Odpowiedz
Autor Wiadomość
Nie podano
PostWysÅ‚any: 24 Wrz 2006, 10:14 
Inept
Dołączenie:
Wrzesień 2006
HP: 0
Witam. Czytałem trochę, i widzę, że większość ludzi mówi, że craftowanie sie nie opłaca.
Wczoraj sobie grałem i co chwilę na czacie był tekst z nickiem tego samego kolesia, że <xxx> manufactured an item (fi/ra/co coś ) o wartosci 51 ped czasami 100ped czasami 150 ped. I tak przez ładne parę minut sypały się te teksty.
Czy może: koleś na zakupie sprzeru i surowcow wywalil 1k pedow, a zwrocilu mu sie 800ped ? a może na ćwiczeniu skila itp się traci, ale gdy sie już wycwiczy to mozna na tym kokosy zbijac ? A może mało kto sie tym zajmuje, bo jest dla was nudne ? :) (ja w wielu grach mmorpg właśnie od craftera zaczynalem, jakos dobrze sie w tej roli czuje).
Mam powiedzmy 10 pedów, przez tydzień może uzbierałebym do 80 pedów, czy lepiej wywalić to na opalo + amunicje i iść sweatowac i kilowac, czy zabawiac sie w craftera, jesli w crafta, to ktorego doradzacie (latwosc pozyskania surowcow i innych rzeczy potrzebnych, a takze cena).

ps. oglądałem stronę bob the builder, tam to wszystko wygląda tak fajnie, ciekawi mnie tylko jak jest z % na udane wytworzenie czegos i z blueprintami :(

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 24 Wrz 2006, 10:23 
Amateur
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Sierpień 2005
Society: Red Legion
Nick w grze: Michal Kedzior Bond
Na skillowaniu sie traci, a zarobic mozesz tylko jesli masz juz bardzo wysokie skille i masz blueprinty do itemow ktore mozesz sprzedac za tt +. Nawet posiadajac uber skille na gownianym bp nie masz gwarancji ze wyjdziesz na +. Musisz miec dobry blueprint a taki kosztuje (od kilkuset do kilkudziesieciu k ped). Mozesz oczywiscie zlootowac fajny blueprint i trafic pare hofow to zarobisz ale raczej nie liczylbym na to :) Z 80 pedami kup opalo i a103 i popoluj, jak bedziesz mial 8k ped to mozesz pobawic sie w craft :)

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 24 Wrz 2006, 11:05 
Inept
Dołączenie:
Wrzesień 2006
Tak oglądałem, liczyłem i wychodzi na to, że mając 30% szansy na zrobienie jester d-1 (bp do kupienia u techniciana) i tak sie zworci, wedlug bob the builder cena rynkowa surowcow to 1.20 ped, w tt mozna za 4.20 sprzedac, wiec bylby (dla mnie spory) zysk ?
Chyba, że maszynka do rafinowania (?) szybko się zużywa i w ogólnym rozrachunku wychodzi sie na minus.

Szansa na zrobienie przedmiotu, to jest ten paseczek na blueprincie, gdzie normalnie jest 'durability' ?
Czy moge wycraftowac item, ktory będzie trzeba naprawic (powiedzmy, 30% durability bedzie mial?). Bo jesli tak, to moje obliczenia sa do d. :)
edit:
1 blueprint = jeden item ? czy na jednym blueprincie moge wycraftowac cos pare razy ?

Profil Offline
PostWysÅ‚any: 24 Wrz 2006, 11:51 
jestery ci nie będą wychodziły na ful tt...w 90% przypadkach będa miały tt 1.20-1.50 albo koło tego, czyli stracisz dużo na tym mając 30% szans na zrobienie jestera :x

Nie podano
PostWysÅ‚any: 24 Wrz 2006, 12:38 
Amateur
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Marzec 2006
HP: 105
Society: Kingsajz
Nick w grze: Furion Fox PL
Deso napisał(a):
1 blueprint = jeden item ? czy na jednym blueprincie moge wycraftowac cos pare razy ?

na jednym bp (blueprincie) mozesz wykrafcic tyle itemow ile masz materialow (wyjatki to bp (L) )
po paru probach wykrafcenia itemka (niezaleznie czy udalo ci sie czy nie) QR blueprinta wzrasta (jest wieksza szansa na to ze ci sie powiedzie wykrafcenie danego przedmiotu )
wiec najlepiej jest kupic bp ktory jest wyskillowany do QR=1.00 (te u technicana maja 0.01 )
jezeli chcesz zaczac krafcic najlepiej jest kupic BP Standard Damper'ów (lvl III ) wyskilowany do QR=1.00 i na nim skillowac do 2 k engineeringa :P
to jest jakies 20 k ped (sam juz nie pamietam co Dreamer mowil ;p ) przekrafconego materialu

Profil E-mail Offline
PostWysÅ‚any: 24 Wrz 2006, 12:47 
jak 20k ped po tt materiałów na Standard Dumpery to:

285714 klików...
a licząc że, próba to 6 sekund...wychodzi 1'714'284 sekund czyli 28'571.4 minuty czyli 476.19 godzin czyli 19.84 dnia:)
hehehe powodenia :twisted:

Nie podano
PostWysÅ‚any: 24 Wrz 2006, 13:09 
Inept
Dołączenie:
Wrzesień 2006
ym... odechcialo mi sie :) moze kiedys jak bede slawny i bogaty ;)
dzieki za odpowiedzi :)

edit:
i tak wydaje mi sie, że po wyskilowaniu tego, mogloby sie zaczac zwracac :)
Breer M2a - cena TT 39ped, rynkowa cena surowcow 7.43 (wszystko wedlug bob the builder) - jesli byc wyskilowanym, tak by wychodzilo powiedzmy 9/10 prób, z 50% ceną tt (19.5 ped) to byłby zysk. Pytanie tylko czy moje rozumowanie jest prawidłowe :) Jakby przejżeć tą stronę bob the builder, to pewnie znajdzie się coś, w czym cena tt będzie sporo większa niż rynkowa cena materiałów, a jednocześnie będzie to stosunkowo łatwe do zrobienia, a materiały będą w miarę łatwe do zdobycia (czy to z polowań czy od innych graczy kupić). Jestem troche uparty i zawsze w craftingu widzę jakiś w miarę stabilny zysk, ale w tej grze wydaje mi się, że po głębszym poznaniu tego systemu craftowania przekonam się, że ciężko na tym zarobić.
Mi super wysoki skill nie jest potrzebny, wystarczyłoby mi tyle, żeby móc robić z 90% skutecznością przedmioty na których miałbym chociażby 0.05 pec, ale tak, żeby był to zysk pewny i stały :)
każdy system ma dziury, w entropi pewnie też jest jakiś sposób na stały zysk.

Ostatnio edytowany przez Deso, 24 Wrz 2006, 13:24, edytowano w sumie 1 raz

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 24 Wrz 2006, 13:10 
Green
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Kwiecień 2005
Nick w grze: Kuchash
Deso wczoraj to NZR krafcił Danciaki, jedna próba ok 300-500ped kosztuje :) I prawdopodobnie są tylko 2 takie bp w EU :)
Pozdrawiam

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 24 Wrz 2006, 14:44 
Trained
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Czerwiec 2005
Society: Poltropia
Nick w grze: Posse
Zapamietajcie sobie raz na zawsze Ci wszyscy ktorzy sa zafascynowani globalami z craftu. To ze ktos dostaje ciagle item o wartosci 50 ped i wyzej to tylko dlatego że dużo wiecej pakuje do systemu (w formie materiałow), wiec te globale z craftu to niestety nie są globale i moim zdaniem powinny zostać usunięte, no ale przyciągaja nowych graczy wiec pewnie to jest na ręke MA.
Crat to najgorsza dziedzina za jaką mozna sie złapać nie mając odpowiedniego zaplecza finansowego (albo płynności gotówki w postaci CC ;))

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 24 Wrz 2006, 14:51 
Amateur
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Sierpień 2005
Society: Red Legion
Nick w grze: Michal Kedzior Bond
Nigdy nie bedziesz mial 90% sukcesow. Maks co da sie osiagnac to chyba 40-45% (nie jestem pewien bo nigdy nie krafcilem ale jest cos kolo tego). Nie bedziesz tworzyl tez przedmiotow za kazdym razem nawet z 50% tt. Pomysl logicznie jakby dalo sie w ten sposob zarabiac to na czym zarabialo by MA? Ale jak koniecznie chcesz sie przekonac to wtop kilkaset ped to cie nauczy sluchac innych :)

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 24 Wrz 2006, 14:57 
Initiated
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Listopad 2005
HP: 110
Posse prawdę mówi (niestety) podobnie jak reszta kolegów. Crafcenie jest dla BARDZO bogatych. Jeżeli zaczynasz zabawę w EU i masz wolne ponad 10.000zł (real life) do wtopienia w zabawę (bez gwarancji sukcesu) to moższesz się nad tym ewentualnie zastanawiać. Zwracam uwagę, że MA wielokrotnie zmienia zasady gry (narastanie sklilli, skłąd BP i inne statystyki o których jasno nie mówi) w trakcie grania - więc to, co dzisiaj wymaga 10k zł za tydzień może być warte 100k, albo 1k.

No i przy okazji - w zasadzie MA może w każdym momencie craftera posłać niebyt (ban) - bo przykładowo wyliczane wcześniej 20 dni klikania w praktyce nie jest realizowalna dla normalnych ludzi - a automaty są zabronione w EULA.
Czyli albo jÄ… naruszasz, albo jesteÅ› lepszy od supermana :P

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 24 Wrz 2006, 15:04 
Unskilled
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Styczeń 2006
Nick w grze: KiioobbaaXVIII Kozakiew
Poprostu Odpusc sobie
65 tys $ jeden wladowal zeby miec skile i bp na craft
i teraz wymiata

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 24 Wrz 2006, 17:18 
Inept
Dołączenie:
Wrzesień 2006
Ok, teraz kumam co i jak :) Myślałem, że wyskilując się, będę miał te 90% na najslabsze itemki, ale skoro mówicie ze max to jakies 40-45%... to sobie odpuszczę :)
Dziś wtopiłem większość kasy ze sweatowania, ale fajna zabawa była... szkoda, że nie umie przynajmniej na 0 wyjść po powrocie z hunta (loot chyba w 1/5 mobow był, przewaznie kilka pec :D )

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 24 Wrz 2006, 20:10 
Poor
Dołączenie:
Wrzesień 2006
HP: 91
Society: -
Nick w grze: Jashui
Deso zacznij sie przyzwyczajac :)

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 24 Wrz 2006, 21:02 
Green
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Marzec 2006
no a skad wiecie moze akurat wykrafci jakiegoś atha (chociaż w to wątpię) wszystko też zależy od szczęścia nie od skilli....

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 25 Wrz 2006, 09:10 
Initiated
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Styczeń 2006
HP: 143
Society: DASK
Nick w grze: Lu
RASHAR napisał(a):
Deso zacznij sie przyzwyczajac :)

hmm,
minusujesz ?

Deso :
żeby się bawić w kraft :
1. Poznaj prze 6-12 miesięcy świat Entropii :)
2. Zbierz 20k ped
Pozdro & gl
Lu

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 25 Wrz 2006, 17:48 
Inept
Dołączenie:
Wrzesień 2006
Próbowałem wysłać posta ale coś się zrypało i muszę jeszcze raz to pisać :)
Mam jeszcze raz pytanie odnośnie % na udany craft a durability itemu (% tt)
Czy da się osiągnąć powiedzmy 40% na udany craft przy jednoczesnym crafceniu itemów z okolo 30% durability (30% ceny tt) ? Planuję zakupić za małe pieniądze (hmm, max 4 ped) kilka składników, jakiegoś BP słabego i popróbować jak to wyjdzie (może 4 próby craftu będą :) ).
No chyba, że osiągnięcie 40% succesa to prawie cud, a dur w takim przypadku oscyluje w granicach 5% :)

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 26 Wrz 2006, 00:33 
Apprentice
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Marzec 2006
HP: 162
Society: SoD
Nick w grze: sexi69 sexowna69 sexy69
Deso juz ci tu inni mówili i ja ci to mówie daj se siana narazie z kraftem bo to bedzie twoje piewrwsze i ostatnie zajecie, powud załamiesz sie i przestaniesz grać :P

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 26 Wrz 2006, 09:29 
Initiated
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Styczeń 2006
HP: 143
Society: DASK
Nick w grze: Lu
na krafcie tracisz około 30% TT tego co wkładasz do kraft maszyny tak jest +/- średnia
jeśłi w dodatku użyjesz do tego blueprintu z QR = 0,01 (czyl kupionego u Techniciana) to na jakieś 10 prób może 1 ci się powiedzie i uzyskasz rzecz o TT=20% maxymalnego tt tego przedmiotu. Jełśi Cie tak kraft interesuje to :
1. Zbierz kilkanaście K ped (2-5k ped na początek to minimum)
2. Poszukaj postów Dreamer'a na tym forum i grzecznie się go zacznij pytać via PM o kraft, mi dużo powiedział i pomógł
pozdro & gl
Lu
PS
Kraft za 4 ped to troche jak polowanie z 1 sztuka amma czyli "Jeszcze masz szanse" :roll:

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 26 Wrz 2006, 10:34 
Initiated
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Listopad 2005
Lu_NiX napisał(a):
Kraft za 4 ped to troche jak polowanie z 1 sztuka amma czyli "Jeszcze masz szanse" :roll:

Świetne porównanie - i niestety bardzo prawdziwe. Ja tylko dodam, że MOJE WRAŻENIE jest takie, że przy "pierwszych w życiu w EU" powiedzmy 10 próbach craftingu/tailoringu prawdopodobieństwo sukcesu na zrobienie czegokolwiek jest jakby większe - potem już się nie udaje (tak, jakby chcieli dać możliwość zobaczenia na czym to polega).

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 26 Wrz 2006, 13:31 
Capable
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Kwiecień 2005
chodzi o wessanie człowieka do systemu, na początek padją jakieś globale, nawet nieźle idzie, ale szybko czar pryska i pozostaje nadzieja, że się coś trafi

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 26 Wrz 2006, 15:16 
Inept
Dołączenie:
Wrzesień 2006
Mi chodzi teraz tlyko od odpowiedź na (tak myślę) łatwe pytania:
czy da się w crafcie mieć ok. 40% na succes przy jednoczesnym crafceniu itemu o 30% durability (selne go za 30% ceny tt w terminalu?) - czy dur jest calkowicie losowy, tzn raz bedzie 5% a raz 50% i nie da sie wplywac na niego ?

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 26 Wrz 2006, 17:21 
Initiated
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Listopad 2005
Nie wiem czy nie wole sexiego... proszę o powtórzenie pytania.

Tzn. coÅ› mieszasz za mocno, albo nie za bardzo rozumiesz, albo ja po jednym piwe nie Å‚apiÄ™.

Podpowiedź: tt to jest kwota jaką dostajesz w terminalu jak włozysz item (np. trochę przestrzelane opalo za tt=3.45. Full tt to jest wartość, do jakiej predmiot mozna naprawić. Opalo przykładowo ma full tt=3.80).

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 26 Wrz 2006, 17:42 
Inept
Dołączenie:
Wrzesień 2006
Wiem. Mi chodzi o to, czy itemy którę crafcę maja powiedzmy 50% maxymalnej ceny TT, 30% ? czy raz może być 1% a raz 90% ? Czy jest to zależne od czegoś, czy craftując ciągle 'w taki sam sposób' dostaję itemy o bardzo podobnej cenie za jaką sprzedam w TT (powiedzmy 20% maxymalnej, bo jest 'zepsute') ?
Bo chciałbym zrobić tak, że robię itemy na które mam powiedzmy 30% szansy że się uda i sprzedaję go w TT za xx% maxymalnej ceny tt.

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 26 Wrz 2006, 18:04 
Initiated
Dołączenie:
Kwiecień 2005
HP: 192
Nick w grze: denton JC krakow
to jest jest roznie nigdy nie dostajesz takiej samej ceny TT z przedmiotu , nie ma innego na Ciebie sposobu zbierz materialy do wykrawcenia Np MPH i sproboj na min. 20 probach - zycze Ci wszystkiego naj . naj - naprawde moze Ci sie cos uda zdobyc i zobaczysz co dostaniesz ze swoimi skillami

ALE Ja Ci mowie nie rob tego . szkoda Twoich pieniedzy .

JC
ps moze dostaniesz globala - znam osobe ktora dostala 199 pedow po 3 przycisnieciu maszyny w grze , nigdy wczesniej tego nie robila .

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 26 Wrz 2006, 18:09 
Inept
Dołączenie:
Wrzesień 2006
ok, o to chodzilo mi, czy zawsze item wychodzi o podobnej jakosci, czy roznie z tym bywa.
thx

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 26 Wrz 2006, 19:11 
Initiated
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Listopad 2005
No właśnie lotto jest chyba nieco pewniejsze. Niestety. :(

Profil Offline

WyÅ›wietl posty z poprzednich:  Sortuj wedÅ‚ug  

Odpowiedz

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 95 gości

Panel
Skocz do: