Odpowiedz
Autor Wiadomość
Nie podano
PostWysÅ‚any: 15 Paź 2007, 19:19 
Apprentice
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Styczeń 2006
HP: 121
Society: Kingsajz
Nick w grze: Mariusz Garwen Szybki
Jakieś 2 miechy temu ktoś mi podsunął pomysł ze można handlować np. oresami
w ten sposób ze kupujemy na ulicy i sprzedajemy na orderach. Oczywiście
kupić należy taniej no i trzeba sie naliczyć dużo. Postanowiłem jakoś to usprawnić
żeby nie liczyć na kalkulatorze. Wpadłem na pomysł że napisze taki programik.
Właściwie chciałem to tez napisać żeby ćwiczyć programowanie. Projekt zarzuciłem z powodów podanych niżej ale wczoraj wywiązała sie rozmowa na soc-chacie i sie pochwaliłem że coś takiego mam więc pokazuje.

Program nazywa sie Handelek :roll: Podaje się mu ordery (trzeba przepisać z aukcji) następnie podaje się ile się inwestuje
w handel kasy oraz ile chce sie zarobić. Teraz wystarczy tylko wcisnąć przycisk i mamy
wyliczone % po jakich należy kupować. Oczywiście uwzględnia podatek aukcyjny w wysokości
5% od markupu.
Oto programik w działaniu
Wpisujemy ordery
Image

I kilka przykładów symulacji
mam 100 ped chce zarobić 5
Image
mam 100 ped chce zarobić 1
Image
mam 500 ped chce zarobić 15
Image
i na koniec żeby było śmiesznie mam 100 ped i chce 50 (zwraca uwagę cena zakupu Langotza:P)
Image

Kolorkami oznaczone są sensowność transakcji
zielony - transakcja prawdopodobna
żółty - transakcja wątpliwa
czerwony - transakcja nieprawdopodobna (za tanio dajemy)
to prawdopodobieństwo jest obliczanie jako (%orderu-%zakupu)/(%orderu)
progi prawdopodobieństwa ustawione "na oko"
w sumie programik jest prosty tylko musiałem wyprowadzić wzorki.

I teraz dlaczego nie używam: byłem raz z tym w Twin wyliczyłem z aktualnych orderów i
zacząłem pytać kupujących po ile kupują żeby porównać. Okazało się że wszyscy kupowali
po cenie orderów więc moja oferta była by za słaba. Myślałem że to reguła ale teraz widze że resselerzy kupują jednak taniej więc może by coś z tego wyszło trzeba pomyśleć.

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 15 Paź 2007, 20:07 
Capable
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Wrzesień 2005
HP: 110
Society: Ziemniak Niemyty Luz
Nick w grze: Elanor
Bo sie nie sprzedaje po orderach!!!!
Co za glupota ;)

Ale ogolnie to programik chyba przydatny, ja to i tak na kalkulatorze licze. No ale ja prawie nie handluje.

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 15 Paź 2007, 22:08 
Novice
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Marzec 2006
HP: 270
Nick w grze: Northberg
Hmm, ja znam raczej inne zastosowanie orderów do zarabiania na handlu i to znacznie mniej czasochłonnego :p Napisałbym, że szkoda czasu na pisanie takich programów, ale skoro traktujesz to jako pretekst do nauczki to spoko (sam tak się bawię wieloma rzeczami, min. naszą stronką), teraz dodaj automatyczne wczytywania ordersów i cen z gry plus bota do skupywania :P

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 15 Paź 2007, 23:53 
Trained
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Czerwiec 2005
HP: 0
Society: Poltropia
Nick w grze: Posse
Kurcze fajny program :) Równie dobrze zamiast orderów mozna by spisać jakies srednie ceny z aukcji - najlepiej własne. Chociaz z drugiej strony.. mamy kalkulator i to rozwiązanie chyba byloby szybsze. Albo po prostu kupujemy 10% taniej niz na aukcji ;)

Fajny programik ale tylko dla superdokladnych :) (ekhm, w sumie to nie handluje teraz, ale mam doswiadczenie z dawnych lat)

Profil Offline
Nie podano
PostWysÅ‚any: 16 Paź 2007, 10:58 
Apprentice
Awatar użytkownika
Dołączenie:
Styczeń 2006
HP: 121
Nick w grze: Mariusz Garwen Szybki
No ktoś mi kiedyś poradził że można handlować za pomocą orderów ale chyba żle to zrozumiałem :P
Jakby wprowadzić średnie ceny z aukcji może by coś z tego było. Zobacze.
Co do udostępnienia go to jest w fazie prób i jest czasem denerwujący bo np. nie da sie poprawić raz
wprowadzonych orderów trzeba wprowadzać do nowa :P Zobacze może pobawie sie nim wieczorem

Profil Offline

WyÅ›wietl posty z poprzednich:  Sortuj wedÅ‚ug  

Odpowiedz

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 34 gości

Panel
Skocz do: