Odpowiedz
Autor Wiadomość
Nie podano
PostWysÅ‚any: 17 Maj 2013, 00:13 
Newbie
Dołączenie:
Maj 2013
Witam.
Jestem laikiem jeśli chodzi o EU ale to jest też powodem dla którego zaglądnąłem na to forum i do tego działu. Na samą grę trafiłem szukając czegoś nowego w porównaniu do gier w które grałem wcześniej i nie powiem EU bardzo mnie zaciekawiło pod wieloma względami, pobrałem grę, spędziłem w niej parę godzin i postanowiłem dowiedzieć się czegoś więcej… Przeglądając ten dział w poszukiwaniu cennych informacji zauważyłem że jest bardzo mało nowych postów i tu zaczęły się moje obawy, bardzo proszę osoby grające już jakiś czas o przedstawienie aktualnej sytuacji społeczno-gospodarczej osoby zaczynającej grę.

Czy metody opisywane w poradnikach takie jak zbieranie owoców czy potu są dalej opłacalne? bo wypowiedzi które tu znalazłem są z przed roku albo i starsze ale zauważyłem w nich tendencje spadkową np. przy sprzedaży potu od blisko 4 ped’ów za 1k do komentarza gdzie ktoś sądził że tego już nikt nie zbiera. Z tego co przeczytałem to wszyscy polecają wpłacenie na początek jakiejś sumy, jednak nie mam zamiaru tego robić na razie, przynajmniej dopóki nie przekonam się że chcę spędzić z tą grą więcej czasu :]

Jestem też bardzo ciekaw jak wygląda sytuacja ze znalezieniem grypy do wspólnej gry, bo nie znalazłem informacji na ten temat jak to tu wygląda w grach w które grałem zawsze były jakieś klany albo gildie… co ułatwiało bardzo wdrożenie się w daną grę… nie mówię że chodzi mi o to żeby prowadził mnie ktoś z rączkę ale wskazał kierunek, że na tym etapie powinienem skupić się na czymś a zupełnie odpuścić sobie coś innego… bo niestety większość poradników na razie jest dla mnie zupełnie nie przydatna gdyż odnoszą się one do konkretnych czynności i na pewno skorzystam z nich jeśli będę wiedział co chce robić a na razie chciałby znaleźć opis który by mi powiedział czy na początek powinienem wykonywać zadania czy zająć się zbieractwem aż nie nazbieram na sprzęt pozwalający mi zacząć polować (bo obserwując chat doszedłem do wniosku że na tym ludzie zarabiają naprawdę dobrze i pewnie wtedy mogą sobie pozwolić na kupowanie statków, pojazdów i kto wie czego jeszcze co kryje ta gra a nie było mi dane jeszcze widzieć … :]

No i ostatnie pytanie czy grając w EU jestem skazany na ciągłe wpłacanie gotówki robią z niej swego rodzaju skarbonkę? Czy jeśli będę aktywnie grał to zainwestowane pieniądze pozwolą mi zarabiać wystarczająco dużo by pozwolić sobie na rozwój swojej postaci tak by gra nie stała się monotonna?
Pozdrawiam.

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 17 Maj 2013, 09:23 
Trained
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Kwiecień 2009
HP: 142
Society: Freelancer
Nick w grze: Ralph Sivy Bittner
macmus napisał(a):
Witam.
Jestem laikiem jeśli chodzi o EU ale to jest też powodem dla którego zaglądnąłem na to forum i do tego działu. Na samą grę trafiłem szukając czegoś nowego w porównaniu do gier w które grałem wcześniej i nie powiem EU bardzo mnie zaciekawiło pod wieloma względami, pobrałem grę, spędziłem w niej parę godzin i postanowiłem dowiedzieć się czegoś więcej… Przeglądając ten dział w poszukiwaniu cennych informacji zauważyłem że jest bardzo mało nowych postów i tu zaczęły się moje obawy, bardzo proszę osoby grające już jakiś czas o przedstawienie aktualnej sytuacji społeczno-gospodarczej osoby zaczynającej grę.

Obecnie jest inaczej niż kiedyś, ciężko teraz zacząć grać bez wpłacania a jeśli już to rozgrywka będzie na bardzo niskim poziomie (słaba broń, słabe moby, słaby loot).

macmus napisał(a):
Czy metody opisywane w poradnikach takie jak zbieranie owoców czy potu są dalej opłacalne? bo wypowiedzi które tu znalazłem są z przed roku albo i starsze ale zauważyłem w nich tendencje spadkową np. przy sprzedaży potu od blisko 4 ped’ów za 1k do komentarza gdzie ktoś sądził że tego już nikt nie zbiera. Z tego co przeczytałem to wszyscy polecają wpłacenie na początek jakiejś sumy, jednak nie mam zamiaru tego robić na razie, przynajmniej dopóki nie przekonam się że chcę spędzić z tą grą więcej czasu :]

Zbieranie potu i owoców jest nie opłacalne ale skoro nie chcesz wpłacać to i tak Cię to pewnie czeka. Może załapiesz się na jakieś konkursy organizowane przez graczy dla graczy i wtedy wpadnie trochę pedów. A może znajdzie się jakiś gracz, który Ci po prostu pomoże finansowo ale na to za bardzo nie licz.

macmus napisał(a):
Jestem też bardzo ciekaw jak wygląda sytuacja ze znalezieniem grypy do wspólnej gry, bo nie znalazłem informacji na ten temat jak to tu wygląda w grach w które grałem zawsze były jakieś klany albo gildie… co ułatwiało bardzo wdrożenie się w daną grę… nie mówię że chodzi mi o to żeby prowadził mnie ktoś z rączkę ale wskazał kierunek, że na tym etapie powinienem skupić się na czymś a zupełnie odpuścić sobie coś innego… bo niestety większość poradników na razie jest dla mnie zupełnie nie przydatna gdyż odnoszą się one do konkretnych czynności i na pewno skorzystam z nich jeśli będę wiedział co chce robić a na razie chciałby znaleźć opis który by mi powiedział czy na początek powinienem wykonywać zadania czy zająć się zbieractwem aż nie nazbieram na sprzęt pozwalający mi zacząć polować

W EU są to społeczności (societies), informacje o nich znajdziesz w odpowiednim terminalu (Society Terminal). Dobrym pomysłem będzie też znalezienie mentora.

macmus napisał(a):
(bo obserwując chat doszedłem do wniosku że na tym ludzie zarabiają naprawdę dobrze i pewnie wtedy mogą sobie pozwolić na kupowanie statków, pojazdów i kto wie czego jeszcze co kryje ta gra a nie było mi dane jeszcze widzieć … :]

Błędny wniosek, ale właśnie po to MA ten chat tam wstawiło. Poczytaj sobie jeszcze raz poradniki a najlepiej hunting/mining logi - pozwoli Ci to mniej więcej zrozumieć jak funkcjonuje tu system wydatków i zwrotów. Statki/pojazdy nie są specjalnie drogie - jeden dostajesz za free za przejście początkowych misji (nie potrzebujesz żadnego wkładu do ich rozpoczęcia i zakończenia), drugi za ukończenie discipleship'a.

macmus napisał(a):
No i ostatnie pytanie czy grając w EU jestem skazany na ciągłe wpłacanie gotówki robią z niej swego rodzaju skarbonkę? Czy jeśli będę aktywnie grał to zainwestowane pieniądze pozwolą mi zarabiać wystarczająco dużo by pozwolić sobie na rozwój swojej postaci tak by gra nie stała się monotonna?
Pozdrawiam.

Porównaj tą grę do kasyna i sam sobie odpowiedz na to pytanie.

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 17 Maj 2013, 11:07 
Capable
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Sierpień 2008
HP: 178
Nick w grze: Piotr JIIIS Wojtowicz
macmus napisał(a):
Z tego co przeczytałem to wszyscy polecają wpłacenie na początek jakiejś sumy, jednak nie mam zamiaru tego robić na razie, przynajmniej dopóki nie przekonam się że chcę spędzić z tą grą więcej czasu :]

właśnie bez tej małej nawet wpłaty (np. 10 dolca) nie dowiesz się, czy chcesz spędzić tu choć trochę czasu, bo będziesz robił nudne i monotonne czynności (zbieranie potu, kamienie i owoce są już chyba nieopłacalne) przez kilkanaście/dziesiąt godzin zanim uzbierasz coś na początek, a do tej pory pewnie coś cię trafi i wykasujesz grę ;) nie na darmo ktoś wspominał, że przez ten czas lepiej chodzić po parku i zbierać puszki po piwie na złom, szybciej uzbierasz kasę na początek i nie zmarnujesz prądu ;)

druga rzecz, to co widzisz na chacie ile to kto nie trafia PEDów, to jest to jedno z lepszych zagrań psychologicznych własciciela gry, zgadnij dlaczego nie można na trwałe wyłączyć wszystkich tych powiadomień ;) ci co trafiają i to bez względu na to jakie to wartości to w większości i tak są na minus, przecież pieniądze chyba nie biorą się z nikąd, tu (chyba) nie dodrukowują PEDków ;)

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 17 Maj 2013, 11:36 
Capable
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Kwiecień 2005
HP: 0
Society: Poltropia
ja mimo obiegowej opinii o początkowej wpłacie polecałbym na początek "spacery" - odszukanie teleportów, poznanie mapy, mobów, może ludzi, również zbieractwo, na początkowych misjach bez wpłacania można pozyskać sporo informacji o Entropii

jesli wpłacisz to szybko wydasz nie wiedząc właściwie na co i pewnie dasz sobie spokój

zarabiać też się da, ale takie sekrety niewielu zdradza

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 17 Maj 2013, 21:38 
Apprentice
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Wrzesień 2006
HP: 138
Society: PLR, Bzz, K$, O PL
Nick w grze: Arko Okta Kot
coover napisał(a):
zarabiać też się da, ale takie sekrety niewielu zdradza

Zdradza zdradza ale pierwsze co zdradzają to to, że trzeba wpłacić :) a potem z tymi zdradami różnie bywa...

pozdro

PS: Ja też poradził bym coś na początek: Poczytaj Dobrą Książkę - koszty te same a przyjemność dłużej trwa i dla niektórych intensywniej (polecam oczywiście Hamiltona na początek). Dobry początek to podstawa skoku do wody z płetwami, maską i rurką do pływania... aaaacha trzeba pamiętać aby nie nabrać wody w usta...

PS: pozdro

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 18 Maj 2013, 00:32 
Newbie
Dołączenie:
Maj 2013
Dziękuję bardzo wszystkim którzy odpowiedzieli mi na post, nie powiem daliście mi do myślenia… traktowałem EU jako kolejną grę mmo co jednak jest błędem ponieważ teraz widzę że główny nacisk jest tu położony na zarabianie a ja raczej szukałem rozrywki… muszę się naprawdę zastanowić czy chcę wsiąknąć w tą grę, chyba jutro wybiorę się na spacer może jeszcze bez zbierania puszek :P. Nie mniej jednak bardzo pozytywnie zaskoczył mnie odzew na mój post i jeśli miałbym stworzyć listę plusów tej gry to na pierwszym miejscu umieściłbym graczy bo spotkało mnie ciepłe powitanie uprzejma odpowiedź na moje pytania (być może głupie…) nie po to by mnie wciągnąć ale pokazaliście mi jak to jest naprawdę i za to bardzo dziękuję. Jednego czego jestem pewien to to że jeśli mam poświęcać czas na grę to tylko w takim towarzystwie jak to które spotkane na tym forum… Mam nadzieję że jeśli zdecyduję się jednak grać w EU to będę miał okazję spędzić w tym świecie z wami więcej czasu bo sądzę ze naprawdę warto, a na razie jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam … pomyślności w dropie czy czegokolwiek sobie życzycie.

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 18 Maj 2013, 11:34 
Capable
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Sierpień 2008
HP: 178
Nick w grze: Piotr JIIIS Wojtowicz
małe sprostowanie, nacisk tu wcale nie jest położony na zarabianie, tych zarabiających jest niewielu i nie jest to łatwe i obecnie raczej wymaga początkowego wkładu, nacisk raczej położyłbym na takie granie, żeby zbyt wiele do niego nie dopłacać ;)

sprostowanie do mojego info o początkowej wpłacie: jak poprzednicy wspomnieli na początek oczywiście trzeba wziąć udział w darmowych misjach, tam można i postrzelać i nieco pokopać i nieco pokrafcić za darmo, co prawda sukcesów wielkich z tego nie ma, ale poznaje się grę za darmo, ewentualną wpłatę należy dokonać jeżeli chcesz nadal grać i nieco bardziej poważniej, wspomniane 10$ spokojnie starcza na początek, co prawda też bez większych szaleństw, a później może być różnie, istnieje ponoć tzw. noob luck ;) czyli na początek można coś tam skromnego trafić, chwyt psychologiczny, żeby wciągnąć w grę, a później trzeba to umiejętnie spożytkować, i może nawet uda się grać bez dalszych wpłat, wszystko zależy od szczęścia, sprytu, układu gwiazd, fluktuacji kwantowych i kto tam wie od czego jeszcze ;)

powodzenia, czyli GL:)

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 18 Maj 2013, 11:50 
Poor
Dołączenie:
Kwiecień 2011
Nick w grze: Lukas Luczko Tada
Zgadzam się, społeczność w tej grze to jej najmocniejsza strona.

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 18 Maj 2013, 19:58 
Poor
Dołączenie:
Lipiec 2010
HP: 140
Nick w grze: Tom Max Spiner
Ja również potwierdzę,że społeczność w tej grze to jej najmocniejszy aspekt.

Ponadto:

TAK,jest to zupełnie inna gra niż większość tych z którymi się spotykamy w necie,
TAK, osiągnąć w niej sukces jest zdecydowanie trudniej niż gdzieś indziej ale za to jak on smakuje, satysfakcja nieporównywalna z innymi grami,
TAK, da się grać bez wpłat, da się nawet coś osiągnąć ale do tego trzeba dużo cierpliwości,silnej woli,samozaparcia,wiedzy, trochę kapitału, sporej aktywności w grze

tylko,że to już nie będzie czysta rozrywka jakiej szukasz a raczej mozolna praca ;)

Ps. coover dobrze radzi,"spacery" na początek, poznawanie gry dobrze zrobią bo tu wiedza jest kapitałem nie pedy :p
Jeśli chcesz więcej rad czy wyjaśnień pisz na priva w grze,ja jestem bardzo często zalogowany choć nie zawsze aktywny.

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 21 Maj 2013, 11:14 
Gacie Gibona
Dołączenie:
Lipiec 2006
Society: Kingsajz
Nick w grze: Martre
macmus napisał(a):
...bo spotkało mnie ciepłe powitanie uprzejma odpowiedź na moje pytania (być może głupie…) nie po to by mnie wciągnąć ale pokazaliście mi jak to jest naprawdę i za to bardzo dziękuję. Jednego czego jestem pewien to to że jeśli mam poświęcać czas na grę to tylko w takim towarzystwie jak to które spotkane na tym forum…

hyhy nie wszyscy siÄ™ od razu ujawnili :twisted:

Profil Offline

WyÅ›wietl posty z poprzednich:  Sortuj wedÅ‚ug  

Odpowiedz

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 27 gości

Panel
Skocz do: