Odpowiedz
Autor Wiadomość
Nie podano
PostWysłany: 22 Gru 2006, 19:59 
Beginner
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Grudzień 2006
HP: 0
Society: Kingsajz
Nick w grze: Andrew Naturek Naturat
Zaczalem grac jakis tydzien temu wiec nie jestem doswiadczony :P ale przeczytalem wszystkie poradniki, jestem dla wszystkich mily zeby sobie zrobic dobra reputacje itp.
Sweatowalem sobie gdzies do 8 ped potem z handlu uzbieralem 12 i dalej sweatuje.
Moje pytanie dotyczy handlu.
Dlaczego kiedy skupuje sweat po 0.7 a potem chce sprzedac w innym miescie ew. po dlugim czasie po 0.8 wszyscy sie burza ze jestem reseller i ogolnie nie sa do mnie przyjemnie nastawieni ;P W moja strone kierowane sa sugestie zebym sweatowal a nie biedne robaczki wykorzystuje do swoich nedznych korporacyjnych celow (moze troche przesadzam ale jestem blisko :) )
Czy robie cos nie tak ?

Prosze o odpowiedz bo glupio mi sie teraz w miescie pokazywac ;P

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 22 Gru 2006, 20:24 
Beginner
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Grudzień 2006
W sumie masz racje Tropicielu :) chyba jestem za dobry :P w koncu to nie real i liczy sie tylko moj interes i moje pedy :twisted: :wink:
Hehehe... ide opylic sweat za 0.8 ;P a noz mi sie trafi jakis leniwiec :)
Tak wlasciwie to czym sie rozni resseling od handlu ze go tak wszyscy pietnuja ?

Btw. ladny banner... swiateczny :wink:

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 22 Gru 2006, 20:38 
Beginner
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Grudzień 2006
No i nie mylilismy sie :]
Po 2 minutach stania w PA (w dobrym miejscu) sprzedalem sweat po zadowalajacej cenie (0.8) jakiemus nadzianemu gostkowi :]

Dzieki juz wszystko wiem :!:

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 22 Gru 2006, 23:30 
Adept
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Styczeń 2006
HP: 102
Society: www.EF.pl
Nick w grze: Mortifer Kemoiz
Ja jestem leń i po 1.0 skupuje <co i tak uwazam ze zdziercza cene> :)

heh kiedys bylo po 2.5 a jak ja zaczynalem po 1.4 butelka

;)

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 22 Gru 2006, 23:37 
Green
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Grudzień 2006
HP: -1
Society: King$ajz
Nick w grze: kubex
Mortifer napisał(a):

heh kiedys bylo po 2.5 a jak ja zaczynalem po 1.4 butelka

;)

gdzies słyszałem że kiedyś chodził nawet po 4.0 bo w tym okresie z moba wypadało max 7 flaszek

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysłany: 22 Gru 2006, 23:57 
Capable
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Wrzesień 2005
HP: 110
Society: Ziemniak Niemyty Luz
Nick w grze: Elanor
Oj tak..moj okres sweatowania :P
Ale wtedy 500 sweatow zbieralam przez 2 tygodnie :twisted:

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 23 Gru 2006, 00:09 
Poor
Dołączenie:
Czerwiec 2005
HP: 140
Society: Freelancer
Nick w grze: Pablo Rydzu Rydzynski
Tak TM kiedyś mozna było opchnąc sweat po 4.0 ale "to se ne wrati " :) Można było było wiele więcej niz teraz ale teraz pozwólcie, że udam sie po piwo :)

Podrawiam

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 23 Gru 2006, 03:28 
Green
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Kwiecień 2005
Nick w grze: Kuchash
Ehhh stare dobre czasy zbierania sweatu. Ponad 2 lata temu sweat chodził po 3.x peca za butle, tylko był taki mały szkoapuł że z moba wypadało 1-3 butelki sweatu, i jak już wypadła dajmy na to 1 butelka to dalej z noba niemożba było zbierać i trzeba było następnego szukać albo biegać za radar i spowrotem... ktoś pamięta te czasy :) ??

Profil Offline
PostWysłany: 23 Gru 2006, 03:35 
pamiętam jak dziś...kiedy to na sweat farmie ludzie blokowali atraxy i daikiby w tych płotkach, czasami udało się sprowadzić armaxa z oddali heh, się wyciągało po 1-3 butle i trzeba było odbiec od moba na odległość poza trzeciego okręgu, czyli tam 60-70m, wyglądało to nawet ciekawie...kto zdobył sweat to odbiegał i wracał:)
Stare czasy kiedy to sweat mnie wciągał lol ...w końcu płacili te 3-4 pedy za 100 sztuk heh. Co do wydajności...nie pamiętam ile to zajmowało, różnie było, raz farma pusta, raz 2-4 osoby, a czasami tłum ponad 10 heh.

Nie podano
PostWysłany: 23 Gru 2006, 10:26 
Weak
Dołączenie:
Październik 2006
R E S E L L I N G

Reselling - w wiekszosci wypowiedzi graczy pojawia się jako negatywne
sformułowanie. Praca polegająca na skupowaniu taniej a sprzedawaniu
drożej, czyli handel. Pozwala na sprzedanie swojego urobku młodym
postacią po atrakcyjnej cenie, najczęściej towar przez nich sprzedawany
jest w takiej ilości która nie pozwoliła by im miec żadnego profitu
w momencie wystawienia go na aukcje, ponieważ opłaty przewyższyły by
zarobek. Zjawisko na tyle naturalne że jego brak bardzo znacząco utrudnił
by gre wiekszości crafterów potrzebujących dużych ilości materjałów.

Opłacalność - handel zaczyna być opłacalny kiedy biorąc za przykład
sweat, suma na niego przeznaczonych funduszy pozwala nam skupic ilość
z której bedziemy mieć wiekszy profit niż w przypadku gdybyśmy sami
własnoręcznie swetowali, biorąc za przelicznik ten sam przedział czasowy.

np. jezeli przez godzine czasu jesteśmy w stanie uzbierać 300 butelek
swetu co przy obecnych średnich cenach to jest 0.7 za 100 sztuk daje
nam 2.1 Ped. Jeżeli zajmujemy się handlem i naszym profitem jest 0.1
na 100 sztukach, to by uzyskac ten sam wynik musimy skupic 2100 sztuk
swetu i sprzedac go z zyskiem. Niejednokrotnie jednak nie znajdziemy
odrazu kupca, i dopiero paru godzinne stanie pozwoli nam na zarobienie
2,1 peda, gdy w tym samym czasie uzbierali byśmy dużo więcej własnego
swetu, oraz zawsze wpadły by nam jakieś skille typu evade bardzo istotne
jeżeli mamy zamiar zająć sie w przyszłości huntem. Podsumowuając handel
jest opłacalny dopiero wtedy gdy suma przeznaczonych na niego funduszy
umożliwia nam zakupienie takiej ilości towaru by profit z jego sprzedaży
pokrył strate naszego czasu. Sensownym wyjściem dla młodych handlarzy
jest skupowanie swetu w miejscu gdzie sami w danym czasie swetują,
jeżeli jest oczywiście od kogo.

Sprzedam towar ale nie za tanio... - często w miejscach handlowych
można zaóważyć nowych graczy próbujących sprzedać godzinami 200 butelek
sweatu po wyższej niż obecna cena. Dość smieszne biorąc pod uwage to
że przez ten sam czas byli by w stanie uzbierac kilkakrotnie wieksza
ilość i sprzedając ja nawet za połowe cenyrynkowej mieć wiekszy profit.
Więc niejednokrotnie opłaca sie sprzedać sweat taniej i zbierać nastepny
niż wystawać z tymi 200 butelkami kilka godzin. Jeżeli nie mamy konieczności
sprzedawania sweatu odrazu sensowniej jest postać 5 minut co godzine w
Port Atlantis sprawdzając tylko czy ktoś skupuje za stysfakcjonującą nas
cene, a jeżeli takiej osoby niema wracać do swojego zajęcia. Zazwyczaj
niemamy co liczyć na cene wyższa niż cena RSP + ~20% ze strony mytwopecs.

Negatywny a pozytywny reseller - Często zdarza się że w miejscach handlowych
pojawiają się naciągacze, są to zazwyczaj ci którzy nie podają cen skupu
czy sprzedaży, próbują wmawiać swoim klijentom że ich oferta jest najlepsza
że swoich towarów nigdzie nie sprzedadza drożej, jednocześnie oferując niskie
ceny, i analogicznie jeżeli chodzi o sprzedaż. np. Jeżeli ktoś próbuje odkupić
od ciebie fapa-50 za tt + 1 i argumentuje to tym że je zazwyczaj wrzuca do tt
bo to smieć i nikt więcej tego za aż tyle nie kupi, to jest to negatywny handlarz,
którego smiało można dołączyć do stada baranów biegających i oferujacych upgrade
szybkości ataku broni, czy też angel-a do shadow-a, w atrakcyjnych cenach.
Kolejną już mniej istotną sprawą ale także źle postrzegana jest pchanie się
do każdej osoby którą napotkamy ze swoimi towarami, jeżeli osoba ta nie wyraża
publicznej checi do jej zakupu.

Pozytywny Reseller - I tu sprawa jest bardzo prosta, jeżeli przedstawiasz
swoją publiczną cheć do zakupu towaru po konkretnej cenie, osoba która chce
sprzedać swój towar ma prawo wyboru, a ty masz do przedstawiania swojej oferty
jaka by ona nie była świete prawo. Jednak trzeba zaznaczyć ze we wszystkim są
granice umiaru i dobrego smaku, i jeżeli bedziesz oferował +100PED za seta
nemesis (M), to bedziesz postrzegany podobnie jak osoby proponujące unowocześ-
nienia broni czy zbroi.

Z pozdrowieniem dla młodych graczy oraz życzeniami wesołych i spokojnych świąt,
S.

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 23 Gru 2006, 10:41 
Amateur
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Wrzesień 2006
HP: 115
Society: K$
Nick w grze: Crynin Skanerin Utis
tropiciel mamutow napisał(a):
Miej to gdzieś, liczy się Twój interes, Twój zysk

Heh, z takim nastawieniem, to może lepiej scamuj? Zarobek większy, a nie będziesz miał wyrzutów sumienia 8) ( :roll: )

a to, że chcesz wykorzystać kogoś niewiedzę w cenie

...jest z gruntu rzeczy bliskie scamowaniu. W sumie po co handlować sweatem z takim nastawieniem? Sprzedawaj świeżym pomarańczkom sprzęt z TT za TT+2....(a dzianym pomarańczkom za TT+10) :roll:

Naturek napisał(a):
w końcu to nie real i liczy sie tylko moj interes i moje pedy

Tiaaa... To w końcu nie real...Te wszystkie avatary które biegają dookoła to tylko piksele czasami plujące jakimiś znaczkami na global chacie. A jako że to tylko piksele to można sobie pozwolić na coś, na co w realu nie pozwolilibyśmy sobie... Bo w końcu najważniejszy jesteś TY. Jedyna osoba z krwi i kości siedząca za monitorem sterująca i utożsamiająca sie ze swoim avatarem. Ahhh, no i jeszcze najważniejsze są twoje PEDy. Yep, z takim nastawieniem wróżę ci wspaniałą przyszłość w tej grze...

I w sumie trochę mnie zasmucił fakt, że nikt z wypowiadających się w tym temacie doświadczonych graczy nie wytknął i nie skrytykował takiego nastawienia. :?

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 23 Gru 2006, 10:49 
Adept
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Styczeń 2006
Skanerin chyba wypowiedzi kolegów wziąłeś za bardzo dosłownie. W handlu nie ma sentymentów i liczy się tylko zysk. ( oczywiście nie mówie tu o kantowaniu i scamie)
Co do "wykorzystywania niewiedzy w cenie" to i owszem tak jest, niestety za głupotę się płaci. Albo za lenistwo.

"w końcu to nie real i liczy sie tylko moj interes i moje pedy"
To jest troche przesadzone, bo to jednak prawdziwi ludzi i prawdziwe pieniądze, ale chyba autorowi nie o to chodziło. Wydaje mi się, że myślał o tym że nie warto się wszystkimi przejmować bo występują (jak to w życiu) w tej grze debile, którzy próbują sie czepić wszystkiego. I na takie osoby właśnie trzeba sikać ciepłym moczem :P

ech ide resselnąć coś ;)

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 23 Gru 2006, 10:59 
Amateur
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Wrzesień 2006
Mortifer napisał(a):
Skanerin chyba wypowiedzi kolegów wziąłeś za bardzo dosłownie.

Bo takie sprawiają wrażenie.

Mortifer napisał(a):
Co do "wykorzystywania niewiedzy w cenie" to i owszem tak jest, niestety za głupotę się płaci. Albo za lenistwo.

Niewiedza i głupota wg mnie nie są synonimami. Gdyby były, to każdego można by nazwać głupcem, bo nie ma człowieka który wiedział by wszystko. Natomiast lenistwo też nie jest jednoznaczne z niewiedzą - najczęściej jest świadomym wyborem (kupujesz sweat za 1.0 bo nie wiesz ile kosztuje? Nie wydaje mi się).

Jeśli młody gracz ma od początku nastawienie: "pieprzyć wszystkich, liczy się zysk", to wg mnie jest na prostej drodze do scamowania.

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 23 Gru 2006, 11:16 
Apprentice
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Wrzesień 2006
HP: 138
Society: PLR, Bzz, K$, O PL
Nick w grze: Arko Okta Kot
JAXPE napisał(a):
R E S E L L I N G
...Pozytywny Reseller - ...a ty masz do przedstawiania swojej oferty
jaka by ona nie była świete prawo...

Oj tylko żeby nie za często. Takie wołanie co 3 sek to strasznie spamuje. a wygląda to tak:
SELLING SWEAT 0.8 @ TP......
SELLING SWEAT 0.8 @ TP.....
SELLING SWEAT 0.8 @ TP....
SELLING SWEAT 0.8 @ TP..
SELLING SWEAT 0.8 @ TP.
SELLING SWEAT 0.8 @ TP

brrrrr niedobry dobry reseller

W sumie handlarz i resseler to w/g mnie to samo bo i handlarz może byc dobry i nie.
Ale nie o określenie chodzi tylko o to co się robi. A jak kaska przysłania inne przyjemności (chociażby wspólnego huntu z socowcami) to robi się "alien". brrr

pozdro

PS. Wszystkim życzę wesołych, pogodnych, nieobrzartych Świąt o oczywiście duuuużoooo prezentów... :))))

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 23 Gru 2006, 12:23 
Initiated
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Listopad 2005
HP: 110
Okta napisał(a):
Oj tylko żeby nie za często. Takie wołanie co 3 sek to strasznie spamuje. a wygląda to tak:
SELLING SWEAT 0.8 @ TP......
SELLING SWEAT 0.8 @ TP.....
SELLING SWEAT 0.8 @ TP....
SELLING SWEAT 0.8 @ TP..
SELLING SWEAT 0.8 @ TP.
SELLING SWEAT 0.8 @ TP

brrrrr niedobry dobry reseller

Tak, to strasznie drażni. Ja kiedyś pisałem do MA, żeby wprowadzili dla takiego, co zostanie rozpoznany jako floodziarz lokalne PvP - czyli reszta graczy może go zastrzelić np. w PA albo w Twin (a on ich nie... :) ) - zysk dla MA (wypalone ammo) i zysk dla ludzi (skille rosną + spamer usunięty)

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 23 Gru 2006, 12:29 
Amateur
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Wrzesień 2006
Złośliwa nadinterpretacja mojej wypowiedzi. Nie mówię o scamowaniu a o raczkującym handlu więc skąd element oszustwa ?

Nie napisałem że scamujesz, tylko że z takim nastawieniem mółbyś scamować bez wyrzutów sumienia. Bo w końcu przesłanie scamowania to: "mam wszystkich gdzieś, liczy się tylko mój zysk". Mylę się?

I to chyba oczywiste, że liczy się tylko mój interes i tylko mój zysk no chyba, że mam współudziałowca w przedsięwzięciu handlowym.

Współudziałowca nie, aczkolwiek w handlu biorą udział dwie strony. Jeśli jedna strona nie widzi nic złego w wykorzystywaniu niewiedzy drugiej (a nie powiesz mi chyba, że skupujesz sweat od doświadczonych graczy) myśląc tylko o sobie i swoim zysku, to jest to imho dung.

Gdybym się miał przejmować dobrem innych nie przeżyłbym miesiąca w tej grze a zważ na to, że i ci inni nie mają skrupułów.

Heh. "Będę łajzą, bo inni też są". Lol. Ja jakoś się tym nie kierowałem, a przeżyłem miesiąc w tej grze (bez wpłacania ofcoz).

Nie da się być w handlu dobrym i cwanym jednocześnie.

Tiaaa... Nie ma to jak być cwanym wobec pomarańczek zbierających sweat. Gratz i życzę sukcesów na tym polu :lol:

Wykorzystywanie braku świadomości strony co do właściwej ceny towaru jest wykorzystywaniem braku świadomości i niczym więcej." Nieznajomość prawa szkodzi " i analogicznie nieznajomość cen również nie przynosi niczego dobrego.

Owszem. Można też robić w realu wałki na grube miliony w świetle prawa. Można robić wiele rzeczy które są dozwolone. Tylko gdzieś słówko "moralność" się zgubiło...

Twoja alternatywa sprzedawania pomarańczkom sprzętu z TT za TT+2 jest co najmniej banalna.

Owszem jest banalna. Bo w końcu to : "Wykorzystywanie braku świadomości strony co do właściwej ceny towaru i nic więcej".

Skanerin, ja nie mówię o scamingu a o handlu. Spróbuj to proszę zauważyć.

Ja też. Chodzi mi tylko o to, że nastawienie twoje i autora tematu nie rózni się niczym od nastawienia scamerów. "Zysk, zysk zysk! I w d... wszystkich".

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 23 Gru 2006, 13:37 
Adept
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Styczeń 2006
Ech pierdziele tak to jest z wami gadać :D Łapać za słowa i cytować się nawzajem umiecie :P

Wio na hunt a nie pieprzyć głupoty na forum ;)

Profil Offline
PostWysłany: 23 Gru 2006, 13:46 
Eh...kolejna dyskusja noob-teamu sprowadzająca się do niczego, ah jakbym tylko był moderatorem^^, nieważne.
Handel, polega na wykorzystaniu lenistwa, niewiedzy, i nie ma w tym nic złego, dzięki temu właśnie się zarabia kasę, znaczącą kasę w PE (kwestie handlu na zasadzie kontraktu z NZR: on robi Dante a ja sprzedaje z zyskiem...odłóżmy na bok bo to są nieliczne przypadki) Handlarz nie powinien się przejmować ludźmi których "wykorzystuje" bo to jego zawód, on z tego czerpie zyski.
Co do scammera vs handlarz/reseller (powiedzmy sobie szczerze...granica jest znikoma, nierozumiem dlaczego to każdy handlarz nie jest resellerem...ale mniejsza z tym) scammer...hmm, ktoś kto w inny sposób niż trader zarabia...bazuje na oszukiwaniu ludzi, swoimi wyimaginowanymi usługami, itemami, znajomościami albo tożsamością...trader nie ma z tym nic wspólnego. SCAMMER TRADER TO NIE TO SAMO...i nie słuchajcie wszystkich z EF albowiem tam jest więcej idiotów niż wynosi ilość zarejestrowanych memebersów tego forum pomnożona przez 100...

PostWysłany: 23 Gru 2006, 14:12 
To miał być żart lol, heh, nie pasujemy poczuciem humoru do siebie:)
Sorry, takie przyzwyczajenie z dawna kiedy to początkujący albo zadawali pytania albo siedzieli cicho:)

Nie podano
PostWysłany: 23 Gru 2006, 14:19 
Amateur
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Wrzesień 2006
DO POSTRONNYCH - JEŚLI TA DYSKUSJA CIĘ NIE INTERESUJE - NIE CZYTAJ JEJ I NIE NARZEKAJ. TO ŻE TY W NIEJ NIE ODNAJDUJESZ NICZEGO CIEKAWEGO, NIE OZNACZA, ŻE WSZYSCY SĄ TACY JAK TY

Skoro mówię o handlu to w jakim celu poruszasz kwestię scamingu ? Masz jakąś obsesję na tym punkcie ? Przesłaniem handlu jest właśnie mieć wszystkich głęboko w poważaniu i dbać o swój interes zgodnie z literą prawa. Czy scamingu ? Myślę, że tak, ale nie można mówić w tym przypadku o literze prawa.
Zadajesz mi pytanie (Skoro mówię o handlu to w jakim celu poruszasz kwestię scamingu ?
), a po chwili sobie sam na nie odpowiadasz:
(Przesłaniem handlu jest właśnie mieć wszystkich głęboko w poważaniu i dbać o swój interes zgodnie z literą prawa. Czy scamingu ? Myślę, że tak ale nie można mówić w tym przypadku o literze prawa.).

Poza tym oświecę cię - scamowanie jest zgodne z EULA, a co za tym idzie zgodne z literą prawa. Biorąc pod uwagę, że z tego co wynika wyżej wyznajesz zasadę: "co zgodne z prawem - dobre, co nie zgodne - złe", to odpowiedz mi na pytanie - czy zaczniesz scamować dowiedziawszy się, że jest to legalne?

Mówiąc o współudziałowcu myślę o wspólnym interesie jako jednej strony, mnie i wspólnika więc nie wiem co ma na celu Twoja wypowiedź. Nie zrozumiałeś mnie.
Raczej ty mnie nie zrozumiałeś. Przeczytaj uważnie:
I to chyba oczywiste, że liczy się tylko mój interes i tylko mój zysk no chyba, że mam współudziałowca w przedsięwzięciu handlowym.
Skanerin napisał(a):
Współudziałowca nie, aczkolwiek w handlu biorą udział dwie strony.. Jeśli jedna strona nie widzi nic złego w wykorzystywaniu niewiedzy drugiej (a nie powiesz mi chyba, że skupujesz sweat od doświadczonych graczy) myśląc tylko o sobie i swoim zysku, to jest to imho dung.
Uważasz, że jestem łajzą wykorzystując niewiedzę i / lub lenistwo strony ?
Nie, i nie przypisuj mi tekstu, którego nie napisałem. Uważam, że łajzą jest ktoś, ma w d... dobro innych licząc tylko na własny zysk.(cytat:"Gdybym się miał przejmować dobrem innych nie przeżyłbym miesiąca w tej grze").A bycie łajzą tylko dlatego, że inni też są łajzami świadczy jedynie o słabej psychice. To są jednak moje wewnętrzne przekonania i nie każdy może podzielać moje zdanie (chociaż imho świat były lepszy gdyby więcej osób je podzielało).
Wybacz, ale rozśmieszyłeś mnie swoją wypowiedzią.
Smuci mnie to trochę.
Podważasz fundamentalne zasady handlu, w którym nie ma miejsca na skrupuły.
Wiesz, nie bardzo mnie interesują ustalone przez kogoś zasady, jeśli zakładają brak poczucia moralności. Póki co ja z tych zasad nie korzystałem przy handlu z pomarańczkami i jakoś wyszedłem na swoje, a także zachowałem poczucie, że nikogo nie oszukałem.
I jeszcze raz dobitnie podkreślam, że w wykorzystywaniu braku świadomości ceny strony nie ma nic nieodpowiedniego
Tak samo jak sprzedanie newbiemu sprzętu z TT za TT+2? W końcu to ta sama zasada. A jeśli wg ciebie ta zasada nie ma tu zastosowania, napisz dlaczego.
Nie odnajduję sensownej argumentacji moich wypowiedzi
To już nie moja wina.
więc jeśli chcesz stosować takie komentarze - nijak mające się do mojej osoby
- zaniechaj bo tylko się kompromitujesz pomimo dość długiego stażu w grze
Jeśli jeszcze 3 osoby napiszą żebym "zaniechał" bo się kompromituję - zaniecham. Póki co uznam te słowa za próbę ucieczki od dyskusji :P
Wiesz chyba, że jak się nie ma nic do powiedzenia to się zwykło milczeć.

Imho mam coś do powiedzenia.
Moralność to mrzonka w handlu. Etyka biznesu - swoją drogą modny przedmiot na kierunkach marketingowych - to próba zawracania kijem wisły. Tam gdzie są pieniądze tam nie ma czystości pomimo, że podobno nie śmierdzą. Każdy ma swój indywidulany próg moralności i im jest niższy tym więcej pozwala zarabiać. Smutne, ale prawdziwe. To właśnie dlatego większość traderów - scamerów obraca gotówką o jakiej Tobie się nie śniło.

Hmmm, po krótkich przemyśleniach - chyba jednak wolę być średnio zamożnym Człowiekiem niż obrzydliwie bogatym ch*****. Ale cóż, niektórzy mają inne poczucie wartości ;). Rozumiem, że nad łóżkiem masz powieszony portret Misztala? :P
Swoją drogą w realu proponowałbym ci zostać akwizytorem - naciąganie starszych ludzi podobno jest naprawdę opłacalne ;)
Banalne jest również i to, że nie potrafisz zrozumieć - ponownie - , że wykorzystywanie braku świadomości strony co do właściwej ceny towaru nie jest niczym zdrożnym a kto tego nie rozumie w handlu umiera.

Heh, czyli skoro wg ciebie nie ma żadnej różnicy między kupieniem sweatu od człowieka nieświadomego jego ceny, a sprzedaniem sprzętu z TT pomarańczce za TT+x, to czemu tego nie robisz? :P
Jak przeżyłeś ?

Nie naciągając ludzi.
Nie wiem jak autor postu, ale ja nie odnajduję w tym co robię niczego ze scamingu. Mylisz pojęcia Skanerin.

Czy możesz wskazać mi, gdzie napisałem, że handel=scam? Bo chyba mnie z kimś pomyliłeś. Napisałem jedynie, że masz taki sam pogląd jak scamerzy: "zarobić jak najwięcej mając innych w d...".
Po prostu chcę zarobić kilka pedów na poważniejsze transakcje a mając świadomość, że nie żebrzę i nie oszukuję nikogo doskonale się z tym czuję.

Dla mnie wykorzystywanie nieznajomości ceny dzieli od oszustwa bardzo cienka granica.
Wykorzystywanie nieświadomości co do ceny stojąc na rynku jest czymś innym aniżeli bieganie za pomarańczkiem i wciskanie na siłę itemów z tt za tt + 2. To oczywiste choć jak widać nie dla wszystkich.

To podaj mi tą różnicę! Bo jak na razie nie widze żadnego argumentu oprócz "to oczywiste".

Ostatnio edytowany przez Skanerin, 23 Gru 2006, 14:31, edytowano w sumie 1 raz

Profil Offline
PostWysłany: 23 Gru 2006, 14:36 
***** bo tak powiem, to nie jest miejsce na dyskusje dotyczącą waszych poglądów a dokładniej on uważa tak, a ja tak, czyli ty wiesz źle, poddaj się i vice versa, ja *****, od tego macie chat...pm...gg...mail...chat w pe...ludzie qwa powagi troche, na ***** piszecie tu o swoich problemach...dla publiki?!
...

Nie podano
PostWysłany: 23 Gru 2006, 14:40 
Amateur
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Wrzesień 2006
Level napisał(a):
, na ***** piszecie tu o swoich problemach...dla publiki?!
...

****** ja w ****** sumie dla ***** publiki ***** bo może ***** dzięki temu ***** jakiś początkujący ****** nie zostanie ***** *******uczestnikiem******Entopiańskiego*****wyścigu*****szczurów****. Wystarczy, że w realu jest takich od zatrzęsienia *******

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 23 Gru 2006, 14:48 
Beginner
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Grudzień 2006
lol... nie mialem pojecia ze moj temat zmieni sie w tak zacieta dyskusje o moralnosci handlu :)
Moim skromnym zdaniem to ze skupuje sweat od biednych pomaranczek (zaznaczam ze sam nim jestem i od poczatku gry nic nie wplacalem wiec skads musialem wziasc kase na handel..)
w cenie 0.7 nie jest niczym zlym jesli SAMI CHCA ZA TYLE SPRZEDAC - przeciez ich nie zmuszam... zostalem opluty ze chce sprzedac za 0.8 ale to w koncu JA poswiecam swoj czas sterczac w i miescie czekajac na kogos kto kupi za moja cene. I tyle mam do powiedzenia w temacie. 8)

Btw. niby ci newbie tacy biedni ale jak gosciu stal w PA i chcial za darmo sweatu dac to niko mu 4 liter nie chcialo ruszyc... po 3 minutach stania (bylem juz przeswiadczony ze ktos skorzystal z okazji) znowu napisal na globie i tylko ja podszedlem...

No i w dwa dni pomnozylem swoje pieniadze o 300% ;)

Pozdrawiam i spokojnych świąt życze!

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 23 Gru 2006, 14:54 
Beginner
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Grudzień 2006
Skanerin napisał(a):
,
****** ja w ****** sumie dla ***** publiki ***** bo może ***** dzięki temu ***** jakiś początkujący ****** nie zostanie ***** *******uczestnikiem******Entopiańskiego*****wyścigu*****szczurów****. Wystarczy, że w realu jest takich od zatrzęsienia *******

Sorry ale dla mnie od poczatku tej gry chodzi o pieniadze... nawet MA sie z tym nie ukrywa i dobrze bo takich gier nie ma.

Chcesz zagrac dla rozrywki? Zagraj w wowa na jakims darmowym servie (jak chcesz moge ci dac adres dobrego :) ) jesli myslisz ze tam nie ma wyscigu szczurow to sie mylisz!
90% graczy dazy do tego zeby miec 60 lvl swoja postacia...
Wyscig szczurow to niezdrowa realizacja a ja w EU niezdrowaj nie widze... zazwyczaj starsi gracze pomagaja mlodszym i rzadko sie zdazaja jakies nieprzyjemne sytuacje.

A zdrowa realizacja to naturalny, ludzki odruch - bez niej dalej siedzielibysmy w jaskiniech ;)

Dziekuje za uwage! :wink:

/Edit: W cytacie cos sie ryplem ;P

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 23 Gru 2006, 14:58 
Amateur
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Wrzesień 2006
Wierz mi, że nawet mnie się nie chce czytać Twoich nędznych ripost,

Heh, ja przynajmniej umiem zripostować :P (do tego bez zbędnej arogancji ;))

W przypadku powyższej polemiki racja jest po mojej stronie i rzuca się to w oczy już po pierwszym poście

Lol. Skąd ta pewność? Chociaż biorąc pod uwagę, że w sporze pt. "Czy tok myślenia "bezlitosnego" handlarza jest taki sam jak tok myślenia scammera" przyznałeś mi rację, to faktycznie można stwierdzić, że racja jest po twojej stronie ;0

Nadal czekam na odpowiedzi na pytania:

1. Scamowanie jest legalne. Czemu tego nie robisz, skoro zarobek jest niezły, a moralność nie ma dla ciebie żadnego znaczenia?
2. Czemu nie latasz sprzedając noobkom okazyjnie sprzęt z TT za TT+x ? W końcu wg ciebie niewiedza kupującego to jego sprawa...

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 23 Gru 2006, 15:17 
Amateur
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Wrzesień 2006
Tylko 2 pytania, które przy twoim nastawieniu "zysk, a moralność do kieszeni" nie wydają mi się trudne:

Cytuj:
1. Scamowanie jest legalne. Czemu tego nie robisz, skoro zarobek jest niezły, a moralność nie ma dla ciebie żadnego znaczenia?
2. Czemu nie latasz sprzedając noobkom okazyjnie sprzęt z TT za TT+x ? W końcu wg ciebie niewiedza kupującego to jego sprawa...

Coś mi się wydaje, że migasz się od odpowiedzi próbując przy okazji mnie obrazić. Skończyły się argumenty? ;)

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 23 Gru 2006, 15:47 
Adept
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Styczeń 2006
Skanerin zamknij się ;) Bo święta idą a ludzi denerwujesz :P

Boże, ide na hunt bo to forum mnie osłabia :P

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 23 Gru 2006, 15:53 
Amateur
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Wrzesień 2006
Affirmative :lol:

W sumie to fakt z tymi świętami. Życzę wszystkim, aby nie zapomnieli, że są też ludźmi, a nie tylko maszynkami do zarabiania (i wydawania) pieniędzy, czy to w realu, czy to w wirtualnym świecie. ;)

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 23 Gru 2006, 16:38 
Amateur
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Sierpień 2005
Society: Red Legion
Nick w grze: Michal Kedzior Bond
W tej dyskusji to tylko Fabukiego brakuje. Ze swoimi debilnymi postami idealnie by tu pasowal :)

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 23 Gru 2006, 17:04 
Adept
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Styczeń 2006
Hehe :D Ma godnych następców ;)

Offtopuje z nadzieja ze admin zrobili porządek w tym temacie :P

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 02 Sty 2007, 13:52 
Apprentice
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Wrzesień 2006
HP: 138
Society: PLR, Bzz, K$, O PL
Nick w grze: Arko Okta Kot
Skanerin napisał(a):
...2. Czemu nie latasz sprzedając noobkom okazyjnie sprzęt z TT za TT+x ? W końcu wg ciebie niewiedza kupującego to jego sprawa...

Sorka, że jeszcze odgrzałem ale ja sam kupiłem fap-5 za tt+1 z niskim tt bo nie miałem 15 ped na wywalenie a 2.4 ped to już miałem dlatego nie widzę nic złego w oferowaniu itemów z tt za tt+x.

Ale to tak naprawdę sorka za odgrzanie

pozdro :)

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 02 Sty 2007, 14:00 
Amateur
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Wrzesień 2006
Heh, ja kiedyś kupiłem koloratora na aukcji ciesząc się, że tak tanio :omur:

Profil Offline
Nie podano
PostWysłany: 03 Sty 2007, 22:44 
Green
Dołączenie:
Wrzesień 2006
HP: 116
Society: Freelancer
Nick w grze: Thomas Thomasso Sta
Level napisał(a):
pamiętam jak dziś...kiedy to na sweat farmie ludzie blokowali atraxy i daikiby w tych płotkach, czasami udało się sprowadzić armaxa z oddali heh, się wyciągało po 1-3 butle

Takie to byly czasy.
Na obrazkach atrax wysysany z totalnie bezpiecznej lokacji (tylko dla uberow 8) ):
Ta laska to moj drugi avatar do zbierania sweatu byl.

http://img217.imageshack.us/my.php?image=image2eo9.jpg
http://img53.imageshack.us/my.php?image=image5zy6.jpg

Profil Offline

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  

Odpowiedz

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 5 gości

Panel
Skocz do: