Odpowiedz
Autor Wiadomość
Nie podano
PostWysÅ‚any: 05 Sie 2006, 17:00 
Poor
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Lipiec 2006
HP: 0
Witam wszystkich,

Wiem ze pewne rzeczy byly - ale jest to troche porozrzucane, a chcialbym pare rzeczy uscislic.
Bedzie moze may FAQ na przyszlosc dla takich noobow jak ja :P

----------------------------------------------------------------------------------------------------

1) Czy poszczegolne czesci zbroi sie sumuja?
Np, jeżeli wezme:
Goblin Shin-guards
Cytuj:
Protection
Impact: 12 HP
Acid: 9 HP

Goblin Gloves
Cytuj:
Protection

To bede mial razem Impact (12+12) i Acid (9+9)?

p.s. Na stronie PE-WIKI jest ino ze armour Goblin ma jeszcze
Cytuj:
Close: 12 HP
ale mi w grze ta informacja nie pojawia sie, wiec nie wiem czy mam to osobiscie..

----------------------------------------------------------------------------------------------------

Zalozmy ze 2 graczy walczy ze soba w strefie PV. Jaka zbroja bedzie lepsza (z dwoch podanyc ponizej) dla gracza broniacego sie gdy atakujacy ma Axe 1x0, a jaka lepsza gdy atakujacy ma Combat EnBlade-2. Chodzi mi jak to liczyc na tym przykladzie, moglby to ktos rozpisac?
Armor Guardian
Cytuj:
Protection
Stab: 1,5 HP
Cut: 3 HP
Impact: 3 HP
Penetr.: 1,5 HP
Burn: 3 HP
Close: 7,5 HP
Firearms: 4,5 HP
Total: 12 HP

Armor Goblin
Cytuj:
Protection
Close: 12 HP
Firearms: 0 HP
Total: 21 HP

Battle Axe 1x0
Cytuj:
Damage types
Cut: 19 HP
Impact: 5 HP

Castorian Combat EnBlade-2
Cytuj:
Damage types
Stab: 6 HP
Cut: 11 HP
Burn: 5 HP
Electric: 4 HP

Podczas skanowania dostale taki wynik (przyklad):
Cytuj:
Exarosaur Young
Health level: Frail
Damage potential: Minimal
Agility: 15
Inteligence: 2
Psyche: 2
Stamina: 5
Strenght: 39

1) Jak z tego obliczyć, ile obrażen zadaje ten zwierzak - tak jak podaje PE-WIKI
Cytuj:
Exarosaur Young = Health 80 -- Damage 17 -- Threat 136

2) Jak odkryć jakiego rodzaju obrażenia zdaje dany zwierz (np. stab czy cut), wiem ze jest taka strona gdzies w necie, ale czy mozna to samemu sobie wyliczyc?
3) Do czego jeszcze mi sie przydadza te dane ze skanera? (przyklad powyzej) Dlaczego Exarosaur Mature zadaje wiecej obrazen pomimo ze wg skanera Stamine ma 6 (young 5), ale Strenght tylko 36 (young 39)

O co dokladnie chodzi w Hit ability i Critical Hit ability?
Rozumiem ze jest to szansa celnego trafienia, ale dlaczego ja mam niskie HA, a trafiam w zwierza 7 na 10 razy. Dlaczego mam wyzsze Critical HA niz zwykle HA?
Mam zalozmy Axe 2x0
Cytuj:
Hit ability 0.6/10
Critical Hit ability 1.5/10

Profil Offline
PostWysÅ‚any: 05 Sie 2006, 17:56 
ech powiem ci tak:
protect z części zbroi sie nie sumuje, jeżeli części odpowiedzialne za chornienie danej części ciała w którą może uderzyć mob ma taki np protect: 12 impact i 9 acid
i gdy ubierzesz cały set, to nie ma cegoś takiego jak całkowity defens=poprostu masz 12 i 9 obrony na klacie/głowie/rękach/nogach itd (tyle ile ćżesci w sumie).
Mooby udzerzają segmentowo-tj albo w głowe/tłów/ręce/ramiona itd. Są % szanse na każdy segment: 40% tłów, 15% thigy/armsy, 10% booty/helm/glovesy.
Co do dmg mooba: z tych statystyk co podałes da sie tylko obliczyć HP tj: stamina x 10
dmg jest z góry podane i nie zależy od statystyk-masz w info o ziwerzach ile czego zadaje na PE-Wiki.

"1) Jak z tego obliczyć, ile obrażen zadaje ten zwierzak - tak jak podaje PE-WIKI"

-były robione "badania" na rodzajach zbroi-goscie ubierali sie od settlera do angela i patrzyli i konfugurowali zbroje i na bazie obserwacji ile dmg sadzi gdy mam settler+2a albo goblin+1a udało im sie to dostrzec.

"2) Jak odkryć jakiego rodzaju obrażenia zdaje dany zwierz (np. stab czy cut), wiem ze jest taka strona gdzies w necie, ale czy mozna to samemu sobie wyliczyc?"

-napisałem o tym wyżej.

"O co dokladnie chodzi w Hit ability i Critical Hit ability?
Rozumiem ze jest to szansa celnego trafienia, ale dlaczego ja mam niskie HA, a trafiam w zwierza 7 na 10 razy. Dlaczego mam wyzsze Critical HA niz zwykle HA?
Mam zalozmy Axe 2x0 "

-Critical hit zawsze jest wyższe-więcej skilli na nie wpływa no i zamierzenie mind arku najwidoczniej, bo na HIT ABILITY tylko Aim (w broniach ranged) i coś jeszcze (tutaj niech mnie kto uzupełni).
Tyle napisze bo więcej siły nie mam.

"3) Do czego jeszcze mi sie przydadza te dane ze skanera? (przyklad powyzej) Dlaczego Exarosaur Mature zadaje wiecej obrazen pomimo ze wg skanera Stamine ma 6 (young 5), ale Strenght tylko 36 (young 39) "

-napisałem wczesniej, HP=stamina X ~10
a tak reszta danych to dla picu, dmg z góry jest nadawane przez MA.

Nie podano
PostWysÅ‚any: 06 Sie 2006, 12:53 
Amateur
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Sierpień 2005
Society: Red Legion
Nick w grze: Michal Kedzior Bond
Na hit ability wplywa nie tylko aim, ale 13 roznych skilli jak dobrze pamietam. Stormer przeprowadzil badania i wypisal ktore konkretnie skille wplywaja na hit ability, jest to gdzies na entropia forum ale nie chce mi sie tego szukac. Z tego co pamietam to te skille to: dex, seren, ath, perc z generali, lwt(bronie laserowe) lub blp (bronie blp), rifle/hg/lb/sb/pw/club(zaleznie od broni), aim, cr, wh, mms, cs. Natomiast na minimalny dmg wplywa: lwt, ird, wounding, rda i chyba antomymy jeszcze. Co do statystyk moba nie ma co kombinowac i sie zastanawiac, jak czegos nie wiesz to uderzasz do Wiki, 90% podanych informacji jest prawidlowa. Testy odnoscie dmg mobow i jego radzajow byly przeprowadzana w czasie kiedy moby mialy staly dmg, dzis zrobienie takich testow jest bardzo trudne ze wzgledu na zmienny dmg moba, szczegolnie jesli chodzi o rodzaje dmg.

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 07 Sie 2006, 08:06 
Initiated
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Styczeń 2006
HP: 143
Society: DASK
Nick w grze: Lu
no i najważniejsze używajć axe 2.0 na 100% zbankrutujesz bo jest to w tej chwili bardzo nieekonomiczna broń dla nowych graczy.

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 07 Sie 2006, 10:13 
Unskilled
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Marzec 2006
HP: 123
Society: Kingsajz
Nick w grze: Logic
Lu_NiX napisał(a):
no i najważniejsze używajć axe 2.0 na 100% zbankrutujesz bo jest to w tej chwili bardzo nieekonomiczna broń dla nowych graczy.

Nie do końca, wszystko opiera się na szczęściu. Znam osobę, które na zmiane hunci Axe 1x0 i Axe 2x0, ma 600 LB i wychodzi na plus :). Zależy na co się poluje, jak na snable to wiadomo, że Axe 2x0 jest za mocne na to. Z drugiej strony Atroxy są za silne, zwłaszcza dla kogos kto ma niewiele evade i może wiele razy zginąc zanim go ubije, co powoduje większe straty niż kiepskie looty. Trzeba dobrać moba do siły broni no i oczywiscie skili.

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 07 Sie 2006, 11:08 
Capable
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Wrzesień 2005
HP: 110
Society: Ziemniak Niemyty Luz
Nick w grze: Elanor
Logic napisał(a):
ma 600 LB

600 lb..co to jest..Lu_Nix ma na pewno na mysli dluzszy okres czasu 8) :P Kilka razy na + to ja tez z axem 2x0 byc potrafie :P

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 07 Sie 2006, 11:28 
Initiated
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Styczeń 2006
tak mam na myśłi że jak zużyje 1000 toporków to się okaże że ten plus nie jest taki fajny, tak na prawdę axe 1.0 i 2.0 nie kłądzie eco tylko fatalny dmg/sec i rate of fire

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 07 Sie 2006, 11:43 
Mediocre
Dołączenie:
Styczeń 2006
HP: 125
Testowalem chodzenie w Full setach i Setach laczonych <kolorowych>
wartosci 40-45 % na harness,15-20 na armsy 10,15 na pozostale czesci sa zgodne pod warunkiem ze uzywamy pelnego seta. Inaczej ma sie rzecz w setach laczonych,tutaj odnioslem wrazenie ,ze moob atakowal moja najslabsza czesc zbroi z wiekszym prawdopodobienstwem trafienia i zadawal zadziwijajaca wartosc dmg. Czyzby sztuczne AI mobow?

PS. oczywiscie testy byly prowadzone prawie 1 rok temu ,ale mysle ze w tym temacie nie ma wiekszych zmian. Zdecydowanie pelne sety sa najlepsze.

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 07 Sie 2006, 12:03 
Initiated
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Styczeń 2006
fakt kiedyś poszedłem bez face guard i moby uporczywie zadawały mi max dmg znacznie częściej niż w 10% przypadków ale to może była tylko taka seria ?

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 07 Sie 2006, 12:33 
Amateur
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Kwiecień 2005
HP: 94
Nick w grze: JASIOQ
a jak nie ma się full seta to można mieć jakieś części ze słabszych zbroi z platingami. też może ładnie działać. Ale zawsze full set rulez

co do broni to wszystkie ręczne są do dupy jeśli chodzi o skilowanie. niestety nie ma nic tak ekonomicznego jak opalo. no chyba że mieczyk z tt ale on jest wooooolny jak cholera i skilowanie nim jest potwornie nuuuudne.

dziękuję i pozdrawiam

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 07 Sie 2006, 13:11 
Initiated
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Styczeń 2006
gwoli ścisłości
pistol z tt : m2100 ma lepsze eco od opalo juz z ampem a103
niedowiarkom polecam wikipediÄ™ 8)
aczkolwike coÅ› tam jest skopane dociekiliwi dojdÄ… co ... 8)

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 07 Sie 2006, 22:29 
Poor
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Lipiec 2006
Lu_NiX napisał(a):

Dlaczego niekonomiczna??? :roll:

Jestem poczatkujacy i testowalem: sztylet z TT, pistolet i opalo, bez ampa i potem z A103, i jak gdzies sie oddalalem, to zaraz baty - a strzelalem jak glupi...
Amp 103 szybko sie zuzywal, a Opalo z ampem zjadalo duuuzo amunicji, i jeszcze zbroja sie niszczyla.
Dokupilem axe 2x0, i od razu sie porawilo :) na proste moby par razy ciach i po krzyku. A wg Wipedi to wlasnie Axe 2x0 ma najlepsze ECO. Zamiast swetowac caly dzien, a potem wytracic amunicje w chwile z Opalo + A103, axe 2x0 kosi male mobki i jest cycus. Obeszlem z nim pol mapy, nawet w strefie 31 bylem (co chlopaki sie reklamuja na stronie) - tam po drodze do31 wybilem pare wysterydowanych extarosaurow i bylem jakies 10PED do przodu :)
Wyczytalem gdzies ze Axe 2x0 nie rozwija jakis tam skili co daje mi bron z TT. Ale w praktyce jak zaczelem uzywac Axe, kazdy cios to mialem skill*3 przyrost. Chcialem jednak sprawdzic co da mi miecz 2 reczny z TT i..... lipa
Nic nie przyrastalo szybciej ba, nawet wolniej, a ubicie czegokolwiek to byla porazka (woolniej i mniej obrazen). Wiec teraz napoczynam towar axem, a koncze mieczem (jak widze juz z noob nie da mi rady)- zeby doskilowac.

Podsumowujac - po 3 dniach zycia na styk (sweatowanie + opalo),po zamianie na Axe 2x0 zycie nabralo rumiencow :) kolejne 5 dni to juz chodzenie po swiecie :)

Profil Offline
PostWysÅ‚any: 08 Sie 2006, 00:13 
ale do poważnego hunta/skillowania Axe2.0 sie nie nadaje, straty przychodzą albo tłumnie albo wybiórczo ale mocno. Z opalo+A103 będziesz po przepaleniu 10 000 ped ammo na 0 lub +/- 5% może więcej, zależy. z Axe 2.0 "przemiel" 10 000 ped i zobaczymy na jaki - wyjdziesz.
Szkopuł tkwi w wymaxowanej broni, 4.31 opalo+a103 na wymaxowaniu jest znacznie ekonomiczniejsze od Axe 2.0 przy nawet 3k w lb... chyba dobrze napisałem, nie wiem nie strzelam od 3 tyg.

Nie podano
PostWysÅ‚any: 08 Sie 2006, 05:57 
Mediocre
Dołączenie:
Styczeń 2006
Lu_NiX napisał(a):
gwoli ścisłości
pistol z tt : m2100 ma lepsze eco od opalo juz z ampem a103
niedowiarkom polecam wikipediÄ™ 8)
aczkolwike coÅ› tam jest skopane dociekiliwi dojdÄ… co ... 8)

M2100 to bradzo dobry egzemplarz po zalozeniu ampa 103 calkiem niezle wynki ,mimo ze amp spala sie szybciej,dostajemy wieksze eco niz przy opalo -troszeczke gorsze dmg ale ammo o polowe tansze. No najlepsze rzeczy sa zawsze w tt,dla poczatkujacych.

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 08 Sie 2006, 09:03 
Capable
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Wrzesień 2005
Duza czesc ciosow axem to missy (decay leci ci ''za darmo''),podczas gdy wymaksowanym opalem/m2100 ZAWSZE TRAFIASZ.Tyle.

Moze teraz nie widac roznicy,ale z czasem ja zauwazysz..(ok.800 lvl w rifle).Coz,jak chcesz to na razie baw sie axem. :wink:

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 08 Sie 2006, 09:30 
Initiated
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Styczeń 2006
hmm ja nie zawsze trafiam wymaksowanymi broniami (mam pro stand. impressive - HA 3.4) - może to przez lagi ?

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 08 Sie 2006, 09:34 
Amateur
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Marzec 2006
HP: 105
Society: Kingsajz
Nick w grze: Furion Fox PL
Elanor napisał(a):
,podczas gdy wymaksowanym opalem/m2100 ZAWSZE TRAFIASZ

to moze ja tez mam lagi :? nie zawsze trafiam m2100 ani opalem :/

Profil E-mail Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 08 Sie 2006, 09:36 
Apprentice
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Marzec 2006
HP: 162
Society: SoD
Nick w grze: sexi69 sexowna69 sexy69
Mnie sie też cosik wydaje ze Ela przesadziła z tym "ZAWSZE TRAFIASZ" ja mam prawie 5k rifla i z opalo misy sie zdarzajom

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 08 Sie 2006, 10:26 
Capable
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Wrzesień 2005
Hm,no wlasnie w tym VU (chyba) zaczely zdarzac sie missy opalem (mi tez..ale bardzo,bardzo rzadko).Powiedzialam tak,zeby bardziej obrazowo bylo :)

Btw - korssem mam jeszcze mniej missow niz opalem.

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 08 Sie 2006, 17:29 
Mediocre
Dołączenie:
Styczeń 2006
Uzywanie Axe ma duzy wplyw na skille w general -dzieki temu mozna sobie nabic troche HP- ale koszt uzywania axe jest nie economiczny na poczatku w porownaniu np. z oplem

Profil Offline

WyÅ›wietl posty z poprzednich:  Sortuj wedÅ‚ug  

Odpowiedz

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 71 gości

Panel
Skocz do: