Odpowiedz
Autor Wiadomość
Nie podano
PostWysÅ‚any: 01 Mar 2007, 13:21 
Newbie
Dołączenie:
Luty 2007
HP: 0
Na wstępnie krótko witam wszystkich. Jestem nowy na forum. Z PE spotkałem się już kilka lat temu, potem przerwa z rok :). Znów powrót, potem znów rok przerwy :). Teraz znów zatęskniłem za tym pomarańczowym ludzikiem biegającym przy nastrojowej muzyczce. Jak wspomniałem jestem "pomarańczowy", czyli nigdy nie byłem bogaty - nic nie wpłacałem. Bardziej interesowałem się samym światem, jego mechaniką, krajobrazami. Dotąd dorobiłem się max 10ped w kieszeni przez sweat, handel, hunt i mining. Chciałem wszystkiego spróbować.

Tym razem dorobiłem się miecza z TT (kupionego na aukcji za 1PED :) ) - zawsze chciałem go mieć :) - i na huncie wypadło mi z excosaura young takie coś: 600 ammo, fap 28 i Vigilante Helmet (razem 20 ped w TT). Chyba MA postanowiło zapolować na moją pazerność bo nigdy tyle nie dostałem ;). Moją uwagę zwrócił ten hełm. Na http://www.peauction.com/itemlisting.php?id=1591 znalazłem, że jest on warty koło 100 PED i aż nie chce mi się w to wierzyć. Moje pytania:

1. Czy on naprawdę za te 100 PED może zejść na aukcji ? Jak ustawić parametry aukcji, żeby najwięcej z tego wyciągnąć ? Może lepiej spróbować sprzedać to krzycząc w mieście ?
2. Mając te 100PED chciałbym coś porobić z przeróbką sweat z owocami i nexusem. Czy to się opłaca ? Czy ktoś chciałby napisać jak to robić, bo wiem tyle, że coś takiego się da robić, ale praktyczne doświadczenie żadne.
3. Ten fap 28 to chyba drogo nie zejdzie ? Czy opłaca mi uczyć leczenia na tym fap, czy raczej kupić pancerz (pixie) jak zamierzam nadal polatać trochę z mieczykiem ?

Dziękuję za zainteresowanie i czekam na odpowiedzi :).

Pozdrawiam

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 01 Mar 2007, 13:44 
Beginner
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Wrzesień 2006
HP: 121
Society: Kingsajz
Witaj wojgod. A wiec tak, krótko i treściwie.

Ad1
Vigi helm rzeczywiscie tyle kosztuje, jeśli masz czas to możesz postać w twin i spróbować go opchnąć na mieście. Najlepiej jak weźmiesz cene z PEaction i z taką go spróbujesz sprzedać, jeśli ci sie uda to możesz uznać to za sukces. Mozesz wystawić go na aukcje, jeśli ustalisz cene Buy Out o np 5-6 ped wyższą od ceny z PEauction to bez problemu powinien ci hełmik zejść. Ludzie po prostu są gotowi zaplacic wiecej aby go mieć od razu niż czekac do konca aukcji.

Ad2
Możesz próbować ze sweatem i nexusem, tylko że teraz mniej na tym zarobisz niż kiedyś, musisz sukać okazji. Najlepszym przyjacielem jest Peauction. Wybadaj sobie jaka jest cena nexusa (teraz jest to około 125-130%) sweatu (0,65-0,8) i gotowego produktu- Mind Essence (155-160%). Policz ile cie kosztuje wytworzenie np 1k ME. Od razu powiem Ci ze jest to nieopłacalne, cena nexusa idzie w góre a ME w dół.

Owoce. Do wytworzenia nutrio bars potrzebujesz Fruits i sweet stuff. Od jakiegoś czasu panuje boom na nutrio bars, mozna je sprzedać za około 280%, ludzie po prostu wiecej zwierzatek hodują :) ale jak to zwykle bywa, na poczatku mozna niezle na tym zarobic, potem następuje przecena i wszystko leci na łeb na szyję. Teraz owoce mozna kupic po 1,7-1,8peca za sztuke a sweetstuff po 101%. Wiec na razie to jest opłacalny interes(tak mi się wydaje)

Ad3
W twoim przypadku, jeśli zaczynasz grę od zera jest zakupienie fapa 5, jak zdobędziesz wiecej skilla to możesz sobie zakupic fap50, ale do tego daleka droga. Gdzies na forum byla lista apteczek wraz z kosztem uzycia, o ile sie nie myle fap28 ma najgorszy stosunek mozy leczenia do kosztów.

Mam nadzieje ze chociaż trochę Ci pomogłem. Pozdro

EDIT: Masz swojego mentora?

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 01 Mar 2007, 14:34 
Newbie
Dołączenie:
Luty 2007
Bardzo dziękuję za konkretną odpowiedź !!!!

Ad1
Czyli jednak jestem bogaty ;). Zrobię tak jak radzisz ze sprzedażą. Dzięki!

Ad2
Szkoda, że na sweat nie da się robić biznesu :(. Kiedyś trudniej go się zbierało, ale miał większą wartość. Teraz zauważyłem, że coraz trudniej sprzedać to za rozsądną cenę. Czasem nawet za 0,55-0,6 tylko uda się sprzedać...

Może spróbuję z tym sweatstuffem i owocami...

Do jednego i drugiego interesu potrzebujÄ™ refinera prawda ?

Ad3
Tak czułem, że fap 28 jest słaby. Ceny na aukcjach najlepiej o tym świadczą. Jeszcze się zastanawiam czy pancerz czy leczenie... - na coś muszę się zdecydować, bo przy mieczu mam duże obrażenia.

MENTOR
Nie mam mentora i nigdy nie miałem. Nie wiem czy nie przekroczyłem już jakiś limitów na posiadanie mentora, bo moja postać ma trochę doświadczenia. Jakie muszę spełniać warunki, żeby móc mieć mentora ?

Dzięki jeszcze raz za pomoc.

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 01 Mar 2007, 15:04 
Poor
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Luty 2007
HP: 92
Nick w grze: Diensdale BBB
W zasadzie jesli przekroczyles pewien % skilla koniecznego do ukonczenia szkolenia to nie mozesz. W moim przypadku stracilem mozliwosc kickniecia/pozyskania mentora po przekroczeniu rifla na poziomie 20, a do ukonczenia potrzeba 2k level.

Rowniez jestem poczatkujacy i sweatuje. Cena sweatu poszla dosc ostro w dol, ale zdaje sie, ze administracja to odnotowala bo cos sweatowanie trudniejsze sie stalo. Ludzie tez za tanio sprzedawac nie chca, ale z drugiej strony jak ktos drze paszcze, ze kupuje za 0.55, a zebrawszy niepochlebne komentarze podniesie na 0.60 to zwykle kupi. Ja tam ide dzis na hunt. Kasy przetrace, ale przynajmniej radosci zakosztuje ;)

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 01 Mar 2007, 15:11 
Beginner
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Wrzesień 2006
HP: 121
Żeby moc zostac disciplem nie możesz mieć wyższej rangi w skillach niż UNSKILLED, jeśli chcesz to możemy to sprawdzić w PE czy mogę cię wziąść na ucznia :)

Tak, do przeróbki potrzebujesz rafinatora, mozesz go nabyc w TT. Daj znać na gg to pogadamy

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 01 Mar 2007, 15:32 
Apprentice
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Wrzesień 2006
HP: 138
Society: PLR, Bzz, K$, O PL
Nick w grze: Arko Okta Kot
Iceman napisał(a):
...Owoce...
...Od jakiegoś czasu panuje boom na nutrio bars, mozna je sprzedać za około 280%, ludzie po prostu wiecej zwierzatek hodują :) ale jak to zwykle bywa, na poczatku mozna niezle na tym zarobic, potem następuje przecena i wszystko leci na łeb na szyję. Teraz owoce mozna kupic po 1,7-1,8peca za sztuke a sweetstuff po 101%. Wiec na razie to jest opłacalny interes(tak mi się wydaje)...

Sry , że się dokładam ale jeśli kupisz fruitsy za 1.7 i sweetstuf po 101% to finalny wyrób kosztuje cię 1.7+1.01+0.03=2.74 czyli 274% to doliczając giełdową prowizję 5% od + masz 282.7% i jeszcze 0.5 ped stałej fee czyli przy sprzedaży 2k nutrio to dodatkowe ok 0.9% czyli wynikowo przy tych cenach koszty wystawienia na giełdę 2k nutrio to 283.6% i aby się opłacało potrzeba min 10% dodatkowo czyli cena giełdowa powinna być min 293.6%.
W/g mnie to jest na granicy opłacalności chyba, że skupisz nutrio po 1.5-1.55 to wtedy masz margines wystarczający na pokrycie ewentualnego nieudanego wystawienia lub na chwilowe zawachanie rynkowe. Jednak ryzyko zawsze jest.

pozdro

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 01 Mar 2007, 15:36 
Newbie
Dołączenie:
Luty 2007
Nie wiem jak stoję ze statsami. Nigdy nie interesowały mnie... A czy jest jakiś jasny wskaźnik który może mnie zdyskwalifikować do posiadania mentora ?

Co do huntu to może uda Ci się tak jak mi :).

Kiedyś jak zaczynałem to sweat byl za 2 pec... Czasem nawet więcej dało się dostać. A teraz... Chyba przez to, że coraz mniej ludzi jest. Czy może przez to, że ME jest nieprzydatna ?

Pozdrawiam

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 01 Mar 2007, 15:44 
Newbie
Dołączenie:
Luty 2007
"Żeby moc zostac disciplem nie możesz mieć wyższej rangi w skillach niż UNSKILLED, jeśli chcesz to możemy to sprawdzić w PE czy mogę cię wziąść na ucznia :)"

Obawiam się, że mam już coś wyższe. Trochę jednak grałem i z 30-40 mobków mam już na koncie, sweatu z 1000-1500... Ale jeszcze się upewnię. Dam znać jakby co.

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 01 Mar 2007, 16:05 
Newbie
Dołączenie:
Luty 2007
"Sry , że się dokładam ale jeśli kupisz fruitsy za 1.7 i sweetstuf po 101% to finalny wyrób kosztuje cię 1.7+1.01+0.03=2.74 czyli 274% to doliczając giełdową prowizję... "

to co byś polecał ? Czym Wy handlujecie/zarabiacie ?

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 01 Mar 2007, 16:53 
Amateur
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Marzec 2006
HP: 105
Nick w grze: Furion Fox PL
wplac 100-200 ped , posiedz pare chwil (czasem troszke dluzszych chwil ;P ) przed peauction ,
zorientuj sie w cenach mineralow, skupuj je w miescie taniej i sprzedawaj na aukcji drozej.
Jak uzbierasz w ten sposob 400 czy 500 ped ( w zaleznosci od twojej cierpliwosci ) , wyplac wplacone 100/200 ped , potem huncik (przewaznie strata), i znowu odrabiasz sobie handlem...
wielu Polakow z tego zyje. Ahh i nie mysl, ze takie looty sa czeste ;) wszedles do gry po dosc dlugim czasie odpoczynku, a MA chcieli Cie przyciagnac na nowo do gry, i jak widac udalo im sie to :)

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 01 Mar 2007, 16:57 
Capable
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Wrzesień 2005
HP: 110
Society: Ziemniak Niemyty Luz
Nick w grze: Elanor
huntem :D

Nie no,powaga, ''nudnym'' huntem (czyli cos w stylu opalo + amp a101 --> plaza N od argus - krewetki)na 80% wyjdziesz w dluzszym okresie do przodu lub minimum na zero..
Aczkolwiek 100 ped to o wiele za malo by zaczac hmm ''harcorowy'' hunt ;P Na razie mozesz sie bawic i poznawac gre.Pamietaj,ze wiedza tutaj jest BEZCENNA... (zle ze dotad nie masz mentora)..

Fap28 nie jest wcale tak zly jak to Iceman twierdzil, ale przy obecnej (niskiej) cenie fapa50 nie warto go uzywac..

Najlepiej od razu uzywac armora, chyba ze jestes bardzo oszczedny to poczekaj az wyrobisz sobie troche evade na sweatowaniu :lol: W ogole zas nie warto (przy twoich skillach,sprzecie,etc) rezygnowac z armora na rzecz fapa.

*fap = first aid pack = apteczka do leczenia

gl,pamietaj ze 100 ped to wyjatkowo latwo przebimbac ;) szczegolnie z poczatku

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 01 Mar 2007, 17:11 
Amateur
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Marzec 2006
HP: 105
Nick w grze: Furion Fox PL
FAP 28 to tt food :p
co do stylu walki - pisales cos o mieczu z tt kupionego na aukcji,
jezeli chcesz walic LB (longblade'ami ) to kup 2 czy 3 miecze z tt (16 z kawalkiem za kazdy)
i bij berki young-mature tak do 1 k w LB , a dalej to juz nie do mnie - ja nie jestem specem od melee, jest nim np. DUCH.
co do armora - kup pixie albo goblina (oba maja podobna cene tt+ , to jest +6-8 ) jak masz wiecej forsy to kup pozniej platsy 2a - naprawde przydatne.
Jezeli chcesz isc na hardcorowy hunt jak to Elka powiedziala to kup 2 czy 3 axe 2x0 (jest 90 % szans ze nie wyjdziesz na + na takim huncie) i idz na argo, feffy czy podobne mobki
kup fapa 5 do leczenia juz PO walce z mobkiem, pozniej jak bedziesz bogatszy to fap 50 w sytuacjach kryzysowych.
Wybieraj mobki ktore nie beda w stanie zabic Cie 5 czy 10 strzalami (w goblinie z platsami 2a bery young-old bije po 1, nie wiem jak to jest bez platsow bo zawsze je zakladam )
i zebys mogl moba zabic 10-15 max strzalami.
ahh i jeszcze jedno - do moba podchodz ZAWSZE z full hp.
to chyba wszystko co moge Ci przekazac, gdybys byl z Krk to mozesz walic smialo do JC Dentona on chyba zawsze pomaga ludziom z Krk i uwazam go za jedna z madrzejszych osob z calego forum ;P
no nic GL w grze ;)

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 01 Mar 2007, 17:32 
Amateur
Dołączenie:
Listopad 2005
Nick w grze: Eol
[un]Lucky Fox napisał(a):
Wybieraj mobki ktore nie beda w stanie zabic Cie 5 czy 10 strzalami (w goblinie z platsami 2a bery young-old bije po 1, nie wiem jak to jest bez platsow bo zawsze je zakladam )
i zebys mogl moba zabic 10-15 max strzalami.

Drobna uwaga, jeśli od moba dostajesz często 1hp dmg to znaczy, ze masz za mocny armor na tego moba - decay armora jest zbyt duży w stosunku do oferowanej ochrony. Przy low level armors to nie ma wielkiego znaczenia (no chyba, że jesteś Szkotem albo Krakusem :) ), ale warto o tym pamiętać przy lepszych armorkach.

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 01 Mar 2007, 17:55 
Capable
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Wrzesień 2005
No chyba,ze to chirpy - wtedy zawsze jest 1 dmg :P

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 01 Mar 2007, 19:25 
Green
Dołączenie:
Wrzesień 2006
HP: 116
Society: Freelancer
Nick w grze: Thomas Thomasso Sta
Elanor napisał(a):
No chyba,ze to chirpy - wtedy zawsze jest 1 dmg :P

Czyzby sie cos zmienilo? Bo one zawsze uciekaly przed mysliwym :P
Chyba, ze to Chirpy Mutated :twisted: Tyle, ze ten znow nie bije po 1 damagu.

Profil Offline
PostWysÅ‚any: 01 Mar 2007, 19:46 
chirpowate jak sie je sweatuje lubiÄ… atakowac...za 1dmg tak jest od ponad roku albo 2 lat

Nie podano
PostWysÅ‚any: 01 Mar 2007, 19:52 
Green
Dołączenie:
Wrzesień 2006
Level napisał(a):
chirpowate jak sie je sweatuje lubiÄ… atakowac...za 1dmg tak jest od ponad roku albo 2 lat

OK. Na swoje usprawiedliwienie dodam, ze nigdy nie probowalem sweatowac chirpy. Za to kiedys namietnie je kilowalem (razem z gibnibami) :P Najwiekszy loot to ok. 15 ped.

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 01 Mar 2007, 21:09 
Capable
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Wrzesień 2005
Heh niewierni..chcecie dowodu.. Mialam gdzies screena z critem 1 z chirpy ale nie moge znalezc :(

PS Level - to bylo do Thomasso i w tonie zartobliwym :D

Ostatnio edytowany przez Elanor, 02 Mar 2007, 00:17, edytowano w sumie 1 raz

Profil Offline
PostWysÅ‚any: 01 Mar 2007, 22:05 
ja wiem, że mówisz prawdę...przecież to potwierdzałem w moim poście:) sam jak kopałem swego czasu to zdarzyło mi się sweatować Turpa...a ten do mnie z 1 dmg

Nie podano
PostWysÅ‚any: 02 Mar 2007, 12:57 
Newbie
Dołączenie:
Luty 2007
Dziękuję za wszystkie odpowiedzi i rady :). Skoro dostałem taki prezent od MA to na razie nie myślę o wpłacie. Nie ciągną mnie w tej grze uber polowania. Chciałbym coś poprzetwarzać i produkować, ale nie wiem czy po 10 min przez to nie zbankrutuje :). Żebym chociaż tydzień pograł :). Potem zobaczymy. Mam jeszcze takie pytanie czy warto zobaczyć CND ? Jest tam coś ciekawego i wartego zobaczenia/zrobienia?

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 02 Mar 2007, 13:56 
Green
Dołączenie:
Wrzesień 2006
wojgod napisał(a):
Dziękuję za wszystkie odpowiedzi i rady :). Skoro dostałem taki prezent od MA to na razie nie myślę o wpłacie. Nie ciągną mnie w tej grze uber polowania. Chciałbym coś poprzetwarzać i produkować, ale nie wiem czy po 10 min przez to nie zbankrutuje :). Żebym chociaż tydzień pograł :). Potem zobaczymy. Mam jeszcze takie pytanie czy warto zobaczyć CND ? Jest tam coś ciekawego i wartego zobaczenia/zrobienia?

W krafcenie nie baw sie pod zadnym pozorem. Nawet o tym nie mysl. No, chyba, ze wplacisz od razu 1000 USD :P w PEU zabawa w kraftera jest najdrozsza ze wszystkiego (na etapioe poczatkowym). Lepiej kiluj te niskopoziomowe mobki, albo probuj cos wykopac. Co do CND to... nie wiem. Ja bym olal. Na razie nie masz co tam szukac. Jak zrobisz 5k w riflu albo 3-4k w prospie i bedziesz mial z 5000 ped na przewalenie to wtedy mozesz poleciec. No chyba ze chcesz skoczyc w celach turystycznych? 8)

Pozdr.

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 02 Mar 2007, 13:59 
Capable
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Wrzesień 2005
Bez przesady z tym 3-4 k w prospie.ROFL.

A funduszy, czesto nawet 1-2k wystarczy na pokopanie.
Zawsze tez mozesz wyrzucic 100 bombek liczac na farta.. :)

/heh,zbaczamy na offtop :/

A co do meritum pytania;
na CND warto zobaczyc sklepy, dyskoteke, biodome..i to wszystko ;) W sumie w celu samego zwiedzania nei ma co leciec, ewentualnie stworzyc avatara,ktory tam by zaczal. ( ze strony wwww.realityport.com )

Profil Offline

WyÅ›wietl posty z poprzednich:  Sortuj wedÅ‚ug  

Odpowiedz

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 85 gości

Panel
Skocz do: