecaku. Dobrze zrobić sobie maÅ‚Ä… przerwÄ™ miedzy rundami (parÄ™ minut) by nie wpaść w monotonie – zrobić kawkÄ™, parÄ™ pompek, poczatować ze znajomymi i wypytać o jakieÅ› wieÅ›ci – może gdzieÅ› jakiÅ› mob dobrze pÅ‚aci albo ktoÅ› ma dobry cynk na handel itp

Bilans

Już każdy chyba wie że wykres przedstawia dokÅ‚adny przepÅ‚yw kasy danego dnia. Liczba przedstawia caÅ‚kowity bilans dzienny wedÅ‚ug wzoru : wszystkie wpÅ‚ywy – caÅ‚kowite koszta napraw i amo itp. Na wpÅ‚ywy dnia też skÅ‚ada siÄ™ kasa z itemów sprzedanych na aukcji (nawet z kilkudniowym przesuniÄ™ciem), globali i innych Å‚adnych lootów jak i GSI, czyli wszystko. SÄ… to dokÅ‚adne, skrupulatne kalkulacje. Co ważne itemki typu : wszelkie skóry, weÅ‚na w każdym rodzaju, Å‚ajno, owoce, zÄ™by, koÅ›ci i przede wszystkim żelazo z Argo byÅ‚a kalkulowana jako koszt tt !!! Te drobiazgi byÅ‚y magazynowane, by po uzbieraniu sensownych iloÅ›ci sprzedać z zyskiem (to bardzo ważne dla myÅ›liwego a nawet rzekÅ‚bym że cholernie ważne). Na wykresie dni z wartoÅ›ciÄ… zero to też dni w które nie graÅ‚em nic a nic, myÅ›lÄ™ że tak poÅ‚owa tych zer to wolne od PE.

Na wykresie widać że przez wiÄ™kszÄ… ilość czasu traciÅ‚em kasÄ™ na polowaniach – tak to jest, traci siÄ™ przeważnie, ale gdy trafi siÄ™ dobry moment to odbijamy sobie z dwojonÄ… siÅ‚Ä…, nie można nastawiać siÄ™, że bilans codziennie bÄ™dzie taki sam. Bywa tak, że na pięć polowaÅ„ danego dnia jest siÄ™ na dużym minusie a w szóstym polowaniu olbrzymi plus. WzglÄ™dnie duże przypÅ‚ywy kasy zawdziÄ™czam głównie globalom lub sprzedaży zlootowanych itemków a w bardzo nikÅ‚ym stopniu dobrym lootom z każdego polowania.

Co do przedmiotów zdobytych (i sprzedanych) w trakcie polowaÅ„, to wymieniÄ™ tylko te co warto : NEME helm m, MK2, pistoleciki (przeciÄ™tne), parÄ™ GSI, czipy do leczenia i teleportacji – raczej Å›rednio jak widać, głównie z globali wypadaÅ‚a kasa.

Dokładnie miesiąc zakończył się z kwotą : 218 ped (tylko polowania)
+ kasa ze sprzedaży przedmiotów (skóry, wełna, żelazo itp.) odkładanych do magazynku opisywanych wcześniej ponad 200 ped EXTRA (uwaga- to czysty zarobek ponad wartość tt która była brana pod uwagę przy bilansie po polowaniu). Ta dodatkowa kasa w dużej mierze zależy od naszych umiejętności handlowych, czyli za ile +??% sprzedamy.
Image

Podsumowanie i wnioski

Po miesiącu moje skille wzrosły całkiem, całkiem... LB z niecałych 2K podniósł się do ponad 3K a o reszcie to nie wspominam bo łatwo sobie wyobrazić.

Kaski nawet trochÄ™ siÄ™ uzbieraÅ‚o i można przeznaczyć jÄ… na dalsze inwestycje w avatarka lub handel. GraÅ‚o siÄ™ trochÄ™ monotonie ale frajdy byÅ‚o dużo zwÅ‚aszcza z wspólnych polowaÅ„ z przyjaciółmi. Nie musze już chyba tÅ‚umaczyć że przy dobrych zyskach, lepszych skillach po czasie przesiadamy siÄ™ na lepsze mooby i teoretycznie (tylko teoretycznie) to wszystko podlega zwiÄ™kszeniu – wiÄ™cej kasy i wiÄ™cej skilli. JeÅ›li los nam bÄ™dzie sprzyjać a my bÄ™dziemy rozwijać swój warsztat to musi być dobrze, powoli ale skutecznie do przodu.
Wydaje mi siÄ™, że aby polowania byÅ‚y opÅ‚acalne i zyskowne a na pewno nie stratne TRZEBA DUÅ»O POLOWAĆ czyli walić sporo globali bo na tym siÄ™ zyskuje najwiÄ™cej –po prostu im dÅ‚użej i wiÄ™cej polujemy tym wiÄ™ksza szansa że wypadnie coÅ› lepszego. KtoÅ› kiedyÅ› napisaÅ‚ : polowanie to jak kupowanie biletów na loterii im wiÄ™cej kupisz tym wiÄ™ksza szansa na wygranÄ…. Nasuwa siÄ™ tu kolejny wniosek, lepiej zabijać wiÄ™cej sÅ‚abszych moobów niż mÄ™czyć siÄ™ z kilkoma silnymi to pewniejsza droga do zysku a na pewno do nie stracenia kasy.

Co najważniejsze, moim zdaniem by bawić siÄ™ w polowanie konieczna jest kasa na samym poczÄ…tku, tzn. jakiÅ› kapitaÅ‚ po to by w razie strat na polowaniach zawsze mieć gotówkÄ™ na naprawy i kolejne próby, nigdy nie wolno dopuÅ›cić by stan kasy byÅ‚ zerowy i nigdy nie wolno sprzedawać wszystkiego z Å‚upów od razu by tylko i za wszelkÄ… cenÄ™ zdobyć szmal – to droga do upadku, bankructwa i ostatecznie pożegnania siÄ™ z grÄ…. Zatem moja rada dla adeptów polowania, jeÅ›li nie macie okoÅ‚o 200 lub wiÄ™cej kaski i sprzÄ™tu to bÄ™dzie wam raczej trudno dorabiać siÄ™ na polowaniach (choć to jest możliwe), chyba że macie dużego farta i globsy posypiÄ… siÄ™ jak szalone.

Bardzo ważne jest moim zdaniem w polowaniu być systematycznym i zawziÄ™tym. Nie można zrażać siÄ™ jednodniowymi porażkami i stratami – w koÅ„cu przyjdzie ten dzieÅ„ że sobie odbijecie. Też nie radziÅ‚ bym siÄ™ napalać na szybkie i wspaniaÅ‚e Å‚upy z polowania liczÄ…c na jedno wielkie polowanie raz na jakiÅ› czas, owszem może być doskonale, peÅ‚no kasy wpadnie ale raczej życie pokazuje, że siÄ™ traci, czas – metoda – systematyczność to moja metoda by iść do przodu.

Jest sporo mÅ‚odych graczy którzy trafiÄ… wczeÅ›nie jakiegoÅ› hofa (MA lubi noobków) i kupiÄ… sobie zaraz Raskala i ze 3 toporki może jakiÅ› fap i zaraz myÅ›lÄ… że jak raz dziennie lub co drugi dzieÅ„ ze 30 minut zapolujÄ… to bÄ™dÄ… bogaci, NIE LICZCIE NA TO... Po paru dniach bÄ™dziecie spÅ‚ukani i zaczniecie na gwaÅ‚t sprzedawać sprzÄ™t za bezcen by pozyskać kasÄ™ na polowanie. To zÅ‚Ä… droga, droga na dno, droga do frustraci i gadania że w PE siÄ™ tylko traci... Musicie wiedzieć i pamiÄ™tać : „HANCENIE” jak ja to lubiÄ™ nazywać hehehe to trudna profesja dla wytrwaÅ‚ych a nie zabawa w stylu DIABLO albo jakiÅ› inny levelowaty pseudo rpg, to trudna droga rzemieÅ›lnika znajÄ…cego i zgÅ‚Ä™biajÄ…cego swój fach, to w koÅ„cu prawdziwa kasa...

Zapiski bÄ™dÄ™ prowadziÅ‚ nadal, czyli we wrzeÅ›niu powstanie kolejny materiaÅ‚ do analizy i napisze nastÄ™pne sprawozdanie z tym, że nie bÄ™dzie to już takie monotonne i tendencyjne – dorzucÄ™ górnictwo i handel chyba (do bilansu), tak dla ogólnego obrazu.

POZDRO ALL !!!

Dedukuje to opracowanie wszystkim nie doÅ›wiadczonym graczom zaczynajÄ…cym przygodÄ™ z PE a zwÅ‚aszcza z polowaniem – to dla Was, wyciÄ…gnijcie naukÄ™ i wnioski sami.

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 31 Sie 2005, 08:34 
Capable
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Kwiecień 2005
Society: Poltropia
całkiem ciekawy materiał, + rep ;)

kiedyś robiłem to samo dla craftu, ale rl mi nie pozwala na takie dokładne badania niestety

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 31 Sie 2005, 08:55 
Administrator
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Kwiecień 2005
HP: 130
Nick w grze: Jarek CvX Cvoxs
Duch, naprawdę gratuluję świetnego artykułu.

Ja na codzień również porwadzę zeszycik gdzie podliczam plusy i minusy kasy z polowania. Co stronę wyliczam bilan okresowy. :wink: Zapisuję też jakie itemy zdobywam (te non-stackable czyli np. broń, armor, meble) oraz za ile sprzedałem je (TT i TT+). Narazie jestem na Gigantycznym plusie. :o

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 31 Sie 2005, 09:21 
Novice
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Kwiecień 2005
HP: 125
Hej :)

Dołączam się do słów uznania. Jestem pełen podziwu dla wytrwałości.

Pozdrawiam,

PioHaw

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 31 Sie 2005, 09:35 
Amateur
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Kwiecień 2005
HP: 94
Nick w grze: JASIOQ
Bardzo pouczajÄ…ce.
W całej rozwiązłości podpisuję się pod tym, co napisałeś. Sam mam podobne obserwacje (aczkolwiek tabelek i wykresów nie robię).
Dodam jeszcze jedno:

Warto zacząć z większą ilością gotówki i podzielić ją na Handel i Polowanie. Z handlu zawsze można podreperować budżet na polowanie jeśli aktualnie mamy doła w lootach ( ale oczywiście trzymać rezerwę)

Podkreślę jeszcze co napisałeś o wytrwałości na polowaniu.
Jasne, że nie można powiedzieć o lootach jak się zabiło 12 argo i zużyło 2 siekierki.
Moje motto jet takie: "Jeśli nie idziesz zabić conajmniej 50 mobów na danym terenie, to lepiej oddaj pieniądze ubogim"

Dziękuję i pozdrawiam

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 31 Sie 2005, 10:07 
Administrator
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Marzec 2005
HP: 133
:shock: :shock: jak tylko znajde czas - obiecuje przeczytac :)
Ale wyglada imponujaco !

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 31 Sie 2005, 11:12 
Unskilled
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Kwiecień 2005
Society: Red Legion Cadets
Nick w grze: Doro
WoW! Niezły artykuł, gratuluje!

Faktycznie, trzeba klepać powyżej 50 mobów na danym terenie i gdy ma się duże straty (w tym wiele "No loot" pod rząd) to nie kończyć polowania, jeszcze kilka mobów i duży loot gwarantowany (miałem tak kiedyś, już myślałem, ze będę -50%, ale wypadł mi GSI i byłem +50% :P).

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 31 Sie 2005, 16:16 
Capable
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Kwiecień 2005
w crafcie jest podobnie, tyle, że zamiast item wypada bp, no i zwykle na poziomie bezwartościowym...

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 31 Sie 2005, 19:08 
Able
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Kwiecień 2005
8) dzięki za słowa uznania :!: ... będę drążyć temat dalej, pozdrawiam !

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 31 Sie 2005, 19:57 
Initiated
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Kwiecień 2005
HP: 120
Society: Chłopaki z Ferajny PL
Nick w grze: MarO MarO MarO
omg pikna robota :)
tak trzymać :) 8)

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 01 Wrz 2005, 06:04 
Novice
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Kwiecień 2005
HP: 177
Society: P.L.(Polish Legion)
Gratki opracowanie imponujace,z treściasie zgadzam,ja jednak stosuje relogi,czsami sam nie wiesz że masz laga nie ma lootów okazuje sie potem ze mapa sie nie wyswietla,bomba nie chce sie zdetonowac a najgorsze to zlagowany fap.

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 02 Wrz 2005, 13:25 
Novice
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Kwiecień 2005
HP: 125
Hej :)

Co do relogów... różne są teorie.

Z mojego doświadczenia:

- po zmianie serwera warto zrobić relog (zmiana ćwiartki mapy),
- w czasie polowania ma różny skutek ... jak brak lootów to warto się przelogować, zdarzało mi się CTD kiedy były dobre looty i po ponownym wlogowaniu się okazywało się, że jest totalny no loot i kolejne relogi nic nie pomagały.

Ważną kwestią jest chyba czas spędzony na polowaniu (ciągły jednorazowo). Moje doświadczenie - im dłużej w jednym miejscu, tym zazwyczaj lepsze looty. Ważne by nie zginąć - z mojego doświadczenia wynika, iż bardzo żadko wtedy jest kontynuowana dobra passa.

Może to wszystko zbiegi okoliczności... a może jakiś fragment reguły ... w końcu to matrix ;)

Pozdrawiam,

PioHaw

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 14 Paź 2005, 19:17 
Able
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Kwiecień 2005
Image

Oto jak przedstawia się miesiąc wrzesień w szczegółach :

polowania : -160 ped
- różne moby (z przewagą na Argo i Atroxy) i różna broń (axy01 lub 02, valory, MK2, fap80, raskal lub vigi), często polowania w drużynie, bilans razem z przedmiotami po ich sprzedaży (skóry, wełna i żelazo liczone po tt)

kopanie : -37 ped
-tak dla zabawy i urozmaicenia, nic dobrego z tego nie wynikło

drobny handel : +338 ped
-tylko zysk ponad tt : skóry, wełna i żelazo, czyli to co wypadało mi z potworków, czasem kupiłem też trochę tych surowców od innych graczy i sprzedałem z zyskiem

inne okazje : +xxx
-trafiłem parę okazji na których udało mi się nawet sporo zarobić, rynek w PA lub TWIN, aukcja lub boty-sprzedawcy tam szukałem, ta kasa poszła na inwestycje i trochę się pogubiłem ile tego było, nawet sporo...

Wnioski
Miesiąc jak miesiąc, ważne że na plusie. Parę fajnych itemków w lootach było nawet (części neme, parę gsi itp). Co najważniejsze dało się odczuć różnicę po wprowadzeniu vu, otóż polowanie axe01 stało się trudniejsze i mniej ekonomiczne. Zmniejszenie zadawanych obrażeń przez tą broń spowodowało związek skutkowo przyczynowy w całym procesie polowania. Mniejsze obrażenia to dłuższy czas walki a co za tym idzie większe zużycie apteczki i zbroi, sama ekonomia broni też gorsza. Nawet przyrost skili nie jest już argumentem za dalszym używaniem tej broni bynajmniej dla mnie (lecą baaardzo powoli przy prawie 4kLB), przesiadłem się z 10 ax01 na 5 ax02. Wydaje mi się że axe01 obecnie to broń raczej dla graczy typu pixi/fap5 i można się tym bawić w polowanie do powiedzmy 2kLB. Axe02 (36dmg/1.8rld/4.43eco/28tt) ma teraz tylko minimalnie gorszą ekonomię od axe01a za to dmg 36 wiec obecnie stanie się standardem dla lo-med myśliwych raskal/fap50, cena axe02 to wydatek +15 do +20 około a dodając tt to czasami nawet 50 ped.

Jeszcze jedno apropo zmian z axe01. MA postÄ…piÅ‚o tak ponieważ ludzie polujÄ…cy tylko tÄ… broniÄ… która nie dość że jest cholernie popularna to w dodatku byÅ‚a bardzo tania w eksploatacji wyciÄ…gali z lootpola nie maÅ‚Ä… kasÄ™. Znam ludzi którzy nigdy nie wpÅ‚acajÄ…c dorobili siÄ™ przez pewien dÅ‚uższy okres nie maÅ‚ego majÄ…tku, wÅ‚aÅ›nie polujÄ…c axe01 na Argo. Moje prywatne zdanie może niektóre osoby rozzÅ‚oÅ›cić jednak uważam że MA postÄ…piÅ‚o sÅ‚usznie osÅ‚abiajÄ…c axe01 – mam parÄ™ argumentów za ale nie bÄ™dÄ™ tego tematu tu rozwijaÅ‚. Ten proceder musiaÅ‚ siÄ™ kiedyÅ› skoÅ„czyć i najwidoczniej teraz nadeszÅ‚a na to pora... we wrzeÅ›niowym vu ujrzeliÅ›my schyÅ‚ek zÅ‚otej epoki Axe01.

Pozdrawiam serdecznie wszystkich :P

Ostatnio edytowany przez HduchC, 15 Paź 2005, 14:22, edytowano w sumie 1 raz

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 15 Paź 2005, 03:44 
Mediocre
Dołączenie:
Lipiec 2005
HP: 168
Witam

Ah Duch,powiem tak.
Waląc axe 1.0 miałem po -20-30 ped dziennie, rzadko kiedy na +, w skali miesiaca zawsze był minus, teraz dziennie nawet jak trafię globalika to jest minusik(a straty to -50-100 ped). Jeżeli dla ciebie to fajna sprawa to gratuluje zasobności portfela.

Pozdrawiam

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 15 Paź 2005, 14:06 
Capable
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Wrzesień 2005
HP: 110
Society: Ziemniak Niemyty Luz
Nick w grze: Elanor
Super,Duchu!bardzo dobrze,ze chce Ci siÄ™ cos takiego robic,poniewaz jest to baardzo pomocne dla poczÄ…tkujÄ…cych hunterow,takich jak ja na przyklad :wink: 8)
Czekam na następny miesiac! :)

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 15 Paź 2005, 16:21 
Amateur
Dołączenie:
Lipiec 2005
HP: 175
Society: Chlopaki z Ferajny
Nick w grze: Chudy
potwierdzam tezę że na hunt nie ma co iść mając kilka ped zapakowanych w axe, najważniejsza jest jak ja to nazywam sesja, np 5 godzin non stop, mając straty przez początkowy czas nalezy nie zrażać sie i mieć zabezpieczenie majątkowe na dokończenie sesji, z reguły w trakcie wpada kilka niezłych lotów X0 co pozwala na minimalizowanie strat a niekiedy na niezły global/hof. Idąc na 20-30 min często nie trafia się w kolejkę niezłych lootów co konczy się 50% stratami i wielkim bólem.

pozdrawiam

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 18 Lis 2007, 11:23 
Inept
Dołączenie:
Listopad 2007
Pozwolę do posta dodać sobie takie zapytanie, chcę się po prostu zdać na radę i doświadczenie starszych myśliwych :).

Wyposarzenie.
Zbroja: pełny Pixel.
Broń: Opalo + a101
Apteczka: Vivo T1

Ofiary.
Caudatergus, Faucervix (Mature, Old, Young - z większym nastawieniem na Caudatergus Mature). Nie wiadomo czego Caudatergus Old prawie wogóle nie miał loota więc biłem go okazjonalnie ;). Z Caudatergusa Mature miałem 2 razy niezłe loty po około 13 - 14 PED w postaci ammo i oil.

Miejsce.
Okolice Twin.

Umiejętności strzeleckie.
Åšrednia od 5 do 9 czasami trafienia krytyczne po 20.

Podejście nr1.
A więc wybrałem się na pierwsze w miarę "zorganizowane" polowanie. Po wystrzeleniu 2500 ammo zebrałem się za liczenie zysków i strat. Według ceny TT zarobiłem prawie 40PED (miałem powyżej 39,5 już dokładnej sumy nie pamiętam). Na naprawę wydałem około 13 PED + ammo 25 PED jednym słowem bilans dodatni około 2PED no plus jeszcze dwa zlootowane Goblin Armor Foot M i F na aukcji dałem po 2 PED (już są kupcy ale na razie czekam :)). Niestety zlotowane Oil i inne takie od razu sprzedałem zamiast zbierać sensowną sumę i wystawić na aukcji (mądry polak po szkodzie, wtedy jeszcze nie przeczytałem tego posta).

Podejście nr2.
Ta sama sytuacja 2500 ammo wszystko nareperowane w 100%. Niestety po całym polowaniu byłem 10 PED w plecy. W trakcie polowania pojawił się bug moby przestały atakować a loot właściwie żaden (chociaż to to pewnie wytłumaczenie dobre jak każde inne ;)).

No i moje pytania:
1. Czy polowanie na tych mobach ma jakiś sens (bo wydaje mi się, że na globa to na nich nie mam co liczyć). Czy też miejsce dobre jak każde inne (biorąc pod uwagę moje wyposażenie i rozmiar moba).

2. Dla sprawdzenia moich możliwości porwałem się na argo young wywaliłem w niego ok 100 ammo no może 80 kilka razy użyłem Vivo ale dałem radę :D , loot oczywiście kiepski :evil: . No i właśnie czy może mimo większego zużycia ammo bardziej opłacało by się polować na argo young. Ewentualnie zmienić moje opalo na coś nieco mocniejszego.

Dodam, że z wytrwałością nie jest u mnie tak źle i nie zrażam się noloot'em. Zdaję sobie sprawę, że są też kiepskie polowania i jest się na minusie a radę "nie zaczynaj polowania jeżeli nie masz zamiaru ubić minimum 50 mobów" biorę sobie do serca :).

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 18 Lis 2007, 13:49 
Gacie Gibona
Dołączenie:
Lipiec 2006
Society: Kingsajz
Nick w grze: Martre
hmm
po pierwsze, NIE dla huntu z oplem na argo, bezsens, szkoda ammo i dekaju, tak apteki jak i armora
do argo mozesz podejsc z lepszym gunem i troszke lepszym armorem zaopatrzonym w jakies plejty (zakladam, ze skile, zwlaszcza evade masz na dosyc niskim poziomie) i troche lepsza apteka niz jajko z tt, argo maja to do siebie, ze atakuja czesto stadami

po drugie, tak jest sens w polowaniu na slabe moby- tyle, ze to polowanie musi miec ceche polownia hurtowego, tzn, nie 20 - 30 ped ammo a 300 - 450, no i nie oplem a jakims brerem np
oplem to sobie hurtowo na snable mozesz popolowac, co tez w sumie glupim pomyslem nie jest, np w okolicach argus
pozdr
Martre

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 21 Lis 2007, 21:38 
Initiated
Dołączenie:
Kwiecień 2005
HP: 192
Nick w grze: denton JC krakow
ernest - zalozenie dobre co do miejsca (zreszta mozesz mnie tam spotkac) Caudaterusy daja ale na zmiane z facernicami w tym miejscu .

co do ammo malo niestety nie mozesz zawsze liczyc na szczescie ani farta .(100 pedow lub caly amp jezeli uzywasz to 103 laser ).
bron nie mniej niz brera 2 - lub pistol p2 z ampem 102 - nie wiem jakie masz skille .

Jc

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 23 Lis 2007, 19:33 
Inept
Dołączenie:
Listopad 2007
Jeżeli chodzi o Caudatergus'y to właśnie mi się tak wydawało, że aż tak źle to tam nie jest :). Jutro wybiorę się tam ponownie ostatnio trafił nam się w team'ie HOF więc z pełnym Shogun armorem i brerem powinno być już łatwiej :). Tak JC widziałem cię już tam nie raz :wink:.

veni vidi i się rozmyśliłem.

Jeżeli chodzi o brera to na pewno nie m1a bo z nim to wychodzi gorzej niż z opalo i amp1 (strasznie wolno strzela a Marte nie powiedział jaki brer ;p) może spróbuje tak jak radzisz JC z 2 i z 103 laser. Chociaż jeszcze nie wiem czy będzie aż taka duża różnica (widząc po tym co było z m1a).
Co do moich skili to akurat evade nie pamiętam (nie chce mi się już logować :roll: ) a w rifle mam 530 (z hakiem). Może więc lepiej będzie powbijać rifle na Seblele (tak do 1200) i wtedy wybrać się na Caudatergus'y. Zbroja i brer sobie poczeka nie zardzewieje (chyba, ze twórcy wprowadzą w grze korozję :P ).

Chociaż był tutaj taki temat Moje spostrzeżenia na temat gry gdzie Bas mówi, że mając dobrą broń (nie wiem czy nazwanie tak brera jest odpowiednie) skile można sobie "wsadzić".

Ech już sam nie wiem za dużo tego chyba.

Profil Offline

WyÅ›wietl posty z poprzednich:  Sortuj wedÅ‚ug  

Odpowiedz

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 7 gości

Panel
Skocz do: